reklamaml
Copyright © agdManiaK wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wyrażamy zgody na kopiowanie całości lub fragmentów treści. |
Największa sieć blogów Nowych Technologii techManiaK.PL CATALIST s.c., ul. Krowoderskich Zuchów 17/12, 31-271 Kraków 480 queries. 0,183, 0.182 (0,183) (79133699.5, D3dgg6hDh43) |
Polecam jestem mega zadowolona z plyta 👌😊 👌👌👌
A który model płyty pani posiada i jak długo? Pozdrawiam.
Dzień dobry, zastanawiam się nad tą płytą Amica z generacji 3.0 i łączenie z okapem podszawkowym , ten na pilota, oraz nad podobnym zestawem z Electrolux, będzie to moja 1 indukcja i taki okap. Przyznam że podoba mi się bardziej zestaw Amica, te gotowe programy i wizualnie. Czy warto będzie taki zestaw z Amici kupić? Bo w Electrolux też jest to szkło chińskie i sporo osób narzeka że się łatwo rysuje..z drugiej strony, czy te podzespoły Amica nie są plastikowe,gorsze? Proszę o doradzenie, bo podoba mi się ta funkcja h2h z okapem ale też jaka jest „awaryjnosc” i serwis w obu przypadkach. Znowu tę opinię są wszędzie kupione,przejrzałam wiele sprzętów różnych marek i trafiają się obiektywne perełki na korzyść nowej Amici a niekorzyść Elektroluxa. I bądź tu człowieku mądry 🙁
Electrolux korzysta ze szkła EuroKera, czyli francuskiego koncernu, nie chińskiego.
Ogólnie w indukcjach najlepsze 2 koncerny nie licząc producentów z segmentu premium to Bosch/Siemens i Electrolux/AEG – reszta jest przynajmniej o poziom niżej. Amica linią 3.0 dobiła do poziomu Beko, Whirlpoola, czy Samsunga pod względem pulsacji cewek, głośności systemu wentylacji. Dali też sensowny slider z precyzyjnym ustawieniem mocy jak w Boschu i tak jak Pani zauważyła, mają te swoje 3-4 programy gotowe w zależności od modelu. Amica w tej serii korzysta już praktycznie tylko z chińskiego szkła, ale czy to wada? W amice mówią, że w ich wewnętrznych testach szkło ceramiczne z Chin w żadnym prawie parametrze nie było gorsze od Schott Ceran z Niemiec, a w niektórych nawet je przewyższało i do tego jest dla nich znacząco tańsze w zakupie. Osobiście nie przepadam za systemami jak H2H – okap włącza się rzadko, a tak będzie się odpalać przy każdej pracy na płycie, gdy odpalimy wysoki poziom mocy to będzie sobie wyć – wolę ręcznie włączyć 1 sensorem/przyciskiem okap gdy go naprawdę potrzebuję. Gdybym miał wybierać indukcje to wybór marki między A i E zależałby od budżetu – bliżej 1000 zł brałbym Amicę, bliżej 2000 zł Electroluxa, powyżej tylko Electrolux/AEG i Bosch/Siemens.
Dziękuję za odpowiedź, ale nie jest za bardzo merytoryczna dla mnie…Nie miałam żadnej płyty indukcyjnej, gotowałam na gazie. Nie wiem co to znaczy że Amica dobiła do Beko itd… miałam nadzieję na porównanie do Eletroluksa w stylu : gotowanie na płycie Amica np 3.0 studio jest prównywalnie dobre i jednostajne działaie cewek gwarantuje stabilne ggotowanie a wentylatory chodzą nieco głośniej ale nie są uciążliwe w porównaiu do np kiv634i elektroluxa (bo ta biorę pod uwagę z tej marki do wpuszczenia w blat) itp informacje.. a jeśli zaś chodzi o okap o miałam różne z przyciskami i ja dużo gotuję, piekę, czasem zapominam właczyć okap, mam kuchnię otwartą na salon i łaczoną z pokojami bez drzwi, więc nie przeszkadza mi jeśli bedzie trochę wyć, bo to cecha raczej dobrego wyciągu, tylko aby szybko dobrze pochłaniało do komina, stare okapy mniej wciągaly a też głośne były i nie chcę brudnymi rekami np robiąc kotlety i smażąc je dotykać okapu, wole by sam dobierał moc z płyty skoro są takie ustawienia , a poza tym, czy takie programy jakie ma Amica sa bardziej bajerem zbędnym, bo na płycie Elektrolux wybierając np moc określoną uzyskamy ten sam efekt. No i Elektrolux ma lepszej jakości podzespoły i posluży dłużej.. Bo jak tak no to nie ma co się zastanawiac. Jestem trochę zielona w tym temacie agd.. Dziękuję.
Jakościowo indukcje można podzielić na 3 grupy i w pierwszej są 2 koncerny (pomijam marki premium): Bosch/Siemens i Electrolux/AEG, do takich właśnie zalicza się KIV634I .
Amica w zależności od serii będzie w grupie drugiej (seria 3.0) jak i trzeciej ostatniej (serie 2.0 i 1.0). Głośność pracy płyt 3.0 wcale nie jest głośniejsza od Electroluxa, stabilność pracy cewek też jest podobna, ale gorzej wypadają pod względem wielkości pól i sterowników – osobiście preferuję 4 osobne slidery, a nie 1 do wszystkich pól, gdzie trzeba każdorazowo wskazać pole, a dopiero potem ustawić moc na sliderze. Do tego Amica nadal ma dno z plastiku w swoich płytach, więc przy dłuższym gotowaniu może generować nieprzyjemne zapachy – większość Electrolux to dno metalowe. Wybierając między KIV, a Amica 3.0 kupiłbym właśnie Electroluxa z uwagi na lepsze zagospodarowanie cewkami płyty i 4 slidery.
Dziękuję bardzo za pomoc, po przemyśleniu i poczytaniu artykułów, wybiorę właśnie płytę + okap Elektroluxa, pozdrawiam serdecznie!