REKLAMA TOP.agd
wtorek, 2 czerwca 2020, Szymon Marcjanek

To najlepsze płyty ceramiczne, które teraz kupisz w polskich sklepach (wiosna 2024)

ELECTROLUX EHF46547XK
ELECTROLUX EHF46547XK

0 odpowiedzi na “ELECTROLUX EHF46547XK”

  1. Agnieszka pisze:

    Panie Krzysztofie, którą płytę ceramiczną wybrać spośród :
    1. Elektrolux EHF 6547 FXK
    2. Bosch PKN 651 FP1E
    3. Samsung CTR 164 NC01
    4. Elektrolux EHF 6343 FOK

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zdecydowanie 1 – najlepsze sterowanie.

      • Tom pisze:

        Witam

        Proszę o doprecyzowanie jeśli chodzi o Electrolux 6547 vs 6343, czy „najlepsze sterowanie” oznacza wyłącznie wygodę czy również trwałość takiego rozwiązania ?
        Oraz czy szkło użyte w electrolux jest trudniejsze do utrzymania w czystości w porównaniu z produktami Bosh (ceramika) ?

        Dziękuję

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          4 slidery to najwygodniejsza forma sterowania – jak w gazówce – od każdego pola osobne pokrętło. Pod względem czyszczenia jest tak samo.

  2. Marenio pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie,
    To ja jeszcze poproszę o poradę dotyczącą wyboru piekarnika, mikrofali, lodówki i kuchennego wyciągu. Wszystko pod zabudowę.
    Ps: płyta już wiem jaka ?

    Dziękuję i pozdrawiam.

  3. Joanna pisze:

    Dzień dobry,
    Czy płyta ceramiczna jest bardziej niezawodna (rzadziej się psuje) od indukcyjnej?
    Jaką płytę ceramiczną poleca Pan do trójfazówki?
    Kolor płyty czarny. Cena do 1500 zł.

    • Joanna pisze:

      Zapomniałam dopisać: 4 pola, do szafki 60 cm, najlepiej taka aby można było zamontować równo z blatem i było łatwe sterowanie np slider’y, jakby był Booster to by było dobrze ale nie musi by.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        To prawda, że płyty ceramiczne są trwalsze od indukcyjnych, ale mają wiele wad i prawie nikt ich nie kupuje (długo gotują, nagrzewa się szkło, więc jak coś wykipi to od razu się przypala, po zakończeniu gotowania, szkło pozostaje długi gorące, itp). Osobiście nie polecam, ale jeśli nie ma innej opcji to do pełnej zabudowy brałbym AEG HK654070IB za 999 zł.

  4. Marta pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Poszukuję płyty ceramicznej w kolorze białym. Do wyboru są tylko te.
    CANDY CH64CCW
    BOSCH PKE652CA1E
    GORENJE ECT648ORAW
    AMICA PI6108PLU – choć ta wyświetla się jako ceramiczna/indukcyjna, więc nie rozumiem. Muszę kupić specjalne garnki?
    Czy może jednak lepiej dopłacić i wziąć indukcję? Martwi mnie ta ich awaryjność. 🙁

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zwykłe płyty ceramiczne to przeżytek – brałbym tylko indukcje.

      • Elżbieta pisze:

        Nie zgadzam się z Panem. Ceramiczne płyty elektryczne mają nadal swoich zwolenników i niezaprzeczalne zalety. A indukcja jest świetna, ale… ma swoje wady 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wady przewyższają zalety, dlatego nikt już tego nie chce i płyty ceramiczne znikają ze sklepów i ofert producentów. Na przestrzeni 6 lat pracy w sieciach AGD sprzedałem ponad 1000 płyt indukcyjnych i na pewno nie więcej niż 30-40 płyt ceramicznych – ludzie nie są nimi zainteresowani, głównie z uwagi na prądożerność, długie czasy gotowania (w stosunku do gazu i indukcji), straty ciepła, nagrzewanie się szkła i wynikające z tego przypalenia wszystkiego co wyjdzie z garnka na płytę.

      • Marta pisze:

        Dziękuję! Wybrana z drugiego zestawienia EIV63440BW . 🙂

  5. Kasia pisze:

    Witam serdecznie, poszukuję płyty ceramicznej z pięcioma polami, szerokość najlepiej min 80 cm. Budżet do 2500, ale może być nieco więcej. Główne kryterium to jakość, funkcjonalność no i te pięć pół, co jest chyba największym wyzwaniem. Jedyna płyta jaką widzę jest z Amici – wolałabym jednak jakiś wybór. Czy jest jeszcze coś innego na rynku?

  6. Kasia pisze:

    Nie znalazłam żadnego elektroluxa 5 polowego, cena chyba dla płyty 4 polowej?
    Znalazłam jeszcze taką z Teki TR 951 . Czy mógłby Pan podzielić się opinią o niej?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie znam tej płyty i przyznam, że od dawna nie interesowałem się płytami ceramicznymi bo to martwa kategoria sprzętowa – nikt już ich nie kupuje, bo to przestarzała technologia.

      • Elżbieta pisze:

        Nie martwa, tylko świadomie wypierana przez niektórych producentów i handlowców. A szkoda, bo ma swoje zalety. I wcale nie ma problemu z jej konserwacją. Mam 21letnią płytę i naprawdę nie jest zniszczona. Nie szuram po niej ciężkimi garami , a mam Zeptery. Czyszczę na gorąco w przenośni i dosłownie , jak coś mi chlapnie. i błyszczy jak nowa!

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          No tak, podobnie jak kuchnie na węgiel, telegrafy i parowozy…

        • Kasia pisze:

          mam podobne doświadczenia, dlatego chcę pozostać przy płycie ceramicznej, Obecnie użytkuję Zanussi, też od blisko 20 lat.Zgadzam się, że mycie to nie problem, bez porównania łatwiejsze niż mycie płyty gazowej, a tylko nieznacznie gorsze niż mycie indukcji. Z indukcji korzystałam w wersji turystycznej (ze sklepu na L), więc jakieś porównanie mam. Na pewno jest to produkt jakościowo znacznie odbiegający od markowych, ale idea działania ta sama. Irytuje mnie w niej hałas i taktowanie płyty przy próbie utrzymania temperatury.- tego problemu nie ma przy gazie i przy płycie ceramicznej.

  7. Kasia pisze:

    Dziękuję za szczerą odpowiedź :-), jednak pozostanę przy swoim wyborze, pozdrawiam

  8. 56radek1 pisze:

    Witam. Urządzam od podstaw kuchnię. Proszę o radę co wybrać w temacie (wszystko do zabudowy): Piekarnik; Kuchenka mikrofalowa, płyta ceramiczna (ok 978zł). Generalnie jestem zwolennikiem Elektroluxa i taką płytę ceramiczną wybrałem. Ale zostaje jeszcze piekarnik – nie musi być z funkcją pary i kuchenka mikrofalowa – chciałbym żeby można czas nastawiać ręcznie poprzez klawiaturę numeryczną (tak się przyzwyczaiłem) Kasa jaką dysponuję to około 5 tyś na te trzy rzeczy. Pozdrawiam gorąco Radek

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      No to prosta sprawa. Płyta już wybrana, piekarnik brać z Electroluxa z 7 lub 8 w nazwie i pasującą do tego mikrofalówkę z tej samej firmy.

  9. 56radek1 pisze:

    Zapomniałem o najważniejszym : Zmywarka (do zabudowy). Czy wg Pana Elektrolux w tym temacie też coś ma ciekawego? Najważniejsze, żeby można myć na pół wsadu. Ślubu z Elektoluxem nie brałem ,ale mam lodówkę i odkurzacz tej marki i jestem zadowolony. Lodówka to osobny temat, ale gdyby mógł Pan coś polecić to byłbym wdzięczny. Oczywiście też do zabudowy – wysokość do 2m i przede wszystkim żeby nie była tak głośna jak kiedyś Mińsk 16. Miała 3 szuflady w zamrażarce a w chłodziarce takie koszyczki poziome na butelki z wodą. Czy wg Pana jest możliwość skompletowania tego wszystkiego pod Elektroluxem czy też dać sobie spokój z sentymentem do tej firmy i brać to co najlepsze w danej kategorii. serdecznie pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Aktualnie chłodnictwo Electroluxa to nie to samo co kiedyś – raczej omijałbym szerokim łukiem. Lodówki do zabudowy mają standardowo 177 cm wysokości i tu jest spory wybór (polecam Gorenje i Samsunga). Jeśli ma to być coś wyższego to największe modele ma Whirlpool i Beko – 193 cm. Co do zmywarki to połowa wsadu nic Panu nie daje – urojona oszczędność, a duża szansa na niedomycie – zmywarka załadowana w połowie? Uruchomić normalnie w trybie auto – sama ogranie temat bo ma czujnik mętności wody. Electrolux ma sporo dobrych modeli z 4 lub 6 na początku nazwy.

  10. Agdmaniak!123 pisze:

    Dzień dobry, super że Pan jest. Juz bardzo dużo dzięki Panu wybrałam, została mi tylko płyta i tu bardzo proszę o pomoc we wskazaniu, które spełniają moje wymagania:
    80 cm
    bez szlify
    nie indukcja
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za juz i na zapas

  11. Magdalena pisze:

    czym się różnią płyty ze zdjęć 1 i 6 bo wyglądają identycznie?

  12. Małgorzata pisze:

    Szanowny panie Krzysztofie.
    Od niedawna stałam się posiadaczką rozrusznika serca i niestety muszę wymienić moją ukochaną płytę indukcyjną na ceramiczną. Miałam już w przeszłości płytę ceramiczną i głównym problemem było dla mnie długie przygotowywanie niektórych potraw np. naleśniki smażyłam blisko godzinę, co na płycie indukcyjnej zajmuje kilkanaście minut. Poza tym nie miała automatyczne wyłączania gotujących się potraw po zaprogramowanym czasie. Jaką płytę wybrać?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jest Pani pewna, że musi Pani zmieniać? Na szkoleniach producentów AGD, zawsze mówiono nam, że nowoczesne rozruszniki pracują w innych częstotliwościach niż indukcje, więc nie zagrażają życiu.
      Z ceramicznych brałbym Electroluxa z polem rozszerzanym.

  13. Magdalena pisze:

    stałam się posiadaczką płyty ceramicznej Electrolux EHF46547XK i mam pytanie – gotowanie, takie że widać że coś pyka dopiero przy ustawieniu mocy grzania na 11. trochę mnie zdziwiło też, bo w instrukcji jest napisane, że makaron gotować przy ustawieniu mocy na 14, a to największa moc. Przy dotychczasowej płycie (Bosch) w skali 0-9 – moc grzania 2 wystarczała, żeby potrawa się wolno gotowała. Tu przy dwójce proces gotowania w ogóle nie zachodzi. Już się zaczynam zastanawiać, czy to kwestia podłączenia (mam prąd trójfazowy), czy po prostu ten typ tak ma. Będę wdzięczna za podpowiedzi

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ten typ tak ma.

      • Magdalena pisze:

        Panie Krzysztofie mam pytanie – bardzo nagrzewa się panel sterowania i srebrna listwa, już kilka razy się oparzylam. Praktycznie trudno coś włączyć lub wyłączyć bez ochronnych rękawic. Co może być powodem, czy powinnam reklamować płytę? Model ELECTROLUX EHF16240XK. Z góry dziękuję za odpowiedź

        • Kasia pisze:

          Użytkuję płytę ceramiczną od ponad 20 lat. Może to sprawa innego modelu, ale nie nagrzewa mi się ramka, płyta w okolicy użytkowanego pola jest lekko ciepła, na pewno nie gorąca, bez problemu mogę ją dotykać. Mam też niedawno kupioną inną płytę, na nie gotuję mniej, ale też nigdy nie zauważyłam, aby tak mocno nagrzewała się strefa poza używanym polem

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To płyta ceramiczna, szkło pośredniczy w przekazywaniu ciepła na na naczynia, więc to normalne, że podczas gotowania ciepło rozchodzi się po szkle, a nawet ramce, zwłaszcza przy dłuższym gotowaniu (40 minut i w górę).

  14. Krzysztof pisze:

    Witam,
    a więc szybko:
    wymieniam płytę ceramiczną (wysłużoną) ale na jaką?
    indukcyjne podobno hałasują (z tego powodu wymieniałem lodówkę i czajnik) i wymagają nowych garnków;
    ceramiczne – dużo biorą prądu; długo grzeją?
    może dziwaczę, ale będę z tym mieszkał;
    kuchnia dla dwojga, bez ekstra gotowania;
    budżet – damy radę;
    dziękuję i pozdrawiam
    też Krzysztof

  15. Krzysztof pisze:

    przepraszam jeszcze jedno: która jest najcichsza? czy są takie porównania?

  16. Płyta pisze:

    Panie Krzysztofie, potrzebuję kupić płytę ceramiczną – to już zdecydowaliśmy.
    Electrolux lub Bosch (chociaż z Boscha na razie nic sensownego nie wpadło mi w oko)
    Sterowanie 4 pól – każde osobno
    Raczej zdecydujemy się na płytę z ramką, ale nad tym się jeszcze wahamy.
    Na tą chwilę znaleźliśmy takie modele:
    1. Electrolux EHF46547XK
    2. Electrolux EHF6342XOK
    3. Electrolux EHF16240XK
    4. Electrolux EHF6547FXK
    5. Electrolux EHF6343FOK
    Proszę powiedzieć którą z nich Pan poleci (najlepiej – którą z ramką i którą bez ramki) + lub jakąś spoza tej listy?
    – czy każda z płyt ma zabezpieczenie dla dzieci?
    Pozdrawiam

  17. Wojtek pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o fachową radę.
    Szukam szerokiej płyty elektrycznej, nie indukcyjnej. Udało mi się znaleźć następujące płyty:
    1. AEG HK955070XB
    2. AMICA PC7511FT
    3. SMEG P875AO
    4 SIEMENS ET875LMP1D
    5. TEKA TR 951
    Którą można polecić i czy jest jeszcze jakaś do rozważenia? Może coś przeoczyłem. Potrzebuję szerokiej płyty żeby można było spokojnie korzystać z kilku palników na raz. Żeby nie spadała moc.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model AEG najlepszy, potem Teka pod względem rozstawu pól, a na 3 miejscu Siemens. Reszta słaba.

      • Wojtek pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        A jaki dobrać do tego okap?
        Okap do zabudowy. Wielkość nas nie ogranicza. Może być duży. Ale najlepiej tani 🙂 Będzie podpięty do komina. Jeśli się da to czarny, jeśli nie to trudno.
        Kuchnia ma ok 16 metrów i jest otwarta na jadalnię o tej samej wielkości.
        Dobrze jakby na pierwszym poziomi sobie w miarę radził bo ze względu na hałas nigdy nie używam okapu na wyższym.
        Dziękuję i pozdrawiam.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Pod te płyty celowałbym w okapy powyżej 80 cm szerokości. Dobry i niedrogi model ma Amica, a z większą wydajnością Toflesz, Globalo i VDB.

        • Wojtek pisze:

          Dodam jeszcze, że nie zależy mi na żadnych bajerach typu automatyczne włączanie okapu, machanie do niego ręką itp. może mieć po prostu guzik do włączenia i żeby dobrze wyciągał.

          • Wojtek pisze:

            Panie Krzysztofie, mam dylemat co do płyty AEG i TEKA o których pisaliśmy wyżej. Bo wybiorę jedną z nich. Tylko pytanie czy rzeczywiście warto dopłacić ponad 800zł do AEG czy ta Teka jest spoko?
            Są jakieś znaczące różnice między nimi?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Ta Teka też jest spoko, choć wolę sterowanie z AEG.

  18. Peres pisze:

    Witam
    Mam pytanie czy do płyty ELECTROLUX EHF46547XK można podłączyć prąd trójfazowy ?

  19. Anna pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztofie mam problem z wyborem płyty(myślę o elęktrycznej) a prawie wszyscy kupują indukcję. co by pan polecił?Znajomi mają indukcję i będą zmieniać twierdzą,że im się pogorszyło zdrowie.O co chodzi z ty szlifem,ramką i bez szlifu przy brzegach i z czym by Pan wybrał.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zwalanie pogorszenia zdrowia na indukcję to foliarstwo do kwadratu… Nie ma żadnych badań potwierdzających szkodliwość indukcji dla zdrowia. Indukcja generuje pole elektromagnetyczne, tak samo jak routery, telefony, TV, laptopy, mikrofalówki i wiele innych urządzeń, lecz w przeciwieństwie do wymienionych, nie używamy jej cały czas, tylko 1-2h dziennie i nie stoimy nad nią bezpośrednio przez cały czas.
      A co do samej technologii to osobiście wolę płyty gazowe od indukcyjnych, a to z uwagi na zjawisko gotowania na wolnym ogniu, prostotę, niższą cenę zakupu, mniejszy koszt eksploatacji i dłuższą żywotność. Indukcje wszyscy kupują bo taką mamy teraz modę i w nowym budownictwie nie robi się już przyłączony gazowych.

  20. Beata pisze:

    Panie Krzysztofie
    Bardzo proszę o wskazanie płyty ceramicznej do 60 cm, którą można podłączyć do zwykłej instalacji 220V , 25A, 3,5 kW, 1 fazowy.

  21. Beata pisze:

    Którą z płyt ceramicznych by Pan polecił do zwykłej instalacji jednofazowej?

  22. Krzysztof pisze:

    Bosch PKE611FP1E
    BOSCH PKF651FP1E
    Nie bardzo wiem, czym się różnią. A w ogóle co na dzień dzisiejszy Pan by polecił z płyt ceramicznych?

  23. Krzysztof pisze:

    Dziękuję. Zakup zrobiony. 🙂

  24. Jarek pisze:

    Dzień dobry
    Proszę doradzić sprzęt AGD pod zabudowę kuchenną w sklepie polecili Whirlpool piekarnik – W60M44S1PBSS
    Mikrofala – W6MD440
    Zmywarka – WlO3P33PL
    Płyta – WF S8865 NE
    Pralka – W7X W845WB EE
    Okap wyspowy prostokąt ?
    Czy to dobry sprzęt niechcemy przepłacać już widzę że mikrofala jest droga a my tylko korzystamy z podgrzewacza

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Fajny zestawik, choć mam wątpliwości co do tej nowej serii pralek Whirlpoola – niby ciche, niby mają napędy bezpośrednie, ale wykonanie takie sobie – jednak w tej kategorii lepsze jest LG.

  25. OLa pisze:

    Dzień dobry,

    dziekuję za Pana cenne informacje, sa bardzo pomocne ale jednak w obliczu tylu mozliowści mam prosbę o pomoc – Pana rekomendację dotyczącą:

    1.elektrycznej płyty ceramicznej do zabudowy -standardowa do 60 cm z opcją pola do brytfanny, bez ramki, z czarnego szkła- myslałam o AEG….( duzo indukcyjnych, malo elektrycznych bez ramek:(
    2. piekarnika elektrycznego do zabudowy standardowy do 60 cm – będzie pod plytą, nie w słupku ( dla wegetarian wiec bez pieczenia mięs ale także nie pieczemy ciast) , łatwy w użyciu i czyszczeniu, czarny-idealnie cały czarny.
    3. zmywarki do zabudowy
    4. lodówki bez zamrazarki do zabudowy ( wys max 177 cm)
    5. samej zamrazarki do zabudowy , np. do 80-120 cm
    dobra jakośc, dobrych firm , średna półka cenowa
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc:)

  26. Gosi pisze:

    Dzień dobry,
    Czy mógłby Pan skomentować produkty Bosch PKE645CA1E . Jest to płyta z mechaniczna regulacją i wydaje mi się ta opcja dość atrakcyjna. Bardzo proszę o opinię.
    Pozdrawiam

  27. Wojtas pisze:

    Dzień dobry,
    czy montowanie płyty ceramicznej (Electrolux) nad zmywarką (Beko) jest praktykowane? Czy to herezja i palą takich na stosie?

    Dziękuję za info i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W teorii można, lecz zmywarki Beko potrafi gubić parę pod blat, więc indukcji może to nieco zaszkodzić.

  28. Ania pisze:

    Witam,
    szukam płyty ceramicznej pod zabudowę. Chodzi mi o model z pokrętłami, gdyż mam kota i obawiam się, że podczas nieobecności w domu może wskoczyć i ją włączyć. Nie chcę indukcji. Patrzyłam na firmę smeg, ale wymiar jest zbyt duży. Proszę o pomoc. Dziękuję.

  29. Renee pisze:

    Witam. Zakupiłam nowa płytę indukacyjną Amica. Mialo byc super, ale jest od poczatku niefajnie,3 razy serwisant zmienial panel dotykowy. Ale najgorsze jest to, że podczas gotowania na podwyższonej temperaturze, indukcja po prostu śmierdzi plastikiem, który wydostaje się na zewnątrz. Serwisant mówi, że to niemożliwe. Wszystkie wentylacje są prawidlowe więc o zaburzonym przeplywie powietrza nie ma mowy. W efekcie gotuję wdychajac palony plastik. Która płyta indukcyjna ma od spodu metalową obudowę? I która krótko mówiąc nie śmierdzi pod wpływem gotowania? Będę wdzięczna na podpowiedź co kupić w zamian za obecny sprzęt.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jaki model Amici Pani kupiła? Smród plastiku w Amicach to norma od lat i serwisanci dobrze o tym wiedzą 😉
      Większość płyt Electroluxa, AEG, Boscha, Siemensa, Whirlpoola ma metalowe dno, ale nie wszystkie, więc trzeba sprawdzać zdjęcia w necie. Najsensowniejszą płytą indukcyjną w normalnej cenie jest Electrolux EIV634 i jego klony.

  30. Anna pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie, a jaka jest Pana opinia o płycie Gorenje CT43SC i czym różni się od płyty GORENJE ECT643BCSC ? Pozdrawiam serdecznie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Widzę tylko 1 różnicę ECT ma szlif na froncie, a CT nie. To proste płyty z 4 sterowanikami +/- i 1 polem rozszerzanym w dobrej cenie. Będą ok.

      • Ania pisze:

        Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂 A nie jest tak, że ECT jest witroceramiczna, a ta druga nie? Wciąż doszukuję się różnic, które powodują, że ECT jest droższa. Którą kupić? 🤔

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Obie są wykonane ze szkła ceramicznego. Nie mają oznaczeń producenta, więc spodziewać się można chińskiego szkła.

  31. Emilka pisze:

    Panie Krzysztofie krotka pilka, ktora z tych plyt jest wg Pana najlepsza:

    Amica PC6411FTS
    Amica PC6420ZT
    Electrolux EHF46547XK
    Electrolux EHF6342XOK

    Ewentualnie cos innego, max budzet 1000-1100 zl. Zalezy mi na chociaz jednym powieksznym polu grzewczym. Podobaja mi sie tez takie z metalowa ramka- wydaja mi sie praktyczniejsze. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najbardziej funkcjonalnym modelem jest Electrolux EHF46547XK z tych wszystkich. Ramka ma wady i zalety – chroni szkło, robi za rant, więc jak coś wykipi to zostaje na płycie, a nie leci na blat, ale ogranicza możliwość wysunięcia naczynia na rant płyty – problem z postawieniem większych naczyń.

      • Emilka pisze:

        A nie wie Pan czasem czy szklo w tej plycie jest „chinskie”? Nie moge znalesc info jakie jest, zazwyczaj gdy jest np z Schott Ceran jest ich logo na plycie, tutajnic nie widze. I czy to w ogole ma znaczenie? Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux korzysta ze szkła EuroKera, a nie Schott Ceran. Tu nie widać loga producenta, więc można spodziewać się czegoś tańszego.

  32. Stenia pisze:

    Witam,
    Proszę uprzejmie doradzić płytę indukc. Elektrolux dwufazowej budżet 1800zł. z rozszerzonym polem.
    Z góry dziękuję

  33. Stenia pisze:

    Electrolux EIV634 SLIM-FIT – ile fazowa?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      podłączamy pod 2 fazy jak każdą indukcję 7,4 kW – potocznie nazywa się je siłowe, mimo braku opcji podłączenia 3 fazy i durnego oznaczenia w sklepach jako płytę 230V (1 faza jest opcją).

  34. Justyna pisze:

    Dzień dobry, proszę o informację co Pan myśli o płycie ceramiczna MIELE KM 6520 FR ? Warto w nią zainwestować? Będzie najlepsza od dostępnych na rynku? Z góry dziękuje, pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Będzie dobra, ale ceramiczna płyta to prosty sprzęt i nie sądzę, żeby było jakieś uzasadnienie wydawania 2500 zł na coś takiego, skoro dobry Electrolux/Bosch to koszt ok. 1000 zł.

  35. Piotrek pisze:

    Dzień dobry, chciałbym zakupić płytę cermaiczną i byłem zdecydowany na EHF46547XK jednak po przeczytaniu wielu opinii, że strasznie wolno grzeje, nawet w porównaniu do dużo starszych płyt ceramicznych, zacząłem szukać jakiejś alternatywy. Wpadłem na płytę witoceramiczną a konkretnie na model Gorenje ECT643BCSC . Chciałbym poznać Pana zdanie czy w ogóle witoceramiczne maja przewagę nad ceramicznymi i czy ta Gorenje byłaby według Pana dobrym wyborem?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie mogą mieć przewagi bo to dokładnie to samo… Płyty ceramiczne nie są popularne, większość producentów olewa je w porównaniu do indukcji. Model Gorenje to jeden z nowszych, sterowanie +/- w Electrolxuie wygodniejsze, także pola mają większy zakres regulacji.

      • Iwona pisze:

        Witam.
        Panie Krzysztofie, jaką poleciłby Pan płytę ceramiczną na chwilę obecną ?

      • Piotrek pisze:

        Rozumiem, czyli trochę taki słowny marketing. A czy oprócz sterowania model Gorenje może różnić się znacząco szybkością gotowania ? O tym Elektorluxie można znaleźć opinie, że trzeba od razu na maksymalną moc ustawiać żeby coś ugotować w Gorenje raczej same pozytywy, chociaż też na pewno mniej tego na rynku. Roźnica w cenie to ok 120 zł na korzyść Gorenje, co by Pan sobie kupił, jeśli musiałaby to być płyta ceramiczna?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie mam za wielu doświadczeń z płytami ceramicznymi, wszędzie są indukcje, ale tego Electroluxa w wersji bez ramki miałem okazje użyć kilka razy i faktycznie tylko ostatnie poziomy mocy to już gotowanie, ale to dość normalne dla płyt halogenowych.

  36. Tomek pisze:

    Przeglądam rankingi i porównania ale brakuje mi płyt indukcyjnych z wyciągiem?? Może jakiś ranking albo polecenie ??

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma na razie sensu taki ranking – ledwie uzbiera się 10 płyt, a i ilość wyszukiwań tego typu modeli jest prawie żadna – może w przyszłości. Co do polecenia to o jaką szerokość chodzi?

      • Tom pisze:

        Niestety mało modeli i mało informacji na ten temat. Elica, Bosch, Samsung a może z Ikea z 5 letnia gwarancja ?Szerokość 60-70cm chyba, ze warto wybrać 80. Z góry dziękuje za podpowiedz

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Model FÖRDELAKTIG 83 cm dla IKEA jest świetny – to Electrolux. Jest też mniejsza FÖRDELAKTIG 60 cm, ale nie wiem, kto to robi – elektronika zupełnie nie jak Boscha, Whirlpoola, czy Electroluxa.

  37. Anna pisze:

    Dobry wieczór, poszukuje dobrej płyty ceramicznej – raczej z ramką i rozszerzanym polem grzewczym oraz piekarnika do zabudowy. Nasz Ariston (płyta i piekarnik) po blisko 20 latach pada, tzn. nie ma już części zamiennych. Do zabudowy.

  38. Teresa pisze:

    Jak pan ocenia płytę ceramiczną elektroluxa ehf16240xk

  39. Basia pisze:

    Witam
    Poszukuję płyty do małej kuchenki z 2 palnikami. Wymieniłam instalację w tym pokoju ale nie w całym domu. Czy lepiej kupić płytę ceramiczną, nie ma takiego wysokiego poboru prądu jak indukcyjna? Jestem zielona w temacie i proszę o poradę.Jaki konkretny model powinnam wybrać?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma dużej różnicy w poborze prądy między tymi 2 typami, a indukcja oszczędniejsza pod względem czasu nagrzewu – gotujemy szybciej, płyta działa krócej. Najlepsze to modele Boscha/Siemensa, niezłe są Electroluxy u Teka, a z tanich Whirlpool.

  40. Kama pisze:

    Witam,
    czy sterowanie w płycie ceramicznej nie będzie się zawieszało od gorącego szkła? Może lepiej wymienić na zestaw płyta piekarnik z pokrętłami do płyty Np Amica. Albo zapomnieć o ceramice i przejść żałobę😊 padł mi piekarnik amici po 22 l. ze sterowaniem płytą i teraz trzeba wymienić zestaw. Czy sobie podarować i kupić coś nowoczesnego. Nie chce mi się remontować kuchni 😂zależy mi na polu pod brytfannę, dużo gotuję i mam większe garnki, duże patelnie. Mega zależy mi na nowym piekarniku wypasionym, dużo używam, szczególnie temp. 280.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Mało jest takim opcji zintegrowanych – głównie Amica na naszym rynku i to są najprostsze urządzenia bez bajerów. Prościej iść w 2 osobne sprzęty i raczej w indukcję niż płytę ceramiczną (halogenową) – przynajmniej wybór większy.

  41. Lodówka pisze:

    Dzień dobry, potrzebuję naprawdę cichej lodówki wys. 1,8 m. Parę lat tmeu kupiłam Samsunga z zabudowanym tyłem i trudno mi powiedzieć, ponieważ pracuje bardzo nierówno jeżeli chodzio wydawanie dzwięków. Chodzi o to, żeby można było przewidzieć spanie w jadalnie połączonej z kuchnią. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

  42. Mate pisze:

    A jak sprawdza się kostka z bruk bet? Sporo ludzi teraz poleca.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Hmm chyba to nie to forum 😀 no chyba, że pyta Pan czy można zastąpić szkło ceramiczne bruk betem w indukcjach? 😀

  43. Nicki pisze:

    Warto sprawdzić z linii prestige na stronie bruk bet, mają tam tego naprwade sporo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ale czego tam mają pełno? Płyt ceramicznych? Eh, te boty są coraz mniej sprawne…

  44. Piter pisze:

    Pełna zgoda co do bruk bet, mamy też z żoną i żadnych odprysków do tej pory

  45. Piotr pisze:

    Dzień dobry

    Zamierzam wymienić dwudziestoletnią płytę Amica PB*4VQ339FT (wymiary płyty 576×518, wymiary blatu 544×486), ponieważ obecnie są stosowane inne wymiary blatu będę musiał zwiększyć otwór.
    Jaką płytę indukcyjną Pan poleca.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dziś standard to 49 na 56 cm otworu w blacie. Najlepiej celować w nowe modele Boscha z ledowo podświetlanym sliderem: 1899-2500 zł, Electroluxy od modelu EIV634 , a jak coś tańszego to ponownie Amica, ale tylko z serii 3.0.

  46. Izabela pisze:

    Witam ! Gospodarstwo jednoosobowe,pilny zakup płyty do gotowania,Mam propozycje Candy CHEDD30CTT lub LAGAN-IKEA,podobne cenowo. Jaki pochłaniacz podszafkowy do tego pasowałby? Ewentualnie inne sugestie mile widziane. Dziękuję i pozdrawiam.

  47. Izabela pisze:

    W tej samej cenie jest indukcja Lagan z Ikea.


reklamaml