Mogłoby się wydawać, że hybryda lodówki i komputera albo żelazko czułe na dotyk, to wielki skok cywilizacyjny. Nawet bezprzewodowy blender, czy innowacyjny bezworkowy odkurzacz można wpisać na listę urządzeń, które świadczą o tym, iż żyjemy w XXI w. Okazuje się jednak, że producenci AGD tworzą już sprzęt, o którym nie śniło się filozofom…
Jednym z takich projektów jest koncepcja o wdzięcznej nazwie Rendez-Vous autorstwa zespołu Electrolux Global Design. Urządzenie ma kształt sporego stołu, w budowie którego wykorzystana zostanie eksperymentalna technologia Energy Shield. Dzięki niej możliwe będzie bezprzewodowe zasilanie przystosowanych do współpracy urządzeń elektrycznych (blender, mikser itp.), które postawimy na powierzchni stołu. Z kuchni zostaną więc wyeliminowane kable i gniazdka. Jednocześnie blat będzie pełnił rolę indukcyjnej płyty grzejnej. Po umieszczeniu na niej garnka zostanie on szybko wykryty przez czujniki, które skierują w to miejsce ciepło.
Warto wspomnieć, iż pod powierzchnią stołu umieszczono modułowy system szuflad i mocowań, dzięki którym możliwy będzie montaż piekarnika czy chłodziarki. Przewidziano nawet wirtualnego szefa kuchni, wspierającego ludzi, którzy z gotowaniem są na bakier. Projektanci firmy Electrolux odpowiedzialni za Rendez-Vous przypominają, iż póki co jest to tylko koncepcja. Jednocześnie podkreślają jednak, że technologie, dzięki którym funkcjonowałby stół są już dostępne. A w obliczu „kurczenia się” powierzchni mieszkalnych blat umożliwiający przygotowanie i spożycie posiłku, a także pracę, czy spotkania ze znajomymi jest bardzo atrakcyjnym rozwiązaniem.
Źródło: Electrolux
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.