Jak pokazują nowe badania konsumenckie, przybywa klientów gotowych wydać na urządzenie kuchni znaczące sumy, a sam sprzęt AGD zaczyna być postrzegany jako atrybut statusu – w takim samym stopniu, jak sportowe samochody czy drogie zegarki. Eksperci stwierdzili też, że gotowanie nie służy już wyłącznie przygotowywaniu posiłku, ale staje się stylem życia, którym chcemy się chwalić.
Według nowego europejskiego badania, wydatki na kuchnie klasy premium w ciągu ostatnich 5 lat wzrosły znacząco – w Niemczech o niemal 30%, a w Holandii o 15%. W całej Europie szybko przybywa klientów gotowych wydać na urządzenie kuchni ponad 20 000 EUR. Dodatkowo, jak pokazują statystyki Google, przybywa konsumentów poszukujących w Internecie informacji o AGD klasy premium. Dlaczego tak się dzieje?
Eksperci uważają, że wzrost znaczenia kuchni jako symbolu statusu jest nierozerwalnie związany z ewolucją tego pomieszczenia – od miejsca przygotowywania posiłków do centralnej strefy domu, w której jego mieszkańcy nie tylko gotują i spożywają posiłki, ale także oddają się rozrywce, a nawet pracują. Ludzie chcą posiadać dobrze zaprojektowane meble i AGD najwyższej jakości z tych samych powodów, dla których są skłonni kupić nowe Porsche i odpowiednio dużo za nie zapłacić – mówi Kiki Ahler – współautorka raportu i redaktor działu Lifestyle w niemieckim czasopiśmie Schoner Whonen.
Dane zawarte w raporcie wskazują na rosnący trend kupowania urządzeń, których walory estetyczne są równie ważne jak użyteczność w kuchni. Wolnostojące sprzęty o odważnej stylistyce nie są już ukrywane pod blatami i drzwiczkami zabudowy. Matowa nierdzewna stal, dotykowe sterowanie i diodowe podświetlenie to cechy oczekiwane przez klientów chcących nadać profesjonalny wygląd swojej kuchni – dodaje Wohnen. Ponad połowa (51%) właścicieli domów w Wielkiej Brytanii deklaruje, że w związku z modernizacją kuchni zatrudniła nawet dekoratora wnętrz.
Za zmianę nastawienia konsumentów odpowiadają też coraz popularniejsze w Europie programy promujące gotowanie, występujący w nich kucharze-celebryci. Jak stwierdzają eksperci, rozwinął się nowy ruch „szefów-prosumentów”, czyli domowych pasjonatów kulinarów, którzy korzystają z najlepszego sprzętu pod kątem funkcjonalnym i estetycznym. Podoba nam się poczucie, że niewiele dzieli nas od uzyskania gwiazdki Michelin, a nasza kuchnia to miejsce, w której moglibyśmy się o nią ubiegać – mówi Helen Stone, redaktorka brytyjskiego czasopisma Beautiful Kitchens.
Jak widzicie, gotowanie stało się czymś więcej niż tylko mieszaniem drewnianą łyżką w garnku. To styl życia, przynajmniej do tego przekonują nas eksperci. A Wy, co o tym wszystkim sądzicie?
Źródło: Samsung, AgdmaniaK.pl, Informacje Prasowe
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.