REKLAMA TOP.agd
środa, 7 lutego 2024, Szymon Marcjanek

Oto trzy nowe piekarniki Amica z funkcją Pizza w 300 stopniach!

5
Amica TED37739ArBA+V STEAM PIZZA

0 odpowiedzi na “5”

  1. Mateusz pisze:

    No w końcu coś się dzieje w naszej Rodzimej marce. Fajne rozwiązanie trzeba przyznać. Chociaż i tak Amica w wielu modelach od dawna ma 280 stopni gdzie inni mają maks 250. Brakuje mi kuchenki gazowo elektrycznej 50cm pokroju gorenje z większym użyciem pary, większą komorą i miękkimi zawiasami. Jest tylko zwykła z brzydkim frontem i tacką na wodę.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica 280 stopni daje do modeli pokrętłowo-elektronicznych i w pełni dotykowych, czyli praktycznie jak cała konkurencja od lat – 250 stopni to cecha piekarników z pokrętłami i timerem. W kuchenkach 50 cm nie spodziewałbym się zmiany komory – Amica i tak ma najszerszą komorę na rynku, a porównanie w litrach 65 vs 70 nie jest miarodajne – wystarczy w sklepie porównać szerokość i głębokość blach między Gorenje, a Amica i do tego sprawdzić wysokość komory – realnie Amica i tam ma jedną z największych komór wśród 50 cm. Fakt, że brakuje modeli z delikatnym domykaniem. Co do funkcji parowych nie nie bardzo rozumiem – zarówno Amica ma w wielu modelach SoftSteam, czyli wylewanie wody na dno komory jako wspomaganie pieczenia parą (lub na blachę) i tak samo jest w kuchenkach Gorenje (ExtraSteam). Obie firmy nie mają modeli ze zbiornikiem wody i generatorami pary, obojętnie w jakiej formie (tak jak i reszta marek dostępnych w PL). Kategoria kuchni wolnostojących nie jest tak rozwojowa jak sprzętów do zabudowy – Amica miała w okresie pandemii plany co do paru fajnych nowości dla kuchni wolnostojących, ale minęło kilka lat i nic z nich nie pokazano, więc pewnie sobie odpuścili.

      • Mateusz pisze:

        A to kurcze nigdy nie porównałem bezpośrednio Amica z Gorenje. Z beko owszem, daje to do myślenia jeżeli Gorenje jest węższe to duży minus. Dziękuję za informację, poczytałem też trochę bardziej i rzeczywiście ma Pan rację. Ale model Soft Steam z Amica to tylko dwa modele różniące się kolorem i to w dodatku zrobione w starym stylu. Brakuje czegoś z ładną lepiej wykończoną górą. Akurat inox w amica nie wiem jak w innych jest tragiczny. Moja co prawda ma już dobre 11 lat ale tak zachodzi brzydkim nalotem od gotowania i smażenia na dużym palniku że aż wstyd. Reszta działa mimo lat idealnie. Jedyne co to osobiście sam wymieniłem przełącznik funkcji który sie wypalił po około 9 latach.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Realnie SoftSteam to marketing – do każdego piekarnika można wstawić dodatkowe naczynie/blachę z wodą i efekt będzie ten sam – nasze matki i babki robiły tak zanim to było modne i nazwane przez marketingowców 😉

          • Mateusz pisze:

            No oczywiście że tak sam tak od lat robię. W pracy używam Profi sprzętu w postaci Rationala Self Cookning Center lub Unoxa manualnego z parą i to nie ma porównania w oczywisty sposób. Ciekawi mnie czy jest jakikolwiek piekarnik do zabudowy domowy który podłączymy pod wodę bezpośrednio tak jak piec konwekcyjno parowy ?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Domowe nie oferują opcji podłączenia pod obieg wody, także ekspresy automatyczne do kawy w zabudowie nie mają takiej opcji, a jedynie zbiorniki – nawet marki premium nie mają takich modeli. Oczywiście piszę o tym co jest dostępne w PL.

  2. Gabriela pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    proszę doradzić jaki piekarnik będzie odpowiedni:
    piekę często chleb i ciasta m.in. biszkopty, czasem upiekę mięso.
    Mój poprzedni piekarnik Amica był ze mną 20lat. Zamierzałam również kupić piekarnik Amica ale jest tyle krytycznych opinii że mam wątpliwosci.
    Ten model z AirFry jest bardzo ciekawy, dobrze jakby też było wspomaganie parą ale tu mam obawy czy komora nie będzie szybciej korodowała? Nie będę w nim gotowała na parze bo mam Thermomixa ale do wypieku chleba i mięs byłoby to pomocne.
    Proszę doradzić jakiś model z dużą komorą, szybkim nagrzewem , cichym domykiem.
    Kwota do 3000-3500 PLN
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Faktycznie te nowe modele wydają się ciekawe – jeśli trafimy w pełni sprawną sztukę, to komora pieczenia w Amice daje świetne efekty do podanych zastosowań.


reklamaml