Electrolux wprowadza ważną zmianę w piekarnikach z polskiej fabryki w Świdnicy! Wszystkie nowe modele mają komorę pieczenia 65 l – poprzednio polska fabryka wypuszczała piekarniki z komorą 57 l (te nadal są stosowane w kuchniach wolnostojących 50 cm szerokości).
Zakres temperatur wszystkich modeli to 50 -250 stopni. Pierwsze modele pojawiły się w sprzedaży w ostatnim kwartale 2023 roku, a na początku stycznia 2024 mamy już szeroką ofertę dość podstawowych modeli – łącznie do wyboru jest ich 13.
Ogromną zaletą dla posiadaczy słabszych instalacji jest bardzo niski pobór mocy od 2090 do 2320 W, gdzie wyższe serie tej firmy mają pobór w okolicy 3500-3650 W. Zasilanie jest oczywiście 1-fazowe, a w komplecie jest kabel z wtyczką (1,5 m).
Wymiary są standardowe z wyjątkiem głębokości – ta wynosi tylko 56 cm całkowicie, a odliczający 2,1 cm frontu, który nie jest element wchodzących w niszę meblową, potrzebujemy jedynie 53,9 cm. Pozostałe wymiary: 59,5 cm szerokości i 58,9 cm wysokości.
Piekarniki tradycyjne SurroundCook z termoobiegiem i grillem:
Piekarniki wspomagane parowo Steam Bake poprzez wylanie wody na dno:
Piekarnik z pyrolizą i temperaturą na wyświetlaczu:
Stare modele z komorą 57 l i najmniejszą szerokością komory pieczenia nareszcie zostały wycofane z oferty piekarników do zabudowy szwedzkiego producenta. Nowa komora 65 l to nadal nic, czym można się chwalić na tle konkurencji u której standardem są piekarniki od 72 do nawet 82 l, lecz wielu zdecyduje się na zakup z uwagi na wymiar głębokości, niski pobór prądu i polską produkcję.
Dla miłośników pieczenia i grillowania mamy dwa konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych piekarników wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Poszukiwacze najlepszych okazji cenowych z portalu pepper.pl znaleźli u naszych niemieckich sąsiadów mega dobrą cenę…
Chińska marka Dreame nie zwalnia tempa premier i właśnie wrzuciła do swojego sklepu nową wersję…
Oclean X Ultra to jedna z najlepszych szczoteczek sonicznych w ofercie chińskiej firmy. Jest też…
Od 10 listopada do 10 grudnia trwa genialna akcja na AGD marki Liebherr - można…
Na polskim rynku debiutuje piekarnik Hisense HO66FA Pizza Chef z programem dedykowanym do pieczenia pizzy,…
Koreański producent wystartował z kolejną akcją promocyjną - tym razem mamy smartband lub smartwatch w…
Komentarze
A jak pan ocenia piekarnik [cena_szukaj]Electrolux 800 EOB7S31Z[/cena_szukaj] Termoobieg
To podstawowy model serii SteamBoost z prostą elektroniką piktogramową i bez funkcji Steamify - jest ok, ma niezłe ceny w promocjach.
dziekuje za odp
Dzień dobry, przepraszam, że nie w temacie, ale zależy mi na odpowiedzi. Przymierzam się do kupna oczyszczacza powietrza i nawilżacza. Mieszkam w centrum Warszawy, w mieszkaniu się kurzy, jest suche powietrze, partner jest silnym alergikiem i w drodze dziecko. Zastanawiam się czy lepiej kupić oddzielnie oczyszczacz i nawilżacz czy jednak urządzenie 2 w 1? Zależy mi żeby moża było przenosić sprzęt do sypialni, sypialni dziecka i dużego pokoju. Zastanawiałam się nad polecanym przez Pana Dysonem i Sharpem, a w wersji oddzielnejElectroluxie albo Philipsie? Który by Pan wybrał, a może jeszcze jakiś inny? Jeśli oddzielnie to jaki oczyszczacz by Pan polecił?O Dysonie słyszałam że to sprzęty dobre, ale szybko ulegające jakimś awariom, poza tym czy wart jest swojej ceny jeśli nie zależy mi na wentylatorze?
Pozdrawiam
Testowany niedawno Sharp 2w1 powinien się sprawdzić - ma wydajny nawilżacz powietrza, jonizację, dobrą wydajność, jedynie nie podała Pani wielkości pomieszczenia w którym ma pracować, ale skoro to centrum Wawy, to pewnie nie przekracza ono tych 50-60 m?
Nie, duży pokój ma 30 m a pozostałe sypialnie 10. Chcielibyśmy przenosić sprzęt.
To brałbym tego Sharpa.
Czy istnieją jakieś bardziej energooszczędne mini-piekarniki, takie o pojemności do 20-25l? Czy bardziej wtedy opłaca się "piec" w mikrofali?
Z tego co się orientowałam Air Fryer piecze w sposób, który mi niezbyt odpowiada, tzn. opieka mocno na zewnątrz, a środek pozostaje soczysty, ja natomiast lubię mieć mocno wypieczone, tak żeby odparowało ok. 50% wody (piekę gł. warzywa, takie jak cebula, bataty, dynia, a z ciast tylko sernik i też nie lubię wilgotnego)
Na rynku jest sporo mini piekarników/opiekaczy 20-25 l jak [cena_szukaj]MPM MPE-12T[/cena_szukaj] z 23 l i o mocy 800 W, ma grzałki góra/dół, termoobieg. Większość takich występuje pod markami własnymi sieciówek, sporo ma Severin, właśnie MPM, a w miarę wyglądające Ariete.
W opisie podlinkowanego piekarnika podano moc 1500W, a 800W można ustawić w każdym, tylko wtedy będzie się piekło dłużej, więc nie wiem, w jaki sposób jest to energooszczędne.
Wiem, że jest dużo mini piekarników, ale czy one w jakikolwiek sposób różnią się poborem energii przy takiej samej skuteczności wypieczenia.
Mam mini piekarnik 25l i straty ciepła w takim piekarniczku są ogromne, zwłaszcza jak jest zimno w mieszkaniu. Nie wiem czy istnieje jakaś bardziej energooszczędna technologia pieczenia. Używam w nim zawsze tylko jednej półki i jest mnóstwo pustej przestrzeni na górze i na dole, ale gdyby był niższy, to grzałki by były bliżej potrawy i piekło by się nierównomiernie pomimo termoobiegu, bo sprawdzałam. No i mnóstwo ciepła ucieka też na zewnątrz piekarnika, bo jego ścianki nie mają żadnej izolacji. Dlatego jestem ciekawa, czy oszczędniej wychodzi pieczenie w mikrofali, a może są piekarniki, w których jest to jakoś inaczej rozwiązane. Jak ostatnio szukałam, to wszystkie wydawały się takie same :(
Tak, faktycznie, źle spojrzałem - normalny piekarnik do zabudowy z kompletem funkcji to ok. 3500 W, najmniej ok. 2000 W, ale to nie znaczy, że sprzęt tyle zużywa - to zależy od ustawionej funkcji. Realne oszczędności są grosze między sprzętami, więc kompletnie nie ma co się nimi przejmować.
Czyli wśród takich malutkich, przenośnych piekarniczków do 25l nie ma w ogóle jakichś bardziej energooszczędnych?
To teraz pytanie, czy w takim razie lepiej opłaci się używać do pieczenia mikrofali? Chodzi mi o zużycie prądu, bo jeśli chodzi o samo wypieczenie i smak produktu, to jak dla mnie efekt jest taki sam, ponieważ i tak piekę bez tłuszczu, a piekłam już w obydwu urządzeniach, więc mam porównanie, co do smaku, nie wiem tylko, jak ze zużyciem prądu.
Oczywiście nie do wszystkich produktów mikrofala się nada, ale jak już pisałam, piekę gł. warzywa i np. takie buraki, to tylko w mikrofali, bo jest szybciej. W piekarniku musiałabym je piec bardzo długo, aby odparować taką ilość wody jednocześnie ich nie przypiekając. Do tego musiałabym najpierw piec w wyższej temperaturze pod przykryciem, aż zmiękną, a później odkryte tak jakby suszyć. W mikrofali nie mam takiego problemu
Wszystko działa na grzałkach, obojętnie czy to grill, grzanie góra dół, termoobieg z grzałką pierścieniową.
Mikrofale to zupełnie inna zasada działanie - podgrzewanie poprzez wprawianie cząsteczek w drgania, niwelując przy tym wilgoć, więc to kompletnie inne efekty - z tego powodu prawie nikt nie używa mikrofali do pieczenia...
Jeśli właśnie chodzi Pani o odparowanie nadmiaru wody to mikrofala zrobi to najszybciej.
Co do zużycia prądu i przelicznika na kasę, tu ma Pani prosty przykład:
Piekarnik z mocą 3000 W. Grzałki pracują przez 30 minut dziennie (0,5 h), 180 dni w roku (mniej więcej co drugi dzień). Stawka za prąd wynosi 0,77 zł/kWh. Roczny koszt użytkowania sprzętu wyniesie więc 207 zł (3000 / 1000 x 0,5 x 180 x0,77). Podstawi Pani sobie inne parametry i wyjdzie Pani różnica w skali roku, cenę prądu też można zmienić na swoją - to są żadne różnice, więc kierowałbym się tylko aspektem praktycznym.