Wypiekały chleb nasze prababki i babki, matki już nie zawsze, a my o wypiekaniu chleba właściwie tylko czytaliśmy. Poniekąd jest to zrozumiałe – wypiekanie chleba w piecu wymaga sporo zachodu i może jeszcze więcej umiejętności. Piekarnie za to pełne są różnego rodzaju wypieków, większość nie widzi zatem sensu w powrocie do tej tradycji. Czy nowy produkt marki Electrolux, wypiekacz do chleba EBM8000, może to zmienić?
Działanie wypiekacza wydaje się bajecznie proste – wsypujecie tylko odpowiednie składniki i nastawiacie wybrany program. Wybierać można z piętnastu różnych propozycji. Gdy nie wiadomo, jakie składniki zastosować w konkretnym wypadku, można posiłkować się „ściągawką” od producenta z przepisami m.in. na chleb biały, razowy czy francuski. Dodatkowo do wyrobu można dorzucać rodzynki, pestki dyni czy żurawinę. Zagniatanie ciasta pozostawiamy wypiekaczowi.
Do sprzętu dołączono miarkę oraz dwie formy – prostokątną i okrągłą. Wzbogacony jest o powłokę nieprzywierającą, co na pewno ułatwia zarówno wyjmowanie chleba, jak i późniejsze mycie sprzętu. Kontrola procesu przygotowywania wypieku jest możliwa dzięki wyświetlaczowi LCD oraz szybce w samym sprzęcie. Dodatkowe funkcje pozwalają na podtrzymywanie ciepła chleba do sześćdziesięciu minut po zakończeniu całego procesu, wybór stopnia zarumienienia skórki oraz wielkości chleba. Poza tym, w urządzeniu możemy przygotowywać także dżemy, budynie, placki czy ciasta.
Przekonani? Wydaje się, że to całkiem porządna alternatywa dla coraz gorszej jakości chleba w niektórych piekarniach. I coś idealnego dla fanów jeszcze gorącej, chrupiącej skórki. Nam aż cieknie ślinka. Ciepły chleb z masełkiem – jesteśmy na tak!
Źródło: Electrolux
Ceny Electrolux EBM8000
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.