Inteligentny garnek Tefal Cook4me Touch ma mnóstwo ciekawych funkcji i można nim sterować za pomocą aplikacji na smartfony i tablety. Czy może zastąpić tradycyjne naczynia? Jak się w nim gotuje? Czas to sprawdzić!
Żyjemy w świecie smart – duża część Polaków ma smartfona, smartwatch, telewizor z masą aplikacji oraz peceta, tablet lub laptopa. Nowoczesne technologie coraz częściej trafiają też do AGD. Idąc z duchem czasu Tefal postanowił pokazać, że stary sposób gotowania – w metalowym garnku na płycie grzewczej – jest już passe, wprowadzając kolejną generację urządzeń do gotowania Cook4me.
Tefal Cook4me Touch Wi-Fi okiem techManiaKa
Wolisz oglądać zamiast czytać? Zobacz wideo prezentację urządzenia Tefala na naszym kanale YouTube.
Tefal Cook4me Touch – od kuchni
W naszej prezentacji omówimy urządzenie Tefal Cook4me Touch CY912 z pokrywką do zapiekania Tefal Extra Crisp EY1508 i paroma fajnymi akcesoriami: 6 szklanymi słoikami Cook4me XA606011 oraz formą do ciasta XA609001 .
Inteligentny garnek ma mnóstwo ciekawych funkcji. Można nim sterować za pomocą aplikacji na smartfony i tablety, lub poprzez wyświetlacz dotykowy wbudowany w sprzęt. Z obsługą każdy sobie poradzi – to urządzenie intuicyjne, prowadzące krok po kroku przez cały proces przygotowywania potraw.
Zacznijmy jednak od ceny.
Ile kosztuje Tefal Cook4me Touch i akcesoria?
Mój testowy zestaw był bogaty. Dostałem bazę w postaci garnka elektrycznego Tefal Cook4me Touch w cenie 2299 zł, pokrywkę do zapiekania Tefal Extra Crisp EY1508 w cenie 499 zł, formę do ciast XA609001 kosztującą 122 zł i zestaw 6 szklanych słoików Cook4me XA606011 za 93 zł (w promocji, normalnie są po 155 zł).
Licząc, że korzystamy z promocji i dostajemy formę do ciasta XA609001 gratis, całość kosztować będzie 2891 zł, a po zakończeniu promocji przebijemy 3000 zł. Czy to dużo, jak na elektryczny garnek z masą funkcji? Na to pytanie odpowiem w dalszej części prezentacji sprzętu Tefala.
Urządzenia marki Tefal kupisz bezpośrednio od producenta na tefal24.pl korzystając z dodatkowych promocji, a zakup możesz rozłożyć na dogodne raty.
Parametry i funkcje urządzenia
Tefal Cook4me ma ogromną misę o pojemności 6 litrów – według przepisów nada się nawet do przygotowania obiadu dla sześciu osób.
Moc urządzenia to 1600 W, a przy gotowaniu pod ciśnieniem generuje nawet 100 kPa – to już naprawdę poważne liczby, więc nie dziwi szczelne zamknięcie od góry, zawór bezpieczeństwa i specjalna procedura bezpieczeństwa po zakończonym gotowaniu.
Jak na osobny sprzęt kuchenny Cook4me zajmuje mało miejsca – ma 37 wysokości, 33 cm szerokości i 35 cm głębokości. Oczywiście wysokość z pokrywą do zapiekania nieco rośnie. Funkcji mamy aż 12:
- mocna para,
- delikatna para,
- średnie smażenie,
- delikatne smażenie,
- mocne duszenie,
- gotowanie pod bardzo wysokim ciśnieniem,
- gotowanie pod ciśnieniem,
- gotowanie pod niskim ciśnieniem,
- utrzymywanie ciepła,
- delikatne duszenie,
- smażenie,
- duszenie.
Dodatkowo rozszerzeniem funkcji Cook4me jest pokrywa do zapiekania Tefal Extra Crisp o mocy 1300 W, która dodaje funkcje frytkownicy beztłuszczowej, pieczenia, grillowania, smażenia i wypiekania. Ma własny sterownik, timer i wybór funkcji, oraz wymaga osobnego zasilania (musisz mieć dwa wolne kontakty w odległości metra od obu sprzętów).
Dodatkowa forma do ciast (czyli akcesorium do wypiekania) to tak naprawdę fajny garnek z wygodną, gumową rączką. Ma średnicę 18 cm i tak, jak główna misa, pokryty jest specjalną emalią, zapobiegającą przywieraniu potraw.
Po uruchomieniu mój egzemplarz Cook4me miał bazę 250 przepisów, lecz po aktualizacji możemy przebierać w 466 przepisach, a baza cały czas rośnie (stan na 30 września 2022). Co ciekawe, Tefal ma aż dwie aplikacje do tego urządzenia – dedykowaną Cook4me lub drugą pod nazwą Tefal. Warto dodać, że apka Cook4me nie jest już rozwijana, a jej następcą jest właśnie Tefal.
Tefal Cook4me Touch w praktyce
Wypróbowałem Cook4me na pięć sposobów: przygotowując frytki, chleb, kurczaka po baskijsku, dorsza i brokuły na parze, oraz ryż po indyjsku z kurczakiem. Pokrótce omówię swoje wrażenia.
Przygotowanie frytek
W Tefal Cook4me nie ma przepisu dedykowanego do frytek mrożonych, a jedynie do frytek domowych przygotowanych na świeżo, więc program musiałem nieco udoskonalić. Bazowo przepis zaleca 33-minutowe smażenie 700 gramów frytek z pokrywą do zapiekania Extra Crisp w 200 stopniach. Moje frytki były głęboko mrożone, więc czas ten wydłużyłem do 40 minut.
Frytki warto co 10 minut przemieszać, tak aby te na górze nie przesuszyły się za mocno. Efekt był taki, jak z frytkownicy, lecz jedynie z jedną łyżką oleju – frytki wyszły pyszne i lekko chrupiące. Jedyny minus tej opcji to długi czas potrzebny do przyrządzania metodą beztłuszczową – ale dla zdrowia warto ten mały mankament zaakceptować.
Przygotowanie chleba
Skorzystałem z pierwszego przepisu na chleb z porcją dla 6 osób (na początku ustawiamy, dla ilu osób przyrządzamy danie). Potrzebowałem 600 g mąki, 15 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki soli, 350 ml letniej wody i 200 ml zimnej wody. Aplikacja podpowiada, że można wzbogacić chleb poprzez dodanie nasion słonecznika, pestek dyni, czy siemienia lnianego, ale na pierwszy raz postanowiłem zrobić coś prostego.
Cały proces podzielony jest na pięć kroków. Pierwszy to przygotowanie składników (z 350 ml wody), a drugi to zarobienie ciasta. Następnie mamy zostawić ciasto w formie i zostawić na 30 minut w celu urośnięcia.
W trzecim kroku gotujemy chleb na parze – wlewamy pod koszyk 200 ml wody, a formę z ciastem przykrywamy folią i wstawiamy do Cook4 me na 35 minut gotowania pod ciśnieniem. Gotowy chleb wyjmuje się z formy z dużą łatwością.
Po ostygnięciu chlebek łatwo się kroił, nie kruszył się, a świeżość utrzymał nawet po 2 dniach. Całkiem niezły przepis – szybki i prosty, a porcja największa wystarczyła dla 3-osobowej rodziny na 2 posiłki (kolację i śniadanie).
Przygotowanie kurczaka po baskijsku
Tym razem przepis na pełnoprawny obiad składający się z sześciu kroków do wykonania i zajmujący 29 minut według aplikacji. Potrzebne składniki: 6 udek z kurczaka (wolę piersi, więc do potrawy użyłem tego i tego), 3 łyżki oliwy z oliwek, 750 g czerwonej, zielonej i żółtej papryki drobno posiekanej, 250 g przecieru pomidorowego, 150 ml białego wina, 50 ml wody, 1 cebula drobno posiekana, 3 ząbki czosnku posiekane, 3 łyżki mąki, sól, pieprz i papryka.
Jak zawsze pierwszy krok to przygotowanie składników, następnie aplikacja każe posiekać papryki, a w trzecim kroku cebulę. Czwarty krok to przygotowanie mięsa i obtoczenie go w mące. Następnie smażymy w otwartym urządzeniu mięso do zrumienienia, wyjmujemy je, dodajemy cebulę i 150 ml wina. Ostatni krok to wrzucenie wszystkich pozostałych składników i gotowanie 14 minut pod ciśnieniem.
Do potrawy dodałem jeszcze ryż basmati ugotowany tradycyjnie w garnku na płycie gazowej – nie ma go w przepisie, ale pasował idealnie. Mięsko wyszło idealnie – było soczyste, niewyschnięte, a warzywa miękkie, ale nie za bardzo. To świetny przepis, wart najwyższej oceny!
Przygotowanie dorsza i brokułów na maśle
Przy tym daniu wypróbowałem tryb ręczny. Aplikacja podpowiedziała mi, że trzy filety z dorsza powinienem gotować pod wysokim ciśnieniem przez 7 minut.
Rozgrzewanie garnka trwało 5 minut, więc przyrządzenie ryby zajęło łącznie 13 minut. Podobny czas potrzebowały brokuły na nabranie miękkości. Warto wspomnieć, że rybę i warzywa przygotowałem osobno – wrzucenie ich w jeden proces gotowania to kiepski pomysł.
Gdy brokuły były gotowe, czas przyszedł na dorsza. Niestety, po 13 minutach warzywa były już letnie. Rozwiązaniem jest wrzucenie obu potraw na szybkie podtrzymanie ciepła – dosłownie w 2 minuty wszystko było gorące, ale nie przeszło nawzajem zapachami.
Ryba przyrządzona na parze była bardzo soczysta, wręcz wydaje mi się, że mogłaby być o minutę krócej gotowana, gdyż zaczęła się rozpadać w koszyku do gotowania. Delikatnie przyprawiona smakowała naprawdę świetnie, a dzięki gotowaniu na parze bez użycia tłuszczu i panierki była to najzdrowsza forma podania.
Przygotowanie ryżu po indyjsku z kurczakiem
Szybki przepis zajmujący tylko 20 minut. Wymagane składniki dla 6 osób to 300 gramów ryżu basmati, 720 ml wody, 60 g klarowanego masła, 450 g filetów z kurczaka w kawałkach, 150 g pokrojonej drobno cebuli, 4 cm laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 4 liście laurowe, sól i pieprz.
Danie ma sześć kroków, z czego pierwszy to przygotowanie składników, drugi pokrojenie mięsa na kawałki, trzeci pokrojenie cebuli, czwarty włożenie wszystkich składników do garnka i wymieszanie, oraz piaty – gotowanie pod ciśnieniem przez 5 minut. Ostatni krok to zawsze utrzymanie ciepła.
Przepis banalnie prosty. Ryż ładnie wypił większość płynu, całe danie nie było suche, ale nie pływało – proporcje były dobrane idealnie.
Co jeszcze warto wiedzieć o Tefal Cook4me Touch?
Główny garnek o pojemności 6 litrów jest 3-warstwowy: ma grubość 4 mm i powłokę ceramiczną, która zapobiega przywieraniu potraw. Z tego powodu trzeba stosować delikatne narzędzia kuchenne do mieszania – takie, które nie uszkodzą emalii.
Co do nieprzywieralności to producent nie kłamie – nic do niej się nie lepi. Bardzo pomoce w wyciąganiu są silikonowe wykończenia obu naczyń – garnka głównego, jak i formy do ciasta.
Kolejną ciekawostką jest dekompresja – każde gotowanie pod ciśnieniem z zamkniętą pokrywą wymaga bezpiecznego rozszczelnienia naczynia, które potrafi wygenerować nawet 100 kPa. Dekompresja to po prostu odprowadzenie ciśnienia przez specjalny zawór – to głośny proces, generujący dużo pary. Trwa do dwóch minut.
Forma do ciast ma standardowe gabaryty – nie zrobisz w niej wielkiego tortu, a raczej drobne słodkości dla kilku osób „na raz”, choć przeglądając gotujących w sieci widziałem, że duże babki przyrządzić da się też w głównej misie, a wtedy ciasto będzie naprawdę sporych rozmiarów.
6 małych słoiczków można wykorzystać do przyrządzania deserów, ale także do mini ciast, muffinków, a wraz z silikonowymi pokrywkami pozwalają na gotowanie pod ciśnieniem – z łatwością zrobisz więc mus na deser. Słoiki można bez problemowo myć w zmywarce.
Wielką bazę przepisów możesz scrollować na ekranie urządzenia lub smartfona, a jeśli wiesz, czego szukasz, masz prostą wyszukiwarkę. Dla osób szukających pomysłów Tefal przygotował wygodne filtry: rodzaj dania (przystawka, danie główne, deser), czas przygotowania (10,20,30 minut) i posiadane składniki w lodówce (trzeba wcześniej je dodać do aplikacji).
Aplikacja Tefal pozwala na zapisywanie własnych przepisów i dzielenie się nimi z innymi użytkownikami Cook4me. Takim sposobem baza przepisów cały czas się powiększa, a już niedługo przebije granicę 500!
Połączenie wifi i zdalne sterowanie nie jest wymagane – jesli chcesz, możesz korzystać z urządzenia tylko poprzez wbudowany panel.
Tefal to jeden z niewielu producentów na rynku, który gwarantuje aż 15 lat naprawialności sprzętu (dostępności części), a dodatkowo możesz skorzystać z promocji i odebrać gratis formę do ciasta – to oszczędność 129 zł.
Jeśli szukasz czegoś jeszcze bardziej zaawansowanego, koniecznie sprawdź robota gotującego Tefal i-Companion Touch XL – to sprzęt ponad dwa razy droższy, ale zastąpi większość urządzeń w kuchni.
Czy warto kupić Tefal Cook4me Touch?
Gotowanie z Tefal Cook4me Touch było dla mnie fajną zabawą i odskocznią od zwykłego, codziennego gotowania na płycie gazowej. Największe wrażenie zrobiło na mnie gotowanie pod ciśnieniem na parze – wszystkie potrawy wychodzą soczyste, bez opcji na wysuszenie. Mięso i ryby smakują genialnie.
Najwygodniej przyrządza się obiady jednodaniowe, ale pieczywo, ciasta czy desery też przygotujemy bez problemu. Sterowanie jest banalnie proste – zwłaszcza z poziomu aplikacji. Po wybraniu przepisu, którego nie ma w urządzeniu, możemy je po prostu wysłać jednym przyciskiem i rozpocząć gotowanie.
Dodatkowa pokrywą do zapiekania Extra Crisp przejmuje rolę frytkownicy beztłuszczowej, a do tego potrafi grillować i smażyć – mając dwa takie urządzenia płyta grzewcza idzie w odstawkę.
Tefal Cook4me Touch to bardzo ciekawy sprzęt, zastępujący wiele innych urządzeń, a w połączeniu z nadstawką Extra Crisp to zestaw do każdej kuchni.
Artykuł sponsorowany, powstał przy współpracy z firmą Tefal
Ceny w sklepach
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.