REKLAMA TOP.agd
, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

917 odpowiedzi na “Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)”

  1. didi pisze:

    Taki dylemat gubię się w tych steamboostach, steamcrisp zastanawiam się nad tym wyborem
    https://www….eob9s31wx/
    https://www….eoc9p31wx/

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod względem elektorniki, wyposażenia, miejsca produkcji to te same piekarniki, różnią się tylko ograniczeniem softowym systemu parowego w EOC do wspomagania pieczenia parą, bez możliwości gotowania na parze w całej komorze (ma gotowanie łączące termoobieg z dodatkiem pary) + systemem samoczyszczenia (EOC ma pyrolizę) i jeszcze zakresem temp. 30-300 stopni w EOC i 30-230 stopni w EOB.
      Najprościej porównać w nich tryby gotowania
      EOB – Tryby gotowania: mała wilgotność, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, pizza, ogrzewanie talerzy, utrzymywanie temperatury, powolne gotowanie, regeneracja parowa , Steamify, termoobieg, grillowanie turbo, Au Gratin, grzanie dolne, pieczenie chleba, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, wyrastanie ciasta, suszenie, zamrożone potrawy, para 100%, grill, duża wilgotność.
      EOC – Tryby gotowania: Au Gratin, grzanie dolne, pieczenie chleba, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, wyrastanie ciasta, suszenie, zamrożone potrawy, grill, mała wilgotność, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, pizza, ogrzewanie talerzy, utrzymywanie temperatury, powolne gotowanie, regeneracja parowa , termoobieg, grillowanie turbo.

  2. Sandra pisze:

    Panie Krzysztofie,
    gotowanie parowe + pyroliza, tylko Samsung czy któryś z producentów jeszcze oferuje taki układ? W Electroluxie/AEG i Gorenje z tego co widzę jak gotowanie na parze to i czyszczenie parowe.
    Jakiś konkretny model jest warty uwagi bardziej niż inne? Zależy mi na tym, żeby kupić dobre urządzenie, ale też nie dopłacać za coś co nie jest tego warte. Wszystkie smart opcje nie są dla mnie istotne.
    Pozdrawiam!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W Gorenje nie ma na razie takiej opcji, ale niedługo pojawią się piekarniki łączące pyrolizę i generator pary – pokazali takie na targach IFA zarówno pod logo Gorenje jak i Hisense.
      Electrolux i AEG nie mają takiej opcji.
      Samsung łączy te 2 funkcje, ale zazwyczaj gotowanie jest wtedy w specjalnym naczyniu, a nie całej komorze, choć w najdroższych modelach też to nieco inaczej zrobili.

      • grzegorz pisze:

        Dzień dobry, pojawił się podobno nowy Piekarnik HISENSE BAS614P8B. W opisie ,że gotowanie na parze i pyroliza jednocześnie. Czy rzeczywiście jjest tam generator pary i czy pan polecił by ten model zamiast Piekarnika Electrolux SteamBoost COB8S39WZ ?
        pozdrawia serdecznie

  3. Zania71 pisze:

    Dzień dobry. Bardzo proszę o podpowiedz. Interesuje mnie piekarnik parowy najlepiej aby miał opcje air fryer ale tak dobrze chyba nie będzie;)
    Mam na uwadze modele elektrolux EOC8P39WZ , COC8H31Z wydaje się mieć więcej funkcji ale niema pyrolizy. EOC8H31Z że względu na cenę 😉 niewiem gdzie jest haczyk 😉 oraz hisense BSA66346PBGWIFI . Proszę o poradę bo ostatnio wyszłam że sklepy głupsza niż weszłam;)

    • Zania71 pisze:

      Aaa dodam że w elekroluxie podoba mi się funkcja „regeneracja”, czy ewentualnie w innych piekarnikach jest coś podobnego?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Litera za pierwszą cyfrą oznacza system czyszczenia – P to pyroliza, H to hydroliza, czyli czyszczenie parowe. Pierwszy ma nowszą elektronikę, kolory tableci EXCite, a pozostałe Electroluxy to stary i sprawdzony programator tekstowy Vision – wszystkie 3 są godne polecenia, ale różnice jak widać są. Pierwszy ma też sterowanie zdalne z apki po WiFi, choć działa to w tej firmie średnio (delikatnie pisząc). Hisense to już nie jest piekarnik z generatorem pary, a wlewką wody, która trafia na tackę pod grzałką grilla, więc to poziom niżej, coś jak SteamBake w Electroluxie, a nie konkurent dla wymienionych SteamCrisp.

  4. Artur pisze:

    Dzień dobry,

    muszę przyznać, że ma Pan ogromną wiedzę na temat sprzętu AGD, chylę czoła, bo jak rozmawiałem z infolinią Electroluxa, to nawet połowy Pańskiej wiedzy nie mają.

    próbuję od rana zdecydować się na jakiś piekarnik parowy. Póki co moim faworytem jest Electrolux EOB8S39WZ , ale czytając ofertę Electroluxa, ciężko jest laikowi połapać się w różnicach między modelami. Różnica jest spora w cenie, ale według ich porównywarki różnią się przeważnie trzema rzeczami: kolorem/wyglądem, wyświetlaczem i funkcją łączenia się ze smartfonem.

    Zastanawiam się czy znajdę coś lepszego w podobnym przedziale cenowym, choć model, który wymieniłem można wyrwać za 3,5 tys. złotych.

    Będę szalenie wdzięczny za jakąkolwiek opinię, gdyż jestem zmęczony od tego czytania wszystkiego, a co najgorsze, że czuję się głupszy 🙂

    Pozdrawiam serdecznie,
    Artur

  5. Kalina pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, przeczytałam chyba wszystko, co Pan napisał o piekarnikach, ale mam jeszcze wątpliwości.
    Marzy mi się piekarnik 3 w 1, ale priorytet to trwałość sprzętu – nie chcę go za trzy lata naprawiać lub wymieniać. Budżet to optymalnie 3500 zł.
    Rozważam Amikę ED87389BA+ X-Type Steam , ED97599BA+ X-Type Steam lub ED97795V Studio Steam (o ile jest jeszcze opcja z pięcioletnią gwarancją). Jedyną alternatywą wydaje mi się Gorenje BCS747S34X SousVide , tylko że chyba nie ma opcji w czerni?
    Czy Amica jest dobrym wyborem, czy mogą być problemy z trwałością?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z tych 4 najlepszym modelem jest oczywiście Gorenje, ale też pod względem elektroniki najprostszym i najstarszym, nie występuje w czerni. Co do Amica to różnie bywa – kwestia sztuki w jaką się trafi. Na pewno programator w ED9 jest mniej problematyczny od tego w ED8 – iCook Timer uwielbia się zacinać, nie jest ekranem dotykowym, a do tego to straszna staroć z tak kiepskim procesorem, małą ilością pamięci, że nie mam pojęcia jak to może działać. Amica ma w zamyśle niezły system parowy bazujący na programach automatycznych, ale już program manualny bazuje na programie parowym nr 1 dając opcje jego modyfikacji. W Gorenje, czy Electroluxie zakres modyfikacji i ustawienie funkcji parowych jest lepiej pomyślane, daje szersze możliwości dostosowania, jak przykładowo funkcja Steamify w Electroluxie, czy w Gorenje pieczenie z parą wieloetapowe. Najlepiej dołożyć do Gorenje, jeśli ma być czarny to BCS798S24BG , a drugą opcją są wszelkie Electroluxy/AEG serii SteamBoost i SteamPro, a także Bosch seria 8, Siemens iQ700 – oba koncerny mają teraz promocje z casbackiem.

      • Kalina pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź! Widzę, że porządna para nie mieści mi się w budżecie (albo jest kosztem innych ważnych dla mnie kwestii), więc zmieniam założenia i będę pisać pod odpowiednim artykułem, żeby tu nie robić bałaganu 🙂

  6. Dagmara pisze:

    Dzień dobry
    Panie Krzysztofie zwracam się z prośbą o pomoc przy wyborze piekarnika. Ze względu na ograniczoną przestrzeń w kuchni piekarnik będzie w słupku nad blatem, otwierane drzwiczki na blat. Szukam piekarnika parowego (gotowanie na parze) teraz już wiem dzięki Panu, że z wytwornicą pary. Zastanawiam się jednak czy podłączenie takiego piekarnika jest tylko do wody bo takiej opcji nie mam. Czy wszystkie piekarniki tego typu są bardzo głośne?Zależy mi bardzo na funkcji podgrzewania jedzenia (likwidowana jest mikrofalówka)opcje czyszczenia to zbędne udziwnienia? czyszczenie katalityczne czy pyroliza czy w ogóle bez tego (czy takie funkcje z czasem wymagają dodatkowych kosztów? jak wymiana?) pokrętła chowane ale podświetlane aby się nie wycierały, nie zależy mi na innych opcjach, no może temperatura 250. Będę wdzięczna za Pana sugestie. Preferuję Electrolux, zaczynałam w budżecie 1500 ale jak się okazało to były piekarniki z funkcją pary a nie parowe, mój poprzedni piekarnik był gazowy więc trudno mi się odnaleźć w obecnym asortymencie.

    Będę wdzięczna za Pana wszelkie rady.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Żaden taki piekarnik nie wymaga podłączenia pod obieg wody, mają wlewkę lub wyjmowany zbiornik, który to my uzupełniamy ręcznie. Piekarniki zazwyczaj nie przekraczają 50 dB głośności pracy wentylatora, więc nie nazwałbym ich głośnymi, to raczej poziom zmywarek do naczyń lub niższy. Jeśli piekarnik ma mieć generator pary, to tylko w modelach bez gotowania na parze może być pyroliza (z 2-3 wyjątkami), tylko modele wspomagane parowo mogą mieć pyrolizę. Większość dobrych modeli jest jednak elektroniczna, jeśli ma mieć pokrętła, pyrolizę i wspomaganie parowe z generatora to najlepiej celować w Electroluxa EOC6P77H i jemu podobne, ale to piekarniki za 3000 zł. W okolicy 1500 zł nie ma piekarników z generatorem pary, no może poza promocjami na 1 model Beko w Neonet – BBIS13400XC – czasem przeceniany do 1300 zł.

      • Dagmara pisze:

        Dziękuję bardzo za pomoc. Pozwolę jeszcze się podpytać gdybym wzięła pod uwagę piekarnik bez gotowania na parze i skusiła się na samą funkcję pary to czy mógłby Pan zarekomendować jakiś model z Electroluxa? Lepsza opcja gdy wodę wylewa się na dolną blachę czy gdy jest wbudowany pojemnik?

        • Dagmara pisze:

          Dzień dobry,
          Mój wybór póki co to Electrolux 600 SteamBake EOD6P77WX , jednak nie mogę nigdzie znaleźć informacji ani też dowiedzieć się u sprzedawców, czy w tym konkretnym modelu jest opcja regeneracji posiłków parą?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Nie ma takiej opcji w menu bo to piekarnik bez generatora pary, wylewa się wodę na dno komory, więc pozostaje ręczne ustawienie temperatury, nastawy i wlanie wody do wnęki komory. Wśród nastaw jest opcja „nawilżanie”, więc pewnie to ją da się do tego wykorzystać.

  7. elwira pisze:

    Dzień dobry, jaka jest różnica między piekarnikiem Electrolux COC8H31Z , a EOC8H31Z ?

  8. Tomasz pisze:

    Panie Krzysztofie, piekarnik w pełni parowy Grundig GEIDD27000B . Nie znalazł się w zestawieniu, obecnie do kupienia za niezłe pieniądze… Co Pan o tym modelu / marce sądzi?
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tragiczny sprzęt pod każdym względem, od awaryjnej elektroniki, przez zdychający mechanizm otwierania drzwiczek zbiornika wody, po awarie systemu parowego. Nie znam gorszego piekarnika w pełni parowego.

  9. Paula pisze:

    Panie Krzysztofie, czy lepiej kupić piekarnik Electrolux z serii 700 (SteamCrisp modele eob8 lub 9), czy któryś z modeli Boscha ? Trochę martwi mnie w Electroluxach brak możliwości wyjęcia pojemnika na wodę. Czy mógłby Pan podać jakieś sprawdzone modele warte kupienia? Nie zależy mi na bajerach, mogą być nawet pokrętła 😀 byleby dobrze, równomiernie grzał i miał wspomaganie parowe (zależy mi na tym, żeby samemu to ustawiać i zmieniać, nie musi być żadnych automatycznych programów)

    Będę wdzięczna również za polecenie Electroluxa z serii 800 i analogicznego modelu Boscha – tak samo nie musi być automatycznych programów, lubię wszystko sama ustawiać 😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wlewka jest faktycznie mniej wygodna od zbiornika, ale z drugiej strony nie jest to jakaś wielka niedogodność.
      Seria SteamBoost vs SteamCrisp w Electroluxie i AEG to różnica miejsca produkcji i gotowania na parze w SB vs samego wspomagania parowego w SC, do tego SB ma niższy zakres temp. 30-230 stopni,, a SC 30-300 i ma też wersje z pyrolizą.
      SB najprostszą wersję ma w modelach EOB7 – elektronika piktogramowa Omega bez bajerów, choć akurat tu warto dopłacić do kolorowego ekranu i funkcji Steamify.
      SC to piekarniki EOC, nie EOB.

  10. Mateusz pisze:

    Panie Krzysztofie – zastanawiam się nad piekarnikiem parowym i zgłupiałem od tego wyboru.

    Istotne są 2 czynniki:
    – maks temperatura (poniżej 250 odpada)
    – rozbudowane wspomaganie parowe

    Gotować parowo czy sous vide nie będę, chodzi o wspomaganie pieczenia (głównie pieczywo). Przy czym istotna jest chociaż ograniczona regulacja (np. ręczne włączenie generatora na 1 z 3 poziomów podczas zwykłego pieczenia i później ręczne jego wyłączenie).

    Sprawy typu wygląd, sterowanie, czyszczenie – bez znaczenia. Budżet nie gra roli.

    Wstępnie skłaniam się ku serii 700 (800 i 900 mają temp. 230 stopni, dla mnie mało). Myślałem o EOC8H31Z, EOC8H39WX i EOC9P31WX. Jednak nie wiem czym przy Electroluxach się różni Hot Steam od Profi Steam. Ew. gdyby coś znał Pan z innych marek co miałoby rozbudowane wspomaganie parowe przy sensownej temperaturze to byłbym wdzięczny.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Trzeba celować w piekarniki SteamCrisp Electroluxa i właśnie te wszystkie modele EOC8 i EOC9 z kolorowymi ekranami spełniają postawione wymagania, a modele z programatorami piktogramowymi i tekstowymi już nie.

      • Mateusz pisze:

        A czy wie Pan czym przy Electroluxach się różni Hot Steam od Profi Steam?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          A gdzie Pan znalazłem te oznaczenia? Dawno ich nie widziałem w tej marce – Profi Steam to zestaw blach dodawany kiedyś do wysokich modeli serii SteamCrisp.
          Teraz widzę, że tak oznaczają poziomy pary – SteamCrisp – Hot Steam, SteamBoost – ProfiSteam1 lub 2.

          • Mateusz pisze:

            Tak, chodzi o oznaczenia pary. ProfiSteam3 ma EOC9, ale nie mogę znaleźć różnicy między tym a hot steam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            No to nie mam pojęcia o co im chodzi skoro ProfiSteam2 ma SteamBoost, a EOC9 z SteamCrisp ma ProfiSteam3. Nie przejmowałbym się tym i został przy podstawowym podziale. Zawsze można też zapytać na ich czacie.

          • Mateusz pisze:

            „Dzień dobry! Mateuszu, profil Steam 3 odnosi się do nowszej wersji generatora pary zastosowanej w urządzeniu z nowszym panelem sterowania czyli EOC9P31WX 🙂 Jednak nie ma to większego przełożenia na funkcje parowe i korzystanie z nich. Jeżeli potrzebujesz pomocy przy wyborze konkretnego urządzenia, to zachęcamy Cię także do zapoznania się z naszą usługą – Call Me Live (szczegóły na grafice). Nasz ekspert odpowie na wszystkie Twoje pytania i wskaże najlepsze możliwe rozwiązania. Pozdrawiamy! 😊”

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Czyli odnosi się to elektroniki i nie ma większego znaczenia 🙂

          • Mateusz pisze:

            Stanęło po długich poszukiwaniach na KOCBP39WX , promocja w Morele za 2999 zł

          • Mateusz pisze:

            Opakowanie sugeruje produkcję turecką

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To nawet nie trzeba sprawdzać
            72 l pojemności to Włochy
            70-71 l Niemcy
            56-65 l Polska

          • Mateusz pisze:

            A jednak nie, jest Made in Italy, Turcja to chyba magazyn 🙂

      • Mateusz pisze:

        Czyli EOC9P31WX jest droższy, bo jest produkcji niemieckiej. On i KOCAP31WX mają 71l

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Większość modeli SteamCrisp jest włoska, tylko pojedyncze modele z Niemiec, to może mieć wpływ na cenę. Drugi model to flagowy design, więc tu do tego się dopłaca (w pełni metalowy uchwyt itp).

  11. Radek pisze:

    Dzień dobry,
    ciężko jest mi wybrać piekarnik parowy (z tego co zrozumiałem te z generatorem pary lepsze). Co by Pan polecił w przedziale 2-3tys?

  12. Magda pisze:

    Panie Krzysztofie, zastanawiam się który piekarnik wybrać: Bosch HRA5380B0 czy jednak ELECTROLUX EOC6H76X SteamCrisp lub EOC5E70X ?
    Zależy mi na sterowaniu głównie pokrętłami i funkcji pary (najlepiej z wyjmowanym zbiornikiem). Czy może jakiś inny, lepszy model w podobnym zakresie cenowym? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wyjmowany zbiornik z tych 3 ma tylko Bosch, Electroluxy SteamCrisp to wlewka na wodę. Bosch i 1 Electrolux to tak jakby odpowiedniki, dość podobne modele funkcjonalnie i jakościowo z lekką przewagą Boscha, więc to pewnie na niego zdecydowałbym się.

  13. Radek pisze:

    Panie Piotrze pytanie
    Czy piekarnik parowy kompaktowy Bosch
    CSG7364B1 i dodatkowo HBG7361B1 to będzie dobry duet ?

  14. Piotr pisze:

    Dzień dobry co Pan sądzi o piekarniku : TEKA SteamGourmet HLB 8550 SC vs Gorenje BCS798S24BG .
    Będę wdzięczny za recenzję TEKI.
    Pozdrawiam Piotr

  15. Patryk pisze:

    Chciałbym poprosić o pomoc w wyborze piekarnika parowego w budżecie do 3500 zł.
    Mam spory dylemat, bo po selekcji rankingach i opiniach nadal mam 15 piekarników 🤔
    Pojemność +72l
    Kolor czarny
    Kobieta lubi piec różne ciasta.
    Chyba nie mam więcej wymagań 🤔
    Może Pan pomoże w podjęciu decyzji 😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli ma to być piekarnik parowy z opcją gotowania na parze, to najlepiej celować w Electrolux/AEG serię SteamBoost lub w Gorenje w ich flagowe modele.

  16. Helena pisze:

    Jeszcze mam pytanie, który model lepszy Elektrolux model 700 EOC8H31Z Steam Crisp czy Elektrolux EOB7S31X Steam Boost ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są zupełnie inne piekarniki. EOC to włoska produkcja, seria SteamCrisp, czyli generator pary służy do wspomagania pieczenia na parze, ma zakres temp. 30-300 stopni i elektronikę tekstową Vision (pokazuje tekstem co robi).
      EOB to seria niemiecka SteamBoost, czyli piekarniki w pełni parowe z gotowaniem na parze w całej komorze, zakres temp. 30-230 stopni, a programator to prostszy, piktogramowy Omega.
      Oba są spoko, ale dla nieco innych wymagań.

  17. Kasia pisze:

    Dzień dobry, czy poza Samsungiem wie Pan o istnieniu jakiegoś piekarnika który ma opcję typu Dual Cook i do tego jest parowy? Miałam takiego Samsunga, ale bardzo szybko były z nim problemy techniczne i szukam czegoś innego.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W dzielenie komory prawie nikt się nie bawi, bardziej renomowane firmy robią prawdzie piekarniki dwukomorowe z osobnymi systemami grzałek, czy wentylatorów (jak Electrolux DualCook KDFCC00K ), a takie coś jak Samsung skopiowało Beko pod nazwą SplitCook, ale nie łączą oni tego z sensownymi systemami parowymi – przykład: BBVM17400BPS .

      • Kasia pisze:

        Dziękuję za odpowiedź! A czy Pana zdaniem warto dopłacać do Electroluxa EOB9S31WX w porównaniu do tańszych piekarników z tej samej serii, które również mają parę?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W serii SteamBoost każdy model z kolorowym ekranem jest godny polecenia, niezależnie, czy jest to mniejszy EXCite, czy ten szerszy I-Tex100. Realnie to różnica ilości programów, każdy z nich ma to co trzeba.

  18. kielbo3 pisze:

    A co sądzi Pan o piekarniku Finsmakare od Ikea? Warto go kupić w cenie 2999 zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Typowy Electrolux SteamCrisp z programatorem tekstowym Vision o nieco zmienionym układzie sensorów, czyli taki odpowiednik COC8H31Z i EOC8H31Z , tyle, że w innym wykończeniu, z dodatkowym pokrętłem i 5 letnią gwarancją w cenie. Spoko piekarnik, jedyna wada to schodząca farba z uchwytu 😀

  19. Lena pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o opinię na temat funkcjonalności 3 poniższych zestawów:
    Bosch HSG636BB1
    Bosch CMG676BB1

    Electrolux LOB8S39WZ
    Electrolux EVL8E08Z

    Hisense BSA66346PBGWIFI
    Hisense BIM45342ADBG

    Jak sprawdza się funkcja mikrofali w każdym z tych piekarników kompaktowych?
    Nie zważając na cenę, jaki zestaw byłby najlepszy?

  20. Ania pisze:

    Pierwszy w rankingu Bosch ma aktualnie fajną promocję w mediaexpert i kosztuje 4,5 tyś ale nie mogę do niego znaleźli dedykowanej mikrofali. Czy nie ma do niego?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      BFR634GB1 i BFL634GB1 – różnią się tylko stroną na którą się otwierają.

      • Ania pisze:

        Patrzyłam na nią ale wydawało mi się ze to jest inny panel sterujacy. A piekarnik kompaktowy z mikrofalą do kompletu?
        Warto qogole rozważać tego Boscha zamiast electrolux?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Seria ta sama, a panel z 1 wyświetlaczem, nie z 3 – nie ma innych w serii 8. Pod względem funkcji parowych obaj producenci robią świetne piekarniki i jest jeszcze równie dobre Gorenje. Kompakt też ma 1 wyświetlacz – Bosch CMG633BB1 i to dobra mikro, ale żałosny piekarnik.

      • Ania pisze:

        Prawdopodobnie zdecyduję się na electrolux. Bosch to jednak drogi sprzęt i okazuje się, że wielorabaty wchodzą od pierwotnej ceny.
        Mam tylko jeszcze jedno pytanie bo chciałabym mieć dobrze czyszczący
        piekarnik a z tego co widzę Steamboost nie mają pyrolizy. Lepiej wybrac np EOC8P39WZ z pyroliza czy bez SB?

  21. Natalia pisze:

    Dzień dobry, mam pytanie dotyczące piekarnika Electrolux Y8SOB39X . Jego cena jest pośrednia w serii 800, ale w przeciwieństwie do podstawowego modelu EOB7S31X ma funkcje Steamify. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do większości piekarników w seri, nie ma delikatnego domykania. Czy jest to kwestia gdzie jest produkowany? Czy warto go kupić, czy jeżeli nie chcę wydać bardzo dużo na piekarnik lepiej jednak zostać przy modelu EOB7S31X ? Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dziwne, że w tak drogim modelu nie dali delikatnego domyku, może warto to zweryfikować na infolinii. Modele zaczynające się od Y to sprzęty na rynku Europy środkowo-wschodniej, E to ogólnorynkowe, C to wyłącznościówki dla RTV Euro AGD, M lub L to Media Expert, K to flagowy design (inne dekory i uchwyt). Każdy SteamBoost produkowany jest w Niemczech.
      Y8SOB39X kosztuje teraz 4199 zł, a inne wersje wycenione są podobnie: COB8S39WZ 3999 zł, EOB8S39WX 4299 zł, LOB8S39WZ 4399 zł.
      Większość aktualnych promocji w sklepach jest do jutra, więc warto poczekać do czwartu/piątku na nową pulę, bo aktualnie większość SteamBoostów nie jest przecenionych.

      • Natalia pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Co do mojego komentarza o cenach, jest on stąd, że ten piekarnik jest teraz do złapanie na oryginalnej stronie electroluxa z kodem zniżkowym „ze zdrapki” za 3350 zł, a te co Pan wymienił nie są tam dostępne, więc nie ma jak ich kupić z tą zniżką. Informacja z infolinii, potwierdzili, że nie ma delikatnego domykania. I pytanie, czy delikatny domyk jest warty ok 600 zł, ale to pewnie sam muszę sobie na to odpowiedzieć 🙂 Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          A to faktycznie lepsza okazja. Zawiasy w Niemieckich modelach nie są zbytnio toporne, więc nie powinno być tragedii jak we włoskich.

  22. Sławomir pisze:

    Dzień dobry. Co Pan sądzi o tym piekarniku? Amica ED97619VBA+ X-TYPE STEAM w cenie 1700

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dobry piekarnik z najlepszą elektroniką w Amice od lat – wszystkie funkcje na wierzchu, a nie głęboko w menu. Wyposażeniowo to prosty sprzęt, ma podstawowe funkcje, cena niezła, szyba czarna – nie widać wnętrza.

  23. Andrew pisze:

    Witam Urzadzam kuchnie i przyszedl czas na zakup piekarnika. Wczesniej nie mialem wiec teraz sie ucze. Chcialbym piekarnik parowy wyswietlacz led i sterowanie wi fi kolor czarny. Mam juz plyte 5 palnikowa z Amica kilka lat i jestem zadowolony. Wiec najlepiej jakby piekarnik tez byl z Amici ale jestem otwarty na Pana propozycje. Jakie modele Pan by polecil w rozsadnej cenie do 3 tys.pln ?

  24. Filip pisze:

    Witam.
    Będę miał piekarnik w słupku przy lodówce wiec funkcja pyrolizy odpada ? Jak to jest, może uszkodzić lodówkę ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak się utarło, ale realnie ma to aż takiego znaczenia – jeśli sprzęty są rozdzielone płytą meblową, a piekarnik ma dobrą izolację i wentylację do przodu, to używanie 1-2 razy w miesiącu pyrolizy po 2h nie powinno mieć żadnego wpływu na lodówkę, zwłaszcza taką, która oddaje ciepło tyłem.

      • Filip pisze:

        Akurat nie będzie płyty meblowej przerwy więc nie wiem czy sie na to zdecydować. Jaki piekarnik parowy by Pan polecił za ok. 3000 zł więcej lub mniej w zależności czy jest sens dopłacić do czegoś sensownego. Mogą być te dodatki ale nie muszą: prowadnice w zestawie, Ciche domykanie drzwi, zimną szybę, odgrzewanie jedzenia, jakieś gotowe programy.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Teraz z uwagi na cashback mega opłaca się piekarnik parowy Siemensa iQ700 HS636GDS2 , choć warto poczekać jak wróci sklepowa cena ok. 4000 zł minus 1200 zwrotu od producenta i robi się nam z tego najtańszy piekarnik 3w1 na rynku.

  25. Natalia pisze:

    Dzień dobry,
    Po bardzo długim analizowaniu, zdecydowałam się na piekarnik parowy Electrolux SteamBoost COB8S39WZ . Niestety jedyna mikrofala, jaką znalazłam to EVM8E08Z , a jej cena jest dla mnie nie do przyjęcia. Bardzo proszę o pomoc, w doborze jakiejś mikro w rozsądnej cenie. Sposób otwierania obojętny.
    Pozdrawiam i dziękuję bardzo

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z otwieranych do dołu nic się nie dobierze pasującego – powinna być ta do zestawu. Jak taniej to otwierana do boku Electrolux EMS4253TMK – różnica 1000 zł w cenie a pod względem designu przepaść – mikro otwierane do boku to 90% chińska produkcja i tylko wygląd frontu dostosowują do producenta, dlatego te same mikro ma Amica, czy Bosch.

  26. Kamelka pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie

    Stoję przed zakupem piekarnika parowego i oto moje pytanie

    – Jaka jest różnica pomiędzy piekarnikiem parowym Gorenje BCS798S24X a BCS798S24BG

    – Chcę zakupić bardzo dobry piekarnik parowy cena do 6000,00 zł sugeruję się Pana informacjami z komentarzy.

    Jaki piekarnik zakupił by Pan znając wszystkie te parametry i funkcje o których ja nie mam pojęcia ponieważ te wszystkie numery seryjne nic mi nie mówią. Dlatego bardzo proszę Pana o pomoc przy zakupie .
    Może być też inna firma .

    Zaznaczę że rok temu zakupiłam już piekarnik z Pana poleceń i też Gorenje BPSA6747DGWI z którego jestem bardzo zadowolona.

    Tym razem szukam piekarnika parowego i ponownie zwracam się z wielką prośbą

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To ten sam piekarnik, różnią się tylko wykończeniem frontu, z czego szary jest praktycznie niedostępny, wycofany z oferty. Wersję czarną znam z użytkowania (miałem okazję parę razy się nim pobawić w warunkach domowych) i jak na 4000 zł to kawał porządnego sprzętu, na poziomie Electroluxów i AEG z flagowej serii SteamPro (dużo droższe). W Gorenje były jeszcze do niedawna dostępne modele z serii Gorenje+ z matowym wykończeniem – jeszcze ładniejsze, ale widzę, że dostępność zerowa.

      • Kamelka pisze:

        Dziękuje bardzo za odpowiedź 😊

        Proszę mi jeszcze podpowiedzieć czy mając do wyboru piekarnik Elektrolux SteamPro 900 KOAAS31WT a Gorenje BCS798S24BG na który się zdecydować czy mógłby mi Pan porównać te piekarniki.

        Oba mi się podobają jednak Pana recenzja będzie dla mnie ostatecznym wyznacznikiem wyboru , Pan więcej wie na ich temat ( funkcje, programy, wykonanie i pozostałe parametry.)
        Nie mam kompletnie rozeznania w tych cudeńkach 🤦‍♀️😟 a chcę dokonać dobrego zakupu z którego będę zadowolona 🙂

        Z góry dziękuję za pomoc 😊

        Pozdrawiam serdecznie

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To jak porównywanie Ferrari do Lamborghini w świecie piekarników – dwa znakomite, praktycznie flagowe modele, designerskie z najwyższym poziomem pary i masą bajerów w elektronice. Osobiście bardziej doceniam programator w Gorenje z podziałem na 3 segmenty – wygodne rozwiązanie, ale ten z Electroluxa też jest niezły, do tego ma WiFi i parę dodatków apce. Sam ne bardzo wiem, który z tych 2 wybrałbym, myślę, że obojętnie który Pani kupi, będzie super. Pamiętać też trzeba, że Electrolux to czarny mat, a Gorenje czarne szkło w połysku – inny design.

          • Kamelka pisze:

            Dziękuję za tak szybką odpowiedź 😊 i pomoc w wyborze 💖

            Jestem bardzo wdzięczna

            Dziękuję 😊

          • Kamelka pisze:

            Dobry wieczór Panie Krzysztofie 😊

            Już prawie miałam kupować piekarnik parowy Gorenje BCS798S24BG jednak zaproponowano mi jeszcze piekarnik AEG BSK792280B | STEAMIFY | STEAMPRO |

            To mi namieszało w głowie dlatego ponownie postanowiłam napisać do Pana ponieważ nie wiem który wybrać 🙈

            Czym te piekarniki się różnią że ceną to wiadomo także etapowym pieczeniem , jednak nie jestem pewna co do programów .
            Czy w tym AEG parę można dodawać dodatkowo przy pieczeniu podstawowym manualnym w programach podstawowych czy tylko w programach automatycznych , tego nie potrafię znaleść .

            Proszę mi napisać czym te piekarniki się różnią i który z tych piekarników jest solidniejszy naprawdę nie wiem który wybrać 🙈😔 dlatego zwracam się ponownie do Pana o pomoc

            Z góry bardzo dziękuję 😊

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            SteamPro też ma manualne ustawienia pary – jest to dobrze pokazane w instrukcji – warto ściągnąć.
            To jest jedna liga jakościowa i funkcjonalna, choć w Gorenje to już maksymalny model, a ten AEG/Electrolux może jeszcze występować z szerszym programatorem (ekranem) jak w tym Gorenje – przykłady: BSK999330M , BSK999330T . Obie piekarniki mają świetne prezentacje produktowe zrobione przez sklep piekarnikiparowe.com – wyczerpali moim zdaniem temat, więc warto oglądnąć.

  27. Modzel pisze:

    A jakie masz zadnie na temat tego piekarnika Gorenje BSA6737ORAW ??

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Designerski, świetny piekarnik z programatorem pokrętłowo-elektronicznym i wspomaganiem parowym (ale bez generatora). Jeśli się podoba to będzie dobrym wyborem.

  28. Iwona pisze:

    Czy ten piekarnik jest godny polecenia? Ma dość słabe wyposażenie, ale posiada powłokę w rodzaju katalitycznej i z tego co widzę ma generator pary. Muszę kupić kilka sprzętów kuchennych więc łącząc promocję i cashback wyszedłby za niecałe 1700 zł.

    https://www….-hr538abs1

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Za 2800 można teraz kupić model prawdziwie parowy z serii iq700, więc średni interes. Jeśli czyć po wszystkich promocjach akurat ten model za 1700 zł to już niezła opcja jak na model ze wspomaganiem parowym i pokrętłowo-elektronicznym sterowaniem.

    • Ryszard pisze:

      Panie Krzysztofie, a czy ten iQ700 fullSteam HS636GDS2 Siemensa to jest prawdziwy 4 w 1 (sous vide) ? Czy tylko 3 w 1 ?

  29. Iwona pisze:

    Dzień dobry. Proszę o poradę w wyborze piekarnika z funkcją pary (nie musi być pełny generator pary, może być wspomaganie pieczenia parą, bo istotniejsza dla mnie jest wysoka temp. nagrzewania min. 300 stopni). Piekarnik w kolorze białym, ale trochę tańszy niż Electrolux. Wpadły mi w oko te 2 modele Gorenje:

    1.Gorenje BSA6737ORAW

    2.Gorenje BPS6737E13WG

    Pierwszy ma katalizę, a drugi pyrolizę. Wolałabym ten drugi sposób czyszczenia, ale nie mam możliwości montażu w słupku, tylko pod płytą indukcyjną – stąd pytanie czy pyroliza nie uszkodzi płyty (Electrolux)? I czy te piekarniki są w ogóle godne polecenia?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pyro nie uszkodzi płyty, oba piekarniki dobre, 2 to zwykła linia Essential z opcja wlania wody na dno jako wspomaganie parowe, a 1 to linia designerska Ora Ita ze zbiornikiem na wodę, która trafia w specjalną nieckę pod grzałką grilla (lepsze rozwiązanie). Pod względem sterowanie są takie same.

      • Iwona pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam, że niezalecane jest montowanie płyty nad piekarnikiem z pyrolizą, stąd wątpliwości. A jak wypada ten Electrolux w porównaniu do tego Gorenje?

        https://m.ce…/106152596

        Wiem, że ma tylko opcję wlania wody na dno i wspomaganie parą. Potrzebuję pary tylko do wspomagania wypieku pieczywa więc nie wiem czy jest sens inwestować w droższy np. Steam Crisp.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Podobny poziom jeśli chodzi o parę, także sterowanie pokrętłowo-elektroniczne jak w Gorenje Ora-Ito, ale ogólne wykonanie włoskich Electrolux jest gorsze od każdego Gorenje (łatwo poznać – Electrolux z Włoch ma 72 litry pojemności, niemieckie 70-71 l, polskie 57-65 l).

          • DAGMARA pisze:

            Panie Krzysztofie a czy przy wyborze piekarnika parowego jest to istotna informacja? Lepiej zwrócić uwagę na piekarniki 70-71 litr ?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak jeśli chcemy piekarnik lepiej wykonany.

  30. Iwona pisze:

    Czy piekarnik z pyrolizą Gorenje BPS6737E13WG jest w porządku? I czy taki piekarnik można zamontować bezpośrednio pod płytą indukcyjną? Czy istnieje możliwość, że temperatura przy czyszczeniu pyrolitycznym uszkodzi płytę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ja najbardziej – to prosty i porządny piekarnik. Nie ma takiej opcji żeby pyroliza uszkodziła płytę.

  31. Małgorzata pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, poproszę o informację, który wg Pana piekarnik jest lepszy z tych dwóch : SteamBoost COB8S39WZ czy Gorenje BCS798S24BG . Czy dobrze wnioskuję, ze model z gorenje ma lepszy system parowy ( wyjmowana wlewka na wodę , co jest bardziej higienicznym rozwiązaniem pod względem czyszczenia), automatyczne odpompowywanie wody do zbiornika . Panel sterowania dotykowy w eletroluxie też wydaje mi się , że nie należy do najprzyjaźniejszych. O elektroluxie czytałam opinie, że zakres temperatur jaki podaje producent 30-230 nie jest do końca utrzymamy, gdyż tą niską temperaturę 30 stopni cięzko tak na prawdę uzyskać. I ostatnia sprawa- czy te dwa modele mogą być umieszczone w szafce głębokości 55 cm – czy mogą być dosunięte do ściany , czy musi być jeszcze jakiś luz (będzie umieszczona płyta indykcyjna eletrolux slim fit nad piekarnikiem ) Proszę o Pana opinię w ytch kwestiach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Gorenje to już bardziej odpowiednik Electroluxa SteamPro, a nie SteamBoost – właśnie z uwagi na wyjmowany zbiornik i funkcjonalność 4w1 z sous vide. W obu przypadkach mebel powinien mieć wnękę min. 55 cm. Gorenje i Electrolux zajmują 54,6 cm w takiej niszy, więc 55 cm wystarczy. Elektronika w Gorenje jest 3 segmentowa, więc przez to nieco wygodniejsza i bardziej intuicyjna, ale ta w Electroluxie też nie jest zła. Temperatury 30-70 stopni to w większości piekarników są trudne do realnego osiągnięcia, dopiero dobre modele z sous vide nieco lepiej sobie z tym radzą.

  32. Jurekp pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztofie poszukuję dobrego piekarnika dobrej jakości z funkcją pyrolizy mógłby być parowy choć niekoniecznie ale mógłby mieć termometr do mięsa. Myślałem o firmie Electrolux, Gorenje albo Hisense.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Połączenie pyrolizy może być z wspomaganiem parowym – w Electroluxie jest to seria SteamCrisp jak modele EOC8P, EOC6P itp. W Gorenje będzie to linia Advanced, choć oni w porównaniu do Electroluxa nie mają w tej linii generatorów pary, a po prostu woda wylewa się na mini tackę pod grzałką grilla i podgrzewa, choć sama jakość wykonania jest lepsza niż w E.

  33. Paweł pisze:

    Dzień dobry, który piekarnik parowy z poniższych dwóch wybrać?
    https://www….ob8s39wz2/
    https://www….685bak-u2/ (wiem, że nie ma go na liście, ale jest zbliżony model z dzielonymi drzwiami)
    Zależy nam na generatorze pary – mamy obecnie Amica ze sterowaniem przez WiFi i ekranem LCD, ale chcemy coś lepszego w cenie ok. 4k PLN

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux robi jedne z najlepszych piekarników parowych, a w stosunku do Samsunga to kompletnie inaczej pomyślane sprzęty. E nie bawi się w dzielenie komory, cała komora może być parowarem, nie tak jak w S, że komora potrafi tylko wspomagać pieczenie parą, a gotować w specjalnym naczyniu podłączanym wężykiem do dyszy generatora pary. Samsung ma więcej bajerów smart, większą komorę na wysokość, mniej przyjazny sterownik. Z tych 2 zdecydowanie wybrałbym Electroluxa, ale Samsung też ma spore grono odbiorców i zadowolonych użytkowników.

  34. leszek pisze:

    Witam a co pan sądzi o piekarniku SIEMENS HB537 AOSO i Q500 jest teraz w dobrej cenie czy jednak GORENIE ADVANCED BPSX6747A05BG troszkę droższy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje lepsze pod każdym względem, od wykonania po funkcjonalność 🙂
      Choć Siemens ma ciekawie rozwiązane pokrętła z podświetleniem od frontu, ale to i tak poziom niżej.

  35. Kinga pisze:

    Dzien dobry,
    Panie Krzysztofie czy moglabym prosic Pana o radę odnosnie piekarnika.. Zastanawiam się nad:
    1. Electrolux EOB7S31Z , choc w grę wchodzi tez doplata do droższego modelu tj:
    2. Bosch HSG636BB1 ,
    3.Electrolux COB8S39Z ,
    4. Electrolux EOB8S39H ,
    5. Electrolux LOB8S39Z ,
    6.Electrolux COB8S39WZ ,
    7.Electrolux EOB9S31WX .
    8.Ewentualnie Amica ED97599BA+ X-TYPE STEAM , ktora jest sporo tansza..
    Czy moglabym prosić Pana o pomoc, ktory zakup jest najbardziej oplacalny w stosunku jsmak wypiekow/cena? W piekarniku nie planuję piec mięsa. I jak to jest z pizza, czy ona sie nie upiecze?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica to najtańsza i jednocześnie najsłabsza opcja w tym gronie. Bosch i EOB9S31WX to zbliżone opcje pod każdym względem, a potem wszystkie wymienione 4 wersje tego samego piekarnika Electrolux z 39 w nazwie to różnica dystrybucji, dekoru (Z – czarne szkło, H – stalowa ramka w ciemnym macie wokół programatora, X – stalowe wstawki), W na końcu to po prostu WIFI. Większość życia pizzę robię w okolicy 220 stopni i te piekarniki to ogarniają 🙂 Każdy od 2 do 7 będzie susper.

  36. dosiak pisze:

    Dzień dobry!
    EOB7S31Z – planuję zakup tego piekarnika,ma niższą cenę niż inne modele serii 800 nie ma jednak funkcji steamify.
    Czy jest ona(powyższa funkcja) warta dopłaty kilkuset złotych do EOB8S39WZ ?
    Będę wdzięczna za odpowiedź, w tym tygodniu muszę kupić piekarnik.
    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy to dobry, podstawowy model serii SteamBoost z programatorem Omega – piktogramowy bez bajerów. Drugi to już dopłata do kolorowego programatora dotykowego z masą programów i opcji, WIFI, a także Steamify – warto dopłacić 🙂

  37. Malgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie ,co Pan sądzi na temat piekarnika Elektrolux EOC6H76Z ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml