>

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.

Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.

Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.

Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.

Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.

Bosch HSG636BB1

Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.

Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.

Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.

Bosch HSG636BB1

Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.

Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.

Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:

  • HSG636ES1 – odpowiednik w czarno-srebrnym kolorze,
  • CSG656BS2 – model czarno-srebrny w wersji kompaktowej 46 cm wysokości.
Krzysztof Kulikowski

Komentarze

  • Witam,
    Szukam niedrogiego piekarnika parowego dobrej jakości.
    Zastanawiam się między electroluxem [cena_szukaj]EOB8S39WZ[/cena_szukaj], samsung [cena_szukaj]nv75n7626rb[/cena_szukaj], a electroluxem [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj]. Który jest najlepszy Pana zdaniem? A może w ogóle jakis inny model warto rozważyć?

    • Parowy to jest tylko pierwszy Electrolux - jeden z najlepszych piekarników 3w1 na rynku (gotuje, wspomaga pieczenie parą i piecze normalnie).

      • A czym się różni model [cena_szukaj]COB8S39WZ[/cena_szukaj] od [cena_szukaj]EOB8S39WZ[/cena_szukaj]?

        • Bo w samym porównaniu na ceneo wyglądają tak samo.. Pytam, bo szukam czarnego modelu w mediaexpercie lub agdrtv, ale jest niedostępny

          • To te same piekarniki tylko COB jest dla RTV EURO AGD, a EOB dla różnych sieci - ten akurat jest dostępny w Neonet.

  • Panie Krzysztofie czy jeżeli zależy nam na czyszczeniu pirolitycznyn, zakresie temperatur do 300 stopni oraz prowadnicy teleskopowej/prowadnicach teleskopowych to który z niżej wymienionych modeli uważa Pan za najlepszy ew. czy lepsza będzie jakaś alternatywa?
    Siemens [cena_szukaj]HB 676GBS1[/cena_szukaj]
    Electrolux [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj]
    Electrolux [cena_szukaj]KOE8P81Z[/cena_szukaj]
    Gorenje [cena_szukaj]BPSA6747A08BG[/cena_szukaj]

    Nie chciałbym wydawać więcej niż 3500zl za piekarnik, ale zależałoby mi również na dobrej jakości wykonania i ew. dobrym dostępie do części, serwisu itp.

    • Ze wszystkich wskazanych najbardziej funkcjonalny jest Gorenje - ma świetną elektronikę i wspomaganie parowe. Najbardziej sprawdzone są te stare Electroluxy - elektronika Omega, pyroliza i niemiecka produkcja. W Siemensie zaletą jest brak potrzeby wyjmowania blach i drabinek do procesu pyrolizy (wyciągamy tylko drabinkę suszarniczą).

      • Dziękuję za odpowiedź. Co do Gorenje nie ma problemów z częściami i serwisem? Słyszałem opinie że produkty dobre ale serwis na bardzo niskim poziomie.

        • Podobnie jak u innych, no może jedynie BSH trochę się wyróżnia na tle konkurencji, ale u nas nie ma dobrych serwisów.

  • Radzę dobrze przemyśleć, czy warto w ogóle inwestować w piekarnik parowy. To super wygląda na filmikach z YT, ale w praktyce jest z tym sporo zachodu - dolewanie i opróżnianie zbiornika, czyszczenie instalacji, itd. Przed zakupem warto poczytać instrukcję. Mam taki piekarnik od pół roku, funkcji pary użyłem może ze 3 razy i niespecjalnie mnie do niej ciągnie. Do warzyw zwykły garnek parowy jest bardziej praktyczny. Para może się przydać jak ktoś robi popisowe dania z mięsa albo ryb dla gości, na co dzień - szkoda pieniędzy.

    Druga rzecz. Przesiadłem się z najprostszego piekarnika z mechanicznym sterowaniem (nie miał nawet timera - tylko dzwonek). To, co robi największą różnicę to LCD z programami oraz termosonda. Nie ma co się bać dużych ekranów dotykowych, przynajmniej w Electroluksie. Dzięki dotykowi zaawansowane funkcje (np. wyłącz pieczenie przy osiągnięciu zadanej temperatury z termosondy) są bajecznie proste do wybrania. Electrolux jest w stanie jednocześnie podawać na ekranie trzy temperatury - zadaną, faktyczną i wnętrza dania. Jeden rzut oka i wszystko wiem. Spróbujcie tego z tymi podobno wspaniałymi segmentowymi ekranami rodem z kalkulatora.

    Trzecia. Moim zdaniem szkoda pieniędzy na teleskopowe prowadnice. Czasem się przyda, ale nie traktowałbym tego jako podstawy do decyzji o wyborze konkretnego modelu.

    Gdybym miał kupować teraz, brałbym coś bez pary albo z podstawowymi funkcjami parowymi, ale z wysoką temperaturą maksymalną (300C), dużym ekranem i termosondą.

      • Piekarniki z gotowaniem na parze mają zazwyczaj max. temp 230 stopni, a te wspomagane parowo i zwykłe często mają 300 stopni (Beko PizzaPro 310, Teka MaestroPizza 345 stopni).

  • Witam co sadzi Pan na temat tego piekarnika Piekarnik SAMSUNG NV75A6549RK moge go miec za 2300zl czy w tej cenie znajde cos lepszego dziekuje

  • Witam serdecznie,

    Właśnie przygotowuję się do generalnego remontu. A co Pan sądzi na temat piekarników Haier?
    Potrzebuję piekarnika oraz mikrofalówki w zabudowie słupkowej - tuż obok czarnej, szklanej lodówki Haier'a (70cm).
    Zależy mi na piekarniku parowym, czarnym (najlepiej czarne szkło jak lodówka) i najlepiej z pyrolizą.
    Generalnie na uwadze miałam [cena_szukaj]EOC8P31Z[/cena_szukaj]. Jednakże doczytałam u Państwa, że jest to model produkowany we Włoszech. Przyznam, że ostatnio miałam możliwośc zobaczyć piekarniki Haier'a na żywo i generalnie prezentują się lepiej np. [cena_szukaj]HWO60SM5S9BH[/cena_szukaj].
    Obawiam się "chińszczyzny" - od 19 lat mam sprzęty firmy Electrolux i tylko zmywarka rok temu odmówiła współpracy - stąd sentyment do marki...

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    • Haier to nowość, piekarniki ktoś im klepie w Chinach, wykonane są nieźle, elektronikę mają mało przemyślaną, więc i tak brałbym wskazanego Electroluxa z starą i sprawdzoną elektroniką tekstową Vision.

  • Dzień dobry Panie Krzysztofie czym się różni [cena_szukaj]KOBCs31x[/cena_szukaj] od

    [cena_szukaj]EOBs31x[/cena_szukaj]. i czy jest warty kupienia.W zamyśle mam jeszcze [cena_szukaj]eob7s31x[/cena_szukaj]

    • dziękuję .Nie mogę odżałować [cena_szukaj]Eob8s31x[/cena_szukaj] Chodzi w wyświetlacz był dla mnie przejrzysty. Natomiast boję się czy będę umiała obsługiwać [cena_szukaj]eob7s31x[/cena_szukaj] Który jest Panu najbliższy ze steam boost?

      • EOB7 ma po prostu mniej funkcji z uwagi na brak wyświetlacza tekstowego - pokazuje jedynie proste i czytelne piktogramy. [cena_szukaj]EOB8S31X[/cena_szukaj] był idealnym kompromisem między funkcjonalnością, a prostotą obsługi, teraz żeby dostać podobne funkcje trzeba celować w nowe modele z końcówką 39, czyli małe wyświetlacze dotykowe EXCite z WiFi.

    • W nazwie pierwszego Electroluxa brakuje cyfry, więc nie wiem o jaki model Pani chodzi. 1 i 3 to te same piekarniki, różnią się wykończeniem frontu, uchwytem.

  • Witam, proszę o polecenie zestawu płyta indukcyjna + piekarnik 60 cm. Cena około 2500 za sprzęt. Płyta conajmniej jedno pole łączone. Piekarnik podstawowy z prowadnicą teleskopową. Kolorystyka czarno- srebrna.
    Dziękuję

    • Dobra indukcja z 1 polem łączonym to Electrolux [cena_szukaj]EIV634[/cena_szukaj], lub z lepszym polem łączonym [cena_szukaj]EIV654[/cena_szukaj] i im podobne.
      Piekarnik ma mieć panel dotykowy, czy pokrętła?

        • To do 2500 zł znajdzie się dobry piekarnik niemiecki z Electroluxa - [cena_szukaj]eoe7p31z[/cena_szukaj] z pyrolizą i jemu podobne, a także wspomagane parowo Gorenje [cena_szukaj]BSA6747A04BG[/cena_szukaj] i Beko z nowej serii bPro 500.

    • To jeden z najlepszych piekarników parowych 4w1 na rynku, godny konkurent dla Electroluxa i AEG w nieco niższej cenie.

  • Dzień dobry Panie Krzysztofie, czy piekarnik Electrolux [cena_szukaj]EOB9S31WX[/cena_szukaj] jest zdecydowanie lepszy niż Electrolux [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj]?
    Na czym polega przewaga modelu [cena_szukaj]EOB9S31WX[/cena_szukaj], i czy warto za ten model dopłacić 5 stówek (w porównaniu do EOB8)? :)

    • Nie, to porównywalne modele różniące się głównie wielkością kolorowego wyświetlacza i wynikającymi z tego bajerami :)

      • Panie Krzysztofie, piekarnik [cena_szukaj]eod6p71z[/cena_szukaj] vs wybranego przeze mnie [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] - czy są znaczące różnice? Czy wyższa o jakieś 600 zł cena piekarnika [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] jest uzasadniona? Z góry serdecznie dziękuję!

        • To zupełnie inne urządzenia, nie do porównania. EOD6 to zwykły piekarnik z pokrętłami, włoską produkcją (plastikowość) i pyrolizą, a EOB8 to piekarnik 3w1, który piecze, piecze ze wspomaganiem parowym i gotuje na parze, produkcja niemiecka, kolorowy wyświetlacz z masą programów, sterowanie zdalne... To tak jakby pytać, czy warto dopłacać do do dużego SUVa Volvo, myśląc wcześniej o Dacii Sandero...

          • Panie Krzysztofie, jak wcześniej napisałam zdecydowałam się na piekarnik [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj], ale chciałabym się upewnić, że posiada on tak bogate funkcje jak np. piekarnik [cena_szukaj]EOB7S31Z[/cena_szukaj] SteamBoost. Być może to tylko kwestia opisów na stronie sklepu, ale wybrany przeze mnie [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] posiada w opisie tylko kilka funkcji i w zakresie bezpieczeństwa nie ma funkcji zimne drzwi czy chłodzenie obudowy. Na tle EOB7 wypada tylko lepiej pod względem klasy energetycznej A++.

            Zastanawiam się dlaczego opis EOB8 na stronie wskazuje tylko na kilka funkcji.

            Dla porównania przesyłam linki do tych dwóch porównywanych piekarników:
            https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/electrolux-eob7s31z.bhtml#opis
            https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/electrolux-eob8s39wx.bhtml?optimized_search=1#opis

            Prosiłabym o informację czy EOB8 posiada te same funkcje co EOB7, ponieważ bardzo zdziwił mnie skromny opis piekarnika EOB8 (choć myślałam, że jest lepszym piekarnikiem niż [cena_szukaj]EOB7S31Z[/cena_szukaj]). Byłabym bardzo wdzięczna za krótkie wyjaśnienie.

          • Pani wybrała wyższy model, ma więcej funkcji i opcji niż EOB7. Sklepy nie mają dobrych opisów - sensownie ma to opisane Electrolux na swojej stronie. Czasami mam wrażenie, że w centralach tych dużych sieci pracują ludzie, którzy dopiero uczą się czytać i pisać, o rozumieniu już nie wspominając, stąd tak słabe opisy, setki błędów i bzdur, a żeby było śmieszniej, ktoś im za to płaci co miesiąc :D

          • Panie Krzysztofie, serdecznie dziękuję. Upewnił mnie Pan, żeby pozostać przy [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] i już dalej nie szukać :)

  • Panie Krzysztofie prosze o informację czy tylko firma Mile robi piekarniki takie jak piece konwekcyjne?
    Przedstawiciel opowiadał że tylko ww firma ma takie opcje ale cena też jest wysoka ;) pytanie czy warto inwestować z tą firmę?
    piekarnik [cena_szukaj]DGC 7460[/cena_szukaj] lub [cena_szukaj]DGC 7860[/cena_szukaj].

    • Pytanie jakie ma Pani potrzeby. Piece typowo konwekcyjne to urządzenia preferowane przez gastronomie. W warunkach domowych w 99% przypadków wystarczy piekarnik z termoobiegiem. W tych Miele dopłaca się do świetnej funkcji parowej, bezprzewodowej termosondy, mega rozbudowanej elektroniki i jakości wykonania, lecz czy warto za to płacić 18, lub 24 tysiące złoty? Szczerze wątpię, chyba, że ktoś nie ma co robić z kasą...

Najnowsze artykuły

Jaką kuchenkę mikrofalową Samsung wybrać? Sprawdź dostępne opcje

Szukasz sprawdzonej kuchenki mikrofalowej? Poznaj modele marki Samsung! Wyróżniają się nie tylko ciekawym wzornictwem i…

11 godzin temu

Robot koszący Parkside PMRDA 20-Li B2 w akcji. Warto kupić? (TEST)

Sprawdzam, jak w praktyce radzi sobie niedrogi robot koszący z Lidla, czyli model Parkside PMRDA…

18 godzin temu

Pralka slim z parą za 999 zł! Model od Gorenje w dobrej promocji Media Expert

Masz mały budżet i szukasz niezłej pralki typu slim z programami parowymi? Zajrzyj do Media…

21 godzin temu

Kup odkurzacz Electrolux i zgarnij blender kielichowy w prezencie!

Szwedzki producent odkurzaczy wystartował z kolejną promocją na małe AGD. W promocji możesz zgarnąć blender…

22 godziny temu

Amica StainPro to nowe pralki ze specjalnymi programami do usuwania plam

Amica wprowadza nowe pralki do oferty. Pośród premierowych modeli  jest kilka urządzeń z linii StainPro,…

2 dni temu

Kup lodówkę Electrolux i zgarnij zapas Starbucks Chilled Coffee na lato!

Electrolux nie próżnuje i organizuje po raz kolejny akcję z kawami Starbucks. Nowa akcja potrwa…

2 dni temu