Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.
Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.
Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.
Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.
Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.
Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.
Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.
Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.
Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.
Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.
Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
W RTV EURO AGD wystartowali z początkiem listopada z dobrą przeceną na suszarkę Bosch serii…
Do wyprzedaży na Black Friday jeszcze trochę zostało, a już teraz mamy sporo świetnych promocji…
EURO obniżyło cenę najlżejszego odkurzacza pionowego z silnikiem na górze konstrukcji. Tefal daje też gwarancję…
Polski dystrybutor sprzętu AGD, dobrze znana marka MPM, ma od pewnego czasu gotowe zestawy minikuchni…
Oficjalny sklep DeLonghi ma super ofertę na ekspres do kawy serii Rivelia. Nie dość, że…
Z początkiem września do sprzedaży trafił nowy flagowiec marki iRobot i jednocześnie pierwszy ich model…
Komentarze
Panie Krzysztofie, czym realnie ( poza cena) roznia sie piekarniki Electroluxa steam boost COB8S39WZ i COB8S39Z ? Czy warto za drugi doplacic 600pln czy to tylko 'odswiezenie marketingowe' ?
dziekuje za szybka odpowiedz, i przy okazji - SWIETNA ROBOTA!
Dzięki i zapraszam w przyszłości ;)
W w nazwie to WiFi i nic więcej.
Panie Krzysztofie proszę o doradzenie wyboru piekarnika między https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-hisense-bsa66334pg a proponowanymi przez pana:
[cena_szukaj]KOCBP31X [/cena_szukaj]– model srebrny we flagowym designie i z pyrolizą, w cenie 3599 zł;
[cena_szukaj]EOC8P31Z [/cena_szukaj]– model czarny z pyrolizą, w cenie 3149 zł;
[cena_szukaj]EOC8P31X [/cena_szukaj]– model srebrny z pyrolizą, w cenie 3199 zł.
chodzi mi żeby miał pyrolizę, termosondę i grzanie 300st
Hisense to model bez generatora pary, a wszystkie Electroluxy już tak. Różnią się one jedynie designem i srebrnymi wstawkami, a tak to te same sprzęty - wszystkie dobre i sprawdzone.
Dziekuję ślicznie za odpowiedz. Już wiem że hisense na pewno nie wezmę. Ale jeszcze przeczytałam pana artykuł - Piekarnik z prawdziwym generatorem pary i tam pan poleca :
model [cena_szukaj]Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL[/cena_szukaj]
Prosze jeszcze o doradzenie czy pójść w ten czy wybrać któryś z tych trzech poprzednich :)
Proszę zwrócić uwagę, że to tekst pisany we współpracy z Whirlpool - jest adnotacja na początku i końcu tekstu. Prywatnie, w kategorii piekarników wspomaganych porowo bardziej ufam Electroluxowi :)
Panie Krzysztofie totalnie waham się między dwoma piekarnikami:
1. Samsung Dual Cook Steam Infinite [cena_szukaj]NV75T8979RK [/cena_szukaj]https://www.samsung.com/pl/cooking-appliances/ovens/electric-oven-nv75t9979cd-eo/
2. Electrolux [cena_szukaj]KOAAS31WT[/cena_szukaj]
Piekarnik parowy SteamPro 900 https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/koaas31wt/
Za Samsungiem przemawia pyroliza i funkcja airfryera i prowadnice teleskopowe, ale przegladając Pana opinie i komentarze mam wrażenie, że jesli chodzi o usability i jakość to postawiłby Pan na Electroluxa. Czy tak jest rzeczywiście?
Nie za bardzo porównywalne urządzenia... Flagowiec Electroluxa z linii SteamPro to piekarnik 4w1 - piecze normalnie, piecze wspomagany parowo, gotuje w całej komorze i ma opcję gotowania metodą SousVide. Samsung piecze, piecze wspomagany parowo, a gotuje tylko w specjalnym naczyniu. AirFry to marketing - każdy dobry piekarnik z termoobiegiem to potrafi, Samsung tylko dodaje siatkowy koszyczek do tego celu. Także elektronika w Electroluxie dużo bardziej intuicyjna i przekazuje wszystkie informacje na raz. Zdecydowanie brałbym Electroluxa.
Dziękuję, biorę Electroluxa, jest Pan nieoceniony :)
Moje pytanie dotyczy piekarnika Amica [cena_szukaj]ED57369BA+ X-Type Steam[/cena_szukaj] posiadającego funkcję Fullsteam. Czy w tym piekarniku jest możliwość modyfikacji temperatury lub czasu trwania w gotowych programach parowych? Według instrukcji programy gotowe (jest ich 19 + 9 parowych) mają możliwość modyfikacji, jednak według wielu opinii w internecie gotowe programy parowe (tych 9 parowych) nie dają się modyfikować i można stosować tylko ustawienia zaprogramowane przez producenta. Dodatkowo nie ma programów parowych manualnych (żadnego ręcznego włączenia pary). To powoduje, że prawie niemożliwe jest stosowanie innych produktów, lub innych gramatur niż założył producent, bo pieczenie z parą nie wyjdzie. Jak jest z tym gotowaniem na parze w tym piekarniku Amiki (i w kilku innych z funkcją Fullsteam)? Widziałem, że w najnowszych modelach dostępnych od niedawna w sprzedaży z serii 9xxx jest wyraźnie napisane że można modyfikować programy parowe (tylko czas) i jest taki niby parowy program manualny ale z jedną temperaturą bez możliwości jej zmian. Czyżby wszystkie piekarniki Amiki z linii 8xxx, 5xxx z Fullsteam nie miały możliwości zmian w programach gotowych i nie miały parowych funkcji ustawianych manualnie?
Dokładnie tak.
Czyli jak rozumiem w przypadku tych piekarników Fullsteam Amiki jesteśmy skazani na korzystanie z ich przepisów podanych na stronie a jakiekolwiek własne to na zasadzie "może się uda a jak nie to trudno bo nic nie można i tak zmienić"? Czyli dla kogoś kto chce pokombinować coś samemu z pieczeniem z parą i gotować potrawy według własnej inwencji to chyba lepszy będzie jakiś Electrolux z linii SteamCrisp z termosondą? Czy może Pan polecić jakiś piekarnik ze wspomaganiem parą (nie musi mieć gotowania w parze) który dałby możliwość własnych ustawień temperatury i czasu pieczenia oraz intensywności pary w trybie parowym?
Mniej więcej tak to jest w Amice ED5 i ED8. Trzeba brać pod uwagę, że piekarniki Amici to najtańsze modele 3w1 (z gotowaniem na parze z generatora) na rynku - od 2200-2300 zł. Konkurencja zaczyna się od 3000 zł i więcej. Seria SteamCrisp to nie konkurent dla Amici bo to piekarniki wspomagane parowo, nie gotują - to robi seria SteamBoost w Electroluxie/AEG. Pana wymagania spełni każdy piekarnik Electroluxa z funkcją Steamify.
W sumie to nie o czyste gotowanie w piekarniku na parze mi chodzi, tylko o wspomaganie parą pieczenia - tak jak wyżej napisałem. Dlatego zastanawiam się nad linią SteamCrisp, tylko nie wiem, czy mają one możliwość regulacji parametrów temperatury, czasu i pary podczas trybu parowego (chyba jest to termoobieg z dodatkowa parą). To by mi wystarczyło i było znacznie lepsze niż programy gotowe - predefiniowane w Amice gdzie owszem jest pieczenie ze wspomaganiem parowym i gotowanie na parze ale tylko przy sztywno ustawionych przez producenta parametrach - czyli de facto bardzo ograniczonej liczby potraw.
W takim razie SteamCrisp wystarczy, brałbym modele z 8 w nazwie na początku.
Panie Krzysztofie, tani a dobry piekarnik z regeneracją parową? Drugie pytanie co pan sądzi o piekarnikach Teka?
Chodzi mi o funkcję nawilżanie
Które z piekarnikówElektroluxa serii 600 i 700 są produkcji niemieckiej?
Czy w takim razie lepiej brać Electroluxa SteamCrisp, SteamBake czy Samsunga [cena_szukaj]BQ1VD6T131[/cena_szukaj]
Osobiście celowałbym w SteamCrisp.
Czyli wspomagania parowego...
Takie może być poprzez wylewanie wody na dno - seria SteamBake, lub poprzez generator pary - SteamCrisp.
Niemieckie są te, które mają 70-71 litrów pojemności, 72 litry to Włochy.
Nie bardzo wiem czym dla Pani jest regeneracja parowa...
Teka ma niezłe piekarniki, zwłaszcza seria z najwyższą temp. na rynku - MaestroPizza.
Witam, Panie Krzysztofie, zdecydowałem się na lodówkę LG [cena_szukaj]GSJV90MCAE [/cena_szukaj]i pralke z szuszarką też z LG po lekturach zawartych na Pana stronie;) teraz do w/w lodówki szukami piekarnika z mikrofalówką, które kolorystycznie bedą pasowały, ona jest czarny matowy taki troche szczotkowany kolor, ew. żeby były akcenty pasujące do lodówki, czy może Pan coś polecić? Myślałem o modelu:[cena_szukaj] Whirlpool W6 OM4 4S1 P BSS W[/cena_szukaj] (tylko nie wiem jak te kolory się mają do siebie?) ew. cos z serii AKZM, tylko czy to bedzie dobry wybór?
Ten Whirlpool faktycznie jest najbardziej zbliżony kolorystycznie i szczotkowaniem do lodówki LG, ale wiadomo - idealnie to samo to to nie jest ;) Ogólnie niezły model i do kompletu jest tak samo wyglądają mikrofalówka otwierana do dołu [cena_szukaj]Whirlpool W6 MD440 BSS[/cena_szukaj].
No właśnie pytanie czy bedą pasowały. Nie wiem czy nie lepiej jakiś czarny zestaw ze srebrnym akcentem co by do lodówki pasowal. Co może Pan polecić? Myslałem o whirlpool, oczywiscie nie upieram sie przy firmie, szukam czegoś "dobrego" nie awaryjnego. Pytanie jeszcze czy piekarnik z pyrolizą może sąsiadować z lodówką LG, różne głosy sa w tej sprawie, Pan co na ten temat sądzi? Jaka płyta indukcyjna do zestawu?
Mikrofala żeby pasowała tu 6tens Whirlpoola elegancko pasują, Electrolux drogie jak fix. Mikrofalówka która nic nie oferuje więcej poza wyglądem za 2,5tyś bez sensu. Mi zależy głównie na łatwym czyszczeniu, bezawaryjności, prostej obsłudze. Nie wiem jakie czyszczenie było by lepsze, czy skupić sie na pyrolizie czy może odpuscić?
O dziękuje za bardzo szybką odpowiedź bo właśnie jestem na ostatecznym wyborze, skłaniałem się mocno ku electrolux ale niestety nie ten pułap cenowy, a właśnie ta alternatywa jest słabsza..
Jakby miał Pan wybrać pomiędzy:
1. [cena_szukaj]Whirlpool W6 OS4 4S1 P BL[/cena_szukaj]
a
2. [cena_szukaj]Electrolux EOD6P71Z SteamBake[/cena_szukaj]
jaki byłby Pana wybór i dlaczego?
To zupełnie inny poziom - Whirlpool ma generator pary z wlewką na wodę, a Electrolux jedynie wylewanie wody na dno, więc zdecydowanie wolałbym 1.
Też chciałbym tak stawiać, ale Whirlpool jestem w stanie zmieścić się w 4,5tyś za zestaw, a przy Electrolux jakimś sensownym robi sie z tysiąc więcej, bo ceny mikrofali są zabójcze;)
To prawda.
A jak kwestia samego serwisu whirlpool i electrolux ? I kwestia elektroniki (programatorów) jaka jest ich awaryjność, które najlepiej omijać szerokim łukiem?
Oba serwisy dość przeciętne, ale głównie zależy to od danego miejsca w kraju - u mnie akurat szybciej działa Electrolux (Poznań). Co do awaryjności to ogólnie piekarniki są mało awaryjną kategoria na tle innych AGD, ale przy piekarnikach parowych, stawiałbym na Electroluxa - dla nich te aktualnie sprzedawane to już 2, czy 3 generacja, a reszta dopiero zaczyna...
Pyroliza to jedyna, skuteczna metoda samoczyszczenia, ale to już kwestia użytkowania piekarnika - ja przykładowo nie paskudzę komory, utrzymuję go w czystości (przetarcie po pieczenia to jakieś 20 sekund).
Lodówka i tak wymaga pozostawienia przestrzeni wokół na wentylację, więc piekarnik nie ma większego znaczenia. Jeśli zestaw w czarnym szkle, to w ramach tej samej serii Whirlpool W6, jak i wyższych W7 i W9 są ładne i dobre zestawy.
Dzięki wielkie za wyjasnienie, tego mi trzeba było. No własnie widziałem że mikrofala Electroluxa otwierana na dół cenowo strzela mi w kolano. Whirlpool ma je w atrakcyjniejszej cenie a Samsung to już w ogóle ale wiemy dlaczego. Ja bym się skłaniał najbardziej ku Electrolux i Whirpool, ale jest tego tak dużo że mam mega problem w wyborze.Czy parowy czy nie, jakie czyszczenie, hydroliza, pyroliza czy katalityczne. Chciałbym aby to działało i nie mialbym problemów z użytkowaniem i przede wszystkim czyszczeniem...
W 1 kolejności trzeba sprecyzować potrzeby - nie warto płacić za coś, czego nie użyje się częściej niż 1-2 razy do roku.
Dzięki za odpowiedz, jak już wszystko wiem to przegapiłem promocję LG i pralka uciekła... Pytanie mam jeszcze co sądzi Pan o piekarniku Dual Cook, bo żona moja mnie atakuje ze moze lepiej taki, bo zawsze 2 potrawy można zrobić. tylko czy tego się będzie używało faktycznie? Jakby miał Pan wybierać miedzy piekarnikiem i mikrofalą Whirpool a Electrolux co by Pan wybrał?
Kwestia potrzeb.
- Whirlpool ma najtańsze zestawy obu sprzętów otwierane do dołu - świetnie to wygląda - lepsze w serii W, nieco starsze w serii 6 zmysł (te z pokrętłem na środku).
- Electrolux to najlepszy specjalista od piekarników wspomaganych parowo (SteamCrisp) i parowych (SteamBoost i SteamPro), mikro mają w większości otwierane do boku, a wersje otwierane w dół są drogie i mają dość mieszane opinie - zestaw Electroluxa będzie mniej więcej 2x droższy od Electroluxa.
- Samsung to zupełnie inna bajka - to firma marketingowa, dorabiająca masę filozofii do byle funkcji, dlatego w kategorii piekarników nie specjalnie za nimi przepadam. Mają świetne mikrofale otwierane do dołu - to fakt, piekarniki Dual Cook można rozważać, ale byle bez łamanych drzwi Flex - tragiczne i awaryjne rozwiązanie. Rozwiązania Samsunga kopiuje tylko Beko, reszta poważnych graczy nie idzie w ślady Samsunga, a to chyba o czymś świadczy prawda? ;)
Dzień dobry,
bardzo zaciekawiła mnie Pana opinia, że łamane drzwi flex są awaryjne. Spodobało mi się to rozwiązanie, niemniej chciałbym poznać opinię fachowca - co może pójść nie tak? 😉
Rozważałem modele [cena_szukaj]nv7b5785kak[/cena_szukaj] lub [cena_szukaj]nv7b5785jak[/cena_szukaj], na razie próbuję zrozumieć, czym się różnią od siebie.
Jak rozumiem z Pana wypowiedzi - jako markę poleca Pan Electrolux, zwłaszcza dla parowych?
Pozdrawiam!
Zamek potrafi zdechnąć już po kilku dniach na ekspozycji sklepu, utrudniony jest dostęp do szyb (kilkanaście śrub), szyby wewnętrzne są zespolone co uniemożliwia ich czyszczenie, a drzwi nie mają delikatnego domyku, więc trzaskają. Jedno z najgłupszych rozwiązań z głupich pomysłów Samsunga. Nie preferuję 1 firmy, wszystko zależy od wymagań. Parowe najlepsze robią Electrolux/AEG i Gorenje, potem BSH, reszta nieco w tyle. W zwykłych jest nieco więcej sensownych opcji.
Panie Krzysztofie, a jakie są różnice w kolejnej symbolice? Bo np ten model jest dużo droższy [cena_szukaj]F6WV709A1E[/cena_szukaj]. Potrzebuje jeszcze pomocy, okazuje się że lodówka którą planowałem kupić i byłem już nawet hw sklepie po nią okazuje się zupełnie nie pasująca kolorystyką do reszty agd która jest w połysku. Chciałem bardzo lodówkę LG ze względu na jej jakość. Czy może mi Pan polecić cos wzamian za ten model LG [cena_szukaj]GSJV90MCAE [/cena_szukaj]tylko żeby było np. w szkle?
Wskazana pralka ma autodozowanie i 1600 obrotów, to jedyne różnice.
W szkle prawie nikt nie robi lodówek - Samsung ma takie, dość przeciętnej jakości, a potem jedynie parę multidoorów w szkle o różnych odcieniach i fakturach (Haier, Hitachi, Toshiba). 99% moich klientów bierze właśnie takie lodówki do zestawów zabudowy w czarnym szkle, jak pierwotny Pana wybór - to naprawę się nie gryzie, a design jest świetny tej grafitowej, matowej stali.
A jeszcze przy okazji poruszania tematu, jaka różnica jest między pralkami np: [cena_szukaj]F4WV709S1BE [/cena_szukaj]a [cena_szukaj]F4WV508S1E [/cena_szukaj]??
To inne serie - pierwsza V700, wyższa klasa energetyczna 7 programów parowych zamiast 2, pełny TurboWash z programem codziennym 39 min (w V500 59 min) i opcją skracania programów długich. Wirowanie na 1 rzut oka takie samo, ale w V700 ma klasę efektywności A - czyli nie często spotykaną. W skrócie V700 to pralki bezkompromisowe.
Dzień dobry Panie Krzysztofie,
Poszukuje zestawu płyta indukcyjna, okap, piekarnik. Piekarnik fajnie jak by nastawa temp była na ekranie (wyświetlana elektronicznie, a nie na pokrętle) oraz musi mieć prowadnice, płyta indukcyjna oddzielne nastawy dla każdego pola, okap podszafkowy 500m3/h+. we wszystkich niezawodność. Kolor czarny budżetowo do 4000zł.
3 sprzęty i budżet 4000 zł, to trzeba celować w promocje zestawowe - kilka sklepów daje teraz 45-55% rabatu na ostatni, najtańszy sprzęt, a z akcji marek, tylko Beko zwraca 400 zł za zakup piekarnika i płyty - piekarniki mają dobre w serii bPro500, okapy też, a płyty przeciętne.
A gdyby podnieść budżet o 1000zł do 5000zł?
To już dużo lepiej, bo daje to 1600 zł na sprzęt, a wtedy można celować indukcje Electroluxa jak [cena_szukaj]EIV634 [/cena_szukaj]i jej podobne, piekarniki Gorenje Advanced, Beko bPro 500, Amica ED9. Okap - bazowo Maan Tytan 60, lub jeśli coś dużo lepszego to Toflesz Linea Glass, odpowiedniki Nortberg i też świetne Globalo.
Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Potrzebuję sprawdzonego, niezawodnego sprzętu, który będzie szybko się nagrzewał. Dobrze by było gdyby był wyposażony w funkcję parową i miał możliwość czyszczenia pirolizą, cena do 2500. Najlepiej gdyby był koloru beżowego, ale z tym niestety jest duży problem na rynku.
Czy warto skusić się na któryś z poniższych modeli: [cena_szukaj]Amica ED17319W RETRO[/cena_szukaj], [cena_szukaj]WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H2 BL[/cena_szukaj], [cena_szukaj]Amica ED57369BA+ X-Type Steam[/cena_szukaj], [cena_szukaj]Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp[/cena_szukaj], [cena_szukaj]Electrolux EOD3C70TK SteamBake[/cena_szukaj], [cena_szukaj]Amica ED37618B X-Type Steam[/cena_szukaj]?
Czy może mógłby Pan zaproponować coś lepszego? Z góry bardzo dziękuję :)
Amica retro nie ma pary i to najprostszy sprzęt z możliwych - jak to retro...
Whirlpool to piekarnik z generatorem pary, wspomagany parowo jak Electrolux EOC6 SteamCrisp, tylko z większą ilością funkcji.
Amica ED57 to piekarnik z generatorem pary i już gotowaniem na parze w całej komorze, czyli pod względem systemu parowego, najbardziej zaawansowany sprzęt z podanych.
Pozostałe to nie są piekarniki typowo parowe, nie mają generatorów, tylko wlewa się wodę na dno i tyle.
Dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze o odpowiedź, czy mając budżet maksymalnie do 2500 zł najlepszym wyborem będzie wspomniana wcześniej Amica ED57? Czy mógłby Pan w tych pieniądzach zaproponować cos lepszego? Słyszałam ze piekarniki Amica często zawodzą - głównie pod kątem działania termostatu. Jestem jednak laikiem w tym temacie dlatego proszę o poradę czy znajdę lepszy sprzęt innej marki w takiej kwocie.
Nie słyszałem żeby Amica miała problemy z termostatem, a pracowałem dla nich 5 lat ;) Ten model i inne piekarniki parowe Amica miały początkowo dwa inne problemy - parująca elektronika, przez co sensory wariowały (zmieniono uszczlekę, więc problem ponoć usunięto) i wadliwy czujnik wody w zbiorniku (Amica uważa, że problem został usunięty). Sprawdzonego i pewnego piekarnika parowego z generatorem pary nie da się kupić do 2500 zł, no może poza [cena_szukaj]Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp[/cena_szukaj], ale to z 2 strony najprostszy sprzęt w serii parowej SteamCrisp...
Witam,
jestem w trakcie wyboru piekarnika. Zastanawiam się nad markami Samsung lub Electrolux. Chciałabym piekarnik parowy. Mam pytanie o model SAMSUNG [cena_szukaj]NV7B6785KAK[/cena_szukaj] U2 Dual Cook. Jak to jest z tym dual cook? Czytałam w opisach, że można jednocześnie piec ciasto i kurczaka i że zapachy się nie przenikają. Czy rzeczywiście tak jest? Ma Pan tutaj wyrobione jakieś zdanie? Może Pan ma jakąś propozycję dobrego piekarnika parowego do kwoty 4000zł.?
Zapachy nie przechodzą - to fakt, ale czy kurczak w całości zmieści się do połówki? Musiałby być mały. Do tego to nie są 2 pełnoprawne komory, tylko jedna z sepratorem pomiędzy i 2 małymi termoobiegami, zamiast jednego dużego. W górnej komorze jest tylko grill i termoobieg (czyli opiekacz z obiegiem powietrza), a w dolnej, grzałka dolna i termoobieg (czyli tzw. funkcja pizza), więc nie wszystko da się upiec, większość dań i tak piecze się w nastawie grzałek góra/dół, a wtedy trzeba pozbyć się separatora. Electrolux ma znacznie więcej doświadczenia w tej kategorii, Samsung dopiero raczkuje i za 4000 zł oferują urządzenie wspomagane parowo, a gotować na parze potrafi tylko w specjalnym naczyniu. W Electroluxie serii SteamBoost cała komora jest parowarem...
Przepraszam Amica [cena_szukaj]ED87389BA+ Q-TYPE STEAM FULLSTEAM[/cena_szukaj]
To najtańszy piekarnik gotujący na parze w całej komorze na naszym rynku. Design matowy z podświetlaną rączką wygląda super, funkcjonalnie ma wszystko co można chcieć, do programatora trzeba mieć nieco cierpliwości, lub używać sterowania zdalnego. Ogólnie to dobry piekarnik, Amica poprawiła w nim uszczelnienie i generator pary, więc powinien być już wolny od wad wieku dziecięcego.