Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.
Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.
Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.
Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.
Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.
Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.
Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.
Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.
Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.
Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.
Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
W oficjalnym sklepie marki DeLonghi mamy kolejną turę promocji listopadowych nawiązujących do Black Friday –…
W oficjalnym sklepie marki Karcher znajdziesz przecenę na flagową linię odkurzaczy pionowych Karcher VC 7.…
Z okazji dnia singla na AliExpress mamy sporo przecen – jedne lepsze, drugie gorsze. Wśród…
W RTV EURO AGD mają teraz Miesiąc Małego AGD, więc cała masa sprzętów jest dobrze…
Zakup ubezpieczenia mieszkania to decyzja, która wymaga dokładnego przemyślenia i porównania wielu ofert. Chociaż ochrona…
W oficjalnym sklepie marki LG mają aktualnie fajną promocją dla kupujących AGD tej marki. Wydając…
Komentarze
Dzień dobry
Panie Krzysztofie zwracam się z prośbą o pomoc przy wyborze piekarnika. Ze względu na ograniczoną przestrzeń w kuchni piekarnik będzie w słupku nad blatem, otwierane drzwiczki na blat. Szukam piekarnika parowego (gotowanie na parze) teraz już wiem dzięki Panu, że z wytwornicą pary. Zastanawiam się jednak czy podłączenie takiego piekarnika jest tylko do wody bo takiej opcji nie mam. Czy wszystkie piekarniki tego typu są bardzo głośne?Zależy mi bardzo na funkcji podgrzewania jedzenia (likwidowana jest mikrofalówka)opcje czyszczenia to zbędne udziwnienia? czyszczenie katalityczne czy pyroliza czy w ogóle bez tego (czy takie funkcje z czasem wymagają dodatkowych kosztów? jak wymiana?) pokrętła chowane ale podświetlane aby się nie wycierały, nie zależy mi na innych opcjach, no może temperatura 250. Będę wdzięczna za Pana sugestie. Preferuję Electrolux, zaczynałam w budżecie 1500 ale jak się okazało to były piekarniki z funkcją pary a nie parowe, mój poprzedni piekarnik był gazowy więc trudno mi się odnaleźć w obecnym asortymencie.
Będę wdzięczna za Pana wszelkie rady.
Żaden taki piekarnik nie wymaga podłączenia pod obieg wody, mają wlewkę lub wyjmowany zbiornik, który to my uzupełniamy ręcznie. Piekarniki zazwyczaj nie przekraczają 50 dB głośności pracy wentylatora, więc nie nazwałbym ich głośnymi, to raczej poziom zmywarek do naczyń lub niższy. Jeśli piekarnik ma mieć generator pary, to tylko w modelach bez gotowania na parze może być pyroliza (z 2-3 wyjątkami), tylko modele wspomagane parowo mogą mieć pyrolizę. Większość dobrych modeli jest jednak elektroniczna, jeśli ma mieć pokrętła, pyrolizę i wspomaganie parowe z generatora to najlepiej celować w Electroluxa [cena_szukaj]EOC6P77H[/cena_szukaj] i jemu podobne, ale to piekarniki za 3000 zł. W okolicy 1500 zł nie ma piekarników z generatorem pary, no może poza promocjami na 1 model Beko w Neonet - [cena_szukaj]BBIS13400XC[/cena_szukaj] - czasem przeceniany do 1300 zł.
Dziękuję bardzo za pomoc. Pozwolę jeszcze się podpytać gdybym wzięła pod uwagę piekarnik bez gotowania na parze i skusiła się na samą funkcję pary to czy mógłby Pan zarekomendować jakiś model z Electroluxa? Lepsza opcja gdy wodę wylewa się na dolną blachę czy gdy jest wbudowany pojemnik?
Dzień dobry,
Mój wybór póki co to Electrolux 600 SteamBake [cena_szukaj]EOD6P77WX[/cena_szukaj], jednak nie mogę nigdzie znaleźć informacji ani też dowiedzieć się u sprzedawców, czy w tym konkretnym modelu jest opcja regeneracji posiłków parą?
Nie ma takiej opcji w menu bo to piekarnik bez generatora pary, wylewa się wodę na dno komory, więc pozostaje ręczne ustawienie temperatury, nastawy i wlanie wody do wnęki komory. Wśród nastaw jest opcja "nawilżanie", więc pewnie to ją da się do tego wykorzystać.
Dzień dobry, jaka jest różnica między piekarnikiem Electrolux [cena_szukaj]COC8H31Z[/cena_szukaj], a [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj]?
COC to dedyk dla sieci RTV Euro AGD i ich sklepu internetowego oleole.pl
EOC to model ogólnorynkowy.
To tyle.
Tak też myślałam, dziekuje bardzo za odpowiedź!
Panie Krzysztofie, piekarnik w pełni parowy [cena_szukaj]Grundig GEIDD27000B[/cena_szukaj]. Nie znalazł się w zestawieniu, obecnie do kupienia za niezłe pieniądze... Co Pan o tym modelu / marce sądzi?
Dziękuję i pozdrawiam
Tragiczny sprzęt pod każdym względem, od awaryjnej elektroniki, przez zdychający mechanizm otwierania drzwiczek zbiornika wody, po awarie systemu parowego. Nie znam gorszego piekarnika w pełni parowego.
Panie Krzysztofie, czy lepiej kupić piekarnik Electrolux z serii 700 (SteamCrisp modele eob8 lub 9), czy któryś z modeli Boscha ? Trochę martwi mnie w Electroluxach brak możliwości wyjęcia pojemnika na wodę. Czy mógłby Pan podać jakieś sprawdzone modele warte kupienia? Nie zależy mi na bajerach, mogą być nawet pokrętła 😀 byleby dobrze, równomiernie grzał i miał wspomaganie parowe (zależy mi na tym, żeby samemu to ustawiać i zmieniać, nie musi być żadnych automatycznych programów)
Będę wdzięczna również za polecenie Electroluxa z serii 800 i analogicznego modelu Boscha - tak samo nie musi być automatycznych programów, lubię wszystko sama ustawiać 😊
Wlewka jest faktycznie mniej wygodna od zbiornika, ale z drugiej strony nie jest to jakaś wielka niedogodność.
Seria SteamBoost vs SteamCrisp w Electroluxie i AEG to różnica miejsca produkcji i gotowania na parze w SB vs samego wspomagania parowego w SC, do tego SB ma niższy zakres temp. 30-230 stopni,, a SC 30-300 i ma też wersje z pyrolizą.
SB najprostszą wersję ma w modelach EOB7 - elektronika piktogramowa Omega bez bajerów, choć akurat tu warto dopłacić do kolorowego ekranu i funkcji Steamify.
SC to piekarniki EOC, nie EOB.
Panie Krzysztofie - zastanawiam się nad piekarnikiem parowym i zgłupiałem od tego wyboru.
Istotne są 2 czynniki:
- maks temperatura (poniżej 250 odpada)
- rozbudowane wspomaganie parowe
Gotować parowo czy sous vide nie będę, chodzi o wspomaganie pieczenia (głównie pieczywo). Przy czym istotna jest chociaż ograniczona regulacja (np. ręczne włączenie generatora na 1 z 3 poziomów podczas zwykłego pieczenia i później ręczne jego wyłączenie).
Sprawy typu wygląd, sterowanie, czyszczenie - bez znaczenia. Budżet nie gra roli.
Wstępnie skłaniam się ku serii 700 (800 i 900 mają temp. 230 stopni, dla mnie mało). Myślałem o EOC8H31Z, EOC8H39WX i EOC9P31WX. Jednak nie wiem czym przy Electroluxach się różni Hot Steam od Profi Steam. Ew. gdyby coś znał Pan z innych marek co miałoby rozbudowane wspomaganie parowe przy sensownej temperaturze to byłbym wdzięczny.
Trzeba celować w piekarniki SteamCrisp Electroluxa i właśnie te wszystkie modele EOC8 i EOC9 z kolorowymi ekranami spełniają postawione wymagania, a modele z programatorami piktogramowymi i tekstowymi już nie.
A czy wie Pan czym przy Electroluxach się różni Hot Steam od Profi Steam?
A gdzie Pan znalazłem te oznaczenia? Dawno ich nie widziałem w tej marce - Profi Steam to zestaw blach dodawany kiedyś do wysokich modeli serii SteamCrisp.
Teraz widzę, że tak oznaczają poziomy pary - SteamCrisp - Hot Steam, SteamBoost - ProfiSteam1 lub 2.
"Dzień dobry! Mateuszu, profil Steam 3 odnosi się do nowszej wersji generatora pary zastosowanej w urządzeniu z nowszym panelem sterowania czyli [cena_szukaj]EOC9P31WX [/cena_szukaj]🙂 Jednak nie ma to większego przełożenia na funkcje parowe i korzystanie z nich. Jeżeli potrzebujesz pomocy przy wyborze konkretnego urządzenia, to zachęcamy Cię także do zapoznania się z naszą usługą - Call Me Live (szczegóły na grafice). Nasz ekspert odpowie na wszystkie Twoje pytania i wskaże najlepsze możliwe rozwiązania. Pozdrawiamy! 😊"
Czyli odnosi się to elektroniki i nie ma większego znaczenia :)
Tak, chodzi o oznaczenia pary. ProfiSteam3 ma EOC9, ale nie mogę znaleźć różnicy między tym a hot steam
No to nie mam pojęcia o co im chodzi skoro ProfiSteam2 ma SteamBoost, a EOC9 z SteamCrisp ma ProfiSteam3. Nie przejmowałbym się tym i został przy podstawowym podziale. Zawsze można też zapytać na ich czacie.
Dzień dobry,
ciężko jest mi wybrać piekarnik parowy (z tego co zrozumiałem te z generatorem pary lepsze). Co by Pan polecił w przedziale 2-3tys?
Żeby piekarnik był parowy to musi mieć generator - bez niego to zwykły marketing, a wylewanie wody na dno, czy wstawianie naczynia z wodą to do piekarników i piecy robiły nasze matki i babki, tylko nikt nie nazywał tego sprzętem parowym :D
Jeśli wspomagany parowo to: [cena_szukaj]EOC8H39WX [/cena_szukaj]i [cena_szukaj]HRA5380B0[/cena_szukaj].
Jak z gotowaniem na parze to: [cena_szukaj]EOB7S31X [/cena_szukaj]
Ewentualnie co Pan myśli o tym?
https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-electrolux-loc6h76z-steamcrisp-elektryczny-parowy-czarny-a
COC8 to sprawdzony piekarnik wspomagany parowo, z starą elektroniką tekstową Vison, termosondą i szeroką komorą pieczenia. LOC6 jest nieopłacalny, a Amica to w obu przypadkach piekarniki już z gotowaniem na parze, choć ich system parowy opiera się głównie o programy automatyczne i 1 program manualny bazujący na programie gotowym nr 1, więc dość specyficznie.
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że te, które Pan polecił w odpowiedzi na moje pytanie oraz te z Pana rankingu
[cena_szukaj]Electrolux COC8H31Z SteamCrisp[/cena_szukaj],
[cena_szukaj]Amica ED57369BA+ X-Type Steam[/cena_szukaj],
[cena_szukaj]Amica ED97599BA+ X-TYPE STEAM[/cena_szukaj]
posiadają generator pary i są godne polecenia i różnią się np. kolorem, prowadnicami teleskopowymi czy też sposobem czyszczenia.
Panie Krzysztofie, zastanawiam się który piekarnik wybrać: Bosch [cena_szukaj]HRA5380B0 [/cena_szukaj]czy jednak ELECTROLUX [cena_szukaj]EOC6H76X [/cena_szukaj]SteamCrisp lub [cena_szukaj]EOC5E70X[/cena_szukaj]?
Zależy mi na sterowaniu głównie pokrętłami i funkcji pary (najlepiej z wyjmowanym zbiornikiem). Czy może jakiś inny, lepszy model w podobnym zakresie cenowym? Pozdrawiam
Wyjmowany zbiornik z tych 3 ma tylko Bosch, Electroluxy SteamCrisp to wlewka na wodę. Bosch i 1 Electrolux to tak jakby odpowiedniki, dość podobne modele funkcjonalnie i jakościowo z lekką przewagą Boscha, więc to pewnie na niego zdecydowałbym się.
Panie Piotrze pytanie
Czy piekarnik parowy kompaktowy Bosch
[cena_szukaj]CSG7364B1 [/cena_szukaj]i dodatkowo [cena_szukaj]HBG7361B1 [/cena_szukaj]to będzie dobry duet ?
Tak to będzie bdb duet.
Panie Krzysztofie, a nie Piotrze
Przepraszam 😣
Dzień dobry co Pan sądzi o piekarniku :[cena_szukaj]TEKA SteamGourmet HLB 8550 SC[/cena_szukaj] vs [cena_szukaj]Gorenje BCS798S24BG[/cena_szukaj].
Będę wdzięczny za recenzję TEKI.
Pozdrawiam Piotr
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Ostatnie pytanie: [cena_szukaj]Amica ED97699BA+ X-TYPE STEAM O[/cena_szukaj] czy [cena_szukaj]Gorenje BCS798S24BG[/cena_szukaj].
Zdecydowanie Gorenje, bez 2 zdań.
Dziękuje bardzo za pomoc.
Piotr
Wśród modelu parowych, Gorenje to pewniaczek, znam, używałem i to odpowiednik najlepszych model Electroluxa i AEG z serii SteamPro. Z modelami parowymi Teka nie miałem żadnych doświadczeń, ale na papierze to bardziej konkurent dla niższego modelu [cena_szukaj]Gorenje BCS747S34X[/cena_szukaj].
Chciałbym poprosić o pomoc w wyborze piekarnika parowego w budżecie do 3500 zł.
Mam spory dylemat, bo po selekcji rankingach i opiniach nadal mam 15 piekarników 🤔
Pojemność +72l
Kolor czarny
Kobieta lubi piec różne ciasta.
Chyba nie mam więcej wymagań 🤔
Może Pan pomoże w podjęciu decyzji 😊
Jeśli ma to być piekarnik parowy z opcją gotowania na parze, to najlepiej celować w Electrolux/AEG serię SteamBoost lub w Gorenje w ich flagowe modele.