REKLAMA TOP.agd
piątek, 2 kwietnia 2021, Szymon Marcjanek

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

7
Amica ED87389BA+ Q-Type Steam

0 odpowiedzi na “7”

  1. Jola pisze:

    Dzień Dobry. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu niespodziewanego problemu. Dotychczas używałam piekarnika marki Whirlpool ( model AKZ669/IX/04 ), pod wymiary którego została zaprojektowana szafka. Niestety piekarnik „dokonał żywota” i trzeba znaleźć następcę. Wybór padł na polecaną przez Pana Amicę ed8738ba+q type steam. Niestety po sprawdzeniu wymiarów okazało się, że ten piekarnik nie wejdzie w dotychczasową wnękę (jej wymiary 56,5 szerokość, 55 głębokość, 59 wysokość). Czy wśród obecnie dostępnych piekarników (najchętniej parowych) znajdę taki, który będzie pasował wymiarami ? Z góry dziękuję za pomoc. W Panu ostatnia nadzieja 😁

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarniki mają podawane wymiary całkowite, a Pan podał wymiar wewnętrzny szafki. Piekarnik Amica ma wymiary wewnętrzne 54,4 cm szerokości, 55 cm głębokości i 58,5 cm wysokości. Wszystko widać na rysunku technicznym na stronie 37 instrukcji obsługi https://api….14_IOB.pdf

  2. Jola pisze:

    Bardzo dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam !

  3. Aneta pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Zastanawiam się nad zakupem piekarnika Samsung Dual Cook BQ1VD6T131 – czytałam bardzo dużo pozytywnych opinii użytkowników o rozwiązaniu Dual Cook. Jakie jest Pana zdanie na ten temat?
    Proszę mi powiedzieć czy Kuchenka mikrofalowa MG22M8074AT powinna do niego pasować wizualnie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak na cenę to znakomicie wyposażony model piekarnika parowego, a mikro nie będzie idealnie pasować, choć będzie zbliżone – lepiej ta Samsung FG87SUST będzie pasować.

  4. Dorota pisze:

    Dzień dobry . Czym oprócz sterowania różnią się piekarniki eoc8h31z a eoc6h71 ?

  5. Olek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    Czy w przypadku Amici ED87389BA+ Q-TYPE naprawdę nie da się wprowadzić ręcznie żadnych nastaw w przypadku pieczenia z parą? Tylko proponowane automatyczne programy przez producenta?

    I pytanie do Electroluxów: EOB8S31Z już nigdzie nie jest dostępny w tej wersji (czarnej). Produkt jest wycofywany z oferty czy globalne problemy z dostawami? Widzę też, że wchodzi całkowicie nowy model EOB8S39WZ (wyświetlacz TFT, bajery itd), ale jeszcze nie da się go kupić. Czy wiadomo, od kiedy będzie dostępny?

    Pozdrawiam serdecznie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Co do Electroluxów to firma wycofuje programator tekstowy Vision z serii SteamBoost i zastąpi go programator EXCIte – ten kolorowy. Bezpośrednim następcą jest piekarnik COB8S39WZ , ale ten wskazany to też jego wariant. Nowe modele mają problemy z dostępnością i to globalnie. Zainteresowanie spore, a producenci borykają się z brakiem stali na rynku, problemami z produkcją elektroniki. Trzeba cierpliwie czekać i sprawdzać ofertę sklepów codziennie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wśród tych programów ma Pani spory wybór:
      – GOTOWANIE NA PARZE
      – GOTOWANIE NA PARZE + GRILL
      – ODGRZEWANIE & PASTERYZACJA
      – WIEPRZOWINA W NISKIEJ TEMPERATURZE
      – DELIKATNE MIĘSO W NISKIEJ TEMPERATURZE
      – PIECZYWO PODSTAWOWE
      – DRÓB
      – GRILL + PIECZENIE PARĄ
      – PIECZENIE PARĄ
      – ODKAMIENIANIE
      Więc jest zarówno wspomaganie pieczenia parą, jak i gotowanie parowe, lecz nie ma możliwości wyboru poziomu pary.
      Wszystko jest opisane w instrukcji (https://api….14_IOB.pdf) na stronach 23-24.

  6. Aga pisze:

    Pisałam do Pana w sprawie piekarnika i super mi Pan doradził napaliłam się na electroluxa eob9s31wx ale jest niedostępny, a jak jest to z wystawy, a takiego nie chce za tą cenę. Jakie piekarniki mają takie same funkcje/podobne w tej cenie innych firm ?
    Na infolini w electroluxie powiedzieli że ,,mój” model w ciągu najbliższych 4 tyg. nie wyjedzie z fabryki bo oni produkują je seriami 😔, a niestety nie mogę tyle czekać bo komunia przed nami.
    Pozdrawiam Aga

  7. Jacek13 pisze:

    Witam, co pan sądzi o tych piekarnikach: ELECTROLUX LOD6C71Z lub ELECTROLUX EOD5C71Z . Zależy mi żeby były parowe i miały termo sondę i były czarne. Czy jakąs kuchenkę mikrofalową, która by do nich pasowała wizualnie może Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      https://www….ik-parowy/ – tu ma Pan wytłumaczone różnice.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy dużo lepszy z uwagi na programator z elektronicznym termostatem, ale żaden z nic nie jest piekarnikiem parowym – to po prostu zwykłe modele z możliwością wylania wody na dno – nic więcej – nie mają pojemnika na wodę jak wspomagające pieczenie parą SteamCrispy, czy już gotujące na parze SteamBoosty.

  8. Aga pisze:

    Proszę o Pana opinie o piekarniku elektrolux EOB8S39WZ . Wart zakupienia czy dołożyć ciut i kupić coś innego ? Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nowość z kolorowym wyświetlaczem i funkcjami smart – nie miałem okazji się nim pobawić, ale funkcjonalnie ciężko mu coś zarzucić.

      • aga pisze:

        Dziękuję za odpowiedź, niestety zgłupiałam bo dziś gdy weszłam na strony sklepów widzę nowe modele. Nigdy nie mialam piekarnika w zabudowie, szukam na forach podpowiedzi, ale widze że modele coraz droższe i sama sie nakręcam bo droższe rozumiem jako lepsze. Kuchnia jeszcze w proszku więc troszke czasu na decyzje jeszcze mam. Ten kolorowy wyswietlacz mnie kusi. Pozdrawiam.

  9. Yar67 pisze:

    PIEKARNIK KONWEKCYJNO-PAROWY 4W1 SOUS VIDE AEG BSE792320B , czy to dobry wybór, ewentualnie jaki jest odpowiednik elektrolukxa.

  10. Krisso pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, zamierzam zakupić piekarnik parowy i bardzo fajny dla oka jest piekarnik samsunga NV75N762ARK ,ciekawy jest pomysł z podzielonymi drzwiczkami, ale czy w rzeczywistości jest to praktyczne, zdaje egzamin ? Co Pan myśli o tej serii piekarnikow od Samsunga? Czym różni się tańsza wersja czyli model NV75N7626RB ? Pozdrawiam serdecznie .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Hmmm w pierwszej części pierwszego zdania pisze Pan, że chce piekarnik parowy, a w drugiej części zdania podaje wysoki model Dual Cook Flex Samsungu, który z piekarnikiem parowym ma tyle wspólnego co ja z fitnessem 😉
      Sama funkcja Dual Cook była opisywana tu wielokrotnie i ma praktyczne zastosowania, ale z masą ograniczeń (za dużo marketingu), a dzielone drzwi to tylko problemy – 16 śrubek do rozkręcenia drzwi w celu czyszczenia szyb wew., które są zespolone, brak delikatnego domyku, skomplikowany zawias i zamek, który jak widać po zgłoszeniach serwisowych i opiniach, lubi się popsuć. Proszę wyobrazić sobie ile razy do roku może się zdarzyć, że nie tylko przyda się funkcja Dual Cook, ale także opcja dzielonych drzwi, gdzie nie otwieramy dołu (czyli coś co rośnie i mogłoby opaść), a otwieramy tylko górę w celach kontrolnych… Do tego trzeba pamiętać, że górna komora ma tylko mały termoobieg i grill, a dolna komora ma grzałkę dolną i też mały termoobieg – nie dostajemy kompletu grzałek góra/dół w obu częściach – to nadal jest zwykły piekarnik i przegrodą. W cenie 3000 zł można dostać prawdziwy piekarnik parowy. Różnica między modelami to termosonda w droższym. Jedynie zalety tych drogich Samsungów to na pewno design i wygodna elektronika, ale w takich pieniądzach, Electrolux oferuje niemieckiej produkcji piekarniki 3w1 z serii SteamBoost, a to król wśród piekarników parowych.

      • Krisoo pisze:

        Dziękuję za odpowiedź, w tej cenie znalazłem ten model ELECTROLUX EOB8S31X , jest on z elementami srebra , czy można znaleźć podobny model cały w czerni ? Planujemy zakupić lodówkę Samsunga RS65R4112C(chętnie poznam Pana opinie na temat tej lodowki) wiec wizualnie piekarnik w czerni byłby tutaj trafnym wyborem. Poszukuję również mikrofali ktora ma.sluzyc do odgrzewania posiłków,jeżeli mógłby Pan Polecić jakąś bedziemy wraz z Żoną bardzo wdzięczni;) pozdrawiam serdecznie

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Ten sam tylko z literą Z na końcu będzie w czerni, ale to są piekarniki wycofywane z rynku, a w ich miejsce pojawiają się modele z 39 w nazwie zamiast 31 – różnica to nowy programator kolorowy z WiFi.
          Lodówka całkiem ok jak na czerne szkło – choć wykończenie dość biedne i w Samsungach często trafiają się problemy z zawiasami i kostkarką. Niestety w szkle jest mały wybór – głównie Samsung.

        • Krisso pisze:

          Doszukałem się modelu EOC8P31Z SteamCrisp . Czy polciłby Pan ten piekarnik. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Jako model wspomagany parowo – tak. Ma wygodny programator testkowy i dobre wyposażenie. Jedynie jakość wykonania taka sobie, ale to normalne we włoskich piekarnikach Electroluxa.

  11. proszę o radę pisze:

    Jeszcze raz proszę o pomoc – proszę ocenić czy płyta indukcyjna Mythos FMY 808 I FP BK Czarne szkło
    jest warta swojej ceny 6.299,00 czy lepiej trzymać się wcześniej zaplanowanego zakupu
    1/ Płyta indukcyjna Siemens iQ700 EX675JYW1E
    lub SIEMENS EX875LYC1E ,SIEMENS EX875LYE3E

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ta płyta Franke nie jest warta 6k zł… To model Whirlpoola z napisem Franke. Pod samym Whirlpoolem jest tańszy i lepszy model – flagowa płyta na naszym rynku Whirlpool SMP9010CNEIXL . Brałbym jedną z 2 ostatnich.

  12. Zagubiona pisze:

    Dzień dobry, od paru tygodni rozglądam się za piekarnikiem i płytą indukcyjno-gazową do mojej kuchni. Czy mógł by mi Pan doradzić wśród jakich marek szukać ( na każdy z tych produktów mogę przeznaczyć maksymalnie 2500zł). Bardzo często korzystam z piekarnika jednak mam małe doświadczenie jeśli chodzi o marki i czuję się zagubiona. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najlepsze płyty mieszane to:
      1. TEKA JZC 64322 ABN BK
      2. GORENJE GCI691BSC
      Co do piekarnika to już kwestia wymagań i koloru, których Pani nie podała.

      • Zagubiona pisze:

        Dziękuję za odpowiedź, bardzo ułatwi mi podjęcie decyzji. Co do piekarnika najbardziej odpowiada mi kolor czarny, zależy mi również na możliwość używania dużych blach, fajnie by było mieć możliwość gotowania na parze ale nie wiem czy ten pułap cenowy na to pozwoli. Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          2500 zł to budżet na piekarnik wspomagany parowo jak Electrolux SteamCrisp – na gotujący jeszcze za mało (tylko Amica ma w tej cenie coś takiego).

          • Zagubiona pisze:

            Panie Krzysztofie wybrałam płytę TEKI, co do piekarników rozważam następujące:
            Amica ED87389BA+ Q-Type Steam
            Teka HLB 8510 P Maestro Pizza
            Piekarnik GORENJE BO747A42XG
            Piekarnik ELECTROLUX LOE8H31Z
            Proszę o radę, który z nich będzie najlepszym wyborem.
            Pozdrawiam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Piekarniki z nieco innych kategorii – Amica to ich flagowiec w czarnym macie z gotowaniem parowym, termosondą, zdalnym sterowaniem i samootwieraniem przez dotknięcie uchwytu. Teka nastawiona jest bardziej na kwestie placków jak pizza, tarta itp – ma kamień do pizzy i szeroki zakres temperatur – 340 stopni maksymalnie, więc to rekord w domowych piekarnikach. Gorenje to znacznie prostszy piekarnik i dużo tańszy, a ostatni Electrolux jest najgorzej wykonany od pozostałych (włoska, a nie niemiecka produkcja), ale funkcjonalnie to kawał świetnego sprzętu (znakomita elektronika tekstowa i termosonda).

          • Zagubiona pisze:

            Jeszcze jedno pytanie wybierając między marka Teka a Anika, na którą bardziej by Pan obstawiał. Piekarnika używam do pieczenia, odgrzewania i zapiekania. Może ma Pan jakieś inne a dobre propozycje, niestety ja w tym zakresie moja wiedza jest marna. Z góry dziękuję za poradę

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To już sama musi sobie Pani odpowiedzieć, czy potrzeby jest Pani piekarnik z najwyższą temperaturą na rynku, czy może jednak piekarnik parowy…

          • Zagubiona pisze:

            Dzień dobry, zdecydowałam się na piekarnik Amici paropwy (mam nadzieję, że jest to dobry wybór), bardzo proszę o pomoc w doborze do niego mikrofali, która będzie montowana bezpośrednio nad piekarnikiem (mikrofala służy mi jedynie do odgrzewania potraw) Pozdrawiam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            A który model piekarnika?

          • Zagubiona pisze:

            Czy, przy rezygnacji z gotowania na parze wybierać pośród piekarników marek wskazanych przy płytach, czy ma Pan jakieś inne propozycje?
            Pozdrawiam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wybór będzie większy – Electroluxy dotykowe z 7 i 8 w nazwie, Gorenje wszystkie dotykowe i pokrętłowo-elektroniczne, Bosch 8 seria, Siemens iQ700.

  13. Ania pisze:

    Witam. Mam pytanie o piekarniki Electrolux EOD6C71X SteamBake i EOD6P71X SteamBake . Który z tych modeli jest lepszy? A może poleciłby pan coś wartego uwagi w tym przedziale cenowym.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnią się tylko sposobem czyszczenia – litera P oznacza pyrolizę, a C katalizę.

  14. Marcin pisze:

    Witam serdecznie!
    Jak jest różnica pomiędzy piekarnikami ELECTROLUX EOB8S39WZ a COB8S39WZ .
    Czytając specyfikację techniczną nie znalazłem praktycznie jakichkolwiek różnic, natomiast COB jest +400 PLN droższy od EOB ?

  15. Zagubiona pisze:

    Panie Krzysztofie wybrała model
    https://www….am#pid=525
    Ponownie proszę o pomoc w dobraniu mikrofali do niego.
    Pozdrawiam

  16. Tomasz pisze:

    Witam
    Proszę o pomoc w doborze piekarnika do zabudowy do 1500

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A coś więcej? Kolor, wymagania? Pokrętła czy elektronika? Na tak zadane pytanie mogę polecić cokolwiek…

      • Tomasz pisze:

        Kupiłem OAKZ9 7921 CS NB WHIRLPOOL za 1200 w promocji dobry zakup? Jakieś wady tego piekarnika na co zwrócić uwagę przy użytkowaniu

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To w miarę normalna cena tego modelu (czasem jest o 80 zł droższy). Piekarnik stary i sprawdzony, piecze świetnie, a wyposażenie do ceny super. Z wad wymienić można brak możliwości zmiany temperatury w trakcie pieczenia (trzeba wyłączyć i włączyć ponownie) i dość wąskie wnęki blach z uwagi na montowanie prowadnic do boków drabinek, a nie między poziomy. W tej cenie jest to spoko sprzęt.

  17. Aneta pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Stoję przed wyborem praktycznie całego sprzętu AGD do nowo budowanego domu i zwracam się z prośbą o pomoc. Potrzebuję pomocy przy wyborze następujących sprzętów do zabudowy:

    – płyta indukcyjna,
    – piekarnik,
    – okap nablatowy,
    – zmywarka,
    – lodówka,
    – ekspres do kawy (w zabudowie, wymiary takie jak piekarnik ‐ będą ułożone obok siebie poziomo).

    Jeśli chodzi o preferencje – na pewno podobają mi się nowoczesne wzory w kolorze czarnym (mogą być srebrne elementy). Najbardziej doceniam praktyczne rozwiązania, które ułatwią mi codzienną pracę. Co do piekarnika – zastanawiałam nad różnymi rozwiązaniami, m.in. piekarnik parowy, z funkcją mikrofalówki (ponieważ zrezygnowaliśmy z tradycyjnej mikrofalówki) lub z funkcją DualCook. Po głębokiej analizie nie wiem jednak, czy nie wybrać modelu z udogodnieniami typu cichy domyk, łatwe czyszczenie itp, gdyż posiadam Thermomixa i praktycznie 90% potraw robię w nim, a piekarnik służy mi do ewentualnego pieczenia ciast lub przygotowywania przepisów z TM. Jeśli chodzi o budżet – zakładam 15000 zł na wszystko, jeśli będzie mniej – super, jeśli trzeba będzie trochę dołożyć, a uzyskamy dzięki temu dużo lepsze parametry- też jest to możliwe. Z góry ogromnie dziękuję za pomoc 🙂
    Pozdrawiam,
    Aneta S.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wybór firmy determinuje ekspres do zabudowy – najpopularniejsze są modele Boscha i Siemensa, dobre są też te w Electroluxie i Whirlpoolu. 15k zł to może być za mało na taki zestaw – sam ekspres do zabudowy to min. 5000 zł

      • Aneta pisze:

        Ok, jeśli za mało – prośba o polecenie godnych uwagi sprzętów w zakresie wskazanym przeze mnie w pierwszej wiadomości 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Najpierw musi Pani zdecydować się na linię sprzętową o której decyduje ekspres – proszę przeglądnąć design Boscha 8 serii, Electroluxa i Whirlpoola i napisać, który najbardziej odpowiada.

          • Aneta pisze:

            Generalnie sam design Electroluxa też mi się podoba, ale Bosch w tej cenie ma chyba lepsze parametry (o ile się nie mylę – jeśli tak, to proszę o Pana opinię 🙂 )

          • Aneta pisze:

            Chyba najbardziej odpowiada mi Bosch CTL636EB6 .

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To sprawa prosta – trzeba iść w 8 serię Boscha 🙂

  18. Michał pisze:

    Dzień dobry.
    Szukam kompletu piekarnik parowy + mikrofala do zabudowy.Raczej lepszego niż tańszego.
    Kolorystyka bardziej czarna niż srebrna.
    Ciężko mi dobrać coś w komplet na podstawie rankingów.
    Miałby Pan jakieś sugestie?

  19. Mila pisze:

    Panie Krzysztofie, czy mógłby mi Pan wskazać, które z tych piekarników Electroluxa są produkowane w Niemczech, a które we Włoszech i który ewentualnie by Pan polecił w ramach piekarników „zwykłych”, parowych ze wspomaganiem i z tych z gotowaniem na parze?
    1) EOD6C71Z SteamBake
    2) LOC6H71Z
    3) EOE7C31Z SenseCook
    4) EOD6C77WZ , STEAMBAKE
    5) EOB7S31Z SteamBoost
    6) EOB8S39WX , STEAMBOOST
    7) KOBBS31X SteamBoost
    8) EOB8S39WZ , STEAMBOOST
    9) EOC8H31Z
    10) EOC8H31X SteamCrisp
    11) LOC8H31X SteamCrisp

    • Mila pisze:

      Dzień Dobry,
      Panie Krzysztofie kompletuje sprzęt do kuchni i dzięki Pana sugestii z piekarników prawdopodobnie zdecyduję się na któryś z Electroluxa Steam Boost. Po przeczytaniu artykułu jeszcze rozważam, bo piekarnik będzie umieszczony pod płytą i nie jestem pewna czy sterowanie elektroniczne w takim przypadku nie będzie zbyt utrudnione.
      1. Jeśli chodzi o płytę indukcyjną myślę o EIV634 SLIM-FIT z Electroluxa. Prosiłabym tylko o informację, czy ta płyta jest z połyskiem, czy matowa, jaki najmniejszy garnek obsłuży i czym się różni od EIV63443 ?
      2. Czy może mi Pan również podpowiedzieć, jaki okap szafkowy wybrać w przedziale najwyżej 1,5 tys.-2 tys., (powierzchnia salonu z aneksem kuchennym, w którym nie ma okna 27m), dobrze jakby współpracował z płytą,
      3. Liczę również na podpowiedź w sprawie niedrogiej ale dobrze myjącej zmywarki do zabudowy, 45 cm. Ważne żeby była cicha i bez automatycznego otwierania się po zakończeniu cyklu.
      Z góry dziękuję za pomoc!

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Na pewno nie będzie najwygodniejszym rozwiązaniem, ale na rynku jest tylko jeden piekarnik gotujący na parze z pokrętłami Gorenje BCS747S34X .
        1. Nie ma praktycznie płyt w macie. Wszystkie mają połysk, tylko te na Schott Ceranie trochę bardziej błyszczą, stąd nazywam wykończenie EuroKery (Electroluxa, Gorenje, Samsunga) delikatnie bardziej matowym – proszę przejść się do sklepu i samemu sprawdzić. Obie płyty obsługują naczynia od 12,5 cm średnicy (przy grubym dnie feromagnetycznym). Różnica to FlexiPower w drugim modelu – opcja podłączenia pod 1 fazę, czego nie polecam jeśli ma się siłę.
        2. Brać coś co ma wydajność ok. 700 m3/h i w miarę niską głośność. Współpracują z płytami głównie Electroluxy, choć osobiście nie znoszę systemu H2H – ciągłe buczenie, które i tak będzie się wyłączać. Dobre wsady meblowe ma VDB, Toflesz, Globalo.
        3. Beko DIS28122 , a także kilka modeli Whirlpoola.

        • Mila pisze:

          Tak dla porządku, wyczytałam że zmywarka BEKO DIS28122 chyba jednak otwiera się automatycznie po zakończeniu cyklu a chciałam tego uniknąć.
          Pozdrawiam

        • Mila pisze:

          Ad.2. Czy ja dobrze rozumiem, że jeśli okap współpracuje z płytą, to jest głośny? Zależy mi na sprzęcie cichym i też nie chciałabym żeby mi buczał i to bez mojej kontroli. Czy w związku z tym może mi Pan podać jakieś chociaż ze dwa konkretne modele okapu (bez automatycznej współpracy z płytą), odpowiednie do mojego metrażu, bo bardzo przepraszam ale podane przez Pana nazwy nic mi nie mówią.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Okap łączący się z płytą w systemie H2H odpala się zawsze gdy włączamy płytę, czyli obojętnie co robimy będzie buczeć i denerwować. Okapy mają głośność od 40 do 75 dB w zależności od poziomu mocy – te najcichsze potrafią zejść do okolicy 60 dB na maksymalnej mocy, ale to nadal nie jest cisza, a głośność porównywalna z pralką wirującą na 800 obrotach, czy działającą suszarką do ubrań.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1,2,3,4,9,10,11 – Włochy
      5,6,7,8 – Niemcy
      Łatwo poznać – Włoskie mają 72 litry, a Niemieckie 70 litrów.
      Wszystkie z serii SteamBoost są super.

  20. Aldona pisze:

    Dobry wieczór, proszę o poradę. Potrzebuję piekarnik, płytę indukcyjną 60cm, zmywarkę 45cm do zabudowy oraz pochłaniacz podszafkowy (nie mogę podłączyć okapu do wentylacji) do małej zamykanej kuchni (niecałe 5m^2). Kolor czarny. Mam tylko jedną fazę, 3,7 kW max. Sieci: Euro RTV AGD, Neonet, Media Expert
    W piekarniku zależałoby mi na regulacji temperatury od 30 stopni (używam nagminnie do wyrastania drożdżowego ciasta).
    Budżet jaki przewiduję to 7-8 tys.
    Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      3,7 kW na całą kuchnię? Trochę mało jak na taki zestaw z indukcją. Piekarnik brałbym jakiś z słabszych o mocy 2,5 kW z Beko, indukcja koniecznie 1 fazowa z ograniczoną mocą nawet poniżej 3,7 kW. Zmywarkę DIS28122 , lub pokrewną z Beko, dobre są też Whirlpoole i model MEDELSTOR z IKEA.

      • Aldona pisze:

        Dziękuję bardzo za ukierunkowanie. Tak, 3.7 na całą kuchnię, niestety taka jest instalacja na całym budynku, brak możliwości doprowadzenia drugiej fazy.
        Zmywarkę wezmę tę Beko, którą Pan sugeruje. Z płyt indukcyjnych znalazłam Siemensa EU631BEF1E – moc 3,7 z możliwością regulacji na mniejszą. Waham się przy piekarniku, bo całkiem przyzwoicie wygląda BBIR13300XC (moc 2,6) ale kusi mnie też jeden z funkcją pary: Electrolux EOD3C50TX (moc 2,9). Taka moc to bardzo za dużo w tym przypadku?

  21. Adrian pisze:

    Witam. Mój wymarzony piekarnik to Sous Vide, ale raczej cena mnie zniszczy, więc chciałym sprzęt z generatorem pary – piekący i gotujący na parze. Powinien on też posiadać takie funkcje jak: pyroliza, termosonda, fajnie gdyby miał teleskopowe prowadnice i super, gdyby był jeszcze z programatorem obrazkowym TFT. Zdaje sobie sprawę, że mam duże wymagania i obawiam się, że sensowny sprzęt wg powyższej specyfikacji będzie dla mnie zbyt drogi. Więc, Panie Krzysztofie, bardzo proszę o propozycje wg schematu wyżej, jeśli okażą się zbyt drogie, to będę rezygnował z poszczególnych udogodnień. Będę zobowiązany. Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarniki 3w1 nie posiadają pyrolizy, to raczej cecha do znalezienia w modelach 2w1 (bez gotowania, tylko wspomagania) – jedynie Samsung w flagowej linii Infinite Line, ma model za ponad 5000 zł z takim sposobem czyszczenia. Rezygnując z pyrolizy, ma Pan całą serię SteamBoost w Electroluxie i AEG, piekarnik serii 8 z Boscha, seria iQ700 z Siemensa i kilka fajnych piekarników w Gorenje.

  22. Elzbieta pisze:

    Dzień dobry
    Panie Krzysztofie proszę o pomoc w doborze piekarnika,płyty gazowej i ewentualnie mikrofali (pod zabudowę) mogę przeznaczyć ok.4 tyś
    Wogóle się nie znam a zależy mi żeby był to dobry i funkcjonalny sprzęt
    Pizdrawiam

  23. Adrian pisze:

    Proszę o ocenę wybranych przeze mnie modeli:

    Electrolux SteamBake EOD6P77WZ
    ELECTROLUX EOC8P31Z PAROWY SERIA 700 A+
    Amica ED87389BA+ Q-Type Steam
    Bosch HSG636ES1 – podoba mi się wygląd, ilość funkcji, cen ami się nie podoba, wolałbym coś odrobinę tańszego jednak 🙂
    Amica ED57575B / ED57475X STUDIO Steam

    Ewentualnie ten https://piek…m=referral

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1 to piekarnik z wylewaniem wody na dnie – z parowym to nie ma wiele wspólnego.
      2 to model wspomagany parowo 2w1.
      3,4,5 to piekarniki 3w1 z pieczeniem zwykłym, wspomaganiem pieczenia parą i gotowaniem parowym.
      6 to model 4w1 z Sous Vide, ale dość prostymi funkcjami w porównaniu do 3,4. Bosch z tego wszystkie najlepszy, potem Gorenje, a na końcu Amica. Electroluxy wymienione odstają od reszty funkcjami, więc ich nie liczę – konkurentem dla 3,4,5 w Electroluxie są piekarniki SteamBoost, a dla 6 SteamPro.

      • Łukasz pisze:

        Witam, rozważam ten Gorenje (cena vs funkcje), ale mam obawy o głośność pracy – krytyka zwłaszcza od zagranicznych klientów w Google (też wskazują na niepokojące usterki). Mam kuchnię otwartą na salon – jak z tą głośnością? No i jakością?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bawiłem się podstawowym modelem parowym Gorenje z pokrętłami, wentylator działa jak dla mnie normalnie. Nowe piekarniki mają chłodzenie obudowy i drzwi, więc słychać działający wentylator, nawet do 20 minut po skończeniu pieczenia (musi się schłodzić). Electroluxy niemieckie działają podobnie, więc trudno tu coś zarzucić Gorenje. A awaryjność? Piekarniki prawdziwie parowe to nieco bardziej skomplikowane urządzenia z generatorem pary, czujnikami poziomu wody, systemem przepłukiwania/odkamieniania, więc awaryjność może być nieco większa, niż piekarnika zwykłego za 1200 zł. Jak pracuję od 2015 roku w branży AGD, napotkałem się tylko z 2 problemami w piekarnikach Gorenje:
          -czasem prowadnice (montowane na stałe), ocierają blachami o drabinki,
          -w białych modelach ORA ITO, panel programatora szybko zaczynał żółknąć od narożników (panel jest biały, a nie czarny, jak u większości konkurencji).
          Z innymi problemami nie spotkałem się, co oczywiście nie oznacza, że ich nie ma – mogę czegoś nie wiedzieć 😉

  24. Katarzyna pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie szukam całego sprzętu AGD do nowego domu, największy dylemat mam z wyborem piekarnika parowego + mikrofala do zabudowy, w średnim pułapie cenowym. Jeżeli chodzi o kolorystykę wydaje mi się, że bardziej będą pasowały nam modele czarne, ewentualnie z niewielkimi wstawkami srebrnymi, ponieważ lodówka na którą się zdecydowaliśmy to model SAMSUNG RF23R62E3B1 . Uważa Pan, że to dobry sprzęt?
    Wracając do piekarników, zastanawiałam się nad następującymi modelami EOB9S31WX oraz KOBBS39WZ (wizualnie bardziej podoba mi się ten model; czy jest on podobny do modelu KOAAS31WX ?) Jaka jest różnica pomiędzy EOB9S31WX a KOBBS39WZ ?
    Jeżeli chodzi o mikrofalę czy mógłby nam Pan polecić model, który otwierałaby się do boku oraz model otwierany w dół?
    Jeżeli ma Pan inne typy piekarników, również innych firm, na które warto zwrócić uwagę bardzo proszę o pomoc.
    W jednym ze sklepów bardzo zachwalany był model z 4 dyszami firmy Grundig, czy jest to marka również warta uwagi? Czy jednak lepszym wyborem będzie Electrolux bądź AEG?
    Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka jedna z gorszych – tragiczne plastiki tej wielkiej szuflady.
      Coś chyba pomyliła Pani w nazwie drugiego Electroluxa. Litera K na początku oznacza ich flagowy design z tym srebrnym wcięciem od góry i innym uchwytem. 39 na końcu to oznaczenie programatora kolorowego z małym ekranem, a EOB9 to ich największy programator w kolorze. Oba są funkcjonalne i dobre. Grundig to Beko, więc zapewne trafiła Pani na promotora marki 😉 W piekarnikach parowych są nowi i nie specjalnie im idzie.

  25. Katarzyna pisze:

    Zapomniałam jeszcze podpytać, o następujące rzeczy:
    – czy wspomniane powyżej przeze mnie modele piekarników marki Electrolux maja prowadnice teleskopowe? Czy jest możliwość ewentualnie dokupienia ich dodatkowo?
    – czy zaproponowane w nich czyszczenie jest wystarczające?
    – zakres temperatur jest tylko do 230 stopni, czy jest to duże nieudogodnienie, np przy pieczeniu pizzy?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux prawie zawsze daje 1 poziom prowadnic teleskopowych i jest opcja dokupienia kolejnych poziomów – mają 2 rodzaje, takie z wysuwem 75-80% i droższe z wysuwem 100%.
      Wskazane modele mają czyszczenie parowe, czyli podstawowe.
      Prawie wszystkie piekarniki 3w1 i 4w1 mają temp. maksymalną do 230 stopni – wyjątkiem jest tu Amica (280 stopni) i Samsung (250 stopni). Są 2 szkoły pieczenia pizzy – jedni szukają jak najwyższej temperatury, a pieką w temperaturze 220 stopni bo taka była zazwyczaj maksymalna temp. w starych modelach – w obu przypadkach placek się upiecze 😉

  26. Katarzyna pisze:

    Panie Krzysztofie jeszcze pomęczę kolejnym pytaniem 🙂 Zastanawiałam się wcześniej również nad piekarnikiem firmy BOSCH HSG636BB1 . Jednak po niezbyt przychylnych opiniach w sklepach, głownie sieciowych, zaczęłam się rozglądać nad Electrolux’em. Czy uważa Pan, że są to rzeczywiście gorsze sprzęty? Czy w powyższym modelu w zestawie jest również termosonda oraz prowadnice teleskopowe? Który pojemnik na wodę jest wygodniejszy w użytkowaniu, w BOSCHU czy Electroluxie? Czy modele obu firm, o których pisałam są to produkty Niemieckie?

    • Katarzyna pisze:

      Dziękuję za pomoc. Tak, rzeczywiście źle spisałam model. Z tych trzech modeli, ze względu na funkcje i rozwiązania, który według Pana będzie najlepszym rozwiązaniem?
      Bosch H SG636BB1 (czy jest możliwość dokupienia termosondy?)
      Electrolux EOB9S31WX
      Electrolux KOBBS39WX
      Czy w tym przedziale cenowym (do 4500 zł) poleciłby Pan inny piekarnik?
      Trochę mnie Pan zmartwił tą lodówką. A czy znajdziemy jakiś inny sprzęt, który byłby lepszy jakościowo? Zależy nam na tym, żeby zamrażalnik był na dole, a górę zajmowała lodówka, posiadała kostkarkę i najlepiej była w ciemnym, czarnym kolorze.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Nie ma opcji dokupienia termosondy.
        Electroluxy lepiej wyposażone i różnią się głównie wielkością wyświetlaczy i designem panelu programatora – oba będą świetne. Najlepszy multidoor w czerni i z kostkarką w dobrej cenie – HISENSE RQ760N4AFF . Potem LG, Hitachi, Samsung i Haier, ale bliżej 10-15 tysięcy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zależy co do siebie porównujemy – Electrolux ma 3 rodzaje pojemnika/wlewki na wodę w zależności od serii: SteamCrisp, SteamBoost, SteamPro – w linku niżej wytłumaczone różnice https://www….ik-parowy/

  27. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie, wczoraj utwierdził mnie Pan w wyborze płyty indukcyjnej EIT61443B , a teraz pora na wybór piekarnika.

    Proszę o podpowiedź: zastanawiam się między:

    1. Amica ED87389BA+ X-Type Steam – 2300 zł
    2. Electrolux EOC8H31Z – 2500 zł
    3. Electrolux LOC6H71Z – 2200 zł
    4. czy może warto dopłacić do Electrolux EOB7531Z – 3000 zł

    Wydaje mi się, że nie będę korzystał z grilla.
    100% para jak najbardziej tak.
    Wiem, że Amica nie ma teleskopowych prowadnic – będę chciał dokupić ~100 zł/sztuka, pozostałe mają jedną?

    Czym różnią się te modele i z czego wynika różnica w stosunku do ostatniego?

    Bardzo dziękuję za pomoc 😉

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Fajny sprzęt, ale często trafiają się niedorobione sztuki.
      2. Ekstra programator tekstowy Vision i bezproblemowa funkcjonalność. Produkcja włoska, więc jakość taka sobie, zwłaszcza zawiasów. To jest piekarnik wspomagany parowo 2w1. Nie ma 100% pary, czyli gotowania na parze – to ma seria SteamBoost i droższa SteamPro.
      3. To też włoszczyzna, tylko dużo prostsza od 2.
      4. Seria niemiecka o lepszej jakości i już z gotowaniem na parze – to piekarnik 3w1. Prostsza elektronika piktogramowa Omega – jest spoko, ale wielu opcji tu nie znajdziemy, w porównaniu do tekstowego Vision.

      • Krzysztof pisze:

        Jakich funkcji brakuje w sterowaniu VCU względem Omega?
        Nie potrafię znaleźć tych informacji.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Vison pokazuje tekstem co robi, ma więcej programów automatycznych, a Omega to typowy programator piktogramowy – oba są świetne.

      • Krzysztof pisze:

        Dziękuję za odpowiedź.

        A czy jest coś tańszego niż Electrolux EOB7531Z wartego uwagi?
        Czy jednak Pana zdaniem warto dopłacić do tych 3000 zł?

        Jak już zapewne Pan zauważył to zależy mi na parze 100% i na termosondzie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Jeśli ma gotować na parze to ten Electorlux to podstawowy model w ofercie szwedzkiego producenta. Tańsze są tylko Amici, ale to różnie z nimi bywa.

  28. Krzysztof pisze:

    Nie można lub nie umiem edytować komentarza:

    z tego co jeszcze doczytałem to różnica w sposobie czyszczenia między Amica, a Electrolux. Chyba mniej problemowe/awaryjne wydaje się czyszczenie parowe, które jest w Electrolux’ie, a nie czyszczenie katalityczne.
    Z drugiej strony Amica jest większa i mocniejsza, ale to pewnie będzie nieodczuwalne.
    Hmm no i w Amica automatyczne otwieranie drzwi.

    Pozdrawiam!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety system komentarzy WordPress nie jest zbyt zaawansowany i nic nie da się edytować – tylko admin może. Kataliza nie jest problemowa – jakby piekarnik działał 5-8 lat i wkłady by się zużyły, to zawsze można je wymienić, lub olać. OpenUp w Amice to moim zdaniem słabe rozwiązanie – raz działa, a raz nie, osobiście wolę delikatne domykanie, a przez OpenUp, nie ma tego w Amicach.

  29. Mar pisze:

    Dzień dobry
    Proszę doradzić jaki piekarnik parowy wybrać i płytę gazową?
    1.AEG BSK792320M
    2. BCS747S34X
    3. BCS798S24X
    4.Bosch PCH6A5B90
    Wiem,że w tym tańszym gorenje trzeba samemu dobrać temp.do przygotowywania potraw ale wszystko jest w instrukcji. Pokrętło menu może być wygodniejsze no i nie ma w nim pełnego wysuwu szyn. Jeśli chodzi o płyte gazową to zależy mi żeby była regulacja gazu i łatwy w czyszczeniu. Nie wiem jak stał nierdzewna czarna byłaby w utrzymaniu czystości. Na płytę gazową nie chciałabym dużo wydać. Wiem, że piekarnik AEG drogi ale jeśli wart ceny i bezawaryjny to może warto to tyle wydać?

    • Mar pisze:

      Co Pan jeszcze sądzi o tej?
      Płyta gazowa AEG HGB64301UM

    • Mar pisze:

      Co Pan sądzi np.o tym?
      1. GW6D42CLB
      2.GORENJE GW641X
      3. EGH6343ROR
      Nie wiem zupełnie jak czyścić czarne płyty. Obawiam się przed szklanych, że mogą się stłuc. Czy mógłby Pani jeszcze doradzić czy w użytkowaniu INOX jest dobry?
      Może Pan doradzi konkrety model dobry w utrzymaniu czystości. Nie wiem czy po gotowaniu np.kwaśnych potraw gdy kapnie płytę może zostać odbarwienie?
      Pozdrawiam

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        1 i 3 to płyty w styli retro – obie dobre, ale uważam układ z Electroluxa za praktyczniejszy. 2 to znakomita płyta z świetnym rozstawem palników. INOX trzeba czyścić specjalnymi mleczkami, a te emaliowane są proste w czyszczeniu, choć jak to z emaliami bywa, mogą zdarzyć się zarysowania i odpryski (zwłaszcza w Electroluxie).
        Z emaliowanych brałbym:
        GORENJE GW642AB
        GORENJE GW641EXB

    • Mar pisze:

      Dziękuję za odpowiedź
      pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. To flagowa seria SteamPro, ale jeszcze z normalną elektroniką tekstową – znakomity piekarnik
      2. Najprostszy na rynku piekarnik 4w1 – sterowanie pokrętłowo-elektroniczne i dobra jakość, zwłaszcza jak na cenę ok. 3000 zł.
      3. Wypasiony programator z masą funkcji – sensownie zaprojektowany.
      4. Kiepski rozstaw palników i nagrzewające się lewe pokrętło – zbyt blisko średniego palnika. Do tego WOK z tyłu przy ścianie – mało to wygodne. W tej kategorii lepiej celować w Gorenje i Electroluxa.
      Z tego co kojarzę to oba piekarniki Gorenje mają prowadnice z pełnym wysuwem. Pod względem awaryjności AEG Gorenje stoją na tym samym, wysokim poziomie.

  30. Krzysztof pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    Mam nietypowe pytanie- czy któraś z firm oferuje piekarniki do zabudowy, których budowa nie przypomina prostopadłościanu tylko kaskadowo obniża się ku tyłowi?
    O co chodzi- chcę wymienić piekarnik znajdujący się pod płytą gazową. Króciec wystający z płyty, do którego podpięty jest przewód z gazem sprawia, że żaden współczesny piekarnik nie zmieści się pod tą płytą. Stary piekarnik Amica właśnie stopniowo obniżał się ku tyłowi przez co nie dochodziło do kolizji.

    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

  31. Mila pisze:

    Dzień dobry. Czy mogę prosić o opinię czy sprzęt do kuchni AGD do zabudowy który skompletowałam jest ok. Czy może powinnam zmienić na coś innego?
    Zależy mi na piekarniku parowym. Myślałam o AEG PIEKARNIKI PAROWY AEG BSK792320M ale czytam w Pana rankingu, że Electrolux EOB9S31WX

    Ekspres AEG kkk994500M
    PŁYTA INDUKCYJNA AEG BRIDGE SLIM-FIT IKE74441fb 71 CM
    Okap nortberg podszafkowy Micra INOX External
    Zmywarka AEG FSE83800P
    Zmywarka Bosch SMV6ECX51E
    Zmywarka Bosch SMV68MX03E

    W zależności od piekarnika dopasuję mikrofalówkę i szufladę podgrzewaną. Co do zmywarki to chyba Bosch, ma lepsze opinie niż AEG.

  32. lukasz.k pisze:

    Panie Krzysztofie, czy istnieje jakiś piekarnik naprawdę parowy w cenie 2500 zł, maks 2700 zł wart polecenia? Myślimy z żoną o EOE7P31Z, ale czy ten piekarnik ma coś wspólnego z funkcją pary?
    Przy okazji co by Pan polecił:
    -zmywarkę do kwoty +/- 2300 zł;
    – okap podszafkowy do 800-maks 1000 zł;
    – robot sprzątający do mieszkania 45 m3 – do 1200-1500 zł;
    – ekspres do kawy do 2400 zł;
    – pralko-suszarkę do 2500 zł?

  33. Alina pisze:

    Dzień dobry! Panie Krzysztofie co sądzi Pan o piekarniku parowym Sous Vide Gorenje BCS747S34X . Czy warto go kupić?

  34. Karolina pisze:

    Dzień dobry, ja również będę bardzo wdzięczna za Pana opinię. Piekarnik ELECTROLUX EOA9S31CX SteamPro Elektryczny parowy Czarny A++ lub PIEKARNIK KONWEKCYJNO-PAROWY 4W1 SOUS VIDE AEG BSK792320M . Który będzie solidniejszy ? Proszę również o podpowiedź co do zmywarki Bosch tak aby produkcja byla niemiecka otwierane drzwi i godzinny program na 65 stopni – taka ktora wg. Pana jest solidna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z tego co widzę, to taki sam komentarz dodała Pani w ostatnich dniach i pod nim znajduje się moja odpowiedź 🙂

  35. Karolina pisze:

    Proszę również o Pana opinię na temat lodówki Lodówka LIEBHERR IKB 3520-22 oraz Lodówka GORENJE RI2181A1 . Która z nich jest lepsza. A może ma Pan swojego ulubieńca pośród chłodziarek do zabudowy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Obie są dobre, Gorenje ma bogatsze wyposażenie, w dużo niższej cenie (więcej balkoników, 4 szuflady, półka na butelki). Liebherr za to ma komory BioFresh (najlepsze komory zero na rynku) i 5 lat gwarancji, choć to stary model i nie widzę, żeby gdzieś była dostępna…

  36. Dawid pisze:

    Witam, niestety widzę że przez Pana polecany piekarnik parowy EOB8S31Z został wycofany. Czy jest Pan w stanie polecić podobny w bardziej budżetowej cenie ale nadal produkcja niemiecka i sprawdzone rozwiązania? Dziękuję i pozdrawiam!

  37. Anna pisze:

    Witam, stoję przed zakupem piekarnika parowego. Przeglądałam Pana ranking, ale nie mogłam znaleźć części Elektroluxów z niego. Jakiś czas temu przychylnym okiem patrzyłam na ten cob8s39wz https://www….39wz.bhtml Z tego co widzę jest dostępny tylko w Euro i OleOle. Do jutra przeceniony o VAT. Czy mógłby się Pan odnieść do tej propozycji? Jest tyle piekarników z serii 8, nie umiem znaleźć różnic między nimi, ani odpowiednika tego modelu w innej sieci, żeby porównać czy cenowo jest to również dobra opcja.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To tak jakby następca tych modeli z programatorem tekstowym Vision i tylko elektroniką się różnią.

  38. Kasia pisze:

    Czy mógłby Pan porównać piekarnik Electrolux EOB8S39WZ do Electrolux EOB9S31WX ?

    Wizualnie bardziej mi pasuje cały czarny ale nie wiem czy nie tracę istotnych funkcji kierując się tylko wyglądem?

    Czy nad każdym z nich można zamontować płytę gazowa?
    Dziękuje!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Po pierwsze design – droższy ma srebrne wstawki, a tak to elektronika – oba mają WiFi i zdalne sterowanie, ale tańszy ma mniejszy wyświetlacz kolorowy. Piekarniki nie mają wpływu na kwestię montażu płyty gazowej.

      • Kasia pisze:

        Bardzo dziękuje!
        Z Pana odpowiedzi wynika ze różnica jest tylko w wyglądzie? Czy ten tańszy to również niemiecka produkcja? Domykanie drzwi, nagrzewanie szyb jest takie samo jak w modelu opisanym w zestawieniu? Funkcje pieczenia podobne? To czemu jest tańszy? 🙂
        I czy w ogóle to dobry wybór bo nie wybrał go Pan do swoich top modeli?
        Wielkie dzięki za pomoc! K.

  39. Andrzej pisze:

    Witam, prosze o pomoc. Planuje zakup piekarniku parowego, zastanawiam sie miedzy
    https://www….l/79214947
    https://www….#tab=click
    Mnie bardziej sie podoba Electrolux, ale piekarnik będzie umieszczony pod płytą i wlasnie podejrzewan ze Gorenje z pokretlami bedzie wygodnije. Co Pan sadzi?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Electroluxa jest lepiej wyposażony: elektronika, kilka programów gotowych, termosonda, ale Gorenje też świetna opcja z prostszym sterowaniem.

  40. Ania pisze:

    Czytam o piekarnikach i mam już mętlik w głowie. Początkowo myslalam o BEKO BVR43500BGMS ze względu na dual cook niestety nie jest parowy. Proszę o pomoc w wyborze i podanie kilku dobrych modeli 60cm w kolorze czarnym z funkcjami parowymi i koniecznie z możliwością pieczenia kilku blach jednocześnie. Myślę o budżecie ok 3.5tys. Dziękuję.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dual Cook i funkcje parowe ma tylko kilka modeli Samsunga – stary i prosty BQ1VD6T131 , lub kosmicznie drogi NV75T9979CD . Bardziej uznani producenci w kategorii piekarników parowych, nie bawią się w pseudo dzielenie komory.

  41. Łukasz pisze:

    Panie Krzysztofie, już mi Pan pomógł przy pralce :), przy reszcie AGD czytałem artykuły i komentarze i sam wybrałem, ale mam jeszcze dylemat z piekarnikiem. Zastanawiam się nad dwoma modelami:
    1. Amica ED57545V STUDIO STEAM (niby ma czarną szybę w porównaniu do ED57369BA+ X-TYPE STEAM – czy coś wiadomo Panu na ten temat?). Nowsze modele Amica mnie odrzucają ze względu na ten niebieski wyświetlacz. :/
    2. Electrolux COB8S39WZ / EOB8S39WZ (czy one czymś się różnią?). No i jeszcze jest EOB7S31Z ale rozumiem, że jak różnica w cenie wynosi 300 zł to lepiej wziąć model z wyświetlaczem EXCite, prawda?
    Czy naprawdę warto dopłacić 1000 zł do Electrolux czy z Amica też powinienem być zadowolonny?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Tak, modele Studio ma czarną szybę, a pozostałe zwykłą, tak samo jak Electrolux. Amica nie ma niebieskich wyświetlaczy – najdroższe mają wyświetlacz kolorowy, a nie niebieski – to kolor Samsunga.
      2. Niczym, poza sklepem. Electrolux to król kategorii piekarników parowych, Amica dopiero raczkuje, więc tak, bardziej pewne jest zadowolenie ze Szwedów.

  42. Ania pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie szukam płyty gazowej i piekarnika parowego, po przeczytaniu Pana artykułu trochę mi się rozjaśniło, proszę o opinię o płytach że stali nierdzewnej w kolorze czarnym mat? Co to za powłoką np. w GORENJE GW641EXB , GW6D42CLB czy ELECTROLUX EGS6436RK lub EGH6343ROR ?Mimo dobrych opini powłoki mam wątpliwości czy srebrna stal nie jest lepsza? W kwestii piekarników szukam bez dotykowego sterowania, A+,nieawaryjny do 2500, czy jest duża różnica w pieczeniu miedzy piekarnikami z nalewaniem wody na dno niż do specjalnego pojemnika? Waham się między Eletrolux a AMICA? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Te emaliowane mniej się paskudzą i łatwiej je doczyścić niż stal szczotkowaną. Brałbym pierwszą z Gorenje – najlepsze palniki, dobry ruszt i rozstaw.

  43. Ola pisze:

    Witam, proszę o poradę na temat polecanych przez Pana piekarnika ELECTROLUX EOC6H71X czy może inny model w podobnej cenie? Jest produkcji włoskiej, uważa Pan, że lepiej dołożyć do tych z produkcji niemieckiej? Jest ich stosunkowo mało po popularnych sklepach i są za ponad 3 tys. Nie potrzebuję gotowania na parze, tylko zimnej szyby, blokady przed dziećmi i pokręteł lub sterowania sensorycznego bez dotyku. Budżet około 2 tysiecy, może być 2w1 lub wspomagany parowo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To już kwestia indywidualna – ja jestem uczulony na obcowanie z tandetą, dlatego bardziej polecam niemieckie modele, ale w sprzedaży królują włoskie i większości użytkownikom nie przeszkadzają tragicznie otwierające się zawiasy, tandetne pokrętła i kiepsko spasowane drabinki do blach, zwłaszcza w modelach z katalizą.

  44. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie chciałam kupić piekarnik EOB9S31WX za 3820 zl ale będzie on montowany pod płytą Boscha Czy dobrze zrozumiałam że sterowanie będzie utrudnione?Jeśli tak jaki inny mam kupić.Lubię zdrowo się odżywiać i po wegetariańsku.Niestety dawno temu kupiłam płytę boscha PIC645F17E która jest w połowie elektryczna .Co Pan o niej sądzi?Zależy mi na Pana opinii.Piekarnik Teka też mam nieużywany ale model stary HA 845E.Dopiero teraz robię kuchnię .Lodówkę wybrałam BRB26705DWW .Powiedzieli w sklepie że podwójny obieg ma lepszą wilgotność w chłodziarce-czy to prawda?Mam dylemat czy te stare modele płyty i piekarnika wmontować czy się ich pozbyć?Liczę na Pana solidarną opinię.Informacja w sklepach jest beznadziejna.Dlatego tak bardzo szanuję pański profesjonalizm.Na koniec podpytam jaki piekarnik kupiłby Pan sobie..

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zawsze dotykową elektronikę łatwiej obsłużyć, gdy mamy ją na odpowiedniej wysokości – tak będzie trzeba kucać/klęczeć przed piekarnikiem – teraz wszystkie fajne, bardziej zaawansowane piekarniki są dotykowe, więc nic na to się nie poradzi. Płyty i piekarnika nie znam, ale parametrowo nie wyglądają źle – to już sama musi Pani ocenić, czy są dla Pani wystarczające i czy spełniają swoje zadania. Jeśli tak to szkoda kasy na wymianę, czegoś co jest ok. Lodówka dobra, ale z tym podwójnym obiegiem to nie przesadzałbym aż tak 😉

  45. Marta pisze:

    Dzień dobry, po przeczytaniu Pana posta nt. Piekarników parowych zdecydowałam się na Elektrolux Steam Boost.
    Proszę jednak o podpowiedz w zakresie piekarników EOB7S31Z , EOB8S31Z, EOB8S39WZ.
    Widzę, że różnice między nimi to jest rodzaj wyświetlacza (dotykowy TFT/LCD)– mógłby Pan wyjaśnić różnice między tymi trzema modelami?, który jest lepszy/gorszy.
    Wg Pana artykułu lepiej też brać model który w nazwie ma cyfrę 8? Ten z cyfrą 7 EOB7S31Z ma programator Omega – gorszy?
    Czy mogłby Pan wyjaśnić funkcję Steamify i czy przy modelach Steam Boost warto już brać te co ją zawierając czy jest dużym ułatwieniem (EOB8S39WZ) czy możemy się bez tego obyć?
    Z góry dziękuję za poświęcony czas i odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      7 to Omega – programator piktogramowy, prosty i dobry, jeśli nie potrzebuje się wielu programów – EOB7S31Z.
      8 to dwa programatory:
      Vision – stary programator tekstowy, mało awaryjny z masą programów automatycznych – EOB8S31Z.
      EXCite – nowy, kolorowy ekran dotykowy z WiFi i zdalnym sterowaniem – EOB8S39WZ.
      Starsze są sprawdzone i po prostu dobre, nowy wprowadza więcej bajerów i zdalne sterowanie, dotyk działa poprawnie, ale jak się zachowuje w użytkowaniu? Tego nie wiem – to nowość.
      Steamify fajnie wyjaśnione jest tu https://www….oluxPolska i ma je każdy piekarnik SteamBoost i SteamPro

      • Katarzyna pisze:

        Problem w tym, że model EOB8S31Z został najprawdopodobniej wycofany i nie jest dostępny. Zastanawiam się nad modelem EOB7S31Z i żałuję, że tego pierwszego modelu nie można kupić. Kupować teraz/ na szybko model EOB7S31Z?- wiadomo czekam się na jakąś fajną promocję ale nie jest dostępny w marketach oferujących cykliczne Prońko. Myśli Pan że też może zostać wycofany? Podobno też już jest coraz większy problem z dostępnością:)

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Zgadza się, EOB8S31Z został zastąpiony modelami z końcówkami 39 – zmieniła się elektronika z tekstowego Vision, na mały kolorowy tablecik EXCite z ekranem dotykowym i wifi. Modele EOB7 to najprostsze warianty SteamBoost z starym, sprawdzonym programatorem piktogramowym OMEGA – nie psuje się, ma ograniczoną ilość programów automatycznych do kilku, ale ogólnie, jeśli ktoś wie co robi w kuchni, to jest to sprzęt wystarczający. Z dostępnością piekarników SteamBoost jest problem od początku pandemii niestety – ludzie siedząc w domu, zaczęli robić remonty, wymieniać sprzęty, a w myśl zdrowego odżywiania, wymienić piekarniki na parowe – Electrolux nie ma tak dużych zdolności produkcyjnych, jaką klienci mogliby zakupić.

  46. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie dziękujemy za te mistrzowskie odpowiedzi Bez Pana wiadomości „kicha”dla zwykłego dyletanta Piekarnik parowy najsensowniejszy wg.Pana jest niedostępny.Jeszcze teraz są w miarę ceny bez podwyżek. Który piekarnik Pan wybrałby dla siebie.Dodam że bardzo mi to pomoże w wyborze.Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dzięki za dobre słowo. W serii SteamBoost zmienili programatory na dotykowe i od razu modele poszybowały w okolice 3800 zł – niestety to aktualnie najlepszy wybór. Bosch/Siemens będzie jeszcze droższy, podobnie Gorenje.

  47. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie ochłonęłam i szukam tańszego electroluxa.Chciałam pójść na łatwiznę i kupić to co moje koleżanki np. EOC5750AOX ale oczywiście już go nie ma.Mam prośbę porównywalny model i dobry ale właśnie z electroluxa srebrnego.Panie Krzysztofie który?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Koleżanka ma najtańszy model ze wspomaganiem parowym. Aktualnie najniższymi modelami są piekarniki o poziom wyżej:
      LOC6H71Z
      EOC6H71Z
      Różnica główna to temperatura na wyświetlaczu z dokładnością do 5 stopni, a nie na pokrętle.

  48. Adam pisze:

    Panie Krzydztofie jaki piekarnik parowy z funkcja Sous Vide Pan poleca ?

  49. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie który piekarnik prosty electroluxa z zimną szybą ale niemiecki Pan poleca?

  50. Ania pisze:

    Panie Krzysztofie, który model Pan by polecił piekarniki wspomagane parowo 1. AMICA ED37614B X-TYPE STEAM 2. ELECTROLUX EOE5C71Z SenseCook 3. ELECTROLUX EOD5C70X SteamBake … Jest jakaś duża różnica między tym sensecook a steambake? Bardzo dziękuję za pomoc, bo w gąszczu informacji można zwariować.. Drugie pytanie czy opcja Safe to touch w droższych piekarnikach Eletroluxa np. Steamcrisp jest warta dopłaty czy to prawie to samo 3 szyby?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOE5C71Z ma termosondę, reszta nie, ale to seria zwykła, a nie SteamBake z wspomaganiem pary, choć nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak samo wylewać 100 ml wody na dno…


reklamaml