REKLAMA TOP.agd
środa, 24 marca 2021, Szymon Marcjanek

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

1
Electrolux EOB9S31WX

0 odpowiedzi na “1”

  1. Klaudia pisze:

    Witam , Panie Krzysztofie !
    Potrzebuje opinii , fachowej porady … Planuje zakup piekarnika parowego, raczkuje w temacie … najpierw wybór padł na Boscha 8 gen ( męża bardzie przekonuje jakość tej marki ) ja jednak zastanawiam się czy równie dobre a może lepsze są modele Electroluxa. ??? Który wybrać o to jest pytanie ? Bosch HSG636ES1 prowadnice dokupię … czy jednak Electrolux w porównywalnej cenie … gotować na parze dopiero zacznę hihihi … wiec wole kupić piekarnik parowy od razu niż bez a potem żałować , że pozbawiałam się takiej możliwość . Generalnie miał być Bosch 8 gen nie parowy . Ale … trzeba patrzeć przyszłościowo . Dziękuje za odp

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma czegoś takiego jak „jakość marki”…
      Królem piekarników parowych jest koncern Electroluxa (czyli też AEG) – to oni je spopularyzowali u nas, mają najszerszą ofertę i najsensowniejsze modele. Bosch ma dość specyficzne podejście do tematu – nie dają prowadnic mimo wysokiej ceny, zbiornik na wodę jest montowany pod programatorem, który wysuwamy do przodu i w górę na specjalnym zawiasie. Jako piekarnik parowy spisze się dobrze, ale to jednak Electrolux będzie lepiej wyposażony i wygodniejszy w użytkowaniu, zwłaszcza w serii SteamPro z wyciąganym zbiornikiem wody, lub jeśli ma być nieco taniej, w SteamBoost.

  2. Paula pisze:

    Witam, co Pan myśli o
    Piekarnik ELECTROLUX EOC8P31Z ? Czym się różni od tego numeru 1 z rankingu.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nr 1 to piekarnik niemieckiej produkcji z linii SteamBoost – czyli 3w1.
      Piekarnik EOC8 to model z niższej serii SteamCrisp – wspomaganej parowo, bez opcji gotowania, produkcja włoska. Jeśli ktoś nie potrzebuje funkcji gotowania to też będzie ok.

      • Paula pisze:

        znalazłam:
        Electrolux EOB7S31Z SteamBoost

        Electrolux SteamBoost COB8S39WZ

        może szukac czegoś z Bosha?
        z tych dwóch który jest lepszy, droższy ma mniej funkcji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bosch nie posiada całkowicie czarnych piekarników parowych. Pierwszy ma najprostszą elektronikę OMEGA – piktogramową, więc jednocześnie ma mniej funkcji. Drugi ma masę programów i parę dodatkowych opcji jak steamify i zdalne sterowanie.

          • Paula pisze:

            Który by Pan wybrał? Chyba już ostatnie pytanie.

            Piekarnik BOSCH HSG636BB1
            Vs
            Electrolux EOB8S39WZ jest tez z literką C na początku. Nie wiem czy się różnią :/

      • Paula pisze:

        Dziękuję.
        Potrzebuję 3w1 ale calego czarnego. kojarzy Pan taki model? fajnie gdyby był do 4,5tys.

  3. Basia pisze:

    Dzień dobry 🙂
    Moja znajoma w oparciu u tę stronę wybrałą piekarnik https://www….en/?page=1 i poleciła, że zakupy AGD tylko z tą stroną – teraz już wiem dlaczego :)))) Jestem poruszona kompendium wiedzy jakie tu zastałam – jak również życzliwością i chęcią pomocy Pana Krzysztofa…

    Muszę wybrać piekarnik i płytę gazową (butla). Kuchnię mam urządzoną w stylu rustykalnym – jeśli chodzi o piekarnik nie musi być za miliony – ale zależy mi żeby był parowy. Nie wiem czy dostanę taki w stylu retro – jeśli nie, to decyduję się na jakiś czarny – parametry oprócz tego, że parowy… mam dużą rodzinę – więc tutaj wielkość płyt czy rusztów ma znaczenie.
    Płyta na gaz szklana z solidnym rusztem a nie tymi małymi „stojaczkami” i najważniejsza sprawa ten kołnierz przy palniku – maksymalnie jak najmniejszy – dbałość o jego czyszczenie to zmora….

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pani znajoma wypasiony piekarnik kupiła – z takiego nie można być nie zadowolonym 😉
      Piekarniki retro z funkcją parową to trudny temat – Electrolux ma taki z serii SteamCrisp – czyli wspomagany parowo, bez funkcji gotowania jak to jest w serii SteamBoost, czy SteamPro. Co do płyty gazowej to najlepszy rozstaw palników ma Gorenje i Electrolux, obie firmy mają po kilka modeli retro, głównie emaliowanych.
      Jeśli zestaw miałby być nieco bardziej nowoczesny, to czarny piekarnik parowy najlepiej brać z serii SteamBoost, AEG/Electrolux (to ten sam sprzęt praktycznie).

  4. Basia pisze:

    Coś mi się źle wkleiło… Znajoma wybrała poniższy model
    AEG BSK792320M

  5. Basia pisze:

    Wciąż jestem w Pańskim rankingu i czytam, czytam, czytam. Z retro wychodzę na rzecz funkcjonalności sprzętu.
    Poproszę o sugestię, który model piekarnika jest najlepszy wg Pana… Sama nie ogarniam :)))) nawet z rankingiem 😀

  6. Basia pisze:

    EOB8S39WZ ten czy znajomej AEG BSK792320M ? A może jeszcze jakiś inny…. Cenowo oba tak samo…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wskazany to SteamBoost, a znajoma ma SteamPro – główne różnice to forma wlewania wody – w SB jest wlewka, a w SP pojemnik wyciągany, dużo wygodniejszy. Do tego SP ma opcję Sous Vide, ale za to prostszy wyświetlacz tekstowy Vision – stary, oraz sprawdzony i brak funkcji smart (działają kiepsko w tej firmie).

      • Basia pisze:

        Panie Krzysztofie imponująca wiedza. Z Panem wszystko wydaje się prostsze w tych meandrach symboli i funkcji :))) Na który by się Pan zdecydował z tych dwóch? A może jakiś inny model AEG czy Electroluxa? Pojęcia nie miałam, że piekarnik może mieć AŻ tyle funkcji 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Oba są świetne i mi jakoś bardziej pasuje programator tekstowy z piekarnika Pani koleżanki.

        • Basia pisze:

          Teraz zauważyłam, że EOC8P39WZ jest włoski a EOB9S31WX niemiecki… Podoba mi się to, że pierwszy jest cały czarny – czy model EOB9S31WX też może być czarny????

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Prawie wszystkie modele SteamCrips są włoskie, a SteamBoost niemieckie. Nie ma odpowiednika w czerni. Jest model z mniejszym ekranem COB8S39WZ , lub potem z tym samym, ale w serii SteamPro EOA9S31WZ

  7. malgorzata pisze:

    panie Krzysztofie jestem sałba w electronice który piekarnik parowy pod blatem będzie dla mnie łatwiejszy eob7s31x czy eob8s39wx a może trzeba kupić eob9s31x

  8. małgorzat pisze:

    Panie Krzysztofie za godzinę muszę podjąć decyzję co mam robić eob7 jest ostatni pozdrawiam

  9. malgorzata pisze:

    panie Krzysztofie jestem sałba w electronice który piekarnik parowy pod blatem będzie dla mnie łatwiejszy eob7s31x czy eob8s39wx a może trzeba kupić eob9s31x dodam że nie mam sprytu młodych

  10. Basia pisze:

    Ufam, że już ostatni raz 🙂 czy model EOB9S31WX może być cały czarny bądź jakiś model parametrami zbliżony do Pańskiej 1 w rankingu ale czarny bez srebra?

  11. Iwona pisze:

    Witam. Muszę szybko i sprawnie wybrać sprzęt do zabudowy kuchennej. Na liście do kupna jest: zmywarka szerokości 45 cm Samsung DW50R4060BB , płyta indukcyjna biała Electrolux EIS62449W i największy problem mam z piekarnikiem, chciałabym biały parowy najlepiej też firmy Electrolux, ale np. EOB7S31V już od dłużego czasu w Media Expert jest nieosiągalny. Czy powyższy wybór jest ok? Co by Pan polecał jeśli chodzi o biały piekarnik. Sporo piekę, w tym dość często chleb. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmywarka tania i prosta od chińskiej Midea – w tej cenie nie jest źle. indukcja super, a co do piekarnika parowego w bieli to Electorlux nie ma już nic w ofercie w serii SteamBoost, ani SteamCrisp. Są tylko modele z wylewaniem wody na dno jak EOD6C77WV

  12. aanikaaaa pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie stoję przed wyborem piekarnika. Zależy mi na tym by był on w całości czarny, parowy ( albo wspomagany parowo, niekoniecznie z gotowaniem na parze). Firma Electrolux. Który model najlepszy?
    1. EOC8P31Z
    2. LOC6H71Z
    3. EOC8H31Z
    4, EOC6H71Z
    5. EOB8S39WZ
    Produkcji niemieckiej rozumiem, że jest ten ostatni i to najbogatszy w funkcje model Steam Bost , a reszta czy równie dobra? Czy któryś z serii Crisp można znaleźć w produkcji niemieckiej? Dla mnie pozostałe są takie same 🙂 nie widzę ich różnic.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1 i 3 to ten sam sprzęt tylko różnic się sposobem czyszczenie. 2 i 4 to dokładnie to samo. 5 to model znacznie bardziej zaawansowany, lepiej wykonany, jest niemiecki, a nie włoski, ma kolorowy ekran, WiFi, lepsze funkcje parowe (gotuje na parze). W serii SteamCrisp jest 1 model niemiecki, ale cena z kosmosu.

  13. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie piekarniki parowe znikają i są w promocjach Krótko czy wymieniłby Pan EOB7s31x na EOB839xw.Cena wychodzi identycznie.Ten drugi jest niemożliwy do obejrzenia.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Drugi ma po prostu więcej funkcji w elektronice, bardziej zaawansowany programator z większą ilością programów gotowych i zdalne sterowanie. Oba są świetne, a jeśli kosztują podobnie to można brać nowszy EOB8.

      • Przemo pisze:

        Panie Krzysztofie poszukuje piekarnika parowego: płyty indukcyjnej, zmywarki 60 mikrofali do zabudowy i lodówki wszystko kolor czarny.
        Co lepsze bosch czy samsung ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Samsung i piekarnik parowy? To konik Electroluxa/AEG. Indukcje Bosch/Siemens, lub Electrolux/AEG, zmywarki Bosch/Siemens powyżej 2500 zł, lodówka czarna LG, lub Samsung. Mikro wybiera się na końcu do piekarnika.

  14. olga pisze:

    Panie Krzysztofie prosze o informację czy tylko firma Mile robi piekarniki takie jak piece konwekcyjne?
    Przedstawiciel opowiadał że tylko ww firma ma takie opcje ale cena też jest wysoka 😉 pytanie czy warto inwestować z tą firmę?
    piekarnik DGC 7460 lub DGC 7860 .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pytanie jakie ma Pani potrzeby. Piece typowo konwekcyjne to urządzenia preferowane przez gastronomie. W warunkach domowych w 99% przypadków wystarczy piekarnik z termoobiegiem. W tych Miele dopłaca się do świetnej funkcji parowej, bezprzewodowej termosondy, mega rozbudowanej elektroniki i jakości wykonania, lecz czy warto za to płacić 18, lub 24 tysiące złoty? Szczerze wątpię, chyba, że ktoś nie ma co robić z kasą…

  15. Ewelina pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, czy piekarnik Electrolux EOB9S31WX jest zdecydowanie lepszy niż Electrolux EOB8S39WX ?
    Na czym polega przewaga modelu EOB9S31WX , i czy warto za ten model dopłacić 5 stówek (w porównaniu do EOB8)? 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie, to porównywalne modele różniące się głównie wielkością kolorowego wyświetlacza i wynikającymi z tego bajerami 🙂

      • Ewelina pisze:

        Panie Krzysztofie, piekarnik eod6p71z vs wybranego przeze mnie EOB8S39WX – czy są znaczące różnice? Czy wyższa o jakieś 600 zł cena piekarnika EOB8S39WX jest uzasadniona? Z góry serdecznie dziękuję!

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To zupełnie inne urządzenia, nie do porównania. EOD6 to zwykły piekarnik z pokrętłami, włoską produkcją (plastikowość) i pyrolizą, a EOB8 to piekarnik 3w1, który piecze, piecze ze wspomaganiem parowym i gotuje na parze, produkcja niemiecka, kolorowy wyświetlacz z masą programów, sterowanie zdalne… To tak jakby pytać, czy warto dopłacać do do dużego SUVa Volvo, myśląc wcześniej o Dacii Sandero…

          • Ewelina pisze:

            Panie Krzysztofie, jak wcześniej napisałam zdecydowałam się na piekarnik EOB8S39WX , ale chciałabym się upewnić, że posiada on tak bogate funkcje jak np. piekarnik EOB7S31Z SteamBoost. Być może to tylko kwestia opisów na stronie sklepu, ale wybrany przeze mnie EOB8S39WX posiada w opisie tylko kilka funkcji i w zakresie bezpieczeństwa nie ma funkcji zimne drzwi czy chłodzenie obudowy. Na tle EOB7 wypada tylko lepiej pod względem klasy energetycznej A++.

            Zastanawiam się dlaczego opis EOB8 na stronie wskazuje tylko na kilka funkcji.

            Dla porównania przesyłam linki do tych dwóch porównywanych piekarników:
            https://www….bhtml#opis
            https://www….rch=1#opis

            Prosiłabym o informację czy EOB8 posiada te same funkcje co EOB7, ponieważ bardzo zdziwił mnie skromny opis piekarnika EOB8 (choć myślałam, że jest lepszym piekarnikiem niż EOB7S31Z ). Byłabym bardzo wdzięczna za krótkie wyjaśnienie.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Pani wybrała wyższy model, ma więcej funkcji i opcji niż EOB7. Sklepy nie mają dobrych opisów – sensownie ma to opisane Electrolux na swojej stronie. Czasami mam wrażenie, że w centralach tych dużych sieci pracują ludzie, którzy dopiero uczą się czytać i pisać, o rozumieniu już nie wspominając, stąd tak słabe opisy, setki błędów i bzdur, a żeby było śmieszniej, ktoś im za to płaci co miesiąc 😀

          • Ewelina pisze:

            Panie Krzysztofie, serdecznie dziękuję. Upewnił mnie Pan, żeby pozostać przy EOB8S39WX i już dalej nie szukać 🙂

      • Ewelina pisze:

        Serdecznie dziękuję 🙂 Dodatkowo EOB8 jest teraz w fajnej cenie.

  16. Arleta pisze:

    Dzień dobry, co Pan sądzi o piekarniku GORENJE GS879B ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jeden z najlepszych piekarników parowych 4w1 na rynku, godny konkurent dla Electroluxa i AEG w nieco niższej cenie.

  17. Przemek pisze:

    Witam, proszę o polecenie zestawu płyta indukcyjna + piekarnik 60 cm. Cena około 2500 za sprzęt. Płyta conajmniej jedno pole łączone. Piekarnik podstawowy z prowadnicą teleskopową. Kolorystyka czarno- srebrna.
    Dziękuję

  18. małgorzata pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie czym się różni KOBCs31x od

    EOBs31x . i czy jest warty kupienia.W zamyśle mam jeszcze eob7s31x

    • małorzata pisze:

      dziękuję .Nie mogę odżałować Eob8s31x Chodzi w wyświetlacz był dla mnie przejrzysty. Natomiast boję się czy będę umiała obsługiwać eob7s31x Który jest Panu najbliższy ze steam boost?

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        EOB7 ma po prostu mniej funkcji z uwagi na brak wyświetlacza tekstowego – pokazuje jedynie proste i czytelne piktogramy. EOB8S31X był idealnym kompromisem między funkcjonalnością, a prostotą obsługi, teraz żeby dostać podobne funkcje trzeba celować w nowe modele z końcówką 39, czyli małe wyświetlacze dotykowe EXCite z WiFi.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W nazwie pierwszego Electroluxa brakuje cyfry, więc nie wiem o jaki model Pani chodzi. 1 i 3 to te same piekarniki, różnią się wykończeniem frontu, uchwytem.

  19. Kasia pisze:

    Witam serdecznie,

    Właśnie przygotowuję się do generalnego remontu. A co Pan sądzi na temat piekarników Haier?
    Potrzebuję piekarnika oraz mikrofalówki w zabudowie słupkowej – tuż obok czarnej, szklanej lodówki Haier’a (70cm).
    Zależy mi na piekarniku parowym, czarnym (najlepiej czarne szkło jak lodówka) i najlepiej z pyrolizą.
    Generalnie na uwadze miałam EOC8P31Z . Jednakże doczytałam u Państwa, że jest to model produkowany we Włoszech. Przyznam, że ostatnio miałam możliwośc zobaczyć piekarniki Haier’a na żywo i generalnie prezentują się lepiej np. HWO60SM5S9BH .
    Obawiam się „chińszczyzny” – od 19 lat mam sprzęty firmy Electrolux i tylko zmywarka rok temu odmówiła współpracy – stąd sentyment do marki…

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Haier to nowość, piekarniki ktoś im klepie w Chinach, wykonane są nieźle, elektronikę mają mało przemyślaną, więc i tak brałbym wskazanego Electroluxa z starą i sprawdzoną elektroniką tekstową Vision.

  20. robhal pisze:

    Witam co sadzi Pan na temat tego piekarnika Piekarnik SAMSUNG NV75A6549RK moge go miec za 2300zl czy w tej cenie znajde cos lepszego dziekuje

  21. trururu pisze:

    Radzę dobrze przemyśleć, czy warto w ogóle inwestować w piekarnik parowy. To super wygląda na filmikach z YT, ale w praktyce jest z tym sporo zachodu – dolewanie i opróżnianie zbiornika, czyszczenie instalacji, itd. Przed zakupem warto poczytać instrukcję. Mam taki piekarnik od pół roku, funkcji pary użyłem może ze 3 razy i niespecjalnie mnie do niej ciągnie. Do warzyw zwykły garnek parowy jest bardziej praktyczny. Para może się przydać jak ktoś robi popisowe dania z mięsa albo ryb dla gości, na co dzień – szkoda pieniędzy.

    Druga rzecz. Przesiadłem się z najprostszego piekarnika z mechanicznym sterowaniem (nie miał nawet timera – tylko dzwonek). To, co robi największą różnicę to LCD z programami oraz termosonda. Nie ma co się bać dużych ekranów dotykowych, przynajmniej w Electroluksie. Dzięki dotykowi zaawansowane funkcje (np. wyłącz pieczenie przy osiągnięciu zadanej temperatury z termosondy) są bajecznie proste do wybrania. Electrolux jest w stanie jednocześnie podawać na ekranie trzy temperatury – zadaną, faktyczną i wnętrza dania. Jeden rzut oka i wszystko wiem. Spróbujcie tego z tymi podobno wspaniałymi segmentowymi ekranami rodem z kalkulatora.

    Trzecia. Moim zdaniem szkoda pieniędzy na teleskopowe prowadnice. Czasem się przyda, ale nie traktowałbym tego jako podstawy do decyzji o wyborze konkretnego modelu.

    Gdybym miał kupować teraz, brałbym coś bez pary albo z podstawowymi funkcjami parowymi, ale z wysoką temperaturą maksymalną (300C), dużym ekranem i termosondą.

    • Piotr pisze:

      Ostatnie zdanie jest interesujace: dlaczego tylko z podstawa funkcji parowych w zamian za wyzsza temperature?

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Piekarniki z gotowaniem na parze mają zazwyczaj max. temp 230 stopni, a te wspomagane parowo i zwykłe często mają 300 stopni (Beko PizzaPro 310, Teka MaestroPizza 345 stopni).

  22. Paweł pisze:

    Panie Krzysztofie czy jeżeli zależy nam na czyszczeniu pirolitycznyn, zakresie temperatur do 300 stopni oraz prowadnicy teleskopowej/prowadnicach teleskopowych to który z niżej wymienionych modeli uważa Pan za najlepszy ew. czy lepsza będzie jakaś alternatywa?
    Siemens HB 676GBS1
    Electrolux EOE7P31Z
    Electrolux KOE8P81Z
    Gorenje BPSA6747A08BG

    Nie chciałbym wydawać więcej niż 3500zl za piekarnik, ale zależałoby mi również na dobrej jakości wykonania i ew. dobrym dostępie do części, serwisu itp.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ze wszystkich wskazanych najbardziej funkcjonalny jest Gorenje – ma świetną elektronikę i wspomaganie parowe. Najbardziej sprawdzone są te stare Electroluxy – elektronika Omega, pyroliza i niemiecka produkcja. W Siemensie zaletą jest brak potrzeby wyjmowania blach i drabinek do procesu pyrolizy (wyciągamy tylko drabinkę suszarniczą).

      • Paweł pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Co do Gorenje nie ma problemów z częściami i serwisem? Słyszałem opinie że produkty dobre ale serwis na bardzo niskim poziomie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Podobnie jak u innych, no może jedynie BSH trochę się wyróżnia na tle konkurencji, ale u nas nie ma dobrych serwisów.

  23. Konrad pisze:

    Witam,
    Szukam niedrogiego piekarnika parowego dobrej jakości.
    Zastanawiam się między electroluxem EOB8S39WZ , samsung nv75n7626rb , a electroluxem EOE7P31Z . Który jest najlepszy Pana zdaniem? A może w ogóle jakis inny model warto rozważyć?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Parowy to jest tylko pierwszy Electrolux – jeden z najlepszych piekarników 3w1 na rynku (gotuje, wspomaga pieczenie parą i piecze normalnie).

  24. Tomasz pisze:

    dzien dobry Panie Krzysztofie
    dzięki Panu udało mi sie juz zakupić troche sprzetu do nowego mieszkania, teraz przyszła kolej na reszte zakupow , prosiłbym o pomoc.
    Potrzebuje zakupić jeszcze :
    –zmywarke do zabudowy 60cm :
    -BOSCH SPV6EMX11E
    -BOSCH SMV4EVX14E
    -BOSCH SPV4EKX60E
    -Electrolux KEMC8321L
    -Whirlpool WI 7020 PEF – taką polecono/ brak pomysłu – budzet 2800
    piekarnik do zabudowy – narzeczona nalega na parowy:

    -ELECTROLUX LOE8H31Z
    -Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp
    -Electrolux COC8H31Z SteamCrisp
    -ELECTROLUX EOC8H31Z STEAMCRISP
    -moze jakis whirpool?
    –płyta indukcyjna :
    -ELECTROLUX EIV63443
    -Electrolux EIV634 SLIM-FIT
    -Whirlpool WF S9365 BF/IXL
    –lodowka wolnostojąca pow 200 cm :
    -LG GBB92MCACP
    -LG GBB72MCVGN
    -Samsung RB38A7B5322
    -Samsung RB38T705C
    – Samsung RB38T776CB1
    –okap podszafkowy:
    -Samsung NK24M1030IB / brak pomysłu
    –mikrofala do zabudowy :
    -brak pomysly

    prosze u wybor najlepszej opcji ewentualnie jakies własne propozycje.
    mysle ze budzet max 12 tysiecy, pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Zmywarka Whirlpoola to prostszy model – konkurencyjne dla wskazanych wyżej są modele z serii WIO i WIP. Electrolux będzie najgorzej wykonany (plastiki, kosze, prowadnice, zawiasy). Boscha modele są drogie, ale ciężko przyczepić się do jakości, zwłaszcza jeśli wybiera się model z metalowym dnem i niemiecką produkcją. Whirlpool może być najtańszy i najlepiej wyposażony – pod względem części są też najtańsi z tych 3.
      2. Tu trzeba zdecydować co się potrzebuje – wiadomo, że COC8 i EOC8 to najlepsze z tych 4 z świetną elektroniką tekstową Vision, ale jak ktoś nie potrzebuje bajerów i tylu programów, to zwykły, pokrętłowy EOC6 też będzie dobry. LOE8 to dla osób, które nie chcą funkcji parowych.
      3. Indukcje wszystkie 3 dobre – wybrać co się bardziej podoba – w Electroluxie mniej psuje się elektronika.
      4. Lodówki zdecydowanie LG – lepiej wykonane i wykończone.
      5. Okap dobiera się do wielkości kuchni.

  25. Tomasz pisze:

    Witam, Panie Krzysztofie czy mógłby mi Pan wskazać piekarnik z funkcją parową, który po za kończeniu pieczenia nie jest schładzany wentylatorem?
    Czy już niestety wszystkie piekarniki maja to chłodzenie…

  26. Mike pisze:

    Witam serdecznie
    Czy może coś pan powiedzieć na temat piekarników firmy Fisher&Paykel ? Jak przedstawiają się w porównaniu np do AEG serii 9000. Dziękuję.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nigdy nie widziałem ich sprzętu na żywo, to marka z Nowej Zelandii, ale w 2012 zostali wykupieni przez chińskiego Haiera (jak później Candy i Hoover). Ich sprzęty nie przypominają mi nic znanego (nawet Haiera), więc nie pomogę w tej kwestii. Bezpieczniej jednak kupić AEG – normalna dystrybucja i serwis w PL.

  27. WojB pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie szukam piekarnika z zakresem temperatur do 300 st., pyrolizą i wspomaganiem parowym, max. do 4 tyss . Czy coś sensownego poza Electrolux można znaleźć w tej cenie?
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za fachowe komentarze.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Głównie Electrolux z serią SteamCrisp.
      Gorenje ma takie modele – cała nowa seria o pojemności 77 litrów ma temp. do 300 stopni, są warianty z pyrolizą i wspomaganiem parowym:
      BSA6737E15BG – prosty na pokrętłach z pyro i wspomaganiem parowym.
      BPSA6747A08BG – fajna elektronika, pyroliza, termosonda i wspomaganie parowe.
      Jedyna wada jąką znajduje to pojemność zbiornika na wodę – 130 ml to bardzo mało.
      BPSAX6747A08BG – to samo co model wyżej tylko z srebrnymi wstawkami.

      • WojB pisze:

        Dziękuję za odpowiedź,
        a co Pan sądzi o AEG BSE772380B za 4,3 tys?
        Pozdrawiam serdecznie

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Trochę drogo jak na piekarnik z serii SteamCrisp (wspomagane parowo, nie gotują), ale sam piekarnik dobry i niemieckiej produkcji, co w tej serii rzadko się zdarza.

  28. Marek pisze:

    Szukam piekarnika parowego a dodatkowo dobrze aby można było go w miarę łatwo czyścić. Zastanawiam się pomiędzy:
    Amica ED57369BA+ X-TYPE STEAM
    Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp

    Czy powłoka katalityczna Amica robi różnicę przy czyszczeniu?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Kataliza wypala brud ze swojej powierzchni (katalizuje żeby być precyzyjnym), więc tak – pomaga. Amica to model 3w1 – już gotuje na parze, a Electrolux to podstawowy model SteamCrisp produkcji włoskiej – nie gotuje (2w1, czy piecze i piecze wspomagany parowo). Jeśli komuś wystarczy wspomaganie i nie potrzebuje gotowania na parze, to EOC6 będzie spoko. Piekarniki parowe Electroluxa są sprawdzone.

  29. Amica ED87389BA+ Q-Type Steam pisze:

    Trochę o Amica ED87389BA+ Q-Type Steam .

    Posiadam ten piekarnik od wprowadzenia na rynek i nie ukrywam, że zakupiłem go za poradą Pana Krzysztofa.

    Plusy: piecze dobrze, jest pojemny, sterowanie z telefonu (z każdego miejsca na Ziemi, o ile jest Internet), dotykowe otwieranie drzwi piekarnika (o ile nie wariuje bo potrafi samoczynnie je otworzyć bez dotykania).

    Minusy:
    – bardzo cichy sygnał końca programu (dźwięk zbliżony do sygnału jakie wydają zegarki elektroniczne na rękę) – jak jest głośno, np. leci muzyka, sygnał jest niesłyszalny. Mam zmywarkę Amica i tu „umarłego obudzi”;

    – programy parowe – nie działają chyba od nowości (może będą działać po kolejnej wizycie serwisanta). Po kilku latach od zakupu naszło mnie na pieczenie/gotowanie z wykorzystaniem pary. Wybrany program, dolana woda, start programu i czekam na magię parową, ale mój piekarnik po około 30 sekundach woła DOLEJ WODY i ja posłusznie to robię, aż usłyszę sygnał i zaczyna się dziać ta magia jednak po kolejnych szybkich sekundach SMOK (piekarnik) chce wody, więc dolewam, a on pije i pije, a na dnie piekarnika rozpoczyna się kolejna magia czyli POTOP (nie szwedzki). Czar pieczenia prysł. Telefon do serwisu i po kilku dniach przyjechał Pan serwisant, wymienił czujnik z tyłu piekarnika, szybka próba programu parowego no i zaczęło się tworzenie pary (próba około 2 minut), o wodę po 30 sekundach nie woła – czyli działa. Piekarnik do mebla, serwisant pojechał, czekam kilka dni i znów mnie naszło pieczenie na parze. Skracam – Smok (piekarnik) ponownie zaczął pić po około 3, 4 minutach od rozpoczęcia programu pieczenia doprowadzając do ponownego POTOPU. Kolejna wizyta serwisanta zakończyła się zapowiedzią kolejnej wizyty bo potrzebna jest wymiana zbiornika na wodę – ponoć ten zamontowany fabrycznie ma zbyt grube ścianki i czujnik nie widzi czy jest woda;

    – na wyposażeniu fabrycznym bark prowadnic teleskopowych (można je dokupić) ale nie są zalecane do tego piekarnika bo para je zniszczy.

    Tyle i tylko tyle. Te problemy z funkcją pary zwalam na to, że mój piekarnik jest z samego początku produkcji i ma problemy „wieku dziecięcego” :-))))

    Jeszcze jedno – polecam zakupić wydłużoną gwarancję u producenta (ja wykupiłem dodatkowe trzy lata za 150 PLN i chyba było warto)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety wady systemu parowego wyszły dopiero z czasem, więc wyszło na to, że jest Pan beta testerem 😉

  30. Przemyslaw pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Czy warto dopłacić do Electroluxa z Niemiec, czy Gorenje jest tez porządnie wykonane?
    Pozdrawiam,

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje też jest porządnie wykonane i bardzo intuicyjne pod względem sterowania (a przynajmniej dla mnie).

  31. Gosia pisze:

    Panie Krzysztofie poszukuję sprzętu AGD w kolorze białym i mam już mętlik w głowie. Zrobiłam takie zestawienie:
    – piekarnik parowy Electrolux EOB7S31V (innych białych parowych nie znalazłam)
    – płyta gazowa Electrolux EGG6436W /Gorenje GKTW641SYB
    – lodowka do zabudowy 177cm wys : Samung BRB 26603 eww ff /
    BEKO BCNA 275E32SN
    – zmywarka do zabudowy 45 cm KEQC 310L
    Proszę o rade, czy to przyzwoity wybór?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik super.
      Płyta Electroluxa dobra, a Gorenje jeszcze lepsza, choć brałbym wariant bez timerów – będzie tańszy, a funkcjonalność jego bajeru jest średnia.
      Lodówka Samsunga lepsza, choć biedniej wyposażona i wykończona. Zmywarka ma przeciętne parametry i jakość jak na cenę.

  32. Gosia pisze:

    Dziękuję za odpowiedź . Czy mógłby mi Pan polecić lepszą zmywarkę 45 do zabudowy ?
    w takim razie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Do 2000 zł kupi się niezłe modele Whirlpoola i Beko, a powyżej tej kwoty Boscha/Siemensa. Jeśli wymagane byłyby zawiasy ślizgowe to trzeba patrzeć na Electroluxa.

  33. Gosia pisze:

    Dziékuję bardzo.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Gosia

  34. Monika pisze:

    Dzień dobry panie Krzysztofie bardzo proszę o polecenie dobrego piekarnika parowego (czarne szkło ) płyty indukcyjnej (czarna – montaż wpuszczana w blat ) zmywarki 60, oraz ekspres do kawy w zabudowie.

    • Monika pisze:

      Panie Krzysztofie wolałabym aby piekarnik i ekspres były z tej samej linii. Po przeczytaniu pana wcześniejszych opinii rozważałam piekarnik ELECTROLUX , lecz nie mam pojęcia na który model się zdecydować . Płyta Indukcyjna – 60. Bardzo proszę o polecenie konkretnego modelu zmywarki z BOSCHA .Serdecznie dziękuję za odpowiedź

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Czy ekspres do zabudowy ma być w tej samej linii stylistycznej co piekarnik? Jeśli tak to wybór zawęża się do 2 firm: Bosch/Siemens i Electrolux/AEG. Lepsze piekarniki parowe ma Electrolux/AEG w serii SteamBoost i SteamPro, ale za to ekspres do zabudowy najbardziej sprawdzony, to modele Boscha/Siemensa. Potem mamy mniejsze marki jak Teka, lub marki premium: Miele, Smeg itp.
      Indukcji bez szlifu, czyli z opcją wpuszczenia w blat nie ma za wiele – jaki rozmiar?
      zmywarka 60 cm to w okolicy 2000 zł polecam Whirlpoola serie WIO i WIP, Beko od modelu DIN28431 . Powyżej 2500 zł polecić można niemieckie modele Boscha/Siemensa z metalowym dnem.

  35. Edyta pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzystofie zastanawiam się nad tymi modelami Elektroluxa:
    1. EOC6H71X
    2. KOECC31X
    3. EOE7C31X
    Który Pan poleca? Czy są piekarniki Elektroluxa 71l z systemem czyszczenia katalitycznym bądź parowym, do 2500 zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Sama Pani wskazała model za ok. 2500 zł 71 litrów z katalizą KOECC31X . Potem większość takich to modele droższe z serii SteamBoost.

  36. Piekarniki parowe pisze:

    Dobry wieczór Panie Krzysztofie, mam dylemat, który piekarnik kupić:
    AEG BSE788380M , czy Elektrolux EOB8S39WX

  37. Missty pisze:

    Który piekarnik poleci Pan do pieczenia pizzy, chleba?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli kluczem jest wysoka temperatura to najwyższą oferuje Teka MaestroPizza, potem Beko PizzaPro, a dalej jest wiele firm z temperaturą 300 stopni (Bosch 8 seria, Siemens iQ700, Electroluxy, AEG).

      • Missty pisze:

        Który piekarnik parowy ma zakres temp. do 300 stopni i jest wart polecenia? Rozważam Electrolux ale nie wiem w jaki model warto zainwestować?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Żaden praktycznie – Samsungi mają 250 stopni, Amici 280 stopni, reszta rynku 230 stopni. Temp. 300 stopni osiągają tylko piekarniki wspomagane parowo jak seria SteamCrisp Electroluxa/AEG – nie gotują na parze.

      • Missty pisze:

        A czy typowo parowe piekarniki chociażby z powyższego zestawienia dadzą radę upiec dobrą pizzę w domu? Większość ma zakres temperatur do 250 stopni.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Większość przepisów na domową pizzę mówi żeby piec ją w temperaturze 220-230 stopni, a to właśnie max jaki oferują najlepsze piekarniki parowe 3w1 i 4w1. Jeśli mielibyśmy sugerować się tylko kwestią temperatury to żaden domowy piekarnik nawet nie zbliża się do temperatur osiąganych w piecach profesjonalnych. Do domowego wypieku w zupełności wystarczy te 230 stopni, a jeśli dla kogoś to za mało, można kupić osobny piec do pizzy – przykład G3 Ferrari G10032 za 600 zł z temp. 400 stopni.

  38. Grzegorz Krężałek pisze:

    Proszę o podanie modelu kuchenki mikrofalowej pasującej do piekarnika :Piekarnik GORENJE BSA6747A04BG Elektryczny Czarny A+ lub o radę jaką zwykłą (nie do zabudowy) dobrać do tego rodzaju piekarnika

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Do zestawu jest ten model BM251SG2BG . Z wolnostojących to już co się Panu podoba, byle miała te 800-900 W mocy, grill i pojemność od 23 litrów w górę.

  39. Edyta pisze:

    Panie Krzysztofie czy piekarnik ELECTROLUX EOC6H71X , KOCDH71X i
    EOC5E70X to te same modele?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOC5 to i EOC6 różnią się programatorami. W 5 temperatura jest wokół pokrętła, a w 6 na wyświetlaczu z precyzyjnym ustawieniem. Wszystkie to piekarniko z serii SteamCrisp – czyli wspomaganej parowo, produkcji włoskiej.

  40. Marzena pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, proszę o polecenie białych piekarników parowych tudzież bez funkcji pary.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Białe parowe prawie nie istnieją- praktycznie to tylko 1 biały piekarnik Electroluxa z niemieckiej serii SteamBoost EOB7S31V . Inne białe to ewentualnie wspomagane parowo z nowej serii Gorenje (77 litrów) – BPSA6747A08WG .

  41. Adam pisze:

    Dzień dobry, zastanawiam się nad następującymi modelami:
    Electrolux COC8H31Z SteamCrisp
    Electrolux EOB9S31WX
    Amica ED87389BA+ Q-Type Steam

    Szukam urzadzenia uniwersalnego i sam nie wiem czego do końca chcę, zależy mi na opcjach parowych, prowadnicach i chętnie prztestuję termosondę..
    Czy warto dopłacać do electroluxa względem amici, budżet to mniej więcej 3 tys zł, jednak nie jet on sztywny.
    Co z urzadzeniami z outletu? Rozumiem że jest to sprzęt z wystawy i zapewne ktoś otwierał i zamykał piekarnik setki razy, czy jest to coś co mogło wpłynąć mocno na jego trwałość?
    Jeszcze tydzień temu myślałem że wystarczy iść i kupić cokolwiek, teraz po przeczytaniu poradnika wiem że nic nie wiem 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica wypada tu najsłabiej, ale to głównie z powodu raczkowania w temacie piekarników parowych – to ich pierwsza seria z generatorem pary. Pierwszy Electrolux to włoszczyzna wspomagana parowo (2w1), a drugi model to niemiecka produkcja z gotowaniem na parze, czyli już 3w1. Zdecydowanie najlepszy jest EOB9, ale to już kwestia potrzeb. Outletami bywa różnie, mogą być to sprzęty wystawowe, naprawiane, zwroty od klientów itp, osobiście bałbym się takiego zakupu przy piekarnikach parowych.

  42. Edyta pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztofie który z poniższych piekarników lepiej wybrać?
    Są w podobnej cenie… KOECC31X czy KOCDH71X ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy to piekarnik niemieckiej produkcji ze sprawdzoną elektroniką piktogramową Omega i prawie całą komorą oblaną emalią katalityczną, a drugi to model włoski na pokrętłach, ale już z serii SteamCrisp, czyli wspomagany parowo – bardziej funkcjonalny. Trzeba zdecydować, czy opcje parowe będą używane.

  43. Przemek pisze:

    Dzień dobry,

    Przeszukując Pana rankingi, wybrałem następujący zestaw:

    [Samsung] Lodówka: https://www….lean-black
    [Whirlpool] Zmywarka: https://www….3o540-pelg
    [Electrolux] Piekarnik: https://www….x-eob7s31z
    [Electrolux] Mikrofala: https://www….x-evk8e00z
    [Electrolux] Płyta indukcyjna: https://www….v654.bhtml

    Do tego jeszcze rozważam okap nortberg bądź globalo, aczkolwiek nie jestem przekonany do wydawania 2k na okap. Może znalazłaby się jakaś propozycja do +-1k?

    Co sądzi Pan o tym zestawie? Budżet jest dosyć elastyczny, ponieważ wolę sprzęty lepszej jakości, aczkolwiek też nie używam ich zbyt często (tj. nie gotuję jakoś codziennie), więc wolałbym coś +- średniego/lepszego.

    Dziękuję:)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bardzo dobry zestaw, ciężko do czegoś się przyczepić – jedynie przy lodówce warto pamiętać, że wymaga przestrzeni po 5 cm z każdej strony. Co do okapu to Nortberg występuje też pod marką Toflesz, a tam okapy są już w cenach bliższych 1000 zł – jaki rodzaj okapu?

      • Przemek pisze:

        Dziękuję za opinie!

        Podszafkowy? To jest chyba odpowiednia nazwa.

        Ten obecnie jest faworytem: https://www….0-1-czarny

        Zobaczę jeszcze na tą firmę co Pan polecił:)

        Właśnie z lodówką może być problem, tj. z tymi 5cm. Zobaczę jak będę u stolarza, co wymyślimy w związku z tym. Jest jakaś alternatywa, którą by Pan mógł polecić? Równie dobrze wyglądająca, a wymagająca mniej miejsca?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak dokładnie to jest wsad meblowy 😉 Dobry wybór. W szkle czarnym nic innego nie ma sensownego. Potem będą blachy grafitowe jak LG GBB72MCEGN oddające ciepło tyłem z radiatorem, czyli może być obudowana.

  44. sprzet- dwa mieszkania pisze:

    Witam, szukam wyposazenia kuchni do zabudowy dwoch kuchni jedna dla gosci a jedna na prywatny uzytek. Ponizej przykladowe sprzety i pytania. Prosze o komentarz/podpowiedz. z gory dziekuje:

    – mieszaknie na wlasny uzytek:

    1) lodowka – szukalam oddzielniej wysokiej chlodziarki i wysokiej zamrazarki do zabudowy obok siebie, ale poniewaz duzo podrozujemy zmartwilam sie kosztami utrzymania takiego sprzetu wiec zastanwiam sie czy nie kupic duzej chlodziarko/zamrazarki. Samsung BRB30715DWW wyglada interesujaco i moze by wielkoscia wystarczyl w najgorszej opcji 🙂 ale nie moge wyodrebnic oddzielnych frontow szaf do chlodziarki i oddzielnych do zamrazarki; sa jedne drzwi przy otwarciu frontow z chlodziarka ukaze sie tez zamrazarka stad musialaby miec dodatkowe drzwi; czy moze Pan polecic energooszczedna lodowke, z bardzo dorbymi parametrami, ktora mialaby odziele wbudowane drzwi w srodku jak np w modelu Gorenje RBI4182E1? Zalezy mi by byla energooszczedna/dobrej klasy

    2/ plyta indukcyjna z laczonymi polami najlpiej dwoma, licujaca sie na rowni z blatem (bez szlifu- jesli dobrze rozumiem):
    – Electrolux KIV6341
    – – Whirlpool WLS8560AL (z ramka)
    – Whirlpool WLS 1360NE (bez ramki)

    3/ piekarnik parowy (220-230 stopni, z prowadnicami jesli to mozliwe i calkowicie czarny) i tradycyjny z temperatura do 300 stopni (z prowadnicami jesli to mozliwe i calkowicie czarny); zalezy mi by oba byly energooszczedne/dobrej klasy:
    – parowy:
    a/ Electrolux EOB9S31WX (wolalabym calkowicie czarny front)
    b/ Electrolux EOC8H31Z
    4/ piekarnik tradycyjny z temperatura pieczenia ok 300 stopni; mysle ze opcja pyrolizy ze wzgledy na konieczniosc demontazu drabinek i prowadnic jest malo praktyczny a przy katalizie koneiczna jest wymiana wkladow wiec zastanwialam sie nad inna metoda czyszczenia;

    5/okap idealny bylby w plycie indukcyjnej ale mam mala powierzchnie blatu wiec szukam ewentualnie dodatkowego ktory moze umieszczony bylby za plyta; zalezy mi by byl energooszczedny/dobrej klasy?

    6/zmywarka- energooszczedna/dobrej klasy i z krotkim programem:
    – Electrolux KECB731OL Comfrotlift czy WIO30540 PELG
    7/ chlodzarka do wina nie szersza niz 59 cm; energooszczedna/dobrej klasy

    – mieszkanie goscinne (idealnie dobrej jakosci sprzety, ktore przetrwaja roznych lokatorow, energooszczedne i niekonieczne z najwyzszej polki cenowej:

    1) lodowka – energooszczedna/dobrej klasy i no frost:
    – Samsung BRB30715DWW , oszczedna i no frost

    2/ plyta indukcyjna z laczonymi polami najlpiej dwoma, licujaca sie na rowni z blatem (bez szlifu- jesli dobrze rozumiem):
    – Electrolux KIV6341
    – – Whirlpool WLS8560AL (z ramka)
    – Whirlpool WLS 1360NE (bez ramki)

    3/ piekarnik Gorenje BO76SYB Simplicty collection 2.1; energooszczedny/dobrej klasy

    5/okap do montazu pod szafka wiszaca (cos niewielkich rozmiarow, kuchnia otwarta na salon); energooszczedny/dobrej klasy

    6/zmywarka- energooszczedny/dobrej klasy i z dobrym krotkim programem:
    WIO30540 PELG ?

    Zwrocilam uwage na wiele modeli Electroluxa and nie musi to byc ta marka, jestem otwarta na Pana sugestie.

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

    • sprzet kuchenny pisze:

      Dziekuje za komentarz. Czy moge prosic o podpowiedz odnosnie okapu/pochlaniacza? Musze zamontowac go w szafce nad indukcja, Stolarz zasugerowal model Amica OMP6554BG ale ja nie jestem przekonana do jakosci sprzetu tej firmy. Stolarz zasugerowal ze powinine to byc okap nie szerszy niz 60 cm z funkcja pracy w trybie pochlaniacza (filtry weglowe do dokupienia osobno). Czy moze Pan skomentowac i podpowiedziec jaki model tu wybrac? Trudno mi sie polapac w okapach a chcialabym zakupic odpowiedni sprzet. Dodam kuchnia polaczona z salonem plus wentylacja mechaniczna w mieszkaniu (nie jest to malutka wydzielona kuchnia, jesli ma to znaczenie)

      Z gory bardzo dziekuje!

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Amica nie robi okapów, klepie dla nich to dobry podwykonawca, więc można brać bez strachu 😉 Z lepszych można celować w Nortberg, Toflesz, Globalo, Faber, Falmec.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zestaw drugi.
      Lodówka, indukcja ok, płyta też Electroluxa, piekarnik piękny, zmywarka bdb. Co do okapu to rozumiem, że chodzi o wsad meblowy? Dobiera się je do powierzchni kuchni, brać takie o wydajności od 500 m3/h – Toflesz, Nortberg, Globalo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zestaw pierwszy.
      1. Nie bardzo rozumiem o jakich kosztach utrzymania Pani pisze? Jeden taki sprzęt zużywa średnio 250 kWh prądy rocznie, dwa 500 kWh, czyli ok. 385 zł na rok (33 zł miesięcznie)… W zakładanym układzie, to właśnie model Gorenje polecam.
      2. Wszystkie wskazane ok, choć moim faworytem jest model Electroluxa z uwagi na najdłuższe pole łączone.
      3. EOB9 to piekarnik 3w1 prawdziwie parowy, a EOC8 to wspomagany parowo, różnią się też miejscem produkcji – najlepiej brać model z serii EOB8. Wkładów katalitycznych zbyt często się nie wymienia bo szybciej psują się same piekarniki niż zużywają wkłady (takie czasy).
      4. Najpierw trzeba wybrać piekarnik główny, a potem do kompletu zwykły z serii SenseCook z 7, lub 8 w nazwie (będzie miał to co Pani chce).
      5. Okapy blatowe wymagają specjalnej konstrukcji wewnątrz szafki, ma Pani na to miejsce?
      6. Zdecydowanie Whirlpool.

      • sprzet kuchenny pisze:

        Dziekuje bardzo za wskazowki.
        Czesc sprzetow wybrana. Mam kilka dodatkowych pytan (dom prywatny):
        1/zmywarka- czy moze Pan polecic dobrej jakosci zmywarke, ktora ma podnoszony kosz? Electrolux ma 6 modeli (na ich stronie sa minimalne roznice). Czy ten kosz to zbedny bajer a ogolnie taka zmywarka Electroluxa jest slabszej jakosci niz np Whirlpool WIP4041 PLEG lub WIO30540 PELG ?

        2/czy moze Pan polecic chlodziarke do wina do zabudowy nie szersza niz 59,5 cm?

        3/okap/pochlaniacz montowany w blacie wyspy (jest przewidziane miejsce przez architekta); czy lepszy zintegrowany z plyta czy montowany oddzielnie obok plyty indukcyjnej ? Wstepnie wybralam plyte z laczonym duzym polem i zlicowana z blatem Electroluxa i nie wiem czy indukcje ze zintegrowanym okapem maja opcje laczenia pol i licowania z blatem? Nie wiem na co zwrocic uwage poza moca pochlaniania +500. Moze Pan bedzie mogl cos doradzic?

        4/ piekarniki; zgodnie z Pana sugestia przejrzalam piekarniki Electroluxa z serii EOB8 i 70-71litrow pojemnosci i szczerze mowiac nie widze znaczacych roznic. Czy moze Pan podpowiedziec czym sie roznia (tylko wyswietalcz i kolor i delikatnie klasa A+ i A++?

        EOB8S39Z (caly czarna)
        EOB8S39WZ (caly czarna)
        EOB8S31Z (caly czarna)

        EOB8S39X
        EOB8S39WX
        EOB8S31X

        EOB7S31Z – ma bdb opinie ale to model nizszy/starszy od EOB8?
        Czy warto raczej zakupic model z pana rankingu EOB9S31WX niz ktorys z serii EOB8?

        Pieakrnik tardycyjny (70-71 litrow)- czy to sa sensowne modele czy zle szukam, prosze mnie pokierowac (pierkarnik do pieczenia w wyzszej temp niz 230 C, miesa, pizza, ciasta itd)
        KOEAP31WT
        KOE8P81Z
        EOE7P31Z
        KOEBP39Z

        Bardzo dziekuje za podpowiedz.
        pozdrawiam serdecznie
        Justyna

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          1.Comfort Lift w Electroluxie to wygodny bajer, ale ograniczony – zmniejsza nam szerokość kosza i ma udźwig 12 kg o czym trzeba pamiętać. Osobiście wybrałbym jeden ze wskazanych modeli Whirlpoola, lub coś droższego z Boscha/Siemensa.
          2. Tu nie ma dużego wyboru – kwestia stref temperatur i wykonania wnętrza.
          3. Okap oddzielny to zawsze lepsze rozwiązanie.
          4. Te z 39 w nazie to ten sam sprzęt różniący się tylko obecnością WiFi lub nie (W w nazwie na końcu), lub wykończeniem frontu. 31 w połączeniu z 8 w nazwie to stary i sprawdzony programator tekstowy Vision – wycofywany, a 7 w nazwie to najprostszy programator piktogramowy Omega, pozbawiony paru bajerów wynikających z elektroniki (Steamify przykładowo).
          Ze zwykłych brałbym właśnie EOE7P, lub model ostatni.

  45. Michał lodz pisze:

    Witam.Panie Krzysztofie.
    Ktory piekarnik wybrać
    Parowy whirlpool W6 OS4 4S1 H BL czy bosh hbg633nb1 ktory ma tylko podstawowe funkcje.szukam coś w kwocie 2700zl
    Gine juz opiniach doradców w sklepach bo każda jest inna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik Boscha to zwykły, prosty sprzęt za dużą kasę – w tej cenie można mieć bardziej zaawansowane sprzęty jak Electrolux SteamCrisp, Beko bPro 500, Gorenje linia Advanced itp. W Whirlpoolu seria W6 jest spoko, system parowy nie jest tak dopracowany jak w Electroluxie/AEG, czy Boschu/Siemensie i pełni bardziej rolę wspomagania parą – poziom jakości tego systemu jak w Amice.

    • Michał lodz pisze:

      Chciałbym piekarnik dobry i pytanie czy ten model piekarnika parowego whirlpool jest dobrym wyborem, bo są tacy co odradzaja i murem stoją za boshem

  46. Przemek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    Trochę pogrzebałem dalej, oraz dostałem świetną informację, na sprzęty w dobrych cenach. Porównując zestaw z electroluxa oraz samsunga, który według Pana byłby ciekawszy? Pomińmy ceny, finalnie wyjdą tyle samo.

    Electrolux:

    [Electrolux] Piekarnik: https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-electrolux-eob7s31z
    [Electrolux] Mikrofala: https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/kuchenki-mikrofalowe,-kuchnie-i-ekspresy-do-zabudowy/kuchnie-mikrofalowe-do-zabudowy/kuchenka-mikrofalowa-electrolux-evk8e00z 
    [Electrolux] Płyta indukcyjna: https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/electrolux-slim-fit-civ654.bhtml

    Samsung:

    [Samsung] Mikrofala: https://www….a6139bk-eo
    [Samsung] Piekarnik: https://www….y-czarny-a
    [Samsung] Płyta indukcyjna: https://www….77gk.bhtml

    Do tego planowałem wziąć jeszcze szufladę podgrzewającą:
    https://www….9100wd-ur/

    Bardziej przekonuje mnie Samsung pod względem designu + połączenia z aplikacją. Mam już klimatyzator od nich, także wszystko byłoby w jednej aplikacji.

    Nie mogłem znaleźć mikrofali pod design Infinity Line, aczkolwiek ta wydaje mi się pasująca.

    Jak Pan sądzi. Warto iść w samsunga, będzie on porównywalny, czy Electrolux tutaj jest na prowadzeniu?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Elektronikę w tym piekarniku Samsunga projektował jakiś Hindus jako 16 podwykonawca podwykonawcy – innego wytłumaczenia nie widzę – jak można było wsadzić do flagowej serii tak tragiczny programator z wielopoziomowym menu, małą ilością funkcji, kiepską grafiką i małą ilością informacji na raz. Zestaw Electroluxa dużo lepszy. Jedyne co Samsung ma lepszego to (nieco) mikrofalę.

  47. Justyna pisze:

    Witam. Mam pytanie, która kuchenka lepsza: Kuchnia AMICA 57IE3.323PaHTaDp(W) czy ta Kuchenka elektryczna AMICA 58IES3.322HTADQ (W ? Niestety muszę mieć kolor biały i ciężko znaleźć coś odpowiedniego. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsza ma sterowanie płytą z tradycyjnych pokrętłem, a druga dotykowe sensowny na płycie, do tego pierwsza ma metalowy uchwyt, wygodniejsze pokrętła i prowadnicę teleskopową w piekarniku, więc 1 zdecydowanie lepsza.

  48. Edith pisze:

    Witam. Proszę o pomoc w wyborze:

    Zmywarka
    Whirlpool WIO 3O540 PELG
    Bosch SMV4ECX14E
    Beko DIS48120
    Electrolux EEM69310

    płyta
    Whirlpool Wl S8560 Al
    Electrolux EIV634

    mikrofala
    Electrolux EMS4253TMK  

    okap
    Electrolux LFG716X

    lodówka
    Lodówka Whirlpool WHC20 T352

    Lodówka Electrolux ENT6TE18S

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka zdecydowanie Whirlpool, okap i mikro ok, płyta Electroluxa stara i sprawdzona, choć Whirlpoola też świetna. Zmywarka Beko to 45 cm, a reszta 60 cm, więc chyba coś nie pasuje. Whirlpool wygrywa z tych 4.

  49. Michał pisze:

    Witam, szukam piekarnika który będzie w pakiecie z mikrofalówką, co może Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W sensie piekarnik z mikrofalą 2w1?

      • Alka pisze:

        Dzień dobry. Mam pytanie o piekarnik parowy Hisense? Dobry sprzęt czy chiński bubel? Nie znam tej firmy ale w sklepie zachęcające opisy 🤔

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To są bliźniacze modele do Gorenje, tylko z lekko innym designem i kolorem podświetlenia wyświetlaczy – są spoko.

          • Alka pisze:

            A taki Piekarnik HISENSE BSA66334PG byłby ok? Czy może zaproponowałby Pan coś lepszego w podobnej cenie?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak, będzie ok, choć z logo Gorenje w cenie 2000 zł będzie już model nieco lepiej doposażony.

  50. Peter pisze:

    Dzień dobry, proszę o podanie różnicy między piekarnikiem Electrolux EOB8S39WX a Electrolux EOB8S39X . Czy różnią się jedynie modułem Wi-Fi. Zgodnie z cenami w sklepach internetowych model bez Wi-Fi jest droższy – dlaczego? Czy coś jeszcze różni te dwa piekarniki?


reklamaml