Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.
Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.
Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.
Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.
Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.
Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.
Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.
Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.
Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.
Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.
Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Media Expert rusza ze świetną promocją na lodówki do zabudowy marki Hisense. Nie tylko kupisz…
Testujemy robota Roborock Saros 10R, który ma obrotowe mopy, system nawigacji nawet 21x dokładniejszy od…
Oficjalny, polski sklep Dreame na AliExpress ma genialne ceny na kilka świetnych modeli pionówek i…
Czy można kupić dobry odkurzacz pionowy za 323 zł? Podobno tak, bo na promocję właśnie…
Na AliExpress mamy teraz sporo przecen – jedne lepsze, drugie gorsze. Wśród tych wszystkich ofert…
Wraca świetna promocja na pojedyncze urządzenia, jak i zestawy AGD marki Siemens. Zyskać można do…
Komentarze
Dzień dobry Panie Krzysztofie, proszę o radę, który piekarnik wybrać, mam 4 modele (z funkcją gotowania na parze)? Chyba że może Pan coś jeszcze doradzić innego? Zależy mi na pyrolizie, 320 st. C, gotowaniu na parze i czujniku wilgotności. Poniżej zestawiłem co udało mi się ustalić, jak widać piekarnikom zawsze brakuje jakiejś cechy. Pytanie czy piekarnik Hisense spełnia te warunki i czy warto brać go pod uwagę?
AEG – BSK792280B (ma czujnik wilgoci, ale brak pyrolizy i max temp 230 st)
Electrolux - EOB9S31WX (brak czujnika wilgoci, brak pyrolizy i max temp 230 st)
Electrolux - EOB8S39H (brak czujnika wilgoci, pyroliza-tak i max temp 300 st)
Hisense - BAS614P8B (nie wiem, czy ma czujnik wilgotności ? pyroliza – tak, 320 st.C)
Z góry dziękuję za informację
Z tego co widzę to Hisense też nie ma czujnika wilgotności, ale to nowość, jeszcze nie sprawdzony model, choć na papierze wygląda na godnego konkurenta dla Electroluxa i AEG serii SteamPro.
EOB8S39H nie ma pyrolizy, a czyszczenie parowe i też temperaturę do 230 stopni, jak każdy SteamBoost i SteamPro.
Dziękuję za informacje, a czy planuje Pan w niedalekiej przyszłości zrobić testy tego Heisensa? Nie wiem czy ryzykować, czy nie lepiej wziąć Electroluxa SteamBoost 800 EOB9S31WX , choć ostatnio ktoś pisał, że mają poważne wady i ujawniają się po 3 latach użytkowania. Czy Electrolux coś poprawiał w nowoprodukowanych modelach?
Nie dostajemy na testy piekarników i ogólnie test dużego AGD to rzadkość.
Szybko sensownej opinii na jego temat sobie nie wyrobię, sprawdzałem, czy w mojej okolicy jakiś Media Expert go ma - niestety.
Większość piekarników parowych ma problem z szczelnością komory przy funkcji parowej i tak też jest z Electroluxami.
Witam
takie pytanie AEG BPE778380B - jaki ma dokładny odpowiednik w Electrolux ?
i czy soft oraz wykonanie samego piekarnika AEG np kratki i prowadnice oraz tace to to samo co Electrolux ?
U kolegi w electrolux blacha po pół roku sie przekosiła od uzywania
Byłem przekonany do zakupu AEG (nie moge go jednak obejrzeć go na żywo nigdzie) a po obejrzeniu wielu Electroluxów w Elektromarketach oraz wyższych modeli Hisense i Haier (zakup za około 4000zł ) zaczynam sie wahać czy nie kupic cos typu Hisense BAS614P8B lub może jakiś wysoki model Haier ?.
Nie chce piekarnika w pełni parowego tylko takiego z dodatkiem pary jak ten model AEG bo zalezy mi na conajmniej 300 stopni dla pizzy i pyrolizie
Piekarnik bedzie wykorzystywany często do wyrastania i pieczenia chleba na zakwasie a znalazłem opinie że wysokie modele Electrolux miewają skopany soft i grzeje na programie do wyrastania ciasta do 70 stopni, i teraz jesli soft jest ten sam AEG=Electrolux no to musiałbym definitywnie wykluczyc AEG a zakup Hisense/Haier - firmy dla mnie mało jeszcze znane na polskim rynku chociaz Hisense ma sporo pozytywnych opionii niestety max z tygodnia po po zakupie
AEG = Electrolux, w odpowiednikach bez żadnych różnic jakościowych. Idealnego odpowiednika tego AEG nie ma na polskim rynku - najbliżej mu do EOD6F77WZ , różnica to miejsce produkcji - AEG Niemcy, a Electrolux Włochy i zazwyczaj te niemieckie mają lepszą jakość wykonania, płynniej działające zawiasy itp., ale na pewno ten AEG nie jest wart 4000 zł - kogoś lekko pogrzało z ceną tak prostego sprzętu. AEG to SteamBake, czyli zwykły piekarnik, on nie ma nic wspólnego z funkcjami parowymi, tam można po prostu wlać wodę na dno i tyle, tak jak w każdym innym piekarniku wstawia się naczynie z wodą, a jedynie producent dorobił do tego marketing.
Wskazany Hisense to odpowiednik piekarników SteamPro i SteamBoost Electroluxa/AEG, a produkuje je Gorenje, więc nie ma żadnych obaw - to jedne z najlepszych piekarników parowych na rynku.
przepraszam tyle jest tych modeli że jakiś czeski bąłd przy przeklejaniu się wkradł wpisałem model a link prowadzi do jakiegoś jeszcze innego modelu
chodziło mi o bse778380b2
https://www.aeg.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/bse778380b2/
juz z dyszą pary i jego odpowiednik w Electrolux
Odpowiednikiem będzie przykładowo: ELECTROLUX EOC8P39H .
najnowszy hisense BAS614P8B czy sprawdzony gorenje BCS798S24BG ? :)
Brałbym sprawdzone Gorenje ;)
Dzień dobry,
Czy piekarnik KOAAS31WX to produkcja niemiecka?, jaka płyta indukcyjna pasowałaby do niego? (montaż w blacie nad nim)
Jeszcze zapytam o odpowiedniki AEG tego piekarnika.
pozdrawiam
Tak to model niemiecki.
AEG: BSK999330M i BSK999330T .
Indukcja dowolna, piekarnik nie determinuje wyboru indukcji.
Jeśli ma być z tej samej firmy to polecić mogę każdą od Electroluxa EIV634 w górę, z wyjątkiem modeli z ekranem dotykowym.
Dziękuję za odpowiedź, nie spodziewałem się, że odpowiedniki AEG będą takie drogie.
Płyta EIS6648 ma jednak wyświetlacz dotykowy, warta jest tej ceny?, czy lepiej niższy model np. EIS67453
Ten wyświetlacz kolorowy jest bardzo upierdliwy, lepiej normalny sterownik sliderowy.
dzień dobry,
przymierzam się do kupna płyty :
Electrolux EIS67483 z CookSmart Touch. Czy to jest jeden z modeli którego pan nie poleca za względu na ekran dotykowy?
pozdrawiam serdecznie
Ten jest ok, to nowe rozwiązanie i miałem okazję sprawdzić jak działa - nie polecam tych podłużnych ekranów dotykowych.
Taki dylemat gubię się w tych steamboostach, steamcrisp zastanawiam się nad tym wyborem
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eob9s31wx/
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/pyrolytic-oven/eoc9p31wx/
Pod względem elektorniki, wyposażenia, miejsca produkcji to te same piekarniki, różnią się tylko ograniczeniem softowym systemu parowego w EOC do wspomagania pieczenia parą, bez możliwości gotowania na parze w całej komorze (ma gotowanie łączące termoobieg z dodatkiem pary) + systemem samoczyszczenia (EOC ma pyrolizę) i jeszcze zakresem temp. 30-300 stopni w EOC i 30-230 stopni w EOB.
Najprościej porównać w nich tryby gotowania
EOB - Tryby gotowania: mała wilgotność, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, pizza, ogrzewanie talerzy, utrzymywanie temperatury, powolne gotowanie, regeneracja parowa , Steamify, termoobieg, grillowanie turbo, Au Gratin, grzanie dolne, pieczenie chleba, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, wyrastanie ciasta, suszenie, zamrożone potrawy, para 100%, grill, duża wilgotność.
EOC - Tryby gotowania: Au Gratin, grzanie dolne, pieczenie chleba, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, wyrastanie ciasta, suszenie, zamrożone potrawy, grill, mała wilgotność, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, pizza, ogrzewanie talerzy, utrzymywanie temperatury, powolne gotowanie, regeneracja parowa , termoobieg, grillowanie turbo.
Dzięki za odpowiedz, jeszcze takie pytanko, na czym polega ta różnica:
ProfiSteam3
Profisteam2
To nazwy własne systemów parowych, ale lepiej opierać się na określeniach serii.
Tak patrząc https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/pyrolytic-oven/eoc9p31wx/?tduid=79fc9bf4b2e4541ec5e0dd5d45f10eb4&utm_source=tradedoubler&utm_medium=affiliate&utm_content=1519650 jest z niższej serii a posiada ProfiSteam3
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eob9s31wx/?tduid=79fc9bf4b2e4541ec5e0dd5d45f10eb4&utm_source=tradedoubler&utm_medium=affiliate&utm_content=1519650 ma Profisteam2 czyli teoretycznie niższą opcję, tylko nigdzie nie mogę znaleźć co to jest za różnica
To nie ma znaczenia, ważne jest to czy to SteamBoost (wtedy ma Steamify i gotowanie w całej komorze), czy SteamCrisp - wspomaganie pieczenia parą i ewentualnie gotowanie w dodatkowych naczyniu.
Panie Krzysztofie,
gotowanie parowe + pyroliza, tylko Samsung czy któryś z producentów jeszcze oferuje taki układ? W Electroluxie/AEG i Gorenje z tego co widzę jak gotowanie na parze to i czyszczenie parowe.
Jakiś konkretny model jest warty uwagi bardziej niż inne? Zależy mi na tym, żeby kupić dobre urządzenie, ale też nie dopłacać za coś co nie jest tego warte. Wszystkie smart opcje nie są dla mnie istotne.
Pozdrawiam!
W Gorenje nie ma na razie takiej opcji, ale niedługo pojawią się piekarniki łączące pyrolizę i generator pary - pokazali takie na targach IFA zarówno pod logo Gorenje jak i Hisense.
Electrolux i AEG nie mają takiej opcji.
Samsung łączy te 2 funkcje, ale zazwyczaj gotowanie jest wtedy w specjalnym naczyniu, a nie całej komorze, choć w najdroższych modelach też to nieco inaczej zrobili.
Dzień dobry, pojawił się podobno nowy Piekarnik HISENSE BAS614P8B . W opisie ,że gotowanie na parze i pyroliza jednocześnie. Czy rzeczywiście jjest tam generator pary i czy pan polecił by ten model zamiast Piekarnika Electrolux SteamBoost COB8S39WZ ?
pozdrawia serdecznie
Wspominałem o tych nowych modelach Hisense/Gorenje przy okazji relacji z targów IFA 2024.
Na żywo zrobiły na mnie świetne wrażenia, świetna elektronika, zaawansowany system parowy jak w flagowych Gorenje, dobre wyposażenie komory pieczenia i podwójne oświetlenie - wydaje się godnym konkurentem serii SteamBoost, a nawet SteamPro Electroluxa/AEG, a także flagowych modeli Boscha serii 8 i Siemensa serii iQ700. Z pełną rekomendacją trzeba nieco poczekać, bo to totalna nowość.
wg filmów na YT - i forów rosyjskojęzycznych
GORENJE ma elektronię sterujaca totalnie nie zabezpeiczoną przed wilgocią. dodatkowo w wersji z pyrolizą uszczelka nie jest wystarczajaco dociskana podczas pieczenia drzwiami (bo jest jakaś inna niż w wersji bez pyrolizy) i para delikatnie ulatnia sie z komory nawet podczas pieczenia lecąc przez dziórkę nad drzwiczkami wprost na moduł sterujący i dalej do wentylatora (taki wymuszony ciąg). kiedy otwiera się drzwiczki wentylator sie zatrzymuje i cała para leci wtedy wprost na te elektronike. jest to podobno przyczyna wielu błedów
Nie wiem jak jest z Hisense ? wie Pan coś o tym ?.
w boschu elektronika podobno jest w hermetycznym pudełku .
może sie Pan odnieśc do tej informacji ?
To typowe dla piekarników łączących pyrolizę i funkcje parowe wszystkich firm - uszczelka stosowana w pyrolizie nie jest tak szczelna jak zwykła gumowa, więc ten problem czasem pojawia się w Electroluxach SteamCrisp, Beko, czy właśnie Gorenje/Hisense, tylko, że zazwyczaj problem dotyczy panelu sterowania i jego sensorów od zewnątrz, a nie samych bebechów. Co do zabezpieczenia elektroniki w środku, to mogę potwierdzić, że elektronika w Gorenje jest tylko częściowo izolowana poza komorą pieczenia.
Dzień dobry. Bardzo proszę o podpowiedz. Interesuje mnie piekarnik parowy najlepiej aby miał opcje air fryer ale tak dobrze chyba nie będzie;)
Mam na uwadze modele elektrolux EOC8P39WZ , COC8H31Z wydaje się mieć więcej funkcji ale niema pyrolizy. EOC8H31Z że względu na cenę ;) niewiem gdzie jest haczyk ;) oraz hisense BSA66346PBGWIFI . Proszę o poradę bo ostatnio wyszłam że sklepy głupsza niż weszłam;)
Litera za pierwszą cyfrą oznacza system czyszczenia - P to pyroliza, H to hydroliza, czyli czyszczenie parowe. Pierwszy ma nowszą elektronikę, kolory tableci EXCite, a pozostałe Electroluxy to stary i sprawdzony programator tekstowy Vision - wszystkie 3 są godne polecenia, ale różnice jak widać są. Pierwszy ma też sterowanie zdalne z apki po WiFi, choć działa to w tej firmie średnio (delikatnie pisząc). Hisense to już nie jest piekarnik z generatorem pary, a wlewką wody, która trafia na tackę pod grzałką grilla, więc to poziom niżej, coś jak SteamBake w Electroluxie, a nie konkurent dla wymienionych SteamCrisp.
Aaa dodam że w elekroluxie podoba mi się funkcja "regeneracja", czy ewentualnie w innych piekarnikach jest coś podobnego?
Dzień dobry,
muszę przyznać, że ma Pan ogromną wiedzę na temat sprzętu AGD, chylę czoła, bo jak rozmawiałem z infolinią Electroluxa, to nawet połowy Pańskiej wiedzy nie mają.
próbuję od rana zdecydować się na jakiś piekarnik parowy. Póki co moim faworytem jest Electrolux EOB8S39WZ , ale czytając ofertę Electroluxa, ciężko jest laikowi połapać się w różnicach między modelami. Różnica jest spora w cenie, ale według ich porównywarki różnią się przeważnie trzema rzeczami: kolorem/wyglądem, wyświetlaczem i funkcją łączenia się ze smartfonem.
Zastanawiam się czy znajdę coś lepszego w podobnym przedziale cenowym, choć model, który wymieniłem można wyrwać za 3,5 tys. złotych.
Będę szalenie wdzięczny za jakąkolwiek opinię, gdyż jestem zmęczony od tego czytania wszystkiego, a co najgorsze, że czuję się głupszy :)
Pozdrawiam serdecznie,
Artur
W tej okolicy cenowej to będzie najlepszy wybór, choć występuje on pod kilkoma oznaczeniami: COB8S39WZ dla Euro i LOB8S39Z dla ME.
Dzień dobry Panie Krzysztofie, przeczytałam chyba wszystko, co Pan napisał o piekarnikach, ale mam jeszcze wątpliwości.
Marzy mi się piekarnik 3 w 1, ale priorytet to trwałość sprzętu – nie chcę go za trzy lata naprawiać lub wymieniać. Budżet to optymalnie 3500 zł.
Rozważam Amikę ED87389BA+ X-Type Steam , ED97599BA+ X-Type Steam lub ED97795V Studio Steam (o ile jest jeszcze opcja z pięcioletnią gwarancją). Jedyną alternatywą wydaje mi się Gorenje BCS747S34X SousVide , tylko że chyba nie ma opcji w czerni?
Czy Amica jest dobrym wyborem, czy mogą być problemy z trwałością?
Z tych 4 najlepszym modelem jest oczywiście Gorenje, ale też pod względem elektroniki najprostszym i najstarszym, nie występuje w czerni. Co do Amica to różnie bywa - kwestia sztuki w jaką się trafi. Na pewno programator w ED9 jest mniej problematyczny od tego w ED8 - iCook Timer uwielbia się zacinać, nie jest ekranem dotykowym, a do tego to straszna staroć z tak kiepskim procesorem, małą ilością pamięci, że nie mam pojęcia jak to może działać. Amica ma w zamyśle niezły system parowy bazujący na programach automatycznych, ale już program manualny bazuje na programie parowym nr 1 dając opcje jego modyfikacji. W Gorenje, czy Electroluxie zakres modyfikacji i ustawienie funkcji parowych jest lepiej pomyślane, daje szersze możliwości dostosowania, jak przykładowo funkcja Steamify w Electroluxie, czy w Gorenje pieczenie z parą wieloetapowe. Najlepiej dołożyć do Gorenje, jeśli ma być czarny to BCS798S24BG , a drugą opcją są wszelkie Electroluxy/AEG serii SteamBoost i SteamPro, a także Bosch seria 8, Siemens iQ700 - oba koncerny mają teraz promocje z casbackiem.
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Widzę, że porządna para nie mieści mi się w budżecie (albo jest kosztem innych ważnych dla mnie kwestii), więc zmieniam założenia i będę pisać pod odpowiednim artykułem, żeby tu nie robić bałaganu :)
Dzień dobry
Panie Krzysztofie zwracam się z prośbą o pomoc przy wyborze piekarnika. Ze względu na ograniczoną przestrzeń w kuchni piekarnik będzie w słupku nad blatem, otwierane drzwiczki na blat. Szukam piekarnika parowego (gotowanie na parze) teraz już wiem dzięki Panu, że z wytwornicą pary. Zastanawiam się jednak czy podłączenie takiego piekarnika jest tylko do wody bo takiej opcji nie mam. Czy wszystkie piekarniki tego typu są bardzo głośne?Zależy mi bardzo na funkcji podgrzewania jedzenia (likwidowana jest mikrofalówka)opcje czyszczenia to zbędne udziwnienia? czyszczenie katalityczne czy pyroliza czy w ogóle bez tego (czy takie funkcje z czasem wymagają dodatkowych kosztów? jak wymiana?) pokrętła chowane ale podświetlane aby się nie wycierały, nie zależy mi na innych opcjach, no może temperatura 250. Będę wdzięczna za Pana sugestie. Preferuję Electrolux, zaczynałam w budżecie 1500 ale jak się okazało to były piekarniki z funkcją pary a nie parowe, mój poprzedni piekarnik był gazowy więc trudno mi się odnaleźć w obecnym asortymencie.
Będę wdzięczna za Pana wszelkie rady.
Żaden taki piekarnik nie wymaga podłączenia pod obieg wody, mają wlewkę lub wyjmowany zbiornik, który to my uzupełniamy ręcznie. Piekarniki zazwyczaj nie przekraczają 50 dB głośności pracy wentylatora, więc nie nazwałbym ich głośnymi, to raczej poziom zmywarek do naczyń lub niższy. Jeśli piekarnik ma mieć generator pary, to tylko w modelach bez gotowania na parze może być pyroliza (z 2-3 wyjątkami), tylko modele wspomagane parowo mogą mieć pyrolizę. Większość dobrych modeli jest jednak elektroniczna, jeśli ma mieć pokrętła, pyrolizę i wspomaganie parowe z generatora to najlepiej celować w Electroluxa EOC6P77H i jemu podobne, ale to piekarniki za 3000 zł. W okolicy 1500 zł nie ma piekarników z generatorem pary, no może poza promocjami na 1 model Beko w Neonet - BBIS13400XC - czasem przeceniany do 1300 zł.
Dziękuję bardzo za pomoc. Pozwolę jeszcze się podpytać gdybym wzięła pod uwagę piekarnik bez gotowania na parze i skusiła się na samą funkcję pary to czy mógłby Pan zarekomendować jakiś model z Electroluxa? Lepsza opcja gdy wodę wylewa się na dolną blachę czy gdy jest wbudowany pojemnik?
Dzień dobry,
Mój wybór póki co to Electrolux 600 SteamBake EOD6P77WX , jednak nie mogę nigdzie znaleźć informacji ani też dowiedzieć się u sprzedawców, czy w tym konkretnym modelu jest opcja regeneracji posiłków parą?
Nie ma takiej opcji w menu bo to piekarnik bez generatora pary, wylewa się wodę na dno komory, więc pozostaje ręczne ustawienie temperatury, nastawy i wlanie wody do wnęki komory. Wśród nastaw jest opcja "nawilżanie", więc pewnie to ją da się do tego wykorzystać.