Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.
Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.
Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.
Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.
Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.
Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.
Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.
Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.
Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.
Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.
Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Debiutuje MPM iCook MRK-48 - niedrogi termorobot z serii, która od dawna cieszy się sporą…
Amica wprowadza cztery nowe produkty w kategorii pralnictwa: trzy pralki o wsadach 7, 8, 9…
Dyson długo kazał na siebie czekać, ale w końcu dołączył do grona producentów odkurzaczy mopujących…
Marka Bosch wprowadza ostatnio sporo nowości w pralnictwie i jedna jest niemałym zaskoczeniem. Bosch WUU28T10PL…
Sieć EURO ma teraz sporo markowych pralek w mocnych przecenach. Wybraliśmy 5 najlepszych ofert w…
Platforma zakupów jednodniowych iBood ma dziś super ofertę na zaawansowany ekspres kolbowy Sage Barista Touch…
Komentarze
Czy piekarnik z pyrolizą Gorenje [cena_szukaj]BPS6737E13WG [/cena_szukaj]jest w porządku? I czy taki piekarnik można zamontować bezpośrednio pod płytą indukcyjną? Czy istnieje możliwość, że temperatura przy czyszczeniu pyrolitycznym uszkodzi płytę?
Ja najbardziej - to prosty i porządny piekarnik. Nie ma takiej opcji żeby pyroliza uszkodziła płytę.
Dzień dobry Panie Krzysztofie, poproszę o informację, który wg Pana piekarnik jest lepszy z tych dwóch : SteamBoost [cena_szukaj]COB8S39WZ[/cena_szukaj] czy Gorenje [cena_szukaj]BCS798S24BG[/cena_szukaj]. Czy dobrze wnioskuję, ze model z gorenje ma lepszy system parowy ( wyjmowana wlewka na wodę , co jest bardziej higienicznym rozwiązaniem pod względem czyszczenia), automatyczne odpompowywanie wody do zbiornika . Panel sterowania dotykowy w eletroluxie też wydaje mi się , że nie należy do najprzyjaźniejszych. O elektroluxie czytałam opinie, że zakres temperatur jaki podaje producent 30-230 nie jest do końca utrzymamy, gdyż tą niską temperaturę 30 stopni cięzko tak na prawdę uzyskać. I ostatnia sprawa- czy te dwa modele mogą być umieszczone w szafce głębokości 55 cm - czy mogą być dosunięte do ściany , czy musi być jeszcze jakiś luz (będzie umieszczona płyta indykcyjna eletrolux slim fit nad piekarnikiem ) Proszę o Pana opinię w ytch kwestiach.
Model Gorenje to już bardziej odpowiednik Electroluxa SteamPro, a nie SteamBoost - właśnie z uwagi na wyjmowany zbiornik i funkcjonalność 4w1 z sous vide. W obu przypadkach mebel powinien mieć wnękę min. 55 cm. Gorenje i Electrolux zajmują 54,6 cm w takiej niszy, więc 55 cm wystarczy. Elektronika w Gorenje jest 3 segmentowa, więc przez to nieco wygodniejsza i bardziej intuicyjna, ale ta w Electroluxie też nie jest zła. Temperatury 30-70 stopni to w większości piekarników są trudne do realnego osiągnięcia, dopiero dobre modele z sous vide nieco lepiej sobie z tym radzą.
Dzień dobry. Panie Krzysztofie poszukuję dobrego piekarnika dobrej jakości z funkcją pyrolizy mógłby być parowy choć niekoniecznie ale mógłby mieć termometr do mięsa. Myślałem o firmie Electrolux, Gorenje albo Hisense.
Połączenie pyrolizy może być z wspomaganiem parowym - w Electroluxie jest to seria SteamCrisp jak modele EOC8P, EOC6P itp. W Gorenje będzie to linia Advanced, choć oni w porównaniu do Electroluxa nie mają w tej linii generatorów pary, a po prostu woda wylewa się na mini tackę pod grzałką grilla i podgrzewa, choć sama jakość wykonania jest lepsza niż w E.
Dzień dobry, który piekarnik parowy z poniższych dwóch wybrać?
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/eob8s39wz2/
https://www.samsung.com/pl/cooking-appliances/ovens/nv7000b-6series-dual-cook-full-steam-6series-dual-cook-steam-nv7b6685bak-u2/ (wiem, że nie ma go na liście, ale jest zbliżony model z dzielonymi drzwiami)
Zależy nam na generatorze pary - mamy obecnie Amica ze sterowaniem przez WiFi i ekranem LCD, ale chcemy coś lepszego w cenie ok. 4k PLN
Electrolux robi jedne z najlepszych piekarników parowych, a w stosunku do Samsunga to kompletnie inaczej pomyślane sprzęty. E nie bawi się w dzielenie komory, cała komora może być parowarem, nie tak jak w S, że komora potrafi tylko wspomagać pieczenie parą, a gotować w specjalnym naczyniu podłączanym wężykiem do dyszy generatora pary. Samsung ma więcej bajerów smart, większą komorę na wysokość, mniej przyjazny sterownik. Z tych 2 zdecydowanie wybrałbym Electroluxa, ale Samsung też ma spore grono odbiorców i zadowolonych użytkowników.
Witam a co pan sądzi o piekarniku [cena_szukaj]SIEMENS HB537 AOSO[/cena_szukaj] i Q500 jest teraz w dobrej cenie czy jednak GORENIE ADVANCED [cena_szukaj]BPSX6747A05BG[/cena_szukaj] troszkę droższy.
Gorenje lepsze pod każdym względem, od wykonania po funkcjonalność :)
Choć Siemens ma ciekawie rozwiązane pokrętła z podświetleniem od frontu, ale to i tak poziom niżej.
Dzien dobry,
Panie Krzysztofie czy moglabym prosic Pana o radę odnosnie piekarnika.. Zastanawiam się nad:
1. Electrolux [cena_szukaj]EOB7S31Z[/cena_szukaj], choc w grę wchodzi tez doplata do droższego modelu tj:
2. Bosch [cena_szukaj]HSG636BB1[/cena_szukaj],
3.Electrolux [cena_szukaj]COB8S39Z[/cena_szukaj],
4. Electrolux [cena_szukaj]EOB8S39H[/cena_szukaj],
5. Electrolux [cena_szukaj]LOB8S39Z[/cena_szukaj],
6.Electrolux [cena_szukaj]COB8S39WZ[/cena_szukaj],
7.Electrolux [cena_szukaj]EOB9S31WX[/cena_szukaj].
8.Ewentualnie Amica [cena_szukaj]ED97599BA+ X-TYPE STEAM[/cena_szukaj], ktora jest sporo tansza..
Czy moglabym prosić Pana o pomoc, ktory zakup jest najbardziej oplacalny w stosunku jsmak wypiekow/cena? W piekarniku nie planuję piec mięsa. I jak to jest z pizza, czy ona sie nie upiecze?
Pozdrawiam serdecznie
Amica to najtańsza i jednocześnie najsłabsza opcja w tym gronie. Bosch i [cena_szukaj]EOB9S31WX[/cena_szukaj] to zbliżone opcje pod każdym względem, a potem wszystkie wymienione 4 wersje tego samego piekarnika Electrolux z 39 w nazwie to różnica dystrybucji, dekoru (Z - czarne szkło, H - stalowa ramka w ciemnym macie wokół programatora, X - stalowe wstawki), W na końcu to po prostu WIFI. Większość życia pizzę robię w okolicy 220 stopni i te piekarniki to ogarniają :) Każdy od 2 do 7 będzie susper.
Jeśli dobrze rozumiem to modele
[cena_szukaj]LOB8S39WZ[/cena_szukaj]
[cena_szukaj]EOB8S39WZ[/cena_szukaj]
[cena_szukaj]COB8S39WZ[/cena_szukaj]
to te same piekarniki tylko stworzone dla innych sprzedawców?
Dokładnie tak :)
A może Pan polecić cos lepszego od wymienionych wersji w podobnych pieniądzach?
Czy lepszego to raczej nie, ale konkurencyjnego, podobnego:
[cena_szukaj]Gorenje BCS798S24BG[/cena_szukaj] - 3999 zł
[cena_szukaj]Siemens HS636GDS2[/cena_szukaj] - może nieco biedniej wyposażony, ale z ceny 4299 zł ma cashback 1200 zł, więc wychodzi mega tanio.
[cena_szukaj]eob9s31wx[/cena_szukaj] jest na fajnej promce
Niestety wersja czarna kosztuje już za dużo ale w porównaniu do 39 jakie są różnice?
4600 zł to stała cena na ten model, żadna promocja. Główna różnica to szerszy ekran dotykowy, a tak to ten sam poziom pary - SteamBoost.
Ok, bardzo Panu dziękuję:)
Dzień dobry!
[cena_szukaj]EOB7S31Z[/cena_szukaj]- planuję zakup tego piekarnika,ma niższą cenę niż inne modele serii 800 nie ma jednak funkcji steamify.
Czy jest ona(powyższa funkcja) warta dopłaty kilkuset złotych do [cena_szukaj]EOB8S39WZ[/cena_szukaj]?
Będę wdzięczna za odpowiedź, w tym tygodniu muszę kupić piekarnik.
Pozdrawiam.
Pierwszy to dobry, podstawowy model serii SteamBoost z programatorem Omega - piktogramowy bez bajerów. Drugi to już dopłata do kolorowego programatora dotykowego z masą programów i opcji, WIFI, a także Steamify - warto dopłacić :)
Panie Krzysztofie ,co Pan sądzi na temat piekarnika Elektrolux [cena_szukaj]EOC6H76Z [/cena_szukaj]?
Dzień dobry,
który wybrać piekarnik: [cena_szukaj]EOB7S31X[/cena_szukaj] czy [cena_szukaj]LOC8H31X[/cena_szukaj]?
pozdrawiam
EOB to niemiecki model SteamBoost, czyli 3w1 z generatorem pary służącym już jako parowar. LOC to włoski SteamCrisp, czyli generator pary służy do wspomagania pieczenia parą. Inna jakość wykonania, miejsca produkcji, zastosowania i zakres temperatury (te które gotują parowo są ograniczone do 230, pozostałem mają do 300 osiągane grillem).
Panie Krzysztofie, czytam i czytam, i mam wrażenie że już kompletnie się pogubiłam, a muszę kupić całe wyposażenie do kuchni, jeśli możliwe proszę o pomoc. Muszę kupić:
1. Lodówkę - wolnostojącą, ale z możliwością wstawienia w zabudowę, jak największa pojemność, szerokość do 70 cm, czarna; 2. Piekarnik - do zabudowy, czarny, parowy, najlepiej z temperaturą do 300 stopni; 3. Płyta indukcyjna - czarna, łączone pola;
4. Okap do zabudowy
Jak duże pomieszczenie w którym okap będzie pracować. Teleskopowy, czy wsad meblowy. Kolor ma znaczenie?
Co do lodówki o szerokości 70 cm z możliwością wstawienia między zabudowę i w kolorze czarnym to praktycznie tylko modele Boscha i Siemensa PerfectFit:
[cena_szukaj]Bosch KGN49LBCF[/cena_szukaj] - czarne szkło.
[cena_szukaj]Siemens KG49NXXEA[/cena_szukaj] - grafitowa stal.
Piekarnik z temperaturą do 300 stopni to będzie wspomagany parowo, bez opcji gotowania na parze, czyli wszystkie serii SteamCrisp Electroluxa/AEG.