>

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.

Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.

Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.

Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.

Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.

Bosch HSG636BB1

Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.

Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.

Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.

Bosch HSG636BB1

Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.

Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.

Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:

  • HSG636ES1 – odpowiednik w czarno-srebrnym kolorze,
  • CSG656BS2 – model czarno-srebrny w wersji kompaktowej 46 cm wysokości.
Krzysztof Kulikowski

Komentarze

  • Witam,
    Szukam niedrogiego piekarnika parowego dobrej jakości.
    Zastanawiam się między electroluxem [cena_szukaj]EOB8S39WZ[/cena_szukaj], samsung [cena_szukaj]nv75n7626rb[/cena_szukaj], a electroluxem [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj]. Który jest najlepszy Pana zdaniem? A może w ogóle jakis inny model warto rozważyć?

    • Parowy to jest tylko pierwszy Electrolux - jeden z najlepszych piekarników 3w1 na rynku (gotuje, wspomaga pieczenie parą i piecze normalnie).

      • A czym się różni model [cena_szukaj]COB8S39WZ[/cena_szukaj] od [cena_szukaj]EOB8S39WZ[/cena_szukaj]?

        • Bo w samym porównaniu na ceneo wyglądają tak samo.. Pytam, bo szukam czarnego modelu w mediaexpercie lub agdrtv, ale jest niedostępny

          • To te same piekarniki tylko COB jest dla RTV EURO AGD, a EOB dla różnych sieci - ten akurat jest dostępny w Neonet.

  • Panie Krzysztofie czy jeżeli zależy nam na czyszczeniu pirolitycznyn, zakresie temperatur do 300 stopni oraz prowadnicy teleskopowej/prowadnicach teleskopowych to który z niżej wymienionych modeli uważa Pan za najlepszy ew. czy lepsza będzie jakaś alternatywa?
    Siemens [cena_szukaj]HB 676GBS1[/cena_szukaj]
    Electrolux [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj]
    Electrolux [cena_szukaj]KOE8P81Z[/cena_szukaj]
    Gorenje [cena_szukaj]BPSA6747A08BG[/cena_szukaj]

    Nie chciałbym wydawać więcej niż 3500zl za piekarnik, ale zależałoby mi również na dobrej jakości wykonania i ew. dobrym dostępie do części, serwisu itp.

    • Ze wszystkich wskazanych najbardziej funkcjonalny jest Gorenje - ma świetną elektronikę i wspomaganie parowe. Najbardziej sprawdzone są te stare Electroluxy - elektronika Omega, pyroliza i niemiecka produkcja. W Siemensie zaletą jest brak potrzeby wyjmowania blach i drabinek do procesu pyrolizy (wyciągamy tylko drabinkę suszarniczą).

      • Dziękuję za odpowiedź. Co do Gorenje nie ma problemów z częściami i serwisem? Słyszałem opinie że produkty dobre ale serwis na bardzo niskim poziomie.

        • Podobnie jak u innych, no może jedynie BSH trochę się wyróżnia na tle konkurencji, ale u nas nie ma dobrych serwisów.

  • Radzę dobrze przemyśleć, czy warto w ogóle inwestować w piekarnik parowy. To super wygląda na filmikach z YT, ale w praktyce jest z tym sporo zachodu - dolewanie i opróżnianie zbiornika, czyszczenie instalacji, itd. Przed zakupem warto poczytać instrukcję. Mam taki piekarnik od pół roku, funkcji pary użyłem może ze 3 razy i niespecjalnie mnie do niej ciągnie. Do warzyw zwykły garnek parowy jest bardziej praktyczny. Para może się przydać jak ktoś robi popisowe dania z mięsa albo ryb dla gości, na co dzień - szkoda pieniędzy.

    Druga rzecz. Przesiadłem się z najprostszego piekarnika z mechanicznym sterowaniem (nie miał nawet timera - tylko dzwonek). To, co robi największą różnicę to LCD z programami oraz termosonda. Nie ma co się bać dużych ekranów dotykowych, przynajmniej w Electroluksie. Dzięki dotykowi zaawansowane funkcje (np. wyłącz pieczenie przy osiągnięciu zadanej temperatury z termosondy) są bajecznie proste do wybrania. Electrolux jest w stanie jednocześnie podawać na ekranie trzy temperatury - zadaną, faktyczną i wnętrza dania. Jeden rzut oka i wszystko wiem. Spróbujcie tego z tymi podobno wspaniałymi segmentowymi ekranami rodem z kalkulatora.

    Trzecia. Moim zdaniem szkoda pieniędzy na teleskopowe prowadnice. Czasem się przyda, ale nie traktowałbym tego jako podstawy do decyzji o wyborze konkretnego modelu.

    Gdybym miał kupować teraz, brałbym coś bez pary albo z podstawowymi funkcjami parowymi, ale z wysoką temperaturą maksymalną (300C), dużym ekranem i termosondą.

      • Piekarniki z gotowaniem na parze mają zazwyczaj max. temp 230 stopni, a te wspomagane parowo i zwykłe często mają 300 stopni (Beko PizzaPro 310, Teka MaestroPizza 345 stopni).

  • Witam co sadzi Pan na temat tego piekarnika Piekarnik SAMSUNG NV75A6549RK moge go miec za 2300zl czy w tej cenie znajde cos lepszego dziekuje

  • Witam serdecznie,

    Właśnie przygotowuję się do generalnego remontu. A co Pan sądzi na temat piekarników Haier?
    Potrzebuję piekarnika oraz mikrofalówki w zabudowie słupkowej - tuż obok czarnej, szklanej lodówki Haier'a (70cm).
    Zależy mi na piekarniku parowym, czarnym (najlepiej czarne szkło jak lodówka) i najlepiej z pyrolizą.
    Generalnie na uwadze miałam [cena_szukaj]EOC8P31Z[/cena_szukaj]. Jednakże doczytałam u Państwa, że jest to model produkowany we Włoszech. Przyznam, że ostatnio miałam możliwośc zobaczyć piekarniki Haier'a na żywo i generalnie prezentują się lepiej np. [cena_szukaj]HWO60SM5S9BH[/cena_szukaj].
    Obawiam się "chińszczyzny" - od 19 lat mam sprzęty firmy Electrolux i tylko zmywarka rok temu odmówiła współpracy - stąd sentyment do marki...

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    • Haier to nowość, piekarniki ktoś im klepie w Chinach, wykonane są nieźle, elektronikę mają mało przemyślaną, więc i tak brałbym wskazanego Electroluxa z starą i sprawdzoną elektroniką tekstową Vision.

  • Dzień dobry Panie Krzysztofie czym się różni [cena_szukaj]KOBCs31x[/cena_szukaj] od

    [cena_szukaj]EOBs31x[/cena_szukaj]. i czy jest warty kupienia.W zamyśle mam jeszcze [cena_szukaj]eob7s31x[/cena_szukaj]

    • dziękuję .Nie mogę odżałować [cena_szukaj]Eob8s31x[/cena_szukaj] Chodzi w wyświetlacz był dla mnie przejrzysty. Natomiast boję się czy będę umiała obsługiwać [cena_szukaj]eob7s31x[/cena_szukaj] Który jest Panu najbliższy ze steam boost?

      • EOB7 ma po prostu mniej funkcji z uwagi na brak wyświetlacza tekstowego - pokazuje jedynie proste i czytelne piktogramy. [cena_szukaj]EOB8S31X[/cena_szukaj] był idealnym kompromisem między funkcjonalnością, a prostotą obsługi, teraz żeby dostać podobne funkcje trzeba celować w nowe modele z końcówką 39, czyli małe wyświetlacze dotykowe EXCite z WiFi.

    • W nazwie pierwszego Electroluxa brakuje cyfry, więc nie wiem o jaki model Pani chodzi. 1 i 3 to te same piekarniki, różnią się wykończeniem frontu, uchwytem.

  • Witam, proszę o polecenie zestawu płyta indukcyjna + piekarnik 60 cm. Cena około 2500 za sprzęt. Płyta conajmniej jedno pole łączone. Piekarnik podstawowy z prowadnicą teleskopową. Kolorystyka czarno- srebrna.
    Dziękuję

    • Dobra indukcja z 1 polem łączonym to Electrolux [cena_szukaj]EIV634[/cena_szukaj], lub z lepszym polem łączonym [cena_szukaj]EIV654[/cena_szukaj] i im podobne.
      Piekarnik ma mieć panel dotykowy, czy pokrętła?

        • To do 2500 zł znajdzie się dobry piekarnik niemiecki z Electroluxa - [cena_szukaj]eoe7p31z[/cena_szukaj] z pyrolizą i jemu podobne, a także wspomagane parowo Gorenje [cena_szukaj]BSA6747A04BG[/cena_szukaj] i Beko z nowej serii bPro 500.

    • To jeden z najlepszych piekarników parowych 4w1 na rynku, godny konkurent dla Electroluxa i AEG w nieco niższej cenie.

  • Dzień dobry Panie Krzysztofie, czy piekarnik Electrolux [cena_szukaj]EOB9S31WX[/cena_szukaj] jest zdecydowanie lepszy niż Electrolux [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj]?
    Na czym polega przewaga modelu [cena_szukaj]EOB9S31WX[/cena_szukaj], i czy warto za ten model dopłacić 5 stówek (w porównaniu do EOB8)? :)

    • Nie, to porównywalne modele różniące się głównie wielkością kolorowego wyświetlacza i wynikającymi z tego bajerami :)

      • Panie Krzysztofie, piekarnik [cena_szukaj]eod6p71z[/cena_szukaj] vs wybranego przeze mnie [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] - czy są znaczące różnice? Czy wyższa o jakieś 600 zł cena piekarnika [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] jest uzasadniona? Z góry serdecznie dziękuję!

        • To zupełnie inne urządzenia, nie do porównania. EOD6 to zwykły piekarnik z pokrętłami, włoską produkcją (plastikowość) i pyrolizą, a EOB8 to piekarnik 3w1, który piecze, piecze ze wspomaganiem parowym i gotuje na parze, produkcja niemiecka, kolorowy wyświetlacz z masą programów, sterowanie zdalne... To tak jakby pytać, czy warto dopłacać do do dużego SUVa Volvo, myśląc wcześniej o Dacii Sandero...

          • Panie Krzysztofie, jak wcześniej napisałam zdecydowałam się na piekarnik [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj], ale chciałabym się upewnić, że posiada on tak bogate funkcje jak np. piekarnik [cena_szukaj]EOB7S31Z[/cena_szukaj] SteamBoost. Być może to tylko kwestia opisów na stronie sklepu, ale wybrany przeze mnie [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] posiada w opisie tylko kilka funkcji i w zakresie bezpieczeństwa nie ma funkcji zimne drzwi czy chłodzenie obudowy. Na tle EOB7 wypada tylko lepiej pod względem klasy energetycznej A++.

            Zastanawiam się dlaczego opis EOB8 na stronie wskazuje tylko na kilka funkcji.

            Dla porównania przesyłam linki do tych dwóch porównywanych piekarników:
            https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/electrolux-eob7s31z.bhtml#opis
            https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/electrolux-eob8s39wx.bhtml?optimized_search=1#opis

            Prosiłabym o informację czy EOB8 posiada te same funkcje co EOB7, ponieważ bardzo zdziwił mnie skromny opis piekarnika EOB8 (choć myślałam, że jest lepszym piekarnikiem niż [cena_szukaj]EOB7S31Z[/cena_szukaj]). Byłabym bardzo wdzięczna za krótkie wyjaśnienie.

          • Pani wybrała wyższy model, ma więcej funkcji i opcji niż EOB7. Sklepy nie mają dobrych opisów - sensownie ma to opisane Electrolux na swojej stronie. Czasami mam wrażenie, że w centralach tych dużych sieci pracują ludzie, którzy dopiero uczą się czytać i pisać, o rozumieniu już nie wspominając, stąd tak słabe opisy, setki błędów i bzdur, a żeby było śmieszniej, ktoś im za to płaci co miesiąc :D

          • Panie Krzysztofie, serdecznie dziękuję. Upewnił mnie Pan, żeby pozostać przy [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] i już dalej nie szukać :)

  • Panie Krzysztofie prosze o informację czy tylko firma Mile robi piekarniki takie jak piece konwekcyjne?
    Przedstawiciel opowiadał że tylko ww firma ma takie opcje ale cena też jest wysoka ;) pytanie czy warto inwestować z tą firmę?
    piekarnik [cena_szukaj]DGC 7460[/cena_szukaj] lub [cena_szukaj]DGC 7860[/cena_szukaj].

    • Pytanie jakie ma Pani potrzeby. Piece typowo konwekcyjne to urządzenia preferowane przez gastronomie. W warunkach domowych w 99% przypadków wystarczy piekarnik z termoobiegiem. W tych Miele dopłaca się do świetnej funkcji parowej, bezprzewodowej termosondy, mega rozbudowanej elektroniki i jakości wykonania, lecz czy warto za to płacić 18, lub 24 tysiące złoty? Szczerze wątpię, chyba, że ktoś nie ma co robić z kasą...

Najnowsze artykuły

Ciemne chmury nad LG – tym razem chodzi o lodówki. To głośna sprawa z Ameryki

Co LG wyjdzie z kłopotów, to wpada w kolejne problemy. Tym razem kłopot jest spory,…

3 godziny temu

Narwal Freo X Plus w kolejnej super promocji! Tak tanio jeszcze nie było.

Ostatnio wspominałem o obniżce na porządnego robota Narwal Freo X Plus do 1099 zł, a…

6 godzin temu

Indukcja Whirlpoola w super cenie, a do tego piekarniki za grosze w zestawie!

Neonet wyprzedaje towar, jaki jeszcze został w magazynach i sklepach stacjonarnych - taniej można kupić…

7 godzin temu

eufy Robot Vacuum Omni S1 Pro już w sprzedaży! Najbardziej zaawansowany robot na świecie?

Wypasiony robot eufy Robot Vacuum Omni S1 Pro trafia do sprzedaży - sprzęt można już…

1 dzień temu

Jaki ekspres ciśnieniowy kupić? TOP-10 (lato 2024)

Radzimy, jaki ekspres ciśnieniowy do kawy warto teraz kupić, aby nie przepłacić i nie żałować zakupu.…

1 dzień temu

Vileda prezentuje suszarkę do ubrań SunRise. Patent na oszczędność?

Markę Vileda kojarzy sporo osób, ale mało kto wie, że w ofercie firmy są nie…

2 dni temu