>

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.

Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.

Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.

Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.

Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.

Bosch HSG636BB1

Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.

Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.

Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.

Bosch HSG636BB1

Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.

Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.

Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:

  • HSG636ES1 – odpowiednik w czarno-srebrnym kolorze,
  • CSG656BS2 – model czarno-srebrny w wersji kompaktowej 46 cm wysokości.
Krzysztof Kulikowski

Komentarze

  • Panie Krzysztofie,
    Czy warto dopłacić do Electroluxa z Niemiec, czy Gorenje jest tez porządnie wykonane?
    Pozdrawiam,

    • Gorenje też jest porządnie wykonane i bardzo intuicyjne pod względem sterowania (a przynajmniej dla mnie).

  • Trochę o [cena_szukaj]Amica ED87389BA+ Q-Type Steam[/cena_szukaj].

    Posiadam ten piekarnik od wprowadzenia na rynek i nie ukrywam, że zakupiłem go za poradą Pana Krzysztofa.

    Plusy: piecze dobrze, jest pojemny, sterowanie z telefonu (z każdego miejsca na Ziemi, o ile jest Internet), dotykowe otwieranie drzwi piekarnika (o ile nie wariuje bo potrafi samoczynnie je otworzyć bez dotykania).

    Minusy:
    - bardzo cichy sygnał końca programu (dźwięk zbliżony do sygnału jakie wydają zegarki elektroniczne na rękę) - jak jest głośno, np. leci muzyka, sygnał jest niesłyszalny. Mam zmywarkę Amica i tu "umarłego obudzi";

    - programy parowe - nie działają chyba od nowości (może będą działać po kolejnej wizycie serwisanta). Po kilku latach od zakupu naszło mnie na pieczenie/gotowanie z wykorzystaniem pary. Wybrany program, dolana woda, start programu i czekam na magię parową, ale mój piekarnik po około 30 sekundach woła DOLEJ WODY i ja posłusznie to robię, aż usłyszę sygnał i zaczyna się dziać ta magia jednak po kolejnych szybkich sekundach SMOK (piekarnik) chce wody, więc dolewam, a on pije i pije, a na dnie piekarnika rozpoczyna się kolejna magia czyli POTOP (nie szwedzki). Czar pieczenia prysł. Telefon do serwisu i po kilku dniach przyjechał Pan serwisant, wymienił czujnik z tyłu piekarnika, szybka próba programu parowego no i zaczęło się tworzenie pary (próba około 2 minut), o wodę po 30 sekundach nie woła - czyli działa. Piekarnik do mebla, serwisant pojechał, czekam kilka dni i znów mnie naszło pieczenie na parze. Skracam - Smok (piekarnik) ponownie zaczął pić po około 3, 4 minutach od rozpoczęcia programu pieczenia doprowadzając do ponownego POTOPU. Kolejna wizyta serwisanta zakończyła się zapowiedzią kolejnej wizyty bo potrzebna jest wymiana zbiornika na wodę - ponoć ten zamontowany fabrycznie ma zbyt grube ścianki i czujnik nie widzi czy jest woda;

    - na wyposażeniu fabrycznym bark prowadnic teleskopowych (można je dokupić) ale nie są zalecane do tego piekarnika bo para je zniszczy.

    Tyle i tylko tyle. Te problemy z funkcją pary zwalam na to, że mój piekarnik jest z samego początku produkcji i ma problemy "wieku dziecięcego" :-))))

    Jeszcze jedno - polecam zakupić wydłużoną gwarancję u producenta (ja wykupiłem dodatkowe trzy lata za 150 PLN i chyba było warto)

    • Niestety wady systemu parowego wyszły dopiero z czasem, więc wyszło na to, że jest Pan beta testerem ;)

  • Szukam piekarnika parowego a dodatkowo dobrze aby można było go w miarę łatwo czyścić. Zastanawiam się pomiędzy:
    Amica [cena_szukaj]ED57369BA+ X-TYPE STEAM [/cena_szukaj]
    Electrolux [cena_szukaj]EOC6H71Z SteamCrisp[/cena_szukaj]

    Czy powłoka katalityczna Amica robi różnicę przy czyszczeniu?

    • Kataliza wypala brud ze swojej powierzchni (katalizuje żeby być precyzyjnym), więc tak - pomaga. Amica to model 3w1 - już gotuje na parze, a Electrolux to podstawowy model SteamCrisp produkcji włoskiej - nie gotuje (2w1, czy piecze i piecze wspomagany parowo). Jeśli komuś wystarczy wspomaganie i nie potrzebuje gotowania na parze, to EOC6 będzie spoko. Piekarniki parowe Electroluxa są sprawdzone.

  • Dzień dobry, Panie Krzysztofie szukam piekarnika z zakresem temperatur do 300 st., pyrolizą i wspomaganiem parowym, max. do 4 tyss . Czy coś sensownego poza Electrolux można znaleźć w tej cenie?
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za fachowe komentarze.

    • Głównie Electrolux z serią SteamCrisp.
      Gorenje ma takie modele - cała nowa seria o pojemności 77 litrów ma temp. do 300 stopni, są warianty z pyrolizą i wspomaganiem parowym:
      [cena_szukaj]BSA6737E15BG[/cena_szukaj] - prosty na pokrętłach z pyro i wspomaganiem parowym.
      [cena_szukaj]BPSA6747A08BG[/cena_szukaj] - fajna elektronika, pyroliza, termosonda i wspomaganie parowe.
      Jedyna wada jąką znajduje to pojemność zbiornika na wodę - 130 ml to bardzo mało.
      [cena_szukaj]BPSAX6747A08BG[/cena_szukaj] - to samo co model wyżej tylko z srebrnymi wstawkami.

      • Dziękuję za odpowiedź,
        a co Pan sądzi o [cena_szukaj]AEG BSE772380B[/cena_szukaj] za 4,3 tys?
        Pozdrawiam serdecznie

        • Trochę drogo jak na piekarnik z serii SteamCrisp (wspomagane parowo, nie gotują), ale sam piekarnik dobry i niemieckiej produkcji, co w tej serii rzadko się zdarza.

  • Witam serdecznie
    Czy może coś pan powiedzieć na temat piekarników firmy Fisher&Paykel ? Jak przedstawiają się w porównaniu np do AEG serii 9000. Dziękuję.

    • Nigdy nie widziałem ich sprzętu na żywo, to marka z Nowej Zelandii, ale w 2012 zostali wykupieni przez chińskiego Haiera (jak później Candy i Hoover). Ich sprzęty nie przypominają mi nic znanego (nawet Haiera), więc nie pomogę w tej kwestii. Bezpieczniej jednak kupić AEG - normalna dystrybucja i serwis w PL.

  • Witam, Panie Krzysztofie czy mógłby mi Pan wskazać piekarnik z funkcją parową, który po za kończeniu pieczenia nie jest schładzany wentylatorem?
    Czy już niestety wszystkie piekarniki maja to chłodzenie...

    • Bazowo nie ma takich - normy. Jedynie te co mają pieczenie wieloetapowe nie powinny się schładzać, bo czekają na kolejny etap pieczenia.

      • A który by Pan polecił z funkcją pary:
        ELECTROLUX [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj]
        HISENSE [cena_szukaj]BSA66334PG[/cena_szukaj]
        WHIRLPOOL [cena_szukaj]W6 OS4 4S1 H BL[/cena_szukaj]
        bądź może jakiś inny Pana faworyt godny polecenia.

        • Zdecydowanie Electrolux - to sprawdzony model z starą elektroniką Vision - tekstowy wyświetlacz.

  • dzien dobry Panie Krzysztofie
    dzięki Panu udało mi sie juz zakupić troche sprzetu do nowego mieszkania, teraz przyszła kolej na reszte zakupow , prosiłbym o pomoc.
    Potrzebuje zakupić jeszcze :
    --zmywarke do zabudowy 60cm :
    -BOSCH [cena_szukaj]SPV6EMX11E[/cena_szukaj]
    -BOSCH [cena_szukaj]SMV4EVX14E[/cena_szukaj]
    -BOSCH [cena_szukaj]SPV4EKX60E[/cena_szukaj]
    -Electrolux [cena_szukaj]KEMC8321L[/cena_szukaj]
    -Whirlpool [cena_szukaj]WI 7020 PEF[/cena_szukaj]- taką polecono/ brak pomysłu - budzet 2800
    piekarnik do zabudowy - narzeczona nalega na parowy:

    -ELECTROLUX [cena_szukaj]LOE8H31Z[/cena_szukaj]
    -Electrolux [cena_szukaj]EOC6H71Z[/cena_szukaj] SteamCrisp
    -Electrolux [cena_szukaj]COC8H31Z[/cena_szukaj] SteamCrisp
    -ELECTROLUX [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj] STEAMCRISP
    -moze jakis whirpool?
    --płyta indukcyjna :
    -ELECTROLUX [cena_szukaj]EIV63443[/cena_szukaj]
    -Electrolux [cena_szukaj]EIV634[/cena_szukaj] SLIM-FIT
    -Whirlpool [cena_szukaj]WF S9365 BF/IXL[/cena_szukaj]
    --lodowka wolnostojąca pow 200 cm :
    -LG [cena_szukaj]GBB92MCACP[/cena_szukaj]
    -LG [cena_szukaj]GBB72MCVGN[/cena_szukaj]
    -Samsung [cena_szukaj]RB38A7B5322[/cena_szukaj]
    -Samsung [cena_szukaj]RB38T705C[/cena_szukaj]
    - Samsung [cena_szukaj]RB38T776CB1[/cena_szukaj]
    --okap podszafkowy:
    -Samsung [cena_szukaj]NK24M1030IB[/cena_szukaj]/ brak pomysłu
    --mikrofala do zabudowy :
    -brak pomysly

    prosze u wybor najlepszej opcji ewentualnie jakies własne propozycje.
    mysle ze budzet max 12 tysiecy, pozdrawiam

    • 1. Zmywarka Whirlpoola to prostszy model - konkurencyjne dla wskazanych wyżej są modele z serii WIO i WIP. Electrolux będzie najgorzej wykonany (plastiki, kosze, prowadnice, zawiasy). Boscha modele są drogie, ale ciężko przyczepić się do jakości, zwłaszcza jeśli wybiera się model z metalowym dnem i niemiecką produkcją. Whirlpool może być najtańszy i najlepiej wyposażony - pod względem części są też najtańsi z tych 3.
      2. Tu trzeba zdecydować co się potrzebuje - wiadomo, że COC8 i EOC8 to najlepsze z tych 4 z świetną elektroniką tekstową Vision, ale jak ktoś nie potrzebuje bajerów i tylu programów, to zwykły, pokrętłowy EOC6 też będzie dobry. LOE8 to dla osób, które nie chcą funkcji parowych.
      3. Indukcje wszystkie 3 dobre - wybrać co się bardziej podoba - w Electroluxie mniej psuje się elektronika.
      4. Lodówki zdecydowanie LG - lepiej wykonane i wykończone.
      5. Okap dobiera się do wielkości kuchni.

  • Witam,
    Szukam niedrogiego piekarnika parowego dobrej jakości.
    Zastanawiam się między electroluxem [cena_szukaj]EOB8S39WZ[/cena_szukaj], samsung [cena_szukaj]nv75n7626rb[/cena_szukaj], a electroluxem [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj]. Który jest najlepszy Pana zdaniem? A może w ogóle jakis inny model warto rozważyć?

    • Parowy to jest tylko pierwszy Electrolux - jeden z najlepszych piekarników 3w1 na rynku (gotuje, wspomaga pieczenie parą i piecze normalnie).

      • A czym się różni model [cena_szukaj]COB8S39WZ[/cena_szukaj] od [cena_szukaj]EOB8S39WZ[/cena_szukaj]?

        • Bo w samym porównaniu na ceneo wyglądają tak samo.. Pytam, bo szukam czarnego modelu w mediaexpercie lub agdrtv, ale jest niedostępny

          • To te same piekarniki tylko COB jest dla RTV EURO AGD, a EOB dla różnych sieci - ten akurat jest dostępny w Neonet.

  • Panie Krzysztofie czy jeżeli zależy nam na czyszczeniu pirolitycznyn, zakresie temperatur do 300 stopni oraz prowadnicy teleskopowej/prowadnicach teleskopowych to który z niżej wymienionych modeli uważa Pan za najlepszy ew. czy lepsza będzie jakaś alternatywa?
    Siemens [cena_szukaj]HB 676GBS1[/cena_szukaj]
    Electrolux [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj]
    Electrolux [cena_szukaj]KOE8P81Z[/cena_szukaj]
    Gorenje [cena_szukaj]BPSA6747A08BG[/cena_szukaj]

    Nie chciałbym wydawać więcej niż 3500zl za piekarnik, ale zależałoby mi również na dobrej jakości wykonania i ew. dobrym dostępie do części, serwisu itp.

    • Ze wszystkich wskazanych najbardziej funkcjonalny jest Gorenje - ma świetną elektronikę i wspomaganie parowe. Najbardziej sprawdzone są te stare Electroluxy - elektronika Omega, pyroliza i niemiecka produkcja. W Siemensie zaletą jest brak potrzeby wyjmowania blach i drabinek do procesu pyrolizy (wyciągamy tylko drabinkę suszarniczą).

      • Dziękuję za odpowiedź. Co do Gorenje nie ma problemów z częściami i serwisem? Słyszałem opinie że produkty dobre ale serwis na bardzo niskim poziomie.

        • Podobnie jak u innych, no może jedynie BSH trochę się wyróżnia na tle konkurencji, ale u nas nie ma dobrych serwisów.

  • Radzę dobrze przemyśleć, czy warto w ogóle inwestować w piekarnik parowy. To super wygląda na filmikach z YT, ale w praktyce jest z tym sporo zachodu - dolewanie i opróżnianie zbiornika, czyszczenie instalacji, itd. Przed zakupem warto poczytać instrukcję. Mam taki piekarnik od pół roku, funkcji pary użyłem może ze 3 razy i niespecjalnie mnie do niej ciągnie. Do warzyw zwykły garnek parowy jest bardziej praktyczny. Para może się przydać jak ktoś robi popisowe dania z mięsa albo ryb dla gości, na co dzień - szkoda pieniędzy.

    Druga rzecz. Przesiadłem się z najprostszego piekarnika z mechanicznym sterowaniem (nie miał nawet timera - tylko dzwonek). To, co robi największą różnicę to LCD z programami oraz termosonda. Nie ma co się bać dużych ekranów dotykowych, przynajmniej w Electroluksie. Dzięki dotykowi zaawansowane funkcje (np. wyłącz pieczenie przy osiągnięciu zadanej temperatury z termosondy) są bajecznie proste do wybrania. Electrolux jest w stanie jednocześnie podawać na ekranie trzy temperatury - zadaną, faktyczną i wnętrza dania. Jeden rzut oka i wszystko wiem. Spróbujcie tego z tymi podobno wspaniałymi segmentowymi ekranami rodem z kalkulatora.

    Trzecia. Moim zdaniem szkoda pieniędzy na teleskopowe prowadnice. Czasem się przyda, ale nie traktowałbym tego jako podstawy do decyzji o wyborze konkretnego modelu.

    Gdybym miał kupować teraz, brałbym coś bez pary albo z podstawowymi funkcjami parowymi, ale z wysoką temperaturą maksymalną (300C), dużym ekranem i termosondą.

      • Piekarniki z gotowaniem na parze mają zazwyczaj max. temp 230 stopni, a te wspomagane parowo i zwykłe często mają 300 stopni (Beko PizzaPro 310, Teka MaestroPizza 345 stopni).

Najnowsze artykuły

Satysfakcja gwarantowana na odkurzacze Bosch lub zwrot kasy na konto

3 września wystartowała akcja na odkurzacze sieciowe marki Bosch - kupując objęty akcją model, możesz…

11 godzin temu

Dwa ekspresy marki Jura dużo taniej w niemieckim Media Markt!

Niemiecki Media Markt nie dość, że bazowo sprzedaje sporo taniej ekspresy marki Jura niż wszystkie…

1 dzień temu

Zmywarka wolnostojąca Bosch SMS4ECI26E w potrójnej promocji!

W RTV Euro AGD mają dobrą ofertę łączoną na zmywarkę wolnostojącą marki Bosch – to…

2 dni temu

Pralka Samsung WW90T654DLH w potrójnej promocji!

Szukasz pralki dobrze wyposażonej i wyspecyfikowanej? W RTV Euro AGD mają niezłą przecenę na pralkę…

2 dni temu

Wrześniowe promocje na ekspresy automatyczne do kawy. Przegląd przecen

Prześwietlamy wrześniowe promocje na ekspresy do kawy. Jest kilka fajnych ofert, które warto rozważyć. (więcej…)

2 dni temu

Wielofunkcyjny robot MPM iCoook PLUS MRK-48 – niezawodna pomoc w kuchni

Na polskim rynku debiutuje robot kuchenny MPM iCook PLUS MRK-48 z dużą mocą i wbudowaną…

3 dni temu