Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.
Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.
Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.
Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.
Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.
Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.
Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.
Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.
Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.
Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.
Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Oficjalny sklep DeLonghi ma super ofertę na ekspres do kawy serii Rivelia. Nie dość, że…
Z początkiem września do sprzedaży trafił nowy flagowiec marki iRobot i jednocześnie pierwszy ich model…
W sklepie internetowym Lidla mają dobrą ofertę na najlepszą (tej marki) i na dodatek ulepszoną…
Platforma iBood słynąca z dobrych ofert jednodniowych i festiwali polowań na okazje iBood Hunt, ma…
Nie wiesz, jakiego robota sprzątającego kupić, aby później tego nie żałować? Zerknij na nasz TOP-10…
Do sprzedaży wchodzi iGulu F1 - domowy automat do warzenia piwa, który można zamówić także…
Komentarze
Dzień dobry,
Szukam dobrego piekarnika z BLOKADĄ OTWIERANIA DRZWI i ZIMNYM FRONTEM. Mam małe dziecko o specjalnych potrzebach i na pierwszym miejscu przy wyborze piekarnika muszę postawić na bezpieczeństwo użytkowania.
Zastanawiałam się nad:
GORENJE [cena_szukaj]BPS6737E14BG[/cena_szukaj]
Electrolux [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj] SenseCook
Electrolux [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj] (ten nie wiem czy ma blokadę przed otwarciem)
BOSCH [cena_szukaj]HRA334EB0[/cena_szukaj] (tutaj również brak informacji o blokadzie)
Będę wdzięczna za przekazanie fachowej opini na temat tych piekarników.
Blokady dotyczą elektroniki, a nie drzwi - aktualnie tylko Beko ma kilka modeli z takim kawałkiem blachy wystającym, zakończonym plastikiem, który trzyma drzwi - trzeba go podnieść w górę, aby otworzyć drzwi - liche rozwiązanie. Blokady drzwi są też w wybranych piekarnikach IKEA (Whirlpool/Electrolux).
Dzień dobry Panie Krzysztofie,
zastanawiam się nad zakupem piekarnika, który Pan poleciłby, do tej pory nie zawiodłam się na Pana opiniach mam pralkę Candy, suszarkę LG, lodówkę samsung side by side, a ostatnio zmywarkę bosch, sporo tego i sprawują się bez zarzutu,
[cena_szukaj]Electrolux EOB9S31WX SteamBoost[/cena_szukaj]
[cena_szukaj]Electrolux EOB7S31Z SteamBoost[/cena_szukaj]
[cena_szukaj]Electrolux SteamBoost COB8S39Z[/cena_szukaj]
To jedna seria, różnią się głównie zastosowaną elektroniką i idącymi za nimi funkcjami - EOB7 to podstawowy programator piktogramowy - prosty, stary i sprawdzony. COB8 (EOB8) z 39 na końcu to mały tablet dotykowy z większą ilością programów i funkcją Steamify do której warto dopłacić. EOB9 to po prostu większy tablet, więcej informacji na raz na ekranie i dodatkowo WiFi ze zdalnym sterowaniem (litera W na końcu).
Dzień dobry, któy z piekarników elektrolux jest lepszy, ogolnie wydaja sie podone, chodzi mi o funkcjonalne aspekty:
[cena_szukaj]COC8H31Z [/cena_szukaj]
[cena_szukaj]EOC6H71Z [/cena_szukaj]
Sa to dwie rozne serie, czy warto doplacic, czy to roznice, ktorych tak na prawde nie odczuje w uzytkowaniu.
EOC6 to pokrętłowy model, a COC8 ma programator tekstowy Vison - więcej funkcji i możliwości, a pokrętła w tych włoskich modelach są strasznie tandetne, więc brałbym COC8, lub jego odpowiedniki (EOC8).
A ktore czyszczenie jest lepsze? wodne, katalityczne czy parowe?
Slyszalam, ze modele parowe- w przypadku gotowania na parze maja problem z wypuszczeniem wody?Jest jeszcze model [cena_szukaj]EOE7C31Z[/cena_szukaj].
Czy najsensowniejszym wybore jest [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj]?
Chodzi mi o model z sredniej polki, ale tez latwy do czyszczenia w srodku.
Parowe to pic na wodę - dosłownie ;)
Kataliza działa tam gdzie są wkłady, czyli nie wszędzie, a pyroliza to najskuteczniejszy system wypalania całej komory. Skraplanie się wody przy uszczelce to normalna sprawa w piekarnikach 3w1. Sama musi Pani zdecydować, czy system wspomagania pieczenia parą jest Pani potrzebny (EOC8 to seria SteamCrisp - one nie gotują, to robią SteamBoost i SteamPro).
A patrzac na te wszystkie aspekty, i czyszczenia i gotowania. Z ktorej serii by Pan polecał. Chodzi mi o srednia cenowa polke -cos na lata. EOC8?
Pyrolize odrzucam.
Emalia w parowcyh jest latwa do czyszczenia? Bo pisal pan ze parowe to pic na wode. I nie wiem jak do tego podejsc. Jak dowiadywalam sie u producenta sa parowe - ponoc skuteczne i sa wodne- gdzie wlewa sie na dnie piekarnika wode.
Pisał Pan"Skraplanie się wody przy uszczelce to normalna sprawa w piekarnikach 3w1" chodzi o pyrolize?
Jak wyglada kwestia spuszczania wody z piekarnikow parowych po gotowanu- czy rzeczywiscie jest to takie trudne?
Czyszczenie parowe nie wiele robi, ale każdy współczesny piekarnik ma emalie ułatwiające czyszczenie, więc jeśli nie piecze się codziennie kurczaka na butelce piwa, to nie ma większych problemów z doprowadzeniem piekarnika do ładu.
Wodę spuszcza się na 2 sposoby w zależności od firmy - tańsze mają dyszę - podkłada się blachę i piekarnik spuszcza wodę. W droższych potrafią wyciągnąć sobie wodę do zbiornika. Pisząc o skroplinach, miałem na myśli proces gotowania na parze w piekarnikach z taką opcją (EOC8 tego nie ma).
A parowe to niby jakie? Na ropę? Każde czyszczenie parowe to wlewanie wody na dno, lub jeśli ma zbiornik na wodę to sam sobie dozuje wodę do generatora pary, lub wylewa ją na dno.
[cena_szukaj]LOE8H31Z[/cena_szukaj], [cena_szukaj]EOE7C31Z[/cena_szukaj], [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj]?
Nie do konca zalezy mi na funkcji, pary, natomiast mozliwe, ze jest bardzo przydatna. Bedzie to moj pierwszy piekarnik, wiec dlatego ciezko mi sie odniesc? Miedzy tymi 3 modelami co by Pan polecil? Lubie gotowac, ale nie zawsze jets na to czas.
Czy ta funkcja pary jest przydatna? Jakie czyszczenie jest lepsze? Prosze o porade. Bo nie wiem czy doplacac, czy to tylko dodatkowe opcje, ktorych rzedko sie uzywa
Osobiście choruję na piekarnik parowy, ale mój stary Smeg nie chce zdechnąć, więc sam brałbym EOC8 z tych 3. Funkcje parowe wykorzystywałbym do pieczenia chleba i mięs.
Czy moze [cena_szukaj]LOE8H31Z [/cena_szukaj]?
Ktory z tych trzech Pan by polecil najbardziej.
To model bez funkcji parowych.
Witam,
Udało mi się dostać dobrą ofertę na piekarnik Elektroluxa [cena_szukaj]EOC8P31Z[/cena_szukaj], tylko teraz pozostaje problem położenia w kuchni. Na początku był planowany w słupku obok lodówki. Tylko z czasem natknąłem się na materiały, że piekarniki z pyrolizą, raczej nie powinny się znajdować bezpośrednio obok, a z drugiej strony znajomy dopytał się jeszcze osób, które pracują w obrębie branży AGD i ponoć nie jest to problemem z obecnymi sprzętami.
Jak to obecnie wygląda z tym sprzętem, trzeba tej dodatkowej przestrzeni, czy nie jest to problemem?
Wszystko zależy od kilku czynników. Jeśli mamy obok lodówkę do zabudowy, to nie ma to większego znaczenia. Gorzej gdy obok stoi lodówka oddająca ciepło bokami (wolnostojąca), a pyrolizę używamy parę bardzo często (czego się nie robi - średnio raz na miesiąc). Zawsze można dodać warstwę izolacji pomiędzy i po problemie.
Dzień dobry.
Planuję zakup piekarnika parowego ze względu na możliwość podgrzewania w nim dań. Nie chciałbym mikrofalówki w nowej kuchni. Czy piekarnik parowy sprawdzi się w takiej roli? Czy jednak muszę zdecydować się na mikrofalówkę?
Czy piekarnik Elektrolux [cena_szukaj]EOC8H31Z [/cena_szukaj]będzie odpowiedni?
Wg producenta piekarniki z serii 700 SteamCrisp z wyświetlaczem tekstowym ([cena_szukaj]EOC8P31X[/cena_szukaj],[cena_szukaj]EOC8P31Z[/cena_szukaj],[cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj],[cena_szukaj]EOC8H31X[/cena_szukaj],[cena_szukaj]KOCBP31X[/cena_szukaj],[cena_szukaj]LOC8H31X[/cena_szukaj]) posiadają funkcję regeneracji. Czy może Pan coś powiedzieć na temat tej funkcji?
Czy istnieją jakieś tańsze alternatywy innych producentów?
Pozdrawiam.
Piekarnik parowy z generatorem to normalny piekarnik z dodatkową funkcją pieczenie z parą z generatora pary. Współczesne piekarniki nagrzewają się bardzo szybko (ok. 3 min do 150 stopni), więc podgrzewanie jest szybkie, choć z funkcją parową będzie to nieco dłużej.
Tu ma Pan opis producenta:
"Regeneracja (odgrzewanie) za pomocą pary
Nie wyrzucaj pozostałości makaronu lub ryżu. Funkcja „Regeneracja” pozwoli Ci je skutecznie odgrzać – podobnie jak gotowane ziemniaki. Makaron, ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność.
Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonałe."
To po prostu odgrzewanie z funkcją parową - fajna sprawa. Nie ma tańszych alternatyw.
Dzień dobry. Tym razem liczę na pomoc w wyborze piekarnika parowego. Szukamy czegoś do 3 tys. Nie potrzebuje Sous-vide, nad gotowaniem na parze się zastanawiam. Musi być pyroliza, chyba że mnie Pan przekona do innego rozwiązania. Napewno musi być opcja pieczenia pizzy. zastanawiam się nad:
HISENSE [cena_szukaj]BSA66334PG[/cena_szukaj]
[cena_szukaj]Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL[/cena_szukaj]
Coś z Electroluxa z serii SteamCrisp bo Boost w tym budżecie raczej się nie trafi.
Co Pan poleca. Z płytą udało się idealnie i jeszcze raz dziękuje za pomoc.
To piekarniki z nieco innymi systemami parowymi. Hisense wylewa wodę do takiego korytka pod grzałką grilla, nie ma generatora pary. Whirlpool generator już ma i wtłacza parę do komory za pomocą dyszy - to bardziej zaawansowanego rozwiązanie. Seria SteamCrisp, będąca odpowiednikiem Whirlpoola (choć bardziej sprawdzonym) ma w ofercie modele pokrętłowe od 2200 zł i elektroniczne od 2600 zł. SteamBoost to już gotowanie na parze - poziom wyżej i budżet min. 3000 zł.
HiSense ma wysuwany pojemnik tak jak Whirlpool i SteamCrisp. Czy to tylko taka zmyłka klienta?
Ten W6 OS4 4S2 P BL wydaje się całkiem niezłym piekarnikiem i tak też z Pańskiej recenzji wynika.
Jakie konkretnie SteamCrisp kupić/szukać?
whirlpool to piekarnik 3w1 a steamcrisp 2w1?
Które czyszczenie lepsze pyroliza czy parowe?
To nie jest pojemnik a wlewka na niecałe 200 ml wody. Spojrzy Pan na zdjęcie otwartej komory, po prawej stronie pod grzałką jest taka metalowa niecka podwieszona - tam wpada woda i się podgrzewa, potem paruje.
Whirlpool to piekarnik 2w1 - nie gotuje na parze, więc jest taki jak seria SteamCrisp Electroluxa. W piekarnikach 2w1 jest opcja czyszczenia pyrolitycznego (najskuteczniejsze), ale w 3w1 jest już tylko para (pic na wodę). Z SteamCrisp z pyrolizą jest kilka modeli, ale tanio nie będzie.
Więc HiSense oszukuje i odpada. Whirlpool jest podejrzanie tani jak na takie funkcje. Pod względem parametrów wygląda super, pytanie jak z jakością? Fajnie bo ma dwie teleskopowe prowadnice i pyrolizę. Czy COC8H31Z jest od niego dużo lepszy? Czy system parowy Electroluxa jest aż tak dobry? W Electroluxie które sterowanie jest najlepsze?
Nie nazwałbym tego oszustwem, nigdzie nie twierdzą, że mają generator pary - podobnie robi Beko w modelach poniżej 2200 zł (tylko u nich woda ze zbiornika wylewa się na dno). Tak jak pisałem wcześniej - Electrolux to spec od systemów parowych w piekarnikach, nie słyszałem nigdy o problemach z ich działaniem, a reszta stawki rynkowej dopiero zaczyna w tym temacie (z wyjątkiem Gorenje i BSH).
Witam. Panie Krzysztofie szukam piekarnika który będzie w zestawie z mikrofalówką wyglądał bardzo dobrze. Budżet to ok 4000tyś na oba urządzenia. Myslałem o markach Electrolux, Whirlpool oraz ew. Samsung. Czy może Pan coś polecić? Pyroliza czy może para? Będę wdzięczny za radę;)
4000 zł na zestaw piekarnik i mikrofalę będzie dobry przy Whirlpoolu - mają ładne zestawy otwierane do dołu w linii W6 i W7. Da radę kupić też taki zestaw w Samsungu, byle nie brać modeli Flex. Na Electroluxa to za mały budżet, no chyba, że w grę wchodzi mikro otwierane do dołu (nie wygląda to tak dobrze jak mikro otwierane do dołu - jak piekarnik).
Ale jeżeli miałby Pan brać dla siebie taki zestaw to jaki i w jakiej cenie? Jestem w stanie podnieść budżet jeżeli będzie coś naprawdę dobrego. Prosta obsługa, skuteczne czyszczenie.
To już kwestia potrzeb - nie warto kupować czegoś, z czego nie będzie się korzystać. Osobiście choruję na piekarnik parowy Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub SteamBoost (w zależności od budżetu), ale mój stary piekarnik retro Smeg nie chce zdechnąć ;). Mikrofali nie używam i nie kupowałbym, więc sugerowanie się tym co bym sam wybrał, jak widać nie ma sensu :)
Electrolux ma fajne wizualnie sprzęty, tylko ja niestety muszę mieć mikrofale ze względu na małe dziecko, szybkość podgrzewania jest ważna;) a szkoda wydawać na mikrofalę ponad 2tyś gdzie ma te same funkcje jak ta za 1000zł;;)
Kupa szmalu, 4000000 zł, można poszaleć
Przepraszam, to z szybkości;) 4tyś
Hehe, jeszcze i my sobie kuchnie wymienimy ;)
Witam ponownie PanieKrzysztofie i mam pytanie dot. skraplania nadmiaru pary w piekarnikach parowych i jej negatywnego wpływu na zabudowę, czy to prawda?
Dobre piekarniki używają tyle pary ile potrzeba do danej nastawy i temperatury, nadmiar wody skrapla się na dno piekarnika, które wystarczy przetrzeć po fakcie. Nie spotkałem się z negatywnym wpływem porządnych systemów parowych na generatorze pary na zabudowę meblową - za to widziałem 1 taki przypadek z piekarnikiem wspomaganym parowo poprzez wylewanie wody na dno z pojemnika - marka Beko, sprzęt za 1600 zł, więc nie ma co się dziwić.
Dziękuję za odpowiedź, jednak w sieci jest sporo komentarzy /szukałem czekając na Pana odpowiedź/ mówiących o tym problemie.
Ja ich nie widzę, pełno znajomych, sąsiadów, jak o osób z rodziny ma polecone przeze mnie piekanriki parowe Electroluxa/AEG SteamPro, Steam Boost, lub Gorenje i nikt nie ma takich problemów.
Bardzo dziękuję za porady i poświęcony czas . Jest Pan w każdym calu profesjonalistą.
Pozdrawiam
Dzięki i polecam się na przyszłość :)
Panie Krzysztofie,
Jaki jest odpowiednik z firmy Elektrolux dla piekarnika AEG [cena_szukaj]BSK792320M[/cena_szukaj].
Czy pojemnik na wodę to duże udogodnienie, czy też ułatwienie, za które nie warto dopłacać.
Pozdrawiam
Pojemnik jest wygodniejszy od wlewki, łatwiej się go opróżnia, nalewa, odkamienia itp.
Ten model AEG nie ma odpowiednika Electroluxa w serii SteamPro - Electrolux ma już same modele z kolorowym wyświetlaczem EXCite (duży i mały - są 2 rodzaje), w większości z kamerą w drzwiach do zdalnego podglądania potrawy i WiFi.
Dziękuję bardzo za odpowiedź:)
Witam Panie Krzysztofie, bardzo sobie cenię Pana wiedzę i przekazywane wskazówki i w związku z tym proszę o pomoc. Waham się przy wyborze piekarnika - pomijając funkcje pary - między Electroluxem [cena_szukaj]EOC9P31WX [/cena_szukaj]/jedyny SteamCrisp "niemiecki"/, a [cena_szukaj]Miele H 2760-2 B PizzaPlus[/cena_szukaj] bądź [cena_szukaj]MIELE H 2860 B Obsidianblack[/cena_szukaj]. Mam na uwadze jakość wykonania, trwałość. czytałem, że Electrolux obniżył loty. Z góry dziękuję za pomoc.
To prawda, że Electrolux obniża loty jakościowo z każdą nową serią, ale akurat piekarniki produkcji miłośników Goethego, Wagnera i Putina są naprawdę dobre, a w kategorii parowej nie mają sobie równych.
[cena_szukaj]Miele H 2760-2 B PizzaPlus[/cena_szukaj] to jeden z najprostszych modeli tej firmy za 4200 zł z kamieniem do pizzy, zakresem temp. 30-250 stopni, dość tandetnymi pokrętłami chowanymi (jak na tę cenę).
[cena_szukaj]Miele H 7262 B[/cena_szukaj] to już znacznie fajniejszy piekarnik od pierwszego, pod względem wyposażenia i funkcji to taki odpowiednik zwykłych piekarników za 2000-2500 zł. Za 6900 zł to można kupić flagowe piekarniki Electroluxa/AEG z serii SteamPro, a także Boscha 8 serii, Siemensa iQ700 - wszystkie 4w1 z generatorami pary, SousVide, pojemnikami na wodę i masą funkcji.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.