>

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

Nie każdy piekarnik parowy to model mający generator pary – dlatego prezentujemy TOP-10 najlepszych piekarników parowych, które wyposażono w ten element.

Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia warto zainwestować w dobry piekarnik parowy. Musisz jednak zachować czujność – pod tym pojęciem sklepy sprzedają bardzo różne urządzenia, często z pieczeniem czy gotowaniem na parze niemające wiele wspólnego.

Radziłem już, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, opublikowaliśmy również poradnik, w którym szerzej opisuję, jaki powinien być dobry piekarnik parowy i jak odróżnić piekarniki wspomagane parowo od piekarników parowych.

Dzisiaj wybrałem 10 najlepszych piekarników parowych na polskim rynku. W zestawieniu biorę pod uwagę jedynie modele posiadające generator pary – te z wylewaniem wody na dno omijam.

Mam nadzieje, że maniaKalny ranking piekarników parowych pomoże w wyborze nowego urządzenia. Jak zawsze czekam również na pytania – zapraszam do sekcji komentarzy, postaram się pomóc.

Bosch HSG636BB1

Przedstawiciel najwyższej, ósmej serii Boscha – oczywiście produkcji niemieckiej. Świetnie wykonany piekarnik z genialnie wyglądającym programatorem, podzielonym na trzy wyświetlacze po 2,5 cala każdy.

Największą zaletą tego modelu jest zaawansowana elektronika i sensory. Bazowo mamy 12 nastaw pieczenia i wiele programów automatycznych z predefiniowaną temperaturą i czasem pieczenia. Nie zabrakło programów wagowych. Zakres temperatur to 30-250 stopni, a pojemność komory to 71 litrów.

Zabrakło za to prowadnic teleskopowych, które można dokupić osobno (wraz z drabinkami). Zbiornik na wodę jest w pełni wyciągany, mieści 1 litr i znajduje się pod programatorem, który podnosi się na specjalnym zawiasie – to dziwne i skomplikowane rozwiązanie.

Bosch HSG636BB1

Front z trzema szybami ma nagrzewać się maksymalnie do 40 stopni, a drzwi delikatnie się otwierają, jak i zamykają. Na tylnej ściance komory piekarnika znajduje się emalia katalityczna wspomagająca czyszczenie parowe. Model ten wyposażono w standardowy ruszt, blachę płytką, blachę głęboką i trzy blachy dodatkowe: perforowaną małą i dużą, oraz nieperforowaną małą.

Design ósmej serii może się podobać, a wraz z funkcjami parowymi otrzymujemy świetny i zaawansowany sprzęt.

Sprzęt wyceniono na około 5600 zł. W sklepach są również inne wersje tego modelu:

  • HSG636ES1 – odpowiednik w czarno-srebrnym kolorze,
  • CSG656BS2 – model czarno-srebrny w wersji kompaktowej 46 cm wysokości.
Krzysztof Kulikowski

Komentarze

  • Witam.

    A ja mam pytanie na temat piekarników z Haiera. Mają oni serie I-Message Steam 6/4/2 . Czy te piekarniki posiadają generator pary? Osobną szufladkę ze zbiorniczkiem wody mają, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy posiadają generator. Ma ktoś jakieś informacje na ten temat?

    Ew. jak to rozpoznać patrząc np. na pieranik na wystawie, da się to jakoś zweryfikować?

    • Szczerze mówiąc nie interesowałem się tymi chińczykami... Nie da się tego rozpoznać. Biorąc instrukcję z najdroższych modeli, to nawet nic nie piszą o parze, a według opisu jest to tylko wspomaganie pieczenia parą, tylko nie wiadomo, czy para jest dozowana generatorem pary przez dyszę za termoobiegiem, czy po prostu woda jest wylewana w tą nieckę w dnie komory - sprawdza do zbadania, choć tak szczerze to po co? Te piekarniki ani nie są ładne, nie oferując nic fajnego, mają tandetną elektronikę i są drogie- Electrolux w serii SteamCrisp - też wspomaganej parowo z generatorami pary kosztują od 2200 do 4000 zł, a to pewniaki.

  • Dzień dobry,
    Natrafiłem na Pana stronę i artykuł szukając informacji o piekarnikach parowych. Mając budżet w granicach 3tyś szukałem czegoś z generatorem pary a nie pseudo kroplowników. W tej cenie znalazłem Electroluxa [cena_szukaj]EOB7S31X [/cena_szukaj]niby steamboost ale przeglądam stronę producenta i tam pokazują że steamboost zaczyna się od serii 800 a 700 to steamcrisp. Mam więc pytanie czy znana sieć Euro... coś ściemnia w nazwie, czy ten model jak mniemam z kodu EOB serii 7 ma rzeczywiście generator pary i pieczenie parowe? Jaka jest Pana opinia na remat rego modelu czy warto go kupić czy lepiej dołożyć 500zł i szukać czegoś z serii 8? Z góry dziękuję za pomoc.

  • Witam

    Panie Krzysztofie dziękuje za poprzednie porady
    Obecnie zamierzam zakupić piekarnik, płytę i mikrofalę. Czekam na black friday aby wychaczyć porządną promkę

    Chciałem kupić piekarnik [cena_szukaj]EOB7S31X [/cena_szukaj](3200 pln) ale czytając Pana uwagi zastanawiam się nad EOB8 z seteamifi które Pan tak poleca
    Jest teraz fajna promka na [cena_szukaj]Y8SOB39X[/cena_szukaj] (3349pln na stronie elektroluxa +inne promki)
    ale również jest [cena_szukaj]EOB8S39X [/cena_szukaj](4200pln na stronie elektroluxa)
    Pytanie czym zatem różni się [cena_szukaj]EOB8S39X [/cena_szukaj]od [cena_szukaj]Y8SOB39X [/cena_szukaj]poza ceną i typem wyświetlacza, i czy lepszy jest EOB7S31X czy Y8SOB39X
    Rozumiem że oba są pełno parowe tzn. jak wrzucę mrożone warzywa na blachę to je zrobię na parze w 100%

    Następnie mam na oku płytę [cena_szukaj]EIS62441 [/cena_szukaj](2049pln eurortv) ale również tu wyszukałem jej klona [cena_szukaj]EIS62449[/cena_szukaj] (2239pln) jest jakaś różnica? no i wersja promocyjna [cena_szukaj]Y62IS443[/cena_szukaj] (1999pln). Zależy mi na łączonym polu i sensboil, wcześniej widziałem fajną Whirlpool [cena_szukaj]SMP 658C/BT/IXL[/cena_szukaj] W Collection ale ponoć jest tragedia z dotykiem, z kolei w Elektrolux ponoć łatwo płyty się rysują i wyglądają nie estetycznie. Co by Pan poradził?

    No i ostatnia kwestia Mikrofala
    jestem zafiksowany na [cena_szukaj]Whirlpool MWF 206 SB[/cena_szukaj] (499pln na stronie Whirlpoola z kodem witamy50 taniej o 50PLN, choć teraz zerkam że podnieśli cenę do 609pln, pewnie opuszczą 25-11)
    wolał bym model [cena_szukaj]MWF 421 BL[/cena_szukaj] ale za wysoka do wnęki (30,8cm)
    Czy ten model ([cena_szukaj]MWF 206 SB[/cena_szukaj]) będzie dobrym wyborem?

    czy zamiast wspomnianych polecił by Pan coś innego lepszego w podobnej cenie?

    • [cena_szukaj]Y8SOB39X[/cena_szukaj] to nowość, nie wiem co się zmieniło - sporo nowych literek w nazwie ;) ale na 1 rzut oka nie widzę różnic do EOB8 i COC8... Wszystkie 3 to seria SteamBoost, więc gotują na parze, ale różnice są spore z uwagi na elektronikę dotykową, kolorową EXCite - Steamify to też funkcja warta dopłat.
      Szkło ceramiczne rysuje się, obojętnie jakiej firmy... Płyty EIS różnią się tylko FlexiPower - opcją ograniczenia mocy pod słabsze instalacje, więc jak pod siłę, to lepiej bez tego.
      Mikrofala wolnostojąca WH dobra i prosta.

      • Rozumiem że piekarnik EOB8 jest najlepszy następnie ten nowy i na końcu EOB7 ?

        dziękuje za szybką odpowiedź i pomoc

        • Nie widzę różnic między EOB8 i Y - jak będę miał chwilę wolnego w tygodniu to podpytam co to za nowy twór i co oznacza Y w nazwie. EOB7 to model o poziom niżej, ale też spoko, gdy ma się mniejsze wymagania.

          • Witam

            Panie Krzysztofie otrzymałem takie info

            Pod względem funkcji i wyglądu jak i struktury są takie same . Różnice są w dystrybucji . Model [cena_szukaj]Y8SOB39X [/cena_szukaj]jest z 2022 roku z października i jest dedykowany na kraje bałtyckie ( głownie Szwecja, Norwegia , Finlandia , Islandia , Polska również ) .
            Z kolei model [cena_szukaj]EOB8S39X [/cena_szukaj]jest z 2022 roku z maja i jest dedykowany na rynek ogólnie europejski .

  • Dzień dobry, czy model Electrolux [cena_szukaj]COC8H31Z[/cena_szukaj] SteamCrisp ma rzeczywiście czarną szybę? Na zdjęciach z podswietlonym wnętrzem wygląda raczej na białą. Szkoda, bo czarne szyby wyglądają lepiej i zasłaniają ruszty.
    Dziękuję za odpowiedź :)

    • Electroluxy mają szyby przeźroczyste, praktycznie nie są przyciemniane. Czarne szyby to mają modele najdroższe [cena_szukaj]Electrolux KOAAS31WT SteamPro[/cena_szukaj]

      • Bardzo dziękuję. Pewnie zdecydujemy się na tego Electroluksa z serii 7... choć designem nie powalają. Mimo to zapytam: może mógłby Pan polecić jakiś naprawdę dobry piekarnik parowy, może być że wspomaganiem parowym, z czarną lub pocie lniana szybą? Samsungi chyba takie są, ale jeśli Electrolux wypada lepiej, to nie ma co kierować się wyglądem.

        • Electrolux to król piekarników parowych - to oni są w tym najdłużej i mają najlepsze modele. Potem polecić można piekarniki parowe Gorenje - równie porządne, a i nawet elektronikę mają jeszcze bardziej intuicyjną. 3 miejsce w tej kategorii przypada BSH, czyli Bosch/Siemens.

          • Serdecznie dziękuję. Czy mógłby Pan jeszcze zerknąć na piekarnik GORENJE [cena_szukaj]BSA6747A04BG[/cena_szukaj]? Jest przedstawiany jako elektryczny, ale ma funkcję wspomagania parowego i nawet widać na zdjęciu wysuwaną wlewkę. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć informacji, jak wygląda ta funkcja parowa: jakie programy, jaka pojemność wlewki, jaki procent pary bierze udział w pieczeniu...

          • To piekarnik wspomagany parowo - na zdjęciu gdzie widać grzałkę grilla, mamy po prawej stronie taką małą, metalową nieckę do której wpada część wody z tego dozownika i ona się tam podgrzewa, a następnie paruje - rozwiązanie nieco lepsze od wylewania wody na dno, ale nadal nie ma nic wspólnego z generatorami pary. Ogólnie to bardzo dobry piekarnik, jak wszystkie w linii Advanced. Wody mieści się we wlewce 130 ml.

  • Dzień dobry
    Przy obecnych cenach i promocjach zastanawiam się nad samsungiem lub elektroluxem serii 8. Na który by się pan zdecydował gdyby pana smeg zdechł, jeśli byłby to elektrolux to który dokładnie model. Jeszcze jakby mógł pan odnieść się do piekarnika amika bo o funkcji pary nic w tym opisie nie ma, a cena jest rzeczywiście śmiesznie niska.
    Pozdrawiam

    • Jeśli budżet pozwoli, będę celował w modele Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub flagowe modele parowe Gorenje. Samsung system parowy ma gorszy od Electroluxa, Gorenje, czy BSH - gotują tylko w naczyniu, a nie całej komorze piekarnika. Amica to najtańsze piekarniki parowe z 3w1, więc ciężko krytykować z uwagi na ceny. Działają na bazie kilku programów gotowych, bez większych możliwości zmiany ustawień, nie mają dobierania pary do temperatury (Steamify w Electroluxie), nie ma opcji wyboru poziomu pary manualnie.

  • Dzień dobry,

    Szukam dobrego piekarnika z BLOKADĄ OTWIERANIA DRZWI i ZIMNYM FRONTEM. Mam małe dziecko o specjalnych potrzebach i na pierwszym miejscu przy wyborze piekarnika muszę postawić na bezpieczeństwo użytkowania.
    Zastanawiałam się nad:
    GORENJE [cena_szukaj]BPS6737E14BG[/cena_szukaj]
    Electrolux [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj] SenseCook
    Electrolux [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj] (ten nie wiem czy ma blokadę przed otwarciem)
    BOSCH [cena_szukaj]HRA334EB0[/cena_szukaj] (tutaj również brak informacji o blokadzie)
    Będę wdzięczna za przekazanie fachowej opini na temat tych piekarników.

    • Blokady dotyczą elektroniki, a nie drzwi - aktualnie tylko Beko ma kilka modeli z takim kawałkiem blachy wystającym, zakończonym plastikiem, który trzyma drzwi - trzeba go podnieść w górę, aby otworzyć drzwi - liche rozwiązanie. Blokady drzwi są też w wybranych piekarnikach IKEA (Whirlpool/Electrolux).

  • Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    zastanawiam się nad zakupem piekarnika, który Pan poleciłby, do tej pory nie zawiodłam się na Pana opiniach mam pralkę Candy, suszarkę LG, lodówkę samsung side by side, a ostatnio zmywarkę bosch, sporo tego i sprawują się bez zarzutu,
    [cena_szukaj]Electrolux EOB9S31WX SteamBoost[/cena_szukaj]
    [cena_szukaj]Electrolux EOB7S31Z SteamBoost[/cena_szukaj]
    [cena_szukaj]Electrolux SteamBoost COB8S39Z[/cena_szukaj]

    • To jedna seria, różnią się głównie zastosowaną elektroniką i idącymi za nimi funkcjami - EOB7 to podstawowy programator piktogramowy - prosty, stary i sprawdzony. COB8 (EOB8) z 39 na końcu to mały tablet dotykowy z większą ilością programów i funkcją Steamify do której warto dopłacić. EOB9 to po prostu większy tablet, więcej informacji na raz na ekranie i dodatkowo WiFi ze zdalnym sterowaniem (litera W na końcu).

  • Dzień dobry, któy z piekarników elektrolux jest lepszy, ogolnie wydaja sie podone, chodzi mi o funkcjonalne aspekty:
    [cena_szukaj]COC8H31Z [/cena_szukaj]
    [cena_szukaj]EOC6H71Z [/cena_szukaj]

    Sa to dwie rozne serie, czy warto doplacic, czy to roznice, ktorych tak na prawde nie odczuje w uzytkowaniu.

    • EOC6 to pokrętłowy model, a COC8 ma programator tekstowy Vison - więcej funkcji i możliwości, a pokrętła w tych włoskich modelach są strasznie tandetne, więc brałbym COC8, lub jego odpowiedniki (EOC8).

      • A ktore czyszczenie jest lepsze? wodne, katalityczne czy parowe?
        Slyszalam, ze modele parowe- w przypadku gotowania na parze maja problem z wypuszczeniem wody?Jest jeszcze model [cena_szukaj]EOE7C31Z[/cena_szukaj].
        Czy najsensowniejszym wybore jest [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj]?
        Chodzi mi o model z sredniej polki, ale tez latwy do czyszczenia w srodku.

        • Parowe to pic na wodę - dosłownie ;)
          Kataliza działa tam gdzie są wkłady, czyli nie wszędzie, a pyroliza to najskuteczniejszy system wypalania całej komory. Skraplanie się wody przy uszczelce to normalna sprawa w piekarnikach 3w1. Sama musi Pani zdecydować, czy system wspomagania pieczenia parą jest Pani potrzebny (EOC8 to seria SteamCrisp - one nie gotują, to robią SteamBoost i SteamPro).

          • A patrzac na te wszystkie aspekty, i czyszczenia i gotowania. Z ktorej serii by Pan polecał. Chodzi mi o srednia cenowa polke -cos na lata. EOC8?

            Pyrolize odrzucam.
            Emalia w parowcyh jest latwa do czyszczenia? Bo pisal pan ze parowe to pic na wode. I nie wiem jak do tego podejsc. Jak dowiadywalam sie u producenta sa parowe - ponoc skuteczne i sa wodne- gdzie wlewa sie na dnie piekarnika wode.
            Pisał Pan"Skraplanie się wody przy uszczelce to normalna sprawa w piekarnikach 3w1" chodzi o pyrolize?

            Jak wyglada kwestia spuszczania wody z piekarnikow parowych po gotowanu- czy rzeczywiscie jest to takie trudne?

          • Czyszczenie parowe nie wiele robi, ale każdy współczesny piekarnik ma emalie ułatwiające czyszczenie, więc jeśli nie piecze się codziennie kurczaka na butelce piwa, to nie ma większych problemów z doprowadzeniem piekarnika do ładu.
            Wodę spuszcza się na 2 sposoby w zależności od firmy - tańsze mają dyszę - podkłada się blachę i piekarnik spuszcza wodę. W droższych potrafią wyciągnąć sobie wodę do zbiornika. Pisząc o skroplinach, miałem na myśli proces gotowania na parze w piekarnikach z taką opcją (EOC8 tego nie ma).
            A parowe to niby jakie? Na ropę? Każde czyszczenie parowe to wlewanie wody na dno, lub jeśli ma zbiornik na wodę to sam sobie dozuje wodę do generatora pary, lub wylewa ją na dno.

        • [cena_szukaj]LOE8H31Z[/cena_szukaj], [cena_szukaj]EOE7C31Z[/cena_szukaj], [cena_szukaj]EOC8H31Z[/cena_szukaj]?
          Nie do konca zalezy mi na funkcji, pary, natomiast mozliwe, ze jest bardzo przydatna. Bedzie to moj pierwszy piekarnik, wiec dlatego ciezko mi sie odniesc? Miedzy tymi 3 modelami co by Pan polecil? Lubie gotowac, ale nie zawsze jets na to czas.
          Czy ta funkcja pary jest przydatna? Jakie czyszczenie jest lepsze? Prosze o porade. Bo nie wiem czy doplacac, czy to tylko dodatkowe opcje, ktorych rzedko sie uzywa

          • Osobiście choruję na piekarnik parowy, ale mój stary Smeg nie chce zdechnąć, więc sam brałbym EOC8 z tych 3. Funkcje parowe wykorzystywałbym do pieczenia chleba i mięs.

  • Witam,
    Udało mi się dostać dobrą ofertę na piekarnik Elektroluxa [cena_szukaj]EOC8P31Z[/cena_szukaj], tylko teraz pozostaje problem położenia w kuchni. Na początku był planowany w słupku obok lodówki. Tylko z czasem natknąłem się na materiały, że piekarniki z pyrolizą, raczej nie powinny się znajdować bezpośrednio obok, a z drugiej strony znajomy dopytał się jeszcze osób, które pracują w obrębie branży AGD i ponoć nie jest to problemem z obecnymi sprzętami.

    Jak to obecnie wygląda z tym sprzętem, trzeba tej dodatkowej przestrzeni, czy nie jest to problemem?

    • Wszystko zależy od kilku czynników. Jeśli mamy obok lodówkę do zabudowy, to nie ma to większego znaczenia. Gorzej gdy obok stoi lodówka oddająca ciepło bokami (wolnostojąca), a pyrolizę używamy parę bardzo często (czego się nie robi - średnio raz na miesiąc). Zawsze można dodać warstwę izolacji pomiędzy i po problemie.

Najnowsze artykuły

Satysfakcja gwarantowana na odkurzacze Bosch lub zwrot kasy na konto

3 września wystartowała akcja na odkurzacze sieciowe marki Bosch - kupując objęty akcją model, możesz…

8 godzin temu

Dwa ekspresy marki Jura dużo taniej w niemieckim Media Markt!

Niemiecki Media Markt nie dość, że bazowo sprzedaje sporo taniej ekspresy marki Jura niż wszystkie…

1 dzień temu

Zmywarka wolnostojąca Bosch SMS4ECI26E w potrójnej promocji!

W RTV Euro AGD mają dobrą ofertę łączoną na zmywarkę wolnostojącą marki Bosch – to…

1 dzień temu

Pralka Samsung WW90T654DLH w potrójnej promocji!

Szukasz pralki dobrze wyposażonej i wyspecyfikowanej? W RTV Euro AGD mają niezłą przecenę na pralkę…

2 dni temu

Wrześniowe promocje na ekspresy automatyczne do kawy. Przegląd przecen

Prześwietlamy wrześniowe promocje na ekspresy do kawy. Jest kilka fajnych ofert, które warto rozważyć. (więcej…)

2 dni temu

Wielofunkcyjny robot MPM iCoook PLUS MRK-48 – niezawodna pomoc w kuchni

Na polskim rynku debiutuje robot kuchenny MPM iCook PLUS MRK-48 z dużą mocą i wbudowaną…

2 dni temu