Czy płyta gazowa może wyglądać jak indukcja? Okazuje się, że tak. Sprawdzamy najnowszy produkt polskiej firmy Solgaz. Oto Innova Premium, czyli płyta typu gaz pod szkłem.
Innova Premium to najnowszy produkt w ofercie polskiej firmy Solgaz, a zarazem jedna z nielicznych płyt gazowych na polskim rynku, które wyglądem przypominają płytę indukcyjną. Nie ma tu klasycznych palników, kratek czy rusztów – gaz spala się pod taflą ceramicznego szkła, a uzyskane ciepło jest przekazywane na pola grzejne.
Niemożliwe? Tylko na pozór. Polska firma od dawna projektuje niekonwencjonalne rozwiązania oparte o gaz (o wielu takich płytach pisaliśmy już na agdManiaKu), stąd debiut najnowszego produktu był tylko kwestią czasu.
Solgaz Innova – trzy warianty i dwie wielkości do wyboru
Do linii ceramicznych płyt gazowych do zabudowy Solgaz Innova należą trzy grupy urządzeń: Standard, Comfort oraz Premium, wszystkie dostępne w dwóch wielkościach – 4+1 (580 × 518 × 90 mm do szafek o szerokości 60 cm) oraz 5+3 (770 × 518 × 90 mm do szafek o szerokości 80 cm).
Płyty z serii Solgaz Innova Standard są najtańsze (wyceniono je odpowiednio na 3290 zł i 3890 zł, zależnie od wielkości), ale też pozbawione są kilku opcjonalnych rozwiązań dostępnych w wyższych modelach.
Seria Solgaz Innova Comfort kosztuje odpowiednio 3590 zł lub 4490 zł, ale oferuje bardzo fajne, opcjonalne rozwiązanie w postaci stabilizacji temperatury (to przydatne usprawnienie).
Najlepiej wyposażona seria Solgaz Innova Premium jest oczywiście najdroższa (kosztuje odpowiednio 3890 zł lub 4890 zł), ale znajdziesz tu takie dodatki, jak stabilizacja temperatury czy płynna zmiana płomienia, a do tego zwiększono trwałość ceramiki.
My mieliśmy okazję zapoznać się bliżej z najlepiej wyposażonym wariantem serii Premium.
Wideo prezentacja płyty Solgaz Innova Premium
Chcesz zobaczyć nową płytę firmy Solgaz w akcji? Sprawdź naszą wideo prezentację płyty gazowej Solgaz Innova Premium – materiał przygotowany został przez Amadeusza i Dominika z kanału techManiaK na YouTube.
Instalacja i podłączenie płyty Solgaz Innova Premium
Zacznijmy od bardzo ważnej informacji. Płyty Solgaz Innova mogą być zasilane zarówno gazem z sieci, jak i z butli, a przyłączenie do gazu jest standardowe – takie, jak w przypadku tradycyjnych kuchenek gazowych. Oczywiście instalację należy pozostawić w rękach fachowca z odpowiednimi uprawnieniami – taką usługę możesz zamówić przy okazji kupna płyty.
Płyta wymaga również podpięcia do prądu, ale wystarczy tu zwykle gniazdko – energia jest wykorzystywana tylko do zasilania panelu dotykowego, z poziomu którego steruje się urządzeniem.
Dodam, że nawet w przypadku chwilowego wyłączenia prądu nie musisz się martwić tym, że płyta przestanie działać – wystarczy dokupić opcjonalny zasilacz rezerwowy, który może „utrzymać” płytę nawet przez 2 dni bez dostępu do zasilania.
Solgaz Innova to płyta do zabudowy, więc warto zawczasu przygotować szafkę z odpowiednio wykrojonym otworem montażowym. Trzeba przy tym zwrócić uwagę na fakt, że płyta ma 90 mm wysokości, co może okazać się istotne, jeśli planujesz zamontować płytę nad piekarnikiem.
Dużym ułatwieniem jest obecność specjalnej uszczelki na obudowie płyty. Wystarczy więc tylko urządzenie włożyć w otwór montażowy szafki, a grawitacja zrobi resztę – uszczelka pod wpływem nacisku zassie się, co eliminuje konieczność stosowania silikonu lub innego uszczelniacza.
Jak działa płyta Solgaz Innova Premium?
Pierwsze pytanie, jakie przychodzi do głowy przy kontakcie z płytą Solgaz Innova Premium to „gdzie podział się ogień?” – w końcu to nadal płyta gazowa, więc gaz musi się jakoś spalać. I tak też się dzieje. Pod płytą umieszczono szereg palników, dzięki którym gaz jest spalany katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a ciepło zostaje zamienione w promieniowanie podczerwone i przekazane na ceramiczne pola. Co ważne, nie jest to stały proces.
Palniki pracują cyklicznie – wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana i uruchamiają wtedy, gdy jest to potrzebne. Płyta posiada też dodatkowe pole „darmowe” – miejsce oznaczone paskami, które nagrzewa się podczas gotowania, nie pobierając przy tym gazu. To idealne rozwiązanie w przypadku, kiedy chcesz tylko podgrzać potrawę.
Skoro przy polach jesteśmy – nasz model wyposażono w 4 pola o średnicach 14 i 18 cm, ale większa wersja płyty (do szafek o szerokości 80 cm) ma więcej pól (5+3) i większego formatu (14, 18 i 22 cm).
Super przydatną opcją jest Booster, czyli krótkotrwałe zwiększenie mocy, aby pozwolić na szybsze ugotowanie (np. wody na makaron). Jeszcze bardziej podoba mi się jednak opcja ustawienia konkretnej temperatury – wystarczy wybrać konkretną wartość w zakresie 50 – 250 stopni, a płyta już sama zadba o to, aby na danym polu taką temperaturę utrzymać. Prościej być chyba nie może!
Z innych, ciekawych opcji wymienić warto też funkcję Stop&Go. Pozwala zatrzymać na chwilę gotowanie (wstrzymując pracę płyty), a potem je wznowić przy zachowaniu wszystkich wcześniejszych parametrów – wszystko za pomocą jednego przycisku!
Fajnym patentem, zwykle kojarzonym z płytami elektrycznymi jest przycisk blokady. Wystarczy go aktywować, aby uniemożliwić przypadkowe włączenie płyty.
Dotknąłem tematu zabezpieczeń, więc wspomnę przy okazji o tym, co z Innova Premium czyni bezpieczną płytę gazową. Po pierwsze, każdy z palników jest wyposażony w indywidualny system spalania. Nie ma więc mowy o niekontrolowanym ulatnianiu się gazu. Po drugie, kiedy coś wykipi na płytę, urządzenie automatycznie się wyłączy, dając sygnał dźwiękowy. Po trzecie w końcu, brak otwartego ognia to większy komfort i bezpieczeństwo obsługi płyty.
Płyta gazowa zamiast indukcji. Czy to ma sens?
Zastanawiasz się pewnie, po co kupować płytę typu gaz pod szkłem, która wygląda jak indukcja, skoro możesz kupić indukcję? To rozsądne pytanie, na które mam dwie odpowiedzi.
Po pierwsze, nie każdy ma warunki i chęci, aby podpiąć indukcję. W wielu mieszkaniach gaz jest albo rozwiązaniem jedynym, albo zwyczajnie ekonomicznie lepiej uzasadnionym. Jeśli dołożyć do tego fakt, że innowacyjna konstrukcja płyty firmy Solgaz pozwoliła uzyskać większą oszczędność, dzięki czemu Innova zużywa do 50% mnie gazu niż tradycyjna kuchenka, to wyraźnie widać, że postawienie na gaz może oznaczać bardzo konkretne oszczędności w portfelu.
Po drugie, i to chyba jest ważniejsze, płyta Solgazu wygląda jak indukcja, ale ma wszelkie właściwości płyty gazowej – a to oznacza, że możesz cieszyć się płynną regulacją mocy w zakresie od 50 do 250 stopni C. Kto choć raz gotował na gazie dobrze wie, jak ważny jest to czynnik w realizacji kulinarnych wyzwań.
Wspominałem, że Innova Premium ma cechy klasycznej płyty gazowej, ale jednocześnie pozbawiona jest jej typowych wad. I tak na przykład nie znajdziesz tu iskrowników. Zamiast tego Solgaz postawił na żarniki i to chyba jedyna firma na świecie, która zdecydowała się na takie rozwiązanie. Dzięki temu płyta jest wyjątkowo cicha!
Czy warto kupić płytę Solgaz Innova Premium?
Trzeba powiedzieć to wprost – Innova Premium to bardzo fajna płyta gazowa.
Nowa płyta Solgazu to przykład udanej ewolucji. Polskiej firmie udało się wyeliminować słabości produktów poprzedniej generacji, zachowując jednocześnie to, co czyni produkty Solgazu wyjątkowymi. Innova Premium nie tylko świetnie się prezentuje i na pierwszy rzut trudno ją odróżnić od indukcji, ale przede wszystkim wyróżnia się wysoką funkcjonalnością.
Wszystko tu działa, jak należy. Płyta jest cicha, szybko reaguje na komendy, pozwala na płynną regulację mocy i samodzielnie utrzymuje zadaną temperaturę. Czego chcieć więcej? Chyba tylko niższej ceny, bo Innova Premium to bez dwóch zdań półka premium także w kontekście wyceny.
Kupując płytę dzisiaj zapłacisz za nią niemal 3900 zł. Niemało. Z drugiej strony, to nie jest produkt budżetowy, tylko porządnie zrobiona płyta dla osób, które lubią mieć pełną kontrolę nad każdym etapem obróbki i przygotowywania jedzenia. Jeśli należysz do tej grupy i lubisz gotowanie na gazie, nad najnowszą propozycją polskiego Solgazu zdecydowanie warto się pochylić.
Artykuł sponsorowany, powstał przy współpracy z firmą Solgaz
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Czy warto kupić płytę Solgaz optimex 2+1, głównie jako dodatkowa oprócz indukcji. W sensie obok jako drugą tańsza alternatywe do gotowania. Widzę że opinie są raczej negatywne o tych płytach więc się zastanawiam czy warto.
Delikatnie pisząc nie jestem fanem gazu pod szkłem, to ślepa uliczka rozwoju płyt gazowych i podzielam większość negatywnych opinii.
Dziękuję, może Pan zatem zaproponować 2 palnikową dobrą płytę gazową. Bedzie działała jako druga obok indukcji.
TEKA GZC 32300 XBC BK – to jest świetlny model, potem płyty typu domino od Siemens, Bosch, Asko, Miele.
A co może Pan powiedzieć o tej płycie? Czy warta zainteresowania poza kuszącą ceną?
https://www….gJKYvD_BwE
Cena śmiesznie niska, a sama płyta wydaje się ok – Klarstein to dystrybutor pod własną markę AGD z Chin i Turcji.
Jedni lubią inni nie. Prawda pewnie leży gdzieś pośrodku. Jak zawsze. Na pewno ciężko przejść obojętnie obok takiego designu. Do tego funkcje też nie należą do takich tradycyjnych.
Innova jest świetna. Może nie jest szybka, ale elegancka i funkcyjne ma takie, że inne sprzęty się chowają 🙂 Nie mają takich opcji jak w tym sprzęcie.
Innova ma coś w sobie. Może nie jest idealnym rozwiązaniem, ale żadna płyta taka nie jest. W każdej cos nie gra, coś nie pasuje. To zawsze jest wybór między wadami a zaletami. I tym co nam bardziej będzie pasować. Tutaj jest pewna koncepcja, trochę może szalona, ale ciekawa. Brak palników w tradycyjnej formie może zaskoczyć, ale mi się to podoba. Bo wizerunkowo ta płyta zyskuje dużo. Tak samo sterowanie. To już nie zwykłe pokrętełko, które trzeba ciągle kręcić by dostosować płomień do tego co się dzieje w garnku. Tutaj można ustawić temperaturę i zaufać temu, ze to samo będzie regulować. Inna inszość 😉
Niestety masa negatywnych opinii daje jeden prosty wniosek – wygląd, bezpieczeństwo i brak rusztów to jedyne zalety.
U mnie się sprawdza. Wygląd fajny, a nawet genialny. Szklana powierzchnia łatwa do utrzymania czystości. I lepsza kontrola nad całością, bo tutaj sterowanie sporo załatwia.
Solgaz Innova Premium 3+1 nie kupujcie żadnej urządzenia z firmy Solgaz – gotowanie 1 litra wody (mały palnik) wynosi 28 min jaka oszczędność do wrzenia serwisant i firma to beznadzieja. Ich tylko interesuje sprzedaż. Nie chcą naprawić – fuszerka, fuszerka i jeszcze raz fuszerka. Odradzam kupna płyt z solgazu
Marian
Solgaz Innova Premium 4+1 to jest dosłownie porażka. Straciłam na to 4tysiące po to, żeby znienawidzić gotowanie. Czas nagrzewania samej wody to 20 minut, oczywiście serwis Solgazu (o ile uda się już dodzwonić) twierdzi, że jest to rewelacyjny czas i się „wypina” na klienta. Przy gotowaniu na 2 palnikach i to na 6 włącza się alarm – przegrzana płyta. By ugotować cokolwiek zalewam to wrzątkiem z czajnika elektrycznego a i tak zanim zacznie się w garnku gotować mija przynajmniej 10 minut. Zamiast pieczenia mięsa jest jego gotowanie. Tragedia dosłownie. Już sama instrukcja obsługi pozostawia wiele do życzenia. Strata pieniędzy!!!
Bardzo oryginalna ta nowa płyta. Jestem pod wrażeniem.
Przyłączam się do tych osób, które uważają, że to fajne rozwiązanie. Działa i spełnia swoje zadanie. Gotuje się dobrze i nie mam co narzekać. Zastanawiam się nad wypowiedziami Pana Krzysztofa. Albo ma misję przeciwko producentowi, albo jest z konkurencji. No bo jak wytłumaczyć jego ilość wpisów i to negatywnych. Próbujących przedstawić tylko swoja prawdę, nie zważając na to, że innym to rozwiązanie może po prostu pasować. Funkcjonalnie i wyglądowo.
Zaskakująca dbałość o szczegóły w wyglądzie i to, że ta innowacja to polska firma.
Nowoczesny wygląd idący z w parze z funkcjonalnością. Po zamontowaniu i użytkowaniu jestem nią cały czas oczarowany.
xD
Mam i działa ok. Jakoś nie zauważyłem, by gorzej się gotowało na tym Solgazie od mojej starej Amici. Funkcjonalnie to nie ma co porównywać. Nebo a ziemia. Konkurencja oczywiście będzie się starać.napisać wszystko, by zniechęcić do zakupu. Ponieważ technologia jest opatentowana i sami nic takiego nie mogą zrobić. Proste. Jak dla mnie jest ok i to jest najważniejsze.
Dobry marketingowiec, dobry…
To jest totalnie nietrafiona technologia – pogadaj z ludźmi od AGD. Mnie sprzedawca szybko wyleczył z tego „wynalazku”, bo nie nadaje się do gotowania – straaaasznie wolno podgrzewa i gotuje, to jest bez sensu. Chyba ze jako mebel. Ale wtedy można kupic Jakakolwiek płytę. To dlatego tego solgazu nie ma już w wielu sieciach. Fakty, fakty, fakty…
Płyta perfekcyjnie się prezentuje, a generowane oszczędności zużycia gazu kuszą by zastanowić się nad jej wyborem. Ja się skusiłam i wybrałam wariant premium by mieć zwiększoną trwałość ceramiki. Właśnie przez uszkodzenie ceramiki w starej kuchence musiałam rozglądać się za nową płytą.Z aktualnego wyboru jestem zadowolona 🙂
Skusić to się można na batonika…
Mam i polecam. Zupełnie inna jakość gotowania niz na tradycyjnej płycie. Możliwość zadania temperatury to genialne rozwiązanie. Dużo ułatwia i upraszcza. Tylko na początku musimy się do tej funkcji przekonać i jej nauczyć 🙂 Ale da się i ona robi właściwie wszystko 🙂 Oczywiście to jest chyba tylko w tej wersji premium ale warto do tego dopłacić. Zyskujemy bardzo płynne regulowanie gazu i całego procesu gotowania. Gdzieś czytałam, że płyty Solgazu są głośne. A moja cichutka. Nie śledziłam rozwoju tych płyt, więc nie wiem jak to było wcześniej, ale pewnie tu też coś zmienili. To co mam w domu, to po prostu normalne, ciche urzadzenie, na którym z przyjemnością się gotuje 😉
Ja jestem zadowolony z użytkowania. Działa znakomicie i do tego całkiem funkcjonalna. Żadna inna płyta nie może zaoferować tego samego, co to rozwiązanie. Odniosę się do opinii, że długo się tu gotuje. Przechodziłem z innej płyty gazowej na Solgaz i prawdę powiedziawszy nie zauważyłem, by to jakoś dłużej działa. Oczywiście indukcja działa inaczej i szybciej i tu na pewno będzie różnica, ale pomiędzy zwykła gazówką a Solgazem tej różnicy nie ma. Taka po prostu uroda gotowania na gazie. Kupując to rozwiązanie, po prostu na takie czasy sie zgadzamy.
Bzdura – na płytach tego typu czasy gotowania są jak na starych płytach elektrycznych – płyty gazowe z palnikami od 1 do 4 kW gotują wielokrotnie szybciej. Kolejna fałszywa „opinia”. Jedyną prawdą z tej opinii jest stwierdzenie, że kupując Solgaz, zgadzamy się na takie długie czasy gotowania.
Płyta Innova Standard po 5 dniach użytkowania zostala przeze mnie zwrócona do Solgaz. Porażka, porażka i jeszcze raz porażka. 4 litry wody do punktu wrzenia to ok. 29 minut. Piekarnik pid płytą obniżony, przerwa 15 cm nue wystarcza, płyta przegrzewa się i wyłącza sypiąc alarmami. Bardzo mała, 2 duże garnki o średnicy 26 cm nie mieszczą się na dużych palnikach. Płyta nie dla rodziny, tylko do podgrzewania, a cena jakby nie było powala
Niestety to standard z uwagi na technologię, której nikt nie chce rozwijać – ślepa uliczka ewolucji płyty gazowej.
Najważniejsze, że to działa. Takie innowacyjne podejście to spore ryzyko dla firmy. Fajnie, że podjęli takie ryzyko i zrobili coś innego niż większość produkuje. Moim zdaniem to strzał w dziesiątkę. Rozwiązanie działa bardzo fajnie. I wygląda znakomicie. Funkcjonalnie to chyba nie ma konkurencji. No ja nie spotkałem płyty gazowej z takimi funkcjami, jakie ma Innova.
Robi wrażenie zarówno wyglądem jak i funkcjonalnością. Sama bym widziała Innova Premium u siebie w kuchni.
Premium jest genialna. Cicha i doskonale gotuje. Płynna zmiana ustawień i samego płomienia to bajka. Sterowanie taką płytą jest po prostu genialne. Gotowanie w momencie gdy ustawia się po prostu żądana temperaturę na płycie to sama przyjemność. Szczególnie gdy gotuje się potrawy, które robi się długo. Najbardziej popularny rosół jest tego przykładem. Jak ma być dobry to wymaga czasu i stabilnej temperatury. Tutaj to mamy.
Dan w tych zamknietych palnikach spalanie następuje w dużo wyższej temperaturze niż w tradycyjnej płycie. Więcej się spala, więc i spaliny są bardziej czyste, mniej tłuste.
Do pełni szczęścia brakuje tylko opinii tych którzy już korzystają z wyrobów Solgazu. Sa na szczęście w internecie.
a co z tłustym osadem z gazu jest dalej jak w przypadku tradycyjnych kuchenek czy czysto jak przy indukcji ?
Genialnie i prosto to wygląda. Prawie jak indukcja a jednak gaz. Dla mnie pomysł pierwsza klasa.
Bardzo ładnie to wygląda. Gotowanie na gazie jest, moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem niż sama indukcja. Niby indukcja ma zalety, jest szybsza. Ale czy gotowanie polega właśnie na tym by się spieszyć. Jest wiele potraw, które wymagają czasu. I gaz doskonale w takim przypadku się sprawdza. Sama mam gaz i nie zamieniłabym tego rozwiązania na indukcję. Jest to dla mnie bardziej naturalne w kuchni.
Fajna i zupełnie inna niż większość dostępnych na rynku. Solgaz swoimi patentami idzie dość fajnie do przodu, robiąc całkiem fajne wynalazki, które potem umieszcza w swoich płytach. Żarniki to jeden z ich patentów. Cichy sposób zapalania gazu, ale z tego co czytałem to też same zawory mają w tych płytach zupełnie inną konstrukcję. Zawory magnetyczne – gdzieś trafiłem na tą nazwę. Pewnie tym patentem pozwalają na płynną regulację mocy i temperatury samego palnika. Innova ma wiele plusów i chyba tylko jeden minus, jak sami to zauważyliście – cena trochę wysoka. No ale to nowość, więc z czasem może będzie lepiej.