15 grudnia 2010 roku na polski rynek trafiły produkty belgijskiej firmy GreenPan. Marka ta znana jest w ponad 70 krajach świata, a popularność zapewniło jej produktom zrewolucjonizowanie technologii wykonania sprzętów kuchennych. Belgowie zrezygnowali z wykorzystywania w swych produktach związków chemicznych PTFE i PFOA. Zamiast tego wprowadzono ceramiczną powłokę Thermolon, która jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska, a przy tym wygodna w użyciu. Potrawy w trakcie smażenia nie przywierają do powierzchni patelni (poprawia to smak przygotowywanego jedzenia i znacznie ułatwia proces jej późniejszego czyszczenia). Warto wspomnieć, iż powłoka Thermolon jest odporna na przegrzanie (do 450 stopni C) oraz zarysowania.
Dla potwierdzenia dobrej jakości tego produktu należy podkreślić, iż powłoka Thermolon została zatwierdzona przez FDA (US Food and Drug Administration) oraz podlegała testom zgodnym z międzynarodowymi standardami (CMA, EN, JIS).
Póki co w Polsce dostępne są 3 linie produktów firmy Green Pan. Dwie pierwsze – Stokholm HA Alu Ind oraz Kyoto Black Alu Ind składają się z patelni wykonanych z kutego aluminium i ceramicznej powłoki Thermolon Rocks. Pierwszą linię wyróżnia możliwość stosowania patelni do kuchni gazowych, ceramicznych, halogenowych i indukcyjnych (a nawet w piekarniku). Z kolei produkty z serii Kyoto Black Alu Ind cechuje lekka i wygodna rączka wykonana z bakelitu. Patelnie z ostatniej linii – Nairobi black aluminium również posiadają ergonomiczną, nienagrzewającą się rączkę. Produkty z tej serii pokryto powłoką Thermolon Endurance 2, gwarantującą wyjątkową trwałość. Warto podkreślić, iż można je stosować do kuchni gazowych, ceramicznych i halogenowych. Marka Green Pan póki co nie jest zbyt rozpoznawalna w naszym kraju, ale niewykluczone, że już wkrótce się to zmieni – być może produkty te zrewolucjonizują i nasz rynek produktów dla domu.
Źródło: Green Pan
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Powłoka odporna do 450 stopni, ale warto wspomnieć, że sam producent zaleca używanie patelni na niższych mocach kuchenek. Wyższe moce/temperatury będą powodowały przywieranie produktów do patelni, a co za tym idzie niszczenie powłoki podczas czyszczenia. Podobnie z przegrzanym tłuszczem. Na jasnych powłokach może powodować brązowe plamy nie do usunięcia.