Nowe technologie to nie tylko smartfony, tablety i notebooki. Nowoczesne rozwiązania wykorzystywane są także w innych branżach – wystarczy wspomnieć o motoryzacji, budownictwie, czy AGD. W tym ostatnim przypadku świetnym przykładem jest produkt firmy Nantsune. Japończycy znani są z zamiłowania do wprowadzania elektroniki we wszystkich sferach swojego życia, a zaproponowana przez nich maszyna do porcjowania mięsa jest tego najlepszym przykładem.
Prezentowany sprzęt wyposażono w skaner 3D. Dzięki licznym czujnikom urządzenie „bada” kawałek mięsa, następnie tworzy jego wirtualny model i ostatecznie tnie mięso na części o identycznej wadze (w tym przypadku wiele zależy już od inwencji operatora maszyny). Sprzęt potrafi wyciąć w ciągu godziny aż 6 tys. kotletów o jednakowej wadze, co należy uznać za świetny wynik. Maszyna ma niestety sporą wadę. Jej cena wynosi 160 tys. dolarów. Dla dużych firm z sektora spożywczego pewnie nie będzie to kwota zaporowa i wydatek szybko się zwróci. Jednocześnie jednak, jest mało prawdopodobne, że zobaczycie ten sprzęt w sklepie mięsnym, czy u znajomych, którzy lubią spędzać czas w kuchni.
Nie można oczywiście wykluczać, że z czasem technologia ta zostanie poważnie rozwinięta, a urządzenie stanie się mniejsze i tańsze. Producent zapewnia, że już teraz widać poważne różnice miedzy wcześniejszymi modelami, a obecną propozycją. Co powiecie na pomysł japońskiej firmy?
Źródło: Engadget
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Do końca listopada masz okazję kupić prosty, lecz genialnie wykonany model pralki firmy Asko –…
W Media Expert mają świetną ofertę na flagowego robota marki Roborock, a dodatkowo zgarniasz odkurzacz…
Sprawdzamy i porównujemy dwa najnowsze odkurzacze pionowe - Dreame Z30 i Dreame Z20. Czym się…
Black Friday to szał zakupowy, który swoją genezę ma w Stanach Zjednoczonych. Od wielu lat…
Turecki producent ma nową promocję na nowe odkurzacze pionowe. Do wybranych modeli ze stacją możesz…
Roborock Qrevo MaxV będzie dzisiaj dostępny w rekordowo niskiej cenie. Trzeba się jednak spieszyć, bo…