Nowe technologie to nie tylko smartfony, tablety i notebooki. Nowoczesne rozwiązania wykorzystywane są także w innych branżach – wystarczy wspomnieć o motoryzacji, budownictwie, czy AGD. W tym ostatnim przypadku świetnym przykładem jest produkt firmy Nantsune. Japończycy znani są z zamiłowania do wprowadzania elektroniki we wszystkich sferach swojego życia, a zaproponowana przez nich maszyna do porcjowania mięsa jest tego najlepszym przykładem.
Prezentowany sprzęt wyposażono w skaner 3D. Dzięki licznym czujnikom urządzenie „bada” kawałek mięsa, następnie tworzy jego wirtualny model i ostatecznie tnie mięso na części o identycznej wadze (w tym przypadku wiele zależy już od inwencji operatora maszyny). Sprzęt potrafi wyciąć w ciągu godziny aż 6 tys. kotletów o jednakowej wadze, co należy uznać za świetny wynik. Maszyna ma niestety sporą wadę. Jej cena wynosi 160 tys. dolarów. Dla dużych firm z sektora spożywczego pewnie nie będzie to kwota zaporowa i wydatek szybko się zwróci. Jednocześnie jednak, jest mało prawdopodobne, że zobaczycie ten sprzęt w sklepie mięsnym, czy u znajomych, którzy lubią spędzać czas w kuchni.
Nie można oczywiście wykluczać, że z czasem technologia ta zostanie poważnie rozwinięta, a urządzenie stanie się mniejsze i tańsze. Producent zapewnia, że już teraz widać poważne różnice miedzy wcześniejszymi modelami, a obecną propozycją. Co powiecie na pomysł japońskiej firmy?
Źródło: Engadget
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Oficjalny sklep Allegro wrzuci dziś o 19:00 sporą ilość robota Roborock Q8 Max w genialnej…
Przez cały długi weekend, czyli od 8 do 11 listopada jest okazja kupić taniej sporo…
Do sprzedaży trafiła limitowana edycja słynnego termorobota Thermomix TM6. W Niemczech nazwano ją Special Edition…
Od 4 listopada do końca grudnia trwa akcja, dzięki której dostaniesz zapasowy akumulator do odkurzacza…
LG ma sporo udanych promocji za pasem, ale ta im zdecydowanie nie wyszła. Kupując LG…
Bosch wraca z super akcją na piekarniki i indukcje. Kupując sam piekarnik możesz liczyć na…