REKLAMA TOP.agd
, Płyty indukcyjne TOP, rankingi

Najlepsze płyty indukcyjne. 10 urządzeń, które warto kupić w 2024 roku

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

4 059 odpowiedzi na “Najlepsze płyty indukcyjne. 10 urządzeń, które warto kupić w 2024 roku”

  1. Mariusz674 pisze:

    Witam, zaproponowano mi w sklepie płytę Grundig GIEI838980INH . Proszę o podpowiedź czy warto ją kupić

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ciekawa płyta, odpowiedniki Boscha/Siemensa są po 4-6k zł, ale to nadal Beko, więc nie ma co się spodziewać jakości jak w droższych markach. Same funkcje i sterowanie jest ok.

  2. Agnieszka pisze:

    Pytanie odnośnie Samsung NZ84C5047GK .
    Rozumiem że ta płyta zajmuje więcej blatu niż 60tka ale czy również pod blatem jest szersza? Tuż obok obecnej, dogorywającej indukcji (typowej 60tki) mam zmywarkę. Pytanie więc czy 80tka w ogóle wchodzi w grę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezła płyta z dużym polem i wygodnym sterowaniem. Za zdjęciami jest rysunek techniczny – taka płyta potrzebuje otworu w blacie 75 cm na 49 cm i zajmuje 4,4 cm na wysokość. Jeśli blat ma Pani standardowy 4 cm to nie widzę problemu.

  3. Tomek pisze:

    Dobry wieczór, jestem praktycznie zdecydowany na płytę EIV634 . Z racji, że to będzie pierwsza płyta indukcyjna zastanawiam się czy jest sens wykupić dodatkowe ubezpieczenie w pełnym zakresie (podobno często dochodzi do uszkodzeń mechanicznych np. Jak coś spadnie itp.). Nie wiem też jak z awaryjnością takich płyt. Czy jest sens iść w takie ubezpieczenie? Jest dużo opinii, że to tylko naciąganie klienta, a ubezpieczenie i tak nie zadziała (dużo wykluczeń w OWU).

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Żywotność indukcji to 6-7 lat, a taniej wyjdzie Panu wykupić pakiet do ubezpieczenia domu z AGD i powierzchniami szklanymi 🙂

  4. Makuu pisze:

    Panie Krzysztofie muszę kupić po raz pierwszy płytę indukcyjną.
    Całe życie gotowałem na gazie i bardzo dobrze się z tym czułem.
    Po przeczytaniu Pana artykułów i opinii zastanawiam się nad wyborem Electrolux vs Bosch/ Siemens
    W przypadku Electrolux wybór jest dość prosty. Model EIV654 lub EIV634 .
    Nad SensBoil chyba nie ma co się pochylać patrząc na opinie?

    Martwią mnie trochę te komentarze w Electrolux, że gotuje się praktycznie na 10-14 i tu ciężko czasami dobrać moc do smażenia, aby smażyć, ale nie przypalać itd. w Bosch/ Siemens czegoś takiego nie wyczytałem. Choć wiadomi, że to kwestia wprawy i przyzwyczajenia.

    Jakby Pan porównał Bosch/Siemens vs Electrolux pod względem odgłosów cewek, cichości i trwałości?

    Wydaje mi się, że układ pól w Bosch/ Siemens jest szerszy i praktyczniejszy, mimo że sterowanie jest na środku vs Electroluxa.

    Jakie modele z Bosch/ Siemens poleciłby Pan (teraz wychodzą jakieś nowe modele, warto się nim zainteresować?)

    Jeżeli chodzi o moje oczekiwania to przynajmniej jedno pole łączone, nablatowa, standardowa moc pod 2 fazy, zapamiętywanie ustawień, sterowanie liderem, ale nie musi być dla każdego pola z osobna.
    Fajnie jak będzie jakaś funkcja wyłączająca płytę po wykipieniu (Siemens i Bosch) chyba to mają?

    Nigdy nie miałem kontaktu z indukcją więc nie wiem co jest przydatną funkcją, a co marketingiem i nieprzydatnym dodatkiem.

    W Electroluxie funkcja łączenia z okapem wydaje się fajna i sterowaniem okapem z płyty (o ile można też ustawić, żeby okap włączyć ręcznie, a nie automatycznie za każdym uruchomieniem płyty?)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dla mnie SenseBoil nie ma większego znaczenia, osobiście jak już miałbym brać płytę z sensorami to smażenia, choć i to nie jest czymś niezbędnym.
      Sensor smażenia najlepiej rozwiązany ma Bosch/Siemens. Electrolux poszedł w połączenie tej funkcji z mało wygodnym programatorem dotykowym.
      BSH ma może minimalnie lepszą kulturę pracy i bardziej równomiernie rozłożone poziomy mocy, ale obie firmy top.
      Bosch PIX631HC1E – to taki najsensowniejszy model teraz, nieco odpowiednik EIV654 , ale jednak z sensorem smażenia.

      • Makuu pisze:

        Ten Bosh wydaje się całkiem fajnym rozwiązaniem, podoba mi się bardziej niż EIV654 .
        Widzę, że Bosch ma też opcję sterowania okapem jak electrolux ale doszukać się okapu podszafkowego (wkłąd) z systemem Boscha jest sporym wyzwaniem (chyba, że te sterowanie jest uniwersalne i okap Electroluxa też obsłuży?), znalazłem Siemens LJ67BAM60 ale kosztuje prawie 3k.
        Jest Pan w stanie polecić jakiś okap podszafkowy kompatybilny z tą płytą? Ewentualnie jakiś inny z pominięciem tego systemu?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie ma sensu szukać okapu sterowanego radiowo – nie jest to praktyczne, bo okap będzie odpalać się przy każdym uruchomieniu kuchni, zawsze będzie buczeć, a nie jest to konieczne przy każdym gotowaniu.

          • Makuu pisze:

            Rozumiem, zatem jaki okap podszafkowy by Pan polecił do salonu z aneksem 25m2? Widziałem, że często poleca Pan modele
            Toflesz Linea Glass i Electrolux całkiem nieźle wypadają?
            Nie mam jakiś specjalnych oczekiwań to tylko okap, ale dobrze, żeby pracował w miarę cicho przynajmniej na 1 biegu, bo tego zazwyczaj używam. Mile widziane dobre oświetlenie LED. (Aktualnie używam AMICA OKP6547SW).
            Czy można wyłączyć H2H wybierając okap i płytę Electrolux?
            Tak, aby okap włączał się tylko ręcznie?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            H2H można zawsze rozłączyć/wyłączyć. Z okapów typu wsad meblowy najczęściej polecam właśnie Toflesz Linea Glass – moim zdniem najlepszy stosunek ceny do możliwości. Dobre są też wyższe serie Globalo, a topem jest Falmec, ale ceny już sporo wyższe.

  5. Milena pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie jaką białą płytę indukcyjną, podłączaną nie na siłę. Rozmiar klasyczny. Zwariować można od tego wszystkiego. Do tej pory zawsze używałam płyt gazowych, teraz sytuacja wymaga zakupu czegoś na prąd.

  6. Jakub pisze:

    Panie Krzysztofie,
    który zestaw będzie lepszy?

    Samsung MS23A7318GK + NV7B4145VAK + NZ64B5045FK + DW50R4060BB
    czy
    Bosch HBA534BB0 + BFL520MB0 + PVQ631HC1E + SPV4XMX16E ?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba zestawy sensowne, z czego w zestawie Boscha jest lepsza zmywarka i praktyczniejsza płyta z sterowaniem sliderowym i sensorem smażenia, za to mikro jest dość biednym chińczykiem, a piekarnik dużo prostszy. Design zdecydowanie lepszy w Samsungu. Najlepiej byłoby połączyć z tego kupić piekarnik i mikro Samsunga, a płytę i zmywarkę Boscha.

  7. Michał pisze:

    Witam,

    Poszukuję płyty indukcyjnej, klasycznie montowanej w blacie, 60 cm szerokość.
    Poprzednia płyta samsunga padła – 2 pola nie wykrywają garnków i podobno naprawa nieopłacalna.

    Moje główne wymaganie co do płyty (po rozmowie z użytkownikami) to asymetrycznie ustawione sterowanie – z 1 strony, a nie na środku przez co pola po 1 stronie dają możliwość postawienia większego garnka.
    Dodatkowo 1 pole łączone. No może jeszcze w miarę płynna praca oraz dość cicha. Teraz miałem samsunga po poprzednich właścicielach ( NZ64H57479K ) i oni turbo ją chwalili, a i nam przypadła do gustu (cicha, płynne działanie).
    Skłaniałem się do Electrolux EIV634 i wariantach tej płyty, ale zniechęcają mnie opinie oraz informacja o rodzaju szkła, które się bardzo rysuje – strasznie mnie irytuje brudna płyta. Więc szukam chyba czegoś poza electroluxem. Nie chce super budżetowej wersji. Każdą cenę rozważę – no może do 3 tys

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Przecież ci dwaj producenci korzystają z dokładnie tego samego szkła firmy EuroKera, więc jak niby jedno może być gorsze i się bardziej rysować 😀
      Tego typu opinie piszą ludzie bez pomyślunku – to że szkło ceramiczne będzie miało wraz z użytkowaniem pełno drobnych rysek to normalne, więc z Electroluxem będzie tak samo jak z Samsungiem.

  8. Karolina pisze:

    Dzień dobry Panie Krzyszofie,

    Czy słyszał Pan coś na temat szkodliwości płyt indukcyjnych u osób z rozrusznikiem serca i kobiet w ciąży?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jasne, tematy poruszane od kiedy te sprzęty istnieją.

      Dziś producenci uważają, że ich płyty pracują na zupełnie innych częstotliwościach niż rozruszniki serca i nie powinny mieć właściwości szkodliwych, czy zakłócających, ale zawsze trzeba mieć z tyłu głowy, że to słowa producentów 😉

      Sam nie posiadam wykształcenia medycznego, ani wystarczającej wiedzy w tym temacie żeby jednoznacznie potwierdzić lub zaprzeczyć postawionej przez Panią tezie, a już na pewno nie w temacie szkodliwości indukcji dla ciąży. To pytanie najlepiej zadać producentowi posiadanego rozrusznika serca i poprosić o uzasadnienie swojego stanowiska, a w kwestii ciąży to pytanie do lekarzy o odpowiedniej specjalizacji – może radiolog? Indukcja wytwarza pole elektromagnetyczne, ale robi to też telefon, tablet, laptop, mikrofalówka, router i masa innych sprzętów domowych, które używamy częściej, dłużej niż indukcji.

      Niestety trzeba też mieć na uwadze, że wiele badań, nie tylko w tych 2 tematach ma wnioski i wyniki stworzone pod zamawiającego, więc szukając info w sieci, trzeba głęboko sprawdzić kto kryje się za danym instytutem, fundacją, czy badaczami, jakie mają finansowanie, itp.

  9. Justyna pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, z Pana pomocą zakupilam już lodówke i piekarnik simensa ,teraz czas na płyte INDUKCYJNĄ , przeczytałam wszystko i wim,że chcę większą +- 80cm z funkcia boost,osobnymi sliderami do kazdego palnika na dwie fazy i jako ,że mieszkam w Holandii mało tu elektroluxa ,którego Pan poleca, znalazłam ten model
    https://www….x-eiv84550
    czy Pan go polaca jesli nie to może podpowie mi jakiś model AEG tych plyt jest tu więcej np ta z jakiejś wyprzedaży inne jeszcze droższe,https://www….fb-2e-kans
    jak już znajdę płyte i tak czeka mnie zakup okupu do niej

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux i AEG to ten sam producent i sprzęty 🙂
      Wskazany E to 78 cm, a AEG to już 88 cm – więcej = lepiej – szerszy rozstaw pól, a sama płyta ma wszystko co trzeba.
      Rynku niderlandzkiego nie znam, więc jeśli chce Pani, żeby wskazać może coś innego, to proszę o link do jakiegoś sensownego sklepu (dużego z szeroką ofertą).

      • Justyna pisze:

        Baaardzo dziękuje za odpowiedz,nie miałam pojęcia,że to to samo, ogólnie to tu w Holandii ubogo w tych sklepach,chyba najwiecej płyt znalazłam tu
        https://www….kzones:Ja/
        patrze do max 1000 euro na 2 fazy 5 palnikow boost łączenie palnikow i rozsądna cena szerokosc 80 cm najlepiej i jak najbardziej zlicowane z blatem ( nie wiem jak to sprawdzac) bede bardzo wdzięczna bo to bedzie pierwsza płyta gotuje na gazie ale tu chca z niego zrezygnować podobno więc czas już chyba się przełamać i zakupić te pierwszą indukcje

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          AEG IKE9547SFB – ta wydaje się najsensowniejsze ze wskazanych – szeroka, ma świetne pole łączone i wszystko co trzeba. To płyta na blat, nie można jej zlicować.

          • Justyna pisze:

            Dziękuje Pani Krzysztofie,niestety wczoraj pan elektryk ostudził mój entuzjazm, że już mam wybraną płytę, bo jak przejrzał specyfikacje to stwierdził, że nasza elektryka tego nie udzwignie i albo dopytam pdziękuje i pozdrawiam Justynaroducenta albo sprawdze czy ja mozna podpiąć na 3 fazy albo zacznę szukać nowej pod 3 fazy, u nas podłączenie siły zmieni stałą opłate z 400e rocznie na 1700e, dlatego siły mieć nie zamierzam, ale pan elektryk mówi, że nie musze, on to podłaczy do tego co mam i bedzie dobrze, zobaczymy,
            Co nie zmienia faktu ze najprawdopodobniej jeszcze raz bede Pana prosic o pomoc ,

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Szkoda – płyta po 1 fazą działa ok gdy odpalimy 1-2 pola, ale gotując na wszystkich tracimy zaletę szybkości gotowania.

  10. ZAX pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, ja trochę z innej beczki chociaż temat powiązany. Szukam dobrej jakości zestawu patelni na indukcję.
    Patelni jest bardzo dużo na rynku ale ciężko jest coś wybrać. Prosze o pomoc w tym temacie. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie jestem specem od gotowania, więc nie jestem wstanie sensownie pomóc. Niestety rynek zalany jest bełkotem marketingowym, sam korzystam z gazu, a nie indukcji. Mogę jedynie powiedzieć po własnym doświadczeniu i opiniach znajomych, że sprawdzają się patelnie najwyższej serii Tefala – Unlimited, ciężkie, z grubym dnem, odporną powłoką teflonową. Najważniejszy parametr patelni na indukcje to jej feromagnetyczność, czyli im grubsze dno, cięższe, z większą ilością materiału feromagnetycznego, tym lepiej będzie działać. Używałem też flagowej serii Zwiegera i świetnie pracuje się na typowo żeliwnych patelniach.

  11. gospodyni pisze:

    Witam,po 17 latach pada mi teka indukcja, chcę wybrać dobrą solidną cichą płytę indukcyjną ,na 3 fazy, duże pola grzejne ,dobrej jakości szkło ceramiczna i bardzo mało bajerów i małe sensory żeby 4 garnki na raz się mieściły np.z patelniami.zerknełam na Pana ranking i nie wiem co wybrać czy BOSCH PIE613FB1E , czy Siemens EH675FFC1E ,czy coś innego ?Bardzo proszę o podpowiedż, z góry dziękuję

  12. Adam pisze:

    Dzień dobry,

    Jak to jest z pulsacją indukcji/cewek. Czy są jakieś modele o zmniejszonej pulsacji cewek albo bez pulsacji?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Większość dobrych płyt ma już obniżoną pulsację, najwięcej Electroluxa/AEG, Boscha/Siemensa, Whirlpool, ale też coraz więcej innych marek jak Amica w serii 3.0, droższe Beko, sporo Samsungów.

  13. Mateusz pisze:

    Droższe płyty mają funkcję np. PerfectFry (trzymanie temperatury) – czy wymagane są do nich specjalne, drogie patalnie?
    Jak ta funkcja sprawuje się w rzeczywistości?

  14. Michał pisze:

    Dzień dobry, jaka jest różnica między płytą Electrolux CIV634 , a LIV43431BK . W tej drugiej, wydaje mi się, że jest bardziej praktyczne jest sterowanie i czy LIV43431BK tez ma 2 czy może 4 cewki? Czy pozostałe komponenty maja takie same?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnią się tylko sterownikiem – w LIV plus/minus, w CIV slidery – moim zdaniem wygodniejsze rozwiązanie. Obie mają te same cewki: 2×21 cm na polu łączony, małą 14,5 cm i średnią 18 cm.

  15. Sebastian pisze:

    Dzień dobry,

    Jaka jest różnica między zwykłą płytą Electrolux EIV634 a Electrolux EIV654 to wersja z 4-cewkowym polem łączonym? o co to chodzi? Dziękuję za odpowiedź

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      634 ma pole łączone z 2 cewek okrągłych po 21 cm, a 654 z 4 cewek owalnych – to po prostu bardziej równomierne pokrycie cewkami + funkcja chef.

  16. Marek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Poszukuję białej albo beżowej indukcji 60-80 cm o mocy 7kW+ nadającej się do zlicowania z blatem. Czy seria 3.0 Amici to jedyny wybór? Chętnie zakupiłbym coś lepszego z tymi parametrami, może nawet z górnej półki. Nie pogardziłbym też trzymaniem temperatury, sliderem itp.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W tej kolorystyce i do zlicowania to tak, tylko Amica, ale też i Beko, choć z tych 2 wolałbym jednak Amicę 3.0.
      Amica PIDH6141PHTSUN 3.0 .
      Coś z segmentu premium? Do głowy przychodzi mi tylko DE DIETRICH DPI7686WP za 5000 zł, ale nie mam z tym producentem większych doświadczeń.

      • MArek pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem jeszcze takie trzy płyty bez szlifu:
        Gorenje IT643SYW7
        Whirlpool WL B6860 NE/S
        Whirlpool WL B4560 NE/W
        Jak Pana zdaniem mają się te trzy płyty względem Amici?

      • Marek pisze:

        Gorenje – jakby mniej funkcji od pozostałych, ktoś skarżył się na przebarwienia.
        Czy jest jakaś różnica między tymi od Whirlpoola, poza kolorem? Wie Pan, czy występuje problem z zapachem plastiku albo nadmiernym hałasem po rozgrzaniu?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak jak piekarniki Gorenje robi super to już indukcje to średniaki rywalizujące bardziej z Amicą 3.0 czy tanimi Whirlpoolami i Haierami, ale za to mają najlepszy design moim zdaniem. Biały WH nie jest biały, kolor jest paskudny, ale już ta beżowa to świetna płyta z 1 wadą – ma 4 sterowniki +/- – slidery byłby wygodniejsze.

  17. Natalia pisze:

    Dzień dobry,
    skłaniam się do kupienia płyty Electrolux KIV634I . Mam pytanie czy na niskim „grzaniu” płyta pulsuje? A jeżeli tak, czy może Pan podpowiedzieć, czy są płyty, które grzeją w sposób ciągły. Płyta ma być dobra, sposób sterowania jak w powyższym modelu bardzo mi odpowiada. gdyby było jedno pole łączone, to dobrze, ale nie jest to priorytetem. Płytę chciałabym wpuścić w blat.
    pozdrawiam i z góry dziękuję

  18. Eliza pisze:

    Dzień dobry,
    Czy płyta indukcyjna Franke Maris FMA 654 I F BK 65cm jest ok? Co poleciłby Pan lepszego? Zależy mi na szerokości 65 cm i możliwości zamontowania na równi z blatem.
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

  19. Mateusz pisze:

    Proszę o pomoc w wyborze płyty
    1. Szeroka – np. 70-100 cm
    2. Przynajmniej jedna cewka duża np. 28 cm
    3. Cicha

  20. Gosia pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o opinie, przeczytałam pana artykuł i ostatnie komentarze. Zastanawiam się nad dwoma płytami indukcyjnymi,które zostały mi polecone podczas wizyt w sklepie, w zależności od sprzedawcy mam do wyboru…
    1. HISENSE I6456CB
    2. ELECTROLUX EIV644
    Znam pana opinie na temat starszej wersji tego Electroluxa, o tej pan raczej nie wspomina, zastanawiam się czy chodzi tu tylko o cenę? W opinii ostatniego sprzedawcy ta wersja ma problem z wykrywaniem mniejszych garnków i kawiarek, co zniechęciło mnie do jej zakupu. Będzie to moja pierwsza indukcja. Zależy mi na prostej/intuicyjnej obsłudze, sprzęcie na lata i rozszerzonym polu na większy garnek czy patelnie. Cena nie ma tu większego znaczenia. A może miał by pan dla mnie inną propozycję?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EIV634 to nie starsza wersja EIV644, a jedynie płyty z innymi polami. 644 ma dwa krótsze pola łączone z cewek octa 21×19 cm, a 634 ma 1 dłuższe pole łączone z cewek okrągłych 21 cm średnicy. Sterowanie, szkło, czy jakość taka sama. Wskazane Electroluxy łapią naczynia od 12,5 cm średnicy, ale zależy to też od jakości naczynia – im lepszy feromagnetyk, tym lepiej działa na indukcji, a najmniejsze naczynia i tak wymagają dokupienia przejściówki (jak kawiarki Bialetti). Gorenje/Hisense chwalą się łapaniem naczyń od 9 cm średnicy, ale to też tylko tych o najwyższej jakości, zazwyczaj i tak jest to okolica 12 cm. Jednak Electrolux/AEG i Bosch/Siemens to nieco wyższa półka w indukcjach niż Hisense/Gorenje – tak jak piekarniki są na równi, tak w płytach indukcyjnych nie dorównują najlepszym, ale w Media Expert Hisense jest aktualnie bardzo mocno wspierany – GS za nie to kilkadziesiąt złotych brutto (GS – dla klienta to Gwarancja Satysfakcji, dla pracownika produkt z prowizją), dlatego tak usilnie pracownicy ME wciskają wszystko ze znaczkiem Hisense 🙂

      • Gosia pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozwiał pan moje wątpliwości co do zakupu Hisensa, jednak dalej mam dylemat co do wyboru konkretnej płyty. A co pan by wybrał Electrolux EiV634 czy BOSCH PVS651FC5E ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Osobiście wolę 4 osobne slidery i układ pól z Electroluxa, co nie oznacza, że z Boschem jest coś nie tak – to jakościowo świetna płyta, ale przez centralnie umieszczony sterownik, pole łączone jest znacznie krótsze niż w Electroluxie.

          • Gosia pisze:

            Rozumiem, bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki myślę,że teraz łatwiej będzie mi podjąć decyzję.
            Pozdrawiam.

  21. Dawid pisze:

    Dzień dobry. Mam pewien dylemat, zakupiłem jakiś czas temu płytę NZ64B6058GK , lecz niestety żaden okap podszafkowy mnie nie skusił. Zakupiłem Electroluxa LFG716R . Mam pomysł, żeby sprzedać płyte samsunga (mogę sprzedać bezstratnie) i kupić płyte electrolux, żeby mogła łączyć się z okapem. Rozważam modele CIV654 / EIS62441 . Czy może jakiś inny model jest obecnie godny polecenia z H2H? I myśli Pan, że to jest warte zachodu, wymieniać płytę dla okapu?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dla samego systemu H2H szkoda zachodu – osobiście nie przepadam za tym rozwiązaniem – okap podłączony do komina odpala się rzadko, a nie za każdym odpaleniem płyty – z H2H buczenie przy każdym gotowaniu, więc i tak będzie się używać sensorów do… wyłączenia.

  22. Magda pisze:

    Dzień dobry,
    Poszukuję pilnie dużej płyty indukcyjnej 80 -90 z osobnymi sliderami. Sprawdzone, pewne i nie powodujące zawału portfela 😉

  23. Kasik pisze:

    Witam serdecznie, ostatnio spaliła mi się płyta i stoję przed wyborem następnej. Chciałabym taką żeby postawić garnek 25cm i żeby zamknąć się w cenie max 1700zl. Płyta musi być 1 fazowa. Czy może mi Pan coś polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każda płyta z cewką 20-22 cm poradzi sobie z większymi naczyniami – wielkość pola nie odzwierciedla maksymalnej średnicy naczynia, ciepło rozchodzi się pod dnie garnka, dlatego ważne jest to, żeby naczynia były dobrymi feromagnetykami z grubym dnem. Pod jedną fazę praktycznie każdą płytę da się podłączyć, a najłatwiej te z elektronicznym ogranicznikiem mocy – każda firma inaczej to nazywa, większość jako Power Management, Electrolux FelxiPower, Amica PowerChoice. Jeśli nie musi mieć pola łączonego to polecam Bosch PIE631FB1E .

  24. ola pisze:

    Witam,
    Proszę o opinie odnośnie tych dwóch płyt:
    https://www….40bw.bhtml
    https://www….-700.bhtml
    Różnica w cenie to prawie tysiąc złotych, a jedyna różnica, którą dostrzegam to, że jedna jest szklana, a druga ceramiczna. Czy warto dopłacać do szklanej? Jakie są różnice pomiędzy szklaną, a ceramiczną?
    Ewentualnie jeśli Pan poleca jakąś inną białą płytę w tym przedziale cenowym.
    Drugie pytanie – kwestia piekarnika. Czy do tej płyty poleca Pan jakiś konkretny?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma czegoś takiego jak zwykłe szkło w indukcjach, każde jest szkłem ceramicznym, także w tym przypadku, a jedynie sklepy zatrudniają w centralach ludzi, który kompletnie nie wiedzą co sprzedają, dlatego potem mamy takie bzdurne filtry jak w Euro.
      Główna różnica w tych płytach to nie szkło, a czujnik gotowania SenseBoil – to tyle i moim zdaniem funkcja nie warta dopłaty 600 zł.
      Piekarnik też biały?

      • Ola pisze:

        Dziękuję w takim razie postawię na tą tańszą opcję. Tak, piekarnik również koniecznie biały. Zależy mi na takich podstawowych funkcjach, jak pieczenie góra-dół, termoobieg. Tak na prawdę z niczego innego nie korzystam. Jedynie interesuje mnie funkcja czyszczenia – pyrolityczne, katalityczne…

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Z pyro fajny model to EOE8P39WV , lub prostszy, nieco tańszy z pokrętłami EOC6P77V .
          Dobre są też Gorenje, w bieli mają duży wybór modeli i serii: Simplicity, Ora-Ito, Advanced.
          BPSA6747A08WG – świetna elektronika, pyro i wspomaganie pieczenia parą;
          BSA6737ORAW – design serii Ora Ito i wspomaganie parowe (czyszczenie para+kataliza);
          BOS6737SYW – moim zdaniem najładniejszy biały piekarnik na rynku z prostą elektroniką;

          • Ola pisze:

            Hmm.. a czy poza designem jest jakaś znaczna różnica pomiędzy tymi dwoma piekarnikami Electrolux?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Znacząca w sterowaniu i wynikającej z niego funkcjonalności. Kolorowy mały ekran dotykowy ma pełno opcji i programów automatycznych do tego WiFi, łączność z apką, zdalne sterowanie.

  25. Szymon pisze:

    Czy płyta indukcyjna HISENSE I6443C będzie dobrym wyborem?
    Czy można zlicować tą płytę z bletem?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Funkcjonalnie jest ok, design świetny, system chłodzenia i awaryjność to już nie poziom najlepszych jak Electrolux/AEG i Bosch/Siemens, bardziej coś nieco lepszego od Amica i Beko, w okolicy Whirlpoola i Samsunga. Ten model nadaje się do zlicowania z blatem.

  26. marcin c pisze:

    Dzień dobry
    czy może mi Pan polecić dobrą płyte indukcyjna z marek bosch/siemens 60cm cena nie gra roli ma być dobra.

  27. Aleksandra pisze:

    Panie Krzysztofie pisze po raz kolejny, ale po dokładnej analizie zrezygnowałam z płyty zlicowanej z blatem natomiast najważniejsze dla mnie jest aby bez problemu korzystać z garnków o średnicy np 24 cm. Płyta do nadająca się do instalacji 230V. Cena max 2500.

  28. Paweł El pisze:

    To znowu ja – tym razem jeszcze w sprawie indukcji. Panie Krzysztofie, co by Pan doradzał pod kątem funkcjonalności i względnej bezawaryjności 🙂 ?
    1. Samsung NZ64B5046KK (ok. 2500zł)
    2. Bosch PIE631FB1E (ok. 1800zł)
    3. Electrolux CIV634 (ok. 2000zł)
    4. Electrolux EIS62441 (ok. 2100zł)

    Z góry dzięki!

    • Paweł El pisze:

      Ze względu na szlif po bokach zacząłem też rozważać model Bosch PVQ651FC5E – co Pan sądzi o takim zestawieniu?

      • Paweł El pisze:

        I jeszcze jeden model, który w cenie 1670 zł wydaje się wygrywać w tej konkurencji (chyba że się mylę) – BOSCH PVS651FC5E . Brać? 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Praktycznie to samo tylko z 1 polem łączonym – moim zdaniem nieco bardziej praktyczne, choć w przypadku Boscha nie zmienia się rozstaw pól – jest gorszy niż we wcześniej wskazanych Electroluxach.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Niezła płyta z 4 takimi samymi cewkami octa – 2 pola łączone – rzadko się takie przydają, ale sam model spoko. Ma też sensor smażenia na 1 polu.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli bez pól łączonych to Bosch nr 2. Z takim polem to CIV634, a jeśli chce Pan mieć dodatkowo czujnik gotowania SenseBoil to 4. Samsung – to nie ta liga.

  29. Łukasz pisze:

    Witam
    Musze wybrac płyte indukcyjna poniewaz obecna uległa awari modułu sterujacego i serwisant powiedział ze za ta kwote moge kupic nowa płyte a byl to electrolux civ654 .Wiec zastanawiam sie nad https://www….lickSearch czy bedzie to dobra opcja za 1800zł(-250zł za opinie).czy te pola ktore posiada (19cm) beda problemem przy wiekszych garnkach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są pola 22×19 – spokojnie dadzą radę z większymi garnkami, ale pod względem kultury pracy nie będzie to poziom CIV654 – funkcjonalnie modele wysokie modele Amica 3.0 są ok.

  30. Łukasz pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Przeczytałem artykuł, przeczesałem internet i brałbym tego Electroluxa EIV654 aczkolwiek obawiam się opinii o grzaniu na poziomie 12-13-14 stopni i problemach z dobraniem mocy w tym przedziale. Może Pan skomentować czy to faktycznie problem?
    Są jakieś alternatywy do rozważenia w rozmiarze 60cm do 2500 zł? Głównie będzie zależało nam na wygodzie przy dwóch większych garnkach. Rodzina 2 osobowa.

    Pozdrawiam,

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To w miarę normalna cecha płyt indukcyjnych na wysokich poziomach mocy – trzeba wyczuć płytę w konkretnym przypadku (potrawie). Inne też tak mają.

  31. Gosia pisze:

    Dzień dobry, mam pytanie czy warto dołożyć do Electrolux eiv654 slim fit czy lepiej zostać przy eiv634 slim fit? Pierwsza płyta i nie mam pojęcia na co zwracać uwagę. Dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Moim zdaniem EIV634 do większości zastosowań wystarczy, a dopłata do EIV654 ma sens gdy chcemy korzystać częściej z patelni grillowych czy specjalnych naczyń prostokątnych jak kamień solny, czy Teppan-yaki.

  32. Aleksandra pisze:

    Witam. Po zastanowieniu postanowiłam zrezygnować z zakupu płyty gazowej na rzecz indukcyjnej. I tu proszę o radę poszukuję płyty do bloku, 4-palnikowej, zlicowanej z blatem, która posiada czujnik gotowania, wykrywanie wielkości garnka i może jeszcze kilka programów gotowania lub smażenia oraz łączenie pól grzejnych lub wolną strefę. Proszę o kilka propozycji dla porównania. I jeszcze jedno pytanie jaka jest Pana opinia na temat Amica 3,0.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pisałem o nich nie raz – względem starszych jest spory postęp, ale nadal to raczej niższa półka od liderów tej kategorii: Bosch/Siemens i Electrolux/AEG. Czujnik gotowania to głównie cecha płyt tego drugiego koncernu i nazywają to SenseBoil, inni raczej stawiają na czujniki smażenia, termosondy, czy programy automatyczne – ich skuteczność i praktyczność na razie pozostawia sporo do życzenia, więc aż tak nie przejmowałbym się takimi bajerami. Jeśli płyta ma być zlicowana z blatem to odpada większość propozycji z naszego rynku i zostaje: Electrolux KIV634I , Bosch: PVS611FB5E , PXE611FC1E , PXE601DC1E .

      • Aleksandra pisze:

        Dziękuję biorąc pod uwagę cenę wybiorę coś z dwóch pierwszych. Pana zdaniem, która będzie lepsza?

      • ZS pisze:

        A czemu te zlicowane płyty nie są dostęone w dużych sieciach? Np polecana KIV634I nie jest dostępna w żadnym z dużych elektromarketów. Czemu tak się może dziać?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak sobie producent wymyślił – te do zlicowania pod studia mebli kuchennych i małe sklepy, a z frezem/ami pod sieci hanldlowe.

  33. Gosia pisze:

    Dzień dobry, co Pan myśli o marce Kernau? Stolarz nam pokazał katalog z ich sprzętem i się zastanawiamy

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Polska marka należąca do Galicji, czyli Max Kuchnie, Max Elektro. Sprzęt biorą głównie od tureckiego Vestela i częściowo od Amica – na większość sprzętów dają 5 lat gwarancji i to główny wyróżnik, a tak to przeciętny sprzęt oferują. Z tego co można polecić to okapy, płyty gazowe z szerokim rozstawem palników.

  34. Matt pisze:

    Proszę o pomoc w wyborze płyty
    1. Szeroka np. 70-80 cm
    2. Przynajmniej jedna cewka duża np. 24 – 28 cm
    3. Dobry stosunek ceny do jakości
    4. sprawdzona (dobre opinie, parę lat na rynku etc.)

    Dziękuję!

    • Matt pisze:

      Moze byc do 12 kW

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z dużą cewką i o takiej szerokości to głównie płyty Boscha/Siemensa przykładowo PVW851FB5E – Electrolux ma zazwyczaj największą cewkę 21 cm średnicy. Potem będzie jeszcze Samsung, ale to niższa półka od tych wymienionych wcześniej, a z mniejszych marek jest jeszcze Teka – najwięcej ciekawych konfiguracji pól na szerokich płytach.

  35. Robert pisze:

    Dzień dobry jaka płytę 70cm Pan polecam? Czy bosch to dobry wybór? Będzie to pierwsza płyta jaka kupuje i za bardzo nie wiem na co zwrócić uwagę. Dowiedziałem się,że warto aby była możliwość łączenia pól.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      IKE74441IB , IKE74441FB , EIV7348S i IKE74471IB z czego ostatnia najlepsza. Płyty 65-70 Boscha/Siemensa nic nie dają pod względem rozstawu pól względem 60 cm.

      • Robert pisze:

        A jeszcze mam pytanie o lodówki 70cm, ktora można obudować meblami. Znalazłem bosch KGN49LBCF ,co Pan myśli? Chyba,że jest Pan w stanie coś innego polecić. Szukam jeszcze piekarnika i mikrofalówki otwieranej bokiem. Moje typy piekarnikow bosch HBA554EBO , electrolux EOC8P39WZ lub EOC8P38Z . A mikrofalówki electrolux KMFDZ64TEX ,bosch BFL634GB1 ,bosch BFL550MBO . Któreś z wymienionych są godne uwagi czy ma Pan lepsze typy ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bosch ma niezłe jakościowo lodówki i można wstawiać je między meble, czy ściany, ale wyposażeniowo to sporo biedniejsze modele od chińskiej konkurencji. Piekarniki zupełnie różne – Bosch to prosty, podstawowy model, a oba Electroluxy to wypasione piekarniki wspomagane parowo z rozbudowaną elektroniką i w pierwszej wersji ze zdalnym sterowaniem po WiFi. Mikro dobrać na koniec do kompletu.

    • Robert pisze:

      A jeśli chodzi o płyty 60cm,ktora byłaby najlepsza Electrolux 634 slim,, 644 czy 654. Zależy nam na polach łączonych i też aby się tak nie rysala

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        644 to płyta dla chcących gotować w 2 podłużnych naczyniach na raz, 634 i 654 mają 1, ale za to dłuższe pole łączone, lepszy rozstaw pól, z czego 654 ma je z 4 cewek owalnych, a nie 2 okrągłych. 634 ma najlepszy stosunek ceny do tego co oferuje, w 654 dopłacamy do lepszego pokrycia pola łączonego cewkami.

  36. KATARZYNA pisze:

    Witam
    Proszę o pomoc szuka m płyty indukcyjnej 90 cm moja TEKA padła

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To już kwestia układu jaki preferujemy.
      Bosch PXV975DC1E – 2 pola łączone z 4 cewek i 1 duża na środku;
      Electrolux EIV9467 – 3 pola łączone z 6 takich samych cewek;
      Oczywiście najwięcej takich płyt ma Teka, pytanie tylko czy ta marka też wchodzi w grę.
      Na koniec są jeszcze marki premium, ale ceny bardzo wysokie.

  37. Szymon pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Mam dylemat, a z Pana wiedzą może uda mi się go łatwiej rozstrzygnąć.
    Płyta PVS651FC5E i EIV654 . Chodzi mi o Pana zdanie w kwestii jakości. Electrolux to przede wszystkim bardziej bajerancka funkcja bridge, ale bosch ma też 1 pole łączone i to by mi kompletnie wystarczyło. Cała reszta funkcji w jednym i drugim modelu – ok, mogą być, ale obecność żadnej innej nie wpływa na moją decyzję zakupową. Tak jak wspomniałem, bardziej chciałabym poznać jak Pan ocenia solidność obu sprzętów, bo właśnie pod tym kątem chciałbym wybrać lepszą płytę.

    • Marian pisze:

      Moim zdaniem funkcjonalnie wygrywa Electrolux, bo ma komfortowe sterowanie dla każdego pola osobno i do tego slidery, a Bosch zrobił sterowanie jak w najtańszych modelach u konkurencji. A co do solidności w płytach indukcyjnych i piekarnich, to obie marki są są sobie równe, ale funkcjonalnością wygrywa Electrolux.

  38. Jerzy pisze:

    Panie Krzysztofie,
    dziękuję za informację. Pod blatem na której zamontowana jest płyta mam szparę wentylacyjną szerokości 6 mm. Faktycznie od tyłu otworów w blacie nie mam ale stelarz szafki pod blatem nie dochodzi do ściany i jest tam ok 10 cm przestrzeni.
    Proszę jeszcze o sugestię dotyczącą nowej płyty.
    TEKA IBF 64 G1 MSP BM
    ELEKTROLUX EIV654 Slim
    SIEMENS EX675LYC1E
    Wiem, że nikt nie lubi wskazywać konkretnego modelu, bo to cena różna i zależy kogo na co stać, ale załóżmy, że za Siemensa nie dopłacamy za samą markę i ceny są zbliżone to poza samą stylistyką, który model Pan by rekomendował?

  39. Jerzy pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie,
    w roku 2012 kupiłem jedeną z lepszych(?) płyt indukcyjnych Siemens EH 675 MB 11 E, kosztowała wtedy ponad 3 tys. Zamontowałem ją nad piekarnikiem (też Siemens HB 43 GT 540 E) i od tamtego czasu musiałem wymienić już dwa razy płtę główną modułu sterującego. Za każdym razem koszt wymiany powyżej 1000 zł. Uszkodzeniu ulega płyta sterująca z powodu przegrzewania się i oparów z piekarnika. Słyszał Pan o czym takim? Jak włączy się piekarnik pod płytą na dłużej niż 2 godziny to jest ogromne ryzyko uszkodzenia płyty indukcyjnej. Teraz mam po raz kolejny awarię płyty i chciałbym kupić nową. Czy firma Bosch lub Siemens uporała się z tym problemem? Mogę zaryzykować i kupić ponownie Siemensa, czy lepiej szukać czegoś bardziej pancernego? Jeśli inna firma to jaka? Płyta 60 cm, możliwość grzania na 4 polach jednocześnie, podłączenie 3 fazy. Może być droga 😉 Proszę o pomoc!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Problemem nie jest zazwyczaj płyta, czy sam piekarnik, a… stolarz. Czy ma Pan zgodnie z wymaganiami zachowaną szparę wentylacyjną 5 mm między frontem piekarnika, a blatem meblowym i czy za piekarnikiem, szafka w której on siedzi ma zapewnioną prawidłową wentylację? Płyta ma wentylator (czasem dwa), chłodzi on bebechy i jeśli nie ma zapewnionego przepływu powietrza to potem dzieją się takie awarie, a sporo stolarzy nie specjalnie się tym przejmuje.
      Tu ma Pan szczegóły na rysunkach technicznych montażu

  40. Kasia pisze:

    Dzień dobry
    Proszę o pomoc w wyborze płyty indukcyjnej. Zdecydowałam się na Electroluxa ale nie mam pojęcia który model wybrać. Szerokość 60cm, zależy mi żeby wszystkie pola były łączone, żeby miała dobra moc i najważniejsze, żeby grzała równomiernie ponieważ teraz moja płyta grzeje np. na patelni tylko na środku. Cena nie gra roli.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Akurat Electrolux ma mało modeli ze wszystkimi polami łączonymi w rozmiarze 60 cm – głównie jest to EIV644 , jej klon RTV Euro AGD CIV644 i wersję w szarym szkle ceramicznym EIV64440BS – ogólnie świetne płyty.

  41. Kasia pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie,

    Ktora z ponizszych by Pan wybral?
    1) Płyta indukcyjna Siemens EH675FFC1E
    2) Płyta indukcyjna Electrolux Slim-fit CIR60430 59cm
    3) Płyta indukcyjna WHIRLPOOL WL B5860 AL
    4)Płyta indukcyjna BOSCH PIE631FB1E
    Dodam tylko, ze w kuchni jest podcignieta sila, wiec chcialabym to wykorzystac.

    Pozdrawiam serdecznie

  42. Andrzej pisze:

    Dzień dobry
    Mam pytanie o płyty elekrolux 60 cm, którą z poniższych Pan poleca i dlaczego:
    EIS624
    EIV644
    EIV654
    EIS62443
    Czy w tym segmencie warto szukać u innego producenta w celu znalezienia lepszej proporcji ceny do jakości. Nie ma pojęcia o co chodzi z tymi cewkami

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EIV644 jest dla osób chcących gotować na 2 podłożnych naczyniach jednocześnie, EIV654 to najbardziej uniwersalny model ze świetnym polem łączonym z 4 cewek.
      EIS to płyty w których dopłaca się do czujnika gotowania SenseBoil, obie nie mają nawet pola łączonego. Electrolux ma dobry stosunek ceny do jakości – są nieco tańsi od Boscha/Siemensa, a równie dobrzy.

  43. robert pisze:

    Witam jaką płytę 86×51 Pan poleca

  44. Paulina pisze:

    Witam Panie Krzysztofie.
    Proszę o opinię na temat białych płyt indukcyjnych. Wybieramy między:
    1. ELECTROLUX EIV63440BW SLIM-FIT
    2. AMICA PIDH6141PHTSUN 3.0
    3. WHIRLPOOL WL S5360 BF/W
    Przy czym chcemy, by płytę można było zlicować z blatem, a nie jestem pewna czy Electroluxa można 🤔
    Dodatkowo myślimy nad zakupem piekarnika AMICA ED37619W X-TYPE Elektryczny Biały A, więc może komplet płyty Amica i piekarnika byłby fajnym rozwiązaniem.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bezdyskusyjne Electorlux najlepszy jakościowo i z tych 3 jest najbliższa bieli. Co do piekarnika to jest niezły, choć trzeba mieć świadomość, że skala temperatur jest co 25 stopni i nie należy do zbytnio precyzyjnych. Poza tym to dobry, podstawowy piekarnik z Wronek.

      • Paulina pisze:

        Dziękuję za podpowiedź i informację o skali temperatury w Amice. Temperatura ustawiana co 25 stopni na pewno będzie problematyczna… Czy w takim razie mógłby Pan polecić mi inny biały piekarnik do zabudowy ze skalą co 10 stopni do kwoty 1500 zł? Najchętniej w całości biały (bez srebrnego uchwytu). Na stronach ze sprzętami widziałam np. Electrolux EOF5C50BV lub też ELECTROLUX EOF5C50V . Pozdrawiam serdecznie

        • Paulina pisze:

          Ewentualnie dołożyć do AMICA ED97699WA+ X-TYPE Steam ??

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Całkiem całkiem piekarnik – prosta elektronika bez podmenu, ma to co trzeba.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie przepadam za jakością wykonania niskich serii Electroluxa, ale funkcjonalności odmówić im nie można – celowałbym raczej w modele z 6, a nie 5 na początku nazwy – to już termostat z temp. na wyświetlaczu. Białych niestety jest mało i tu przerzuciłbym się na Gorenje – linie Simplicity, Advanced i Ora-Ito.

  45. Tadeusz pisze:

    Panie Krzyszofie proszę o poradę dotyczącą płyty indukcyjnej w kolorze białym szerokość dowolną przy czym najlepiej byłoby między 60-70 cm dziękuję z góry

  46. Rafał pisze:

    Dzień dobry. Szukam płyty indukcyjnej 80 cm, pięć pól grzewczych, która miałaby niezależne sterowanie do każdego pola oraz flexi zone. Zależy mi też na tym, żeby jedno pole grzewcze było na garnki z większą średnicą Może być wyższa półka cenowa. Czy może Pan coś polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EX801LVC1E z środkową cewką 24 cm, są też prostsze wersje.
      EIV87675 – płyta z polem wolnym – stawiamy garnki gdzie chcemy, cała powierzchnia nadruku to małe cewki indukcyjne.
      EX875LYC1E – płyt 10 cewkowa, występuje z 2 rodzajami elektroniki.

  47. Mary pisze:

    Proszę o opinię na temat płyt 60 cm:
    Whirlpool WS S4060 BF – 1185 zł
    ELECTROLUX LIR60430 – 1375 zł
    BOSCH PIE631FB1E – 1529 zł
    Whirlpool WF S7560 NE – 1635 zł
    Która jest najkorzystniejsza przy porównaniu jakości do ceny?
    Czy wszystkie wyłączają się samoczynnie w przypadku wykipienia?

  48. Michał pisze:

    Pani Krzystofie z trochę porządniejszych 70cm co by pan wybrał z 60cm pod licowanie z blatem:
    – Electrolux slim-fit CIV634
    – Samsung NZ64B5066FK U2 SLIM-FIT
    – Siemens EH601FFB1E
    – BOSCH PXE601DC1E (choc wizualnie najmniej mi podchodzi)
    – Whirlpool SMP 658C/BT/IXL W (choc tutaj widze w komentarzach czesto ale o jakis blad f14)

    W płycie poza wykonaniem, ważne jest dla mnie ogarniecie jak najwiekszej patelni/garnka (najwieksza srednica cewki indukcyjnej?). Bajery typu jakies programy nie przypalania, hob2hood etc. nieistotne.
    Z góry dzięki za pomoc!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najlepiej zagospodarowaną płytą jest pierwsza CIV634 bo na polu łączonym ma 2 cewki po 21 cm, reszta ma centralnie umieszczoną elektronikę, co skraca po lewej stronie pole, ale jakby wskazać następną dobrą płytę w kolejności to pxe601dc1e z polem łączonym wielocewkowym.

  49. Mateusz pisze:

    Dzień dobry,
    Stoję przed wyborem płyty indukcyjnej i jej szerokości. Z tego co widzę polecane są modele Electroluxa:
    – 60 cm – EIV634
    – 70 cm – EIV734
    – 80 cm – EIV835 SLIM-FIT
    Z jednej strony chcę mieć swobodę w ustawianiu garnków, co jest łatwiejsze na płycie szerszej niż 60 cm, ale z drugiej strony 5 palników nie jest mi w ogóle potrzebne. Czy w takiej sytuacji dobrym kompromisem będzie płyta 70 cm czyli EIV734 ? Czy rzeczywiście jest łatwiej jeśli chodzi o ustawienie obok siebie garnków niż na płycie 60 cm czy może ta zwiększona szerokość to głównie dodatkowe szkło po bokach? Plusem modelu EIV734 jest też na pewno jedno pole o śr. 24 cm, co ułatwia np. smażenie naleśników na patelni o takiej średnicy.

    Czy jeżeli pod indukcją ma być szafka o szerokości 60 cm (a po bokach inna 60 cm i cargo 20 cm) to nie będzie problemu z zamontowaniem płyty 70 lub 80 cm?

    Dodatkowo jakby mógł Pan proszę polecić dobre okapy zarówno do wersji 60, 70 jak i 80 cm.

    Z góry dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      70 cm w tej wersji pozwala wystawić w lewy górny narożnik coś o większej średnicy i wtedy nie zabiera miejsca pozostałym cewkom. Płyta 78 cm to po prostu +1 pole w dobrym układzie. Najmniej miejsca mają płyty 60 cm. Czy montaż będzie problemem to już kwestia stolarza – można boki szafki 60 cm wyciąć tak aby mieściła się płyta, a blat będzie osadzony tylko na początku i końcu – da się to zrobić.

  50. wojtek pisze:

    Dzień dobry! Mam pytanie o ten fragment opisu Siemensa EH675FFC1E, że jest to płyta „ze starym rozstawem cewek, przypominającym zwykłe płyty ceramiczne, a nie indukcyjne”. Co to oznacza? Większość tutaj przedstawionych płyt wydaje się mieć cztery pola z okrągłymi cewkami pod spodem. W jakim sensie ten Siemens jest od nich różny? Chodzi po prostu o to, że lewe tylne pole jest przesunięte?

    Pytam, bo sam rozstaw pól (odległość między środkami pól) najbardziej mi w nim odpowiada (jeszcze ten Bosch PIE631FB1E ma bardzo podobny, ale bez poszerzenia). W innych płytach odległość pola 21cm od pozostałych pól wydaje się zbyt mała, żeby np. wygodnie zmieścić tam większą patelnię.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Fragment dotyczy tylnego lewego pola – jest rozszerzane – ten dodatkowy element indukcyjny ma małą moc i od ładnych paru lat producenci idą raczej w opcję połączenia 2 pól w jedno dłuższe: w tańszych płytach zazwyczaj z 2 cewek okrągłych 18 cm, ewentualnie 21 cm, a w nieco lepszych z cewek octa zazwyczaj 21×18/19.

      • wojtek pisze:

        Dziękuję za wyjaśnienie! Rzeczywiście, sprawdziłem instrukcję do tej płyty i na ustawieniu 9 to pole bez rozszerzenia ma 1800W, a z rozszerzeniem 2000W, więc ta powierzchnia rozszerzona grzeje tylko z mocą 200W.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml