REKLAMA TOP.agd
piątek, 13 marca 2020, Szymon Marcjanek

Najlepsze płyty indukcyjne. 10 urządzeń, które warto kupić w 2024 roku

Whirlpool ACM 808 BAS
Whirlpool ACM 808 BAS

0 odpowiedzi na “Whirlpool ACM 808 BAS”

  1. Gloczysław pisze:

    Panie Krzysztofie jaką płytę indukcyjną wybrać dwupalnikową ta Beko podobno łatwo się rysuje. Mieszkanie jest pod najem krótkoterminowy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Szkło ceramiczne rysuje się – to zupełnie normalne, jak ktoś myśli, że przesuwanie garnków po szkle pozostawi powierzchnię jak nową, to polecam dietę pudełkową 🙂
      Amica PI3510U – stara, dobra i sprawdzona.
      Whirlpool WS Q0530 NE – nieco cichsza od Amici.
      Pamiętać tylko o zapewnieniu im dobrej wentylacji od spodu i nie trzymaniu pod płytą sztućców.

      • Damian pisze:

        Czy żywotność takiej Amiki/Whirlpoola będzie znacznie odstawała od lepszych marek?
        Również szukam budżetowej opcji pod najem, jednak zastanawiam się czy dla świętego spokoju (chciałbym w to wierzyć) nie dorzucić 500 zł do wielokrotnie wspominanego tutaj Boscha PIE631FB1E

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Whirlpool to jakby półka niżej od Electroluxa/AEG i Boscha/Siemensa, bardziej konkurent dla Samsunga i Gorenje. Amica to jeszcze niższa kategoria, konkurencja Beko, MPM, Haier, Candy.

        • Damian pisze:

          Znalazłem jeszcze Electrolux LIR60430 . Co by Pan wybrał, licząc na najmniejszą możliwą awaryjność?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wskazana Electroluxa będzie ok – prosta i sensowna. Bosch to już lepsza płyta z uwagi na slider i mniej pulsacyjne cewki (dlatego też jest droższa).

  2. Ala pisze:

    Dzień dobry, potrzebuje zakupić płytę indukcyjną oraz zmywarkę. Zastanawiam się nad zakupem z Ikea płyty Blixtsnabb zależy mi aby miała 5 pól grzewczych oraz zmywarką Hygienisk lub Tallboda chciałbym górną szufladę na sztućce. Co Pan myśli o tych sprzętach? Czy może poleca Pan coś innego w tym przedziale cenowym. Pozdrawiam i dziękuje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Fajna płyta z ciekawymi polami o dużym rozstawie i nietypowym polu po prawej stronie. Hygienisk od Electroluxa to stary i dobry wybór, a Tallboda to też dobra opcja od Whirlpoola – jak na wyposażenie, parametry + 5 lat gwarancji ma bardzo niską cenę 1399 zł.

  3. Paulina pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Zamawiamy pierwszą indukcję do kuchni, wcześniej używaliśmy płyty gazowej. Rodzina 2+2. Gotuję dużo, w róznej wielkości garnkach, patelniach. Zastanawiam się nad płytami marki Elektrolux ponieważ mamy tej firmy piekarnik. Poniżej kilka modeli nad którymi się zastanawiamy. Na co zwrócić uwagę? Czy warto „dołożyć” i zakupić którąś z tych droższych?

    ELECTROLUX EIV634 SLIM-FIT
    ELECTROLUX EIS62443
    ELECTROLUX EIV644
    ELECTROLUX EIV654 SLIM-FIT

    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź 🙂

    • Robert pisze:

      Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór 🙂
      … podłączę się do tematu, czy Pana zdaniem Panie Krzysztofie warto dopłacić 550 zł wybierając między płytą z dwucewkowym polem łączonym ( EIV634 ) a tą z czterocewkowym ( EIV654 )… Czy przy użytkowaniu okrągłych garów i patelni to robi różnicę? Czy podzespoły są wyższej jakości? Z góry dziękuję za odpowiedź.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Po prostu ma pole o równomierniejszym podgrzewaniu, ale nie ma w niej nic porządniejszego, wręcz jest nieco gorzej wykonana – dno z plastiku zamiast z metalu i produkcja rumuńska zamiast niemieckiej 😀

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsza ma to co trzeba, druga została pozbawiona pola łączone, ale za to ma czujnik gotowania (średnio użyteczny), trzecia to 2 krótsze pola łączone, nieco gorzej zagospodarowana płyta cewkami, ale za to są octa, a nie okrągłe. Ostatnia płyta to z tych najwyższy model bo oferuje pole łączone z 4 cewek owalnych, a nie 2 okrągłych 21 cm – równomierniej grzeje. Brałbym 1, lub 4 w zależności od potrzeb i budżetu.

  4. JoWis pisze:

    Dzień dobry,

    poszukuję płyty indukcyjnej w budżecie do 2500 zł. Zależy mi na funkcji ochrony przed dziećmi. Rozważam zakup większej płyty niż taka o wymiarach 60×60. Jakie produkty by pan rekomendował

  5. Kasia pisze:

    Dobry wieczór, chciałam zapytać czy uważa Pan model Electrolux EIS6448 – 59cm że jest warty swojej ceny i zakupu czy CIV634 zupełnie wystarczy?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To czy wystarczy CIV634 to raczej pytanie na które sama musi sobie Pani odpowiedzieć – ja uważam, że tak, ale dla kogoś sensor smażenia SensiFry i kolorowy wyświetlacz dotykowy do sterowania mogą robić różnicę na plus

  6. Daniel pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Czy ma Pan opinię na temat nowych indukcji Amiki (seria 3.0), poza pozytywną oceną parametrów?
    Ze względu na ciekawie wyglądające funkcje automatyki, zastanawiam się nad zakupem płyt z serii 6541PHTSUN 3.0 (jedno pole łączone), ale „martwię” się ew. jakością / trwałością….

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmienili cewki na te, których pulsacja jest niewyczuwalna z wyjątkiem najniższych poziomów mocy, wstawili nowy programator z nieco lepszą czułością slidera, już w poprzedniej serii 2.0 zmienili system chłodzenia na wydajniejszy, a w 3.0 zamienili szkło niemieckie na chińskie (jedyna zmiana na minus), więc w stosunku do poprzedników może być tylko lepiej. Miałem okazję pobawić się modelem z 2 polami łączonymi, sterownik działa dobrze, płyta nieźle wykrywa nawet tanie garnki, a głośność pracy po 15 minutowym gotowaniu na poziomach 12-14 jest akceptowalna, ale to było tylko jedno, krótkie gotowanie u znajomego, który zakupił taką płytę parę tygodni temu – sam na razie jest zadowolony, ale na szerszą i pewniejszą opinię, trzeba jeszcze poczekać…

      • Daniel pisze:

        Bardzo dziękuję…. Trochę mnie Pan uspokoil, ale wciąz się waham, czy zaryzykować „bajery” w Amice, czy sprawdzone np. Electroluxy – przy założeniu, że gotowanie odbywa się głownie w weekend, więc płyta się nie przepracuje…

  7. Adam pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie, nasza płyta indukcyjna (Electrolux EHH16340FK) po ponad 9 latach wyzionęła ducha, więc postanowiliśmy kupić nową. Celujemy znowu w Electrolux. Po szybkim rozpoznaniu wypisałem sobie 3 modele:

    Induction 300 SLIM-FIT
    Bridge 600 SLIM-FIT
    CIV634 SLIM-FIT

    Różnica cenowa między pierwszą a ostatnią to jakieś 350-400 zł. Czy te płyty różnią się czymkolwiek oprócz pola łączonego (raczej nie jest mi potrzebne) i sliderów, zamiast „zwykłych” +/- ?

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

  8. seberty pisze:

    Whirlpool WF S9365 BF/IXL czy wg Pana jest to produkt wart swojej ceny?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezła płyta, 4 cewkowe pole, 5 cm więcej szkła n szerokość i 4 slidery – jest ok.

  9. Mirosław pisze:

    Dzień dobry, czy mogę Pana prosić o opinię na temat płyty indukcyjnej BOSCH PXE651FC1E oraz ELECTROLUX EIS6448 . Czy można je podłączyć trójfazowo? Którą wybrać?.
    Pozdrawiam serdecznie Mirosław Szopniewski

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Obie płyty pociągną 2 fazy, obie mają sensory smażenia, tylko inaczej realizowane, Electrolux ma więcej bajerów w elektronice, a Bosch wygodniejszy i prostszy precyzyjny slider. E ma dłuższe, większe pole łączone, a B równomierniej grzejące pole łączone z 4 cewek owalnych, a nie 2 okrągłych 21 cm średnicy, więc jak widać każda z nich ma swoje wady i zalety, obie to płyty w miarę godne polecenia, choć osobiście nie przepadam za tym małym tablecikiem w Electroluxie – jest dość upierdliwy w sterowaniu.

  10. Mateusz pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie,
    chce skorzystać z Pana rekomendacji i kupić płytę Bosch PIE631FB1E ale mam jedno pytanie. Czy jest to płyta ,której cewki pracują w trybie ciągłym ew. pulsacja jest niewyczuwalna? Obecna moja płyta-do wymiany- Candy CTP644MCBB to dramat- albo wylewa się z garnka albo pauza i brak gotowania co jest niezwykle irytujące. Poprzednio miałem Samsunga -gdzie nie zauważyłem żadnej pulsacji- i nie wiedziałem ,że w inny sposób płyta może „pracować”. Jaka jest „kultura pracy' Boscha? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta ma cewki o ograniczonej pulsacji, ale jak w każdej, jest ona wyczuwalna na najniższych poziomach mocy. Pulsacja to cecha technologii indukcyjnej, lecz dobre płyty mają ją ukrytą od środkowych poziomów mocy w górę.

  11. Rolunia pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, chciałabym kolejny raz prosić o pomoc w wyborze tym razem płyty indukcyjnej, głównymi wyznacznikami w wyborze jest szerokość ok 60 cm ,brak frezów bo będzie montowana na równi z blatem i jak najmniejsza głębokość do prawdopodobnie blatu grubości 1 cm , wstępnie wybrałam model firmy Beko HII64720SUF2T ponieważ spełnia powyższe wymogi ale nie wiem jak to wyglada pod względem funkcjonalności czy jakości, czy poleca Pan zakup tego modelu czy może wyobrac cos innego? Dodatkowo chciałam zapytać jaka powinna być przestrzeń między płyta a szuflada nad która płyta będzie zainstalowana tak aby poprawnie działał system wentylacji ? Z góry serdecznie dziekuje .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wskazana Beko ma 4 cewki 18 cm średnicy, ani jednego pola większego 20-21 cm i mniejszego 14,5 cm, więc to taki sobie model, zwłaszcza jak na 2000 zł. Do wpuszczenia w blat polecam Electroluxa KIV634I – bardziej praktyczny układ cewek i ich rozmiary. Potem BSH – mają sporo płyt do zlicowania z blatem i takowy filtr na swojej stronie.

  12. Krzysztof pisze:

    Dzień dobry,
    Potrzebuje porady w temacie wyboru płyty zintegrowanej z wyciągiem.
    Płyta ma być na wyspie w bardzo wysokim pomieszczeniu, tradycyjny wyciąg nie wchodzi w grę. Dom jest z wentylacją mechaniczną, więc wyciąg musi przefiltrować powietrze i wyrzucić pod wyspą/w cokole.
    Wszyscy mówili Elica Nicola Tesla , model Prime S+ był dla mnie akceptowalny. Duża płyta, łączone pole, wydajny wyciąg.
    Zacząłem jednak szukać alternatywy … i wpadł mi w oko Samsung NZ84T9747VK .
    A może coś innego ? Proszę o poradę.
    Pozdr,
    Krzysztof

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Fakt jest taki, że połowa płyt z wbudowanym okapem sprzedawanych pod znanymi markami to i tak produkty Elica – nie inaczej jest tutaj – Samsungowy model to brat bliźniak Elica NIKOLATESLA ONE BL/A/83 .
      Tak samo będzie w większości innych marek, więc realnie warto sprawdzić ceny i wybrać to co z tych klonów jest aktualnie tańsze.

      • Krzysztof pisze:

        Dziękuję za odpowiedź.

        Co to znaczy, że to i tak Elica ? Elica je produkuje dla Samsunga/Elektroluxa/Boscha/Miele ? Czy te firmy „podrabiają” Elice ?

        Nie mam szans tego obejrzeć w sklepie, to produkt jeszcze nie popularny i nie ma go na ekspozycjach. Fizycznie widziałem tylko https://www….sla-fit-xl
        i plastiki z jakich wykonany jest wyciąg, ich spasowanie nakłoniło mnie do szukania innego producenta.

        Tak jak pisałem wcześniej, zależy mi na:
        1. sensownej szerokiej (83cm) indukcji z minimum 1 łączonym polem – może być 3-fazowa
        2. dobre czarne szkło na równi z blatem
        3. wydajny, a za razem cichy wyciąg pracujący jako pochłaniacz
        4. podblatowa część przemyślana, żeby zostało jakieś miejsce na szuflady.

        Waga i inne bajery sobie podaruje … tylko podnoszą cenę do kosmicznych wartości.
        Co wybrać ? żeby ugotowało, wyciągnęło i podziałało parę lat …
        Przy tym koniecznie musi ładnie wyglądać 🙂
        Pozdr,
        Krzysztof

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To produkty Elica, oni je robią dla tych firm. Ten producent ma różne serie i dlatego najtańsze szerokie z okapem zaczynają się od 6500 zł, a kończą się na kilkunastu tysiącach.

    • Krzysztof pisze:

      aha – płyta musi być montowana na równi z blatem
      Filtry ceramiczne odnawialne w piekarniku, tłuszczowy-siatkowy i nakładka fajnie jakby dało się wyczyścić w zmywarce.
      Ten samsung jest jakby klonem Elica Prime S+… sam nie wiem co lepsze.
      Pozdr,
      Krzysztof

  13. Deusz pisze:

    Co Pan sądzi o płycie Bosh PVS651FC5E ? W promocjach jest obecnie do kupienia w podobnej cenie co Electrolux Eiv634 , a wydaje mi się, że ma większą liczbę funkcji.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Poprostu ma dodatkowo sensor smażenia – jeśli komuś to potrzebne to można brać, ale trzeba mieć świadomość, że ma się nieco mniejszy rozstaw pól niż w EIV634 .

  14. Anna pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Właśnie jestem na etapie wymiany kuchni i sprzętu AGD. I jedyne czego jestem pewna to lodówka Lodówka SAMSUNG BRB30715DWW EF, gorzej jeśli chodzi o pozostałe sprzęty. Zastanawiam się nad zmywarką Zmywarka ELECTROLUX EEC767310L , ComfortLift. Podoba mi się również płyta i piekarnik marki Teka: TEKA HLB 85-G1 P BM Maestro Pizza oraz Płyta indukcyjna TEKA IBF 64-G1 MSP BM , jednak nie mam rozeznania w tej marce i nie jestem pewna czy cena to nie tylko wygląd. Bardzo proszę o opinię na tematy wybranych sprzętów.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka ok. Płyta i piekarnik świetne, designerskie, mają co trzeba.
      Nie przepadam za ComfortLift – wygodne, ale zawias zmniejsza szerokość kosza dolne i trzeba pamiętać o udźwigu do 12 kg – za 3500 zł można dostać lepsze zmywarki Whirlpoola z serii W8 i Boscha niemieckiej produkcji.

  15. Sławomir pisze:

    Witam, szukamy płyty indukcyjnej ale nie wiemy, czy zdecydować się na 78-80 cm czy 90cm. Tu pytanie – czy w kwocie ok. 3-4k można celować w 90tke czy lepiej postawić na pewniejszą 78-80cm (za ok. 3k)?
    Z jedynych wymagań to mogłaby mieć osobne slidery do każdego pola, chyba że jeden multi będzie jakoś sprawnie działać (nie miałem kontaktu z wersją jeden slider do wszystkich, znajomi odradzali ale mogli mieć słaby model).
    Nie zależy nam na zbędnych bajerach typu WiFi, łączenie z okapem, ma po prostu dobrze grzać.
    Z tego co widziałem to w kilku propozycjach padło –
    https://www….wt-1090-ba
    https://www….l/43842942
    https://www….l/65567399
    Z góry dziękuje za odpowiedź i i jeżeli mógłbym to prosiłbym o wytypowanie czegoś w tym rozmiarze. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta WH jest większa o 10-12 cm, ma większe pole środkowe i dobre sterowanie. Konkurencją dla tej płyty w Electroluxie i Boschu są modele za 5-6 k zł. Co do sterowania to zawsze będzie ono działać topornie – mamy przyzwyczajenia ze smartfonów i tabletów, a tu jest gruba warstwa szkła między palcem, a czujnikiem i na dodatek musi to być w miarę odporne na ciepło, żeby nie wariowało.

    • Sławomir pisze:

      I jeszcze jedna rzecz, dziewczyna lubi gotować i pewnie przyda się jedno łączone pole w takiej płycie.

  16. Emilia pisze:

    Dzień dobry. Proszę o polecenie płyty białej 60 , najlepiej do zlicowania z blatem. Czy ta gorenje it640wsc jest ok? Cena korzystna ale kilka komentarzy znalazłam że głośna, zamazane cyfry na panelu. Amica też ma ale tu jeszcze gorzej jak czytam komentarze.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z białych najlepsze robi Electrolux, ale nie ma wersji do zlicowania z blatem, wtedy faktycznie trzeba uderzać w Gorenje. Amica ma nową serię 3.0 i to już nieco poprawione płyty (cichsze, cewki bez tak zwanej, wyczuwalnej pulsacji).

      • emilia pisze:

        elektrolux ma piękne płyty ale niestety każda ma ten szlif. A co pan powie na beko HII 64200 FMTW ? Albo whirlpool WLS 5360BF/W ? Wolałabym boscha ale nie znalazłam żadnej na siłe , białej i takiej bez ramki czy szlifu.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          WH nie ma białych płyt, one są wręcz niebieskie, co widać na zdjęciach. Beko to tanie płyty z niższej półki – słabe sterowanie plus/minus… Już prędzej polecę nową serię 3.0 Amica – PIDH6141PHTSUN 3.0 , lub tak jak pisałem wcześniej Gorenje. Można też sprawdzić Teka, czy nie mają czegoś w bieli bez szlifu.

          • Daniel pisze:

            Czy mam Pan może już jakieś obserwacje / informacje od użytkowników płyt 3.0 Amiki? Zdaję sobie sprawę, że to nowy sprzęt, więc trudno o ocenę….

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Miałem okazję pobawić się dosłownie 5 minut modelem z 1 polem łączonym, sensory działają poprawnie, płyta jest zdecydowanie cichsza od starych, a cewki sprawiają wrażenie tzw. niepulsacyjnych – płytę kupił znajomy i użytkuje od 2 tygodni – jest zadowolony, a wcześniej miał Electroluxa (niski model) i w jego oczach wygrywa nowa Amica 3.0…

  17. Dany pisze:

    Witam, ta płyta Whirlpool Wl S8560 Al w opisie danych technicznych ma podłączenie 220-230 a czy jest możliwość podłączenia jej pod siłę, bo nie ma tego nigdzie w opisie. A jeśli nie nadaje się pod siłę, to proszę o poradę jaka Pan poleca płytę pod siłę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oczywiście, podłączenie pod 2 fazy jest wręcz wskazane bo 2 pola korzystają z 1 fazy i kolejne 2 z drugiej fazy. ,,Pełnej siły”, czyli trzecią fazę wykorzystują większe płyty 5-6 polowe i to nie wszystkie (te o mocy 10-12 kW). Nie ma sensu sprawdzanie specyfikacji, czy danych na stronach sklepów pod względem podłączenia, a schematy podłączeń – one mówią wszystko.

  18. Beata pisze:

    Witam
    Mam pytanie odnośnie plyty whirpool B3960 która zakupilam. Czy to normalne że wydaje dzięki jak transformator bez względu na moc? Do tego słychać klikanie/pstrykanie. Na jednym z pól od 1-3 na pozostałych od 5 do.9 Włącza sie i wyłącza, słychać to nawet poza kuchnia. Po wlaczeniu power jest juz mega halas i plyta wibruje co czuć na blacie. Probowalam stawiac garnki z 2 firm.
    Plyta podłączona pod 230v ustawiona aktualnie na 4kw
    Płytę podłączał elektryk z uprawnieniami.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W umiarkowanym poziomie głośności to normalne działanie płyty indukcyjnej – te urządzenia wydają zespół różnych dźwięków, a na Boosterze największy. Ograniczenie mocy płycie z 7,2 do 4 kW też nie pomaga w tym aspekcie 🙂
      Jeśli uważa Pani, że to jednak nie jest poziom ,,umiarkowany”, zawsze można wezwać serwis żeby sprawdził sprzęt.

  19. Paulina pisze:

    Dzień dobry poszukuje plyty (60) mam mozliwosc podppiecia zarowno pod jedna faze jak i pod siłę. Zalerzy mi na funkcji smazenia oraz na jak najmniejszych pulsacjach. Obecnie gotuje na gazie i jak widze u znajomych indukcje i jak na przemian bulgocze lub palzuje to zalewa mnie krew i nic tam nie umiem ugotowac.
    Czy BOSCH PIF651FC1E będzie dobrym wyborem? Jesli nie to to co lepsze? Natrafilam na jedna opinie gdzie ktos mowil ze na duzym polu jak stawia ganerk to mu nie grzeje tylko musi byc brytfanka. Czy to mozliwe?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak jest opcja to tylko pod siłę (realnie pod 2 fazy). Wskazany Bosch to płyta ze starym układem pól – nie ma łączonego, a lekko rozszerzane, z czego ta strefa owalna ma stosunkowo małą moc cewki – jeśli prawdziwe pole łączone nie jest Pani potrzebne to będzie to dobry wybór.

  20. Sonia pisze:

    Dzień dobry, jaka płyta będzie najbardziej energooszczędna w budżecie 1000-1500 zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli nie używa się głównie programu ECO 40-60 to nie ma co zwracać uwagi na klasy energetyczne bo one dotyczą tylko tego programu. W pozostałych jest kompletnie inne zużycie i w większości pralki o podobnym wsadzie, wielkości i pojemności bębna biorą podobne ilości wody, czy prądu. Często nawet jest tak, że weżmiemy jedną pralkę w klasie D i drugą w A, sprawdzimy przykładowo zużycie prądu w progrmie mieszane dla 4 kg i okazuje się, że ta w D zużywa mnie 🙂
      Budżet na najtańsze pralki, a jakieś ograniczenia gabarytowe?

  21. Anna pisze:

    Dzień dobry,
    Zastanawiam się nad płytą indukcyjną:
    Electrolux eiv644 a
    Electrolux eiv654
    Mógłby mi Pan podwiedzieć którą lepiej wybrać? A może jeszcze jakaś inna będzie lepsza, budżet do ok 3 tys. Dziękuję ślicznie za pomoc 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsza ma 2 pola łączone, węższe i cewki octa (21×19), więc to model dla lubiących gotować w 2 podłużnych naczyniach na raz. Druga to płyta z dłuższym, pojedynczym polem łączonym z 4 cewek owalnych 10×21 + 2 zwykłe cewki okrągłe 18 i 14,5 cm średnicy. Sterowanie te same, funkcje podobne, więc głównie różnica cewek/pól.

  22. Damian pisze:

    Witam, czy mógłbym prosić o opinię na temat płyt indukcyjnych Bosch: PVQ651FC5E , PVS651FB5E lub PXE651FC1E . Żona jest przy ostatniej, bo skoro najdroższa to najlepsza a ja chciałbym poznać Pana opinie.
    Pozdrawiam serdecznie

  23. Izulka74 pisze:

    Witam
    Szukam całego sprzętu do kuchni. Myślę o indukcji bo gaz jedynie w butli. Mam siłę i fotowoltaikę.Gotuje przeważnie w thermomix więc płyta nie będzie tak często używana. Za to dużo piekę i piekarnik skłonna jestem kupić już z wyższej półki. Do tego jakąś fajną lodówkę. Dwie osoby w domu.Sprzet może retro.
    Dziękuję za każdą podpowiedź.

  24. Daniel pisze:

    Dzień dobry,
    Wybieram płytę 60 cm, z dwoma polami łączonymi oraz szlifem krawędzi (przynajmniej przedniej), ok. 2000 zł.
    Zastanawiam się nad: Siemens ED631BSB5E , Electrolux CIV654 , Gorenje IS645BSC , Bosch PVS61RBB5E , PVS631FB5E . Gorenje kusi funkcjami automatycznymi, Electrolux i bliżniaki Siemens/Bosch solidnością… Co Pan sądzi o tych płytach?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Siemens ma sterowanie +/- więc słabo, podobnie jak pierwszy Bosch PVS61, płyta Gorenje bez zastrzeżeń i do tego piękna, Electrolux ma najlepsze pole łączone i wygodne sterowanie z 4 sliderami, a Bosch PVS63 niezły.

      • Daniel pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź Zdecyduję się pewnie na Gorenje – mam tylko jeszcze jedno pytanie – czy są jakieś istotne różnice między płytami w serii IS645 i IS646 oraz poszczególnymi oznaczeniami literowymi?. Według opisów na stronie producenta – w zasadzie różnic nie ma, a są różnice w cenie…. 😉

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          45 to jedno pole łączone z 2 cewek octa 21×19 + cewka okrągła duża 21 cm i cewka okrągła mała 16 cm, a 46 to 2 pola łączone i wszystkie cewki octa równe 21×19 cm.

  25. Patryk pisze:

    Panie Krzysztofie, za sprawą tego artykułu już prawie byłem przekonany do zakupu Electroluxa EIV634 , którego znalazłem za 1715zł, natomiast teraz mi ta cena uciekła i oscyluje w granicach 1900zł. W związku z tym zacząłem się ponownie zastanawiać i powracam do Pana – co najlepiej wybrać w okolicach 2000zł? I druga kwestia to okap, tamten Electrolux miał hob2hood ale czy jest sens wydawać 2x więcej na okap tej samej marki aby wykorzystać tę funkcję? Bo u nas początkowo miał być okap Kernau KBH 0861 W, który kosztuje około 850zł, a Electroluxy h2h 1600zł i więcej. Będę wdzięczny za pomoc z płytą oraz opinię na temat okapów.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyty 634 z różnymi początkami (EIV, CIV, KIV itp) to jeden z najlepszych wyborów pod ceną 2000 zł i zostałbym przy tym modelu. Co do okapu to nie przepadam za systemem H2H, bo okap włączam znacznie rzadziej niż używam płytę i nie chcę, żeby przy każdym włączeniu, płyta odpalała buczący okap – jak będę chciał to zrobię to sam naciskając 1 przycisk/sensor na okapie. Wskazany Kernau jest spoko.

  26. Beti pisze:

    Czy mogłabym Pana poprosić o opinie. Szukam płyty indukcyjnej 65 cm. W oko wpadły mi WHIRLPOOL SMP 658C/BT/IXL oraz WHIRLPOOL WF S8865 NE oraz HAIER HAMTSJ54MB1 . Którą Pan poleca?
    Może ma Pan inne ciekawe propozycje.Pozdrawiam serdecznie:)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Haiera w indukcjach należy omijać bo to zakamuflowane Candy. Whirlpool WF ma wygodniejszy sterownik niż SMP.

  27. ANNA pisze:

    Dobry wieczór,
    chciałam prosić o poradę dot. płyty indukcyjnej. Miałam Electroluxa EIV654 i byłam zadowolona, ale zmieniam mieszkanie i wybieram sprzęt na nowo. Zaciekawił mnie sensor smażenia. I mam pytanie czy płyta Electrolux EIS6134 jest lepsza czy to model pod sklep? EIV654 kupowałam 5 lat temu więc nie spodziewałam się ze jest dalej w produkcji. Przeczytałam w odpowiedziach że dobrze Pan się wyraża o Bosch, ale czy ona nie ma tego wszystkiego co EIS6134 a jest sporo droższa. Niemniej jednak sterowanie wygląda lepiej. Co Pan sądzi?
    https://www….fc1e.bhtml
    https://www….it#pid=525
    https://www….s6134.html

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zupełnie inne płyty. Pani stara płyta (bdb model) ma pole łączone z 4 cewek owalnych, czyli najlepsze rozwiązanie tego typu w normalnej cenie. EIS to płyta bez pól łączonych z tym samym sterownikiem, ale dodatkowo ma sensor smażenia SenseFry, który faktycznie bywa pomocny. Czyli straciło się świetne pole łączone, zyskało sensor smażenia – w Electroluxie niestety nie można mieć wszystkiego i właśnie wskazany Bosch to połączeniu obu Electroluxów bo dostajemy i pole łączone z 4 cewek owalnych (choć o mniejsze na długości od EIV654 ) i sensor smażenia jak w EIS, ale za to pojedynczy slider w miejsce 4 sliderów (choć z 17, a nie 14 poziomami mocy – im szersza skala, tym lepiej). A co wybrać? To już sama musi Pani przemyśleć co bardziej się przyda.

  28. Daniel pisze:

    Mam pytanie. Jaką płytę indukcyjną by pan polecił do 2500zł ? Maksymalnie do 3000zł jeśli jest to tego warte.
    Czy ogólnie warto jest wydać więcej niż 2000zł na płytę ?

  29. JOANNA pisze:

    Witam,
    A czym się różni płyta EIV644 od CIV644?
    I czy lepsze powyższe czy może: CIV654 ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tylko sklepami w których są sprzedawane. 644 to modele z 4 takimi samymi cewkami i 2 pola łączonymi 2x21x19, a 654 ma jedno pole łączone, ale dłuższe i bardziej równomiernie podgrzewające bo składa się z 4 cewek owalnych + ma jeszcze 2 zwykłe cewki okrągłe małą i średnią. 654 praktyczniejsza moim zdaniem.

  30. Niezdecydowany Marcin pisze:

    Cześć,

    Potrzebuję pomocy. Nie sądziłem, że dobieranie sprzętu AGD może wywoływać tyle emocji, do tego stopnia, że przez wczorajszy wieczór nie rozmawiałem ze swoją żoną. Najwięcej rozterek mamy z płytą indukcyjną. Chcielibyśmy kupić coś bardzo funkcjonalnego, ale nie chcielibyśmy przepłacać za bajer, których nie będziemy używać. Jedna z opcji to oczywiście EIV634 , EIV654 ma 4 cewki przez co ma większe pokrycie powierzchni, ale czy zauważymy różnice? W oko wpadła mi jeszcze EIS6134 ze względu na czujnik smażenia ponieważ często przypalam rzeczy na patelni 🙂 Tylko czy to na prawdę działa czy to tylko hasło marketingowe? Z tego samego powodu myślałem jeszcze o Bosch PXE651FC1E (ale jest trochę droga) i Bosch PIX631HC1E tylko ta jest nowa i jest brak jakich kolwiek opinii. W Boschu funkcja smażenia wydaje się dużo bardziej rozbudowana.

    No i, żeby nie było za łatwo to jakie są Twoje odczucia w sterowaniu Electrolux vs Bosch? Wydawałoby się, że 4 slidery są praktyczniejsze, ale po Twoich wpisach mam wrażenie, że jeden slider od Bosch też daje radę.

    Całość chcemy dopełnić okapem Ciarko Aura, piekaniekim Electrolux COC8H31Z , lodówką LG GBB72MCDGN oraz pralką LG F2DV9S8H2E . Tutaj raczej jesteśmy zdecydowani, ale jeśli masz jakieś uwagi to chętnie przyjmę.

    Z góry dzięki za pomoc 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Czujniki smażenia w Electroluxie i Boschu faktycznie działają, ale tylko ten drugi producent łączy je z świetnymi polami 4 cewkowymi – Electrolux ze zwykłymi okrągłymi 21 cm średnicy, lub octa 21x19x2. Wszystkie 3 są ok, a różnice sam Pan zauważył, więc to kwestia potrzeb – jeśli Electrolux to trzeba decydować, 4 cewkowe pole łączone, czy czujnik smażenia. Pierwszy Bosch bdb, drugi to faktycznie nowość i nowy programator, więc warto dać jej te kilka miesięcy, niech się paru użytkowników wypowie.
      Co do sterowania to już mocno indywidualna sprawa – E daje nam 4 osobne slidery, a Bosch 1, ale bardziej precyzyjny, z pełną skalą, więc od razu możemy wybrać poziom mocy, a w E trzeba w niego trafić. Reszta zestawu bdb.

      • Niezdecydowany Marcin pisze:

        Dzięki za odpowiedź,

        A miałeś może okazję przyjrzeć się specyfikacji tych dwóch płyt Boscha? Czy są między nimi jakieś istotne różnice?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nowszy, a tańszy model pod każdym względem lepszy – opcja wyboru 1 z 11 temperatur, czujnik PerfectFry Plus vs PerfectFry, funkcje smart z Home Connect, ładniejsza elektronika, tyle samo poziomów mocy, sterowanie okapem (o ile to komuś potrzebne), jedynie przegrywa z droższą wielkością cewek na polu łączonym 23 vs 24 cm szerokości, a na długość też ma jakieś 0,5 cm mniej, ale to żadne różnice. Brałbym nową.

  31. Marcin pisze:

    Przeglądam płyty 60 cm czarne pod 3 fazy. Zastanawiam się czy są znaczne różnice w kulturze pracy (np. głośność, pulsacja) między np EIV634 i Beko HII64700UFT ? Zastanawiam się jak taka płyta będzie wyglądała na 3-4 lata jeżeli chodzi o zarysowania – czy szkło Schott ceran jest dużo bardziej odporne na zarysowania niż szkło z tego Beko (nieznanego pochodzenia?)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oczywiście, że różnice między tymi płytami są ogromne. Wielkość pól (2×18 cm na łączonym vs 2×21 cm), ilość poziomów mocy (9 vs 14), producent szkła (Chiny vs Francja EuroKera), głośność pracy i kultura pracy. Każda płyta po 3-4 latach będzie porysowana, inaczej się nie da.

  32. Andrzej pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o poradę ws. wyboru indukcji indukcji 5 polowej ze sterowaniem typu
    Slider. Znalazłem między innymi Electroluxa https://www….l/95343457, Podobno automatycznie łączy się na podczerwień z okapem, który dopasowuje moc wyciągu do intensywności gotowania. Czy to faktycznie działa? czy to tylko chwyt marketingowy? Czy wie Pan jak się nazywa ten model który współpracuje z tą płytą indukcyjną?
    Pozdrawiam
    Andrzej

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Działać działa, ale czy to zaleta? Jak często odpala się okap? Tu będzie działać zawsze, buczeć przy każdym odpaleniu płyty, a że używa się głównie wyższych poziomów mocy to i okap będzie na wyższych biegach… Osobiście wolę jednak samodzielnie decydować kiedy mi to coś buczy nad głową przy gotowaniu 😉

  33. Andrzej pisze:

    edit…
    chodziło oczywiście o tą płytę https://www….9#tab=spec
    ciekaw jestem Pana opinii, którą Pan by wybrał – tego Electroluxa czy Siemensa iQ500 ED851FWB5E ?

  34. Weronika pisze:

    Dzień dobry, co Pan sądzi o płycie HISENSE I6456CB ? Kupować? Pozdrawiam serdecznie

  35. Aneta pisze:

    Witam,
    Szukam białej płyty indukcyjnej, podłączanej do „siłę”, którą można zlicować z blatem.
    W oko wpadły mi AMICA PIDH6141PHTSUN 3.0 oraz AMICA PI6144S4WSU .
    Czy lepiej szukać czegoś innego? Jakie są obecnie najciekawsze (=najlepsze) propozycje na rynku w przedziale cenowym do 2k, ewentualnie do 3k (o ile jest sens dopłacać).
    Pozdrawiam Aneta

  36. Tomek pisze:

    Dzień dobry. Czy są jakieś znaczące różnice między płytami Electroluxa EIV634 i LIV63432BK ? Jedyne co zauważyłem to brak slidera w LIV ale to kwestia przyzwyczajenia. Czy przy niższych poziomach grzania, praca pulsacyjna jest mocno zauważalna? Pytam pod kątem gotowania rosołu, który lubi „pyrkać” na małym gazie hehe.
    Kolejne pytanie dotyczy piekarników Beko. Zainteresował mnie BBIS13400XC. W sierpniu w NEO był nawet poniżej 1600. Teraz niestety cena wróciła powyżej 2tys. Czy ten piekarnik można zaprogramować tak, żeby sam się uruchomił i wyłączył po zakończeniu pieczenia? Czytałem instrukcję producenta ale jest napisana jedna wersja dla wszystkich modeli i cieżko stwierdzić, czy ten model można programować czasowo. Czy dużo gorszy jest model BBIS 13300xmse?
    Dzięki serdeczne za odpowiedź

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnic to właśnie sterowanie i rysunki. Obie są dobre, ale slidery wygodniejsze moim zdaniem. Pulsacja jest wyczuwalna do max. 60% poziomów, czy coś do 8 z 14. Co do piekarników to prawie te same konstrukcje, różnią tylko brakiem prowadnic teleskopowych i inną elektroniką. Drugi to pokrętła zwykłe, chowane, a pierwszy ma ładny programator elektroniczny z 1 pokrętłem. Oba mają opóźnienie startu.

      • Tomek pisze:

        Super. Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Czy programy parowe w tych tańszych piekarnikach są ok czy to samo możemy osiągnąć nalewając wodę do brytfanki ustawionej na dnie piekarnika? Czy wartowybrać tańszy piekarnik z programami parowymi czy lepiej coś bez pary ale za to w sondą temp? Ostatnio dużo piekę mięs z sondą i bardzo mi siępodoba takie pieczenie. Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W tych tanich wylewają wodę na dno, lub na małą blaszkę pod grill – działa tak samo jak wstawienie naczynia z wodą. Różnicę robi dopiero generator pary. Można to połączyć – Gorenje i Electrolux mają sporo takich modeli.

  37. Iwona pisze:

    Poszukuję nowej płyty indukcyjnej szerokość ok. 60 cm. Stara 14- letnia Teka IR641 niestety najpierw zaczęła się ukruszać przy brzegach, następnie pękła. Płyta była intensywnie używana. Najbardziej potrzebne funkcje: booster dla każdego pola, timer dla każdego pola, oddzielne sterowanie dla każdego pola. Zastanawiam się czy płyta z ramką taka jak np. Whirlpool Wl S8560 Al sprawdzi się lepiej, tzn. będzie bardziej odporna na ukruszenia? Mam kamienny blat więc wpuszczenie płyty w blat raczej odpada, bo wymagałoby przeróbek blatu, których wolałabym uniknąć.
    Przydałaby się możliwość jednoczesnego podgrzewania kilku mniejszych garnków. Czy na poszerzanym polu/łączonym polu (np. jak w płycie Electrolux EIV634 ) można postawić 3 mniejsze garnki czy ta funkcja raczej służy do równomiernego podgrzewania owalnych naczyń? Przydałaby się możliwość jednoczesnego podgrzewania 5 naczyń (na płytę szerszą niż 60 – 65 cm nie mam miejsca) – czy tylko płyta z nieograniczonymi polami grzejnymi dawałaby takie możliwości? Czy mógłby Pan polecić solidną, nieawaryjną płytę spełniającą moje oczekiwania (budżet najchętniej do 2,5 tys., ale gdyby była jakaś spełniająca wszystkie oczekiwania to mogę zapłacić więcej)?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Taka ramka lekko zwiększa odporność, ale najlepiej robi ramka nachodząca na płytę jak EIV6340X . Gdy pola łączone składają się z 2 pól okrągłych to można tam postawić max. 2 naczynia, aby stawiać więcej, płyta musi mieć pole łączone 4 cewkowe jak EIV654 i jej podobne.

      • Iwona pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. A jest jakiś model płyty posiadający obie te cechy, czyli pole łączone 4 cewkowe i ramkę nachodzącą na płytę?
        Znalazłam płytę AEG o szerokości 71 cm, która zmieści się w mojej kuchni (trzeba będzie trochę powiększyć otwór w blacie) modele: AEG IKE74441IB i AEG IKE74441FB . Nie wiem czym właściwie różnią się te modele. Co Pan sądzi o tych modelach? Czy one też posiadają pole 4 cewkowe? I jeszcze jedno pytanie producent płyty AEG zaleca montowanie płyty w odległości min. 5,5 cm od ściany, U mnie byłoby to ok. 4,5cm może ciut więcej. Czy ma to znaczenie w funkcjonalności? Czy raczej chodzi o to by blat nie pękł? U mnie pod spodem jest szafka z wyciętym otworem na płytę i na tym trzyma się blat. Myślę, że będzie ok, ale chętnie poznam Pana zdanie na ten temat. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Obie to świetne płyty i różnią się tylko frezem wokół – bez niego można płytę wpuścić w blat, a z nim tylko położyć na blacie. Każda z nich ma pole łączone z 2 cewek okrągłych 21 cm średnicy. Wersja z polem 4 cewkowym to IKE74471IB – świetny model. Kwestia odległości w Pani przypadku bez większego znaczenia.

          • Iwona pisze:

            Serdecznie dziękuję za opdowiedź, Niestety w przypadku mojego blatu (połączenie niedaleko płyty) nie mogę zlicować płyty o szerokości 70/71 cm z blatem. Blat może się uszkodzić podczas obróbki lub później. Mogę tylko wybrać płytę montowaną na blacie. W takim przypadku najchętniej kupiłabym płytę z ramką nachodząca na płytę jak w EIV6340X, ale nie udało mi się znaleźć żadnej płyty o szerokości ok. 70/71 cm z metalową ramką. Czy takie nie są produkowane?
            Czy płyta bez szlifu jest bardziej odporna na ukruszenia w przypadku montażu na blacie niż płyta ze szlifem?
            Czy jest jakaś płyta o szerokości 60 cm z ramką podobną do EIV6340X i polem łączonym 4 cewkowym?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Są, ale nie na nasz rynek – Electrolux/AEG robi takie na Niemcy, a u nas czas trafiają na allegro.

          • Iwona pisze:

            Czy zna Pan symbole płyt AEG/Elekrtolux 60 cm z metalową ramką i polem łączonym 4 cewkowym tych produkowanych na rynek niemiecki?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Między innymi AEG IKE64471XB.

          • Iwona pisze:

            Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Czy dobrze widzę, że model IKE74471IB jest bez szlifu i można go zlicować z blatem? Wydaje mi się, że takie rozwiązanie również wpłynie na większą żywotność płyty, tzn. będzie mniej poddatna na ukruszenie się na brzegach. Ma Pan jakieś doświadczenia w tej kwestii?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak, można zlicować i faktycznie to pomaga.

  38. Maciej pisze:

    Witam, rozbiłem szybę w moim Electrolux EIV744. Jaki zamiennik by Pan polecił dla tej płyty (szerokość 71cm)? Ta już jest obecnie praktycznie niedostępna.Wiem że elektorluks ma obecnie w sprzedaży model EIV734 . Czym one się różnią oprócz wyglądu ? Z tego co wyczytałem to 734 ma 2 pola grzewcze a 744 miał 4. Czy to istotne ? Czy wymiana samej szyby w EIV 744 przy założeniu że z elektroniką jest wszystko w porządku ma sens ? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Obie płyty mają 4 pola, tylko Pana ma 2 pola łączone z 2 cewek 21 cm średnicy, a EIV734 ma 1 takie pole łączone. Więcej modeli 71 cm znajdzie Pan pod bliźniaczą marką AEG. Wymiana szkła to ok. 1000 zł.

  39. Weronika pisze:

    Dzień dobry,

    co Pan sądzi o płycie Haier VaryCook HAFRSJ64MB1 ?

    Pozdrawiam serdecznie

  40. Weronika pisze:

    Panie Krzysztofie,

    jeszcze takie nietypowe pytanie, mamy zamontowaną obecnie płytę gazową 60 cm, czy każda indukcyjna 59 cm będzie pasowała w jej miejsce czy koniecznie trzeba szukać 60 cm?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W większości tak, ale są wyjątki – normalnie płyty mają otwór 56×49 cm, ale niektóre mają 55×48, więc jest ryzyko, że będzie trzeba dociąć otwór o 1 cm – głównie to płyty Whirlpool, Indesit, Hotpoint-Ariston i te z bocznymi pokrętłami tak mają.

  41. Magda pisze:

    Dzien dobry
    Co Pan sądzi o sprzęcie Gorenje? Chodzi o model typu retro: płyta indukcyjna, piekarnik, lodowka i okap.
    W sklepach polecają Beko ale coś mi to podejrzanie wygląda:(

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje ma sporo fajnego sprzętu w ofercie, a w kategorii retro to najlepsza opcja jeśli nie chcemy wydawać dużej kasy na Smega.

  42. JOLANTA pisze:

    WITAM,PROSZĘ O MI NAPISAĆ CZY WARTO KUPIĆ PŁYTĘ GORENJE IS646 BLG ,CZY LEPIEJ ROZGLĄDNĄĆ SIĘ ZA JAKĄŚ INNĄ PŁYTĄ .POZDRAWIAM

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W cenie 2099 zł można kupić nieco lepsze płyty Boscha/Siemensa i Electroluxa/AEG. Gorenje w indukcjach to poziom mniej więcej Beko, Amica (3 generacji), czy tańszych modeli Samsunga i Whirlpoola.

  43. Jarek pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie która będzie lepsza kuchenka wolnostojąca zasilanie 230v
    https://www….2937f4f5d7

    Czy

    https://www….lki64020bx
    Z góry dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod 1 fazą każda z nich będzie działać średnio i oczywistym faktem jest to, że więcej znaczy lepiej, więc jak jest miejsce, zdecydowanie polecę 60 cm szerokości, a nie 50 cm )

  44. Angela pisze:

    Wybrałam płytę indukcyjną Hisense I6456CB oraz pralkę Haier I-Pro 7 Plus HW90G-B14979TU1S czy warto je zakupić?

  45. Mary pisze:

    Szukam indukcji w cenie do ok. 1500 zł rozmiar do 60 cm, pod siłę, z zabezpieczeniem przed wykipieniem, bez srebrnej ramki.
    Czy któraś z podanych poniżej płyt indukcyjnych, tak jak w modelu Amica PIE6540TU rozpoznaje wielkość garnka i się do niego dopasowuje?
    BEKO HII64730UFT Beyond
    SAMSUNG NZ64F3NM1AB
    AMICA PI6544S4UD
    ELECTROLUX LIR60430
    BEKO HII64822SUFT
    BEKO HII64206F2MT
    BOSCH PUE61RBB5E
    oraz BOSCH PIE631FB1E
    Która z wymienionych płyt jest ogólnie najlepsza? Sposób sterowania nie ma dla mnie większego znaczenia. Bardziej chodzi mi o jakość wykonania, szkło itp.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wybór bardzo prosty – ostatni model Boscha najlepszy z tej paczki, potem Electrolux 🙂
      Wszystkie mają wskazaną funkcję.

  46. Tomasz pisze:

    Dzień dobry,
    Szukam płyty ze zintegrowanym okapem ( wersja z wyciagiem – mam wyprowadzoną ryre wentylacyjną w podłodze), szerokośc 80 cm Przeglądając internet w budżecie do około 8 tyś znalezłem Bosch serie 6 PVQ811F15E , Electtrolux KCC85450 , lub coś z modeli Elica Nikola Tesla – serie prime lub one…. Czy coś może Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Boscha jest ok, ale to Electrolux ma dłuższe pola łączone, do tego składające się z 4 cewek owalnych i ma 4 osobne slidery, choć z 9 poziomami mocy (Bosch z 17). Co do Nicola Tesla to Prime ma wygodniejszą elektronikę od One i pod względem samej indukcji, lepiej wybrać Electroluxa, lub Boscha, okapy zbliżone.

  47. Adam pisze:

    Proszę o poradę płyta Bosh przedział 3 do 5 tyś co wybrać?

  48. Aga pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o podpowiedz, którą płytę wybrać?
    TEKA IBF64-G1MSP-BM czy TEKA Maestro IZF68700MST , a może Bosch PXY67DC1E ?
    A jeżeli inny model tych firm jest godny uwagi proszę o wskazanie.

  49. Piotr pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,

    potrzebuje nieco większej płyty, niż standard z elastycznymi polami, funkcjonalna. Zastanawiam się między:
    https://www….iT8V8zcrcM

    a

    https://www….4j9tN9Lxyg

    prosiłbym o wsparcie, co lepsze, a może żadna z nich?

  50. Konrad pisze:

    Dzień dobry, robi Pan super robotę, dziekuję ! Czy może Pan polecić dobra płytę indukcyjna która można zlicować z blatem kuchennym ? Z góry bardzo dziękuję !


reklamaml