REKLAMA TOP.agd
piątek, 13 marca 2020, Szymon Marcjanek

Najlepsze płyty indukcyjne. 10 urządzeń, które warto kupić w 2024 roku

Whirlpool ACM 808 BAS
Whirlpool ACM 808 BAS

0 odpowiedzi na “Whirlpool ACM 808 BAS”

  1. KATARZYNA pisze:

    Witam
    Proszę o pomoc szuka m płyty indukcyjnej 90 cm moja TEKA padła

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To już kwestia układu jaki preferujemy.
      Bosch PXV975DC1E – 2 pola łączone z 4 cewek i 1 duża na środku;
      Electrolux EIV9467 – 3 pola łączone z 6 takich samych cewek;
      Oczywiście najwięcej takich płyt ma Teka, pytanie tylko czy ta marka też wchodzi w grę.
      Na koniec są jeszcze marki premium, ale ceny bardzo wysokie.

  2. Robert pisze:

    Dzień dobry jaka płytę 70cm Pan polecam? Czy bosch to dobry wybór? Będzie to pierwsza płyta jaka kupuje i za bardzo nie wiem na co zwrócić uwagę. Dowiedziałem się,że warto aby była możliwość łączenia pól.

    • Robert pisze:

      A jeśli chodzi o płyty 60cm,ktora byłaby najlepsza Electrolux 634 slim,, 644 czy 654. Zależy nam na polach łączonych i też aby się tak nie rysala

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        644 to płyta dla chcących gotować w 2 podłużnych naczyniach na raz, 634 i 654 mają 1, ale za to dłuższe pole łączone, lepszy rozstaw pól, z czego 654 ma je z 4 cewek owalnych, a nie 2 okrągłych. 634 ma najlepszy stosunek ceny do tego co oferuje, w 654 dopłacamy do lepszego pokrycia pola łączonego cewkami.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      IKE74441IB , IKE74441FB , EIV7348S i IKE74471IB z czego ostatnia najlepsza. Płyty 65-70 Boscha/Siemensa nic nie dają pod względem rozstawu pól względem 60 cm.

      • Robert pisze:

        A jeszcze mam pytanie o lodówki 70cm, ktora można obudować meblami. Znalazłem bosch KGN49LBCF ,co Pan myśli? Chyba,że jest Pan w stanie coś innego polecić. Szukam jeszcze piekarnika i mikrofalówki otwieranej bokiem. Moje typy piekarnikow bosch HBA554EBO , electrolux EOC8P39WZ lub EOC8P38Z . A mikrofalówki electrolux KMFDZ64TEX ,bosch BFL634GB1 ,bosch BFL550MBO . Któreś z wymienionych są godne uwagi czy ma Pan lepsze typy ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bosch ma niezłe jakościowo lodówki i można wstawiać je między meble, czy ściany, ale wyposażeniowo to sporo biedniejsze modele od chińskiej konkurencji. Piekarniki zupełnie różne – Bosch to prosty, podstawowy model, a oba Electroluxy to wypasione piekarniki wspomagane parowo z rozbudowaną elektroniką i w pierwszej wersji ze zdalnym sterowaniem po WiFi. Mikro dobrać na koniec do kompletu.

  3. Matt pisze:

    Proszę o pomoc w wyborze płyty
    1. Szeroka np. 70-80 cm
    2. Przynajmniej jedna cewka duża np. 24 – 28 cm
    3. Dobry stosunek ceny do jakości
    4. sprawdzona (dobre opinie, parę lat na rynku etc.)

    Dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z dużą cewką i o takiej szerokości to głównie płyty Boscha/Siemensa przykładowo PVW851FB5E – Electrolux ma zazwyczaj największą cewkę 21 cm średnicy. Potem będzie jeszcze Samsung, ale to niższa półka od tych wymienionych wcześniej, a z mniejszych marek jest jeszcze Teka – najwięcej ciekawych konfiguracji pól na szerokich płytach.

    • Matt pisze:

      Moze byc do 12 kW

  4. Gosia pisze:

    Dzień dobry, co Pan myśli o marce Kernau? Stolarz nam pokazał katalog z ich sprzętem i się zastanawiamy

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Polska marka należąca do Galicji, czyli Max Kuchnie, Max Elektro. Sprzęt biorą głównie od tureckiego Vestela i częściowo od Amica – na większość sprzętów dają 5 lat gwarancji i to główny wyróżnik, a tak to przeciętny sprzęt oferują. Z tego co można polecić to okapy, płyty gazowe z szerokim rozstawem palników.

  5. Aleksandra pisze:

    Witam. Po zastanowieniu postanowiłam zrezygnować z zakupu płyty gazowej na rzecz indukcyjnej. I tu proszę o radę poszukuję płyty do bloku, 4-palnikowej, zlicowanej z blatem, która posiada czujnik gotowania, wykrywanie wielkości garnka i może jeszcze kilka programów gotowania lub smażenia oraz łączenie pól grzejnych lub wolną strefę. Proszę o kilka propozycji dla porównania. I jeszcze jedno pytanie jaka jest Pana opinia na temat Amica 3,0.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pisałem o nich nie raz – względem starszych jest spory postęp, ale nadal to raczej niższa półka od liderów tej kategorii: Bosch/Siemens i Electrolux/AEG. Czujnik gotowania to głównie cecha płyt tego drugiego koncernu i nazywają to SenseBoil, inni raczej stawiają na czujniki smażenia, termosondy, czy programy automatyczne – ich skuteczność i praktyczność na razie pozostawia sporo do życzenia, więc aż tak nie przejmowałbym się takimi bajerami. Jeśli płyta ma być zlicowana z blatem to odpada większość propozycji z naszego rynku i zostaje: Electrolux KIV634I , Bosch: PVS611FB5E , PXE611FC1E , PXE601DC1E .

      • ZS pisze:

        A czemu te zlicowane płyty nie są dostęone w dużych sieciach? Np polecana KIV634I nie jest dostępna w żadnym z dużych elektromarketów. Czemu tak się może dziać?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak sobie producent wymyślił – te do zlicowania pod studia mebli kuchennych i małe sklepy, a z frezem/ami pod sieci hanldlowe.

      • Aleksandra pisze:

        Dziękuję biorąc pod uwagę cenę wybiorę coś z dwóch pierwszych. Pana zdaniem, która będzie lepsza?

  6. Gosia pisze:

    Dzień dobry, mam pytanie czy warto dołożyć do Electrolux eiv654 slim fit czy lepiej zostać przy eiv634 slim fit? Pierwsza płyta i nie mam pojęcia na co zwracać uwagę. Dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Moim zdaniem EIV634 do większości zastosowań wystarczy, a dopłata do EIV654 ma sens gdy chcemy korzystać częściej z patelni grillowych czy specjalnych naczyń prostokątnych jak kamień solny, czy Teppan-yaki.

  7. Łukasz pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Przeczytałem artykuł, przeczesałem internet i brałbym tego Electroluxa EIV654 aczkolwiek obawiam się opinii o grzaniu na poziomie 12-13-14 stopni i problemach z dobraniem mocy w tym przedziale. Może Pan skomentować czy to faktycznie problem?
    Są jakieś alternatywy do rozważenia w rozmiarze 60cm do 2500 zł? Głównie będzie zależało nam na wygodzie przy dwóch większych garnkach. Rodzina 2 osobowa.

    Pozdrawiam,

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To w miarę normalna cecha płyt indukcyjnych na wysokich poziomach mocy – trzeba wyczuć płytę w konkretnym przypadku (potrawie). Inne też tak mają.

  8. Łukasz pisze:

    Witam
    Musze wybrac płyte indukcyjna poniewaz obecna uległa awari modułu sterujacego i serwisant powiedział ze za ta kwote moge kupic nowa płyte a byl to electrolux civ654 .Wiec zastanawiam sie nad https://www….lickSearch czy bedzie to dobra opcja za 1800zł(-250zł za opinie).czy te pola ktore posiada (19cm) beda problemem przy wiekszych garnkach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są pola 22×19 – spokojnie dadzą radę z większymi garnkami, ale pod względem kultury pracy nie będzie to poziom CIV654 – funkcjonalnie modele wysokie modele Amica 3.0 są ok.

  9. Paweł El pisze:

    To znowu ja – tym razem jeszcze w sprawie indukcji. Panie Krzysztofie, co by Pan doradzał pod kątem funkcjonalności i względnej bezawaryjności 🙂 ?
    1. Samsung NZ64B5046KK (ok. 2500zł)
    2. Bosch PIE631FB1E (ok. 1800zł)
    3. Electrolux CIV634 (ok. 2000zł)
    4. Electrolux EIS62441 (ok. 2100zł)

    Z góry dzięki!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli bez pól łączonych to Bosch nr 2. Z takim polem to CIV634, a jeśli chce Pan mieć dodatkowo czujnik gotowania SenseBoil to 4. Samsung – to nie ta liga.

    • Paweł El pisze:

      Ze względu na szlif po bokach zacząłem też rozważać model Bosch PVQ651FC5E – co Pan sądzi o takim zestawieniu?

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Niezła płyta z 4 takimi samymi cewkami octa – 2 pola łączone – rzadko się takie przydają, ale sam model spoko. Ma też sensor smażenia na 1 polu.

      • Paweł El pisze:

        I jeszcze jeden model, który w cenie 1670 zł wydaje się wygrywać w tej konkurencji (chyba że się mylę) – BOSCH PVS651FC5E . Brać? 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Praktycznie to samo tylko z 1 polem łączonym – moim zdaniem nieco bardziej praktyczne, choć w przypadku Boscha nie zmienia się rozstaw pól – jest gorszy niż we wcześniej wskazanych Electroluxach.

  10. Aleksandra pisze:

    Panie Krzysztofie pisze po raz kolejny, ale po dokładnej analizie zrezygnowałam z płyty zlicowanej z blatem natomiast najważniejsze dla mnie jest aby bez problemu korzystać z garnków o średnicy np 24 cm. Płyta do nadająca się do instalacji 230V. Cena max 2500.

  11. marcin c pisze:

    Dzień dobry
    czy może mi Pan polecić dobrą płyte indukcyjna z marek bosch/siemens 60cm cena nie gra roli ma być dobra.

  12. Szymon pisze:

    Czy płyta indukcyjna HISENSE I6443C będzie dobrym wyborem?
    Czy można zlicować tą płytę z bletem?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Funkcjonalnie jest ok, design świetny, system chłodzenia i awaryjność to już nie poziom najlepszych jak Electrolux/AEG i Bosch/Siemens, bardziej coś nieco lepszego od Amica i Beko, w okolicy Whirlpoola i Samsunga. Ten model nadaje się do zlicowania z blatem.

  13. ola pisze:

    Witam,
    Proszę o opinie odnośnie tych dwóch płyt:
    https://www….40bw.bhtml
    https://www….-700.bhtml
    Różnica w cenie to prawie tysiąc złotych, a jedyna różnica, którą dostrzegam to, że jedna jest szklana, a druga ceramiczna. Czy warto dopłacać do szklanej? Jakie są różnice pomiędzy szklaną, a ceramiczną?
    Ewentualnie jeśli Pan poleca jakąś inną białą płytę w tym przedziale cenowym.
    Drugie pytanie – kwestia piekarnika. Czy do tej płyty poleca Pan jakiś konkretny?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma czegoś takiego jak zwykłe szkło w indukcjach, każde jest szkłem ceramicznym, także w tym przypadku, a jedynie sklepy zatrudniają w centralach ludzi, który kompletnie nie wiedzą co sprzedają, dlatego potem mamy takie bzdurne filtry jak w Euro.
      Główna różnica w tych płytach to nie szkło, a czujnik gotowania SenseBoil – to tyle i moim zdaniem funkcja nie warta dopłaty 600 zł.
      Piekarnik też biały?

      • Ola pisze:

        Dziękuję w takim razie postawię na tą tańszą opcję. Tak, piekarnik również koniecznie biały. Zależy mi na takich podstawowych funkcjach, jak pieczenie góra-dół, termoobieg. Tak na prawdę z niczego innego nie korzystam. Jedynie interesuje mnie funkcja czyszczenia – pyrolityczne, katalityczne…

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Z pyro fajny model to EOE8P39WV , lub prostszy, nieco tańszy z pokrętłami EOC6P77V .
          Dobre są też Gorenje, w bieli mają duży wybór modeli i serii: Simplicity, Ora-Ito, Advanced.
          BPSA6747A08WG – świetna elektronika, pyro i wspomaganie pieczenia parą;
          BSA6737ORAW – design serii Ora Ito i wspomaganie parowe (czyszczenie para+kataliza);
          BOS6737SYW – moim zdaniem najładniejszy biały piekarnik na rynku z prostą elektroniką;

          • Ola pisze:

            Hmm.. a czy poza designem jest jakaś znaczna różnica pomiędzy tymi dwoma piekarnikami Electrolux?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Znacząca w sterowaniu i wynikającej z niego funkcjonalności. Kolorowy mały ekran dotykowy ma pełno opcji i programów automatycznych do tego WiFi, łączność z apką, zdalne sterowanie.

  14. Kasik pisze:

    Witam serdecznie, ostatnio spaliła mi się płyta i stoję przed wyborem następnej. Chciałabym taką żeby postawić garnek 25cm i żeby zamknąć się w cenie max 1700zl. Płyta musi być 1 fazowa. Czy może mi Pan coś polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każda płyta z cewką 20-22 cm poradzi sobie z większymi naczyniami – wielkość pola nie odzwierciedla maksymalnej średnicy naczynia, ciepło rozchodzi się pod dnie garnka, dlatego ważne jest to, żeby naczynia były dobrymi feromagnetykami z grubym dnem. Pod jedną fazę praktycznie każdą płytę da się podłączyć, a najłatwiej te z elektronicznym ogranicznikiem mocy – każda firma inaczej to nazywa, większość jako Power Management, Electrolux FelxiPower, Amica PowerChoice. Jeśli nie musi mieć pola łączonego to polecam Bosch PIE631FB1E .

  15. Magda pisze:

    Dzień dobry,
    Poszukuję pilnie dużej płyty indukcyjnej 80 -90 z osobnymi sliderami. Sprawdzone, pewne i nie powodujące zawału portfela 😉

  16. Dawid pisze:

    Dzień dobry. Mam pewien dylemat, zakupiłem jakiś czas temu płytę NZ64B6058GK , lecz niestety żaden okap podszafkowy mnie nie skusił. Zakupiłem Electroluxa LFG716R . Mam pomysł, żeby sprzedać płyte samsunga (mogę sprzedać bezstratnie) i kupić płyte electrolux, żeby mogła łączyć się z okapem. Rozważam modele CIV654 / EIS62441 . Czy może jakiś inny model jest obecnie godny polecenia z H2H? I myśli Pan, że to jest warte zachodu, wymieniać płytę dla okapu?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dla samego systemu H2H szkoda zachodu – osobiście nie przepadam za tym rozwiązaniem – okap podłączony do komina odpala się rzadko, a nie za każdym odpaleniem płyty – z H2H buczenie przy każdym gotowaniu, więc i tak będzie się używać sensorów do… wyłączenia.

  17. Gosia pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o opinie, przeczytałam pana artykuł i ostatnie komentarze. Zastanawiam się nad dwoma płytami indukcyjnymi,które zostały mi polecone podczas wizyt w sklepie, w zależności od sprzedawcy mam do wyboru…
    1. HISENSE I6456CB
    2. ELECTROLUX EIV644
    Znam pana opinie na temat starszej wersji tego Electroluxa, o tej pan raczej nie wspomina, zastanawiam się czy chodzi tu tylko o cenę? W opinii ostatniego sprzedawcy ta wersja ma problem z wykrywaniem mniejszych garnków i kawiarek, co zniechęciło mnie do jej zakupu. Będzie to moja pierwsza indukcja. Zależy mi na prostej/intuicyjnej obsłudze, sprzęcie na lata i rozszerzonym polu na większy garnek czy patelnie. Cena nie ma tu większego znaczenia. A może miał by pan dla mnie inną propozycję?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EIV634 to nie starsza wersja EIV644, a jedynie płyty z innymi polami. 644 ma dwa krótsze pola łączone z cewek octa 21×19 cm, a 634 ma 1 dłuższe pole łączone z cewek okrągłych 21 cm średnicy. Sterowanie, szkło, czy jakość taka sama. Wskazane Electroluxy łapią naczynia od 12,5 cm średnicy, ale zależy to też od jakości naczynia – im lepszy feromagnetyk, tym lepiej działa na indukcji, a najmniejsze naczynia i tak wymagają dokupienia przejściówki (jak kawiarki Bialetti). Gorenje/Hisense chwalą się łapaniem naczyń od 9 cm średnicy, ale to też tylko tych o najwyższej jakości, zazwyczaj i tak jest to okolica 12 cm. Jednak Electrolux/AEG i Bosch/Siemens to nieco wyższa półka w indukcjach niż Hisense/Gorenje – tak jak piekarniki są na równi, tak w płytach indukcyjnych nie dorównują najlepszym, ale w Media Expert Hisense jest aktualnie bardzo mocno wspierany – GS za nie to kilkadziesiąt złotych brutto (GS – dla klienta to Gwarancja Satysfakcji, dla pracownika produkt z prowizją), dlatego tak usilnie pracownicy ME wciskają wszystko ze znaczkiem Hisense 🙂

      • Gosia pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozwiał pan moje wątpliwości co do zakupu Hisensa, jednak dalej mam dylemat co do wyboru konkretnej płyty. A co pan by wybrał Electrolux EiV634 czy BOSCH PVS651FC5E ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Osobiście wolę 4 osobne slidery i układ pól z Electroluxa, co nie oznacza, że z Boschem jest coś nie tak – to jakościowo świetna płyta, ale przez centralnie umieszczony sterownik, pole łączone jest znacznie krótsze niż w Electroluxie.

          • Gosia pisze:

            Rozumiem, bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki myślę,że teraz łatwiej będzie mi podjąć decyzję.
            Pozdrawiam.

  18. Mateusz pisze:

    Proszę o pomoc w wyborze płyty
    1. Szeroka – np. 70-100 cm
    2. Przynajmniej jedna cewka duża np. 28 cm
    3. Cicha

  19. Eliza pisze:

    Dzień dobry,
    Czy płyta indukcyjna Franke Maris FMA 654 I F BK 65cm jest ok? Co poleciłby Pan lepszego? Zależy mi na szerokości 65 cm i możliwości zamontowania na równi z blatem.
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

  20. Natalia pisze:

    Dzień dobry,
    skłaniam się do kupienia płyty Electrolux KIV634I . Mam pytanie czy na niskim „grzaniu” płyta pulsuje? A jeżeli tak, czy może Pan podpowiedzieć, czy są płyty, które grzeją w sposób ciągły. Płyta ma być dobra, sposób sterowania jak w powyższym modelu bardzo mi odpowiada. gdyby było jedno pole łączone, to dobrze, ale nie jest to priorytetem. Płytę chciałabym wpuścić w blat.
    pozdrawiam i z góry dziękuję

  21. Marek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Poszukuję białej albo beżowej indukcji 60-80 cm o mocy 7kW+ nadającej się do zlicowania z blatem. Czy seria 3.0 Amici to jedyny wybór? Chętnie zakupiłbym coś lepszego z tymi parametrami, może nawet z górnej półki. Nie pogardziłbym też trzymaniem temperatury, sliderem itp.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W tej kolorystyce i do zlicowania to tak, tylko Amica, ale też i Beko, choć z tych 2 wolałbym jednak Amicę 3.0.
      Amica PIDH6141PHTSUN 3.0 .
      Coś z segmentu premium? Do głowy przychodzi mi tylko DE DIETRICH DPI7686WP za 5000 zł, ale nie mam z tym producentem większych doświadczeń.

      • Marek pisze:

        Gorenje – jakby mniej funkcji od pozostałych, ktoś skarżył się na przebarwienia.
        Czy jest jakaś różnica między tymi od Whirlpoola, poza kolorem? Wie Pan, czy występuje problem z zapachem plastiku albo nadmiernym hałasem po rozgrzaniu?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak jak piekarniki Gorenje robi super to już indukcje to średniaki rywalizujące bardziej z Amicą 3.0 czy tanimi Whirlpoolami i Haierami, ale za to mają najlepszy design moim zdaniem. Biały WH nie jest biały, kolor jest paskudny, ale już ta beżowa to świetna płyta z 1 wadą – ma 4 sterowniki +/- – slidery byłby wygodniejsze.

      • MArek pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem jeszcze takie trzy płyty bez szlifu:
        Gorenje IT643SYW7
        Whirlpool WL B6860 NE/S
        Whirlpool WL B4560 NE/W
        Jak Pana zdaniem mają się te trzy płyty względem Amici?

  22. Sebastian pisze:

    Dzień dobry,

    Jaka jest różnica między zwykłą płytą Electrolux EIV634 a Electrolux EIV654 to wersja z 4-cewkowym polem łączonym? o co to chodzi? Dziękuję za odpowiedź

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      634 ma pole łączone z 2 cewek okrągłych po 21 cm, a 654 z 4 cewek owalnych – to po prostu bardziej równomierne pokrycie cewkami + funkcja chef.

  23. Michał pisze:

    Dzień dobry, jaka jest różnica między płytą Electrolux CIV634 , a LIV43431BK . W tej drugiej, wydaje mi się, że jest bardziej praktyczne jest sterowanie i czy LIV43431BK tez ma 2 czy może 4 cewki? Czy pozostałe komponenty maja takie same?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnią się tylko sterownikiem – w LIV plus/minus, w CIV slidery – moim zdaniem wygodniejsze rozwiązanie. Obie mają te same cewki: 2×21 cm na polu łączony, małą 14,5 cm i średnią 18 cm.

  24. Mateusz pisze:

    Droższe płyty mają funkcję np. PerfectFry (trzymanie temperatury) – czy wymagane są do nich specjalne, drogie patalnie?
    Jak ta funkcja sprawuje się w rzeczywistości?

  25. Adam pisze:

    Dzień dobry,

    Jak to jest z pulsacją indukcji/cewek. Czy są jakieś modele o zmniejszonej pulsacji cewek albo bez pulsacji?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Większość dobrych płyt ma już obniżoną pulsację, najwięcej Electroluxa/AEG, Boscha/Siemensa, Whirlpool, ale też coraz więcej innych marek jak Amica w serii 3.0, droższe Beko, sporo Samsungów.

  26. gospodyni pisze:

    Witam,po 17 latach pada mi teka indukcja, chcę wybrać dobrą solidną cichą płytę indukcyjną ,na 3 fazy, duże pola grzejne ,dobrej jakości szkło ceramiczna i bardzo mało bajerów i małe sensory żeby 4 garnki na raz się mieściły np.z patelniami.zerknełam na Pana ranking i nie wiem co wybrać czy BOSCH PIE613FB1E , czy Siemens EH675FFC1E ,czy coś innego ?Bardzo proszę o podpowiedż, z góry dziękuję

  27. ZAX pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, ja trochę z innej beczki chociaż temat powiązany. Szukam dobrej jakości zestawu patelni na indukcję.
    Patelni jest bardzo dużo na rynku ale ciężko jest coś wybrać. Prosze o pomoc w tym temacie. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie jestem specem od gotowania, więc nie jestem wstanie sensownie pomóc. Niestety rynek zalany jest bełkotem marketingowym, sam korzystam z gazu, a nie indukcji. Mogę jedynie powiedzieć po własnym doświadczeniu i opiniach znajomych, że sprawdzają się patelnie najwyższej serii Tefala – Unlimited, ciężkie, z grubym dnem, odporną powłoką teflonową. Najważniejszy parametr patelni na indukcje to jej feromagnetyczność, czyli im grubsze dno, cięższe, z większą ilością materiału feromagnetycznego, tym lepiej będzie działać. Używałem też flagowej serii Zwiegera i świetnie pracuje się na typowo żeliwnych patelniach.

  28. Justyna pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, z Pana pomocą zakupilam już lodówke i piekarnik simensa ,teraz czas na płyte INDUKCYJNĄ , przeczytałam wszystko i wim,że chcę większą +- 80cm z funkcia boost,osobnymi sliderami do kazdego palnika na dwie fazy i jako ,że mieszkam w Holandii mało tu elektroluxa ,którego Pan poleca, znalazłam ten model
    https://www….x-eiv84550
    czy Pan go polaca jesli nie to może podpowie mi jakiś model AEG tych plyt jest tu więcej np ta z jakiejś wyprzedaży inne jeszcze droższe,https://www….fb-2e-kans
    jak już znajdę płyte i tak czeka mnie zakup okupu do niej

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux i AEG to ten sam producent i sprzęty 🙂
      Wskazany E to 78 cm, a AEG to już 88 cm – więcej = lepiej – szerszy rozstaw pól, a sama płyta ma wszystko co trzeba.
      Rynku niderlandzkiego nie znam, więc jeśli chce Pani, żeby wskazać może coś innego, to proszę o link do jakiegoś sensownego sklepu (dużego z szeroką ofertą).

      • Justyna pisze:

        Baaardzo dziękuje za odpowiedz,nie miałam pojęcia,że to to samo, ogólnie to tu w Holandii ubogo w tych sklepach,chyba najwiecej płyt znalazłam tu
        https://www….kzones:Ja/
        patrze do max 1000 euro na 2 fazy 5 palnikow boost łączenie palnikow i rozsądna cena szerokosc 80 cm najlepiej i jak najbardziej zlicowane z blatem ( nie wiem jak to sprawdzac) bede bardzo wdzięczna bo to bedzie pierwsza płyta gotuje na gazie ale tu chca z niego zrezygnować podobno więc czas już chyba się przełamać i zakupić te pierwszą indukcje

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          AEG IKE9547SFB – ta wydaje się najsensowniejsze ze wskazanych – szeroka, ma świetne pole łączone i wszystko co trzeba. To płyta na blat, nie można jej zlicować.

          • Justyna pisze:

            Dziękuje Pani Krzysztofie,niestety wczoraj pan elektryk ostudził mój entuzjazm, że już mam wybraną płytę, bo jak przejrzał specyfikacje to stwierdził, że nasza elektryka tego nie udzwignie i albo dopytam pdziękuje i pozdrawiam Justynaroducenta albo sprawdze czy ja mozna podpiąć na 3 fazy albo zacznę szukać nowej pod 3 fazy, u nas podłączenie siły zmieni stałą opłate z 400e rocznie na 1700e, dlatego siły mieć nie zamierzam, ale pan elektryk mówi, że nie musze, on to podłaczy do tego co mam i bedzie dobrze, zobaczymy,
            Co nie zmienia faktu ze najprawdopodobniej jeszcze raz bede Pana prosic o pomoc ,

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Szkoda – płyta po 1 fazą działa ok gdy odpalimy 1-2 pola, ale gotując na wszystkich tracimy zaletę szybkości gotowania.

  29. Karolina pisze:

    Dzień dobry Panie Krzyszofie,

    Czy słyszał Pan coś na temat szkodliwości płyt indukcyjnych u osób z rozrusznikiem serca i kobiet w ciąży?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jasne, tematy poruszane od kiedy te sprzęty istnieją.

      Dziś producenci uważają, że ich płyty pracują na zupełnie innych częstotliwościach niż rozruszniki serca i nie powinny mieć właściwości szkodliwych, czy zakłócających, ale zawsze trzeba mieć z tyłu głowy, że to słowa producentów 😉

      Sam nie posiadam wykształcenia medycznego, ani wystarczającej wiedzy w tym temacie żeby jednoznacznie potwierdzić lub zaprzeczyć postawionej przez Panią tezie, a już na pewno nie w temacie szkodliwości indukcji dla ciąży. To pytanie najlepiej zadać producentowi posiadanego rozrusznika serca i poprosić o uzasadnienie swojego stanowiska, a w kwestii ciąży to pytanie do lekarzy o odpowiedniej specjalizacji – może radiolog? Indukcja wytwarza pole elektromagnetyczne, ale robi to też telefon, tablet, laptop, mikrofalówka, router i masa innych sprzętów domowych, które używamy częściej, dłużej niż indukcji.

      Niestety trzeba też mieć na uwadze, że wiele badań, nie tylko w tych 2 tematach ma wnioski i wyniki stworzone pod zamawiającego, więc szukając info w sieci, trzeba głęboko sprawdzić kto kryje się za danym instytutem, fundacją, czy badaczami, jakie mają finansowanie, itp.

  30. Michał pisze:

    Witam,

    Poszukuję płyty indukcyjnej, klasycznie montowanej w blacie, 60 cm szerokość.
    Poprzednia płyta samsunga padła – 2 pola nie wykrywają garnków i podobno naprawa nieopłacalna.

    Moje główne wymaganie co do płyty (po rozmowie z użytkownikami) to asymetrycznie ustawione sterowanie – z 1 strony, a nie na środku przez co pola po 1 stronie dają możliwość postawienia większego garnka.
    Dodatkowo 1 pole łączone. No może jeszcze w miarę płynna praca oraz dość cicha. Teraz miałem samsunga po poprzednich właścicielach ( NZ64H57479K ) i oni turbo ją chwalili, a i nam przypadła do gustu (cicha, płynne działanie).
    Skłaniałem się do Electrolux EIV634 i wariantach tej płyty, ale zniechęcają mnie opinie oraz informacja o rodzaju szkła, które się bardzo rysuje – strasznie mnie irytuje brudna płyta. Więc szukam chyba czegoś poza electroluxem. Nie chce super budżetowej wersji. Każdą cenę rozważę – no może do 3 tys

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Przecież ci dwaj producenci korzystają z dokładnie tego samego szkła firmy EuroKera, więc jak niby jedno może być gorsze i się bardziej rysować 😀
      Tego typu opinie piszą ludzie bez pomyślunku – to że szkło ceramiczne będzie miało wraz z użytkowaniem pełno drobnych rysek to normalne, więc z Electroluxem będzie tak samo jak z Samsungiem.

  31. Jakub pisze:

    Panie Krzysztofie,
    który zestaw będzie lepszy?

    Samsung MS23A7318GK + NV7B4145VAK + NZ64B5045FK + DW50R4060BB
    czy
    Bosch HBA534BB0 + BFL520MB0 + PVQ631HC1E + SPV4XMX16E ?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba zestawy sensowne, z czego w zestawie Boscha jest lepsza zmywarka i praktyczniejsza płyta z sterowaniem sliderowym i sensorem smażenia, za to mikro jest dość biednym chińczykiem, a piekarnik dużo prostszy. Design zdecydowanie lepszy w Samsungu. Najlepiej byłoby połączyć z tego kupić piekarnik i mikro Samsunga, a płytę i zmywarkę Boscha.

  32. Milena pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie jaką białą płytę indukcyjną, podłączaną nie na siłę. Rozmiar klasyczny. Zwariować można od tego wszystkiego. Do tej pory zawsze używałam płyt gazowych, teraz sytuacja wymaga zakupu czegoś na prąd.

  33. Makuu pisze:

    Panie Krzysztofie muszę kupić po raz pierwszy płytę indukcyjną.
    Całe życie gotowałem na gazie i bardzo dobrze się z tym czułem.
    Po przeczytaniu Pana artykułów i opinii zastanawiam się nad wyborem Electrolux vs Bosch/ Siemens
    W przypadku Electrolux wybór jest dość prosty. Model EIV654 lub EIV634 .
    Nad SensBoil chyba nie ma co się pochylać patrząc na opinie?

    Martwią mnie trochę te komentarze w Electrolux, że gotuje się praktycznie na 10-14 i tu ciężko czasami dobrać moc do smażenia, aby smażyć, ale nie przypalać itd. w Bosch/ Siemens czegoś takiego nie wyczytałem. Choć wiadomi, że to kwestia wprawy i przyzwyczajenia.

    Jakby Pan porównał Bosch/Siemens vs Electrolux pod względem odgłosów cewek, cichości i trwałości?

    Wydaje mi się, że układ pól w Bosch/ Siemens jest szerszy i praktyczniejszy, mimo że sterowanie jest na środku vs Electroluxa.

    Jakie modele z Bosch/ Siemens poleciłby Pan (teraz wychodzą jakieś nowe modele, warto się nim zainteresować?)

    Jeżeli chodzi o moje oczekiwania to przynajmniej jedno pole łączone, nablatowa, standardowa moc pod 2 fazy, zapamiętywanie ustawień, sterowanie liderem, ale nie musi być dla każdego pola z osobna.
    Fajnie jak będzie jakaś funkcja wyłączająca płytę po wykipieniu (Siemens i Bosch) chyba to mają?

    Nigdy nie miałem kontaktu z indukcją więc nie wiem co jest przydatną funkcją, a co marketingiem i nieprzydatnym dodatkiem.

    W Electroluxie funkcja łączenia z okapem wydaje się fajna i sterowaniem okapem z płyty (o ile można też ustawić, żeby okap włączyć ręcznie, a nie automatycznie za każdym uruchomieniem płyty?)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dla mnie SenseBoil nie ma większego znaczenia, osobiście jak już miałbym brać płytę z sensorami to smażenia, choć i to nie jest czymś niezbędnym.
      Sensor smażenia najlepiej rozwiązany ma Bosch/Siemens. Electrolux poszedł w połączenie tej funkcji z mało wygodnym programatorem dotykowym.
      BSH ma może minimalnie lepszą kulturę pracy i bardziej równomiernie rozłożone poziomy mocy, ale obie firmy top.
      Bosch PIX631HC1E – to taki najsensowniejszy model teraz, nieco odpowiednik EIV654 , ale jednak z sensorem smażenia.

      • Makuu pisze:

        Ten Bosh wydaje się całkiem fajnym rozwiązaniem, podoba mi się bardziej niż EIV654 .
        Widzę, że Bosch ma też opcję sterowania okapem jak electrolux ale doszukać się okapu podszafkowego (wkłąd) z systemem Boscha jest sporym wyzwaniem (chyba, że te sterowanie jest uniwersalne i okap Electroluxa też obsłuży?), znalazłem Siemens LJ67BAM60 ale kosztuje prawie 3k.
        Jest Pan w stanie polecić jakiś okap podszafkowy kompatybilny z tą płytą? Ewentualnie jakiś inny z pominięciem tego systemu?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie ma sensu szukać okapu sterowanego radiowo – nie jest to praktyczne, bo okap będzie odpalać się przy każdym uruchomieniu kuchni, zawsze będzie buczeć, a nie jest to konieczne przy każdym gotowaniu.

          • Makuu pisze:

            Rozumiem, zatem jaki okap podszafkowy by Pan polecił do salonu z aneksem 25m2? Widziałem, że często poleca Pan modele
            Toflesz Linea Glass i Electrolux całkiem nieźle wypadają?
            Nie mam jakiś specjalnych oczekiwań to tylko okap, ale dobrze, żeby pracował w miarę cicho przynajmniej na 1 biegu, bo tego zazwyczaj używam. Mile widziane dobre oświetlenie LED. (Aktualnie używam AMICA OKP6547SW).
            Czy można wyłączyć H2H wybierając okap i płytę Electrolux?
            Tak, aby okap włączał się tylko ręcznie?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            H2H można zawsze rozłączyć/wyłączyć. Z okapów typu wsad meblowy najczęściej polecam właśnie Toflesz Linea Glass – moim zdniem najlepszy stosunek ceny do możliwości. Dobre są też wyższe serie Globalo, a topem jest Falmec, ale ceny już sporo wyższe.

  34. Tomek pisze:

    Dobry wieczór, jestem praktycznie zdecydowany na płytę EIV634 . Z racji, że to będzie pierwsza płyta indukcyjna zastanawiam się czy jest sens wykupić dodatkowe ubezpieczenie w pełnym zakresie (podobno często dochodzi do uszkodzeń mechanicznych np. Jak coś spadnie itp.). Nie wiem też jak z awaryjnością takich płyt. Czy jest sens iść w takie ubezpieczenie? Jest dużo opinii, że to tylko naciąganie klienta, a ubezpieczenie i tak nie zadziała (dużo wykluczeń w OWU).

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Żywotność indukcji to 6-7 lat, a taniej wyjdzie Panu wykupić pakiet do ubezpieczenia domu z AGD i powierzchniami szklanymi 🙂

  35. Agnieszka pisze:

    Pytanie odnośnie Samsung NZ84C5047GK .
    Rozumiem że ta płyta zajmuje więcej blatu niż 60tka ale czy również pod blatem jest szersza? Tuż obok obecnej, dogorywającej indukcji (typowej 60tki) mam zmywarkę. Pytanie więc czy 80tka w ogóle wchodzi w grę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezła płyta z dużym polem i wygodnym sterowaniem. Za zdjęciami jest rysunek techniczny – taka płyta potrzebuje otworu w blacie 75 cm na 49 cm i zajmuje 4,4 cm na wysokość. Jeśli blat ma Pani standardowy 4 cm to nie widzę problemu.

  36. Mariusz674 pisze:

    Witam, zaproponowano mi w sklepie płytę Grundig GIEI838980INH . Proszę o podpowiedź czy warto ją kupić

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ciekawa płyta, odpowiedniki Boscha/Siemensa są po 4-6k zł, ale to nadal Beko, więc nie ma co się spodziewać jakości jak w droższych markach. Same funkcje i sterowanie jest ok.

  37. Mariusz pisze:

    Dzień dobry, muszę kupić cały sprzęt do domu i zaproponowano mi w sklepie taki zestaw: MEW7F349PXP , EW8H358PSP , GNVP4621C, GIEI838980INH , L0C6H76Z , RH68B8820B1 . Już mnie głowa boli od tego wszystkiego, jest za dużo do wyboru, a przy tak sporej inwestycji chciałbym wybrać najlepiej. Myślałem głównie o Samsungu że względu na AI.Proszę o pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      O płycie już pisałem, pralka spoko, suszarka bardzo słaba (żałosne parametry i filtracja jak na 2999 zł), lodówka dobra, piekarnik ujdzie, choć to podstawowy model serii SteamCrisp z słabej jakości pokrętłami i niezbyt urodziwym designem – wersje elektroniczne wyglądają dużo lepiej. AI w AGD to tak z przymrużeniem oka trzeba traktować – producenci nadużywają tego określenia bo jest w modzie, a realnie to parę prostych funkcji.

  38. Justyna pisze:

    Panie Krzysztofie, jeśli może Pan raz jeszcze zerknąć na oferte z holenderskiego marketu,tym razem z podłączniem na 3 fazy jak prosił pan elektryk, dla mnie tylko ważne,slidery do kazdego palnika, min. 5 palników ,booster i rozsądna cena do 1000 euro najlepiej i tak z 80cm szeroka jak by ię dało zlicować z bletem byłoby extra,no i by posłużyła jak naddużej, co by Pan wybrał z tych co widać? https://www….kzones:Ja/ nie wybierałam marki

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Mało dostępnych modeli, ale z tego co jest to: AEG IKE95474FB i Bosch PXX975DC1E

      • Justyna pisze:

        bardzo dziekuje tak tu biednie z wyborem, waham sie czy nie kupic z Polski, ale bedzie problem jesli cos sie popsuje w okresie gwarancyjnym

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Ale obie płyty super – u nas tych najwyższych modeli, które są w Holandii, zazwyczaj nie ma.

          • Justyna pisze:

            Panie Krzysztofie ,przepraszam za zamieszanie jednak model który Pan poleca moge zakupic do naszej kuchni, mam nadzieje, ze to juz niebawem sie stanie,pozdrawiam Justyna

          • Justyna pisze:

            Panie Krzysztofie jeszcze raz prosze o pomoc, kolejny elektryk jest u nas aktualnie robi polaczenie pod indukcje niestety nie moge miec modelu AEG IKE 95474FB, ktory Pan poleca bo jest on srzedawany bez kabla, pozostaje mi zamówic jeden z tych dwoch modeli, ktore maja na str poleci Pan którys moze?
            https://www….kzones:Ja/

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Większa lepsza, więc AEG IKE9547SFB .
            A tak z ciekawości? Jakim problemem jest brak kabla? Przecież można go kupić osobno za parę euro…

  39. Rafał pisze:

    Witam, co Pan sądzi o płycie PVQ631HC1E , czy to jest płyta dostępna tylko na Euro czy ma ma swoje odpowiednika w innych sklepach? Jakie najmniejsze naczynia rozpoznaje i ile ma cewek 2 czy 4? Dziękuję za odpowiedź

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To płyta z 4 takimi samymi cewkami 19×21 cm, z czego 2 łączą się w większe strefy podłużne. Moc każdej cewki to 2,5 kW, a w boost 3,7 kW, więc jest ok.
      Fajnie, że ma już PerfectFry Plus i pod koniec roku ma dostać po aktualizacji Dish assistant (dobór właściwej temperatury do potrawy z poziomu apki). Z tego co widzę to dla innych sieci są wersję z 1 polem łączonym z 2 cewek jak BOSCH PVS631HC1E lub droższe z 1 polem łączonym z 4 cewek jak PIX61RHC1E

  40. Ewe pisze:

    Proszę o polecenie najlepszej płyty 60cm . Takiej top do 6000 zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najlepsza płyta 60 cm z jakiej miałem okazję korzystać to Asko HID654MC , ale to już 8000 zł i segment premium.
      Z normalnych cenowo płyt:
      1. Bosch PXY675DC1E i Siemens EX675LYC1E (klony) – dwie świetne płyty wielocewkowe, wszystko mające, bez większych wad.
      2. Niezłe są też nowe flagowce Samsunga z termosondą i szerokimi polami z 8 cewkami: Samsung NZ64B7799GK U2 , choć nie każdemu podpasuje sterowanie magnetycznym pokrętłem.
      3. Osobiście miałem okazję korzystać przez tydzień z płyty wielocewkoej Teka Maestro IZF 68700 MST i zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie.
      6000 zł pozwala też na wejście do segmentu premium w Miele: KM 7404 FX i KM 7465 FL choć te płyty realnie nie mają nic za co warto tyle płacić.

  41. Paulina Ł pisze:

    Bardzo proszę o polecenie płyty od 70 do 90 cm czyli szerszej niz standartowa w kolorze szarym , beżowym lub szampańskim?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety polski rynek ma tylko 1 taką propozycje: Electrolux Slim-fit EIV7348S . Whirlpool i Teka już nie robią na nasz rynek szerszych modeli beżowych czy szampańskich.
      Ewentualnie w ciemnym szarym jest jeszcze Gorenje IT843SYB z serii Simplicity.
      W podobnej kolorystyce ma też płyty ich marka premium Asko (obie należą do Hisense): HI1994M , HI1994MF – ceny kosmos ponad 10k zł.
      Potem jest jeszcze segment premium i Smeg z płytami w kolorze „Neptune Grey”: SIM1864DG , SIM1844DG , SIM1964DG , ale ceny 6-7 tys. zł.

  42. Greg pisze:

    Kupiłem płytę HISENSE I6456CB za namową gościa znanego sklepu rtv ale chciałem ELECTROLUX EIV644 ewentualnie samsung NZ64B5066FK U2 SLIM-FIT i nie wie czy dobrze zrobiłem, opinie nie są korzystne co do hisensa🙃

    • Greg pisze:

      Mam mega dylemat co do tej plyty może uda mi się zwrócić co by Pan polecił do 3tysiecy żeby były łączone pola w 2 strefach 🤔

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Hisense nie robi płyt, produkuje je dla nich Gorenje i to taka typowa średnia półka. Wskazana płyta ma bardziej precyzyjny sterownik od Samsunga i Electroluxa – bliżej mu do Boscha/Siemensa i najnowszych modeli Amica 3.0, więc to plus, choć kwestią indywidualną zostaje to czy wolimy sterownik z 4 sliderami, czy z pojedynczym. Rozstaw cewek i same pola podobne, a jedyne w czym Hisense/Gorenje będzie gorszy to w głośności pracy i ma nieco bardziej awaryjną elektronikę, ale tragedii też nie ma.

  43. Wojciech pisze:

    Dzień dobry, czy są jakieś płyty indukcyjne godne polecenia przy otworze blatu 55,5 x 47,6 cm? Chciałem kupić Boscha z zestawienia, ale widzę że niestety nie zmieści się

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Standardowy otwór to 56×49 cm, niektóre płyty tolerują otwory minimalnie mniejsze: 56×48 (Whirlpool), 55×49 cm (Beko), lub 55,9 x 47,9 cm (Samsung), ale nie tak małe jak Pan podał – trzeba powiększyć otwór.

  44. Mateusz pisze:

    Od dawna jestem ciekaw, czy są już płyty gdzie udało się uzyskać trochę bardziej płynne sterowanie mocą PWM? Typowe długie pulsacje bywają uciążliwe w gotowaniu, więc fajnie by było zobaczyć coś bardziej płynnego i przypominające tradycyjne kuchenki gazowe

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Na razie rynek ma wiele płyt o ograniczonej pulsacji, na wyższych poziomach wręcz niewyczuwalnej, a płyty z płynną regulacją mocy dopiero będą wchodzić – na targach IFA w ubiegłym roku i tegorocznych we Włoszek, takowe pokazał Haier, Hisense/Gorenje/Asko, a ci ostatni już mają je od jakiegoś czasu w sprzedaży. Wiem, że tego typu płyty mają się pojawić w tym roku w ofercie Whirlpoola, więc i pewnie w Beko.

  45. Kate pisze:

    Dzień dobry, Szukam płyty grzewczej, którą można zamontować równo z blatem i która ma również zintegrowany okap h2h. Zastanawiam się nad Amicą 3.0 i Electroluxem. Spotkałam się z komentarzami, że Amica dopiero ma plastikowe elementy, ale płyta kuchenna ma o wiele więcej funkcji, a okap również wygląda ładniej. Сo Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux też może mieć programy automatyczne i sporo funkcji, których Amica nie ma, ale to niestety kosztuje 2-3 razy więcej. Amica w serii 3.0 nie jest zła, to dobre płyty ze średniej półki, a nie jak poprzednie – najniższej. Poprawili głośność, wentylację, dali precyzyjny slider jak w Boschu, cewki o mniejszej pulsacji. Faktycznie większość płyt Amica ma obudowę wentylatorów z plastiku, ale w Electroluxie też takie płyty i często je polecam (jak EIV654 ). Electrolux będzie po prostu pewniejszy, to starsze konstrukcje, sprawdzone, produkowane od wielu lat.

  46. Michal pisze:

    Witam.
    Czym różnią się płyty electroluxa EIV634 i EIV644 ?
    Różnica w cenie dość znacząca, jeśli różniłyby się tylko designem

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      644 to 4 pola octa 19×21 z opcją łączenia w 2 duże pola. 634 to płyta z 2 polami okrągłymi 21 cm średnicy z opcją łączenia i 2 mniejsze 18 i 14,5 cm. Do tego różnią się układem – 634 ma elektronikę przesuniętą do prawej i dłuższe pole łączone, a 644 symetrycznie ustawiony panel sliderów na środku, przez co pola łączone są krótsze. Obie dobre, ale pod inne wymagania, moim zdaniem 634 bardziej uniwersalna.

      • Michal pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Czy w tej cenie, do 2,5 tys zł coś będzie lepszym wyborem? Zależy mi na praktyczności a nie na jakiś super wodotryskach..

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To dobre płyty, a ostatnio pojawiły się ciekawe, nieco lepiej wyposażone modele od Boscha:
          Bosch Serie 6 PIX631HC1E – z 4 cewkowym polem łączonym jak w Electroluxie EIV654 .
          Bosch Serie 6 PVQ631HC1E – z 2 polami łączonymi z cewek octa jak w Electroluxie EIV644 .

  47. Nagan pisze:

    A jaki polecany model pod siłę z minimalnym pulsowaniem i możliwe najcichszy do 5000pln, w sklepie polecili mi NZ64B5067YJ

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli ma być biała to ten Samsung Bespoke będzie spoko, choć wśród modeli w bieli moim nr 1 są Electroluxy (najbardziej białe): CIS62450FW , CIS62449W i EIV63440BW .
      A jak czarne też wchodzą w grę to będzie jeszcze sporo świetnych modeli Boscha/Siemensa.

      • AGD help pisze:

        Witam,czym różnią się te 3 płyty?jakie mają szkło. Czy Amica z bajerami typu roztapianie itd jest tutaj jakościowo podobna? Szukam białej 230v.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Szkło ceramiczne na tych płytach nie ma oznaczeń producenta – Electrolux w czarnych korzysta głównie z EuroKera, a tu może być wszystko, choć i tak to najbardziej białe płyty na rynku.
          EIV to płyta podstawowa z dużym polem łączonym z 2 cewek 21 cm średnicy i slideremi z 14 poziomami mocy
          CIS62449W to prawie to same, ale dodatkowo z SenseBoil, czyli czujnikiem gotowania. Model na wyłączność dla RTV Euro AGD.
          CIS62450FW to najnowszy model, też dedyk dla Euro, slidery mają 9 poziomów precyzyjnych, a nie 14 z mniejszą precyzją, płyta też m SenseBoil i nieco inne rysunki.
          Ogólnie są to dobre płyty, różnice minimalne, najnowsza ostatni najlepsza.

      • Nagan pisze:

        Czy warto dopłacać dla funkcjonalności bosha seri 8?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To już kwestia potrzeb – mi w zupełności wystarczyłyby bajery z nowej serii 6 🙂

  48. Damian pisze:

    Panie Krzysztofie, niestety podany model Boscha nie jest już dostępny. Znalazłem model PIE631HB1E czy nie jest to nowa wersja pańskiej propozycji?

  49. ZN pisze:

    Dzień dobry,
    Właśnie nam padła 14 letnia Amica PBF4VI508FTB4 model PI 6508FT czy obecnie istnieje możliwość kupienia podobnej? Czy zakup używanej przez 3 lata Amica 6540 itb to dobry krok?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To podobny model, ale w jakim stanie jest taka 3 letnia płyta trudno powiedzieć, trochę dziwne, że ktoś ją sprzedaje…

  50. Tomasz pisze:

    Czy cewki w plycie Teka Maestro IZF 68700 MST sa na calej powierzchni
    jak w najnowszym samsungu z sonda czy nie.Zostaly mi na placu boju tylko Teka lub Bosch PXY675DC1E ewentualnie Najnowsza Amica jako rozwiazanie budzetowe,Czy Ta nowa Amica z 4 opcjami przygotowania..ma sensory temperaturowe
    czy tylko algorytm co trzyma dany palnik na ustawieniach np 200 grill lub 90c gotowanie. ,Teka chwali sie takim sensorem Bosch chyba rowniez nie algorytm a czujnik.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ta płyta ma po 4 cewki na każde z 2 pól łączonych, czyli cała ma ich 8, podobnie jak wskazany Bosch, tylko mają zupełnie inny kształt i dają szersze opcje łączenia:
      – 4 pola po 263 x 195 mm każde;
      – 2 strefy Flex po 263 x 390 mm każda;
      – 1 strefa FullFlex zone o wymiarach 525 x 390 mm;
      Amica nie ma sensorów, tylko rozwiązali to programowo – dopiero kolejna generacja ma mieć już opracowaną termosondę bezprzewodową.


reklamaml