REKLAMA TOP.agd
środa, 24 listopada 2021, Szymon Marcjanek

Najlepsze płyty indukcyjne. 10 urządzeń, które warto kupić w 2024 roku

6. WHIRLPOOL WF S9365 BF IXL
Whirlpool WF S9365 BF/IXL

0 odpowiedzi na “6. WHIRLPOOL WF S9365 BF IXL”

  1. Mikołaj pisze:

    Witam , jaką najlepsza płyta indukcyjna do 1200 zł, polecono nam w MM beko nie pamiętam nazwy modelu ale jak sprawdziłem opinie to dramat jakieś 2 gwiazdki na 5 z 150 opini , ważna sprawa brak szlifu , bo będzie wpuszczana w blat na zero whirlpool ma coś w takim budżecie? Podobają mi się te tryby z 6 zmysłu, podtrzymanie temperatury, gotowanie na wolnym ogniu itd , czy to wgl działa ? Widziałem to w płytach właśnie już w cenie ok 1200 zł.

  2. Paweł pisze:

    Panie Krzysztofie, co jest z tymi cenami w RTV Euro i Media Expert? Mamy black friday, a wszystko droższe niż 2-3 dni temu…..

  3. Moonika pisze:

    Witam Serdecznei Panie Krzysztofie,
    mam pytanko jaka naprawde dobra plyte indukcyjan Pan poleca z mozliwosci laczenia palnnikow w wieksza srefe grzewcza , czy Whirlpool – WL S8560 AL jest goda uwagi, czy moze jednak jest cos fajniejszego, godnego polecenia

  4. Kamkl pisze:

    Witam,
    Panie Krzysztofie -prosba o poradę – którą płytę okapem lepsza wg Pana : Electrolux KCC85450 czy Siemens EX875LX67E ? Czy między płytami Siemensa IQ 700 i iq500 i odpowiednio płytami Boscha serii 6 i 8 są jakieś znaczące różnice ? Wyglądają podobnie…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Obie bardzo dobre i różnią się głównie długością pól łączonych – Electrolux ma je znacznie dłuższe, więc tu jest mała przewaga. Między seriami są różnice w cewkach – to widać po zdjeciach.

      • Kamil pisze:

        Bardzo dziękuje za odpowiedź.
        Rozumiem że są różnice między seriami. Bardziej pytanie sprowadzało się do tego czy między płytami Siemens iq700 a Bosch seria 8 są jakieś znaczące różnice czy to bliźniacze produkty ? Podobnie jak iq500 i seria 6 od Boscha ?

  5. Jarry pisze:

    Dzień dobry.Przymierzam się do zakupu tej płyty (Samsung NZ64B5045GK SlimFit)w promocyjnej cenie 1399 zł.Co Pan o niej sądzi?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zwykła prosta płyta z 1 polem łączonym i pojedynczym sliderem – w cenie zwykłej 1900 zł są lepsze, ale za 1399 zł to już dobra opcja.

  6. Balbina75 pisze:

    Dzień dobry,
    Kupiona płyta Samsunga gotuje „pulsacyjnie”, bez ruszania przycisków jest efekt zmniejszania i zmniejszania mocy, woda wrze i przestaje i tak w kółko. W Samsungu twierdzą, że ich wszystkie płyty tak robią. Czy innych form płyty też tak działają? Jest to bardzo denerwujące.

  7. Weronika pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Poszukujemy płyty indukcyjnej ze zintegrowanym wyciągiem. Zastanawiamy się nad modelami:
    Samsung NZ84T9747VK (w tym modelu szczególnie podoba nam się możliwość zlicowanie wysokości płyty z blatem kuchennym,
    FALMEC Quantum 84 oraz
    Electrolux KCC85450 .
    Zależy nam na możliwości korzystania z długich owanych garnków oraz ewentualnie chcielibyśmy mieć możliwość korzystania z płyt/akcesorów typu teppanyaki zajmujących dwa palniki.
    Którą, lub ewentualnie jaką inną opcję Pan poleca?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod dodatkowe akcesoria brałbym Electroluxa z uwagi na pola 4 cewkowe i od razu masę akcesoriów firmowych w ich sklepie internetowym – nie tylko nastawki grillowe, czy teppany, ale i kamienie solne 🙂

  8. Kuba pisze:

    Dzień dobry. Obecnie rozważam zakup płyty Samsung NZ64T3707AK . Czy znajdzie się kilka równie ciekawych, a może nawet lepszych propozycji do 1300zł? Z góry dziękuję za odpowiedź i miłego dzionka 🙂

  9. ? pisze:

    Pani Krzysztofie,
    wg Pana wskazań kupiłem pralkę+suszarkę LG – super. Kupiłem indukcję elektroluxa. Prośba o rekomendacje porządnych garnków na nią. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A to już dość głęboki temat i wiele zależy od wymagań. Jednemu wystarczą zwykłe gary z Lidla, inny chce Tefal Ingenio z odpinaną rączką, a kolejny kupi coś premium. Ważne żeby miały grube dno feromagnetyczne to będą działać na indukcji porządnie.

  10. Ewa pisze:

    Panie Krzysztofie, dysponując budżetem ok. 2200 zł (+-300 zł) jaką płytę indukcyjną by Pan polecił? Nie musi integrować się z okapem. Zasilenie dowolne. Rozmiar typowy ok 60×50.

  11. Rafał pisze:

    Witam. Czy mógłby Pan coś napisać o tej płycie ? Odradzić albo polecić – byłbym wdzięczny.
    AEG IKB64410FB

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Stary model bez pola łączonego, tylko rozszerzanego – jak odpowiada taki układ pól to będzie ok.

  12. Damian pisze:

    Dzień dobry,
    szukam płyty indukcyjnej, koniecznie szerokość 80cm tak aby można było ją zlicować z blatem, najlepiej marki Bosh/Samsung, budżet ok 3tys zł,
    dziękuję za pomoc w wyborze 🙂

    • Damian pisze:

      A SAMSUNG NZ85C5047GK SLIM-FIT rozumiem że przez ścięty front, nie jest możliwa do zlicowania? A czy poza tym, ta płyta to dobry wybór czy coś jednak lepszego znajdzie się w tej cenie

      • Damian pisze:

        dziękuje, w takim razie daruję sobie licowanie. W takim wypadku jaką płytę o szerokosci 80cm by Pan polecił? (głównie samsung/bosh)

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Każda Boscha/Siemensa 5 polowa będzie ok. Płaci się za bajery jak czujnik smażenia, podświetlane slidery, pole łączone z 4 cewek, czy pola wielocewkowe (2×4 cewki +1 na środku).

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Dokładnie tak. To też dobra płyta, ale nie jest to poziom Siemensa iQ700 pod wieloma względami – do pola 4 cewkowego, przez sterownik, po czujnik smażenia.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z takimi wymaganiami zostaje praktycznie tylko Siemens iQ700 EX801LVC1E – to jeden koncern z Boschem.

  13. M pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Jaka jest Pana opinia na temat płyt TEKA IZF 68700 MST oraz IZF 64600 BK MSP . Czy w budżecie tych płyt (odpowiednio 3.800 zł oraz 2.250 zł), można znaleźć coś lepszego jakościowo?

    Dziękuję.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsza to bardzo nietypowa płyta 8 cewkowa, a druga już normalna z 2 polami łączonymi z 2 pól octa. Obie w swoich półkach cenowych są mocnymi, lecz mało popularnymi zawodnikami, więc i opinii mało.

  14. Michał pisze:

    Panie Krzysztofie, z szerszych, ale wchodzących w szafkę 60cm, licowanych z blatem płyt sugeruje pan bardziej AEG SLIM-FIT IKE74471IB / Electrolux EIV734 SLIM-FIT (70cm ale eurokera) czy coś z Whirpoola 65cm szerokosci typu WHIRLPOOL WF S9365 BF/IX L / WHIRLPOOL SMO 658C/NE
    Chyba wszystkie 4 cewkowe? Schott Ceran wydaje sie szlachetniejszy ale nie wiem czy robi to duza roznice na co dzien.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      70 cm od Electroluxa to najwygodniejsze rozwiązanie z tych 4 modeli – najszerszy rozstaw pól. +5 cm z WH nic nie daje realnie – rozstaw pól taki sam jak na zwykłej płycie.

  15. Anna pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    Miotam się z wyborem płyty indukcyjnej od dłuższego czasu – co Pan sądzi o marce HEIER? Zastanawiam się nad zakupem płyty Haier HA2MTSJ58MB1 VS Elektrolux CIV634 . Która Pana zdaniem jest lepsza? Zależy mi na szlifie – minimum z przodu oraz polach z możliwością ustawienia dużych garnków. Na starej płycie mogłam ustawić dwa duże i dwa małe garnki a teraz jak czytam opisy to widzę, że producenci piszą o 20 – 21 cm max (w opcji bez łączenia pól) gdzie ja korzystam z patelni 28 cm. A może Samsung lub Bosch? Będę wdzięczna za wskazówki.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta Haiera mimo 5 cm większej szerokości nie ma szerszego rozstawu pól, lub większych pól, a po prostu 2 strefy gdzie każda ma 4 cewki owalne, a w specyfikacji, czy instrukcji nie chciało im się nawet podać ich wielkości – wyglądają na mniej więcej 20 cm szerokości i 40 cm głębokości. Pole w Electroluxie to 2 cewki okrągłe po 21 cm, czyli strefa łączona ma 21 na 42 cm. Jakościowo płyty Haiera to niska póła produkcji Candy, więc raczej nie polecam w przeciwieństwie do Electroluxa.

      • Anna pisze:

        Dziękuję za odpowiedź! Zatem chyba ostatecznie zdecyduję się na Elektroluxa tylko martwi mnie to co piszą użytkownicy – że zaczyna porządnie grzać dopiero od poziomu 10 🙁

  16. Justyna pisze:

    Kupiłam Samsunga NZ64B5045GK w promocji za ok. 1400 zł. Płyta przyszła roztrzaskana. Czekam już ponad tydzień na jej wymianę. Moje pytanie: czy te płyty są słabe jakościowo, w szczególności ich szkło, czy ktoś naprawdę musiał się postarać, żeby tak ją rozwalić w transporcie? I czy ten model jest wart swojej ceny i czekania na wymianę, czy może kupić jakąś z Pana listy w podobnej cenie? Zależy mi na tym, żeby płyta była cicha i pasowała do blatu z płyty kompaktowej, która ma 12mm i żeby można było w niej wyłączyć wszystkie sygnały dźwiękowe.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Te płyty mają szkło francuskiej firmy EuroKera, a to jeden z 2 czołowych producentów szkła ceramicznego – jest dobrej jakości, ale z kiepską logistyką i niewłaściwym transportem/magazynowanie szkło może nie przetrwać. 1400 zł jak na ten model to bdb cena, ciężko będzie coś innego w tej kwocie polecić, raczej bliżej 2000 zł żeby było lepsze.

  17. Halina pisze:

    Planuje kupić płytę inddukjną z piekarnikiem wolno stojącą. Chciałbym coś dobrej jakości co by Pan doradził?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Rynek kuchni wolnostojących z indukcją jest dość wąski, więc wybór będzie dość prosty – jaka szerokość?

  18. Kowal pisze:

    Czy płyta indukcyjna Electrolux Slim-fit EIV835 za 2585 to dobry wybór?

  19. Iwona pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie jaką płytę najlepszą wybrać, żeby miała 4 slidery, przynajmniej dwa pola łaczone, bez limitu cenowego. Proszę również o poradę w sprawie piekarnika z generatorem pary i mikrofali do zabudowy szerokość 60 cm. Kolor agd – czarny. Wytypowałam samsung, elektrolux, bosch, teka, ale mogą tez być inne.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta jakiej szerokości? Jeśli zwykła 60 cm to każdy model od Electroluxa EIV634 w górę będzie dobry, lub wersja z polem łączonym 4 cewkowym EIV654 . Dobre będą także odpowiedniki AEG (to jeden koncern).
      Piekarnik parowy ma być 2w1 (tylko wspomagać pieczenie parą, czy 3w1 (gotować na parze)?
      Mikro otwierane do boku, czy do dołu?

      • Iwona pisze:

        Piekarnik -mający funkcję gotowania na parze, natomiast mikrofala otwierana na dół.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Najsensowniejsze piekarniki 3w1 gotujące na parze to serie SteamBoost i SteamPro Electroluxa i AEG, potem Gorenje, na 3 miejscu Bosch 8 seria i klony Siemensa iQ700. Jeśli zestaw ma być z mikro otwieraną do dołu, to nieco wybór się ogranicza bo nie każdy model piekarnika ma pasującą mikro i często są to tylko piekarniki kompaktowe z funkcją mikrofali – wychodzi nieco drożej. Przykładowy zestaw:
          Electrolux: EVM8E08Z + EOB8S39WZ – są też wersje ze srebrnymi stawki, a piekarnik można zastapić wyższą serią SteamPro jak EOABS39WZ . Takie same, ale w nieco innym designie zestawy ma bliźniacze AEG.
          Gorenje: BCS798S24BG + BCM598S17BG – w tym zestawie nieco lepszej jakości jest mikro, a piekarnik to już odpowiednik Electroluxów SteamPro.

          • Iwona pisze:

            Dziękuje. Panie Krzysztofie mam jeszcze pytanie jakbym zdecydowała się na płytę ceramiczną to czy dobrym wyborem będzie Miele KM6520 , KM6521 lub smeg SE464TD .

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Jeśli porównywać te 2 marki to zdecydowanie Miele wygrywa jakością, a te 2 modele Miele to różnią się polem rozszerzanym tylko.

  20. wojtek pisze:

    Dzień dobry! Mam pytanie o ten fragment opisu Siemensa EH675FFC1E, że jest to płyta „ze starym rozstawem cewek, przypominającym zwykłe płyty ceramiczne, a nie indukcyjne”. Co to oznacza? Większość tutaj przedstawionych płyt wydaje się mieć cztery pola z okrągłymi cewkami pod spodem. W jakim sensie ten Siemens jest od nich różny? Chodzi po prostu o to, że lewe tylne pole jest przesunięte?

    Pytam, bo sam rozstaw pól (odległość między środkami pól) najbardziej mi w nim odpowiada (jeszcze ten Bosch PIE631FB1E ma bardzo podobny, ale bez poszerzenia). W innych płytach odległość pola 21cm od pozostałych pól wydaje się zbyt mała, żeby np. wygodnie zmieścić tam większą patelnię.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Fragment dotyczy tylnego lewego pola – jest rozszerzane – ten dodatkowy element indukcyjny ma małą moc i od ładnych paru lat producenci idą raczej w opcję połączenia 2 pól w jedno dłuższe: w tańszych płytach zazwyczaj z 2 cewek okrągłych 18 cm, ewentualnie 21 cm, a w nieco lepszych z cewek octa zazwyczaj 21×18/19.

      • wojtek pisze:

        Dziękuję za wyjaśnienie! Rzeczywiście, sprawdziłem instrukcję do tej płyty i na ustawieniu 9 to pole bez rozszerzenia ma 1800W, a z rozszerzeniem 2000W, więc ta powierzchnia rozszerzona grzeje tylko z mocą 200W.

  21. Mateusz pisze:

    Dzień dobry,
    Stoję przed wyborem płyty indukcyjnej i jej szerokości. Z tego co widzę polecane są modele Electroluxa:
    – 60 cm – EIV634
    – 70 cm – EIV734
    – 80 cm – EIV835 SLIM-FIT
    Z jednej strony chcę mieć swobodę w ustawianiu garnków, co jest łatwiejsze na płycie szerszej niż 60 cm, ale z drugiej strony 5 palników nie jest mi w ogóle potrzebne. Czy w takiej sytuacji dobrym kompromisem będzie płyta 70 cm czyli EIV734 ? Czy rzeczywiście jest łatwiej jeśli chodzi o ustawienie obok siebie garnków niż na płycie 60 cm czy może ta zwiększona szerokość to głównie dodatkowe szkło po bokach? Plusem modelu EIV734 jest też na pewno jedno pole o śr. 24 cm, co ułatwia np. smażenie naleśników na patelni o takiej średnicy.

    Czy jeżeli pod indukcją ma być szafka o szerokości 60 cm (a po bokach inna 60 cm i cargo 20 cm) to nie będzie problemu z zamontowaniem płyty 70 lub 80 cm?

    Dodatkowo jakby mógł Pan proszę polecić dobre okapy zarówno do wersji 60, 70 jak i 80 cm.

    Z góry dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      70 cm w tej wersji pozwala wystawić w lewy górny narożnik coś o większej średnicy i wtedy nie zabiera miejsca pozostałym cewkom. Płyta 78 cm to po prostu +1 pole w dobrym układzie. Najmniej miejsca mają płyty 60 cm. Czy montaż będzie problemem to już kwestia stolarza – można boki szafki 60 cm wyciąć tak aby mieściła się płyta, a blat będzie osadzony tylko na początku i końcu – da się to zrobić.

  22. Michał pisze:

    Pani Krzystofie z trochę porządniejszych 70cm co by pan wybrał z 60cm pod licowanie z blatem:
    – Electrolux slim-fit CIV634
    – Samsung NZ64B5066FK U2 SLIM-FIT
    – Siemens EH601FFB1E
    – BOSCH PXE601DC1E (choc wizualnie najmniej mi podchodzi)
    – Whirlpool SMP 658C/BT/IXL W (choc tutaj widze w komentarzach czesto ale o jakis blad f14)

    W płycie poza wykonaniem, ważne jest dla mnie ogarniecie jak najwiekszej patelni/garnka (najwieksza srednica cewki indukcyjnej?). Bajery typu jakies programy nie przypalania, hob2hood etc. nieistotne.
    Z góry dzięki za pomoc!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najlepiej zagospodarowaną płytą jest pierwsza CIV634 bo na polu łączonym ma 2 cewki po 21 cm, reszta ma centralnie umieszczoną elektronikę, co skraca po lewej stronie pole, ale jakby wskazać następną dobrą płytę w kolejności to pxe601dc1e z polem łączonym wielocewkowym.

  23. Mary pisze:

    Proszę o opinię na temat płyt 60 cm:
    Whirlpool WS S4060 BF – 1185 zł
    ELECTROLUX LIR60430 – 1375 zł
    BOSCH PIE631FB1E – 1529 zł
    Whirlpool WF S7560 NE – 1635 zł
    Która jest najkorzystniejsza przy porównaniu jakości do ceny?
    Czy wszystkie wyłączają się samoczynnie w przypadku wykipienia?

  24. Rafał pisze:

    Dzień dobry. Szukam płyty indukcyjnej 80 cm, pięć pól grzewczych, która miałaby niezależne sterowanie do każdego pola oraz flexi zone. Zależy mi też na tym, żeby jedno pole grzewcze było na garnki z większą średnicą Może być wyższa półka cenowa. Czy może Pan coś polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EX801LVC1E z środkową cewką 24 cm, są też prostsze wersje.
      EIV87675 – płyta z polem wolnym – stawiamy garnki gdzie chcemy, cała powierzchnia nadruku to małe cewki indukcyjne.
      EX875LYC1E – płyt 10 cewkowa, występuje z 2 rodzajami elektroniki.

  25. Tadeusz pisze:

    Panie Krzyszofie proszę o poradę dotyczącą płyty indukcyjnej w kolorze białym szerokość dowolną przy czym najlepiej byłoby między 60-70 cm dziękuję z góry

  26. Paulina pisze:

    Witam Panie Krzysztofie.
    Proszę o opinię na temat białych płyt indukcyjnych. Wybieramy między:
    1. ELECTROLUX EIV63440BW SLIM-FIT
    2. AMICA PIDH6141PHTSUN 3.0
    3. WHIRLPOOL WL S5360 BF/W
    Przy czym chcemy, by płytę można było zlicować z blatem, a nie jestem pewna czy Electroluxa można 🤔
    Dodatkowo myślimy nad zakupem piekarnika AMICA ED37619W X-TYPE Elektryczny Biały A, więc może komplet płyty Amica i piekarnika byłby fajnym rozwiązaniem.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bezdyskusyjne Electorlux najlepszy jakościowo i z tych 3 jest najbliższa bieli. Co do piekarnika to jest niezły, choć trzeba mieć świadomość, że skala temperatur jest co 25 stopni i nie należy do zbytnio precyzyjnych. Poza tym to dobry, podstawowy piekarnik z Wronek.

      • Paulina pisze:

        Dziękuję za podpowiedź i informację o skali temperatury w Amice. Temperatura ustawiana co 25 stopni na pewno będzie problematyczna… Czy w takim razie mógłby Pan polecić mi inny biały piekarnik do zabudowy ze skalą co 10 stopni do kwoty 1500 zł? Najchętniej w całości biały (bez srebrnego uchwytu). Na stronach ze sprzętami widziałam np. Electrolux EOF5C50BV lub też ELECTROLUX EOF5C50V . Pozdrawiam serdecznie

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie przepadam za jakością wykonania niskich serii Electroluxa, ale funkcjonalności odmówić im nie można – celowałbym raczej w modele z 6, a nie 5 na początku nazwy – to już termostat z temp. na wyświetlaczu. Białych niestety jest mało i tu przerzuciłbym się na Gorenje – linie Simplicity, Advanced i Ora-Ito.

        • Paulina pisze:

          Ewentualnie dołożyć do AMICA ED97699WA+ X-TYPE Steam ??

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Całkiem całkiem piekarnik – prosta elektronika bez podmenu, ma to co trzeba.

  27. robert pisze:

    Witam jaką płytę 86×51 Pan poleca

  28. Andrzej pisze:

    Dzień dobry
    Mam pytanie o płyty elekrolux 60 cm, którą z poniższych Pan poleca i dlaczego:
    EIS624
    EIV644
    EIV654
    EIS62443
    Czy w tym segmencie warto szukać u innego producenta w celu znalezienia lepszej proporcji ceny do jakości. Nie ma pojęcia o co chodzi z tymi cewkami

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EIV644 jest dla osób chcących gotować na 2 podłożnych naczyniach jednocześnie, EIV654 to najbardziej uniwersalny model ze świetnym polem łączonym z 4 cewek.
      EIS to płyty w których dopłaca się do czujnika gotowania SenseBoil, obie nie mają nawet pola łączonego. Electrolux ma dobry stosunek ceny do jakości – są nieco tańsi od Boscha/Siemensa, a równie dobrzy.

  29. Kasia pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie,

    Ktora z ponizszych by Pan wybral?
    1) Płyta indukcyjna Siemens EH675FFC1E
    2) Płyta indukcyjna Electrolux Slim-fit CIR60430 59cm
    3) Płyta indukcyjna WHIRLPOOL WL B5860 AL
    4)Płyta indukcyjna BOSCH PIE631FB1E
    Dodam tylko, ze w kuchni jest podcignieta sila, wiec chcialabym to wykorzystac.

    Pozdrawiam serdecznie

  30. Kasia pisze:

    Dzień dobry
    Proszę o pomoc w wyborze płyty indukcyjnej. Zdecydowałam się na Electroluxa ale nie mam pojęcia który model wybrać. Szerokość 60cm, zależy mi żeby wszystkie pola były łączone, żeby miała dobra moc i najważniejsze, żeby grzała równomiernie ponieważ teraz moja płyta grzeje np. na patelni tylko na środku. Cena nie gra roli.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Akurat Electrolux ma mało modeli ze wszystkimi polami łączonymi w rozmiarze 60 cm – głównie jest to EIV644 , jej klon RTV Euro AGD CIV644 i wersję w szarym szkle ceramicznym EIV64440BS – ogólnie świetne płyty.

  31. Jerzy pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie,
    w roku 2012 kupiłem jedeną z lepszych(?) płyt indukcyjnych Siemens EH 675 MB 11 E, kosztowała wtedy ponad 3 tys. Zamontowałem ją nad piekarnikiem (też Siemens HB 43 GT 540 E) i od tamtego czasu musiałem wymienić już dwa razy płtę główną modułu sterującego. Za każdym razem koszt wymiany powyżej 1000 zł. Uszkodzeniu ulega płyta sterująca z powodu przegrzewania się i oparów z piekarnika. Słyszał Pan o czym takim? Jak włączy się piekarnik pod płytą na dłużej niż 2 godziny to jest ogromne ryzyko uszkodzenia płyty indukcyjnej. Teraz mam po raz kolejny awarię płyty i chciałbym kupić nową. Czy firma Bosch lub Siemens uporała się z tym problemem? Mogę zaryzykować i kupić ponownie Siemensa, czy lepiej szukać czegoś bardziej pancernego? Jeśli inna firma to jaka? Płyta 60 cm, możliwość grzania na 4 polach jednocześnie, podłączenie 3 fazy. Może być droga 😉 Proszę o pomoc!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Problemem nie jest zazwyczaj płyta, czy sam piekarnik, a… stolarz. Czy ma Pan zgodnie z wymaganiami zachowaną szparę wentylacyjną 5 mm między frontem piekarnika, a blatem meblowym i czy za piekarnikiem, szafka w której on siedzi ma zapewnioną prawidłową wentylację? Płyta ma wentylator (czasem dwa), chłodzi on bebechy i jeśli nie ma zapewnionego przepływu powietrza to potem dzieją się takie awarie, a sporo stolarzy nie specjalnie się tym przejmuje.
      Tu ma Pan szczegóły na rysunkach technicznych montażu

  32. Jerzy pisze:

    Panie Krzysztofie,
    dziękuję za informację. Pod blatem na której zamontowana jest płyta mam szparę wentylacyjną szerokości 6 mm. Faktycznie od tyłu otworów w blacie nie mam ale stelarz szafki pod blatem nie dochodzi do ściany i jest tam ok 10 cm przestrzeni.
    Proszę jeszcze o sugestię dotyczącą nowej płyty.
    TEKA IBF 64 G1 MSP BM
    ELEKTROLUX EIV654 Slim
    SIEMENS EX675LYC1E
    Wiem, że nikt nie lubi wskazywać konkretnego modelu, bo to cena różna i zależy kogo na co stać, ale załóżmy, że za Siemensa nie dopłacamy za samą markę i ceny są zbliżone to poza samą stylistyką, który model Pan by rekomendował?

  33. Szymon pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Mam dylemat, a z Pana wiedzą może uda mi się go łatwiej rozstrzygnąć.
    Płyta PVS651FC5E i EIV654 . Chodzi mi o Pana zdanie w kwestii jakości. Electrolux to przede wszystkim bardziej bajerancka funkcja bridge, ale bosch ma też 1 pole łączone i to by mi kompletnie wystarczyło. Cała reszta funkcji w jednym i drugim modelu – ok, mogą być, ale obecność żadnej innej nie wpływa na moją decyzję zakupową. Tak jak wspomniałem, bardziej chciałabym poznać jak Pan ocenia solidność obu sprzętów, bo właśnie pod tym kątem chciałbym wybrać lepszą płytę.

    • Marian pisze:

      Moim zdaniem funkcjonalnie wygrywa Electrolux, bo ma komfortowe sterowanie dla każdego pola osobno i do tego slidery, a Bosch zrobił sterowanie jak w najtańszych modelach u konkurencji. A co do solidności w płytach indukcyjnych i piekarnich, to obie marki są są sobie równe, ale funkcjonalnością wygrywa Electrolux.

  34. KATARZYNA pisze:

    Witam
    Proszę o pomoc szuka m płyty indukcyjnej 90 cm moja TEKA padła

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To już kwestia układu jaki preferujemy.
      Bosch PXV975DC1E – 2 pola łączone z 4 cewek i 1 duża na środku;
      Electrolux EIV9467 – 3 pola łączone z 6 takich samych cewek;
      Oczywiście najwięcej takich płyt ma Teka, pytanie tylko czy ta marka też wchodzi w grę.
      Na koniec są jeszcze marki premium, ale ceny bardzo wysokie.

  35. Robert pisze:

    Dzień dobry jaka płytę 70cm Pan polecam? Czy bosch to dobry wybór? Będzie to pierwsza płyta jaka kupuje i za bardzo nie wiem na co zwrócić uwagę. Dowiedziałem się,że warto aby była możliwość łączenia pól.

    • Robert pisze:

      A jeśli chodzi o płyty 60cm,ktora byłaby najlepsza Electrolux 634 slim,, 644 czy 654. Zależy nam na polach łączonych i też aby się tak nie rysala

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        644 to płyta dla chcących gotować w 2 podłużnych naczyniach na raz, 634 i 654 mają 1, ale za to dłuższe pole łączone, lepszy rozstaw pól, z czego 654 ma je z 4 cewek owalnych, a nie 2 okrągłych. 634 ma najlepszy stosunek ceny do tego co oferuje, w 654 dopłacamy do lepszego pokrycia pola łączonego cewkami.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      IKE74441IB , IKE74441FB , EIV7348S i IKE74471IB z czego ostatnia najlepsza. Płyty 65-70 Boscha/Siemensa nic nie dają pod względem rozstawu pól względem 60 cm.

      • Robert pisze:

        A jeszcze mam pytanie o lodówki 70cm, ktora można obudować meblami. Znalazłem bosch KGN49LBCF ,co Pan myśli? Chyba,że jest Pan w stanie coś innego polecić. Szukam jeszcze piekarnika i mikrofalówki otwieranej bokiem. Moje typy piekarnikow bosch HBA554EBO , electrolux EOC8P39WZ lub EOC8P38Z . A mikrofalówki electrolux KMFDZ64TEX ,bosch BFL634GB1 ,bosch BFL550MBO . Któreś z wymienionych są godne uwagi czy ma Pan lepsze typy ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bosch ma niezłe jakościowo lodówki i można wstawiać je między meble, czy ściany, ale wyposażeniowo to sporo biedniejsze modele od chińskiej konkurencji. Piekarniki zupełnie różne – Bosch to prosty, podstawowy model, a oba Electroluxy to wypasione piekarniki wspomagane parowo z rozbudowaną elektroniką i w pierwszej wersji ze zdalnym sterowaniem po WiFi. Mikro dobrać na koniec do kompletu.

  36. Matt pisze:

    Proszę o pomoc w wyborze płyty
    1. Szeroka np. 70-80 cm
    2. Przynajmniej jedna cewka duża np. 24 – 28 cm
    3. Dobry stosunek ceny do jakości
    4. sprawdzona (dobre opinie, parę lat na rynku etc.)

    Dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z dużą cewką i o takiej szerokości to głównie płyty Boscha/Siemensa przykładowo PVW851FB5E – Electrolux ma zazwyczaj największą cewkę 21 cm średnicy. Potem będzie jeszcze Samsung, ale to niższa półka od tych wymienionych wcześniej, a z mniejszych marek jest jeszcze Teka – najwięcej ciekawych konfiguracji pól na szerokich płytach.

    • Matt pisze:

      Moze byc do 12 kW

  37. Gosia pisze:

    Dzień dobry, co Pan myśli o marce Kernau? Stolarz nam pokazał katalog z ich sprzętem i się zastanawiamy

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Polska marka należąca do Galicji, czyli Max Kuchnie, Max Elektro. Sprzęt biorą głównie od tureckiego Vestela i częściowo od Amica – na większość sprzętów dają 5 lat gwarancji i to główny wyróżnik, a tak to przeciętny sprzęt oferują. Z tego co można polecić to okapy, płyty gazowe z szerokim rozstawem palników.

  38. Aleksandra pisze:

    Witam. Po zastanowieniu postanowiłam zrezygnować z zakupu płyty gazowej na rzecz indukcyjnej. I tu proszę o radę poszukuję płyty do bloku, 4-palnikowej, zlicowanej z blatem, która posiada czujnik gotowania, wykrywanie wielkości garnka i może jeszcze kilka programów gotowania lub smażenia oraz łączenie pól grzejnych lub wolną strefę. Proszę o kilka propozycji dla porównania. I jeszcze jedno pytanie jaka jest Pana opinia na temat Amica 3,0.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pisałem o nich nie raz – względem starszych jest spory postęp, ale nadal to raczej niższa półka od liderów tej kategorii: Bosch/Siemens i Electrolux/AEG. Czujnik gotowania to głównie cecha płyt tego drugiego koncernu i nazywają to SenseBoil, inni raczej stawiają na czujniki smażenia, termosondy, czy programy automatyczne – ich skuteczność i praktyczność na razie pozostawia sporo do życzenia, więc aż tak nie przejmowałbym się takimi bajerami. Jeśli płyta ma być zlicowana z blatem to odpada większość propozycji z naszego rynku i zostaje: Electrolux KIV634I , Bosch: PVS611FB5E , PXE611FC1E , PXE601DC1E .

      • ZS pisze:

        A czemu te zlicowane płyty nie są dostęone w dużych sieciach? Np polecana KIV634I nie jest dostępna w żadnym z dużych elektromarketów. Czemu tak się może dziać?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak sobie producent wymyślił – te do zlicowania pod studia mebli kuchennych i małe sklepy, a z frezem/ami pod sieci hanldlowe.

      • Aleksandra pisze:

        Dziękuję biorąc pod uwagę cenę wybiorę coś z dwóch pierwszych. Pana zdaniem, która będzie lepsza?

  39. Gosia pisze:

    Dzień dobry, mam pytanie czy warto dołożyć do Electrolux eiv654 slim fit czy lepiej zostać przy eiv634 slim fit? Pierwsza płyta i nie mam pojęcia na co zwracać uwagę. Dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Moim zdaniem EIV634 do większości zastosowań wystarczy, a dopłata do EIV654 ma sens gdy chcemy korzystać częściej z patelni grillowych czy specjalnych naczyń prostokątnych jak kamień solny, czy Teppan-yaki.

  40. Łukasz pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Przeczytałem artykuł, przeczesałem internet i brałbym tego Electroluxa EIV654 aczkolwiek obawiam się opinii o grzaniu na poziomie 12-13-14 stopni i problemach z dobraniem mocy w tym przedziale. Może Pan skomentować czy to faktycznie problem?
    Są jakieś alternatywy do rozważenia w rozmiarze 60cm do 2500 zł? Głównie będzie zależało nam na wygodzie przy dwóch większych garnkach. Rodzina 2 osobowa.

    Pozdrawiam,

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To w miarę normalna cecha płyt indukcyjnych na wysokich poziomach mocy – trzeba wyczuć płytę w konkretnym przypadku (potrawie). Inne też tak mają.

  41. Łukasz pisze:

    Witam
    Musze wybrac płyte indukcyjna poniewaz obecna uległa awari modułu sterujacego i serwisant powiedział ze za ta kwote moge kupic nowa płyte a byl to electrolux civ654 .Wiec zastanawiam sie nad https://www….lickSearch czy bedzie to dobra opcja za 1800zł(-250zł za opinie).czy te pola ktore posiada (19cm) beda problemem przy wiekszych garnkach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są pola 22×19 – spokojnie dadzą radę z większymi garnkami, ale pod względem kultury pracy nie będzie to poziom CIV654 – funkcjonalnie modele wysokie modele Amica 3.0 są ok.

  42. Paweł El pisze:

    To znowu ja – tym razem jeszcze w sprawie indukcji. Panie Krzysztofie, co by Pan doradzał pod kątem funkcjonalności i względnej bezawaryjności 🙂 ?
    1. Samsung NZ64B5046KK (ok. 2500zł)
    2. Bosch PIE631FB1E (ok. 1800zł)
    3. Electrolux CIV634 (ok. 2000zł)
    4. Electrolux EIS62441 (ok. 2100zł)

    Z góry dzięki!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli bez pól łączonych to Bosch nr 2. Z takim polem to CIV634, a jeśli chce Pan mieć dodatkowo czujnik gotowania SenseBoil to 4. Samsung – to nie ta liga.

    • Paweł El pisze:

      Ze względu na szlif po bokach zacząłem też rozważać model Bosch PVQ651FC5E – co Pan sądzi o takim zestawieniu?

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Niezła płyta z 4 takimi samymi cewkami octa – 2 pola łączone – rzadko się takie przydają, ale sam model spoko. Ma też sensor smażenia na 1 polu.

      • Paweł El pisze:

        I jeszcze jeden model, który w cenie 1670 zł wydaje się wygrywać w tej konkurencji (chyba że się mylę) – BOSCH PVS651FC5E . Brać? 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Praktycznie to samo tylko z 1 polem łączonym – moim zdaniem nieco bardziej praktyczne, choć w przypadku Boscha nie zmienia się rozstaw pól – jest gorszy niż we wcześniej wskazanych Electroluxach.

  43. Aleksandra pisze:

    Panie Krzysztofie pisze po raz kolejny, ale po dokładnej analizie zrezygnowałam z płyty zlicowanej z blatem natomiast najważniejsze dla mnie jest aby bez problemu korzystać z garnków o średnicy np 24 cm. Płyta do nadająca się do instalacji 230V. Cena max 2500.

  44. marcin c pisze:

    Dzień dobry
    czy może mi Pan polecić dobrą płyte indukcyjna z marek bosch/siemens 60cm cena nie gra roli ma być dobra.

  45. Szymon pisze:

    Czy płyta indukcyjna HISENSE I6443C będzie dobrym wyborem?
    Czy można zlicować tą płytę z bletem?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Funkcjonalnie jest ok, design świetny, system chłodzenia i awaryjność to już nie poziom najlepszych jak Electrolux/AEG i Bosch/Siemens, bardziej coś nieco lepszego od Amica i Beko, w okolicy Whirlpoola i Samsunga. Ten model nadaje się do zlicowania z blatem.

  46. ola pisze:

    Witam,
    Proszę o opinie odnośnie tych dwóch płyt:
    https://www….40bw.bhtml
    https://www….-700.bhtml
    Różnica w cenie to prawie tysiąc złotych, a jedyna różnica, którą dostrzegam to, że jedna jest szklana, a druga ceramiczna. Czy warto dopłacać do szklanej? Jakie są różnice pomiędzy szklaną, a ceramiczną?
    Ewentualnie jeśli Pan poleca jakąś inną białą płytę w tym przedziale cenowym.
    Drugie pytanie – kwestia piekarnika. Czy do tej płyty poleca Pan jakiś konkretny?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma czegoś takiego jak zwykłe szkło w indukcjach, każde jest szkłem ceramicznym, także w tym przypadku, a jedynie sklepy zatrudniają w centralach ludzi, który kompletnie nie wiedzą co sprzedają, dlatego potem mamy takie bzdurne filtry jak w Euro.
      Główna różnica w tych płytach to nie szkło, a czujnik gotowania SenseBoil – to tyle i moim zdaniem funkcja nie warta dopłaty 600 zł.
      Piekarnik też biały?

      • Ola pisze:

        Dziękuję w takim razie postawię na tą tańszą opcję. Tak, piekarnik również koniecznie biały. Zależy mi na takich podstawowych funkcjach, jak pieczenie góra-dół, termoobieg. Tak na prawdę z niczego innego nie korzystam. Jedynie interesuje mnie funkcja czyszczenia – pyrolityczne, katalityczne…

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Z pyro fajny model to EOE8P39WV , lub prostszy, nieco tańszy z pokrętłami EOC6P77V .
          Dobre są też Gorenje, w bieli mają duży wybór modeli i serii: Simplicity, Ora-Ito, Advanced.
          BPSA6747A08WG – świetna elektronika, pyro i wspomaganie pieczenia parą;
          BSA6737ORAW – design serii Ora Ito i wspomaganie parowe (czyszczenie para+kataliza);
          BOS6737SYW – moim zdaniem najładniejszy biały piekarnik na rynku z prostą elektroniką;

          • Ola pisze:

            Hmm.. a czy poza designem jest jakaś znaczna różnica pomiędzy tymi dwoma piekarnikami Electrolux?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Znacząca w sterowaniu i wynikającej z niego funkcjonalności. Kolorowy mały ekran dotykowy ma pełno opcji i programów automatycznych do tego WiFi, łączność z apką, zdalne sterowanie.

  47. Kasik pisze:

    Witam serdecznie, ostatnio spaliła mi się płyta i stoję przed wyborem następnej. Chciałabym taką żeby postawić garnek 25cm i żeby zamknąć się w cenie max 1700zl. Płyta musi być 1 fazowa. Czy może mi Pan coś polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każda płyta z cewką 20-22 cm poradzi sobie z większymi naczyniami – wielkość pola nie odzwierciedla maksymalnej średnicy naczynia, ciepło rozchodzi się pod dnie garnka, dlatego ważne jest to, żeby naczynia były dobrymi feromagnetykami z grubym dnem. Pod jedną fazę praktycznie każdą płytę da się podłączyć, a najłatwiej te z elektronicznym ogranicznikiem mocy – każda firma inaczej to nazywa, większość jako Power Management, Electrolux FelxiPower, Amica PowerChoice. Jeśli nie musi mieć pola łączonego to polecam Bosch PIE631FB1E .

  48. Magda pisze:

    Dzień dobry,
    Poszukuję pilnie dużej płyty indukcyjnej 80 -90 z osobnymi sliderami. Sprawdzone, pewne i nie powodujące zawału portfela 😉

  49. Dawid pisze:

    Dzień dobry. Mam pewien dylemat, zakupiłem jakiś czas temu płytę NZ64B6058GK , lecz niestety żaden okap podszafkowy mnie nie skusił. Zakupiłem Electroluxa LFG716R . Mam pomysł, żeby sprzedać płyte samsunga (mogę sprzedać bezstratnie) i kupić płyte electrolux, żeby mogła łączyć się z okapem. Rozważam modele CIV654 / EIS62441 . Czy może jakiś inny model jest obecnie godny polecenia z H2H? I myśli Pan, że to jest warte zachodu, wymieniać płytę dla okapu?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dla samego systemu H2H szkoda zachodu – osobiście nie przepadam za tym rozwiązaniem – okap podłączony do komina odpala się rzadko, a nie za każdym odpaleniem płyty – z H2H buczenie przy każdym gotowaniu, więc i tak będzie się używać sensorów do… wyłączenia.

  50. Gosia pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o opinie, przeczytałam pana artykuł i ostatnie komentarze. Zastanawiam się nad dwoma płytami indukcyjnymi,które zostały mi polecone podczas wizyt w sklepie, w zależności od sprzedawcy mam do wyboru…
    1. HISENSE I6456CB
    2. ELECTROLUX EIV644
    Znam pana opinie na temat starszej wersji tego Electroluxa, o tej pan raczej nie wspomina, zastanawiam się czy chodzi tu tylko o cenę? W opinii ostatniego sprzedawcy ta wersja ma problem z wykrywaniem mniejszych garnków i kawiarek, co zniechęciło mnie do jej zakupu. Będzie to moja pierwsza indukcja. Zależy mi na prostej/intuicyjnej obsłudze, sprzęcie na lata i rozszerzonym polu na większy garnek czy patelnie. Cena nie ma tu większego znaczenia. A może miał by pan dla mnie inną propozycję?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EIV634 to nie starsza wersja EIV644, a jedynie płyty z innymi polami. 644 ma dwa krótsze pola łączone z cewek octa 21×19 cm, a 634 ma 1 dłuższe pole łączone z cewek okrągłych 21 cm średnicy. Sterowanie, szkło, czy jakość taka sama. Wskazane Electroluxy łapią naczynia od 12,5 cm średnicy, ale zależy to też od jakości naczynia – im lepszy feromagnetyk, tym lepiej działa na indukcji, a najmniejsze naczynia i tak wymagają dokupienia przejściówki (jak kawiarki Bialetti). Gorenje/Hisense chwalą się łapaniem naczyń od 9 cm średnicy, ale to też tylko tych o najwyższej jakości, zazwyczaj i tak jest to okolica 12 cm. Jednak Electrolux/AEG i Bosch/Siemens to nieco wyższa półka w indukcjach niż Hisense/Gorenje – tak jak piekarniki są na równi, tak w płytach indukcyjnych nie dorównują najlepszym, ale w Media Expert Hisense jest aktualnie bardzo mocno wspierany – GS za nie to kilkadziesiąt złotych brutto (GS – dla klienta to Gwarancja Satysfakcji, dla pracownika produkt z prowizją), dlatego tak usilnie pracownicy ME wciskają wszystko ze znaczkiem Hisense 🙂

      • Gosia pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozwiał pan moje wątpliwości co do zakupu Hisensa, jednak dalej mam dylemat co do wyboru konkretnej płyty. A co pan by wybrał Electrolux EiV634 czy BOSCH PVS651FC5E ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Osobiście wolę 4 osobne slidery i układ pól z Electroluxa, co nie oznacza, że z Boschem jest coś nie tak – to jakościowo świetna płyta, ale przez centralnie umieszczony sterownik, pole łączone jest znacznie krótsze niż w Electroluxie.

          • Gosia pisze:

            Rozumiem, bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki myślę,że teraz łatwiej będzie mi podjąć decyzję.
            Pozdrawiam.


reklamaml