REKLAMA TOP.agd
, Płyty indukcyjne TOP, rankingi

Najlepsze płyty indukcyjne. 10 urządzeń, które warto kupić w 2024 roku

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

4 085 odpowiedzi na “Najlepsze płyty indukcyjne. 10 urządzeń, które warto kupić w 2024 roku”

  1. ppartyka pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    Poszukuję płyty indukcyjnej do naszego nowego domu. Chcielibyśmy żeby była ona szersza niż standardowe 60 cm oraz fajnie gdyby miała 5 pól. Przede wszystkim jednak zależy mi na tym aby w jak najmniejszym stopniu pojawiał się efekt pulsowania mocy palnika gdy poziom grzania ustawiony jest na połowę mocy. Może Pan polecić jakieś modele? Nasz budżet to ok. 3000-3500 złotych.

    Dziękuję!

  2. Damian pisze:

    Biorąc pod uwagę wielkość pól grzewczych która płyta lepsza EIV84550 czy CIV/ EIV64453 . Szukam płyty do dużej rodziny, pod duże garnki. Zastanawiałem się długo nad Electrolux 600 Slim-fit EIV835, ale mało opinii o użytkowaniu tej płyty, a jak już są to opisują problemy z równomiernym grzaniem i małymi polami grzewczymi. Jaki w miarę cichy i wydajny okap ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Szersza dla dużej rodziny zawsze lepsza i EIV8455 lepsza od EIV835 pod względem wielkości pól łączonych – bdb płyta.
      Okap dobiera się parametrami do wielkości pomieszczenia.

  3. Monika M pisze:

    Panie Krzysztofie, czy ranking będzie w najbliższych dniach aktualizowany? Interesuje mnie Bosch PIE631FB1E lub PIF651FB1E (najlepiej frez z 3 stron) ale obydwie płyty nie są juz dostępne z zakupem online w rtv euro agd i w większości sklepów 🙁

  4. Adrian pisze:

    Szukam płyty indukcyjnej, piekarnika i okapu do zabudowy.
    Wstępnie wytypowałem sobie zestaw Bosch:
    Płyta – PIX631HC1E
    Piekarnik – HBG675BB1
    Okap – i tu pytanie, gdyż totalnie nie mogę znaleźć okapu z Boscha, który będzie do zabudowy pełnej (przykład Electrolux CFG516R ). Chodzi mi tak naprawdę o to, aby ten okap był możliwy do sterowania z płyty jeśli już ta druga ma z tym być kompatybilna.

    Ewentualnie mam w głowie alternatywny zestaw Electroluxa:
    Płyta – CIV654
    Piekarnik – i tu pytanie, gdyż totalnie nie orientowałem się w temacie i nie wiem który piekarnik będzie porównywalny do wybranego wyżej Boscha.
    Okap – CFG516R

    Nie ukrywam, że cenowo fajnie się Bosch by układał przy promocji zwrotów za opinię. Jednakże jeśli okap kompatybilny miałby kosztować ponad 2000 zł to chyba trzeba się 2 razy zastanowić.

    Będę wdzięczny za udzielenie jakiejś wskazówki w temacie 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta i piekarnik spoko. Najlepszy model Boscha to DBB67AM60 , ale nie mają w ofercie nic z komunikacją.
      Powiedzmy, że odpowiednikiem piekarników serii 8 Boscha są piekarniki Electroluxa o pojemności 70-71 l – to produkcja niemiecka: EOE7P31Z , COE7P31X lub z bardziej rozbudowaną elektroniką: KOEAP31WT , KOEBP39Z itp.

      • Adrian pisze:

        Czyli tak jak myślałem, współpraca płyty z okapem w Boschu jest czysto wirtualna jeśli nie ma odpowiedniego współpracującego modelu w ofercie. A może w takim razie jakiś piekarnik z Eletroluxa zatem mógłby Pan polecić zbliżony do tego Boschowskiego, który podałem? Widzę, że Szwedzi mają dużo modeli „parowych” cokolwiek to znaczy.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Odpowiedniki tego Boscha z pyrolizą podałem wyżej. Jeśli ma to być coś wspomaganego parowo i nadal z pyrolizą to mają sporo takich modeli w serii SteamCrisp jak EOC8P39WZ i jemu podobne.

  5. Marcin pisze:

    Poszukuję płyty o szerokości 60 cm , czarnej w cenie w granicach 2500zł. Ważna cicha praca, pole łączone, wygodne sterowanie. Blat w kuchni ma grubość 13mm. Mój pierwszy typ to Bosch PIX631HC1E , ale czy dobrze widzę w instrukcji że blat musi mieć min 16 mm grubości? Inna opcja to Electrolux CIV64453 . Może jakiś inny model? Z góry dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W teorii tak, to chodzi głównie o mocowanie w blacie, da się to ogarnąć i zainstalować płytę w blacie 13 mm. Model Electroluxa ma większe cewki po prawej stronie i dłuższe pole łączone, więc to płyta z mocniej zagospodarowaną powierzchnią cewkami.

  6. Dominika pisze:

    Dzień dobry. Czy może Pan polecić płytę indukcyjną czarną? szerokość standardowa 60 cm, ważne żeby miała możliwość łączenia pól. Kuchnia otwarta na salon dlatego warto żeby nie była za głośna. Budżet do 2.700 zł. Czy znajdzie się coś sensownego w Samsungu za tą cenę (mąż fan samsunga 😉 A jeżeli nie to jestem otwarta na każdą inną firmę 🙂
    Potrzebuję jeszcze czarny podszawkowy okap jeszcze (nie musi się łączyć z płytą). Jakie firmy Pan poleca? Ważne żeby nie był za głośny. Tak do 1.500-2000 zł.

  7. Ewa pisze:

    Dzień dobry:)
    Serdecznie proszę o poradę 🙂 szukam płyty indukcyjnej 60siatki na blat o głębokości 57cm. Ze względu na ten wymiar blatu zależy mi dużych polach grzewczych które pomieszczą spore garnki jeden za drugim lub cztery na raz. I małym panelu sterowania którego wielkość nie będzie kosztem powierzchni.
    Płyta Siemens EX675LYC1E nie spełniła moich oczekiwań (właśnie robię zwrot do sklepu pierwszy raz w życiu)ze względu na małe pola i duży panel (chciałabym odwrotnie) i głośność (syczy i wyje)
    Podsumowując :
    -duże pola
    -cicha praca
    -szybkie nagrzewanie i duża moc
    -może byc system zapobiegający wykipieniu potraw😅
    Patrzę na Electroluxa ale będę wdzięczna za typy. Cena nie jest głównym decydentem. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję 🙏🙏
    Ewa

  8. MAgda pisze:

    Mam pytanie odnośnie płyt indukcyjnych w przedziale cenowym ok 1500 zł . Podłączenie trójfazowe . Który model wybrać : SAMSUNG NZ64T3707A1 czy ELECTROLUX LIR60433 czy Bosch Serie 4 PUE63RBB5E , Bosch Serie 6 PIE631HB1E ?

    • Magda pisze:

      Pytanie drugie , czy wyżej wymienione płyty rozpoznają mniejszy garnek na większym palniku ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zawsze to jaka jest minimalna średnica garnka rozpoznawanego na danym polu, jest opisana w instrukcji obsługi danego modelu, ale zazwyczaj jest to min. 12 cm.
      Indukcja Samsunga ma zbyt blisko siebie pola, Electrolux spoko, ostatni Bosch najlepszy z uwagi na strowanie sliderowe, a pierwszy to płyta z mniejszą mocą pod 1 fazę, więc bez sensu.

  9. Kamil pisze:

    Płyta EIV634 potaniała do 1649zł, model wyższy EIV644 mam okazję za 1799zł i ponoć ma dodatkowo możliwość łączenia pól po obu stronach a brak funkcji łączenia z okapem mi niepotrzebny. Płyta Bosch Serie 6 PIX631HC1E też już można kupić za 2349zł więc jestem w kropce.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To 3 zupełnie inne płyty, więc trzeba przemyśleć jakich naczyń używa się najczęściej. Bosch to bardziej odpowiednik Electroluxa EIV654 .

      • Kamil pisze:

        Naczynia od najmniejszych średnica typu jak kawiarka po większe patelnie 28cm, rzadziej coś większego.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bosch ma pole łączone z 4 cewek owalnych, najlepiej będzie łapać małe naczynia (tak jak EIV654), najgorszej z tym tematem poradzi sobie EIV634 z cewkami okrągłymi, nie wiele lepiej EIV644 z cewkami octa.

          • Kamil pisze:

            Ok dzięki czyli mamy jasność w temacie.

          • Kamil pisze:

            Przepraszam że tak zawracam głowę ale jeszcze mnie tylko nurtuje kwestia płyt 80cm. Znajomi mają ELECTROLUX EIV835 i bardzo zadowoleni. Widziałem polecany jeszcze EIV84550 .

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Różnica pól łączonych (1 vs 2) i programatora – druga ma nowszy z 9 poziomami precyzyjnymi, a 835 starsze slidery mniej precyzyjne, ale z 14 poziomami mocy. Obie super.

  10. Kalina pisze:

    Panie Krzysztofie, ostatnia prosta: potrzebuję czarnej płyty czteropalnikowej, 60 cm (tyle ma okap), niestety jednofazowej.
    Co najlepszego i najsolidniejszego przy takim ograniczeniu by Pan polecił?
    Nie przeszkadza mi jeden manipulator do wszystkich palników.
    Ew. jeśli w ogóle mogę liczyć na jakieś fajne funkcje, to podoba mi się booster, timer, wskaźnik ciepła resztkowego i żeby palniki łapały małe średnice.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak prosta to Bosch Serie 4 PUE611BB5D , a jak coś tańszego to Amica PID6540PHTULN 3.0 . Obie płyty łapią naczynia od ok. 12 cm średnicy dna.

      • Kalina pisze:

        Bardzo dziękuję! Amica kusi mnie funkcjami, ale czy dobrze zakładam, że Bosch jest mniej awaryjny? Ceną się tu nie kieruję zupełnie, bo ta 1 faza mi wystarczająco ograniczyła możliwości…

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Te nowe Amici są naprawdę dobre, więc nie powinno być tak źle jak w starszych generacjach, a indukcje ogólnie mają żywotność 5-7 lat gdy nic wcześniej się nie zepsuje i mamy zapewnioną prawidłową wentylację w meblach dla płyty.

          • Kalina pisze:

            Dzięki za odpowiedź!
            Panie Krzysztofie, wybrałam z Pana pomocą całe AGD 🙂
            Pana zakres wiedzy i gotowość do dzielenia się nią są niezastapione. Jeszcze raz ogromnie dziękuję, będę tego bloga polecać każdemu!

  11. Kamil pisze:

    Płyta zlicowana z blatem czy z ramką czy nie ma to żadnego znaczenia ? ELECTROLUX EIV634 lub EIV6340X . Zastanawiam się nad takimi płytami bądź Bosch Serie 6 PIX631HC1E tylko nie wiem czy jest sens tyle dopłacać. Od razu mówię że nigdy nie korzystałem z indukcji

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Żeby zlicować płytę na równo z blatem, nie można ona mieć frezów, a EIV634 i Bosch takowe mają. Oba Electroluxy to odpowiedniki, różniące się tylko ramką. Niby ramka dodatkowo chroni szkło na rantach, ale z drugiej utrudnia gotowanie w większych naczyniach. Płyta Boscha do zlicowania z blatem to przykładowo PXE601DC1E , a w Electroluxie KIV634I .

  12. Jola pisze:

    Dzień dobry. Szukam płyty która mogę zamontowac na równi z blatem hpl 12mm. Chciałam wybrać electroluxa którego Pan ujął w zestawieniu KIV634I ale wydaje mi się że Whirlpool oferuje więcej opcji,. Wstępnie stawiałam na model WL B5860AL , czy ten model ma odpowiednik dla Rtv euro agd? Biorąc pod uwagę jeszcze Whirlpool WL S3160BF , który z tych 3 modeli by Pan wybrał?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Drugi WH ma wygodniejszy sterownik sliderowy niż plus/minus, a tak to różnica jest jeszcze w polach – druga ma 4 cewki po 18 cm, które łączą się w 2 większe strefy, a pierwsza ma 2 cewki 18 cm łączące się w 1 dużą strefę, kolejną cewkę dużą 21 cm i ostatnią małą 14,5 cm. Druga nie nadaje się do zlicowania z blatem bo ma z przodu szlif, pierwsza też nie bo to płyta z ramką metalową.

  13. Oskar pisze:

    Dzień dobry, polecił by Pan jakąś płyte indukcyjną w macie którą da sie zlicować z blatem, 60cm?
    chwilowo znalazłem 3 propozycje ale w każdej mam coś:D
    – Electrolux EIS62453IZ – słaba dostępność i jakoś nie lubie electroluxa
    – TEKA – nie wiem jak z serwisem, w komentarzach czytałem że pisał Pan że głosne jest chłodzenie
    – Smeg Sim3644Mb – droga, kiepskie sterowanie, kiepska dostepnosc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ten szafirowy mat w Electroluxie pięknie się prezentuje, pola duże, sterownie wygodne – to najlepsza z wymienionych płyt.
      Modele Teka są też niezłe, ale faktycznie mają nieco głośniejsze chłodzenie. Wskazanego Smega na oczy nie widziałem, więc nie pomogę.
      Matowe płyty ma też Asko, ale dużo drożej, jak to w marce premium.

      • Oskar pisze:

        Problem z ASKO jest to że mają ramkę więc nie da się zlicować.
        Czyli uważa Pan że te electroluxy są lepsze od TEKI?
        Mam obecnie electroluxa i w porownaniu do np Amici co mają moi rodzice jest niesamowicie głośna i mówie tu o tym dźwięku co wydają poszczególne pola indukcji

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Hmm z tego co widzę to większość modeli Asko nie ma ramki i nadają się do zlicowania, tylko cenowo są drogie.
          Electrolux ma lepsze płyty od Teki pod względem właśnie kultury pracy.

  14. Martyna pisze:

    Witam, szukam płyty 60 cm którą można zlicować z blatem.
    Niestety płyta, którą wybrałam jest tylko w kolorze białym i szarym w sklepie w którym chcę dokonać zakupu – potrzebuję czarnej.

    Bardzo proszę o polecenie czegoś z podobnej półki cenowej:
    https://www….40bs.bhtml

    Pozdrawiam
    Martyna

  15. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Potrzebuje pomocy na cito … padla mi stara płyta ceramiczna w wynajmowanym mieszakniu – rozmiar otworu w blacie głębokość 49cm, szerokość 56cm – podprowadzona instalacja 3 fazowa.

    Chciałbym w to miejsc wstawić tanią i dobrą indukcję 🙂 Amica, Electrolux ma modele do 1200-1300zł, łączone pole fajnie, ale to nie jest konieczność, raczej niezawodność działania, wygoda i nie rysujące się szkło…
    bo brać, żeby nie żałować ? i posłużyło parę lat…

    Pozdr,
    Krzysztof

  16. Kasia pisze:

    Dzień dobry, jaki model do 2,5k? Nadaje się do zlicowania z blatem.
    Znalazłam taki czy to na równi z blatem i czy się nadaje?
    Płyta indukcyjna SAMSUNG NZ64B5066FK U2 SLIM-FIT .
    Proszę o pomoc. Dziękuję

  17. Ania pisze:

    Witam serdecznie.
    Czy płyta indukcyjna Hisense to dobry wybór?. Niestety mój samsung po 8 latach już nie domaga i trzeba coś kupić.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To produkcja Gorenje i tak jak mogę polecić z czystym sumieniem ich piekarniki, droższe pralki, czy lodówki, to jednak indukcje mają przeciętne, ładne ale przeciętne – widać po opiniach problemy z elektroniką.

  18. Dariusz pisze:

    Potrzebuje pomocy, szukam dobrej płyty z łączeniem pół, z możliwością zlicowania blatu który ma 12mm a pod indukcja jest piekarnik czy da się tak zrobić? Budżetowo 2,5k? Oraz jaki rodzaj najszybciej się nagrzewa? Ekonomicznie żeby się zgadzało w przyszłości. Pozdrawiam

  19. madchenevi pisze:

    Dzień dobry,

    Proszę o pomoc w wyborze płyt indukcyjnych.
    1. Potrzebuję płyty w cenie około 1500-1700 zł, w tej cenie jako, że można już kupić płyty z jednym polem łączonym oraz z niezależnym sterowaniem dla każdego pola – więc to są moje wymagania funkcjonalne.
    Biorę pod uwagę płyty: Electrolux EIV634 , EIS62443 , Whirlpool WF S7560NE albo Beko HII64700UFT bPro500?
    Którą z tych płyt wybrałby Pan ze względu na solidność, jakość itp.?

    Do tej płyty potrzebuję piekarnika, który będzie montowany pod płytą oraz okapu „tuba”. Ze względu na lodówkę ( LGGBV7180CPY ) piekarnik mógłby być z elementami stalowymi i okap również „stalowy”, ale jeśli nie będzie nic sensownego, to mogą być czarne.
    Piekarnik myślę o kwocie do 2000 zł. Chciałabym, żeby miał prowadnice teleskopowe oraz podstawowe funkcje jak pieczenie góra-dół, łatwe czyszczenie i wybrałam wstępnie:
    HISENSE BSA65334ABDG (czarny), BOSCH HBA554EBO albo jakiś GORENJE – który z serii Advanced byłby godny polecenia i żeby też ładnie wyglądał?
    Okap ma być przede wszystkim cichy i wydajny (bo będzie w kuchni połączonej z salonem o pow. łącznie do 25 m2)

    2. Potrzebuję również płyty tańszej, do sporadycznego korzystania „jak najtańszej” w zakupie, ale też w eksploatacji-jeśli można w przypadku płyt mówić o takim kryterium i takiej dość solidnej mimo ceny. Myślę o Amice PIE6540PTU3.0 lub wersji z połączeniem radiowym z okapem – czy warto kupić płytę w połączeniu z okapem? Jeśli tak to proszę o propozycję okapu, kuchnia ma około 12 m2.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Wskazana płyta EIS nie ma pola łączonego, najlepiej brać pierwszą EIV634 .
      2. Piekarnik Hisense świetny, to właśnie odpowiednik linii Advanced w Gorenje, Bosch prostszy, nieco gorzej wykonany, ale też funkcjonalny i nieźle pieczący, choć z mniejszą komorą i nieco bardziej tandetnym designem (chromowane wstawki na panelu). Z 2 strony gdy piekarnik montujemy nisko pod płytą – 2 tradycyjne pokrętła są wygodniejsze niż panele dotykowe.
      3. Co do okapu polecam sprawdzić katalog na okapykuchenne.pl – mają największy wybór, choć nie zawsze dobre ceny.
      4. Nowe modele Amica z serii 3.0 to dobre płyty, sporo poprawili, a jak na 980 zł to tylko brać.

  20. Kamil pisze:

    Witam, czy płyta Electrolux EIV634 ma swój odpowiednik w płytach z Ikei ? Zawsze to lepiej mieć więc gwarancji w cenie a nie dopłacać do wszystkiego.

  21. ToTom pisze:

    Witam Pana, planuję zakup płyty indukcyjnej 60 cm (do 2000 zł ).
    Zastanawiam się nad modelem Electrolux Slim-fit EIT614 – czy jest to dobry wybór czy moze istnieje jakiś inna lepsza propozycja?
    Zależy mi na prostym użytkowaniu i kilku kluczowych funkcjach, takich jak:
    – Pole łączone do większych garnków
    – Timer, aby nie przypalić potraw
    – Funkcja Booster do szybkiego gotowania
    – Dobra odporność na zachlapania, żeby łatwo ją było utrzymać w czystości
    – Jako opcja super jak by była odporna na kontakt z wodą (zachalapania). Chodzi mi o sytuacje, w której po kontakcie z wodą plyrta nie reeaguje lub wyświetla błędy.

    Z tego, co czytałem, Electrolux ma dobrą opinię. Jednak jestem otwarty na inne propozycje w podobnej cenie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ten model nie ma pola łączonego, a 4 oddzielne cewki, więc nie spełnia już pierwszego założenia. Resztę już tak, ale to trzeba przejść do modelu EIV634 lub jego klonów ( YIV634 , CIV634 itp).

  22. Marek pisze:

    Panie Krzysztofie, czy LIR60433B różni się od EIV634 kulturą pracy (głośność wentylatorów, pulsacyjność cewki itp.)? Nie zależy mi na sliderach ani na polu łączonym

  23. Alfreda pisze:

    Panie Krzysztofie, późno trafiłam na Pana stronę, a potrzebuję porady na cito. Chcę kupić płytę indukcyjną węższą niż 60 cm, najchętniej taką ok. 30 cm ewentualnie 45 cm. Proszę o pomoc, jaką kupić, by była cicha i dobra. Chciałabym by dostosowywała się do wielkości garnków. Sterowanie mogłoby być bezstresowe. Proszę o szybką pomoc w wyborze. Pozdrawiam

  24. Konrad pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    czy Pana zdaniem plyta indukcyjna TEKA IBF 64-G1 MSP BM jest warta zakupu? Wizualnie jest świetna. Pytanie tylko jak z jakością. Będę wdzięczny za pomoc 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To sprzęt designerski i za to się płaci. Cewki są – 2 pola łączone z cewek okta, sterowanie 4 sliderami też, jedynie system chłodzenia nie należy do najcichszych. Poza tym to ciekawa płyta.

  25. Emigrant pisze:

    Co najbardziej będzie zbliżone do Bora X Pure? Chcę indukcję z okapem min. 80 cm szerokości, zlicowana z blatem. Szkło matowe, z polami łączonymi – chociaż rzadko z tego korzystam – i bez względu gdzie postawie naczynia.
    Patrzyłem się na Electrolux/AEG i Bosch/Siemens ale tam nic nie ma podobnego.

  26. Kamil pisze:

    Poszukuję płyty do 3 tys. z dobrą kulturą pracy. Przebrnąłem przez kilkadziesiąt komentarzy i wynika z tego, że obecnie najlepszym wyborem będzie model Boscha PIX631HC1E a zaraz po nim Electrolux EIV654 / CIV654 ? Czy Bosch będzie miał również bardziej precyzyjne sterowanie, pomimo tego, że ma tylko 1 slider?

  27. Kamila pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    myślałam o zakupie płyty Bosha PIX631HC1E , którą polecał Pan już parokrotnie, ale zastanawiam się, czy jest jeszcze jakaś inna ciekawa płyta na rynku do 3200 zł. Najbardziej zależy mi na:
    – timerze
    – łączeniem pól tylko po jednej stronie – żeby nie było problemu z podgrzewaniem w dużych garnkach albo takich o niestandardowym rozmiarze
    – łatwym w użyciu sliderze, który nie wyprowadzi mnie z równowagi 😉
    – możliwości złapania małych średnic jak kawiarka (wiem, że z tym może być ciężko)

    Nie zależy mi na połączeniu z aplikacją czy okapem.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      PIX od Boscha będzie najlepszą taką płytą, spełniającą wszystkie 4 wymagania 🙂

      • Kamila1 pisze:

        Dziękuję 🙂 czy ta płyta PIX61RHC1E to jest to samo, tylko dedykowane dla ME?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Prawie, ta nie ma szlifu, więc nadaje się do zlicowania z blatem i nieco inne zaznaczenie pola łączonego.

        • Kamil pisze:

          Poprzednia płytę miałam firmy Samsung – 8 lat, zmieniając kupiłam w/w licząc, że będzie to coś lepszego. Płyta użytkowana od 7 dni, w porównaniu do Samsunga, używając tych samych garnków, płyta szybko się rysuje. Pola grzeją prawidlowo. Duży plus to są półstopnie. Co do wydajności, szybko „gotuje wodę”. Mam nadzieję że posłuży dłużej niż 5 lat. W innym wypadku nie różni się niczym niż płyta za 1500 zł . Czyszczenie tej płyty to jest dramat.

          Co Pan na taki komentarz do tej płyty ? Byłem na nią zdecydowany ale teraz nie wiem czy nie lepiej wziąć Electroluxa EIV644 lub EIV634 .

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Samsung ma szkło EuroKera, Bosch Schott Ceran, oba wykonane w tej samej technologii, więc nie ma różnic pod względem twardości, czy rysowania, wręcz raczej to częściej to lekko matowe wykończenie w EuroKera Samsunga i Electroluxa jest uznawane a bardziej się rysujące. Każdy może mieć własne, inne odczucia, ale moim zdaniem to lekko przesadzona opinia.

          • Kamil pisze:

            Bosch PIX631HC1E, ELECTROLUX EIV644 czyli rozumiem że w tym przypadku brać Boscha ?

  28. Pawel pisze:

    Dzień Dobry Panie Krzysztofie, jest Pan najlepszym fachowcem w sieci – Pana opinie są bardzo obiektywne. Mamy już 3 sprzęty dzięki Panu i jesteśmy zadowoleni. Ostatnio po roku pękło nam szkło w płycie Electrolux EiS62441 po upadku pokrywki, zastanawiamy się czy naprawiać, czy zamienić na Bosch: PVQ631HC1E (4×2,5(3,7)kW). Z Electrolux SenseBoil praktycznie nie korzystaliśmy – 5-10 razy w ciągu całego roku. Ciągle używaliśmy PowerBoost bo mamy duże garnki i patelnie – wtedy płyta Electrolux strasznie wyje (Cewki). Dlaczego Bosch- wyższe moce pól indukcyjnych bez PowerBoost i z PowerBoost. Czujnik smażenia – chyba użyjemy częściej niż SenseBoil. Podobno Bosch jest głośniejszy od Electrolux – z tego co od Pana się nauczyłem, to chodzi o to, że Bosch ma jeden wiatrak a Elecrtrolux 2 – więc chodzi o chłodzenie. Dodatkowo napisał Pan w jednym z komentarzy, że cewki Bosch/Siemens są najcichsze.
    Czyli czy naprawiać Electrolux EiS62441 , czy ten Bosch PVQ631HC1E też jest wart uwagi?
    Nigdzie w sieci nie ma informacji ile kosztuje wymiana szkła w płycie, płyta jest wciąż na gwarancji.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      System wentylacji Boscha jest faktycznie nieco głośniejszy od Electroluxa, ale to i tak bardzo dobry poziom w porównaniu do innych firm, za to w tych nowych modelach Boscha cewki będą pracować nieco stabilniej, ciszej, więc ostatecznie powinno być na plus biorąc pod uwagę gotowanie na maksymalnej mocy i PowerBoost.
      Szyba do tej płyty Electroluxa to koszt od 800 do 1000 zł + koszt jej wymiany, więc może wyjść mniej więcej 50% wartości nowego modelu Boscha – czy warto? To już musi sam Pan sobie odpowiedzieć na to pytanie – osobiście raczej wolałbym sprzedać płytę Electroluxa bez szkła na części – spokojnie odzyska się mniej więcej 800 zł i kupiłbym nowego Boscha.

      • Pawel pisze:

        Dziękuję za Pana komentarz. Kupiona i zainstalowana płyta: Bosch PVQ631HC1E , w porównaniu do Electroluxa na co dzień jej prawie nie słychać, to tak jakby w skali 1-10 (1 to najciszej) Electroluxowi dać 10, to Bosch ma 3-5. Jeśli płyta się bardzo nagrzeje to faktycznie wiatrak jest głośniejszy, ale na co dzień przy codziennym gotowaniu/smażeniu się nie załącza lub go nie słyszymy. Ustawianie temperatury na jednym polu bardzo przydatne, będziemy korzystać dużo częściej niż z SenseBoil Electroluxa – (Steki w końcu wychodzą idealne na Bosch). Nagrzewanie bardzo szybkie, do tej pory codziennie musieliśmy korzystać z boost na Electroluxie, to w Boschu nie skorzystaliśmy ani razu jeszcze (5 dni użytkujemy już) – czyli w ogólnym rozrachunku pomimo mocniejszych pól, to wyjdzie taniej za prąd (mniejsze zużycie bo nie potrzeba boosta).

  29. Tomek pisze:

    Chyba nie mogę dać odpowiedzi na Pana komentarz ze względu na dozwoloną liczbe zagnieżdzeń – https://www….ent-193738

    Chciałem zapytać jak działa integracja płyty Samsunga z okapem Samsunga – widziałem, że narzeka Pan na analogiczne rozwiązanie Electroluxa Hob2Hood jako włączające się w niechcianych momentach.
    Czy tutaj działa to lepiej?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To kwestia indywidualna, mi przeszkadza samoodpalający się okap przy prawie każdym działaniu na płycie – przy podłączeniu kominowym, jakiś tam wyciąg przy wyłączonym okapie zawsze jest, więc okap odpalam, tylko gdy gotuje się coś smrodliwego lub przy smażeniu.

  30. Marcin pisze:

    Dzień dobry.. Mam jedną zagwozdkę. Płyty indukcyjne elektroluxa slim fit można zabudować w wąskim blacie, czyli np blat HPL 12 mm. Jeżeli jednak pod płytą chcę zabudować piekarnik, to i tak muszę postawić na blat o grubości minimum 28 mm. Dobrze czytam instrukcję? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dobrze lub po prostu obniżyć piekarnik i dodać maskownicę między blatem i górną listwą piekarnika.

  31. Monika pisze:

    Panie Krzysztofie, w cenie do 2000zł wybrać EH631HFC1M , PVS631HB1E czy może całkiem co innego? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml