Potrzebna ci dobra płyta indukcyjna do zabudowy? Przeczytaj nasz poradnik, w którym podpowiadamy, jakie parametry powinna mieć solidna płyta indukcyjna w 2021 roku i na co zwrócić uwagę w czasie zakupu, żeby później nie żałować.
W dobie nowoczesnego budownictwa odchodzi się od przyłączy gazowych. Coraz częściej rynek pierwotny mieszkań, szeregowców, bliźniaków, czy domów jednorodzinnych oferuje tylko i wyłącznie przyłącza prądowe. Jest to główny powód, dla którego płyta indukcyjna do zabudowy staje się coraz popularniejszym wyborem w Polsce.
Przy okazji polecam zerknąć na inne poradniki:
Jeśli szukasz konkretnego, wartego polecenia modelu, zobacz mój najnowszy TOP-10 płyt indukcyjnych. Tymczasem jednak zabierzmy się za tytułowe pytanie.
Zamiast tradycyjnego elementu grzejnego w postaci grzałki lub palnika gazowego, płyta indukcyjna posiada cewki elektromagnetyczne znajdujące się zaraz pod szkłem zewnętrznym. Technologia ta wymaga stosowania naczyń będących ferromagnetykami, czyli takimi, które przyciągają magnes.
Indukowanie prądów wirowych spowodowane jest zamianą energii elektrycznej na cieplną. W taki sposób „podgrzewany” jest garnek i to z falowości tego zjawiska wynika sekwencyjność podawanej temperatury – im wyższy poziom wybrany na płycie, tym częściej wysłane są fale.
Podstawową zaletą płyty indukcyjnej jest czystość i bezpieczeństwo – szkło nie jest nagrzewane, więc nie ma ryzyka oparzenia się, ani przypalenia tego, co wykipi z garnka. W stosunku do zwykłej płyty ceramicznej indukcja nagrzewa się znacznie szybciej – nawet trzykrotnie, a to oznacza mniejszy rachunek za prąd!
Sporą wadą indukcji jest wysoka cena zakupu w stosunku do płyt gazowych (500 – 800 zł), czy ceramicznych (600 – 1000 zł). Indukcje z ciekawymi funkcjami zaczynają się od 1300 zł, a średnio kosztują ok. 1700 zł.
Niestety, za ceną nie idzie trwałość – indukcja to najbardziej wadliwy rodzaj płyty grzewczej. Z uwagi na sporą ilość elektroniki i systemu chłodzenia, średnia żywotność urządzenia to od trzech do siedmiu lat.
Z uwagi na występowanie systemu chłodzenia, płyta generuje hałas porównywalny z komputerem stacjonarnym pod obciążeniem. Bardzo ważną kwestią jest też sposób montażu płyty w meblach. System chłodzenia wymaga dostępu do powietrza, więc przed zakupem warto sprawdzić czy nasze meble spełniają wymogi producenta.
Płyty indukcyjne występują we wszystkich możliwych rozmiarach, od jedno- czy dwupalnikowych o szerokości 30 cm, przez najpopularniejsze rozwiązanie mające 60 cm szerokości z czterema polami, po płyty szerokie (70 i 75 cm), też z czterema polami. Największe płyty mają aż pięć pól i występują w rozmiarach 77 i 90 cm szerokości. Największe mogą mieć nawet sześć pól grzewczych.
Najprostszą kwestią jest głębokość – większość płyt na rynku ma głębokość 51-52 cm i grubość 5,5-4,4 cm. Także wymiary wewnętrzne są w miarę standardowe – dla najpopularniejszego rozmiaru zewnętrznego 51,8 x 59 cm jest to 49 x 56 cm.
Oczywiście istnieją też inne rozmiary, jak modele popularne na rynkach zachodnich: 90 x 40 cm (trzy pola indukcyjne), czy nawet płyty o szerokości 120 cm.
Moc płyt indukcyjnych mieści się w zakresie 2,8 – 12kW. Najniższa moc zarezerwowana jest dla płyt podłączanych pod jedną fazę, a moc od 4,7kW do 12 kW to już typowe podłączenie dwu- lub 3-fazowe (tzw. „siła”).
W najpopularniejszych modelach siłowych moc indukcji to 7,2 kW (Gorenje, Samsung, Beko, Whirlpool) lub 7,4 kW (Electrolux, Amica i droższe modele Boscha i Siemensa). Wyjątkiem są tu płyty niemieckich producentów Boscha i Siemensa. Na naszym rynku większość modeli ma moc 6,9 kW, więc są słabsze od konkurencji. Dla porównania na rynku niemieckim praktycznie wszystkie płyty siłowe tego koncernu mają moc od 7,4 kW wzwyż.
Największe modele płyt, posiadające pięć lub sześć pól mogą osiągać moc w granicach 10-12kW, a to już wymaga podłączenia pod wszystkie trzy fazy.
W wielu poradnikach możecie spotkać informację, że stosuje się dwa rodzaje szkła – ceramiczne i zwykłe szkło hartowane. Nie do końca jest to prawdą. 99,9% płyt posiada szkło ceramiczne dwóch światowych potentatów: EuroKera (mała literka „k” w narożniku) i Schott Ceran.
Obie główne firmy pochodzą z Europy: Schott Ceran z Niemiec, a EuroKera z Francji i jedyne co je różni to wykończenie – obie wykonano w połysku, lecz w płytach EuroKera trochę mniej jest to widoczne. Istnieją jeszcze producenci chińscy produkujący szkło ceramiczne i z uwagi na dobry stosunek ceny do jakości, zdobywają coraz większą popularność.
Płyta indukcyjna może zostać wykończona na trzy sposoby: są to metalowa ramka wokół szkła, szkło frezowane na rantach, oraz brak frezu. Pierwszy rodzaj ma dwie zalety – zabezpiecza szkło przed ukruszeniem i nadaje płycie delikatnego wgłębienia (gdy coś wykipi, zostaje na płycie, a nie leci od razu poza urządzenie). Wadą płyt z ramką jest trudność w czyszczeniu metalowego elementu.
Drugie rozwiązanie ma mieć walor estetyczny przy najprostszym sposobie montażu płyty – na blacie. Trzecie opcja jest idealna gdy mamy możliwość pełnej zabudowy płyty w blacie – indukcja będzie zlicowana z blatem, a nawet lekko obniżona. Dzięki takiemu osadzeniu płyty, nie ma ryzyka zbicia narożników i zyskujemy przedłużenie blatu, bez rantów.
Osobiście polecam to ostatnie rozwiązanie – wymaga znalezienia dobrego stolarza i paru złotych więcej za montaż, ale efekt i komfort pracy jest niezastąpiony.
Istnieją trzy rodzaje pól w płytach indukcyjnych. Najczęstszym jest zwykłe pole okrągłe o rozmiarze od 14 cm do 26 cm. Następnie mamy pola prostokątne o wymiarach zbliżonych do kwadratu np.: 22 x 19 cm (czasem z zaokrąglonymi narożnikami). Pola te stosuje się w celu łączenia powierzchni grzewczej np. dla brytfan lub innych dużych garnków.
Ostatni rodzaj pól to coraz częściej spotykane pola łączone z wielu cewek w kształcie owalu lub prostokąta. Jedno pole składa się z dwóch prostokątnych cewek dających obszar podobny do kwadratu. Rozwiązania te stosowane są w drogich płytach i mają dawać jeszcze bardziej równomierne podgrzewanie naczyń, a także dowolność miejsca, w jakim postawimy naczynie.
Producenci płyt indukcyjnych stosują dwa typy sterowników w kilku konfiguracjach. Podstawowy programator posiada sterowanie plus/minus – jeśli chcemy ustawić 9 poziom mocy, musimy 9 razy nacisnąć na „plus”, lub go dłużej przytrzymać, aż pole osiągnie pożądaną wartość.
Sterownik ten może występować w dwóch wariantach. Podstawowy posiada jeden manipulator +/- do wszystkich pól – jeśli chcemy zmienić poziom mocy na czterech polach, musimy przeklikać każde pole po kolei (wybór pola, ustawienie mocy i tak cztery razy).
Lepszym wariantem (wygodniejszym) jest posiadanie czterech manipulatorów +/- do każdego pola osobno – aby ustawić poziom mocy na czterech polach, wystarczy cztery razy przeklikać znak + na każdym manipulatorze osobno – nie ma potrzeby wcześniejszego wyboru pola, które chcemy zmienić. Rozwiązanie z czterema osobnymi sterownikami stosuje głównie Electrolux, lecz ostatnio paru innych producentów pokazało pojedyncze modele z tym wygodnym programatorem (Beko, Amica).
Drugi rodzaj programatora stosowanego w indukcjach to tzw. „slider” – kropki lub liczbowe poziomy mocy ustawione w linii lub w kształt wycinka koła. Aby wybrać poziom mocy wystarczy przesunąć palcem po skali, lub od razy wybrać liczbę/kropkę.
To rozwiązanie też występuje w wersji pojedynczej – jeden slider do wszystkich czterech pól (więc przy zmianie mocy na kilku polach trzeba najpierw wskazać pole, na którym chcemy dokonać zmiany), jak i poczwórnej – od każdego pola osobny sterownik, brak potrzeby wskazywania pola na którym działamy.
Osobiście uważam, że ostatnia opcja jest najwygodniejsza i kupując teraz płytę indukcyjną wybierałbym wśród modeli z tym właśnie rozwiązaniem. Cztery slidery posiadają wszystkie droższe płyty Electroluxa (najtańsza kosztuje 1500 zł), Amica ma w ofercie kilka płyt z tym rozwiązaniem (oznaczenie S4 w nazwie modelu), a od niedawna także Beko i Whirlpool. 4 sliderów nie znajdziemy w Samsungu, Gorenje, Boschu, ani Siemensie.
Paru producentów pokazało w ostatnich latach indukcje z programatorami obrazkowymi – małymi wyświetlaczami, lecz rozwiązanie to nie należy do zbyt wygodnych i miewa problemy z podstawowym działaniem.
AutoBridge – automatyczne łączenie pół. Płyta sama wykrywa większe naczynie położone na dwóch cewkach i sama łączy je w jedno pole, sterowane za pomocą jednego poziomu mocy. W tańszych płytach z polem łączonym, można połączyć pola manualnie.
Booster (Power Booster) – szybkie gotowanie. Płyta na krótki czas „odpala” maksymalną moc cewki dla przyspieszenia gotowania. Dobre płyty potrafią zagotować 2 litry wody w 3 minuty.
Timer – ustawienie czasu danego pola.
Pauza – możliwość wstrzymania pracy płyty (zatrzymuje się timer lub program gotowy). Po ponownym wciśnięciu przycisku, płyta będzie kontynuować pracę.
Hob&Go – automatyczna rozpoczęcie pracy płyty po położeniu garnka na płycie (funkcja ta różnie jest nazywana przez producentów).
Wykrywanie obecności i wielkości garnka – podstawowa cecha indukcji. Działa tylko tam, gdzie postawimy garnek, a nie na całym polu. Im droższa płyta, tym lepiej ta funkcja działa. W tańszych płytach trzeba zająć przynajmniej 60% cewki, aby garnek został wykryty, a w droższych może to być tylko 30%.
Programy gotowe – najczęściej są to zaprogramowane temperatury gotowania. W najdroższych płytach można spotkać specjalne programy do naleśników, jajek, czy potraw wymagających precyzji temperatury i czasu.
Wskaźnik ciepła resztkowego – zamiast poziomu mocy na wyświetlaczu pojawi się litera H od angielskiego heat (ciepło). Symbol ten informuje, że szkło może być nagrzane od garnka. Funkcja ta działa zazwyczaj od 45 stopni.
Blokada płyty – prosta kombinacja sensorów blokująca działanie płyty. Dobre rozwiązanie przy małych dzieciach.
Check Pot – rzadko spotykana funkcja, ostatnio obecna w płytach Amica. Płyty sprawdzi czy nasze garnki nadają się do użytku. Wynik zostanie pokazany w procentach.
Łącznie z okapem – sporo płyt Electroluxa i kilka wybranych Amiki posiada opcję współpracy z okapem. Płyta dostosuje moc okapu do poziomu mocy płyty.
Zdalne sterowanie – najwyższe modele płyt indukcyjnych wyposażone są w moduły WiFi – sterować „kuchenką”, można z dowolnego urządzenia z systemem iOS lub Android.
Czujnik gotowania/smażenia – funkcja pilnująca efektów gotowania – nie pozwoli na wykipienie wody, a w bardziej zaawansowanej formie, daje nam wybór pomiędzy kilkoma poziomami wysmażenia potrawy. Funkcja znana z płyt 2 koncernów: Bosch/Siemens i Electorlux/AEG.
Wybór dobrej płyty indukcyjnej wydaje się trudny z uwagi na setki dostępnych produktów. W rzeczywistości nie ma wielu różnic między poszczególnymi producentami.
Najwięcej zapłacimy za płyty Boscha, Siemensa, Electroluxa, AEG i Samsunga – dobra płyta to wydatek min. 1800 zł. W Beko, Amice, Whirlpoolu, czy Gorenje porządną indukcję kupimy już za 1200 zł.
Przy podejmowaniu decyzji zakupowej nie warto kierować się starą zasadą, że droższy produkt powinien być lepszy jakościowo. Niestety, te czasy minęły. Kupuj rozsądnie.
Jeśli zastanawiasz się, jakie modele mogę szczerze polecić, koniecznie zajrzyj do mojego TOP-10 płyt indukcyjnych, który niedawno pojawił się na agdManiaK.pl.
Dla miłośników pieczenia i grillowania mamy dwa konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych piekarników wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować. Jest też coś dla miłosników pary – ranking najlepszych piekarników parowych.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Szukasz pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek. Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
W środę 27 listopada o godzinie 7:00 Oficjalny sklep Allegro wrzuci genialną ofertę na Roborock…
W ostatnim tygodniu listopada mamy kumulacje dobrych okazji na ekspresy do kawy – wszyscy korzystają…
Z okazji nadchodzącego Black Friday wystartowała nowa pula promocji na AGD w największych sieciach, a…
Pełnowymiarowa pralka Bosch WAN2425EPL doczekała się dobrej przeceny w RTV EURO AGD - bez kombinowania,…
Szybkie programy prania są innowacyjnym rozwiązaniem w urządzeniach AGD, które odpowiada na potrzeby współczesnego, zabieganego…
Sprawdzamy i porównujemy dwa najnowsze odkurzacze pionowe - Dreame Z30 i Dreame Z20. Czym się…
Komentarze
Najbardziej jestem za Electroluxem ma jednak słabe opinie jeśli chodzi o jakość szyby, znajomi mają i też narzekają że porysowana, to właściwie jedyny zarzut. Czy np Samsung pod tym względem jest lepszy?
Każda się rysuje i szkło Electroluxa nie jest gorsze od innych jedynie ma nieco inny, bardziej matowy wygląd i przez to bardziej te rysy widać niż na SchottCeranie w pełnym połysku, ale ilość rys na obu jest taka sama, to normalne. Szajsung korzysta z tego samego szkła co Electrolux, więc nie może być lepszy, czy gorszy.
Witam, jestem przed zakupem pierwszej płyty indukcyjnej, wstępnie wybrałam cztery modele:
Gorenje IT43sc7
Whirlpool WBB8360NE
Samsung z łączonym polem Flex zone NZ64B5045FK
Electrolux EIV634
Który warto wybrać? Zależy mi przede wszystkim na dobrym polu łączonym i wygodnym sterowaniu sliderowym. Czy którąś z nich może Pan polecić?
Gorenje, Samsung i Whirlpool mają gorsze sterowanie +/-, Electrolux wygrywa 4 sliderami i dłuższym polem łączonym.
Witam, chciałbym zakupić indukcję w cenie maksymalnie ok. 2000 zł, możliwą do zlicowania z blatem. Patrząc po Waszym rankingu top 10 rozważałem płytę Beko, ale opinie do ich płyt są mieszane, również tutaj w Waszych komentarzach widzę wątpliwości. Widzę za to dużo dobrych słów o płytach Siemensa. Cenowo i pod kątem możliwości montażu zgadza mi się jeszcze jeden Smeg. Będę wdzięczny za pomoc w wyborze między trzema poniższymi opcjami:
Siemens: https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/siemens-eh601feb1e.bhtml - tu przemawia do mnie sama marka (kojarzę ją jako solidną, także tu na stronie ma raczej dobrą prasę)
Beko: https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/beko-hii64700quft-bpro500.bhtml - podoba mi się opcja z oddzielnymi sliderami do regulowania każdego palnika, ale widzę w komentarzach dużo wątpliwości do marki. Z opiniami w sieci też różnie
Smeg: https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/smeg-si2641d.bhtml - zgadza się cenowo, marka teoretycznie pewna
Ewentualnie przyjmę sugestię jakiejś alternatywy. Kluczowa jest dla mnie możliwość zlicowania z blatem, zmieszczenie się w wymiarach (na odcinku 60x60), zmieszczenie się sensownej cenie (maks. 2300?). Optymalnie coś dostępnego w EURO RTV AGD.
Jeśli z polem łączony to Electrolux KIV634I , a jeśli bez to wskazany Siemens.
Dzień dobry, mam do wyboru indukcję Whirlpool WL B3360 NE i Electrolux EIV634 , czy którąś z nich poleca Pan bardziej? Czy Whirpool posiada 4 dotykowe slidery z wyborem mocy bo nie moge się doczytać? Whirpool jest nieco tańszy ale jakoś bardziej do mnie przemawia...
I drugi wybór: okap. Między Maan Ares 60 i Kernau KBH 08501 X . Kernau ma więcej bajerów np. pilot ale wydaje mi się że Maan ma większą wydajność, a z drugiej strony jest głośniejszy. Czy duże są różnice między tymi okapami? Zależy mi żeby był wydajny i w miarę cichy. Z góry dziękuję :)
Zdecydowanie Electrolux - lepsze sterowanie sliderowe (Whirlpool ma +/-), większy rozstaw pól i cewki 21 cm na polu łączonym a nie 18 cm.
Okapy oba dobre, różnice sama Pani znalazła, więc wybór prosty - cichszy z bajerami, czy mocniejszy, ale nieco głośniejszy.
Dziękuję bardzo 🙂 Ale ogólnie indukcja Electrolux jest ok w tym przedziale cenowym? Czy szukać jeszcze czegoś innego w podobnej cenie? Jeszcze raz dziękuję za pomoc 🙃
Jedne z lepszych.
A czy może Pan coś powiedzieć o piekarniku Gorenje BOSB6737E06X ? Sprzedawca polecił mi go wraz z mikrofalą Gorenje BMI201AG1X . Czy to dobry wybór? Czy może warto wziąć coś innego / lepszego (w cenie do ok. 1700 zł)?
Piekarnik podstawowy, seria Essential, ale ma to co trzeba przy braku większych wymagań. Mikro jest ok. choć w słupku średnio wygląda z tą serią piekarników - za dużo inoxu, do tego mała pojemność 20 litrów - lepiej celować w 23-25. Moc ok, choć najlepsze mikro mają 900 W.
Mnóstwo jest tych piekarników 🙈 ale zdecydowałabym się chyba jednak na Gorenje, chyba w miarę rozsądnej cenie można tu kupić bardzo dobry piekarnik.
Biorę jeszcze pod uwagę te:
GORENJE BO76SYW
GORENJE BPSA6747A08WG OptiBake
GORENJE BSA6737ORAW
Wszystkie występują w wersji srebrnej ale na stronach sklepów kolor opisany jest jako biały... czy rzeczywiście jest bardziej biały niż srebrny? (raczej na żywo ciężko będzie gdzieś zobaczyć przed zakupem a białego nie chcę). Czym one się różnią, czy warto brać OptiBake (jest najdroższy)? Fajna jest funkcja zapiekanka (bardzo dużo robimy) czy we wszystkich występuje?
Najbardziej podoba mi się wygląd OptiBake choć jeśli o to chodzi to BSA6737ORAW też mógłby być. Tylko co z tym kolorem...?
Czy jeszcze ewentualnie coś innego srebrnym kolorze mógłby Pan polecić?
Zależy mi też na cichym zamykaniu i chłodnej szybie.
No i do kompletu jaka mikrofala o pojemności jednak większej?
Ma tu Pani 3 serie stylistyczne:
BO76SYW to Simplicity, lecz ma już następcę BOS6737SYW - proste piekarniki z termoobiegiem, prowadnicami teleskopowymi, świetnym programatorem i ten design - moim zdaniem to najładniejsze piekarniki na naszym rynku w normalnej cenie.
BPSA6747A08WG - to linia Advanced z nieco bardziej rozbudowaną elektroniką należącą do jednych z najbardziej intuicyjnych na rynku. Dodatkowo ma prymitywny system wspomagania pieczenia parą bez generatora pary.
BSA6737ORAW - kolejna po Simplicity seria designerska Ora Ita ze specyficznym, wielkim uchwytem i prostym sterowaniem z 2 pokrętłami, wyświetlaniem temperatury na programatorze i z prostym wspomaganiem pieczenia parą bez generatora pary.
Realnie każdy z nich jest świetny, najwięcej oferuje Advanced, ale Simplicity i Ora Ito są po prostu piękne :)
Sam gdybym nie miał w planach zakupu zaawansowanego piekarnika parowego, to pewnie kupiłbym Simplicity.
Wszystkie wymienione to białe szkło ze srebrnymi dekorami/uchwytami.
A czy mógłby Pan coś polecić jeśli chodzi o komplet piekarnik + mikrofala, żeby ładnie sie prezentowało razem ale właśnie ze srebrnym kolorem? Dobry mocny piekarnik z fajnymi funkcjami,funkcją pary i wygodnym sterowaniem? Mikrofala w sumie służy nam głównie do podgrzewania, sporadycznie do rozmrażania więc cudów nie musi być 🙂 do tej pory miałam ok. 20 letniego Samsunga który super podgrzewa tylko obudowa się już sypie... wiec bardziej chodzi o to, żeby też była na "dłuższą" chwilę, bez awarii....
Tak w budżecie ok 3000 zł żeby komplet się zamknął.
Dziękuję 🙂
Gorenje ma zestawy głównie czarne, lub białe. Srebrne wstawki w piekarnikach są, ale za to mikrofale o dobrych parametrach to znowu modele czarne, lub białe. Tylko seria Ora Ito ma mikro czarne z dużym, srebrnym uchwytem BM235ORAB i do kompletu piekarnik BSA6737ORAB , lub BOP747ORAB .
Do serii Advanced, która ma piekarniki białe, czarne i czarne ze srebrnymi dekorami jest 1 mikrofala ze srebrnym dekorem u dołu BMX201AG1BG , ale to znowu mała pojemność, średnica talerza, więc w tej serii lepiej iść po prostu w czarną mikro jak tu: BSA6747A04X + BM251SG2BG .
Seria Simplicity to tylko w pełni czarne sprzęty, lub białe z srebrnym uchwytem.
Po prostu w tej firmie brakuje srebrnych mikro.
Zamiast piekarnika BSA6747A04X sprzedawca polecił mi Gorenje BPS6747A06X . Tamtem podobno się już kończy a ten jest podobny. Czy on ma funkcję pary? Co Pan o nim sądzi?
Zamiast funkcji parowej ze zbiornikiem ma czyszczenie pyrolityczne i o 1 prowadnicę mniej. Wodę można wylewać na dno i efekt będzie podobny.
Ale to dobry piekarnik? Czy warto do niego dokładać kilkaset złotych w stosunku do wyjściowego Gorenje BOSB6737E06X?
To ta sama seria, różnica tylko funkcji, więc samodzielnie musi Pani zdecydować, które opcje woli.
Dzień dobry :)
Jestem na etapie poszukiwania płyty indukcyjnej do mieszkania. Po przejrzeniu produktów różnych marek zastanawiam się miedzy samsungiem a electroluxem. Ze względu na to ze jest to mieszkanie interesują mnie płyty 60 cm. Dałam się przekonać marketingowi samsunga, rozwiązanie z magnetycznym pokrętłem wydaje mi się praktycznym rozwiązaniem, z którego faktycznie bym korzystała. Do tego pole flex grid plus podzielone na 4 cewki wydaje się być użyteczne, ze względu na to ze gotujemy również w mniejszych naczyniach, a tez wydaje się ze pokrycie powierzchni pod naczyniem prostokątnym jest większe niż w przypadku dwóch cewek Electroluxa. Natomiast funkcja sense boil wydaje mi się mało przydatna. Z drugiej strony jakość urządzenia jest dla mnie równie ważna, a mam wrażenie, ze electrolux będzie bardziej niezawodny od samsunga. Czy może Pan któreś z tych płyt polecić lub powiedzieć na co zwrócić uwagę?
Electrolux eis62441
Samsung nz64b6058gk
Samsung nie należy do moich ulubionych producentów płyt, cenię sobie znacznie bardziej Electroluxa/AEG i Boscha/Siemensa. SenseBoil też uważam, za mało praktyczny, podobnie jak to pokrętło magnetyczne - slidery jednak wygodniej się obsługuje, zwłaszcza gdy są osobne dla każdego pola. Pod względem 4 cewkowego pola łączonego, Electrolux też ma takie płyty, przykładowo: EIV654 .
Czy do 3000 jest jakaś lepsza płyta 70-80CM z większym polem niż IKE74471IB od AEG? Nie musi mieć 5 pól
Bosch PVS851FB5E
Samsung NZ84F7NC6AB
2 płyty z dużą cewką poniżej 3000 zł, czasem też coś z Teka da się wyrwać w tym budżecie.
A generalnie podana płyta AEG jest w porządku? Mam na myśli rzeczy bardziej wtórne takie jak usterkowość, czy zdecydowanie warto w okolicy 3000 patrzeć na inne?
Tak to jedna z lepszych płyt w tym rozmiarze i z polem łączonym z 4 cewek.
Witam. Poszukuję płyty indukcyjnej z funkcja czujnika gotowania/smażenia, którą można wstawić do blatu kompaktowego 12mm grubości. Nie potrzebuję pól łączonych, ale ważna jest cicha praca. Czy mógłby pan polecic jakieś modele z Electroluxa lub Siemensa - czy obie filmy są produkowane w Niemczech?, (mój dotychczasowy Siemens przetrwał 17 lat :)
Siemens każdy, a Electroluxy mają kilka miejsc produkcji. Każda firma ma kilka rodzajów tych sensorów, więc warto najpierw poczytać na ich stronach i wybrać ten który spełnia wymagania :)
Zastanawiam się nad wyborem miedzy płytami indukcyjnymi:
Siemens EH675FFC1E i Bosch PVS651FC5E .
Poza metalową ramką i minimalnymi różnicami w wymiarach i mocą przyłączeniową nie zauważyłam różnic.
Czy są jakieś różnice w parametrach i funkcjach które przeważają na rzecz któregoś z modeli.
Proszę o pomoc z rozszyfrowaniu różnic.
Totalnie inne pola indukcyjne, inaczej umieszczony slider (w Siemensie na skosie szkła), Bosch ma wyrysowaną pełną skalę 17 poziomów na sliderze, a Siemens nie, oba mają sensor smażenia.
W Pana opinii, która lepsza?
Obie dobre, ale z uwagi na różne pola łączone, Bosch daje opcję położenia dużej brytfanny, a Siemens ma tylko pole rozszerzane, gdzie to rozszerzenie ma dużo mniejszą moc realną. Sterownik też wolałbym raczej z Boscha, więc pewnie to ich płytę z tych 2 wybrałbym.
Dziekuje
Proszę o podpowiedź w wyborze dobrej płyty indukcyjnej.
Istnieje możliwość podłączenia do 3 faz, szerokość 60 cm, blat płyty laminowanej (czy jest możliwość montażu na równi z blatem?)
Dobrze aby sterowanie pól było oddzielnie (ale nie koniecznie), jedno pole większe z możliwością poszerzenia, szkło Shott Ceran (czy lepsze?)
booster, wykrycie małych garnków, kolor czarny, Mało awaryjna.
4 sterowniki, pole łączone to najlepiej Electrolux/AEG od modelu EIV634 w górę. Szkło EuroKera, też dobre. Z innych, ale z 1 sterownikiem świetne są modele Boscha/Siemensa z 4 cewkowym polem łączonym.
Dziękuję, a co Pan sądzi o płytach TEKA. Czy są warte uwagi? Ewentualnie jakie modele.
Czy mógłby Pan polecić jakieś modele Bosch Siemens?
(czy wszystkie modele Bosch Siemens są 1 sterownikiem innych nie produkują czy tylko na naszym rynku ich nie ma)?
Jeszcze jedno, które z płyt: Electrolux/AEG , Boscha/Siemensa czy TEKA, mają niższe koszty ewentualnych napraw (części i dostępności serwisu). Pozdrawiam
W GORENJE IT645BCSC znalazłam funkcje zabezpieczenie przed przegrzaniem. W innych modelach tego nie znalazłam. Czy tylko GORENJE to stosuje, czy jest to inaczej nazwane.
Czy jest to warte uwagi?
Co Pan może powiedzieć na ten temat. Funkcja wydaje się być wartościowa zważywszy, że jak można wyczytać w różnych materiałach nt awarii płyt indukcyjnych, to w znacznej części są one wynikiem przegrzania. Tak przynajmniej donosi "internet".
Chodzi mi bardziej o to czy Electrolux Slim-fit SenseBoil EIS62441 i Boscha PVS651FB5E , PVQ651FC5E można uznać za porównywalne w z wyjątkiem wskazanych przez Pana różnić?
Tak, to porównywalne płyty, choć z innymi bajerami, innym układem pól, sterownikiem...
Czy Electrolux Slim-fit SenseBoil EIS62441 jest dobrym wyborem?
Który model Boscha można porównać z Electrolux Slim-fit SenseBoil EIS62441 ?
(Bosch PVS651FB5E , PVQ651FC5E ) ewentualnie jaki inny model boscha.
To płyta jak polecany EIV634 tylko z czujnikiem gotowania SenseBoil, Bosch bardziej skupia się na sensorach smażenia, ma krótsze pole łączone i pojedynczy slider zamiast 4 osobnych, więc to już kwestia preferencji jaki chce się układ, który sterownik komuś wydaje się wygodniejszy.
Dziękuję.
Każda płyta posiada takie zabezpieczenie.
Nie jest to poziom droższych modeli Boscha/Siemensa, czy Electroluxa/AEG, ale w półce cenowej do ok. 2500 zł mogą śmiało z nimi konkurować, mając na uwadze nieco większą głośność pracy (nadal lepszą od Amici, Beko).
W BSH dobre są już od modelu Bosch PIE631FB1E z sliderem i bez pół łączonych, a z fajniejszych to każda z 4 cewkowym polem łączonym jak Bosch PXE601DC1E i w górę. Bosch nie lubi się z odzielnym sterowaniem, za to ich slider daje największą precyzję z 17 poziomami mocy - mają wyrysowaną pełną skalę :)
Serwisowo Teka jest nieco tańsza od pozostałych z zapytania, ale i tak koszty przy indukcjach są bardzo wysokie, więc najczęściej naprawy po gwarancji są nieopłacalne.
Dziękuję, Czy dobrze zrozumiałam, Bosch 4 sterowniki stosuje ale w droższych modelach, Czy Tak.
A co Pan może powiedzieć o GORENJE IT645BCSC , porównując proponowanymi z modelami Elektroluxa czy Boscha?
Zależy mi na modelu z funkcjami przydatnymi (nie bajerami) które jednocześnie wpływają na energooszczędność
pozdrawiam
Bosch nie stosuje 4 sterowników w żadnych płytach dziś dostępnych w sprzedaży - możemy mieć 1 slider z białym nadrukiem, lub szerszy 1 slider widoczny dopiero po włączeniu płyty z czerwonym podświetleniem LED. Gorenje to nie poziom BSH, czy Electroluxa, ale porządna średnia półka na poziomie Samsunga i Whirlpoola, lepsze od Amici, Beko i Candy. W indukcji warto mieć min. 1 pole łączone i sterowanie sliderowe - to takie minimum funkcjonalne, dalej to już bajery i ewentualnie kwestia potrzeb indywidualnych.
Dzień dobry,
Stoję przed zakupem swojej pierwszej płyty indukcyjnej. Nie interesują mnie zbędne bajery, a raczej praktyczne funkcje tj. booster, pauza, wykrywanie wielkości i obecności garnka, blokada przed zmianą ustawień, płynna regulacja mocy, osobne sterowanie każdym polem. Płyta 60, czarna, przynajmniej 1 duże pole (min21),w miarę cicha, będzie podłączona pod 1 fazę.
Maksymalnie chcę przeznaczyć 1300-1500 zl. mam nadzieję, że zmieszczę się w dolnej granicy.
Mój wybór padł na Electrolux Slim-fit LIR60433B .
Czy to dobry wybór, czy może poleci Pan coś od Siebie?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
To stary i podstawowy model ze sterowanie +/- i polami okrągłymi - ogólnie jest ok. Ma FlexiPower więc nadaje się pod 1 fazę.
Czyli tak sobie... :)?
Widzę, że preferuje Pan slidery, w zasadzie chyba wygodniejsze, ale czy to nie tak, że zajmują one więcej miejsca na płycie przez co pola są mniejsze? Z tym rozwiązaniem oglądałam Whirlpool WB S2560 NE.
Może jednak poleci pan jakieś modele warte uwagi w tym przedziale cenowym?
Zajmują więcej miejsca, ale nie ma to wpływu na pola i ich rozstaw. Z tanich płyt to niezły model.
Dziękuję.