Potrzebna ci dobra płyta indukcyjna do zabudowy? Przeczytaj nasz poradnik, w którym podpowiadamy, jakie parametry powinna mieć solidna płyta indukcyjna w 2021 roku i na co zwrócić uwagę w czasie zakupu, żeby później nie żałować.
W dobie nowoczesnego budownictwa odchodzi się od przyłączy gazowych. Coraz częściej rynek pierwotny mieszkań, szeregowców, bliźniaków, czy domów jednorodzinnych oferuje tylko i wyłącznie przyłącza prądowe. Jest to główny powód, dla którego płyta indukcyjna do zabudowy staje się coraz popularniejszym wyborem w Polsce.
Przy okazji polecam zerknąć na inne poradniki:
Jeśli szukasz konkretnego, wartego polecenia modelu, zobacz mój najnowszy TOP-10 płyt indukcyjnych. Tymczasem jednak zabierzmy się za tytułowe pytanie.
Zamiast tradycyjnego elementu grzejnego w postaci grzałki lub palnika gazowego, płyta indukcyjna posiada cewki elektromagnetyczne znajdujące się zaraz pod szkłem zewnętrznym. Technologia ta wymaga stosowania naczyń będących ferromagnetykami, czyli takimi, które przyciągają magnes.
Indukowanie prądów wirowych spowodowane jest zamianą energii elektrycznej na cieplną. W taki sposób „podgrzewany” jest garnek i to z falowości tego zjawiska wynika sekwencyjność podawanej temperatury – im wyższy poziom wybrany na płycie, tym częściej wysłane są fale.
Podstawową zaletą płyty indukcyjnej jest czystość i bezpieczeństwo – szkło nie jest nagrzewane, więc nie ma ryzyka oparzenia się, ani przypalenia tego, co wykipi z garnka. W stosunku do zwykłej płyty ceramicznej indukcja nagrzewa się znacznie szybciej – nawet trzykrotnie, a to oznacza mniejszy rachunek za prąd!
Sporą wadą indukcji jest wysoka cena zakupu w stosunku do płyt gazowych (500 – 800 zł), czy ceramicznych (600 – 1000 zł). Indukcje z ciekawymi funkcjami zaczynają się od 1300 zł, a średnio kosztują ok. 1700 zł.
Niestety, za ceną nie idzie trwałość – indukcja to najbardziej wadliwy rodzaj płyty grzewczej. Z uwagi na sporą ilość elektroniki i systemu chłodzenia, średnia żywotność urządzenia to od trzech do siedmiu lat.
Z uwagi na występowanie systemu chłodzenia, płyta generuje hałas porównywalny z komputerem stacjonarnym pod obciążeniem. Bardzo ważną kwestią jest też sposób montażu płyty w meblach. System chłodzenia wymaga dostępu do powietrza, więc przed zakupem warto sprawdzić czy nasze meble spełniają wymogi producenta.
Płyty indukcyjne występują we wszystkich możliwych rozmiarach, od jedno- czy dwupalnikowych o szerokości 30 cm, przez najpopularniejsze rozwiązanie mające 60 cm szerokości z czterema polami, po płyty szerokie (70 i 75 cm), też z czterema polami. Największe płyty mają aż pięć pól i występują w rozmiarach 77 i 90 cm szerokości. Największe mogą mieć nawet sześć pól grzewczych.
Najprostszą kwestią jest głębokość – większość płyt na rynku ma głębokość 51-52 cm i grubość 5,5-4,4 cm. Także wymiary wewnętrzne są w miarę standardowe – dla najpopularniejszego rozmiaru zewnętrznego 51,8 x 59 cm jest to 49 x 56 cm.
Oczywiście istnieją też inne rozmiary, jak modele popularne na rynkach zachodnich: 90 x 40 cm (trzy pola indukcyjne), czy nawet płyty o szerokości 120 cm.
Moc płyt indukcyjnych mieści się w zakresie 2,8 – 12kW. Najniższa moc zarezerwowana jest dla płyt podłączanych pod jedną fazę, a moc od 4,7kW do 12 kW to już typowe podłączenie dwu- lub 3-fazowe (tzw. „siła”).
W najpopularniejszych modelach siłowych moc indukcji to 7,2 kW (Gorenje, Samsung, Beko, Whirlpool) lub 7,4 kW (Electrolux, Amica i droższe modele Boscha i Siemensa). Wyjątkiem są tu płyty niemieckich producentów Boscha i Siemensa. Na naszym rynku większość modeli ma moc 6,9 kW, więc są słabsze od konkurencji. Dla porównania na rynku niemieckim praktycznie wszystkie płyty siłowe tego koncernu mają moc od 7,4 kW wzwyż.
Największe modele płyt, posiadające pięć lub sześć pól mogą osiągać moc w granicach 10-12kW, a to już wymaga podłączenia pod wszystkie trzy fazy.
W wielu poradnikach możecie spotkać informację, że stosuje się dwa rodzaje szkła – ceramiczne i zwykłe szkło hartowane. Nie do końca jest to prawdą. 99,9% płyt posiada szkło ceramiczne dwóch światowych potentatów: EuroKera (mała literka „k” w narożniku) i Schott Ceran.
Obie główne firmy pochodzą z Europy: Schott Ceran z Niemiec, a EuroKera z Francji i jedyne co je różni to wykończenie – obie wykonano w połysku, lecz w płytach EuroKera trochę mniej jest to widoczne. Istnieją jeszcze producenci chińscy produkujący szkło ceramiczne i z uwagi na dobry stosunek ceny do jakości, zdobywają coraz większą popularność.
Płyta indukcyjna może zostać wykończona na trzy sposoby: są to metalowa ramka wokół szkła, szkło frezowane na rantach, oraz brak frezu. Pierwszy rodzaj ma dwie zalety – zabezpiecza szkło przed ukruszeniem i nadaje płycie delikatnego wgłębienia (gdy coś wykipi, zostaje na płycie, a nie leci od razu poza urządzenie). Wadą płyt z ramką jest trudność w czyszczeniu metalowego elementu.
Drugie rozwiązanie ma mieć walor estetyczny przy najprostszym sposobie montażu płyty – na blacie. Trzecie opcja jest idealna gdy mamy możliwość pełnej zabudowy płyty w blacie – indukcja będzie zlicowana z blatem, a nawet lekko obniżona. Dzięki takiemu osadzeniu płyty, nie ma ryzyka zbicia narożników i zyskujemy przedłużenie blatu, bez rantów.
Osobiście polecam to ostatnie rozwiązanie – wymaga znalezienia dobrego stolarza i paru złotych więcej za montaż, ale efekt i komfort pracy jest niezastąpiony.
Istnieją trzy rodzaje pól w płytach indukcyjnych. Najczęstszym jest zwykłe pole okrągłe o rozmiarze od 14 cm do 26 cm. Następnie mamy pola prostokątne o wymiarach zbliżonych do kwadratu np.: 22 x 19 cm (czasem z zaokrąglonymi narożnikami). Pola te stosuje się w celu łączenia powierzchni grzewczej np. dla brytfan lub innych dużych garnków.
Ostatni rodzaj pól to coraz częściej spotykane pola łączone z wielu cewek w kształcie owalu lub prostokąta. Jedno pole składa się z dwóch prostokątnych cewek dających obszar podobny do kwadratu. Rozwiązania te stosowane są w drogich płytach i mają dawać jeszcze bardziej równomierne podgrzewanie naczyń, a także dowolność miejsca, w jakim postawimy naczynie.
Producenci płyt indukcyjnych stosują dwa typy sterowników w kilku konfiguracjach. Podstawowy programator posiada sterowanie plus/minus – jeśli chcemy ustawić 9 poziom mocy, musimy 9 razy nacisnąć na „plus”, lub go dłużej przytrzymać, aż pole osiągnie pożądaną wartość.
Sterownik ten może występować w dwóch wariantach. Podstawowy posiada jeden manipulator +/- do wszystkich pól – jeśli chcemy zmienić poziom mocy na czterech polach, musimy przeklikać każde pole po kolei (wybór pola, ustawienie mocy i tak cztery razy).
Lepszym wariantem (wygodniejszym) jest posiadanie czterech manipulatorów +/- do każdego pola osobno – aby ustawić poziom mocy na czterech polach, wystarczy cztery razy przeklikać znak + na każdym manipulatorze osobno – nie ma potrzeby wcześniejszego wyboru pola, które chcemy zmienić. Rozwiązanie z czterema osobnymi sterownikami stosuje głównie Electrolux, lecz ostatnio paru innych producentów pokazało pojedyncze modele z tym wygodnym programatorem (Beko, Amica).
Drugi rodzaj programatora stosowanego w indukcjach to tzw. „slider” – kropki lub liczbowe poziomy mocy ustawione w linii lub w kształt wycinka koła. Aby wybrać poziom mocy wystarczy przesunąć palcem po skali, lub od razy wybrać liczbę/kropkę.
To rozwiązanie też występuje w wersji pojedynczej – jeden slider do wszystkich czterech pól (więc przy zmianie mocy na kilku polach trzeba najpierw wskazać pole, na którym chcemy dokonać zmiany), jak i poczwórnej – od każdego pola osobny sterownik, brak potrzeby wskazywania pola na którym działamy.
Osobiście uważam, że ostatnia opcja jest najwygodniejsza i kupując teraz płytę indukcyjną wybierałbym wśród modeli z tym właśnie rozwiązaniem. Cztery slidery posiadają wszystkie droższe płyty Electroluxa (najtańsza kosztuje 1500 zł), Amica ma w ofercie kilka płyt z tym rozwiązaniem (oznaczenie S4 w nazwie modelu), a od niedawna także Beko i Whirlpool. 4 sliderów nie znajdziemy w Samsungu, Gorenje, Boschu, ani Siemensie.
Paru producentów pokazało w ostatnich latach indukcje z programatorami obrazkowymi – małymi wyświetlaczami, lecz rozwiązanie to nie należy do zbyt wygodnych i miewa problemy z podstawowym działaniem.
AutoBridge – automatyczne łączenie pół. Płyta sama wykrywa większe naczynie położone na dwóch cewkach i sama łączy je w jedno pole, sterowane za pomocą jednego poziomu mocy. W tańszych płytach z polem łączonym, można połączyć pola manualnie.
Booster (Power Booster) – szybkie gotowanie. Płyta na krótki czas „odpala” maksymalną moc cewki dla przyspieszenia gotowania. Dobre płyty potrafią zagotować 2 litry wody w 3 minuty.
Timer – ustawienie czasu danego pola.
Pauza – możliwość wstrzymania pracy płyty (zatrzymuje się timer lub program gotowy). Po ponownym wciśnięciu przycisku, płyta będzie kontynuować pracę.
Hob&Go – automatyczna rozpoczęcie pracy płyty po położeniu garnka na płycie (funkcja ta różnie jest nazywana przez producentów).
Wykrywanie obecności i wielkości garnka – podstawowa cecha indukcji. Działa tylko tam, gdzie postawimy garnek, a nie na całym polu. Im droższa płyta, tym lepiej ta funkcja działa. W tańszych płytach trzeba zająć przynajmniej 60% cewki, aby garnek został wykryty, a w droższych może to być tylko 30%.
Programy gotowe – najczęściej są to zaprogramowane temperatury gotowania. W najdroższych płytach można spotkać specjalne programy do naleśników, jajek, czy potraw wymagających precyzji temperatury i czasu.
Wskaźnik ciepła resztkowego – zamiast poziomu mocy na wyświetlaczu pojawi się litera H od angielskiego heat (ciepło). Symbol ten informuje, że szkło może być nagrzane od garnka. Funkcja ta działa zazwyczaj od 45 stopni.
Blokada płyty – prosta kombinacja sensorów blokująca działanie płyty. Dobre rozwiązanie przy małych dzieciach.
Check Pot – rzadko spotykana funkcja, ostatnio obecna w płytach Amica. Płyty sprawdzi czy nasze garnki nadają się do użytku. Wynik zostanie pokazany w procentach.
Łącznie z okapem – sporo płyt Electroluxa i kilka wybranych Amiki posiada opcję współpracy z okapem. Płyta dostosuje moc okapu do poziomu mocy płyty.
Zdalne sterowanie – najwyższe modele płyt indukcyjnych wyposażone są w moduły WiFi – sterować „kuchenką”, można z dowolnego urządzenia z systemem iOS lub Android.
Czujnik gotowania/smażenia – funkcja pilnująca efektów gotowania – nie pozwoli na wykipienie wody, a w bardziej zaawansowanej formie, daje nam wybór pomiędzy kilkoma poziomami wysmażenia potrawy. Funkcja znana z płyt 2 koncernów: Bosch/Siemens i Electorlux/AEG.
Wybór dobrej płyty indukcyjnej wydaje się trudny z uwagi na setki dostępnych produktów. W rzeczywistości nie ma wielu różnic między poszczególnymi producentami.
Najwięcej zapłacimy za płyty Boscha, Siemensa, Electroluxa, AEG i Samsunga – dobra płyta to wydatek min. 1800 zł. W Beko, Amice, Whirlpoolu, czy Gorenje porządną indukcję kupimy już za 1200 zł.
Przy podejmowaniu decyzji zakupowej nie warto kierować się starą zasadą, że droższy produkt powinien być lepszy jakościowo. Niestety, te czasy minęły. Kupuj rozsądnie.
Jeśli zastanawiasz się, jakie modele mogę szczerze polecić, koniecznie zajrzyj do mojego TOP-10 płyt indukcyjnych, który niedawno pojawił się na agdManiaK.pl.
Dla miłośników pieczenia i grillowania mamy dwa konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych piekarników wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować. Jest też coś dla miłosników pary – ranking najlepszych piekarników parowych.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Szukasz pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek. Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
EURO obniżyło cenę najlżejszego odkurzacza pionowego z silnikiem na górze konstrukcji. Tefal daje też gwarancję…
Polski dystrybutor sprzętu AGD, dobrze znana marka MPM, ma od pewnego czasu gotowe zestawy minikuchni…
Oficjalny sklep DeLonghi ma super ofertę na ekspres do kawy serii Rivelia. Nie dość, że…
Z początkiem września do sprzedaży trafił nowy flagowiec marki iRobot i jednocześnie pierwszy ich model…
W sklepie internetowym Lidla mają dobrą ofertę na najlepszą (tej marki) i na dodatek ulepszoną…
Platforma iBood słynąca z dobrych ofert jednodniowych i festiwali polowań na okazje iBood Hunt, ma…
Komentarze
Witam,
Interesowałem się polecanymi tutaj modelami płyt - Electrolux [cena_szukaj]EIV634[/cena_szukaj], [cena_szukaj]EIV744[/cena_szukaj], Amica [cena_szukaj]PI6544S4UD[/cena_szukaj] i Beko [cena_szukaj]HII64800FHT[/cena_szukaj].
Po przemyśleniu głębszym własnych potrzeb martwi mnie, że żadna z tych płyt nie wykrywa naczyń poniżej 12,5cm średnicy (w Electroluxie to ponad 80% najmniejszego pola) i nie będzie grzała równomiernie pod standardową patelnią 24 cm (max średnica 21 chyba).
Czy w podobnych rejonach cenowych znajdzie się coś co rozwiązuje te dwa problemy, a przy tym pracuje w trybie ciągłym, nie pulsacyjnym od jak najniższego poziomu grzania i ma przyzwoite sterowanie? 4 slidery byłyby ideałem, ale gdzieś trzeba pewnie pójść na kompromis:)
Na chwilę obecną widzę tylko przywołane gdzieś wyżej [cena_szukaj]Gorenje IS646BG[/cena_szukaj]. Są jakieś alternatywy?
Pozdrawiam serdecznie
[cena_szukaj]EIV744[/cena_szukaj] z uwagi na większą szerokość i 2 najdłuższe pola łączone na rynku jest najsensowniejsza. [cena_szukaj]EIV634[/cena_szukaj]to wariant 60 cm szerokości z 1 takim polem. Z Amici bardziej polecam modele z linii 2.0 - znacznie lepsze indukcje od tych starszych. Beko ma fajne sterowanie, ale najmniejsze cewki, więc średnio polecam. Najlepszą tolerancję na małe naczynia ma Gorenje - od 9 cm, a potem płyty z polami łączonymi z 4 cewek owalnych jak [cena_szukaj]Electrolux EIV654[/cena_szukaj] i jej lepsza wersja dla [cena_szukaj]IKEA HÖGKLASSIG[/cena_szukaj] - ma największe pola i obie strony łączone:
Prawy przód: 17x26,5 cm - 2300W, booster 3200W.
Prawy tył: 17x26,5 cm - 2300W, booster 3200W.
Lewy przód: 22x22 cm - 2300W, booster 3200W.
Lewy tył: 22x22 cm - 2300W, booster 3200W.
Pole 4 cewkowe ma składa się z 4 cewek 11 na 22 cm, a po drugiej stronie mamy pole łączone 26,5 cm na 34 cm - spokojnie ogarnie dużą patelnię.
Rzeczywiście Hogklassig rozwiązałby oba tematy. Wykrywalność od 10cm już by mi wystarczyła. Może się skuszę. A gdyby jednak ze względu na cenę zostać przy wyborze [cena_szukaj]Electrolux EIV634[/cena_szukaj] contra [cena_szukaj]Gorenje IS645BG[/cena_szukaj] (na ceneo praktycznie w tej samej cenie są)-czy coś przemawia na niekorzyść Gorenje? Elektronika, wykonanie, niezawodność? Jeszcze coś inengo? Sterowanie chyba będzie do zaakceptowania, strefa łączona taka sama i ma ciut większe pozostałe pola z tego co widzę, no i ta wykrywalność od 9 cm. Wizualnie też ładna-przynajmniej na zdjęciach:)
Obie są dobre, Gorenje piękny design, dobry, szeroki sterownik ala Bosch, ale Electrolux ma dłuższe pole łączone i oddzielne sterowanie. Jeśli zależy Panu na tych 9 cm to brać Gorenje, jak nie to Electroluxa.
Bardzo dziękuję za pomoc!
Dziękuję bardzo 🙂
Płyta indukcyjna Bosch [cena_szukaj]PIF675FC1E[/cena_szukaj] (2000PLN) o porażka. Skusiłem sie na piękny design, rzeczywiście metalowa ramka robi atrakcyjne wrażenie, ALE.. nie dajcie sie zwieść - pole owalne, na którym nie gotuje sie wody, ale mięsa np. W brytwance pracuje w proporcji 90% strona prawa i 10% strona lewa. Ciekaw jestem o czym myśleli konstruktorzy Bosch tak projektując swój produkt?? Jak usmażyć mięso przy takiej dysproporcji strony lewej i prawej?? Porażka.
To normalne działanie dla pół rozszerzanych, dlatego bardziej popularne są łączone z 2 pełnoprawnych cewek.
Witam, dotychczas użytkowałam zawsze kuchnię gazową. Teraz, przy remoncie chcę przejść na płytę indukcyjną. Nie umiem się zdecydować i proszę o pomoc. Zależy mi żeby była srebrna, inox albo coś w podobnym odcieniu, żeby była dobra ale nie zabijała ceną (np. do 2200?)
Mało jest na rynku indukcji w takiej kolorystyce - prawdziwie srebrne są modele Gorenje Simplicity i znajdzie się też coś w Electroluxie.
Dziękuję, czy model Elektrolux [cena_szukaj]EIV64440BS[/cena_szukaj] SLIM-FIT wart jest uwagi?
Tak, to dobry model.
Gaz butylowy jest droższy niż ziemny w blokach. Więc może wyjść prawie na to samo
Witam. Zna Pan jakiś kalkulator by obliczyć ile będzie mnie kosztować użytkowanie indukcji w porównaniu do gazu w dużej butli? Średnio butla starcza mi na 3-4tygodnie. Dużo gotujemy, nawet wodę do herbaty. Problem polega na tym że mam starczych rodziców i żona która boi się zmieniać butle. Ile może mnie kosztować na miesiąc gotowanie na prądzie.
Nie znam takich kalkulatorów, wszystko też zależy od sposobu użytkowania. Mówi się, że indukcja w stosunku do gazu ziemnego wychodzi 10-30 zł drożej, a w stosunku do butli - nie mam pojęcia.
Panie Krzysztofie a co Pan powie o płycie Electrolux [cena_szukaj]EIV644[/cena_szukaj]? Czy to to samo co [cena_szukaj]EIV744[/cena_szukaj]? I jak wygląda gotowanie na płycie indukcyjnej, czy te pulsacje jakie występują są widoczne i odczuwalne? Gotowałem 1-szy raz na indukcji Amica i podczas smażenia cały czas płyta pulsowała. Jakby zmieszała i zwiększała moc co chwile. Było to widoczne po wrzącym tłuszczu na patelni.
To nie to samo bo 644 ma znacznie krótsze pola łączone, ograniczone programatorem. W 744 pola są na długość prawie całej płyty, bo programatory wyrzucono na boki. Wskazane modele mają znacząco ograniczoną pulsację - nowe Amici z linii 2.0 także tak działają - tylko stare modele 1 generacji pulsują prawie na całej skali (zanika to od 7 do 9 poziomu). Pulsacja to sposób działania indukcji, tylko w nowych płytach zmniejsza się odczuwalność tego zjawiska.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie - czy poleca Pan te modele 644 lub 744?
EIV744 jak najbardziej - świetny rozstaw pól. EIV644 już mniej, bo da się gotować na max. 2 garnkach normalnej, średniej wielkości.
Dzień dobry p.Krzysztofie,
po raz pierwszy kupuje płytę indukcyjną. Czy lepiej wybrać model Bosch [cena_szukaj]PVS651FBE[/cena_szukaj] czy Electrolux [cena_szukaj]CIV634[/cena_szukaj]. i czy moc przyłączeniowa 6,9 w Boschu, a 7,4 w Electroluxie ma jakieś duże znaczenie?
Bosch jest od dawna niedostępny, Electrolux ma lepszy sterownik 4 x slider.
Ten model boscha jest dostępny w rtv euro agd.
Krótkie pole łączone - jak na tą cenę to przeciętny sprzęt, skoro za tą samą kasę jest [cena_szukaj]Electrolux EIV634[/cena_szukaj].
Przepraszam, w podanym modelu Boscha opuściłam cyfrę 5. Powinno być Bosch [cena_szukaj]PVS651FB5E[/cena_szukaj]. A czy moc 6,9 czy 7,4 ma duże znaczenie?
Nie wielką, choć ktoś kto miał wcześniej 7,4 (dobrą) może zauważyć różnice czasu grzania.
witam,
Panie Krzysztofie, prosiłbym o radę w doborze płyty. Na ten moment pomysł jest taki aby były to dwie niezależne płyty dwupalnikowe (gazowa + indukcja). Poleci Pan coś dobrego, tak aby obie wizualnie wyglądały podobnie?
Pozdrawiam
Nie raz miałem klientów na taki zestaw - polecam płyty typu domina z Teki, AEG i Boscha:
Bosch: [cena_szukaj]PIB375FB1E[/cena_szukaj] + [cena_szukaj]PRB3A6D70[/cena_szukaj]
AEG: [cena_szukaj]IKE42640KB[/cena_szukaj] lub tańsza bez pół łączonych [cena_szukaj]IKB32200NB[/cena_szukaj] + [cena_szukaj]HC412001GB[/cena_szukaj]
TEKA: [cena_szukaj]IZS 34600 DMS[/cena_szukaj] lub tańsza bez pół łączonych [cena_szukaj]IZC 32300 DM[/cena_szukaj]S + [cena_szukaj]GZC 32300 XBN[/cena_szukaj]
Jeśli to za drogie zestawy to zostaje Amica:
[cena_szukaj]PI3510U[/cena_szukaj] + [cena_szukaj]PGCA3100AoB[/cena_szukaj] ale to nie jest już domino (nie są do siebie dopasowane)
Dzień dobry.
Poszukuję piekarnika elektrycznego do zabudowy w cenie do 1000 zł. Chciałbym w kolorze czarnym. Bardziej zależy mi na niezawodności niż na bajerach chociaż przydałby się prowadnice teleskopowe. Co Pan poleci? Z góry dziękuję.