MPE-01 to najnowszy piekarnik elektryczny w ofercie firmy MPM. Urządzenie cechuje się pojemnością 20 litrów, a maksymalna moc to 1380 W. Zegar z powiadomieniem akustycznym umożliwia nastawy od 0 do 60 minut, temperaturę zaś regulować możemy w zakresie od 100 do 250 °C. Sugerowana cena piekarnika to 249 zł.
Grzałki na górze i dole komory oferują możliwość pracy każdej grzałki osobno lub obu jednocześnie, producent zapewnił również funkcję zabezpieczenia przed przegrzaniem oraz lampki kontrolnej stanu pracy. Na wyposażeniu urządzenia znajdziemy rożen z napędem, ruszt, tackę, dwa uchwyty i tackę na okruchy.
Ratatouille, to tradycyjna i niezwykle smaczna potrawa, pochodząca z Prowansji. Kiedyś uznawany za sezonowy posiłek rolników, dziś zyskał status jednego z najsmaczniejszych, jarskich dań kuchni francuskiej. Niezwykle prosty przepis, wyjątkowy smak i łatwość przygotowania, czynią go idealnym na letni obiad.
Oryginalny ratatouille to gęsty gulasz z warzyw, zapiekany w glinianym garnku. Jego głównymi składnikami są bakłażany, cukinie, papryka, czosnek, pomidory i cebula. Sekretem udanej potrawy jest również dobrej jakości oliwa z oliwek oraz świeże i suszone zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia, mięta, majeranek i cząber. Nie bez powodu każdy region Basenu Morza Śródziemnego posiada własną wersję tego dania. Katalońska xamfaina, grecki briam, włoska caponata czy tumbet ze słonecznej Majorki – wszystkie one stanowią polączenie prostych i smacznych warzyw, które idealnie sprawdzą się, zarówno jako dodatek, jak i danie główne, podczas letniego obiadu.
Oprócz walorów smakowych, ratatouille jest również niezwykle zdrowy. Bakłażany, bogate w witaminy z grupy B, magnez, potas i wapń, cukinie z witaminami A i C, czy pomidory, pełne wapnia, sodu i fosforu czynią go idealnym dla wszystkich, dbających o nienaganną sylwetkę. Niewielka ilość oliwy dostarcza nam również niezbędnych tłuszczów, dlatego warto zadbać o jej najlepszą jakość. Korzystając z produktu z pierwszego, zimnego, tłoczenia, możemy rozkoszować się wyjątkowym smakiem oraz jego właściwościami zdrowotnymi.
Na początku ustawiamy temperaturę 180°C, by nagrzać wnętrze urządzenia. Najlepiej w tym celu użyć jednocześnie obu grzałek – wtedy ciepło rozprowadzone będzie równomiernie. Dzięki zabezpieczeniu przed przegrzaniem możemy w spokoju zająć się przygotowaniem wszystkich warzyw. Jednego, dużego bakłażana, kroimy w centymetrową kostkę. Dwie, średniej wielkości cukinie kroimy w plastry o grubości 1 cm. Z trzech średnich pomidorów ściągamy skórę i siekamy je w drobną kostkę. Jedną, średnią cebulę kroimy na pół a następnie na cienkie piórka. Wszystkie składniki obsmażamy osobno, na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, aż do zarumienienia.
Następnie, w żaroodpornym garnku układamy wszystko warstwami, dodając zioła, czosnek, oraz sól. Całość zapiekamy w piekarniku przez pół godziny, aż warzywa stworzą delikatny i aromatyczny gulasz. Tak przyrządzona potrawa może być podawana na ciepło, jako osobne danie, jako dodatek do mięs i ryb, lub na zimno, z tostami, jako lekka i niskokaloryczna przekąska.
Źródło: informacja prasowa
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Od kilku tygodni mamy dobre ceny na pionówki i roboty Dreame, a teraz sklep RTV…
Whirlpool W8I HT40 T Maxi Space to jedna z najbardziej opłacalnych zmywarek na naszym rynku…
Świetna płyta indukcyjna Electrolux CIV634 wylądowała na przecenie w sieci RTV EURO AGD. To najlepsza…
Szukasz dobrego robota, ale nie chcesz wydawać 3500-5000 zł na tegoroczne flagowce? W RTV Euro…
Sklep LG ma dobrą cenę na lodówkę GBV5250DSW. Nie dość, że po kombinacji promocji koszt…
Zapach pierników, błysk bombek i... szum odkurzacza? W ferworze świątecznych przygotowań często zapominamy, że technologia…