Płyta gazowa czy indukcyjna? Może hybryda obu? Nowe płyty gazowe 2.0 od Amiki są rozwiązaniem dla osób ceniących udogodnienia technologiczne i będących zwolennikami gotowania na ogniu. Funkcjonalności z płyt indukcyjnych pojawiają się w płytach gazowych.
Płyty grzejne Amica 2.0 to innowacyjne płyty gazowe, w których wdrożono nowe rozwiązania technologiczne. Teraz funkcje takie jak: Timer, ExtraSpace i FlameControl dostępne są nie tylko dla użytkowników płyt indukcyjnych, ale także dla miłośników gotowania na ogniu.
Udogodnienia wprowadzono w trzech obszarach, które znacząco poprawią komfort pracy w kuchni.
Nowe płyty gazowe Amica zostały wyposażone w nowoczesne funkcje, dostępne wcześniej wyłącznie dla posiadaczy płyt indukcyjnych. Dzięki funkcji Timer jajka, ryż czy makaron zawsze ugotujemy „w punkt” – po ustawieniu czasu płyta sama wyłączy palnik i sygnałem dźwiękowym poinformuje o zakończonym procesie.
Użytkownicy nowych płyt będą mogli skorzystać także z ustawienia klasycznego minutnika, który pozwala na precyzyjne odliczanie czasu. O zakończonym odliczaniu zostaniemy poinformowani sygnałem dźwiękowym. Minutnik, w przeciwieństwie do Timera, nie wyłącza automatycznie palnika.
Projektanci nowych płyt zadbali również o to, aby sprostać kulinarnym wyzwaniom, gdy trzeba przygotować potrawy dla większej liczby domowników lub gości. Dlatego zostały zwiększone odległości pomiędzy palnikami, przy zachowaniu standardowych rozmiarów płyty.
Zmianie uległ również układ palników – duży palnik został wysunięty do przodu. Zapewnia to większą przestrzeń na garnki – nawet te największe postawione na wszystkich palnikach nie będą sobie przeszkadzały. Dzięki temu gotowanie staje się jeszcze bardziej wygodne i przyjemne.
Ponadto możliwość użycia dużych naczyń powoduje, że potrawy gotują się szybciej, z zachowaniem wartości odżywczych produktów.
Kolejne ułatwienie w codziennym życiu – FlameControl to większa precyzja gotowania: 9 poziomów mocy pozwoli na idealne dopasowanie wielkości płomienia w zależności od potrzeb i zapewni optymalne wykorzystanie energii:
Z takimi możliwościami precyzyjnego wyboru mocy palników, codzienne kulinarne wyzwania nie będą stanowiły żadnego problemu.
Jak mówi Tomasz Pietrzyk, rzecznik prasowy Grupy Amica:
Funkcjonalności nowych płyt wprowadziliśmy z myślą o tych, którzy cenią tradycyjne gotowanie na płytach gazowych, ale jednocześnie otwierają się na nowe rozwiązania technologiczne w kuchni. To dla nich wprowadziliśmy użyteczności takie jak Timer, który umożliwia nastawienie czasu gotowania, po którym płyta sama wyłączy palnik czy FlameControl umożliwiający precyzyjną regulację płomienia. To jedne z najczęściej poruszanych wątków na forach przez użytkowników płyt gazowych, co zwróciło naszą uwagę. Postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom użytkowników i stworzyć zupełnie nową kategorię płyt grzejnych.
Płyty gazowe 2.0 są dostępne w sprzedaży od lutego br. w cenach od 799 zł do 999 zł w zależności od modelu:
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Od kilku tygodni mamy dobre ceny na pionówki i roboty Dreame, a teraz sklep RTV…
Whirlpool W8I HT40 T Maxi Space to jedna z najbardziej opłacalnych zmywarek na naszym rynku…
Świetna płyta indukcyjna Electrolux CIV634 wylądowała na przecenie w sieci RTV EURO AGD. To najlepsza…
Szukasz dobrego robota, ale nie chcesz wydawać 3500-5000 zł na tegoroczne flagowce? W RTV Euro…
Sklep LG ma dobrą cenę na lodówkę GBV5250DSW. Nie dość, że po kombinacji promocji koszt…
Zapach pierników, błysk bombek i... szum odkurzacza? W ferworze świątecznych przygotowań często zapominamy, że technologia…
Komentarze
Próbuję namierzyć w sklepie Amici opisywany model, niestety nie ma żadnej kuchenki gazowej z funkcją timera. Czy opisywany tutaj model nie jest jeszcze dostępny w sprzedaży?
Na zdjęciach jest model PGCA6101ApFTB, aktualnie dostępny w 6 sklepach:
https://www.ceneo.pl/90822503
Główną zaletą nowych płyt Amici jest szerszy rozstaw palników - takie płyty ma jeszcze Gorenje i Electrolux. Reszta marek AGD nadal produkuje płyty z wąskim rozstawem palników, przez co nie ma możliwości gotowania w dużych naczyniach.