Płyta gazowa czy indukcyjna? Może hybryda obu? Nowe płyty gazowe 2.0 od Amiki są rozwiązaniem dla osób ceniących udogodnienia technologiczne i będących zwolennikami gotowania na ogniu. Funkcjonalności z płyt indukcyjnych pojawiają się w płytach gazowych.
Płyty grzejne Amica 2.0 to innowacyjne płyty gazowe, w których wdrożono nowe rozwiązania technologiczne. Teraz funkcje takie jak: Timer, ExtraSpace i FlameControl dostępne są nie tylko dla użytkowników płyt indukcyjnych, ale także dla miłośników gotowania na ogniu.
Udogodnienia wprowadzono w trzech obszarach, które znacząco poprawią komfort pracy w kuchni.
Nowe płyty gazowe Amica zostały wyposażone w nowoczesne funkcje, dostępne wcześniej wyłącznie dla posiadaczy płyt indukcyjnych. Dzięki funkcji Timer jajka, ryż czy makaron zawsze ugotujemy „w punkt” – po ustawieniu czasu płyta sama wyłączy palnik i sygnałem dźwiękowym poinformuje o zakończonym procesie.
Użytkownicy nowych płyt będą mogli skorzystać także z ustawienia klasycznego minutnika, który pozwala na precyzyjne odliczanie czasu. O zakończonym odliczaniu zostaniemy poinformowani sygnałem dźwiękowym. Minutnik, w przeciwieństwie do Timera, nie wyłącza automatycznie palnika.
Projektanci nowych płyt zadbali również o to, aby sprostać kulinarnym wyzwaniom, gdy trzeba przygotować potrawy dla większej liczby domowników lub gości. Dlatego zostały zwiększone odległości pomiędzy palnikami, przy zachowaniu standardowych rozmiarów płyty.
Zmianie uległ również układ palników – duży palnik został wysunięty do przodu. Zapewnia to większą przestrzeń na garnki – nawet te największe postawione na wszystkich palnikach nie będą sobie przeszkadzały. Dzięki temu gotowanie staje się jeszcze bardziej wygodne i przyjemne.
Ponadto możliwość użycia dużych naczyń powoduje, że potrawy gotują się szybciej, z zachowaniem wartości odżywczych produktów.
Kolejne ułatwienie w codziennym życiu – FlameControl to większa precyzja gotowania: 9 poziomów mocy pozwoli na idealne dopasowanie wielkości płomienia w zależności od potrzeb i zapewni optymalne wykorzystanie energii:
Z takimi możliwościami precyzyjnego wyboru mocy palników, codzienne kulinarne wyzwania nie będą stanowiły żadnego problemu.
Jak mówi Tomasz Pietrzyk, rzecznik prasowy Grupy Amica:
Funkcjonalności nowych płyt wprowadziliśmy z myślą o tych, którzy cenią tradycyjne gotowanie na płytach gazowych, ale jednocześnie otwierają się na nowe rozwiązania technologiczne w kuchni. To dla nich wprowadziliśmy użyteczności takie jak Timer, który umożliwia nastawienie czasu gotowania, po którym płyta sama wyłączy palnik czy FlameControl umożliwiający precyzyjną regulację płomienia. To jedne z najczęściej poruszanych wątków na forach przez użytkowników płyt gazowych, co zwróciło naszą uwagę. Postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom użytkowników i stworzyć zupełnie nową kategorię płyt grzejnych.
Płyty gazowe 2.0 są dostępne w sprzedaży od lutego br. w cenach od 799 zł do 999 zł w zależności od modelu:
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Wraca świetna promocja na pojedyncze urządzenia, jak i zestawy AGD marki Siemens. Zyskać można do…
11 marca wystartowała nowa promocja Samsunga na duże oraz małe AGD. Zgarnąć można do 2750…
Sieć MaxElektro ma świetną okazję na pełnowymiarową pralkę Samsung WW90T4020CE. Ten model ma skręcany zbiornik i…
LG rozszerza ofertę o dwie nowe pralki. Jedna to zaawansowany model R750 F4W1175YE z topowej…
W Media Markt mają świetną okazją na ekspres DeLonghi Magnifica Evo ECAM290.81.TB w kolorze tytanowo-czarnym.…
Na polskim rynku debiutuje Roborock Saros 10R, czyli jeden z najnowszych robotów sprzątających w ofercie…
Komentarze
Próbuję namierzyć w sklepie Amici opisywany model, niestety nie ma żadnej kuchenki gazowej z funkcją timera. Czy opisywany tutaj model nie jest jeszcze dostępny w sprzedaży?
Na zdjęciach jest model PGCA6101ApFTB, aktualnie dostępny w 6 sklepach:
https://www.ceneo.pl/90822503
Główną zaletą nowych płyt Amici jest szerszy rozstaw palników - takie płyty ma jeszcze Gorenje i Electrolux. Reszta marek AGD nadal produkuje płyty z wąskim rozstawem palników, przez co nie ma możliwości gotowania w dużych naczyniach.