Kupujesz kuchenkę wolnostojącą? Koniecznie przeczytaj ten wpis. Podpowiadam, na co zwrócić uwagę, żeby nie przepłacić i podrzucam garść sprawdzonych porad, dzięki którym wybierzesz kuchnię, która na pewno spełni Twoje oczekiwania.
Sprawdzając statystyki sprzedaży AGD na przestrzeni ostatnich kilku zaskoczyły mnie wyniki kuchni wolnostojących. Pracując w branży AGD miałem wrażenie, że sprzedaż kuchni drastycznie spada z uwagi na coraz większe zainteresowanie sprzętem do zabudowy. Statystyki pokazują, że jest zupełnie inaczej. Rok do roku sprzedaż kategorii kuchni wolnostojących rośnie – sprzedaje się coraz więcej urządzeń tego typu.
Potwierdzeniem tej informacji jest również duże zainteresowanie tematem ze strony Czytelników agdManiaKa. Pod artykułem, w którym radziłem jaki piekarnik do zabudowy kupić dostawałem dziesiątki pytań od osób kupujących sprzęt wolnostojący. Stąd też pomysł na stworzenie niniejszego wpisu.
Już na wstępie trzeba podkreślić, że kategoria kuchni wolnostojących jest szeroka asortymentowo i dzieli się na kilka różnych rodzajów. Opiszę je wszystkie koncentrując się na rozwiązaniach i produktach oferowanych w Polsce.
Dodam również, że kuchnie wolnostojące to „składaki” złożone z kilku elementów. Jeśli interesuje cię tylko jeden z nich, zachęcam do lektury naszych specjalistycznych poradników dedykowanych konkretnym rozwiązaniom. O tym, jaki piekarnik kupić już wspominałem, publikowaliśmy również materiał, w którym doradzaliśmy na co zwracać uwagę kupując płytę gazową, jaka powinna być dobra płyta ceramiczna oraz czy warto kupić płytę indukcyjną.
Kuchnia wolnostojąca łączy dwa urządzenia w jednym. Zakup takiego sprzętu jest zazwyczaj tańszy niż piekarnika i płyty do zabudowy. Do kosztów dochodzą jeszcze meble, wycięcie otworu w blacie i montaż dwóch urządzeń (na miejsce jednego).
Dobrej klasy kuchnia wolnostojąca mierząca 60 cm szerokości kosztuje około 1700 zł. Za podobnej klasy piekarnik do zabudowy zapłacisz już +/-1300 zł, a płyta to kolejne 700 zł. Do tego dochodzi koszt mebli do zabudowy.
W segmencie produktów do zabudowy mamy za to znacznie większy wybór. Wchodząc na strony najpopularniejszych sklepów internetowych AGD znajdziesz ponad 350 modeli piekarników i ponad 500 płyt do zabudowy. Bezsprzecznie też sprzęt do zabudowy wygląda lepiej – można znaleźć rozwiązania w każdym designie, wielu kolorach i dopasować do wymarzonego projektu.
Podsumowując: sprzęt wolnostojący jest tańszy, a zabudowa droższa, lecz ładniejsza.
Kuchnie wolnostojące mogą być zasilane prądem lub gazem. Rozróżnić możemy pięć podkategorii takich urządzeń.
Tanie i proste rozwiązanie. Płyta ceramiczna z lampami halogenowymi lub spiralami elektrycznymi, a do tego piekarnik elektryczny. Łączna moc to 8-9 kW, więc wymaga podłączenia pod siłę – jeśli podepniesz taką kuchnię pod jedną fazę to gotowanie będzie zajmowało więcej czasu i będzie występował problem z odpaleniem wszystkiego na raz.
Najtańsze kuchnie tego typu mogą mieć płytę z nakładkami żeliwnymi, pod którymi kryją się spirale elektryczne – to rozwiązanie najgorsze. Częściej jednak spotkamy kuchnie z płytą szklaną ceramiczną – głównie od dwóch światowych potentatów: Eurokera lub Schott Ceran.
Sterowanie od płyty może być rozwiązane na dwa sposoby. Pierwszy to cztery tradycyjne pokrętła, obok dwóch pokręteł od piekarnika. W droższych modelach spotkamy sterowanie sensorowe z poziomu samej płyty (wtedy cała kuchnia ma tylko dwa pokrętła od piekarnika).
W tej podkategorii najszerszą ofertę modelową posiada Amica, ale ciekawe modele znajdziemy też w Gorenje, Electroluxie, Whirlpoolu/Indesicie oraz Beko. Ceny kuchni elektrycznych zaczynają się od 700 zł i mogą sięgnąć 2500 zł za modele z dobrze wyposażonym piekarnikiem lub stylizowane na sprzęt retro. Dla osób szukających czegoś z segmentu premium jest Smeg, który oferuje kilka kuchni wolnostojących w cenach zaczynających się od 5000 zł.
Kuchnia elektryczna to dobre rozwiązanie, ale raczej pod wynajem. Kupując sprzęt do swojego domu raczej nie warto stawiać na taki sprzęt – to stara technologia, długie czasy gotowania i wysokie zużycie energii. Jedyny pozytyw to relatywnie niska cena urządzeń.
To już znacznie ciekawsza podkategoria. Płyty indukcyjne mają to do siebie, że gotują znacznie szybciej od ceramicznych. Oszczędzając czas, oszczędzamy też pieniądze, a na dodatek szkło nie nagrzewa się mocno. Wadą tego typu urządzeń jest oczywiście cena startująca od 1900 zł i sięgająca 2700 zł (marki premium i sprzęt retro jest jeszcze droższy).
Kuchnie z płytą indukcyjną, podobnie jak z ceramiczną, wymagają podłączenia siłowego, gdyż ich moc to zazwyczaj 9-11 kW. Da się je podpiąć pod jedną fazę, lecz nie będzie to sprawnie funkcjonowało.
Piekarniki w tej kategorii bywają porządnie wyposażone – m.in. w prowadnice teleskopowe, rożen obrotowy, grill, systemy samooczyszczenia, czy nawet wspomaganie parowe.
Podobnie jak w wypadku płyt ceramicznych, płyty indukcyjne także pokryte są szkłem Eurokera lub Schott Ceran. Sterowanie może być tradycyjne: na sześć pokręteł (cztery od płyty i dwa od piekarnika) lub sensorowe (tylko dwa pokrętła od piekarnika)
Najtańsza podkategoria, mało popularna i biednie wyposażona. Kuchnie tego typu kupowane są najczęściej przez osoby starsze i przyzwyczajone do tego rozwiązania, działkowiczów (cena czynnikiem decydującym) i osoby posiadające gaz w ryczałcie lub zbyt słabą instalację na piekarnik elektryczny. Ceny kuchni gazowych zaczynają się od 600 zł.
W najtańszych modelach nie spotkamy nawet iskrowników w płycie gazowej. W droższych dostaniemy iskrowniki, rożen obrotowy i chłodny front drzwi. Na tym koniec: brak prowadnic, termoobiegu, samooczyszczenia i innych bajerów znanych z piekarników elektrycznych.
Kuchnie tego typu podłączamy do przyłącza gazowego lub butli. Większość producentów daje dwa komplety dysz: pierwszy do gazu ziemnego, a drugi do zasilania butlą. Z uwagi na lokalne złoża gazu często dochodzi do sytuacji, że żadne dysze nie pasują – wtedy musimy zakupić modele dostosowane do lokalnych wymogów. W tego rodzaju kuchniach stosuje dwa rodzaje pokryw nad płytą gazową – blaszane lub szklane.
Najszersza podkategoria, w której mamy do wyboru ponad 150 modeli. Najtańszą kuchnię zakupimy już za 600 zł, lecz będzie to produkt pozbawiony iskrowników i jego jakość raczej nie będzie zachwycać. W cenie od 1000 zł można znaleźć kuchnie posiadające termoobieg i lepsze wyposażenie piekarnika. Najdroższe modele to koszt około 2000 zł w rozmiarze 60 cm szerokości. Coraz częściej pojawiają się też wersje 90 cm – te potrafią kosztować nawet 5 tys. zł.
Płyty gazowe w tym typie kuchni sterowane są zawsze za pomocą tradycyjnych czterech pokręteł. Do wykonania samej płyty gazowej stosuje się trzy opcje – szkło hartowane, blachę emaliowaną lub szczotkowaną (tzw. inox).
Wersja szklana występuje w najdroższych kuchniach. Paniki są osadzone na tafli szkła (stąd wielu producentów nazywa to rozwiązanie „gazem na szkle”. W przeciwieństwie do sprzętu do zabudowy mamy tu tylko jeden kolor – czarny. Rozwiązanie to zapewnia łatwiejsze czyszczenie i dobrze wygląda, lecz z uwagi na czarny kolor płyty widać na niej każdą rysę i kurz.
Drugie rozwiązanie to emaliowana blacha – biała lub czarna. Emalię czyści się łatwo, lecz tak samo łatwo można ją zarysować. W przeciwieństwie do szkła jest odporna na uderzenia.
Ostatnie rozwiązanie to inox – szczotkowana blacha / stal. Kuchnie z takim wykończeniem najłatwiej dopasować do reszty urządzeń. Powierzchnia jest odporna na uszkodzenia i trudno ją porysować, lecz też trudno doczyścić. Inox ma tendencję do „łapania” tłustych plam i przebarwiania się przy palnikach.
W płytach gazowych stosuje się dwa rodzaje rusztów: emaliowane i żeliwne. Te pierwsze spotkamy w tańszych kuchniach, a ich zaletą jest łatwość czyszczenia. Do wad należy wykonanie. Elementy gięte łączy się za pomocą spawów lub zgrzewów – oba mają tendencję do pękania. Ruszty żeliwne pozbawione są tych problemów. Jest to jeden odlew, a na dodatek zapewniają lepszą stabilność. Niestety ruszty żeliwne trudniej się czyści.
W tego rodzaju kuchniach stosuje dwa rodzaje pokryw nad płytą gazową – blaszane lub szklane.
Poza tradycyjnymi palnikami w kuchniach wolnostojących spotkamy palniki „WOK” – rozwiązanie z dwoma pierścieniami gazu (jeden na środku, a drugi na zewnątrz). Zapewnia to równomierne podgrzewanie większych naczyń: dużych patelni, czy właśnie WOKów. Oba pierścienie pracują równocześnie – nie da się wybrać tylko jednego, stąd palnik ten nie nadaje się do mniejszych naczyń.
W ostatniej podkategorii umieszczam sprzęt niepasujący do żadnej z powyższych. Włoska firma Candy produkuje kuchnie wolnostojące o nazwie „Trio”, czyli sprzęt idealny, gdy nie mamy miejsca na zmywarkę. W Candy Trio oferuje jedno urządzenie o szerokości 60 cm składające się z płyty gazowej lub elektrycznej, piekarnika i zmywarki. Dwa ostatnie elementy są mniejsze od standardowych.
Normalne piekarniki mają pojemność od 54 do 77 litrów, a zmywarki przynajmniej dwa kosze (dolny na talerze, większe naczynia i garnki, górny na kubki, filiżanki itp). W Candy Trio piekarnik ma pojemność 41 litrów i oferuje pięć funkcji, w tym obieg powietrza bez grzałki pierścieniowej. Zmywarka ma sześć wygodnych programów mycia w jednym koszu. Jej głośność to aż 56 dB, a klasa energetyczna to A. Zużywa około 8 litrów wody na cykl.
Płyta gazowa wyposażona jest w zapalarki i ruszty emaliowane. Ciekawy sprzęt do kawalerki. Problemem tego urządzenia jest głównie wygórowana cena, jak na to co oferuje i jak jest wykonane – wersja z płytą gazową to koszt ok. 4300 zł, a ceramiczną to ponad 5000 zł.
W małych kuchniach popularne są modele o szerokości 50 cm – miejsca na płycie jest trochę mniej, podobnie piekarnik będzie węższy (dużej blachy na przykład nie zmieścisz). Rozmiar 60 cm jest znacznie wygodniejszy, a różnica cenowa zazwyczaj nie przekracza 200-400 zł między podobnie wyposażonymi modelami.
Pozostałe wymiary kuchni to standard: 60 cm głębokości i ok. 85 cm wysokości. W popularnych sklepach możemy spotkać kilka kuchni w rozmiarze 90 cm szerokości, od marek takich, jak Beko, Ravanson czy Concept. W segmencie premium są też urządzenia unikatowe – na przykład Smeg oferuje kuchnie w rozmiarach 120 i 150 cm, lecz z punktu widzenia polskiego użytkownika to już egzotyka, bo sprzedaż takich produktów nad Wisłą można policzyć na palcach jednej ręki.
Kuchnie podłączamy pod gaz ziemny (ewentualnie butlę) lub prąd. W obu przypadkach podłączenia dokonuje fachowiec ze stosownymi uprawnieniami i podbija świadectwo podłączenia wyrobu – jest to podstawa gwarancji 2-letniej producenta sprzętu.
Samodzielne podłączenie jest proste, lecz z uwagi na gwarancję i przepisy lepiej zdać się na fachowców. Usługi montażu kuchni wolnostojącej w popularnych sklepach AGD to około 130 zł.
W przypadku kuchni zasilanej gazem zazwyczaj wymagany jest zakup nowego węża podłączeniowego. Przed zakupem kuchni wolnostojącej warto sprawdzić, czy meble stojące w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni są odporne na temperatury rzędu 80 stopni C. Większość kuchni wolnostojących posiada klasę energetyczną A lub A+, lecz dotyczy ona głównie piekarnika. Płyty gazowe i ceramiczne nie posiadają klas energetycznych.
Wspomaganie parowe – najnowsze urządzenia pozwalają na wylewanie wody na dno piekarnika i wspomaganie pieczenia parą. Na pokrętle powinna znajdować się osobna pozycja aktywująca tę funkcję lub (w przypadku Electroluxa) osobny przycisk.
Pojemności piekarników – w kuchniach o szerokości 50 cm znajdziemy piekarniki o pojemności od 54 litrów (Electrolux) do 70 litrów (Gorenje). Większość modeli ma pojemności na poziomie 60-65 litrów. W kuchniach o szerokości 60 cm jest znacznie lepiej: pojemności zaczynają się od 62 litrów i kończą się na 77 litrów. Największe piekarniki oferuje Amica.
Nowe warianty kolorystyczne – poza standardową bielą i inoxem pojawia się coraz więcej kuchni w czerni (w macie i połysku). Amica ma też w ofercie jeden model lustrzany (lekko grafitowy).
Termoobieg – wiatrak z grzałką pierścieniową, zapewniający równomierne rozprowadzanie ciepła po komorze piekarnika. W najlepszych urządzeniach pozwala na pieczenie nawet trzech blach jednocześnie.
Grill – nic innego, jak opiekacz zamontowany w górnej części piekarnika – nadaje chrupkość potrawom i jest namiastką prawdziwego grillowania w ogrodzie.
Rożen obrotowy – na specjalnej prowadnicy możemy upiec mięso nabite na szpikulec. Końcówkę szpikulca mocujemy w gwincie silnika obrotowego. Mięso będzie się obracać i podpiekać równomiernie. Funkcja ta jest często łączona z grillem.
Samoczyszczenie – mamy zazwyczaj trzy opcje do wyboru: czyszczenie parowe, katalityczne lub pyroliza. Opcja pierwsza polega na zmiękczeniu brudu parą, co ma nam ułatwić czyszczenie piekarnika. Czyszczenie katalityczne to specjalne wkłady zlokalizowane na ściankach (tył i boki), które przy najwyższej temperaturze piekarnika (zazwyczaj 250 stopni), osiągają temperaturę ok. 380 stopni i wypalają z siebie brud. Ostatnia opcja to najskuteczniejszy sposób czyszczenia – pyroliza wypala cały piekarnik w prawie 500 stopniach. Do tego procesu musimy piekarnik odpowiednio przygotować – zdemontować drabinki i prowadnice teleskopowe (o ile są na wyposażeniu) i wyciągnąć blachy. Przez półtorej godziny wypali cały brud na popiół.
Prowadnice drabinkowe – zamiast tradycyjnych i niewygodnych wytłoczeń, stosuje się prowadnice z drutu, zaprojektowane, tak by dać 4-6 poziomów pieczenia, na całej wysokości piekarnika.
Prowadnice teleskopowe – montowane na drabinkach, pozwalają na wygodne i bezpieczne wysuwanie blach, bez obaw o wypadnięcie.
Zimny front drzwi – zazwyczaj są to trzy szyby zabudowane w drzwiach (cztery w pyrolizie) chłodzone wentylatorem. W najlepszych urządzeniach temperatura zewnętrznej szyby nie przekracza 35 stopni przy pieczeniu w 180 stopniach.
Blokada przed dziećmi – forma mechanicznej blokady otwierania drzwi, nie blokuje programatora i pokręteł.
Delikatny domyk drzwi – opcja dostępna głównie w Gorenje i Amice. Drzwi piekarnika nie trzaskają, a delikatnie wyhamowują przed zamknięciem.
Timer z minutnikiem – prosty programator pokazujący aktualną godzinę, z opcją ustawienia opóźnienia startu i minutnika.
Szuflada – większość kuchni wolnostojących jest wyposażonych w szufladę pod piekarnikiem. W tańszych znajduje się jedynie zaślepka.
Najwięksi światowi producenci AGD nie oferują na naszym rynku produktów tego typu. Najszerszą ofertę nad Wisłą ma Amica i to ta firma sprzedaje najwięcej kuchni wolnostojących.
Cały czas swoją ofertę poszerza turecka firma Beko. Słoweńska marka Gorenje, mimo wprowadzenia nowej linii modelowej nie jest oferowania w wielu sieciach handlowych.
Szwedzki Electrolux ma raczej przestarzałe kuchnie z małą pojemnością piekarników i designem pamiętającym lata 90. ubiegłego wieku. Kilka modeli kuchni sprzedaje Bosch, lecz w stosunkowo wysokiej cenie, jak na oferowane parametry.
Jeśli zastanawiasz się, jakie modele kuchenek mogę szczerze polecić, koniecznie zajrzyj do mojego TOP-10 kuchni wolnostojących na agdManiaK.pl
Dla miłośników pieczenia i grillowania mamy dwa konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych piekarników wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować. Jest też coś dla miłośników pary – ranking najlepszych piekarników parowych.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Szukasz pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek oraz zestawienie najlepszych pralek ładowanych od góry.
Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Słynny Monsieur Cuisine Smart (nazywany "Lidlomixem") doczekał się świetnej przeceny na najnowszą wersję kolorystyczną. MC…
Od poniedziałku 25 listopada do soboty 30 listopada znajdziesz w Lidlu spore rabaty na AGD…
Na polskim rynku debiutuje Dreame R20 Aqua, czyli odkurzacz Dreame R20 w wersji z końcówką…
Lidl wrzucił kolejną pulę grubych przecen na narzędzia marki Parkside. Promki są naprawdę dobre, dostawy…
W Oficjalnym sklepie Allegro szykuje się mega okazja na odkurzacz Dyson V12 Detect Slim Absolute.…
Polski Amazon ma kozacką ofertę na ekspres Philips EP2330/10 z systemem spieniania LatteGo. W takiej…
Komentarze
czy mozna znalezc kuchenke elektryczno gazowa biala ale z nierdzewna plyta gazowa ewentualnie czarna plyta?
Można, ale nie ma tego za wiele:
[cena_szukaj]58GES2.33HZpTaAQ(Wxw)[/cena_szukaj] - biały front i płyta stalowa.
Panie Krzysztofie,
kupuję kuchenkę wolnostojącą z płytą indukcyjną.
Wypatrzyłem następujące dość zbliżone w parametrach modele:
1) Husqvarna [cena_szukaj]QSI67741SX[/cena_szukaj],
2) AEG [cena_szukaj]CIB6673APM[/cena_szukaj],
3) Electrolux [cena_szukaj]LKI66890SW[/cena_szukaj]
wszystkie w cenie 3,2-3,4 tys. zł
Czy to dobry wybór? Jeśli TAK, Na który model się zdecydować?
Czy poleciłby Pan coś innego, lepszego w tym przedziale cenowym?
To produkty z tej samej fabryki, 1 najbardziej zaawansowana z uwagi na wyświetlanie temp. na wyświetlaczu, płytę ma taką samą jak 3, a 2 to najbiedniejszy model. Oczywiście 1 nie jest w oficjalnej dystrybucji w PL, ale części są z innych modeli koncernu Electroluxa.
Dziękuję bardzo Panie Krzyśku za pomoc
Prosze o porade, zmieniam kuchenke z gazowo-elektrycznej na elektryczna z plyta ceramiczna
Miesci sie tylko 50cm, czy elektrolux ma cos dobrego -rowniez cenowo w tym wymiarze
Jaka bylaby najlepsza ?
E ma najmniejsze piekarniki na rynku w tej kategorii - jak model Electrolux [cena_szukaj]LKR540200X[/cena_szukaj], więc średnio polecam. Dobra i droga jest [cena_szukaj]GORENJE GECS5C70XPA[/cena_szukaj], potem [cena_szukaj]WHIRLPOOL WS5V8CCX/E[/cena_szukaj] i zostają jeszcze 2 proste modele Beko i spory wybór w Amice.
Panie Krzysztofie dziekuje za odp zdecydowalam sie na Whirlpool
wielkie dzieki za porady i dzielenie sie wiedza z nami (laikami)…❤️🍀
Panie Krzysztofie, mam nadzieję, że ty razem mi Pani podpowie:) Proszę mi poradzić kuchnia gazowo - elektryczna szerokość 90 cm. BEKO, MPM, RAVANSON,a może coś innego?
Nasz rynek jest bardzo ubogi w kuchnie 90 cm, jedynie marki premium oferują coś jakościowo sensownego, ale w cenach zaporowych (Smeg itp). Te tanie to głównie turecka/chińska dystrybucja, ale gdybym miał coś wskazać to Beko.
Martwi mnie nagrzany panel sterowania i pokrętła w tej kuchence ([cena_szukaj]514cE3.413TsKDHaQ[/cena_szukaj])- czy to normalne?
Mam wrażenie że w mojej starej ta część nie była gorąca podczas używania piekarnika. Ta część jest cieplejszea niż drzwi piekarnika, naprawdę gorąca.
Kupiłam kuchnię Amica [cena_szukaj]514cE3.413TsKDHaQ(XL)[/cena_szukaj], zaczęliśmy od wygrzania piekarnika i okazało się że przy nagrzanym piekarniku gorący jest panel sterowania, szyba pomimo tego że miała być chłodna i płyta ceramiczna na górze - co dziwne chłodne pozostały pola grzejne.
Czy to jest normalne?
A jeśli nie to co innego zakupić - kuchnia musi być wolnostojąca 50 cm szerokości, mnie się podobały chowane pokrętła, a mąż chciał rożen...
Tak to zupełnie normalne - kuchenki 50 cm Amici nie posiadają systemu wentylacji drzwi, są jedynie 3 szyby. W nomenklaturze Amici ,,chłodny front" to po prostu gorąca szyba, a dopiero ,,zimny front" to faktycznie letnia szyba.
Jak gorący może być panel sterowania? Mój parzy
Niestety to normalne zachowanie dla kuchenki 50 cm od tego producenta... Może Pan zgłosić awarię, ale obstawiam, że nic z tym nie zrobią.
Drzwi mnie nie martwią ale ten gorący panel sterowania i góra kuchenki. Czy to jest wada czy tak ma być?
Panie Krzysztofie, pytanie która z tych kuchni jest lepsza? Wydają się bardzo podobno i na korzyść AEG widzę tylko (i aż) teleskopowe prowadnice. Pan widzi coś więcej?
[cena_szukaj]AEG CIB6442ABM[/cena_szukaj]
vs
[cena_szukaj]Electrolux LKI64020BX[/cena_szukaj]
Pozdrawiam
To jedna fabryka i firma - różnica wyposażenia i wygląd, nic więcej.
Widzę, że o Electroluxie już Pan pisał w Top 10. Chociaż nie wiem czy nie wkradł się tam błąd, bo wszędzie piszą, że kuchnia jest na 230V, a nie na siłę.
To jest kuchenka z mocą prawie 11 kW - płyta wykorzystuje 2 fazy, a piekarnik 1 fazę - razem wykorzystają wszystkie 3 fazy z siły. Jakby coś takie podłączyć pod 1 fazę to będzie działać tragicznie.
Dzień dobry.
Poszukuję kuchenki gazowo elektrycznej do domu. Zastanawiam się nad najtanszą [cena_szukaj]Mora K150AW[/cena_szukaj]. Nie potrzene są wodotryski :).
To tańsza marka Gorenje - jeśli nic więcej nie potrzeba to będzie ok.
Dzień dobry, po 21 latach slużby, nasza stara kuchenka Siemens HL62053 02 odmówiła dalszej współpracy. Jesteśmy tradycjonalistami i szukamy kuchenki wolnostojącej, 60 cm, z pokrętłami. Zastanawiamy nad [cena_szukaj]AEG CIB 6641BBM[/cena_szukaj] albo [cena_szukaj]Amica SHI 11674E[/cena_szukaj]. Co by Pan polacał ? Albo może zna Pan lepszą alternatywę np. Smeg lub Lovra?
Rozumiem, że kupuje Pan na rynku niemieckim? Model z AEG na pewno ma lepszą płytę indukcyjną, cichszą i z mniej wyczuwalną pulsacją. Co do Smega, czy innej włoszczyzny, będzie nieco drożej i nie koniecznie lepiej, za to na pewno bardziej designersko.
A co sądzi Pan o kuchence [cena_szukaj]AMICA 6117GET3.33HZpTaAF(Xx)[/cena_szukaj] ?
To model z wytłoczeniami zamiast drabinek w piekarniku - dość upierdliwe rozwiązanie, lepiej szukać czegoś z drabinkami i choć 1 prowadnicą teleskopową.