Jeżeli jesteśmy wielbicielami białych kaw, to odpowiedni system spieniający mleko jest dla nas podstawą. Sprawdźmy, w jakich ekspresach możemy przygotować napoje z mleczną pianką? Jakie systemy mleczne znajdziemy w różnych ekspresach? I najważniejsze: jaki sposób na spienianie mleka jest najlepszy i warto w niego inwestować?
Jakie ekspresy wyposażone są w system mleczny spieniający mleko?
Wyruszając na poszukiwania wymarzonego ekspresu do latte i cappuccino, musimy najpierw dowiedzieć się, jakie maszyny znajdziemy w sklepach. Niestety nie każde urządzenie jest w stanie spienić mleko i zamienić aromatyczny, czarny napar w białą kawę z pianką. Najprostsze ekspresy przelewowe nie mają systemu spieniającego mleko, bo składają się tylko ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra, dzbanka oraz płyty grzewczej. Za pomocą takiego ekspresu przygotujemy tylko zwykłą kawę zalewaną wrzątkiem.
Czy potrzebny Ci ekspres ciśnieniowy? Przekonaj się czytając: Jaki ekspres ciśnieniowy kupić?
O wiele lepszym zakupem będzie ekspres ciśnieniowy. Na rynku znajdziemy bardzo wiele modeli, które przygotują dla nas kawę z mleczną pianką. Maszyny kolbowe są najczęściej wyposażone w dyszę manualną. Obsługa takiego ekspresu wymaga od nas sporych umiejętności, więc należy się przygotować na to, że zrobienie białej kawy też nie będzie szybkie i proste. To modele dla profesjonalistów. O wiele lepszym wyborem dla przeciętnego użytkownika będzie ekspres automatyczny. Najtańsze urządzenia zwykle posiadają dyszę parową, a te ze średniej półki cenowej system automatycznego spieniania mleka z rurką. Najlepsze ekspresy używają zintegrowanego pojemnika na mleko i zaawansowanego systemu spieniania.
Ekspres do kawy latte i cappuccino – czy zadowoli nas dysza parowa?
Jeżeli sam proces parzenia kawy nas nie interesuje, a jedynie chcemy cieszyć się aromatycznym napojem z pyszną pianką, postawmy na ekspresy automatyczne. Za pomocą tych maszyn przygotujemy wyśmienitą kawę jednym przyciśnięciem guzika. Niestety, systemy mleczne bardzo różnią się między sobą, więc przyjrzyjmy się im uważnie podczas zakupów. Ekspres do kawy z automatycznym spienianiem mleka powinien spełnić wszystkie nasze wymagania.
Najtańszą opcją są ekspresy z dyszą parową, pod którą podstawia się specjalny, metalowy dzbanuszek z mlekiem. Nie jest to jednak najprostszy sposób przygotowywania białej kawy, bo wymaga od nas pewnych umiejętności domowego baristy i nie jest automatyczny, a wiec wymaga częstego czyszczenia. Spieniane mleko musi zachować odpowiednio niską temperaturę i mieć właściwą tłustość. Podczas spieniania powinniśmy wykonywać również poprawne ruchy, by na koniec nie okazało się, że zamiast gęstej i lekkiej pianki otrzymaliśmy duże bąble, które wcale nie mają pysznego smaku.
Automatyczne systemy spieniania mleka w ekspresach – który jest lepszy?
Bardziej zaawansowanym sposobem na spienianie mleka są systemy automatyczne. Do wyboru mamy te z rurką lub pojemnikiem na mleko. Czym się od siebie różnią?
Za pomocą ekspresu z rurką bez problemu przygotujemy pyszne latte lub cappuccino. Długa i cienka rureczka automatycznie dodaje do filiżanki z kawą ciepłe, spienione mleko. To szybki i wygodny sposób na przygotowywanie białych kaw, który ma jednak swoje wady. Czyszczenie rurki podającej mleko jest czasochłonne i należy je często ponawiać. Pod wpływem wysokiej temperatury osad i tłuszcz z mleka łatwo się wytrąca i osiada wewnątrz rurki. Z tego powodu nie wystarczy tylko ją przepłukać, wymaga gruntownego i dokładnego czyszczenia.
Resztki, które pozostaną wewnątrz systemu mlecznego, łatwo się psują, wpływając negatywnie na smak napoju oraz nasze zdrowie. Rurkę należy również często wymieniać, co podnosi koszty eksploatacji ekspresu. Ewentualnie możemy rozejrzeć się, za modelem z szerszą i krótszą rurką, którą łatwiej myć lub taką, która nadaje się do czyszczenia w zmywarce.
Jeżeli zależy nam na dobrej kawie i nie chcemy marnować zbyt wiele czasu na czyszczenie urządzenia, to wybierzmy ekspres do kawy z pojemnikiem na mleko. Taka maszyna nie sprawi nam żadnych problemów, a co więcej pomoże nawet w zachowaniu świeżości mleka! Wyspa mleczna to karafka wyposażona w termiczne ścianki, którą bez problemu można przechowywać w lodówce.
Dzięki swojej budowie pojemnik na mleko pozwala utrzymać odpowiednio niską temperaturę płynu, która jest bardzo ważna podczas spieniania. Dodatkowo system ten oferuje nam kilka rodzajów spieniania mleka, więc będziemy mogli wybrać taki, który nam najbardziej odpowiada. Co ważne moduł spieniający jest odseparowany od pozostałych elementów ekspresu, dzięki temu łatwo utrzymać go w czystości. Docenią to szczególnie osoby, które męczyły się z częstym myciem rurki. Samą karafkę łatwo opłuczemy pod bieżącą wodą, wstawimy do zmywarki lub, żeby było jeszcze prościej, skorzystamy z funkcji automatycznego czyszczenia.
Nowoczesny ekspres do kawy z pojemnikiem i automatycznym spieniaczem – przykładowe systemy mleczne
Wiemy już jakie wady i zalety mają poszczególne systemy mleczne. Sprawdźmy teraz, jak wypadają w przypadku konkretnych modeli ekspresów. Na rynku znajdziemy wiele maszyn wyposażonych w system z rurką. Do niedawna tego typu rozwiązanie było najlepsze w porównaniu z dyszą parową czy zupełnie osobnym spieniaczem mleka. Niestety coraz więcej osób narzekało na kłopotliwe czyszczenie i małą dostępność ekspresów z krótszą, ale szerszą rurką. Ten sposób na spienianie mleka jest bardzo wygodny, ale musimy nastawić się na to, że podczas mycia będzie sprawiał nam kłopoty.
Bardziej higieniczny wydaje się ekspres z pojemnikiem na mleko. Odpowiadając na potrzeby wielbicieli kawy, producenci wyposażyli swoje maszyny w zupełnie nowy sposób na spienianie mleka. Popularne systemy spieniające to systemem LatteCrema oraz system LatteGo.
Pierwsze co rzuca się w oczy w ekspresach z systemem LatteCrema, to funkcja automatycznego czyszczenia, przy której tak naprawdę nie trzeba nic manualnie robić. LatteGo chwali się za to swoim błyskawicznym usuwaniem resztek mleka – w 15 sekund. Oba systemy mleczne można przechowywać w lodówce, ale to Lattecrema posiada termiczną karafkę, która zapewnia dłuższą świeżość mleka i utrzymuje jego idealną temperaturę.
Przyglądając się dalej, można zauważyć, że ekspresy z LatteGo mają mniejszy pojemnik na mleko. W zestawie dostajemy również młynek ceramiczny do kawy. De’Longhi stawia na trwalszy i bardziej profesjonalny stalowy produkt (za: Jaki młynek do kawy? Młynek ceramiczny czy stalowy?). Co ciekawe w niektórych modelach z systemem LatteCrema można sterować parametrami kawy za pomocą smartfona. To interesująca opcja dla wszystkich, którzy lubią nowinki techniczne.
Ekspresy z systemem LatteCrema: Ranking najlepszych ekspresów automatycznych do kawy De’Longhi
Czy warto nabyć ekspres do kawy z automatycznym systemem spieniającym mleko?
Artykuł sponsorowany
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Oh super by było mieć kiedyś taki ekspres, ale to strasznie dużo miejsca zajmuje niestety. Zadowalam się kawiarką Bialetti i spieniaczem mleka z Laubena. Efekt może nie taki sam, ale podobny. Tak czy siak bardzo dobra i tańsza niż w kawiarnii, tylko więcej pracy 🙂
Miałem ekspres Saeco z automatycznym systemem spieniania mleka i służył mi bezawaryjnie przez 4 lata. Niestety zepsuł się i musiałem kupić nowy. Tym razem wybór padł na DeLonghi. Niestety mimo że również robi świetna kawę, to kawa mleczna w podobnej proporcji jest wyraźnie chłodniejsza. A ja bardzo lubię delektować się gorącą kawą z mlekiem więc byłem w kropce. Ciężko byłoby go zareklamować, bo zapewne wszystko jest z nim w porządku a wydawać kolejne 2 tysiące na kolejny ekspres byłoby bez sensu. Sytuacja patowa. Szczęśliwie znalazłem rozwiązanie. Kupiłem za 100 złotych w Lidlu spieniacz mleka i to rozwiązanie przeszło moje najśmielsze oczekiwania.Spieniacz daje mnóstwo możliwości, jest łatwy w obsłudze, a do tego z tą pianka kawa jest jeszcze cieplejsza niż przy pierwszym ekspresie. Dlatego na pytanie czy warto kupić ekspres z automatycznym spieniaczem? Zdecydowanie nie! Wystarczy dobry automatyczny spieniacz mleka dający więcej możliwości niż automatyczny ekspres poniżej czterech tysięcy złotych!
Ma Pan sporo racji, tak też wyglądają profesjonalne ekspresy – mamy tylko dyszę do spieniania, lub nic – wtedy korzystamy z osobnego spieniacza. Głównym problemem jest lenistwo – w ekspresie automatycznym naciskamy przycisk i za ok. 60 sekund mamy gotowy napitek 😉 Ogólnie rozwiązanie z osobnym spieniaczem jest opłacalne – ekspresy robiące samą kawę czarną są dużo tańsze, sensowny kupi się już za 1000 zł.
Oczywiście, że warto! Dla mnie taki ekspres ciśnieniowy, to wielka oszczędność pieniędzy. W restauracji zwykłe Latte kosztuje nawet 14 zł, a mając ten sprzęt możemy sobie przygotować je samodzielnie w domu. Odkąd mam ekspres marki De longhi, to korzystam z niego kilka razy w ciągu dnia.