Nalewki owocowe czy ziołowe, które od wieków przyrządzamy w warunkach domowych, obecnie budzą wiele pytań, związanych przede wszystkim z wpływem alkoholu na organizm człowieka. Okazuje się jednak, że mimo – czy raczej dzięki – alkoholowi nalewki w ogóle mogą wykazać się prozdrowotnym działaniem.
Spis treści
Czy nalewki rzeczywiście leczą?
Jak wskazują wyniki badań biochemicznych, to właśnie alkohol najlepiej konserwuje korzystne dla zdrowia człowieka substancje, które zawarte są we wszelkiego rodzaju roślinach. Stąd tak duża popularność nalewek (z melisy, arcydzięgla, pigwy, róży, śliwki itp), maści do nacierania (rozgrzewające z miętą, igłami sosny czy aloesem) czy wcierek (stosowanych choćby w leczeniu chorób skórnych).
Według opinii większości lekarzy o prozdrowotnym działaniu nalewek możemy mówić jedynie wtedy, kiedy ich spożywana ilość nie przekracza 50 gr dziennie – w większej ilości działanie ziół czy fitosteroli i witamin, zawartych w owocach, jest mniej korzystne niż uzależniające działanie samego alkoholu, który dodatkowo ma negatywny wpływ na nasze narządy wewnętrzne.
Jakie nalewki na jakie schorzenia?
Już w dawnych czasach stosowano bardziej skomplikowane formuły do wytwarzania nalewek ziołowych, których receptury strzegły w większości reguły zakonne (przede wszystkim Benedyktynów, którzy oferują swoje trunki do dziś). Tak produkowane mieszanki były używane do walki z konkretnymi dolegliwościami, od nerwobóli, przez problemy gastryczne, wieńcowe po zaburzenia natury psychicznej.
- dna moczanowa – nalewka wiśniowa
- infekcje – pigwówka
- problemy ze wzrokiem – aroniówka
- dolegliwości serca i układu krwionośnego – nalewka z winogron
- problemy trawienne – gruszkówka
- wysoki cholesterol – śliwowica
Jak zrobić nalewkę w domu?
Obecnie możemy przebierać w tysiącach dostępnych bezpłatnie przepisów, dzięki którym łatwo spróbować swoich sił jako producent w tej ciągle egzotycznej dziedzinie.
W ofercie wielu sklepów znajdziemy gotowe butelki, w które przelejemy uzyskane trunki; na aukcjach internetowych za niewielkie pieniądze nabędziemy personalizowane etykiety, którymi od razu możemy przyozdobić flasze; w sklepikach z ekologiczną żywnością dostaniemy naturalnie uprawiane owoce i zioła.
Jedyne, o czym musimy pamiętać, to moc alkoholu używanego do wytworzenia nalewki:
- z roślin ususzonych wystarczy nam spirytus 40 do 70%
- do ziół i owoców świeżych niezbędny będzie mocniejszy alkohol, nawet do 96%.
Nalewkarstwo może stać się oryginalną i pożyteczną pasją, dzięki której zadbamy nie tylko o zdrowie swoje i najbliższych, ale również będziemy częściej zapraszani na różnego rodzaju uroczystości w gronie przyjaciół i rodziny.
Przepisy na nalewki
Nalewka gruszkowa
Składniki:
- 2 kg dojrzałych gruszek
- 0,5 kg cukru
- 1 cukier cynamonowy
- 4 goździki
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
Myjemy gruszki, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie.
Nalewka miętowa
Składniki:
- średniej wielkości cytryna
- 12 gałązek mięty
- szklanka wody
- 80 g cukru
- 1 cukier cytrynowy Delecta
- 0,7 l spirytusu 96%
Na początku płuczemy świeże gałązki mięty i kroimy liście. Następnie podgrzewamy wodę i dodajemy do niej oba cukry i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i następnie tak przyrządzony „syrop” odstawiamy.
Do szklanego, czystego naczynia wkładamy miętę i przelewamy alkohol, jednocześnie przefiltrowując go przez gazę. Do odfiltrowanej miętówki dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy. Miętówkę zostawiamy na ok. 5 dni, macerując. Dla uzyskania klarowności trunku, po tym czasie można przefiltrować nalewkę ponownie.
Nalewka cytrusowo-korzenna
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 4 mandarynki
- 2 limonki
- cytryna
- kawałek imbiru (5 cm)
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 cukier cynamonowy Delecta
- 500 g cukru
- 500 ml spirytusu 96%
- 500 ml przegotowanej wystudzonej wody
Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute – samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy.
Po umyciu kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.
Źródło przepisów: „Domowa nalewka krok po kroku” Delecta
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
azdasd
Polecam nalewki wytworzone samodzielnie, własna smakuje najlepiej i wiemy, że smak pochodzi z naturalnych owoców a nie dodatków aromatyzujących. Przy okazji nawiązując do artykułu na temat etykiet polecam też personalizowane etykiety na nalewki z naszego sklepu.