REKLAMA TOP.agd
, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

8 740 odpowiedzi na “Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki”

  1. Joanna pisze:

    Akurat szukałam takiego rankingu, bo stoję przed wyborem piekarnika parowego. Mam trzy typy:
    AEG BCE556350B
    ELECTROLUX EOD6P71Z
    ELECTROLUX EOB7S31Z
    Sama nie wiem już, jaki wybrać, ten tanszy z electroluxa ma funcke pyrolizy, droższy parowe czyszczenie. Znowu AEG ma wszystkie prowadnice teleskopowe. Mógłby mi Pan coś poradzić?

    Z góry dziękuję i pozdrawiam!

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      EOD6P71Z – to nie jest piekarnik parowy tylko wspomagany parowo – wodę wylewa się na dno, nie ma generatora pary
      BCE556350B – ta sama sytuacja co wyżej. AEG nie ma wszystkich prowadnic teleskopowych – tylko 1 jak w wiekszości modeli na rynku.
      EOB7S31Z – najbardziej opłacalny model parowy na rynku
      Podsumowując z podanych modeli tylko ostatni to piekarnik parowy. Reszta to ściema wspomagana parowo.

  2. Magda pisze:

    Dzień dobry,
    Zależy mi na piekarniku „w pełni”parowym w czarnej kolorystyce. Rozważam zakup modelu electrolux EOB7S31Z, electrolux EOC8H31Z badz amica ED87389BA-X Type Steam.
    Chciałabym też dobrać do piekarnika mikrofalówkę.Nie chciałabym, by wyświetlacze w tych sprzętach się różniły – taka fanaberia perfekcjonizmu;) Jaki model wybrać i jaki brzmi model odpowiedniej mikrofalówki?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie mikrofalówki Amici mają wyświetlacze w kolorze czerwonym, więc do wybranego piekarnika nie będą idealnie pasować. Z Electroluxa polecam modele SteamBoost, czyli z gotowaniem parowym np: EOB7S31Z. Wszystkie mikrofale Electroluxa pasują do piekarników. Najlepiej brać seriami – piekarnik jest z serii 800 to mikrofala też.

  3. Hanna M. pisze:

    Rozważam zakup piekarnika Elektrolux EMB8783ANX lub Amica ED87389BA+ X-Type Steam.
    Zależy mi na parowym z sondą, z teleskopowymi prowadnicami, w cenie do 3000, z pojemnym i funkcjonalym zbiornikiem na wodę. Nie zależy nam na pyrolizie ani katalizie. Ważne żeby szyba nie była zbyt przezroczysta, raczej ciemne szkło.
    Bardzo proszę o poradę w tej sprawie.
    Z góry dziękuję

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Cena ta sama, model EMB8783ANX ma prowadnice teleskopowe, lepszy programator (bardziej czuły dotyk, 4 szyby w drzwiach, zakres temperatur 30°C-230°C i czyszczenie parowe
      ED87389BA+ X-Type Steam – ma WiFi i aplikację do sterowania, większą komorę pieczenia, więcej poziomów, samootwieranie drzwi, 3 szyby w drzwiach, czyszczenie katalityczne i zakres temperatur 30-280.
      Cena ta sama, na papierze lepiej wypada Amica, ale to Electrolux jest „specjalistą” w piekarnikach parowych. Wybrać co się bardziej podoba – oba dobrze pieką.

  4. Łukasz pisze:

    Witam
    Panie Krzysztofie zastanawiam sie nad wyborem jednego z poniższych piekarników który mógł by Pan polecić
    AMICA ED57369BA+ X-TYPE Steam
    ELECTROLUX LOC6H71Z
    Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp

    A moze polecilby Pan coś innego w podobnej cenie z piekarników elektryczno parowych
    Pozdrawiam Łukasz

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      AMICA ED57369BA+ X-TYPE Steam – dobry piekarnik z pełną parą, lecz biednie wyposażony. Brakuje prowadnic, delikatnego domyku i termosondy.
      ELECTROLUX LOC6H71Z/EOC6H71Z (to samo tylko pod inne sklepy) – to nie jest do końca piekarnik parowy, tylko wspomagany parowo. Nie ma opcji gotowania na parze. Pełną parę znajdziesz w serii 800 i 900. Na dodatek te pokrętłowe Electroluxy są dość tandetne – lepiej brać wersje dotykowe.
      Z serii 700 to EOC8H31Z SteamCrisp – dotykowy programator i wspomaganie parowe
      Z serii 800 to EOB7S31Z SteamBoost – ten sam programator, ale ma pełną parę, wraz gotowaniem na parze.
      Oczywiście są jeszcze wariacje z pyrolizą.

  5. Joanna pisze:

    Dzień Dobry
    Zastanawiałam się nad zakupem piekarnika Samsung Dual Cook NV68R5545CB , jednak po przeczytaniu artykułu widzę, że nie poleca Pan generalnie Samsunga . Czy wg Pana funkcja dual cook to ściema czy naprawdę możemy upiec dwie potrawy w różnych temperaturach ? Jaki inny piekarnik poleciłby Pan , dużo piekę zarówno ciasta , jak i mięso , muszą być co najmniej dwie teleskopowe prowadnice . Bardzo proszę o pomoc . Pozdrawiam Joanna

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      NV68R5545CB – bardzo ładny i mały w środku piekarnik. Dual Cook to nie ściema, ale lekko naciągana funkcja, znakomitym marketingiem Samsunga. Nie są to 2 niezależne komory – gdyby tak było to moglibyśmy ustawić w każdej komorze, dowolną temperaturę i nastawę. Dual Cook to zwykły piekarnik w którym zastosowano 2 małe termoobiegi, zamiast 1 dużego i pomiędzy termoobiegi wsadza się nieuszczelniony separator (zwykły kawałek blachy). W górnej komorze mamy tylko grzałkę górną i termoobieg, a w dolnej grzałkę dolną i termoobieg. Proszę pomyśleć na jakich nastawach piecze Pani ciasta i mięsa i odpowiedzieć sobie na pytanie czy dałaby Pani radę upiec te 2 potrawy jednocześnie w Dual Cooku, przy dostępnych nastawach. Do tego dochodzi kwestia nadrzędności komory górnej nad dolną. To komora górna decyduje o tym o ile da się obniżyć temperaturę komory dolnej i np: opisywane w reklamach 40 stopni różnicy jest możliwe tylko gdy w górnej mamy maksymalną temperaturę 240 stopni. Gdy w górnej ustawimy 200 stopni, to na dole można ustawić temperaturę o 20 stopni niższą – nie 40. Podsumowując tą funkcję w Samsungu jest to dość naciągane – bez problemu upieczemy na górze kiełbaski (funkcja grill), a na dole pizzę (sama grzałka dolna lub z termoobiegiem), ale już porządnej pieczeni, którą najczęściej piecze się na grzałkach góra/dół, bez termoobiegu i ciasta, które musi wyrastać już nie upieczemy. Trzeba być odpornym na bełkot marketingowy – funkcja ta może być użyteczna, ale tylko w określonych przypadkach. Samsung fajnie ją opisał w instrukcji obsługi – jasno napisali co można piec, w jakiej komorze i na jakich nastawach. Dual Cooka trochę lepiej zrobiło Beko – tam różnica temperatur to 80 stopni i nie ma zasady nadrzędności górnej komory – ustawiamy jak chcemy z max różnicą 80 stopni. Na dodatek Beko w Split Cooku ma 80 litrów pojemności a nie 68 i posiada boczny termoobieg z demontowalnymi ściankami, które można myć w zmywarce. A jeśli chcemy kupić prawdziwego Dual Cooka to większość firm oferuje urządzenie z 2 piekarnikami w różnej konfiguracji np: Electrolux DualCook EOU5420AAX. Oferta takich urządzeń jest na naszym rynku słaba, ale da się coś znaleźć. Ostatnią opcją – najlepszą jest zakup 2 piekarników – 1 bardziej zaawansowany, np: parowy i 2 prostszy – wtedy mamy prawdziwego Dual Cooka 😉 Schodząc na ziemie, mając budżet 2300 zł polecam raczej spojrzeć na takie firmy jak Electrolux/AEG, Bosch/Siemens, Gorenje.

      • Joanna pisze:

        bardzo dziękuje za szybką odpowiedź i pozdrawiam

      • Artur pisze:

        Electrolux EOU5420AAX jest nie do kupienia w tej chwili. Panie Krzysztofie jaka alternatywa?
        Beko? Jaki model?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Ma naszym rynku nie ma prawdziwych piekarników Dual Cook, a ten model to tylko raz na jakiś czas da się wyrwać na allegro. Samsung i Beko mają udawane Dual Cooki z separatorem po środku – nie mają 2 niezależnych komór z pełnym zakresem funkcji i dwoma osobnymi drzwiami.

  6. Mariusz pisze:

    Dzień dobry,

    Zastanawiam się nad kupnem jednego z następujących modeli:
    Samsung Dual Cook NV70M3541RB
    Samsung Dual Cook NV66M3531BB
    Samsung Dual Cook NV66M3531BS
    Czy warto rozważać te piekarniki? Jeżeli tak to który z nich będzie najlepszym wyborem?
    Wymiary szafki pod piekarnik to: wys. 590mm, gł. 545mm, szer. 560mm.
    Nie upieram się przy Samsungu, gdyby polecał Pan coś innego to też będę wdzięczny za namiar.
    Zależy mi na tym żeby równo piekł.

    Pozdrawiam,
    Mariusz

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Samsung Dual Cook NV70M3541RB – tylko 68 litrów, front emaliowany, ścierające się napisy, drogo jak na to oferuje, kataliza tylko z tyłu.
      Samsung Dual Cook NV66M3531BB – mała pojemność tylko 66 litrów, nie ma prowadnic ani drabinek – tylko wytłoczenia jak w piekarniku mojej babci
      Samsung Dual Cook NV66M3531BS – to samo co wyżej.
      Wszystkie 3 są kiepskie. W okolicy 1700-2000 zł w większości firm dostaniemy piekarniki lepiej wyposażone i lepiej wykonane.

      • Mariusz pisze:

        dziekuje za odpowiedz. Co by Pan polecil w tej kat.cenowej i ww.wymiarach? Jeszcze rozwazalem SAMSUNG DUAL COOK FLEX NV75N5621RB bo mam mozliwosc kupna ponizej 2tysiecy.

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Pojemność już lepsza, funkcje ok, choć kataliza nadal tylko z tyłu, brak delikatnego domyku, tylko 1 prowadnica w cenie piekarnika ponad 2000 zł? Słabo. Do tego te łamane drzwi – żeby dobrać się do szyb i je wyczyścić, trzeba rozkręcić całą masę śrub.
          Z Samsunga polecić można model SAMSUNG NV70H5787CB/EO z uwagi na wygląd i świetnie dopasowaną mikrofalę. Posiada kilka wad, ale tak to już jest z tą firmą.
          Najlepszy model Samsunga to SAMSUNG NV75J5540RS/EO – ma delikatny domyk i metalową obudowę drzwi, a nie plastik jak większość Samsungów. 2000 zł to budżet w którym można kupić świetny piekarnik Electroluxa lub Boscha – a to już wyższa półka jakościowa od Samsunga.

          • Mariusz pisze:

            Czy mógłbym jeszcze prosić o podanie dobrego modelu w tej cenie marki Bosch i Electrolux? Dzięki temu finalnie zdecyduję się na zakup któregoś z nich.
            Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

          • Krzysztof Kuikowski pisze:

            Dobrych modeli jest cała masa – w Boschu jest to seria 8, w Electroluxie wszystkie modele dotykowe od 1800 zł w górę, a i zapomniałem o świetnym sprzęcie z marki Gorenje – wszystkie modele od 1400 zł w górę.

  7. Marcin pisze:

    Witam,
    Proszę mi podpowiedzieć jaki piekarnik Pan poleci do kwoty 1300-1500 zł. Zależy mi aby miał przynajmniej 1 teleskopową prowadnicę, poj.około 75 l.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Amica seria X-Type – modele ED37619B X-Type (2 prowadnice), ED47637XA+ x-type steam, ED57529X X-Type Pyro – pyroliza.
      Gorenje seria SimpiCity np: BO76SYB – najładniejszy piekarnik w tej cenie – moim zdaniem;)
      Whirlpool OAKZ9 7921 CS NB – ładna stara seria
      Electrolux EOD3C70TK SteamBake – tandetnie wykonany ale świetnie piecze
      Beko BVM35400XS – największa pojemność 80 litrów i splitcook – możliwość pieczenia 2 potraw jednocześnie – działa lepiej niż w Samsungu
      Oczywiście każdy wymieniony model ma 2 warianty kolorystyczne – czarny i inox.

  8. Sylwia Wróbel pisze:

    Dzień dobry. Potrzebuję opinii w kwestii wyboru piekarnika. Zastanawiam się nad 3 propozycjami. Według Pana który przedstawia się najlepiej? Jaki inny piekarni rekomenduje Pan do 1000 zł? Pozdrawiam

    -PIEKARNIK AMICA EB7541DB FINE
    -PIEKARNIK BEKO BIE 24300B
    -PIEKARNIK BEKO BIE 24301B

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1. Termoobieg, 10 funkcji piekarnika i 65 litrów pojemności, prowadnica teleskopowa
      2 i 3. Nie mają termoobiegu i samodzielnie działającej grzałki dolnej, prowadnicy teleskopowej, 71 litrów pojemności. Na niektórych stronach piszą, że te modele mają termoobieg, ale to ściema. Każdy model Beko z serii BIE nie ma termoobiegu (świadczy też o tym tylko 6 funkcji piekarnika – z termoobiegiem Beko ma min. 8 funkcji i nazwę BIM)
      Dobre modele to:
      BEKO BIM24300BS – termoobieg, prowadnica, 71 litrów, mała moc piekarnika 2,5 kW
      AMICA EB7551B Fusion – prowadnica, kataliza, termoobieg, 65 litrów, 3,1 kW
      AMICA ED37219X X-TYPE – brak prowadnicy, ale największa pojemność 77 litrów i chowane podświetlane pokrętła (moc 3,6kW)

  9. Klaudia Michlik pisze:

    Witam,
    zastanawiam się nad piekarnikiem Siemens hb655gbs1 oraz BOSCH HBG 633NB1,
    który wg Pana będzie lepszy?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Kwestia gustu – mi bardziej podoba się 8 seria Boscha, w Siemensie nie podoba mi się świecąca, plastikowa wstawka z przyciskami. Model Boscha ma prowadnice, a Siemensa dobrą emalię łatwo czyszczącą EcoClean.

  10. Magdalena pisze:

    Dzień dobry, szukam małego piekarnika – szer. max 59 cm, wys do 50 cm – czy może Pan polecić coś fajnego do 2500 zł? Pozdrawiam Magdalena

  11. OTKA pisze:

    Witam!Bardzo prosze o porade w sprawie piekarników z pyroliza w cenie do 2500 czarny

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Amica ED57529B X-Type Pyro 1700 zł (występuje też w kolorze Inox i w czarnym macie), najlepiej działający programator – jest czuły i nie zacina się. Bez zbędnych bajerów.
      Amica ED77589BA+ Q-Type Pyro – 2200 zł czarny mat, WiFi, 2 prowadnice, 37 programów automatycznych, podświetlany uchwyt.
      Electrolux EOE7P31Z SenseCook – 2500 zł czarny połysk z termoosondą.
      AEG BPE742320M – to samo co Electrolux tylko inny design – 2600 zł
      Na Boscha/Siemensa to za mały budżet – min. 2800 zł na dobry model z pyrolizą.

  12. Kasia pisze:

    Panie Krzysztofie a jaki zlew by Pan polecał z bateria do kuchni w kolorze czarnym i okap teleskopowy czarny pod szafkę na głębokość do 28 cm z wyświetlaczem szkło czarne. Z góry dziękuję za pomoc:)

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Najlepsze zlewy to te ceramiczne, choć najlepiej sprzedaje się fragranit z firmy Franke. Okap teleskopowy: tani i dobry OTP6651BG (508m3/h, 600 zł i max. 63 dB).

      • KASIA pisze:

        Jest Pan NAJLEPSZY:) bardzo dziękuję za pomoc, okap co do danych technicznych jak i wyglądu idealnie mi odpowiada. Mam jeszcze jedno pytanie bo zdecyduję się na zlewozmywak firmy Franke, ale czy lepiej Fragranit czy Tectonite?

  13. Kasia pisze:

    Panie Krzysztofie a jaki zlew by Pan polecał do kuchni w kolorze czarnym i okap teleskopowy czarny pod szafkę na głębokość do 28 cm z wyświetlaczem szkło czarne. Z góry dziękuję za pomoc:)

  14. Qubas86 pisze:

    Witam wszystkich. Niedawno kupiłem piekarnik Amica ED37618B X-Type OpenUP. Podczas pieczenia bardzo często piekarnik zaczyna pikać, mruga wyświetlacz, a także oświetlenie wewnątrz piekarnika. Zdarza się to również, gdy nie jest uruchomiony. Nie wiem czy to wina sprzętu czy też może podłączenia do sieci lub instalacji elektrycznej w mieszkaniu. Czy ktoś z użytkowników piekarników Amica spotkał się z podobnym problemem? Nie wiem czy mam go reklamować czy raczej wzywać elektryka.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Czy piekarnik został podłączony pod gniazdko z uziemieniem?

      • qubu86qubas86 pisze:

        Zapomniałem napisać, że został podłączony pod 1 fazę. Elektryk pod 2 fazy podłączył indukcję, a pod 1 piekarnik.

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Hmm czyli piekarnik ma zlikwidowaną wtyczkę i elektryk podłączył pod 1 fazę z kabla siłowego? Wygląda to na problem podłączeniowy. Każdy piekarnik wymaga uziemienia. Piekarnik możesz wysunąć i sprawdzić czy wszystko jest prawidłowo podłączone. Jeśli jest to wzywaj serwis.

  15. KASIA pisze:

    PANIE KRZYSZTOFIE POTRZEBUJĘ PANA POMOCY JAKO EKSPERTA!!!:)

    Stoję przed wyborem zakupu piekarnika, płyty indukcyjnej i lodówki. Modele, nad którymi się zastanawiam to:

    Piekarnik:

    1. Piekarnik ELECTROLUX EOE7C31Z SenseCook
    2. AMICA ED57529B X-TYPE PYRO
    3. Piekarnik BEKO BVM34500B

    Niestety dużo nie gotuję i nie piekę, ale mam nadzieję że zacznę:) Oczywiście chodzi mi o funkcjonalność, jak i istotny jest dla mnie design – cały czarny + panel dotykowy najlepiej

    Płyta:

    1. Płyta indukcyjna ELECTROLUX EIV644 SLIM-FIT
    2. Płyta indukcyjna BEKO HII64801F2HT
    3. Amica PI6544S4UD

    W płycie wydaje mi się, że istotna będzie możliwość łączenia 2 pól i wygodne sterowanie temp. dla każdego z pól aczkolwiek nie musi być

    Lodówka:

    1. Samsung RB37K63632C

    Bardzo proszę o informację zwrotną jaki piekarnik i jaką płytę by Pan wybrał z dostępnych powyżej – czy może za tą cenę kupiłby Pan coś innego? Jeżeli chodzi o lodówkę to proszę tylko o informację, czy dobry wybór …chociaż jest strasznie droga. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC I DUŻO ZDRÓWKA ŻYCZĘ:):):)

    Pozdrawiam

  16. Katarzyna pisze:

    Dzień dobry!
    Zastanawiam się nad kupnem piekarnika Electrolux EOC8H31Z SteamCrisp, jednak nie wiem czy jest on wart swojej ceny. Czy ewentualnie zna Pan jakiś model podobny parametrowo do tego, jednak w innym przedziale cenowym?
    Z góry dziękuję za pomoc! 🙂

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Dobry piekarnik, świetne programy, niska jakość wykonania. W cenie 2600, z piekarników parowych dobry będzie też ED87389BA+ X-TYPE STEAM – znacznie lepiej wykonany model.

  17. Adrian pisze:

    Jaki piekarnik z kategorii płytkie tj. max 55 cm głębokości?
    Wielkiego wyboru nie ma, Bosch ma chyba najwięcej modeli.
    Co warto wybrać?

  18. Monika pisze:

    Witam, widzę, że zna się Pan na rzeczy, a ja mam nietypowe poszukiwania..potrzebuje białego (jak najbardziej białego piekarnika tzn najmniej jak się da wstawek) wiem, że teoretycznie to nie jest ważne w piekarniku 😉 ogólnie żeby łatwo się czyścił w środku ( nie musi sam 😉 ) miał grilla, termoobieg i możliwość manualnego ustawienia temperatury w przedziale od najlepiej 30-40 do 220 i więcej

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Amica z serii X-Type ma tylko mocowanie uchwytu w kolorze szarym, a tak jest wszystko białe. Wymogi spełnia bo ma zakres temperatur 30-280. Model ED57689WA+ X-TYPE WiFi za 1500 zł.

  19. Gabi pisze:

    Dzięki..to szukam dalej

  20. Gabi pisze:

    Witam. Szukam piekarnika i zupelnie nie wiem czego chcę 🙁 na pewno musi mieć funkcję pieczenia tylko od dołu- dużo piekę i czas to mi się ta funkcja przydaje ale nie jest ona często dostępna w piekarnikach. Fajnie by bylo żeby była jakaś pomoc w czyszczeniu Ale nie jest to warunek. Myślałam o piekarniku Bosch HBS534BSOB co Pan o tym sądzi? Dziekuję

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie znam modelu – to sprzęt na rynek brytyjski. Należy do najtańszej serii Boscha, więc nie polecam. Wykonanie słabe, drzwi trzaskają, pełno taniego plastiku. Bosch to seria 8 i tyle w temacie ich piekarników. Rynku WB nie znam, więc za wiele nie pomogę.

  21. Krzysztof pisze:

    Witam. Jestem zmuszony kupic piekarnik w wysokości 45 cm .Czy możesz coś polecić ?Czy ktos zna to urzadzenie ?Piekarnik kompaktowy + parowy AEG KS8404101M 2w1
    Pozdrawiam Krzysztof

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Dobry sprzęt zwłaszcza jak na cenę na allegro – 1400 zł. Jedyną wadą tego modelu ( i większości kompaktów) to niska temperatura maksymalna – tylko 230 stopni. W tej cenie bezkonkurencyjny sprzęt.

  22. Małgorzata pisze:

    Nie znalazłam dedykowanego postu pod płyty indukcyjne 🙁 płyty również mi potrzeba, budżet do 2500 zł. W mieszkaniu jest dodatkowy obwód dla płyty (kwadratowa skrzyneczka na ścianie, a w środku kilka kolorowych kabli). Zależy mi aby było osobne sterowanie dla każdego pola grzewczego.
    Z opcji: boster/power, auto stop – zaprzestanie grzania po wykipieniu; rozpoznawanie wielkości garnka;łączeni pół grzewczych (fajnie jakby dało się połączyć w jedno pole).
    Chciałabym też aby postawienie garnka na płycie powodowało, że ten fragment, na którym garnek stoi, grzał. To chyba jest płyta bezsferowa, ale czy jest możliwa do kupienia?
    Znalazłam poniższe modele:
    1. Amicia PI6144S4WSU
    2. Amicia PI6541S4UD
    3. Amicia PI6544S4UD
    4. Beco HII64201F2HT
    5. Beco HII64801F2HT
    6. Teca IZ 6420
    6. Teca IZS 6420

    to bardzo zbliżone model, ale jak w przypadku piekarników nie wiem co oznaczają numery w nazwach. Dziękuję bardzo za pomoc 🙂

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      I tu znowu to samo… Obie płyty teki to proste modele z polami okrągłymi, modele Beko mają fajny sterownik, z czego jedna ma 2 pola łączone, a 2 jedno. Z Amici ma tu Pani podane modele białe jak i czarne… Najbardziej zbliżone do siebie są modele 3 i 5 – wybierałbym między nimi.

  23. Małgorzata pisze:

    Szukam piekarnika pojemność do 69 l (mało takich niestety), czyszczenie to emalia i/lub kataliza, mało awaryjny (chodzi o wyświetlacz). Dobrze aby miały duży zakres temperatury i wszystkie standardowe opcje. Dobrze aby był cichy (salon z aneksem). Mogę dać do 2500 zł ale chciałabym aby wytrzymała więcej niż gwarancję 😉
    Znalazłam poniższe modele:
    1. Amica ED87389BA+X TYPE Steam
    2. Amica ED57369BA+X TYPE Steam
    3. Amica ED57679BA+X TYPE OPENUP
    4. Amica ED57689BA+X TYPE OPENUP
    5. Amica ED87689BA+X TYPE OPENUP
    6. Amica ED37612B+X TYPE Steam

    Z Amici są bardzo zbliżone modele jeśli chodzi o funkcje. Nie rozumiem jednak cyferek w nazwach 🙁 linie i opcje w nazwach są dla mnie jasne.

    7. Electrolux EOA5654AOX
    8. Bosch HBA5577S0
    9. Siemens HB337A0S0
    10. SolGaz SP-50

    Jeśli Pana zdaniem jest coś ciekawszego poproszę o podpowiedź. Będę wdzięczna za pomoc.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Polecam zawęzić poszukiwania, bo po Pani listach widać ewidentnie, że sama Pani nie wie czego szuka… Na liście z piekarnikami pa Pani drogi model parowy (1) z masą fajnych funkcji (pytanie czy jest Pani wstanie je wykorzystać), następnie podstawowy model parowy za 2200 zł (2) kilka modeli z samootwieraniem (3 i 4 to to samo, 5). 6 to model podstawowy z pokrętłami. 7 to staroć słabej jakości wykonania. 8 i 9 to seria produkcji hiszpańskiej lub polskiej, produkowane na rynki europy środkowo wschodniej (nie dla Niemca). Oba modele mają mniejszą pojemność, mniej poziomów pieczenia, nie przepinaną prowadnicę, brak wspomagania parowego i wielu innych funkcji dostępnych w modelach od 1 do 6. Solgaz omijam szerokim łukiem. Podsumowując proszę określić czego Pani szuka i skupić się na 2-3 modelach

  24. Robert pisze:

    Dzień dobry, podoba mi się ELECTROLUX EOB8757ZOZ, lecz ciężko z jego dostępnością, czy może producent zastąpił go jakimś nowym modelem na rok 2020 ? Dziękuję za pomoc.

  25. Maciej Sobczyk pisze:

    dzień dobry,
    Zastanawiam się nad piekarnikami:
    Samsung Chef Collection NV73J9770RS
    Amica ED87389BA+ X-Type Steam
    Electrolux EOB9S31WX SteamBoost lub tańsze ( ew. jakie)

    Bardzo proszę o podpowiedź co by Pan wybrał biorąc pod uwagę praktyczne zastosowanie dla 4 osobowej rodziny? Mam już Thermimix. Dużo gotujemy i chcemy to robić zdrowo.
    pozdrawiam
    Maciej Sobczyk

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie ma racjonalnego uzasadnienia dla ceny modelu Samsunga.
      Amica bdb
      Electrolux trochę gorzej wykonany, ale piecze bdb. Tańsze modele nie mają kolorowego wyświetlacza.

  26. Jadzia pisze:

    Witam, potrzebuję piekarnik do ok. 1500-2000 zł. Wymagania: żadnych szczególnych, będzie raczej mało uzywany, ważne aby dało się w nim zrobić pizzę 9niska temperatura na dole). Co Pan sądzie o Bosch HBG635BB1?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Dobry piekarnik z wysoką temperaturą maksymalną, lecz za 2100 zł można oczekiwać przyzwoitego wyposażenia, a tu nie ma nic – totalnie nic. Nawet prowadnicy teleskopowej.

  27. Doro pisze:

    Dziękuję za odpowiedź.A jaką chłodziarkio zamrażarkę z kostkarką by Pan polecił?

  28. Doro pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o opinię w kwestii mojego wyboru piekarników do zabudowy:
    1. Bosch HSG636ES1
    2.Bosch CMG633BS1

    Oraz płyty:
    1.Bosch PGQ7B5B90

    Szukam jeszcze dobrej chłodziarko zamrażarki z kostkarką, wolnostojącej o szer ok. 90 cm.

    Wybór funkcji piekarników jest spowodowany brakiem miejsca na dodatkowe urządzenia (np. mikrofalówka)

    Pozdrawiam 🙂

    )

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Piekarnik pełnowymiarowy lepszy. Kompakt zawsze gorzej piecze.
      Płyta to tylko 75 cm – trochę mało jak na 5 palników.

  29. krysia1990xxx pisze:

    Witam,
    jaki poleci Pan piekarnik:
    – cena do ok. 1500 zł
    – sprawdzi się do upieczenia pizzy – potrzebna możliwie wysoka temperatura maksymalna na grzałce dolnej
    W sklepie do tej ceny widzę np. Amica ED47638BA+ X-Type Steam, OAKZ9 7921 CS IX.
    Pozdrawiam

    • krysia1990xxx pisze:

      Drugie pytanie, jaką płytę indukcyjną w podobnej cenie kupić. Szerokośc ok. 30 cm (w pola grzewcze). Zasilanie może być 400 lub 230V. Płyta musi mieć możliwośc ustawienia czasu – po jego upłynięcie pole grzewcze powinno się wyłączyć.
      Co Pan sądzi o płytach firmy Teka?
      Dziękuję

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Płyty tego typu mają zasilanie 1 fazowe. Teka jest droga. Dobry model ma Amica PI3510U – timer też jest. Cena ok. 800 zł.

        • krysia1990xxx pisze:

          Teka jest droższa, ale może za to dłużej podziała? Znalazłam tez Boscha za ok. 1500 zł – PIB 375FB1 E. A jeśli chodzi o Teka, to model IZC 32300 DMS.
          Płytę Amici ma koleżanka i była serwisowana aż 2 razy podczas niecalych 2 lat – problemy z wyświetlaczem LED (liczby 1…9) i raz zepsuł się programator. A na koniec jej pękła szyba, jak twierdzi, od lekkiego uderzenia garnkiem.

          • Krzysztof Kuikowski pisze:

            Teka też jest ok, a Bosch bezsensownie drogi. Jak ja lubię argumentację „bo koleżanka miała”… Co to ma do rzeczy? Szkło wszyscy biorą z firm EuroKera i Schott Ceran. Amica ma Schotta tak jak Bosch. Elektronika jest chińska w każdej płycie. Amica za 800 zł oferuje dobrą płytę bez wad. Płyta Boscha też jest ok, ale kosztuje 2 razy więcej i w niczym nie jest lepsza – podziała tak samo krótko jak wszystko. Teka ma wygodne sterowanie sliderowe.

    • krysia1990xxx pisze:

      Na początku myślałam o piekarniku z zintegrowaną mikrofalą, ale podobno nie działa to najlepiej, pomijając Bosche i Siemensy, których ceny zaczynają się niestety od ok. 4000 zł.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Model Amici bdb, podobnie jak wersje bez pokręteł – ED57.

      • krysia1990xxx pisze:

        Dziękuję. A Bosch HBA354YB0? https://www…./HBA354YB0

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Dziadowstwo. Plastikowe okładziny na froncie piekarnika, obudowa drzwi plastik, tylko 4 poziomy pieczenia, prowadnice nie przepinane i mało stabilne, pokrętła tandetne, podobnie jak plastikowa listwa z napisem Bosch… Bosch to tylko 8 seria, reszta to żart.

  30. Eliza pisze:

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Po przeczytaniu Pańskich komentarzy też zaczęłam się zastanawiać nad zestawem Amici. Patrzyłam na model piekarnika ED57638WA+Q-TYPE WiFi, ale z racji tego, że podane przez Pana modele to seria to jest większa szansa, że będą pasować do siebie kolorystycznie. Nie wiem tylko czy płyta Amici też będzie w tym samym odcieniu czy może lepiej zdecydować się na Electrolux EIV63440BW Slim-Fit (pisał Pan w jednym z komentarzy, że to najbardziej biała płyta). Zmywarkę wybrałam poniekąd na podstawie Pana rankingu, ale jeśli jest coś lepszego to proszę o polecenie. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam
    Eliza

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Na rynku nie ma płyt w tym samym odcieniu co piekarniki, czy mikrofale. Jest to kwestia technologiczna. Ta płyta Electroluxa jest najbardziej biała ze wszystkich na rynku.

  31. Eliza pisze:

    Panie Krzysztofie,

    poszukuję sprzętów agd do zabudowy w kolorze białym. Bardzo proszę o radę czy te, które wstępnie wybrałam będą ok.
    1. Płyta indukcyjna Amica PI6141NWSU
    2. Piekarnik Beko BIM24400WCS
    3. Mikrofalówka Beko MGB25333WG
    (zależy mi żeby mikrofala i piekarnik były tej samej firmy, będą umieszczone w słupku, a mikrofala otwierała się z boku).
    4. Okap Teka GFG lub Globalo 60.1
    5. Zmywarka prawdopodobnie Bosch SPV45MX01E.

    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Eliza

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1, 5, 4 ok.
      2,3 lepiej wziąć z Amici. Też mają dopasowaną serię np piekarnik ED57689WA+ X-TYPE WiFi + mikrofala AMMB25E2SGW X-TYPE. Cenowo minimalnie drożej ale na pewno lepiej będzie się spisywać. Beko polecam w sprzęcie „na wodę” (pralki, suszarki, zmywarki).

  32. Krzysztof Kuikowski pisze:

    Te w modelu ED57 działają znacznie lepiej.

  33. Asia pisze:

    Szukam piekarnika wolnostojacego ktory nadawal by sie do pieczenia chleba jak i wyrobow cukierniczych. Mysle nad domowa sprzedaza wyrobow a wiadomo ze im wiecej poziomow tym leliej. I tu pytani jaki poleca Pan i z gornej polki i z sredniej. Dziekuje i pozdrawiam

  34. Krystian pisze:

    A co pan sądzi o Amica ED87669BA+ X-Type Wi-Fi

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Dobry model choć nie bez wad. Jak na 2 tys. zł to dobry wybór jeśli zależy nam na dużym i czytelnym wyświetlaczu

      • Krystian pisze:

        Jakie ma wady?
        Lepiej będzie wybrać Amica ED87669BA+ X-Type Wi-Fi czy AMICA ED57529B X-TYPE PYRO?
        Byłem zdecydowany na AMICA ED57529B X-TYPE PYRO ale wyczytałem, że programy gotowe w tym modelu oznaczone są symbolami: P1, P2 itd, a w modelu ED87669BA+ X-Type mamy już oznaczenie tekstowe.
        Proszę o radę. Do końca tygodnia muszę zamówić piekarnik, a niestety mam dużo wątpliwości.

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Szczerze? A jak często używa się programów automatycznych? Osobiście wolę programator z serii 5 – jest wygodniejszy w użytkowaniu i zawsze dobrze reaguje na dotyk. Na dodatek ma ten model pyrolizę i delikatny domyk.

          • Krystian pisze:

            W obu piekarnikach są przyciski sensorowe. Nie wiedziałem, że w modelu z kolorowym wyświetlaczem sterowanie sprawia problemy. Nigdy nie miałem w piekarniku programów automatycznych, trudno mi stwierdzić czy są one przydatne. Różnica w cenie nie jest bardzo duża. Byłem już skłonny postawić na kolorowy wyświetlacz ale widzę, że to nie koniecznie dobry wybór. Nie chciałbym później żałować

  35. Krystian pisze:

    A co pan sądzi o Amica ED87669BA+ X-Type Wi-Fi?

  36. jÓZEF pisze:

    Panie Krzysztofie dziękuje za poradę odnośnie piekarnika Amica ED 47 bo miałem brać Elektroluksa bardzo dobry wybór drugi mieśac użytkuje piecze doskonale wmiare logiczne ustawienia oraz wykonanie solidne

  37. darek_sc pisze:

    Z piekarników polecam Electrolux którego nie ma na liście.https://www…./eoe7c31z/ Czyszczenie katalityczne i bardzo wysoka temperatura pieczenia. Dla fanów domowej włoskiej pizzy możliowść ustawienia temperatury 300 stopni bezcenna :). Bardzo szybko się nagrzewa i piecze równomiernie. Polecam w cenie 1750 zł ciężko znaleźć coś lepszego.

  38. Seweryn Brzozowski pisze:

    Kiedyś testowaliście ten mały piekarnik Solgazu. Fajny był, bo kompaktowy. Może teraz warto by było opisać ten model Duo z możliwością dzielenia na pół i np. pieczenia dwóch potraw jednocześnie. Fajna sprawa i mega funkcjonalna. Mam i używam 🙂 Ale taki test od Was też by się przydał i pokazanie właśnie tej dodatkowej funkcjonalności szerzej. Mało jest takich rozwiązań na rynku.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Większość firm nie bierze się za udawane 2 komory pieczenia – produkują prawdziwe „double oven”, z 2 oddzielnymi komorami i pełnym zestawem grzałek w obu komorach. Np: Electrolux DualCook EOU5420AAX, Amica ADC900SS itp.

      • Nina Socha pisze:

        Oglądałam u znajomej właśnie rozwiązanie solgazowe, z tym dzielonym piekarnikiem. Może to nie jest idealne rozwiązanie ale pozwala również wykorzystać pełną pojemność piekarnika. On ma chyba 67 litrów w momencie, gdy jest łączony w całość. Uniwersalność takiego rozwiązania jest całkiem fajna.

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Nie dość, że najmniejszy piekarnik na rynku, to jeszcze pseudo dzielenie… a cena też nie za niska.

  39. Krystian pisze:

    Proszę o pomoc, mam problem z wyborem piekarnika:
    Piekarnik Amica EB833BA+ IN
    Piekarnik WHIRLPOOL W6OM44S1HBL
    Piekarnik AMICA ED57529B X-TYPE PYRO

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1. Nie jest już produkowany
      2. Whirlpoole mimo dużej pojemności mają bardzo wąskie piekarniki. Piecze dobrze, ale do tej Amici niżej nie ma startu.
      3. Bdb model – duża komora czytelny i czuły wyświetlacz + pyroliza.

      • Krystian pisze:

        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli whirpool odpada.
        Z tych dwóch modeli amica, poleca pan bardziej AMICA ED57529B X-TYPE PYRO? A może jakiś inny model amica?

      • Krystian pisze:

        Co pan sądzi o Electrolux EOE7C31Z SenseCook? Lepszy od AMICA ED57529B X-TYPE PYRO? Wiem, że nie ma pyrolizy. Który będzie lepszy w użytkowaniu?

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Oba są dobre, Amica będzie lepiej wykonana, Electrolux ma obudowę drzwi całkowicie plastikową, a Amica metalową i 4 szyby. Amica ma większą komorę pieczenia i dokładniej działające sensory + pyroliza. Electrolux ma za to termosondę. Wybrać co bardziej potrzebne.

          • Krystian pisze:

            Jaką mikrofalę pan poleca? Planuję montaż piekarnika pod mikofalą. Czy w takim przypadku lepiej kupić mikrofalę tej samej firmy? Czy amica ma ofercie dobre mikrofale? Jaki model pan poleca?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Takie same jak wszyscy. Od 700 zł za 20 litrów, przez 25 litrów za 1200 zł, po kompakty otwierane do dołu za 2000 zł. Dobre są modele 25 litrów.

          • Krystian pisze:

            A jakiej firmy pan poleca płyty indukcyjne?

  40. mapiet pisze:

    Pana Krzysztofa już chyba znudziło odpowiadanie w kółko na te same pytania… :-/

  41. Joanna pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, proszę o poradę w zakresie płyty gazowej i piekarnika. Myślałam o firmie solgaz ale po przeczytaniu Pana artykułu chyba zmienię plany, myślę nad elektrolux albo Bosch. Generalnie 3 dorosłe osoby,które lubią mięso więc piekę często. A co Pan myśli o lodówce Haier-2 drzwi i szuflady od zamrażarki wysuwane, model hb16ffgbaaa?

  42. Agnieszka pisze:

    Panie Krzysztofie co Pan myśli o zestawie:
    Solgaz Optima 4+1 płyta gazowa
    Piekarnik do zabudowy
    ED87389BA+ X-TYPE STEAM

  43. Jamone pisze:

    Czy w ogóle, opłaca die inwestować w sprzed elektroluxa który jest wykonany we Włoszech, bo wiem ze piekarniki wykonane w Niemczech maja mniej tandetny wygląd, mniej plastiku

  44. Jamone pisze:

    Witam Panie Krzysztofie.
    Stoję przed wyborem piekarnika.
    To co najbardziej mnie interesuje to przede wszystkim prowadnice, chłodny front i czyszczenie za pomocą emalii lub ewentualnie katalizy (żadnej pyrolizy)
    Mogę przeznaczyć na ten sprzed około 1300 Zł. Nie potrzebuje żadnych bajerow, chce aby piekarnik dobrze piekł i nie psuł się. Rodzina 2+2
    W sklepach jest wiele modeli. Najbardziej zastanawiam się nad electrolux EOA3414AOX lub w sklepie sprzedawca polecił mi piekarnik GORENJE BO735E20X-2 Z takimi samymi funkcjami jak bosch tylko, o 400 zł tańszy.

    Czy to dobre wybory? Może podsunie pan jeszcze jakieś inne modele, które będą godne uwagi ! Będę niezmiernie wdzięczna, gdyż nieukrywaną ze termin porodu zbliża się nieuchronnie a chciałabym moc kupić ten piekarnik przed rozwiązaniem ;p

  45. Tomasz pisze:

    Dobry wieczór
    Szukam piekarnika parowego. Polecane piekariniki to Electrolux EOB8757ZOZ lub Amica ED87389BA+ Q-TYPE STEAM są obecnie bardzo słabo dostępne. Panie Krzysztofie czy jakieś inne modele warte są polecenia ?
    Pozdrawiam
    Tomek

  46. Dami pisze:

    P.Krzysztofie pisałem 30 listopada i doradzil Pan mi w sprzęcie i bardzo dziękuję . Ale czekam od 15 Pazdziernika okolo na Piekarnik Amica ED87389BA + Q-Type Steam i jak do tej pory Nigdzie , naprawdę NIGDZIE GO NIEMA , szukam 2 miesiace w sklepach w necie nic pustka . Patrze co 4 dni w necie i nic nawet sie nie pojawia . Czy bedzie jeszcze produkowany?. Pozdrawiam.

  47. Wojtek pisze:

    Panie Krzysztofie. Te dwa piekarniki są w podobnej cenie. Może Pan podpowiedzieć, który lepszy? Jest między nimi jakaś istotna różnica?

    1. Amica ED47638BA+ X-Type Steam
    2. Bosch HBG5370B0

    Na ogół poleca Pan w komentarzach Amicę, ale ten Bosch laikowi też wydaje się fajny.
    Serdecznie dziękuję.

    • Wojtek pisze:

      Panie Krzysztofie, a może któryś z tych?

      Bosch HBG5370S0
      Bosch HBG539EB0?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Amica ma delikatny domyk, szerszy zakres temperatur, podświetlane pokrętła, większą pojemność, więcej poziomów pieczenia, przepinane prowadnice, wspomaganie parowe i przepisy automatyczne. Model Boscha to bieda.

  48. renata pisze:

    Panie Krzysztofie czy piekarnik Amica (Pyro) ED575298 X-Type Pyro będzie ok, lepszy od tej podstawowej wersji?

  49. Anna pisze:

    Panie Krzysztofie,

    który piekarnik by Pan polecił: Amica ED87689BA+ X-TYPE czy Bosch HBG635BB1?

    Podstawowe różnice na korzyść Amici to: o 15 więcej programów automatycznych, termosonda i teleskopy. Zastanawia mnie tylko jakość wykonania i bezawaryjność.

    A może jest coś lepszego w cenie ok. 2 tys zł?

    Pozdrawiam

  50. Marek pisze:

    Dobry wieczór

    Posiadam przygotowaną wnękę pod zabudowę na piekarnik, jego wewnętrzne wymiary to (wys. 58,4 ; szer. 56,5 ; gł. 58). Chciałbym zakupić piekarnik Amica ED87389BA+ Q-TYPE STEAM – w instrukcji jego wymiary wewnętrzne to: (wys. 59,5 ; szer. 56 ; gł. 56+4) z tego wynika, że piekarnik nie zmieści się w mojej wnęce. Stąd moje pytanie czy wymiary podane przez producenta uwzględniają przedni panel, który wychodzi za wnętrze szafki. Byłem w kilku sklepach żeby porównać wymiary, niestety obecnie piekarnik nie jest nigdzie dostępny. Dzwoniłem kilkukrotnie do producenta niestety bezskutecznie.

    Pozdrawiam
    Marek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml