REKLAMA TOP.agd
piątek, 24 maja 2019, Szymon Marcjanek

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

Samsung NV70H5787CB
Samsung NV70H5787CB/EO

0 odpowiedzi na “Samsung NV70H5787CB”

  1. Marcin pisze:

    Witam Panie Krzysztofie.
    Może i mi Pan pomoże?

    Lodówka do zabudowy: WHIRLPOOL WHC20 T593 P , jest coś ciekawszego tańszego?Nigdzie nie widziałem najniższej szuflady w lodowce z prowadnicami a tu jest, no i wysokość powyżej 190cm.

    Piekarnik: Gorenje BO798S37BG czy Whirlpool W9 OM2 4S1 P BSS , żona chce cały czarny, znajdziemy coś lepszego w tym budżecie?

    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam

  2. Iwona pisze:

    Witam serdecznie. Mogę prosić o opinie piekarnia GORENJE BSA6747A04BG czy lepiej BO76SYB Simplicity. Zależy mi na jak najmniejszej awaryjności.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy ma większą komorę, wyższą temperaturę maksymalną 300 stopni, termosondę i więcej nastaw/programów. Oba są świetne – kwestia potrzeb.

      • Iwona pisze:

        Ślicznie dziękuje za odpowiedź. A mogę jeszcze zapytać co sądzi Pan o SAMSUNGU NV70K2340RB ? Zastanawiam się nad tymi 3 modelami i nie wiem który wybrać. Moje dwuletnie Gorenje nie dało się naprawić i właśnie jest w trakcie zwrotu do sklepu.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarnik z plastikowymi przyciskami programatora zamiast sensorami, ale piec piecze – ma to co trzeba, choć to bieda model jak na Samsunga. Osobiście brałbym pierwsze Gorenje z serii Advanced jeśli chce Pani więcej funkcji, a jak wystarczą podstawowe to Simplicity.

  3. Dorota pisze:

    Witam 🙂
    Poszukuję całkowicie czarnego piekarnika do zabudowy, koniecznie z pyrolizą. Co by Pan polecił?

  4. Michał pisze:

    Witam, jakie czyszczenie jest lepsze? Hydroliza czy Pyroliza? Poleci Pan jakiś piekarnik i ew. zestaw piekarnik + mikrofalówka która jest w kolorze czarny mat/szczotkowany?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oczywiście pyroliza – woda nie wiele robi. Czarny mat w swojej ofercie ma tylko Amica w linii Q-Type i Electrolux w serii flagowej 900.

  5. Karolina pisze:

    Proszę doradzić mi w kwestii wyboru piekarnika i zmywarki do zabudowy oraz płyty gazowej. Piekarnik czarny, z przydatnymi funkcjami, niekoniecznie z bajerami, łatwy do czyszczenia. Zmywarka na 15 kpl, a płyta gazowa najlepiej 5 palnikowa z jednym palnikiem wok.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak ma być łatwy w czyszczeniu to polecam modele EOE7P z Electroluxa – niemieckie z pyrolizą i termosondą.
      Płyty gazowe najlepsze ma Gorenje, Electrolux, Teka, 2 modele Beko – te z szerokim rozstawem planików.

  6. Patryk pisze:

    Panie Krzysztofie, która mikrofala idelanie pasuje do piekarnika Electrolux LOC8H31X . Czy ten piekarnik to dobry wybór?

  7. Paweł pisze:

    Dobry wieczór, Panie Krzysztofie.
    Rozglądamy się za piekarnikiem do zabudowy. Pierwotnie w planach był Electrolux EOC8P39WZ – podobała nam się w nim pyroliza, wysoka maksymalna temperatura i funkcja SteamCrisp.
    Ostatnio dostępny jest tylko w cenie 4500zł i zaczęliśmy zastanawiać się nad alternatywami.
    Czy poleciłby Pan coś z konkurencyjnych firm? Najważniejsze są dla nas chyba wspomaganie parą na trochę wyższym poziomie niż wylewanie jej na dno i prowadnice teleskopowe.

    Alternatywnie czy możemy prosić o polecenie piekarnika z pełną parą i ew. sous vide?

    W obu przypadkach budżet 4000zł.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najlepsze piekarniki parowe 4w1 robi Electrolux/AEG w linii SteamPro i Gorenje – wszystkie modele – budżet 4000 zł to raczej nie na Electroluxa/AEG, ale na Gorenje powinno styknąć.

  8. Ola pisze:

    Dzień dobry,
    Zastanawiam się, który piekarnik wybrać:
    1. Piekarnik BEKO BBIM13400XPSE
    2. Piekarnik ELECTROLUX EOE7P31Z SenseCook
    Dwa mają pyrolizę ale czy ten piekarnik Electroluxa jest rzeczywiście lepszy?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Beko ma prostszą, bardzo ładną i czytelną elektronikę bez dodatków. Electrolux ma stary i sprawdzony programator piktogramowy Omega – też prosty, ale widać po nim wiek 😉 Oba są dobre, Electrolux jednak robiony w Niemczech i ma termosondę

  9. Mariusz pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Otrzymałem od Pana rekomendancję aby skupić się na piekarnikach Elektroluxa/Gorenje. Szukałem takiego z funkcją pary również. Zapomniałem dodać, że w zabudowanie będzie piekarnik, na dole pod blatem kuchennym będzie pralka, ale obok będzie lodówka – też w zabudowie. Czy to będzie kolidowało? Pytam, bo czytałem że piekarniki z pyrolizą nie powinny być obok siebie. Czy te piekarniki są z pyrolizą?
    Może Pan polecić serię/model piekarnika z Elektroluxa/Gorenje lub ewentualnie Beko (jeśli są warte uwagi)? Budżet 1500-300 zł. Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nic nie koliduje, choć w teorii pyroliza nie powinna stać przy lodówkce, ale głównie takiej, która oddaje ciepło na boki, te do zabudowy robią to tradycyjnie radiatorem do tyłu, więc będzie ok. Jest wiele modeli w tych markach z pyrolizą i bez. Gorenje linia Advanced i wszystkie parowe, Electrolux niemieckie o pojemności 70-71 litrów, Beko bPro 500 (ale to na końcu tej stawki).

      • Mariusz pisze:

        Rozumiem, dziękuję. Lodówka będzie LG GBB72, więc powinno być chyba ok. To jeszcze prośba, podałby Pan jakiś konkretny model z każdego:

        Gorenje Advanced
        Elektrolux
        Beko bPro500

        Który z modeli byłby parowy?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Gorenje seria Advanced wszystkie modele – te za 2500 zł mają wspomaganie parowe i ta sama sytuacja jest w Beko bPro500, choć tu już za 2500 zł pojawia się generator, a nie wylewanie wody ze zbiornika na dno. W Electroluxie odpowiednikiem jest seria SteamCrisp, choć to nieco gorzej wykonane piekarniki. Najlepsze Electroluxy to serie SteamBoost i SteamPro.

        • Bartek91 pisze:

          Panie Krzysztofie,

          Coraz częściej wymienia się piekarnik Goreje jako warte uwagi. Czy może Pan zrobić zestawienie/ podsumowanie na które konretnie modele zwróić uwagę ponieważ jak zawsze diabeł będzie tkwił w szczegułach.

          Pozdrawiam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Z tanich, a dobrych seria Simplicity i Essential, a z lepszych Advanced i oczywiście wszystkie parowe. Ogólnie Gorenje nie ma złych modeli, kwestia wymagań i budżetu.

  10. Jacek pisze:

    Witam

    Panie Krzysztofie poproszę o opinie o piekarniku Beko BIM144A0BPS . Czy warto kupić czy polecił by Pan coś innego w tej kwocie ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Stary, prosty piekarnik z elektroniką dotykową i 1 prowadnicą. Jak na 1300 zł jest ok, ale Beko ma teraz sporo lepsze piece w linii bPro 300 i 500.

  11. Mariusz pisze:

    Panie Krzysztofie,

    No to ostatnia runda. Po konsultacji z małżonką, piekarnik może być wspomagany parowo (nie musi być parowy) ale tym lepszym rozwiązaniem (nie znam się, ale wspominał Pan o tym), z pyrolizą. Prosty w obsludze i jak najmniej awaryjny. Funkcje nie są mega istotne, ale jeśli będzie miał ich więcej to dobrze.

    Proszę o opinię:

    Whirlpool W6 OM4 4S1 H BL
    Gorenje BSA6747A04BG
    GORENJE BO76SYB Simplicity
    Beko BBIM13400XPSE
    Beko BBIM13400XPSWE bPro500
    Electrolux EOE7P31Z SenseCook

    Jeśli miałby Pan wskazać któryś, to który. Chyba, że inny model, ale już jakiś konkretny. Dziękuję za szybką odpowiedź

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każdy wskazany jest spoko. Beko i Gorenje BSA mają najprostsze sterowanie i bardzo czytelną elektronikę (nowe projekty), potem Electrolux ze swoim bardzo starym, ale niepsującym się programatorem Omega, a Whirlpool na końcu. Osobiście jestem fanem designu Gorenje, więc brałbym coś od nich.

      • Mariusz pisze:

        Super, dzięki za informacje.
        Nigdy nie miałem sprzętu Gorenje, może warto rozpocząć przygodę.
        Rozumiem, że BPS6747A06BG to linia Advanced i ten BSA6747A04BG też.
        Jaka jest różnica z tymi prowadnicami teleskopowymi pomiędzy Gorenje? Bo niektóre mają jedną, jakieś wysuwane częściowo, inne dwie…?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wszystkie z tej linii mają częściowo wysuwane prowadnice (tak do 75-80%), a w zależności od modelu, można mieć od 1 do 3 prowadnic. Osobiście uważam, że 2 wystarczą.

          • Mariusz pisze:

            Panie Krzysztofie,

            Pytanie na koniec, ponieważ chciałbym rozpocząć przygodę z Gorenje… Chciałbym wybrać pomiędzy dwoma piekarnikami, różnica na razie w cenie to 400 zł, ale czy warto dopłacać za pyrolizę te 4 stówki? Żonie nie przeszkadza, ja wiadomo, patrzę trochę technicznie 😉

            BSA6747A04BG vs BPSAX6747A08BG

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Droższy model to nie tylko pyroliza, ale też wspomaganie pieczenia parą – w Gorenje system jest dość prymitywny, ale też robi robotę.

          • Mariusz pisze:

            Dziękuję. A w kwestii Gorenje i przejęcia tej marki przez kolegów ze wschodu, czy te piekarniki są jeszcze ze Słowenii, czy już klepane w Chinach?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Większość AGD nadal robią u siebie (Słowenia i Serbia)

    • mariusz pisze:

      Trochę zawęziłem poszukiwania, skupiam się na Pana sugestiach, ale mam jeszcze kilka pytań jednocześnie podając swoje typy. Będę wdzięczny za wskazanie różnic i opinię na których warto się skupić przy ew. zakupie w pierwszej kolejności.

      Czy one mają funkcję gotowania na parze (funkcję pary)? Prowadnice teleskopowe – różnice, czy grzałkami można sterować niezależnie?

      Gorenje BPSA6747A08BG
      Gorenje BPS6747A06BG
      Gorenje BPS737E301BG – czy to seria z linii Advanced?
      Beko BBIM13400XPSE
      Electrolux EOE7P31Z

  12. Zestaw piekarnikow Electrolux pisze:

    Witam serdecznie,

    Czy moge prosic o podpowiedz odnosnie wyboru piekarnikow ( do gotowania na parze i drugi w wysokiej temperaturze). Wybralam modele Electrolux dwie rozne linie design (ale nie wiem w sumie czym poszczegolne modele sie roznia, literka W oznacza chyba polaczenie Wifi?). Jak prezentuja sie jakosciowo? Zalezy mi by designem byly podobne np ten sam rodzaj wyswietlacza i kolor urzadzenia. Czy moze Pan pomoc skompletowac z linii calkowicie czarnej piekarnik parowy i piekarnik elektryczny z wysoka temp i drugi taki zestaw ale w linii czarno-srebrnej? Jaki wyswietlacz jest najbardziej funkcjonalny?

    Calkowicie czarna linia:

    Parowy piekarnik calkowicie czarny:
    EOABS39Z
    EOB8S39Z
    COB8S39Z
    COB8S39WZ

    + piekarnik z wysoka temperatura calkowicie czarny:
    KOEBP39Z
    KOE8P81Z

    Linia czarno srebrna:

    Piekarnik parowy czarno-srebrny:
    KOAAS31CX
    KOAAS31WX
    KOBBS39X

    + piekarnik z wysoka temperatura czarno srebrny:
    KOEBP39X

    Docelowo chcemy zainstalowac rowniez obok piekarnikow winiarke Electroluxa KBW5X 🙂

    dodatkowo pytanie czy pralka Electroluxa model MEW7F349PXP STEAM CARE 700 Universal Dose bedzie dobrym zakupem? Chcielibysmy by pralka vyla na minimum 9kg, energooszczedna, z dobryma programem na pare i ekonomicznym krotkim cyklem np 20-30min. Jaka suszarke do ubran moglibysmy dobrac ? 🙂 dziekujemy za podpowiedz.

    Justyna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każdy model SteamBoost i SteamPro to dobry, niemiecki piekarnik. Z to czarny, X inox, a W to WiFi. Osobiścię uważam, że te wstawki srebrne świetnie łamią smutną czerń, więc mi bardziej podobają się zestawy nr 2. SteamPro ma wygodniejszy system parowy – wyjmowany zbiornik, więc brałbym KOAAS31CX , lub KOAAS31WX + KOEBP39X . Winiarka też fajna. Nie jestem fanem pralek Electorluxa – programowo są ok, ale jakościowo nieco odstają od LG, Boscha/Siemensa, a nawet Haiera. Suszarki najlepsze ma LG z samoczyszczeniem skraplacza, potem Bosch/Siemens z podobnym systemem AutoClean.

      • Justi pisze:

        Dziekuje. A czy moge prosic o podpowiedz czy poniższe modele są dostępne w marketach np Media Expert ? Widziałam, ze niektóre modele maja pokrewne numery by oznaczyć je dla poszczególnych marketów ale urządzenia same was sobie niczym się nie różnią. Z góry dziękuje za podpowiedz

        KOAAS31CX lub KOAAS31WX
        KOEBP39X

        Pozdrawiam

        Justyna

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W ME nie mają serii oznaczonej pierwszą literą K oznaczającej flagowy design (ta mała inoxowa wstawka nad elektroniką, listwa na górze, w pełni metalowy uchwyt).

          • Justi pisze:

            Bardzo dziękuje za szybka odpowiedz.

            Zastanawiam się jeszcze czy, któryś z poniższych modeli chłodziarek jest warty rozważenia ( sa obecnie w dużo lepszej cenie niż model electroluxa):

            1/ Chłodziarka Teka RVI 10024 GBK

            2/ Chłodziarka do wina AMICA WCB1K54B24.1

            3/ Chłodziarka do wina BERG BRGSW18

            4/ Vinsider 24 Built-In Uno chłodziarka na wino

            Z góry bardzo dziękuje za komentarz / opinie.

            Pozdrawiam

            Justyna

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Żadna z podanych firm nie jest producentem takich urządzeń – biorą je z Turcji i Chin. Klarstein najgłośniejszy, Berg najmniejszy, Teka najlepsza parametrowo i najładniej wykonana, ale do rozważenia jest też Amica – ma jedynie nieco wyższą głośność pracy od Teka i niższą klasę energetyczną (w kasie mała różnica).

  13. Justyna pisze:

    Witam, mam duży dylemat pomiędzy piekarnikiem WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H BL (mam możliwośc kupić go za 2000 zł), a któryś z Electroluxa z serii SteamBoost- tylko tu już cena jest wysoka a nie wiem czy jest sens aż tak inwestować. Głównie zależy mi aby był funkcjonalny, energooszczędny, nieawaryjny, jak najmniej plastiku, dobrze się czyścił i dobrze piekł oraz aby był wyprodukowany w Europie. Na którą firmę by Pan postawił? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jak porównywać Dacię do Mazdy – Electrolux klepie piekarniki parowe od lat i robi to dobrze, mają dawno za sobą problemy wieku dziecięcego, a w Whirlpoolu jest to praktycznie pierwsza seria z generatorem pary (bez gotowania, czyli jak seria SteamCrisp). Dlatego nie powinna dziwić różnica w cenie – wiemy za co płacimy, co nie oznacza, że modele Whirlpoola są złe – to konkurent dla Amici.

  14. Dorota pisze:

    Dzień dobry, zawęziłam wybór do dwóch ostatnich piekarników:
    https://www…./80601525#
    https://www….l/79216760
    Proszę o pomoc wyborze oraz sugestię odnośnie pasujących kuchenek mikrofalowych.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba są ok, ale jednak Electrolux to niemiecka produkcja, termosonda, starsza i bardziej sprawdzona elektronika, równie szerokie blachy.

  15. qamz pisze:

    Witam,
    panie Krzysztofie, szukam piekarnika do ok. 2500 zł.
    Zależy mi na jak najlepszej jakości piekarnika, tak żeby wytrzymał sporo lat. Za to nie potrzebuje żadnego gotowania na parze ani innych bajerów.
    Czy ELECTROLUX EOE7P31Z będzie dobrym wyborem?

  16. Beata pisze:

    Witam serdecznie

    Panie Krzysztofie,proszę o informacje;piekarnik do zabudowy Haier HWO60SM6B9BH ,czy to dobry wybór?Czy to firma godna uwagi?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wykonanie jest ok, ale elektronika dość irytującą, a produkcja chińska, więc jak na wysoką cenę 2800 zł raczej nie kupiłbym, skoro w tej cenie można mieć niemieckie Electroluxy…

      • Beata pisze:

        Dziękuję bardzo za informację.Panie Krzysztofie,czy Elektrolux jest fimą szwedzką czy niemiecka?Jaki konkretny piekarnik do zabudowy poleciłby Pan do 3000zł

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux (i należące do nich AEG, Zanussi) to koncern ze Szwecji, ale tam nic nie produkują poza fakturami 😉
          A co ma mieć, jaki kolor, wymagania?

  17. kanpi pisze:

    Witam panie Krzysztofie, prosilbym opinie na temat piekarnikow Samsunga, mianowicie

    https://www….n5671rm-eo

    https://www….G3ly0DET9E

    W polaczeniu z mikrofala https://www….nhhtNXOvRI

    Generalnie zalezy na ladnym wygladzie i funkcjonalnosci, okazjonalne wypieczenie pizzy etc. Z tego co widze to recenzje maja w porzadku, ale moze Pan ma jakies doswiadczenia z piekarnikami Samsunga

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Opinie w sieci o Samsungu są generowane przez ludzi posiadających je kilka dni i piszących opinie w celu uzyskania jakiejś korzyści z aktualnej promocji – wszystko co daje gratis Samsung wymaga napisania pozytywnej opinii o sprzęcie, więc nie można brać ich na poważnie. Dual Cook Flex to tragiczne rozwiązanie, ale drugi model z nowej serii a’la Bespoke to już fajny piekarnik, zwłaszcza w jednym słupku z pasującą mikrofalą – zestawik będzie ok.

  18. Robert pisze:

    Dzień dobry,
    Kończę czytać opinie i dane techniczne. Czas zamówić. I tu prośba. Panie Krzysztofie, proszę o komentarz (podpowiedź), jeśli stawia Pan jeden ze wskazanych modeli w każdej kategorii za lepszy lub oba za słabe:
    1. piekarniki – zostały 2 na placu boju z nastawieniem na tańszy model… nie wiem tylko jak jego mniejsza komora wpływa na wygodę użytkowania. Temperatury wyższej niż 260 stopni nie używałem DOTYCHCZAS, więc wydaje mi się, że 270 w tańszym wystarczy
    • GORENJE Advanced BPS6747A06BG
    • GORENJE Simplicity BO76SYB
    2. płyty indukcyjne – brak doświadczenia, dotychczas ceramiczna
    • ELECTROLUX EIV63443
    • WHIRLPOOL WF S0160 NE
    3. zmywarki 45 – największe dylematy dotyczące jakości tego sprzętu
    • BOSCH SPV4EKX29E
    • SIEMENS SR63EX28ME
    4. Lodówki – ze względu na czarne szkło został Samsung w dwóch wersjach, jeden z Metal Cooling (czy warto?), drugi bez. Mocno też rozważam opcję bez szkła w LG, tylko nie widzę w tym modelu możliwości zmiany kierunku otwierania drzwi
    • SAMSUNG RB34A7B5D22
    • SAMSUNG RB34A6B3E22
    • LG GBB61BLHEC
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Tańszy jest moim zdaniem najładniejszym piekarnikiem na rynku i ma to co trzeba, choć drugi też znakomity.
      2. Zdecydowanie Electrolux.
      3. Różnica 3 szuflady w Siemensie i koszyka na sztućce w Boschu, a tak to zbliżone modele z samootwieraniem na koniec cyklu.
      4. Pierwsza lodówka Samsunga ma najwyższe wyposażenie wnętrza z wyjątkiem składanej półki, druga nie ma metalowego wykończenia i ma gorszą klasę E. Obie ładne, szklane. LG to emaliowana blacha, więc nie jest to aż tak ładne jak szkło w Samsungach, ale też może się podobać – ma udawane szczotkowanie poprzeczne blachy, więc wygląda dobrze. Wnętrze LG nieco biedniej wyposażone, ale za to dużo lepiej wykonane – grubsze plastiki, mniej plastiku na półkach. Nie ma komory zero i składanej półki. Każda LG ma opcję zmiany kierunku otwierania drzwi.

  19. ZUZA pisze:

    Witam,
    Do skompletowania kuchni potrzebuje jeszcze dobrego piekarnika, który spośród nich wybrać:
    Gorenje Retro, Gorenje BPS6747A06BG ; Gorenje BO76SYB czy lepsze są Electrolux:
    EOE7P31Z
    COB8S39WZ
    ,- EO5C712
    E06P71Z
    -SAMSUNG NV66M3531BB
    z góry dziękuje za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Cos się Pani nazwy źle przepisały – poprawiłem na to co wydaje mi się być powinno.
      Ma tu Pani za duży rozstrzał cenowy. COB8 od Electroluxa to wypasiony, niemiecki piekarnik 3w1, parowy – genialny sprzęt. EOE7P to zwykły piekarnik, ale też niemiecki i z pyrolizą. Pozostałe dwa Electroluxy to znacznie biedniejsze, włoskie modele. Samsung to największy bieda model – nie ma nawet drabinek w piekarniku. Gorenje BO76SYB to prosty, elektroniczny i bardzo ładny sprzęt – jeśli nie ma się dużych wymagać to będzie dobrym wyborem, bps6747a06bg to nowsza seria z temp. max. 300 stopni i też ładnym designem. Ma tu Pani piekarniki od 1300 do 3500 zł, więc najpierw trzeba określić co Pani potrzebuje…

  20. Niepor pisze:

    Witam,
    Zastanawiam się czy taki zestaw będzie dobrym wyborem i czy mikrofale da się zamontować nad piekarnikiem?

    lodowka i zamrazarka gorenje to dobry wybór czy szukać czegoś lepszego?

    Piekarnik – https://www….h31z.bhtml

    Indukcja- https://www….v634.bhtml

    Zmywarka – https://www….x00e.bhtml

    Mikrofala- https://www….ems4253tmk||||product

    Lodowka – https://www….e-ri5182a1

    Zamrazarka – https://www….-fni5182a1

    Suszarka – https://www….9av3q.html

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ogólnie zestaw bdb, choć w zmywarce jest system suszenia Zeolithem za którym nie przepadam. Pozostały sprzęt bdb i nie ma problemu z montażem mikro nad piekarnikiem. Zestaw Gorenje też git.

  21. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie,

    bardzo proszę o opinię w kwestii piekarników. Który poleciłby Pan do zakupu. Podam również ceny.

    Beko BBIS17300BPSE : 1600
    Beko BBIM13300DXPSE : 1400
    Electrolux EOD6P71Z : 1800
    Gorenje: BSA6747A04BG : 1899

    Będę wdzięczny za opinię, chciałbym już finalizować zakupy.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ostatni model to najlepsza opcja, dobrze wykonany z prostą elektroniką i wspomaganiem pieczenie parą (w prostej wersji wylewanej wody na specjalną blaszkę pod grillem). Model Electroluxa to nieco bardziej tandetny sprzęt, ale piecze dobrze, elektronikę ma świetną i do tego wypala się pyrolitycznie. Oba Beko też nie są złe – to piekarniki z serii bPro 300, ale pod każdym względem są biedniejsze od ostatnich 2 marek.

  22. Sebastian pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o poradę – jaki wybrać piekarnik (do ok. 3000 PLN), który osiągałby wyższą temperaturę niż 250 stopni (chodzi głównie o pieczenie chleba). Dobrze by też było, żeby miał czarny front.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      300 stopni mają wszystkie dotykowe piekarniki Electroluxa z serii SteamCrisp, a wspomaganie parowe też przy wypieku chleba się przyda 🙂

  23. ZUZA pisze:

    Mam kolejny dylemat-piekarnik, model który sobie upatrzyłam z Electroluxa jest niedostępny więc stoję przed kolejnym wyborem, który najlepszy:
    EOD5C71Z ELEKTROLUX
    EOC8H31Z ELEKROLUX
    -WHIRLPOOL W60S44S1HBL
    -WHRILPOOL AKZM8480NB
    GORENJE BOS6737E20FBG
    SAMSUNG DUAL COOC

    jeszcze lodówka SAMSUNG brb26715fww (do zabudowy) na 177CM

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka super, na równi z modelami 32 dB od Whirlpoola i tylko trochę lepsza od Gorenje. Co do piekarnik to ma tu Pani sporo różnych modeli – pierwszy to najprostszy, można sobie darować. Drugi EOC8 to świetny piekarnik wspomagany parowo z czytelną, starą elektroniką tekstową Vision – bardzo fajny sprzęt włoskiej produkcji (więc wykonanie/spasowanie takie sobie). Pierwszy WH to stary i prosty piekarnik z podstawową elektroniką – jest ok. ale skoro rozważa Pani piec parowy to po co takie coś? Whirlpool dopiero raczkuje w kategorii piekarników parowych, więc jeśli ma się budżet na EOC8, to Electrolux będzie pewniejszym wyborem (co nie znaczy, że WH jest zły). Gorenje BOS to kolejny prostak jak pierwszy Electrolux EOD5 i Whirlpool AKZM, więc po co… Samsung nie ma modeli parowych w tym budżecie, bawią się w Dual Cooka, za którym nie przepadam, ale da się znaleźć praktyczne zastosowania i mała część użytkowników jest zadowolona (reszta nigdy tej opcji nie użyła xD).

  24. Volff pisze:

    Czy ten piekarnik Beko BBIS13400XMSE bPro500 SteamAid jest godny polecenia ewentualnie który z z ich palety będzie lepszy.pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To całkiem niezły piekarnik z wylewaniem wody na dno z tego zbiorniczka. Jest też w podobnej cenie model z generatorem pary, ale widzę, że dostępność jest zerowa.

  25. Justi pisze:

    Dzień dobry,

    Czym sie różnią te piekarniki ? Nie mogę znaleźć informacji :

    EOB8S39Z
    COB8S39Z

    Z góry dziękuje ! Czy warto dopłacać do opcji z wifi ( dodatkowa literka W przed Z jeśli dobrze rozumiem czy jest to zwykly gadżet i moze tylko być dodatkowym kłopotem w przypadku usterki?

    Pozdrawiam

    Justyna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To te same piekarniki, tylko dla rożnych sieci – COB jest na wyłączność dla Euro, a EOB dla wszystkich pozostałych.

  26. m4rtul4 pisze:

    Witam serdecznie,

    szukam dobrego piekarnika w stylu retro w kolorze białym/ ecru,ale nie za miliony monet 😄 czy istnieje na rynku taki, którego parametry szły by w parze z jego wyglądem? Po przejrzeniu wydaje mi się, że piekarniki z wyglądem retro niekoniecznie mają fajne parametry 😐 Tylko modele Gorenje? Dodam,że super by było gdyby posiadał wspomaganie parą.

  27. Piotr pisze:

    Dzień dobry
    Panie Krzysztofie, przymierzam się do remontu kuchni i wymieniany będzie niemal cały sprzęt AGD. Po długich analizach i poszukiwaniach dobrałem poniższy sprzęt – proszę o Pana zdanie i ewentualne porady.

    Lodówka: HAIER HTF-508DGS7 . Chcemy koniecznie lodówkę multidoor (zamrażalnik na dole i drwi zamiast szuflad zamrażalnika), a wymiary tej wydają się optymalne. Dodatkowo niesamowicie podoba nam się jej wnętrze i oświetlenie. Trochę martwią mnie opinie o tej firmie, bo często (głównie przy piekarnikach i płytach) czytam o ich awariach.

    Piekarnik: Bosch HBA334YS0 . Nie chcę żadnych programów, gotowania na parze ani pyrolizy. Zależy mi na: teleskopowych prowadnicach, termoobiegu, chłodnej szybie, cichym domyku, szybkim nagrzewie, oraz chowanych pokrętłach … Ten piekarnik spełnia wiele z tych wymagań, a mam zaufanie do Boscha (nie ma cichego domyku. Czy zna Pan piekarniki, które miałyby to wszystko, a nawet 3 prowadnice ?

    Płyta: AEG IKE74471IB 70cm. Przekonały mnie rozmiary, posiadane funkcje i dobre recenzje.

    Okap: Kompatybilny z powyższą płytą Electrolux LFG719X

    Proszę o Pana zdanie i ewentualne podpowiedzi.
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka i indukcja są bdb, piekarnik bardzo słabo wykonany, tandetny plastik – nie polecam żadnego piekarnika Boscha z serii 2 i 4. 3 prowadnice mają wybrane modele Gorenje, reszta firm ma zazwyczaj 1 lub 2 prowadnice, ale w markach, w których są one przepinane, prowadnice można dokupić.

  28. peterson pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, jako że czeka mnie remont kuchni prosiłbym o pomoc w wybraniu sprzętu AGD

    Piekarnik do zabudowy, do 2500 zł
    ELECTROLUX EOE7P31Z – faworyt
    BOSCH HBG633NB1
    Whirlpool W6OS44S1HBL
    Samsung NV70H5787CB
    GORENJE BSA6747A04BG

    Mikrofalówka, do zabudowy, do 2200 zł
    BOSCH BFL634GB1
    Samsung NQ50K5137KB
    Electrolux EVK8E00Z – faworyt
    Whirlpool AMW 731/NB
    Whirlpool W6 MD440 NB
    Gorenje BM251SG2BG

    Zmywarka, do zabudowy, do 2500 zł
    ELECTROLUX EEM48321L faworyt
    Electrolux EEM69310
    Amica DIM66C7EBOiEU
    Whirpool WIO 3O540 PELG przekracza budżet
    WHIRLPOOL WIP4T133PFE
    Siemens SN63HX60CE – przekracza budżet

    Płyta indukcyjna, 60cm, biała, do 2000 zł
    ELECTROLUX EIV63440BW – faworyt
    Whirlpool WL S2760 BFS
    Może coś jeszcze może Pan polecić?

    Lodówka do zabudowy, do 178cm wysokości, do 3000 zł
    Whirlpool WHC18 T332 – faworyt
    Amica BK3235.4DFOMAA
    Samsung BRB26615FWW
    Electrolux ENT6TE18S
    Whirlpool ART 65021
    Beko BCNA306E3SN

    Z góry dziękuje za wszelką pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik – brałbym właśnie tego Electroluxa, lub Gorenje.
      Mikro – do kompletu z piekarnikem, więc jak wyżej.
      Zmywarka – ze wszystkich wskazanych i do budżetu brałbym Whirlpoola WIP.
      Płyta – zdecydowanie białego Electroluxa.
      Lodówka – Whirlpool WHC, lub Samsung.

      • peterson pisze:

        Dziękuje Panie Krzysztofie za odpowiedz.

        Mam jeszcze kilka pytań,

        1. Kuchnia będzie w zabudowie i piekarnik będzie obok lodówki, czy konkretnie ten model piekarnika ELECTROLUX EOE7P31Z z pyrolizą nie będzie sprawiał problemu jeśli chodzi o lodówkę? Chodzi o lodówki Samsung ( BRB26615FWW lub BRB30715DWW ) bądź Whirlpool ( WHC18 T332 lub WHC20 T352 )
        2. Piekarnik – czy może jednak bezpieczniej model z katalityczną metodą czyszczenia – EOE7C31Z ?
        3. Jeśli chodzi o lodówki Whirlpool WHC18 T332 i Samsung BRB26615FWW to napisał Pan że jednak lepszy Whirlpool, a co konkretnie przemawia za Whirlpoolem?
        4. Zastanawiam się czy jednak nie wziąć lodówki większej (193-194cm), czy w budżecie do 3200 zł którą by Pan wybrał:
        Whirlpool WHC20 T352 czy SAMSUNG BRB30715DWW , a może cos innego?
        5. Czy jest sens dopłacać do wyższego modelu Whirlpool WHC20 T573 P ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarnik nie będzie problemem dla lodówki – ta jest w zabudowie i oddaje ciepło radiatorem z tyłu. Warto iść w lodówki 193 cm – zarówno Samsunga, jak i Whirlpoola są ok. Mi bardziej pasuje układ wnętrza Whirlpoola. Droższy model tej firmy ma po prostu 3, a nie 2 szuflady w chłodziarce- jak dla mnie 2 są wystarczające.

  29. Ewa pisze:

    Witam czy mógł by Pan pomóc w wyborze sprzętu. Interesuje mnie piekarnik bez bajerów góra dół, termoobieg bez pary i takich tam do 2000 tyś czarny i do tego mikrofalówka prosta w obsłudze funkcja popcorn i rozmrażanie najważniejsze też oczywiście czarny kolor . indukcja o której nie mam pojęcia więc na pewno łatwa w obsłudze i z polem łączonym w razie postawienia większego garnka też do 2000tys i okap pod szafkę z filtrem bo nie ma wyciągu , kuchnia otwarta z salonem to 35m2.wiec silny i w miarę cichy.Naczytalam się tyle u pana na stronie i w komentarzach że po prostu nie wiem już co wybrać? Jak by mógł Pan coś doradzić?

  30. Karolina pisze:

    Dzień dobry 🙂
    Z wymienionych poniżej piekarników Whirlpool, który by Pan wybrał?
    W9 OS2 4S1 P
    W7 OS4 4S1 P BL
    W9 OM2 4S1 P BSS
    W7 OM4 4S1 P
    AKZ9 9480 IX

    A może one wszystkie mają lepszego konkurenta na rynku wśród innych marek? Zależy mi przede wszystkim na energooszczędności, pyrolizie i długiej, bezawaryjnej pracy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Kwestia potrzeb, ale z tych brałbym W7 OM4 4S1 P – ma to co trzeba, a jeszcze nie ma zaawansowanych tabletów itp. Z innych marek brałbym dowolny model Gorenje z linii Simplicity i Advanced, niemieckie Electroluxy/AEG (łatwo poznać – mają 70 i 71 litrów pojemności).

      • Karolina pisze:

        A czy ma sens brać pod uwagę modele z Ikea?

        Dodam tylko, że piekarniki Whirlpool wymienione powyżej mam możliwość kupić z 35% rabatem od cen na stronie producenta. Także np W7 OM4 4S1 P , który Pan sugeruje, mogę nabyć za 1400zł.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Ceny na stronie Whirlpoola dobre, więc raczej warto skorzystać. IKEA też ma Whirlpoola, ale nieco starsze modele i droższe Electroluxa (ciekawe są te w macie, zwłaszcza model parowy SteamCrisp).

          • Kasia pisze:

            Polecałby pan piekarnik z Ikea? Który?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Ikea ma piekarniki Whirlpoola i Electroluxa – są całkiem niezłe.
            Z tańszych modele EFTERSMAK i SMAKSAK, a z droższych KULINARISK i FINSMAKARE.

  31. Dorota pisze:

    Dzień dobry. Czy piekarnik Electrolux EOE7C31Z różni się od Electrolux EOE7P31Z jedynie metodą czyszczenia (kataliza zamiast pyrolizy)? Poleca Pan ten model z katalizą?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Poza sposobem czyszczenia różni się też miejscem produkcji – EOE7P to Niemcy, a EOE7C to Włochy – znacząca różnica pod względem jakości wykonania, ale pieką równie dobrze. Kataliza to wspomaganie czyszczenia ręcznego – wypala katalitycznie tłuszcz z powierzchni wkładów, nam do czyszczenia zostaje, sufit, dno i zakamarki.

  32. Kasia pisze:

    Witam,

    Bardzo proszę o poradę w sprawie wyboru piekarnika do zabudowy.

    Moje potrzeby:
    – bardzo intensywne używanie piekarnika (codziennie)
    – pieczenie ciast, ciasteczek, chleba, bułek, dań obiadowych
    – funkcja pary też by się przydała
    – zakres temp. minimalnie do 260st.

    Moje propozycje:

    GORENJE – BPSAX6747A08BG
    WHIRLPOOL – W7 OM4 4S1 P BL
    ELECTROLUX – EOC8P39WX , KOCBP39X

    Chyba, że mógłbym Pan polecić coś lepszego w trochę wyższej cenie.

    Z góry dziękuję za pomoc.

  33. Kasia pisze:

    Witam,

    Dziękuję za odpowiedź.

    Proszę jeszcze o informację jaka jest różnica między EOC8P39WX i KOCBP39WX .

    Czy w zestawie z piekarnikiem jest naczynie do piekarnika parowego Steam Crisp, bo za bardzo z informacji ze strony nie wiadomo.

    Dziękuję za szybką odpowiedź.

    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarniki z K na początku to ich flagowy design – metalowy uchwyt, ta wstawka metalowa nad wyświetlaczem i to główna różnica.

  34. Kasia pisze:

    Dziękuję 🙂

    Proszę jeszcze o informację czy jest duża różnica w modelach
    EOC8P39WX oraz EOC8H31Z (który jest obecnie dostępny w sklepie w mojej miejscowości).

    TAk jak pisałam piekarnik będzie używany intensywnie.

    Drugie pytanie czy naczynie do gotowania parowego Steam Crisp, jest w zestawie czy trzeba go dokupić oddzielnie, bo za bardzo z informacji ze strony nie wiadomo.

    Przepraszam za tyle pytań, ale ciężko gdziekolwiek znależć takiego eksperta jak Pan.

    Dzięki za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba to dobre i podobne modele, ale pierwszy ma pyrolizę, a drugi czyszczenie parowe. Pierwszy to też nowa elektronika EXCite z kolorowym, dotykowym programatorem i zdalnym sterowanie. Drugi to stary programator tekstowy Vision – sprawdzony, nie psuje się, ale nie jest tak szybki w obsłudze jak ekran dotykowy. Oba są moim zdaniem świetne – kwestia potrzeb. Co do naczynia to najlepiej zadzwonić na infolinię i zapytać który je ma – nie raz spotkałem się z błędami na ich stronie pod tym względem.

  35. leszek pisze:

    Witam który piekarnik Gorenie mam wybrać. Chodzi o te nowsze modele 77 litrów elektryczne z pyrolizą od 1900do 2600zł.Proszę o konkretny model bo jest ich parę sztuk i nie mogę się zdecydować. Może mieć wspomaganie parowe ale nie koniecznie. Dziękuje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z linii Advanced obojętnie który się weźmie – wszystkie są dobre, a różnią się obecnością wspomagania parowego BPSA6747A08BG (3 kolory do wyboru), lub jego brakiem BPS6747A06BG (też 3 kolory do wyboru). Mogą też różnić się ilością prowadnic teleskopowych.

  36. Elżbieta pisze:

    Bardzo Pana proszę o opinię na temat piekarnika Electrolux EOF6P76X2 .
    Zależy mi na pirolizie – czy ma Pan wiedzę ile czasu trwa program czyszczenia i jaki jest pobór energii w tym czasie?
    Nie mogę znaleźć informacji czy produkowany jest w Niemczech czy w Italii (??); po 20 letnim użytkowaniu Aristona został już tylko design 🙁
    Z góry bardzo dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Włoszczyzna za 2400 zł – piekarnik z pokrętłami, elektronicznym termostatem i pyrolizą – trochę ostro polecieli z tą ceną – 1800-1900 zł max. Każdy 72 litry to Włochy.

      • Elżbieta pisze:

        Panie Krzysztofie,
        a jeszcze podpytam czy zna Pan naprawdę udane połączenie pary, pirolizy i niemieckiej produkcji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux ma tylko 1 taki model – kosmicznie drogi jak na serię SteamCrisp bez gotowania na parze – KOCAP31WT . W modelach z gotowaniem na parze jak SteamPro i SteamBoost, oraz w innych firmach, nie łączy się tych funkcji, jedynie Szajsung ma 1 taki piekarnik (oczywiście nie jest to produkcja germańska).

          • Elżbieta pisze:

            Panie Krzysztofie jeszcze ostatnie pytanie, na ringu zostały trzy modele Electroluxa:
            1. KOE8P81Z
            2. EOE7P31Z
            3. KOEBP39Z
            Różnią się wyświetlaczem (jestem zwolenniczką prostoty – im więcej bajerów, tym większa szansa na zawieszanie się i awarię, nie potrzebuję tysiąca automatycznych programów – jest w tym masa przesady); trochę kusi w pierwszym odporność prowadnic na pirolizę – nie trzeba odkręcać – ale czy warto dopłacać 1k?
            Jakby Pan ustawił ranking tych modeli?
            Wielkie dzięki za odpowiedź!
            Pozdrawiam 🙂

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak jak Pani pisze, to już tylko kwestia elektroniki i prowadnic. 2 ma prosty programator piktogramowy Omega, 1 programator tekstowy Vision, a 3 to najnowszy, dotykowy programator EXCite. Wszystkie 3 są ok, ostatni daje najwięcej funkcji i jest najbardziej intuicyjny. Prowadnice, których nie trzeba demontować to fajna opcja, choć akurat w Electroluxie są one na wcisk, więc wyjmuje się je łatwo i zakłada równie prosto.

      • Elżbieta pisze:

        🙂

  37. Gundina pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o poradę. Poszukujemy:
    – płytę indukcyjną
    – piekarnik
    – okap kominowy
    Kolor czarny wszystkich sprzętów. Gotowanie częste, z używaniem piekarnika – chcemy się rozkręcić. Czy warto parowy? Mikrofalówkę mamy osobną. Parowar też ale wiadomo do piekarnika można więcej włożyć niż do parowaru.
    Skłaniamy się do zakupu sprzętów Electroluxa, fajnie by było zamknąć się też w budżecie 1500-2000 zł / piekarnik/płytę, a okap ok 500 zł.
    Nie chodzi o bajery, tylko o funkcjonalność i żywotność.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Uważam, że warto iść w parowy, jeśli się często używa piekarnik, ale do 2000 zł nic nie kupi się takowego. Do 2000 zł polecam dotykowe Electroluxy, Gorenje z serii Advanced i Simplicity, niezłe są nowe Beko bPro 500. Indukcja najlepiej Electrolux EIV634 i jej podobne z tej firmy, lub coś od Boscha/Siemensa. Okap dobiera się do powierzchni kuchni wydajnością i zwraca się uwagę na głośność. Za ok. 500 zł polecam MAAN Tytan 60 .

  38. Cyanna pisze:

    Panie Krzysztofie, jaką ma Pan opinię o żywotności sprzętów marki Amica? Moi rodzice mieli pralkę i lodówkę i obydwa padły zaraz po zakończeniu okresu gwarancji, dlatego mam trochę obawy. Z drugiej jednak strony wpadł mi w oko piekarnik i zmywarka, obydwa w bardzo dobrej cenie i teraz trochę biję się z myślami. Bardzo dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmywarki biorą od Midea z Chin i parę modeli od Vestela z Turcji – ci pierwsi robią też wiele sprzętu dla Samsunga, a u nas sprzedają AGD pod marką Toshiba. Vestel podobnie klepie dla wszystkich (Electorlux/AEG – chłodnictwo) i mają kilka własnych marek: Sharp, Finlux, Vestfrost. Obaj producencji to nic super, ale Midea ma jednak nieco lepsze sprzęty od Vestela.
      Piekarniki Amica klepie sama i są niezłe, zmywarki mają nowe modele, nieco lepsze niż te stare.

  39. Iwona pisze:

    Dodam ,ze chciałabym biały piekarnik ale wiem ze na rynku jest ich bardzo mało a jeśli jest takowy i dobry to poproszę o doradzenie który wybrać😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje Simplicity BO76SYW – niedrogi, mający to co trzeba i piękny. Z bardziej wypasionych można celować w serię Advanced, lub Electroluxa dotykowe modele.

  40. abxcd pisze:

    Dzień dobry.

    Szukam piekarnika i w oczy padł mi ładnie prezentujący się piekarnik AMICA ED57525V STUDIO PYRO . Tutaj link https://www….tudio-pyro.

    Czy warto zainteresować się w ogóle firmą AMICA? Widzę, że w komentarzach są polecane w cenie 2000-2500 zł piekarniki Electroluxa, Gorenje etc a AMICI nie widać. Czyżby ta firma nie była warta uwagi? Jeżeli 2200 zł za ten piekarnik to za drogo to, co z alternatywą tj? Amica ED57527B X-TYPE PYRO za 1600 zł? Tutaj link https://www….-type-pyro

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To ten sam model co nasz z zestawienia TOP, ale pod linię studio, więc ma 5 lat gwarancji i ciemną szybę – ogólnie to dobry model.

      • abxcd pisze:

        Dziękuję za odp.

        Zastanawiam się jeszcze nad tym czyszczeniem PYRO. A mianowicie, jak meble wytrzymują temperaturę rzędu 500 stopni C podczas tego czyszczenia? Czy może te piekarniki mają jakąś lepszą izolację, żeby ciepło nie oddziaływało zbyt mocno na otoczenie (meble)? Jak to jest rozwiązane?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarniki są wentylowane, więc na meble nie idzie większa temp niż 100 stopni w trakcie takiego procesu, który trwa 1-2 h i używa się go nie częściej niż raz w miesiącu.

  41. Teresa pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztowie który z poniższych piekarników jest najbardziej godny uwagi? Mógłby je Pan uszeregować od najlepszego do najsłabszego?
    1. Electrolux – EOC6H71X SteamCrisp
    2. Electrolux KOCDH71X
    3. Gorenje BPSAX6747A08BG
    4. Electrolux KOECC31X – ten jest dostępny tylko w sklepach internetowych. Ma jakiś odpowiednik w sklepach stacjonarnych?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsze 3 to modele wspomagane parowo – Electroluxy mają generator pary, a Gorenje nie ma. Ostatni model nie jest parowy. Electroluxy z pojemnością 72 litry to produkcja włoska, a 70-71 niemiecka – dużo lepsze. Wszystkie wymienione są ok, najlepiej wykonane są 4 i 3.

  42. Piotr pisze:

    Majac wybor miedzy Electrolux 900 series 4-1 i Samsung HR675GBS1S (funkcja pary plus piroliza) ktory by Pan wybral?
    Pozdrawiam
    Piotr

  43. Daniel pisze:

    Panie Krzysztofie
    jaką płytę indukcją Elektroluxa Pan poleca, wstępnie wybraliśmy EIV634 lecz padł pomysł na szerszą między 70-80 cm. Proszę o podowiedz o jakimś pewniku typu EIV634 .

  44. leszek pisze:

    Witam Electrolux KOECC31X (produkcja Niemcy chyba że się mylę) czy Gorenje BPSAX6747A08BG no właśnie gdzie jest produkowany.I czy elektrolux ma płyty katalityczne tylko a tylnej ściance czy też po bokach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje samo klepie swoje piekarniki, więc produkcja na Bałkanach. KOE jest niemiecki – świadczy o tym pojemność. Oba są świetne, Gorenje ma wspomaganie pieczenia parą (bez generatora), oba mają prostą elektronikę i są estetycznie wykonane. Kataliza w Electroluxie jest po bokach, z tyłu i na suficie.

  45. Teabox pisze:

    Mam pytanie o piekarnik do zabudowy ogólnie i model EOE7P31Z . Bardzo chciałem model z Pyrolizą, ale piekarnik w zabudowie w słupku będę miał zaraz obok lodówki w zabudowie Samsung. Czy będzie to bezpieczne? Czytałem różne opinie, lepiej tego unikać, ale z drugiej strony zabudowa dwie płyty meblowe. Co Pan sądzi? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Będzie ok. lodówka oddaje ciepło tyłem, ma radiator, więc rzadkie włączanie pyrolizy na 2h nic jej nie zrobi. Zawsze można dodać izolację między urządzeniami…

  46. kika pisze:

    Czy zwracać uwagę na informację chłodzenie ibudowy w piekarnikach? Niektóre mają inne nie. W sklepie twierdzą że wszystkie piekarniki mają chłodzenie obudowy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zgadza się, każdy współczesny piekarnik do zabudowy musi mieć jakąś formę chłodzenia obudowy – problemem są tylko te najtańsze po 500-800 zł. Wraz z ceną mogą mieć też chłodzony front, więcej szyb wewnętrznych.

      • Kika pisze:

        Czyli nie przejmować się jeśli producent nie zaznacza tego w opisie bo i tak musi być chłodzenie obudowy? Np samsung BQ1VD6T131 ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak, ten model ma chłodzenie obudowy – między panelem programatora, a komorą znajduje się wentylator… Do tego każdy piekarnik ma porządną izolację wokół komory piekarnika.

  47. Teabox pisze:

    Wielkie dzięki za pomoc. Przekonałem się do piekarnika Gorenje, ponieważ wygląda że ma bardzo dobry stosunek cena/jakość, a szukam fajnego z Pyrolizą.

    Mam pytanie o funkcje pary w dwóch piekarnikach Gorenje:
    BPSA6747A08BG
    BPS6747A06BG

    Ten pierwszy jest tańszy o 500 zł i ma chyba jeden program parowy ExtraSteam, drugi z kolei ma funkcję SteamAssist. Czym w praktyce różnią się te dwie opcje i czy warto dopłacić 500 zł? Oba piekarniki wyglądają na papierze super, ale nie wiem jakie są różnice w praktyce.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W tańszym wodę wylewa się na dno, a w droższym do wylewki obok programatora. Woda potem trafia na taką płytkę pod grillem i jest podgrzewana generując pracę. Oba rozwiązania są dość podobne i pozbawione generatora pary, ale w droższym mamy więcej programów z parą. Różnią się też ilością prowadnic teleskopowych.

      • Teabox pisze:

        W każdym piekarniku mi czegoś brakuje, nie mogę znaleźć ideału.

        Panie Krzysztofie jakie ma Pan opinie o piekarnikach Amica? Staram się omijać sprzęt Amica, dużo złego słyszałem, ale widzę że Pan tutaj kilka modeli poleca. Czy je na prawdę można zestawiać obok firm Electrolux, Beko itp? Cena za lepszą Amice to też około 2000 dlatego nie chcę kupić bubla. Wybieram pomiędzy Amica i Gorenje z Pyroliza.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Gorenje ma sprawniejszą elektronikę w serii Advanced, Amica za to najlepszy delikatny domyk, praktycznie największą komorę i świetne, przepinane prowadnice między 3 poziomami. Z Amici na dzień dzisiejszy celowałbym w nowy programator świecący na biało – modele ED9 – jest znacząco lepszy od pozostałych w tej firmie. Co do porównania do Beko to ta sama półka jakościowa, Electrolux ma gorzej wykonane piekarniki włoskiej produkcji i lepiej niemieckiej, ale w obu stosują sprawdzoną elektronikę (Omega, Vision) i nowe dotykowe programatory EXCite.

          • Teabox pisze:

            Dziękuję, jeszcze jedno pytanie. W piekarnikach z czyszczeniem katalitycznym trochę odstrasza mnie to, że np. Za 3 lata niedostępne będą już wkłady do wymiany. Czy to uzasadniona obawa? Jak wygląda zakup takich wkładów? W internecie bardzo mało można wyszukać o tym.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Prędzej zdechnie elektronika, niż wkłady będą do wymiany – to miało znaczenie gdy sprzęty działały 12-20 lat, a nie jak dzisiaj kilka lat (piekarniki max. 8-10). Oczywiście wszystko zależy też od częstotliwości użytkowania, ale w wielu firmach wkłady są takie same od lat i będą jeszcze wiele kolejnych (Bosch/Siemens, Electrolux/AEG, Amica).

          • Teabox pisze:

            Czyli jak dobrze rozumiem to wkładów się nie wymienia? Czy po prostu są bez problemu do kupienia?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wkłady mogą się zużyć, ale to trzeba bardzo intensywnie używać piekarnik, lub mieć szczęście do jego długowieczności, a wkłady można kupić bezproblemu.

  48. Ireneusz pisze:

    Bardzo bym prosil o doradzenie w wyborze piekarnika i plyty indukcyjnej.
    W sklepie AGD polecano mi nastepujace, malo popularne modele.Wydaja sie dla mnie interesujace, ale nie wiem co z ich jakoscia oraz serwisem. Czy warto w nie zainwestowac?
    1. Piekarnik Hisense – https://www….bsa66334pg
    2. Plyta Hisense – https://www….se-i6456cb
    3. Plyta indukcyjna SHARP https://www….cs00.bhtml
    Czy warto zawracac sobie glowe tymi modelami, czy lepiej skupic sie na bardzie popularnych markach, ale jakich modelach?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik jest spoko – to produkt Gorenje, tylko z innym kolorem podświetlenia (Hisense wykupił Gorenje w 2019 roku). Sharp to turecki bubel – produkuje to Vestel, więc lepiej sobie darować. Płyta Hisense to też Gorenje, dużo lepsza niż Sharp, ale nie jest poziom najlepszych: Bosch/Siemens, Electrolux/AEG. Gorenje ma ogólnie świetne piekarniki, indukcje polecam Electroluxa EIV634 i jej podobne, lub jak ktoś woli pojedynczy sterownik to Boscha/Siemense.

  49. Katarzyna pisze:

    Witam,
    Proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Mam dylemat między dwoma – Samsung NV75A6679RK EO Dual Cook Flex a Elektrolux KOEBP39WZ .Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jedyna cecha wspólna tych urządzeń to cena, a tak są nieporównywalne. Samsung to piekarnik z dzieloną komorą i tragicznymi, łamanymi drzwiami – częste awarie zamka, trudny dostęp do szyb wewnętrznych (w celu umycia), brak delikatnego domyku. Piecze dobrze, ale to taki bardziej sprzęt marketingowy (jak większość urządzeń Samsunga). Electrolux za to jest piekarnikiem niemieckiej produkcji z termosondą, świetną elektroniką, pyrolizą – porządny sprzęt do normalnych wypieków z masą programów i opcji. Ma też zdalne sterowanie, ale apka działa średnio (lub wcale, o czym świadczą opinie) – w Samsungu dużo lepiej. Osobiście brałbym Electroluxa.

      • Katarzyna pisze:

        Dziękuje za odpowiedź. Panie Krzysztofie a czy poleciłby Pan inny model Electroluxa w podobnej cenie +/-, który ma podobny design a który według Pana jest lepszy niż model ten na którym się skupiłam ( KOEBP39WZ )? Z góry dziękuje.

  50. Beata pisze:

    Dzien dobry,
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze piekarnika pod zabudowę najlepiej z pyroliza. Posiłki przygotowywuje głównie w piekarniku wiec zalezy mi na czymś konkretnym. Mialam dualcook-nigdy więcej. Super gdyby do zestawu pasowała mikrofala również pod zabudowe(nie zależy mi na super drogiej, ma tylko podgrzewać na szybko posilki). I teraz pytanie: czy piekarnik z opcją pyrolizy przy częstym pieczeniu moze być przy lodówce? Dzielić sprzet bedzie płyta18mm.
    Dziekuje z góry za jakiekolwiek wskazówki.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik z pyro może być przy lodówce, pyrolizy używa się tylko raz na jakiś czas – nie wypala się piekarnika kilka razy w tygodniu, a raz w miesiącu max. Nie jest to problemem jeśli obok będzie stała lodówka do zabudowy. Co do modeli to wybór zestawów jest spory. Mikro ma być otwierane do boku, czy do dołu? Jaki kolor piekarnika?


reklamaml