REKLAMA TOP.agd
piątek, 24 maja 2019, Szymon Marcjanek

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

GORENJE BO658ORAB
GORENJE BO658ORAB

0 odpowiedzi na “GORENJE BO658ORAB”

  1. JJ pisze:

    Panie Krzysztofie, do tej pory używałam piekarnika gazowego, teraz muszę przejść na elektryczny. Zastanawiałam się DualCookiem czy taka opcja, że można tylko piec w połowie piekarnika działa i czy to dobry kierunek?

    Samsung Dual Cook Flex NV75N5641RB

    Jeśli nie to myślałam może o modelu: Electrolux COC8H31Z SteamCrisp
    Pieke przede wszystkim ciasta, pizzę i sporadycznie mięso.
    Dodatkowo w słupku chciałam dodać mikrofalówkę-czy wtedy tej samej firmy powinna być?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jak Pani najczęściej piecze? W połówce nie ma wszystkich elementów grzejnych – w górnej jest tylko mini termoobieg i grzałka grilla, a w dolnej grzałka dolna i termoobieg, a piecze się najczęściej w nastawie grzałek góra/dół – w takim przypadku i tak trzeba usunąć ten separator i piec normalnie. Piekarnik Electroluxa to już model wspomagany parowo z świetnymi funkcjami, więc przynajmniej płacimy za coś wartościowego. Mikro do kompletu z tej samej marki.

  2. Aga pisze:

    Panie Krzysztofie, a może ten Piekarnik Bosch Serie 8 CBG635BS3 . Sama nie wiem, chciała bym żeby trochę posłużył. Im więcej czytam o tych piekarnikach tym mniej wiem 😔Teka 8400jest teraz w promce za 1800, juz sama nie wiem co lepiej.

  3. Aga pisze:

    Jeszcze taki wpadł mi w oczy Piekarnik AEG

    KEK742280M

  4. Kaska pisze:

    Witam, posiadam Samsunga DualCOOK NV75N5641RS , który wlasnie zaczal sie psuc , nie dzialaja wiatraki, para osadza sie w srodku, tracił moc, usczelka odchodzi, ;( fachowiec proponował wymiane trzech czesci ale niestety koszt z wymiana duzy. Pieke duzo ciast, chleb prosiłabym o pomoc co wybrac elektrolux czy jednak samsung, moze jednak nie lamane drzwiczki? bardzo duzo uzytkuje piec, ten mi sluzyl tylko dwa lata:( mieszkam w Holandii moze jakis model, bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To już kwestia potrzeb, jeśli korzystała Pani i była zadowolona z Dual Cook, to dalej może iść w Samsunga byle nie Flex.

  5. Kaska pisze:

    Witam, posiadam Samsunga DualCOOK NV75N5641RS , który wlasnie zaczal sie psuc , nie dzialaja wiatraki, para osadza sie w srodku, tracił moc, usczelka odchodzi, ;( fachowiec proponował wymiane trzech czesci ale niestety koszt z wymiana duzy. Pieke duzo ciast, chleb prosiłabym o pomoc co wybrac elektrolux czy jednak samsung, moze jednak nie lamane drzwiczki? bardzo duzo uzytkuje piec, ten mi sluzyl tylko dwa lata:( mieszkam w Holandii moze jakis model, bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam ps, ponawiam, bardzo prosze o informacje czu dual cook czy nadal w to isc?

  6. Aska pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie prosze o pomoc w wyborze piekarnika. Poszukuję małego piekarnika do zabudowy w słupku, żeby posiadał wtyczkę. Kolor nie ma znaczenia, funkcje mogą być podstawowe, natomiast istotny jest koszt do 2500.Z góry bardzo dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje Advanced, Beko bPro 500, Electroluxy o początku nazwy EOE7P, Amica ED9 – z tych warto wybierać.

  7. Aga pisze:

    P Krzysztofie co Pan sądzi o piekarniku AEG KEE542020M ? Brać czy może Pan coś innego poleci tak do 2500. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A kompaktowy to ma być…
      Trochę mała pojemność i bardzo niska komora, ale poza tym to dobry model.

  8. Ela pisze:

    Panie Krzysztofie, co Pan sądzi o tym piekarniku? Piekarnik WHIRLPOOL AMW 583 IX , oraz tym Piekarnik SAMSUNG NQ50A6539BK EO Elektryczny z mikrofalą Czarne szkło

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wow, ale starego trupa Pani wyciągnęła z szafy z ,,napisem wycofane lata temu” – totalnie bezsensu – nie wiele ma wspólnego z piekarnikami. Model Samsunga już ok.

  9. Kaśka pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie proszę doradzić w sprawie piekarnika kompaktowego, nie istotny kolor, funkcje żeby były podstawowe, energooszczędny. Budżet 2500.Dziekuje

  10. Magdalena pisze:

    Witam proszę o pomoc w wyborze piekarnika do zabudowy. Cena 2000. Kolor najlepiej czarny lub z dodatkiemi srebrnymi.

  11. Ela pisze:

    Dzień dobry P Krzysztofie, co Pan sądzi o piekarniku, czy wart jest ceny 2500? Piekarnik Bosch Serie 8 CBG635BS3 Proszę o informację Pozdrawiam

  12. Aga pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie który wybrać
    1.Piekarnik Samsung NQ5B4353FBK
    2.Bosch Serie 8 CBG635BS3
    3.SAMSUNG NQ50A6539BK .
    Proszę jeszcze o info jak to jest ze piekarnik mimo iż pokrętło ustawione jest na wyłączone sam się włącza i grzeje. Czy nie powinno być jakiś zabezpieczeń, to jest niebezpieczne. Awaria już usunięta ale nie chciała bym żeby kolejny odstawial takie niespodzianki. Samsung dual cook z pyroluza i separatorem. Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Słyszałem o nie jednym takim przypadku w Samsungach, to nie powinno mieć miejsca. Co do modeli kompaktowych to model Boscha ok, a Samsungi zawsze trzeba sprawdzić czy mają pełen zestaw nastaw z grzałką dolną – wtedy też są ok.

    • Aga pisze:

      A może ten? Piekarnik Teka HLC 840 BK , tylko wujek Google nie podaje opinii o tej firmie, czy to przypadkiem nie z podzespołów produkowanych w Chinach? 🤔

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        A co nie jest produkowane z podzespołów z Chin? Europejscy producenci to tak naprawdę montownie komponentów z całego świata, ale głównie z Chin… To równie dobry model, choć w tej półce sprzętowej, moim numero uno jest model Boscha.

  13. Elżbietka w potrzebie pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie 🙂
    POMOCY!!
    Czacha mi już dymi od analiz i zastanawianiem się nad idealnym piekarnikiem
    rozważam modele max do 2500 zł prosta obsługa może być sterowanie pokrętłami lub sensoryczne, z funcką pieczenia parowego,

    Piekarnik Amica ED57529B X-Type Pyro
    (podobno lubią się odklejać panele strujące)

    Piekarnik Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp
    (podobno głośne wiatraki)

    A może Pan ma w zanadrzu coś lepszego ja już nie mam siły od pół roku czytam o nich

    Z góry dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Amica nie ma pieczenia na parze, co najwyżej można wlać trochę wody na dno lub na blachę jak w każdym piekarniku, a E ma generator pary. Współczesne piekarniki mają porządne chłodzenie obudowy, więc wentylatory po prostu słychać…

    • Elżbietka w potrzebie pisze:

      nie będę ukrywać że amica kusi fajnymi cenami ale jak ma się coś cały czas kojdzić to wolę dołożyć i kupić coś mniej awaryjnego. Ne jestem demonem wypieków ale chciałabym mieć porządny sprzęt

  14. Magdalena pisze:

    Panie Krzysztofie wolałabym elektronikę. Fajnie by było gdyby drzwi były lekko domykające się a piekarnik energooszczędny. Budżet zwiększam do 2500. Dziękuję 😜

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie piekarniki zużywają podobną ilość prądu, więc tu nie ma różnicy. Do 2500 zł z elektroniką i delikatnym domykiem polecić mogę: Gorenje linię Advanced, Beko bPro 500, Amica modele ED9, Electrolux EOE7P – niemieckie modele.

  15. Iwona pisze:

    Witam.
    Panie Krzysztofie zachodzę w głowę od 2 tygodni i nie umiem się zdecydować , który piekarnik do zabudowy wybrać …
    Liczę na pomoc ,poniżej wklejam linki :

    https://www….om1-4ms2-h , czy

    https://www….y-czarny-a

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każdy z nich ma wady i zalety. Whirlpool ma wygodniejszy programator dotykowy – szybciej i łatwiej dostać się do konkretnych funkcji, a na dodatek to model bez uchwytowy – ma tylko wnękę, a to bardzo wygodne rozwiązanie. Wady to bardzo wąska nisza blach i tylko czyszczenie parowe – jak na piekarnik bez funkcji pieczenia/gotowania na parze, mógłby mieć coś więcej.
      Samsung ma za to sporo funkcji parowych, gotowanie na parze w specjalnym naczyniu, lub wspomaganie pieczenia w całej komorze, dual cooka, air fry, czyści się podobnie jak WH, choć dodatkowo wkład katalityczny na tylnej ściance. W Samsungu nieco lepiej działają funkcje smart przez apkę Smart Things niż w WH, ale za to programator to wielopoziomowe menu tekstowe, pokazujące mało danych na raz – średnio za nim przepadam, a jak weźmiemy pod uwagę cenę 3900 zł to już totalnie nie podoba mi się ten sprzęt, skoro za tyle można kupić parowe Electroluxy EOB8S39Z i ich pochodne…

  16. Aga pisze:

    Proszę o radę w wyborze indukcji do bloku moc umowna 4 Kw, zabezpieczenie przedlicznikowe 20 A. Chciała bym żeby indukcja była oszczędna, żeby była funkcja szybkiego gotowania, zabezpieczenia przed zalaniem podczas gotowania senseboil Dziękuję.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod 1 fazą to takie wymagania trzeba schować do kieszeni – połowa funkcji będzie działać na pół gwizdka, lub wcale. Polecam modele Electroluxa o mocy 3,7 kW pod taką instalację, lub Boscha 4,6 kW z opcją ograniczenia mocy do 3,7 kW – to najprostsze płyty.

  17. Anna pisze:

    Panie Krzysztofie,
    co sądzi Pan o piekarnikach dual i wspomaganiu parowym?
    1. Samsung Dual Cook NV7B6685BAK
    2. Samsung Dual Cook NV7B5685AAK
    3.. ELECTROLUX EOB8S39Z
    A może lepiej wybrać coś prostego i sprawdzonego?
    4. Electrolux EOE7P31Z SenseCook
    Co może Pan polecić?
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      4 – to piekarnik nie parowy, a pozostałe już tak, więc to Pani sama musi wiedzieć co potrzebuje. 3 jest bezkonkurencyjny – Electrolux robi najlepsze piekarniki parowe, a w nowej wersji praktycznie jest bez wad.

  18. Ania pisze:

    Dzieńdobry P Krzysztofie . Prosze o wyrażenie swojego zdania dot indukcji
    Płyta indukcyjna WHIRLPOOL WB B3960 BF Czarna 4 pola. do nstalaci 1 fazowa=ej o mocy 4 kw , Dziekuje

  19. Paulina pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysiu 🙂
    Czy piekarnik firmy GORENJE model BOS6737E06WG jest w porządku?
    Poszukuję białego piekarnika do 2000zl ale ten wyjątkowo wpadł mi w oko bo ma również środek (szybę) biała. Czy ten piekarnik do podstawowych rzeczy jest dobry?
    Mam jeszcze pytanie na które nie mogę znalesc odpowiedzi nigdzie. Czy wie Pan może czy w tym piekarniku że względu na biała szybę to kiedy coś piecze to widoczność potrawy jest dobra? Zastanawiam się jak taka szyba w praktyce będzie funkcjonować bo nie chciała bym aby nie było nic przez nia widać.
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To prosty, ale dobrze wykonany model z podstawowej linii Essential. Wnętrze jako taki widać po zapaleniu światła, ale to tak jakby za delikatną mgiełką. Gorenje takie stosuje od lat w wielu seriach.

  20. Karol pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Przeczytałem Pana artykuły odnośnie wyboru piekarników, ale nadal nie wiem co będzie najlepszą opcją. Szukam sprzętu dla rodziców, piekarnik do zabudowy. Myślałem nad zainwestowaniem w Electrolux EOB7S31Z SteamBoost, jednak nie jestem do końca przekonany czy będą w stanie wykorzystać pieczenie na parze. Zmierzając do brzegu, czy jest Pan w stanie polecić dobry piekarnik do zabudowy łatwy w użytkowaniu? Obecny ma kilkanaście lat i funkcje jak sterowanie po WiFi itp. są dla nich zbędne. Dodam, że planują również zakup mikrofali pod zabudowę nad piekarnikiem. Byłbym wdzięczny gdyby polecił Pan również mikrofalę, która pasowałaby designem.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wskazany piekarnik to podstawowy, świetny przedstawiciel niemieckiej serii SteamBoost – ma łatwą do ogarnięcia elektronikę piktogramową Omega, może piec normalnie, wspomagać pieczenie parą, jak i gotować na parze, do tego termosonda, prowadnica teleskopowa, delikatny domyk – super sprzęt, jeszcze w miarę normalnej cenie.

  21. Agnieszka pisze:

    Witam
    Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika i mikrofali do zabudowy w słupku,najlepiej z marki samsung gdyż obok będzie lodówka w czarnym szkle model RB38A7B5E22.
    Taki który warto kupić 🙂
    Z góry dziękuję

  22. Basia pisze:

    Witam. Jaką serię piekarnika elektrolux wybrać? 800 czy 900? Czy warto dopłacić do wyższej wersji?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Seria nie ma znaczenia, a linia i miejsce produkcji. Najlepiej wybierać z tych o pojemności 70-71 litrów bo to niemieckie modele.

  23. Zdzisław pisze:

    Witam,
    który piekarnik jest lepszy?
    1. ELECTROLUX EOB8S39X
    2. Bosch HSG636BB1

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zdecydowanie model Electroluxa – ma sporo plusów nad Boschem, a Bosch tylko 1 nad E – wyjmowany zbiornik wody (w E to też jest, ale w serii droższej SteamPro).

  24. Paulina pisze:

    Witam, Panie Krzysztofie proszę o pomoc w wyborze piekarnika do zabudowy. Myślę nad dwoma modelami:
    Piekarnik AMICA ED975396BA+ X-TYPE Steam P Elektryczny parowy Czarny A+
    Piekarnik Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P
    Proszę szczerze napisać co Pan o nich myśli i czy warto w ogóle w nie inwestować, a może totalnie odpuścić Amice i pójść w coś innego?
    Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To aktualnie najlepsza seria piekarników Amica (ED9), mają to co trzeba, są dobrze wycenione i nie sprawiają większych problemów 🙂

  25. Garcia pisze:

    Witam Panie Krzysztofie prosiłbym o pomoc w wybraniu piekarnika z pośród tych trzech:
    1 https://alle…2872196147
    2. https://alle…1948534033
    3. https://alle…2619872641

    Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Gorenje to bardzo stara wersja, są nowsze, lepsze w serii Advanced. Wszystkie 3 mają prostą i intuicyjną elektronikę, Amica najlepsze wyposażenie.

  26. Królowa Pimponowa pisze:

    Dzień dobry!
    A co powie pan na temat tego piekarnika Beko?
    https://www….s17400bmse

    niestety nie ma nigdzie o nim opinii, a rozważam kupno ze względu na kuszącą promocje -50% na drugi produkt.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Seria bPro 500 ma świetną elektronikę, niezłą jakość wykonania, poprawione delikatne domykanie i nowy wentylator termoobiegu – ogólnie to dobre piekarniki.

  27. DomD pisze:

    Witam Panie Krzysztofie mam takie pytanie. Uważa Pan że sprzęt AGD m.in kuchenki produkowane na rynek niemiecki jest lepszy od tego na rynek Polski ? Mieszkam przy granicy PL – DE ceny podobne ale jeżeli mają Być lepsze jakościowo wole wziąć z rynku Niemieckiego.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Produkując sprzęty na konkretne rynku, nieco dostosowuje się produkcję pod wymagania tegoż rynku, ale nigdy nie spotkałem się z dowodami na potwierdzenie tezy, że ten sam model produkowany na rynek PL, byłby w jakimkolwiek stopniu gorszy od tego z rynku niemieckiego. Choć z tyłu głowy zawsze mam obawy, że dla szeroko pojętego ,,zachodu” jesteśmy krajem 2 kategorii pod każdym względem…

  28. Jerzy pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    czy poleci Pan piekarnik Elektroluxa KODEC75X . Zależy mi na parze i temp. powyżej 250 st.

    Z góry dziękuję.
    JM

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jeden z najtańszych modeli niemieckich Electroluxa, więc tak, to dobry piekarnik.

      • Jerzy pisze:

        Dziękuję i jeszcze jedno pytanie odnośnie do tego modelu (Electrolux KODEC75X ). Czy opisy/nadruki wokół pokręteł są zabezpieczone przed ścieraniem się?
        Z góry dziękuję.
        Jerzy

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie spotkałem się nigdy z tym problemem w Electroluxie.

          • Jerzy pisze:

            Panie Krzysztofie, dzięki Pana wyjaśnieniom zdecydowałem się na wersję Stemcrisp, ale znowu poległem, bo mam dwa typy ( KOCDH71X i EOC6H71X ) i nie wiem czym rzeczywiście różnią się te dwa piekarniki (z porównania wynika, że wagą brutto i mocą grzałki termoobiegu, a może i wyglądem panelu…)? Czy któryś jest ewentualnie lepszy?
            Dziękuję! Jerzy

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Literka K na początku oznacza flagowy design z tymi metalowymi wstawkami, to jedyna realna różnica, więc brałbym tańszy z tych 2.

          • Jerzy pisze:

            Bardzo dziękuję, Super wyjaśnienie!

          • Jerzy pisze:

            W Elektroluxie mi namieszali i powiedzieli, że SteamBake nie wyświetla temperatury, dopiera linia 700 ma takie możliwości…
            Jerzy

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Jak już pisałem wcześniej, temperaturę w serii SteamBake pokazuje programator pokrętłowo-elektroniczny EXPlore z liczbą 6 na początku nazwy.
            Nie robią tego prostsze programatory:
            SET – liczba 3,
            UMPD – liczba 5,
            Chyba, że nie chodzi Panu o temperaturę zadaną, a temperaturę aktualną – to mają dopiero programatory z 8 i 9 w nazwie – EXCite w obu wersjach, a te dostępne są dopiero w SteamCrisp.

          • Jerzy pisze:

            Jednak jeszcze mam pytanie, czy w niemieckim Steambaku na wyświetlaczu pojawia się jest temperatura w komorze piekarnika? Bo we włoskim chyba już tak…I czy włoski różni się od niemieckich modeli jedynie jakością wykonania czy również jakością pieczenia…Bo skłaniam się ku SteamCrisp i szukam minusów niemieckiej produkcji:)
            Jerzy

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Nie ma znaczenia włoski czy niemiecki pod względem wyświetlania temp, a to jaka siedzi w nim elektronika – od liczby 6 w górę wyświetla, a 5 i w dół nie.

          • Jerzy pisze:

            Jeszcze jedno, mam nadzieję ostatnie pytanie rozwiązujące mój problem z zakupem. Który z modeli poleciłby Pan bardziej: niemiecki KODEC75X czy jednak włoski EOC6H71X (dlaczego?). Z góry dziękuję.
            Jerzy

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Włoski ma lepsze funkcje, to już SteamCrisp z generatorem pary, więc pewnie przeżyłbym gorsze wykonanie i kupił Włocha.

  29. Jerzy pisze:

    W uzupełnieniu: chciałbym też model z pokrętłami i niemieckiej produkcji 🙂 Ewentualnie bardzo proszę o jakąś alternatywną propozycję.
    J.

  30. Gosia pisze:

    Panie Krzysztofie, na rynku zdecydowanie mamy za duży wybór 🙂 Proszę o pomoc w podjęciu decyzji – Samsung NV7B5685AAK czy Electrolux COB8S39Z (zakładam, że LOB/COB/EOB/KOB to w zasadzie to samo) lub EOB7S31Z (nie wiem czym się realnie różnią)?
    Za Samsungiem przede wszystkim kataliza i Dual Cook, ale z drugiej strony mój aktualny ledwie kilkuletni Samsung zaczął niedomagać i nie pałam miłością do tej marki.

  31. Jerzy pisze:

    Dzień dobry, czy może Pan jeszcze zaopiniować piekarnik SIEMENS HB537A0S0 iQ500. Ma to na czym mi zależy czyli pokrętła, temp.powyżej 250 st., prowadnicę. Czy ewentualnie jest jakiś podobny model dodatkowo z funkcją pary? Dziękuję i życzę miłego dnia.
    J.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie przepadam za tymi tanimi seriami Boscha/Siemensa – wykonanie takie sobie, choć pieką nieźle.

  32. Anna pisze:

    Witam. Proszę o opinię na temat piekarników. Bosch electrolux samsung. Która firma jest godna polecenia.
    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie można tak ogólnie określić marki, bo każda firma ma w swojej ofercie dobre, jak i złe piekarniki, w zależności od potrzeb użytkownika.

  33. Aga pisze:

    Proszę o radę, czy piekarnik Bosch CBG635BS3 można podłączyć posiadając w mieszkaniu jedna fazę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak, to sprzęt 1 fazowy.

      • Bartez pisze:

        Witam
        Poszukuje piekarnika typu Compact , co by pan polecił w rozsądnych pieniądzach ?
        Myśle o Simens Iq700

      • Aga pisze:

        Uff, kamień z serca bo już go zakupilam, a dopiero po fakcie pytam 😁. Proszę jeszcze o info czy pociągnie go instalacja 1 fazowa z zabezpieczeniem przedlucznikiwym 20Ai z mocą umowna 4Kw .W mieszkaniu używa się jeszcze pralki, kompa stacjonarnego, lodówki, odkurzacza. Serdecznie dziękuję

  34. Mag pisze:

    Czy oplaca sie kupic smaksak z ikei czy w porownaniu do innych piekarnikow podobnej klasy jest to normalna cena? (mysle o wersji za 2 tys bez pyrolizy).

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Prosty i ładny model Electroluxa włoskiej produkcji. Cena nieco wyższa niż sklepowe bo dają 5 lat gwarancji w cenie.

  35. Iza pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie bardzo proszę o pomoc bo im więcej czytam tym bardziej nie wiem. Szukam piekarnika do zabudowy dla rodziców, zwykły prosty do pieczenia bez zbędnych bajerów, na pokrętła, z prowadnicą teleskopową. Już do Pana pisałam odnośnie piekarnika Amica EB7541HB Fine , ale naczytałam się opinii że w piekarnikach Amica często pękają szyby i już sama nie wiem na co się zdecydować. Bardzo proszę o polecenie piekarników maks do 1400zl, oby spełniał swoją podstawową rolę.

  36. Elies pisze:

    Jaką poleciłby Pan mikrofalówkę do piekarnika electrolux EOB8S39Z , żeby komponowały się ładnie wizualnie, aczkolwiek bardzo prostą bez tysiąca funkcji, po prostu do szybkiego odgrzewania. Ceny modeli do zabudowy powalają 🙄 już zastanawiam się żeby zwykłą gdzies schować w szafce 😋 albo zrezygnować całkiem. Proszę o pomoc 🙂

  37. Gosia pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Od 2 tygodni zastanawiamy się z mężem, który piekarnik kupić. Chcemy kupić coś do 2000 zł i koniecznie żeby był czarny.
    Rozważamy:
    1. Piekarnik Whirlpool OAKZ9 7961 SP NB
    2. Piekarnik BEKO BIS14300BPS
    Który z nich bardziej by Pan polecał ? Albo może jest inny który jest lepszy od tych wyżej wymienionych?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z Beko celowałbym raczej w nowe modele z serii bPro 300 i 500, a Whirlpoola W6 – to o generacje nowsze piekarniki z lepszą, bardziej intuicyjną elektroniką.

  38. Edyta pisze:

    Dzień dobry a w zasadzie dobry wieczór Panie Krzysztofie.
    Chce zmienić piekarnik i płytę kuchenna z gazowej mąż wyczytał ze najtaniej jest z płytą indukcyjna .
    Proszę o doradzenie polecenie bo wogole nie wiem w jaki markę udezyc .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Do indukcji potrzeba jest siła – min. 2 fazy. Najsensowniejsze to Electrolux/AEG od modelu EIV634 w górę, lub Bosch//Siemens od modelu PIE631FB1E . Co do piekarnika to proszę podać wymagania, kolor, elektronika, czy pokrętła, parowy, wspomagany parowo, zwykły – jest cała masa opcji, więc pytanie o po prostu piekarnik daje mi możliwość polecenia czegoś prostego za 999 zł, jak i wypasu za 7000 zł…

  39. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Mam możliwość zakupu piekarnika model Piekarnik ELECTROLUX EOB8S39WZ SteamBoost Elektryczny parowy Czarny A++
    w dobrej cenie

    Co Pan myśli o tym modelu ? Czy to jest stary model ?

  40. Daniel pisze:

    Panie Krzysztofie, będę wdzięczny za podpowiedź w wyborze piekarnika do około 2300-2400zł. Upatrzyłem model Electrolux SteamBake EOD6P77WZ – zatem piekarnik na ten moment w cenie 2150zł czyli nawet poniżej budżetu, czyszczenie pyrolityczne, z termosondą , temperatura do 300C więc nawet jakąś lepszą pizzę da się zrobić. Czy w tej cenie warto dołożyć do czegoś lepszego?

    Oraz przede wszystkim co sądzi Pan o tym piekarniku jeśli chodzi o sterowanie. Z tego co widzę to tutaj steruje się wyłącznie panelem dotykowym, nie ma wysuwanych kurków . Obawiam się, że to nie będzei sie sprawdzało w przypadku wilgotnych czy tłustych dłoni podczas gotowania. Nigdy nie mialem takiego piekarnika.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To niezły model pokrętłowo-elektroniczny – cena też spoko. Sterujemy normalnymi pokrętłami chowanymi, a jedynie wyświetlacz służy to pokazywania czasu i temp piekarnika jak i termosondy.

  41. Daniel pisze:

    Dopytam jeszcze o jedną rzecz – Whirlpool OAKZ9 7961 SP NB . Widzę, że ten piekarnik kosztuje 1500zł. Ma też bardzo dobre opinie. Nie korzystamy z funkcji parowych – do podstawowego pieczenia wystarczy nam zwykły termoobieg. Czy w takiej cenie ten piekarnik jest opłacalny, czy różnicą między tym a droższymi o kilkaset złotych jest ta funkcja parowa czy są jakieś diametralne różnice?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To bardzo stara seria Whirlpoola – sprawdzone modele, ale w porównaniu do nowszych, widać przepaść kilkunastu lat w projekcie.

  42. Jakub pisze:

    Dzień dobry,

    Panie Krzysztofie, jako, że to czas promocji szukam piekarnika (płytę indukcyjną, zmywarkę i lodówkę dzięki Pana poradnikom już wybrałem, dziękuję ;)).
    Myślałem nad wyborem Amici, ale po rozmowie z serwisantem odradził mi Amici i Whirpoole. Z tego co widzę Siemensy (którego mam resztę sprzętu) czy Bosche są słabo wyposażone jak na swoje półki cenowe, więc wybór padł na Electroluxa. Zależy mi na tym, aby piekarnik miał termosondę, teleskopy i wspomaganie pieczenia parą (czy to na dnie czy ze zbiorniczka). Znalazłem poniższe modele, ale nie mam podjęcia czym się różnią poza cena i jedną literką w nazwie…wybrać ten tańszy?
    Piekarnik Electrolux SteamBake EOD6C77X (1699 zł w EURO)
    Piekarnik Electrolux SteamBake EOD6P77X (1999 zł w EURO)
    Ewentualnie zastanawiam się nad poniższymi z wyższej serii, ale nie wiem czy dopłata 500 zł będzie tak widoczna w użytkowaniu. Jest jakaś realna przewaga SteamCrisp nad SteamBake poza dedykowanym zbiorniczkiem na wode? I znów różnica jednej cyferki – tu chyba chodzi o wyświetlacz, która opcja lepsza?
    Piekarnik Electrolux EOC6H76Z SteamCrisp 700 (2499 zł w EURO)
    Piekarnik Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp (2499 zł w EURO)
    Czy ew jest jakiś inny piekarnik który w tym rpzedziale cenowym (2-2,5k) bije electroluxa na głowę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dwa pierwsze różnią się sposobem czyszczenia – para vs pyroliza.
      W drugim przypadku różnica to nowsza elektronika w 76.
      SteamCrisp to nie tylko zbiornik, ale już generator pary – zupełnie inny, lepszy system parowy.

      • Jakub pisze:

        Czyli te SteamCrisp mają takie same funkcje tylko elektroniką się różnią? A czy nowsza elektronika będzie w tym przypadku lepsza? Miał Pan możliwość „pobawienia” się jednym i drugim?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak, nowsza elektronika pokazuje więcej informacji na raz, jest po prostu lepsza.

          • Jakub pisze:

            Panie Krzysztofie, a jakie są znaczące róznice między piekarnikami Electrolux COC8H31Z a Electrolux EOC6H76Z ? Bo na stronie producenta znalazłem tylko informację o innym wyświetlaczu – ale to niewiele mówi, o innym sterowaniu – to widać po zdjęciach i o tym, że ten COC8 jest dużo głośniejszy.
            A co do sterowania to czy to elektroniczne ma jakieś minusy poza czasem potrzebnym do przeklikania tego wszystkiego?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            COC8 ma programator tekstowy, pokazuje tekstem co robi, jest w pełni dotykowy, ma więcej programów i nastaw. EOC6 to już podstawowy model tej serii z programatorem pokrętłowo-elektronicznym. Brałbym zdecydowanie COC8.

  43. Anna pisze:

    Panie Krzysztofie,
    czy piekarnik Samsung Dual Cook Flex NV7B6795JAK to dobry wybór i czy jest wart swojej ceny?
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dual Cook jeszcze tak, ale łamane drzwi to same problemy…

      • Anna pisze:

        Dziękuję,
        czyli linia Samsung Dual Cook Steam Infinite NV75T8979RK będzie pod tym względem lepsza?
        Ma wszystkie funkcje parowe, sondę, pyrolizę i oczywiście dual.
        A jak sterowanie, intuicyjność, niezawodność?
        Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Od Flexów lepsza, ale za to w Infinite elektronika nieco kuleje – jest mało intuicyjna, pokazuje nie wiele informacji na raz i sterowanie też jest tragiczne (wielopoziomowe menu). Pod pozostałymi względami jest ok, choć z dzisiejszych Samsung lepiej iść w najnowsze modele z serii Bespoke i im podobne. Co do funkcji parowych to Samsung nie potrafi zrobić porządnego piekarnika parowego – w komorze ma tylko wspomaganie parowe, a gotować potrafią jedynie w specjalnym naczyniu podłączanym rurką do obiegu pary – trochę żałosne jak na ceny ponad 4000 zł.

  44. Mariusz pisze:

    Dzień dobry zastawiam się nad wyborem piekarnika.
    Wybrałem trzy modele:
    EOC8P39Z
    EOA9S31WZ
    HSG636BB1
    Jakie są największe zalety tych piekarników czy warto dopłacać do modeli z pełną parą, który jest lepiej wykonany?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To czy warto dopłacać do gotowania na parze to już pytanie na które sam Pan musi sobie odpowiedzieć… Jak dla mnie warto dopłacić, bo dodatkowo zyskujemy niemiecką jakość wykonania, a nie włoską.

  45. Basia pisze:

    Dzień dobry, szukam piekarnika, mikrofali, płyty indukcyjnej oraz lodowki.
    Co Pan mysli o piekarniku W6 OM4 4S1 H BL ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezły piekarnik z programatorem tekstowym i sporą ilością programów. Do kompletu jest ładna mikro otwierana do dołu.

  46. Tomek pisze:

    Witam Panie Krzysztofie.
    Poszukuję piekarnika pod zabudowę w kolorze czarnym. Najlepiej z cichym domykiem oraz temp powyżej 270st
    Zastanawiam się nad Beko BIS14300BPS . Czym on się różni od BEKO BIS14305BPS ? Czy może lepiej wybrać coś innego?

    Dodatkowo czy poleci Pan jakąś zmywarkę pod zabudowę 60cm może Beko BDIN38647C bPro500 , płyę indukcyjną 3 fazową oraz okap?
    Z góry dzięki za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ten pierwszy z pyrolizą lepszy – drugi ma zwykłe czyszczenie parowe z wkładem katalitycznym i 2 prowadnice. Zmywarka Beko całkiem dobra, indukcje 60 cm szerokości podłączane są pod 2 fazy – polecam Electroluxa EIV634 i jego klony. Okap dobiera się wydajnością do powierzchni kuchni.

      • Tomasz pisze:

        Dzięki za odpowiedź. A jakie sprzęty Pan by kupił sobie do domu? 😃
        Piekarnik, zmywarka, płyta,

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Choruję na piekarnik parowy Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub SteamBoost, lub odpowiedniki Gorenje,
          Indukcji nie lubię, więc jeśli tylko byłby gaz, to kupiłbym płytę gazową Gorenje, lub mieszaną Teki 4 gazowe + 1-2 indukcyjne, ewentualnie 3 płyty typu domino (2 palniki gazowe, WOK i 1 indukcja).
          Zmywarkę brałbym Bosch SMV4HDX52E Serie 4 – 3 kosz metalowy na sztućce + koszyk tradycyjny to bardzo praktyczne rozwiązanie.

          • Aleksandra pisze:

            Dzień dobry, co jest odpowiednikiem serii Steam Pro w marce Gorenje?

            I czy warto kupić piekarnik BPSAX6747A08BG ? Wydaje mi się bardzo sensowny i kosztuje 2500, a mam duże obawy przed zakupem Electroluxa za 3k jeśli miałby się prędko popsuć.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To jest coś pomiędzy SteamBake, a SteamCrisp – nie ma generatora pary, ale też nie wylewa się wody na dno. Odpowiednikiem serii SteamPro są modele 4w1 od Gorenje: BCS798S24X , BCS798S24BG , BCS747S34X i GS879B .

  47. Szczypiorek3323 pisze:

    Witam. Mam do przeznaczenia na piekarnik ok. 3000zł. Przede wszystkim zależy mi na niezawodności, a z bajerów zależy mi na pyrolizie. Jest Pan w stanie wymienić kilka konkretnych modeli, Które posłużą na lata?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Polecam Electrolux EOE7P31Z SenseCook – to już niemieckiej produkcji model z pyrolizą, termosondą, prostą elektroniką piktogramową Omega – sprzęt sprawdzony, ale czy podziała wiele lat? Tego nikt nie zagwarantuje w tych czasach. Poleciłbym jeszcze modele z pyrolizą Boscha serii 8 i Siemensa iQ700, ale aktualnie są ciężko dostępne.

  48. Basia pisze:

    Panie Krzysztofie,
    chciałam zapytać o piekarnik: Electrolux EOC9P31WX SteamCrisp . Czy jest godny polecenia? Zależy mi na wysokiej temperaturze pieczenia (270-300 st.), funkcji pary i niezawodności. Czy ewentualnie poleci Pan jakiś zamiennik?
    Dziękuję.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak ma mieć wysoką temperaturę i wspomaganie parowe to EOC9 będzie dobrym wyborem.

      • Basia pisze:

        Dziękuję, a jak się ma do tego model: EOC6H71X . Pokrętła są jak najbardziej akceptowalne, cena tysiąc zł mniej-to na plus, czy jednak lepiej dopłacić do niemieckiej wersji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To prawie najprostszy SteamCrisp – tani, ma generator pary, bez bajerów – daje radę, ale to już znacznie prostszy sprzęt programowo, mniej nastaw, opcji itp.

  49. Michał pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Bardzo proszę o doradzenie piekarnika ok 2500 PLN. Zależy mi na temperaturze 300 stopni, wspomaganiu pieczenia parą, oraz możliwości odgrzewania jedzenia. Co więcej na takich zabezpieczeniach jak zimne drzwi oraz blokada drzwi, oraz pokręteł. W wyniku analizy znalazłem poniższy piekarnik. Co Pan o nim sądzi? Czy może da się znaleźć coś lepszego w podobnej cenie?
    Piekarnik Electrolux COC8H31Z SteamCrisp

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To bardzo dobry model wspomagany parowo – ma to co trzeba 🙂

      • Michał pisze:

        Panie Krzysztofie ostatnie pytanie 🙂 A orientuje się Pan czym różni się on od EOC8H31Z bo na pierwszy rzut oka nie widzę różnicy po za tym ze w/w po promocjach jest 100pln tańszy. Który z tych dwóch wybrać?
        Z góry dziękuję za porady.

  50. Krzysiek pisze:

    Panie Krzysztofie
    przede mną jeszcze wybór piekarnika- najbliżej mi do electroluxa.
    Parowego oraz raczej z temp do 300 stopni, bo często pieczemy pizzę.
    Jakiego electroluxa ( budżet dowolny) by Pan polecił, żeby był warty do wagi oraz sensowny w stosunku cena/jakość/ funkcje?
    Kolor srebrny.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W takim razie cokolwiek z serii SteamCrisp wspomaganej parowo, najlepiej modele z 8, lub 9 na początku nazwy.


reklamaml