REKLAMA TOP.agd
piątek, 25 sierpnia 2023, Szymon Marcjanek

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

8. Bosch HBA554EB0
Bosch HBA554EB0

0 odpowiedzi na “8. Bosch HBA554EB0”

  1. Mateo pisze:

    Dobry wieczór Panie Krzysztofie,
    Prosiłbym o Pana opinię na temat poniższego zestawu:
    Piekarnik WHIRLPOOL W6 OM4 4S1 H BL
    Płyta indukcyjna WHIRLPOOL WB S0060 NE
    Zmywarka Whirlpool WSIP 4O23 PFE
    Pakiet ten jest teraz dostępny za około 3900zł i zastanawiam się czy jest to dobra oferta przy tej cenie.
    Z góry dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      3900 zł za 3 średniej klasy sprzęty Whirlpoola to naprawdę dobry deal, więc tylko brać 🙂

      • Mateo pisze:

        Dziękuję za odpowiedź!
        Chciałbym dopytać się jeszcze o jeden zestaw:
        Piekarnik elektryczny do zabudowy Whirlpool: kolor inox, samoczyszczący – W9I OM2 4S1 H
        Zmywarka do zabudowy Whirlpool: kolor czarny, wąska – WSIP 4O33 PFE
        Płyta indukcyjna szklano-ceramiczna Whirlpool – WL S6960 BF
        Zestaw ten jest teraz dostępny za około 4600zł i zastanawiam się czy warto byłoby dopłacić te 700zł do tego zestawu.
        Z góry dziękuję za odpowiedź!
        Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Realnie zmienił Pan tylko piekarnik ta bezuchwytowy (mi to niezbyt pasuje) i kolorowy ekranik z Wifi – funkcje smart w WH działają tak sobie i to delikatnie mówiąc…

  2. Agnieszka pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie
    Czy mógłby mi Pan doradzić ws piekarnika parowego? Za pana radą zaczęłam się rozglądać za piekarnikami Elektroluxa, rozważam:
    COB8S39WZ , jednak te piekarniki zostały tylko na ekspozycji, i kosztują 3017zl, piekarnik z podobnym kodem ale końcówka 39Z kosztuje ponad 4000zl
    EOB7S31Z
    – być może inny model z serii SteamBoost mógłby mi pan polecić? Interesują mnie piekarniki w cenie do ok 3000-3300zl
    Bardzo proszę o poradę!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      COB8 jest na stanie magazynowym Euro w dużej ilości zakapowanych sztuk, więc nie wiem skąd info, że tylko expo…
      W stosunku do EOB7 różni się znacząco elektroniką, bardziej rozbudowaną, z większą ilością funkcji, czy programów i warto dopłacić choćby dla samej funkcji Steamify.

  3. Agnieszka pisze:

    panie Krzysztofie,
    Napisałam o ekspozycji, bo piekarniki z ekspozycji są o ok
    900zl tańsze (mowa o modelu COb8s39wz ). Czy uważa pan, że w przypadku piekarnika branie modelu z ekspozycji jest ryzykowne, i warto dopłacić? Czy pan uważa że warto rozejrzeć się za innym modelem, czy z serii steam boost byłby pan raczej za wyżej wymienionym?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zależy jak długo tam siedział – ludzie wyrabiają uszczelki i mechanizm wlewki na wodę, więc osobiście po latach pracy w sklepach AGD nie kupiłbym drogiego piekarnika parowego z expo…

  4. Paulina pisze:

    Dzień dobry. Czy mógłby Pan polecić piekarnik? Najważniejsze kryterium to to żeby był biały (najlepiej śnieżnobiały) l, cena ok 1500zl bez jakiś większych bajerów ale chciałabym żeby był dobrze wykonany.
    Będę wdzięczna z pomoc!
    Dziękuję 🙂

  5. Barbara pisze:

    Dzień dobry,
    bardzo proszę o podpowiedź dot. wyboru piekarnika Siemensa. Nie chcę pirolizy i funkcji pary, a także nie muszę mieć programów automatycznych Nie mam tez doświadczenia z prowadnicami teleskopowymi, więc nie wiem czy mi na nich zależy. Klasa energetyczna najlepiej A+, ale nie wiem czy to aż tak duże różnice z klasą A przy średnim użytkowaniu. Myślałam o modelach IQ700. Chyba, że może coś z Boscha?
    Z góry dziękuję za podpowiedź.
    Barbara

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Klasa nie ma żadnego znaczenia bo wszystkie te wyższe modele biorą tyle samo prądu na większości nastaw – A+ to po prostu termoobieg ECO – bzdura. BSH totalnie olewa markę Siemens na naszym rynku – dostępność modeli spadła dramatycznie na przestrzeni ostatnich 3 lat, więc aktualnie z prostych modeli niemieckich iQ700 dostępny jest tylko Siemens HB632GBS1 , potem można szukać ostatnich sztuk świetnego modelu z pyrolizą SIEMENS HB676GBS1 , a kolejne to te za 5000-6500 zł.

      • Barbara pisze:

        Bardzo dziękuję!
        A co myśli Pan o tym modelu HB655GTS1 ? Jest jeszcze dostępny a nie ma pyrolizy. Czy przyciski po obu stronach pokrętła ścierają się?
        A ewentualnie czy mógłby Pan polecić podobny model, ale niemieckiego Elektroluxa?
        Pięknie dziękuję za pomoc.
        Miłego dnia!

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bardzo dobry piekarnik. Ta listwa z przyciskami to jedyny plastikowy, pseudochromowany element we froncie i przy intensywnym użytkowaniu, chrom schodzi do szarego plastiku. Niemiecki Electrolux to każdy o pojemności 70-71 litrów.

  6. Patrycja pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Co Pan myśli o takim zestawie:
    Zmywarka WHIRLPOOL WSIO 3T125 6 PE X
    Płyta indukcyjna ELECTROLUX EIV634 SLIM-FIT
    Piekarnik Amica ED97638BA+ X-TYPE STEAM
    Czy jest warty uwagi za około 4,2 tysiąca?
    Pozdrawiam!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Całkiem niezły zestawik 🙂

      • Patrycja pisze:

        Dziękuję za odpowiedź!
        Dopytam się jeszcze jeśli można:
        Piekarnik GORENJE BSA6737E15BG czy Amica powyżej
        Zmywarka Beko DIS48120 czy Whirlpool powyżej
        Pozdrawiam!

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Zmywarki obie niezłe, ale jak już Beko go bardziej polecam model DIS28122 – bardziej sprawdzona. Piekarnik Gorenje spoko, ale to prostszy model z serii Essential – do Amic ED9 porównywać należy modele Gorenje Advanced.

  7. Klara pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie, w związku z tym, że Pana (i mój) ulubiony biały piekarnik Gorenje BO76SYW jest już praktycznie niedostępny, chciałabym prosić Pana o opinię o piekarniku Gorenje BOS6737E06WG . Widzę, że ma tylko dwie szyby, czy to znaczy, że drzwiczki będą się bardzo nagrzewać? Nie znalazłam też na stronie producenta informacji, czy można w nim piec na kilku poziomach jednocześnie.
    Widziałam, że z białych piekarników poleca Pan również TEKA HLB 8400 WH . Czy uważa Pan, że jest on lepszy niż Gorenje? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To prostsza linia Essential – tradycyjne 2 pokrętła, szeroki zakres temperatur – podstawowy sprzęt. Fajniejsze w bieli są w linii Advanced. Teka nie jest lepsza od modeli Gorenje, ale zupełnie inna – ma opuszczaną grzałkę grilla, niechowane pokrętła, design trochę bardziej toporny – kwestia gustu. Jak piekarnik ma termoobieg z grzałką pierścieniową to można w nim piec jednocześnie kilka rzeczy, a 2 szyby to brak zimnego frontu, a jedynie nieco niższa temperatura.

      • Klara pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Z linii Advanced na stronie Gorenje widzę tylko jeden model za ok. 2700 zł, to dla mnie za drogo niestety. Chyba że są jakieś inne białe, których producent nie podaje na stronie?

  8. Basiek pisze:

    Panie Krzysztofie,
    zastanawiam się nad prostym i w miarę pewnym piekarnikiem (kolor szary, stal) mogą być dwa pokretła, byle nie ścieralne opisy. Wstępnie myślałam o Siemensie seria IQ700, Boschu seria 8, ale jest tam sporo nieprzydatnych dla mnie funkcji. Jeśli zależałoby mi na pieczeniu chleba na parze, pizzy, ciast, warzyw, a nie chciałabym dopłacać do pirolizy, to który model mógłby mi Pan polecić? Pięknie dziękuję za pomoc.
    Miłego dnia.

  9. Basiek pisze:

    Dzień dobry,
    dopytam jeszcze o niemiecki odpowiednik modelu Elektroluxa EOC6H71Z -jak dla mnie całkiem dobre, proste rozwiązanie, tylko przydałby się model niemiecki. Z góry dziękuję.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie istnieje odpowiednik niemiecki. W serii SteamCrisp jedyne z Niemiec to kosmicznie drogie KOCAP31WT i EOC9P31WX .

      • Basiek pisze:

        Mam jeszcze pytanie dotyczące rodzaju wyświetlacza. Zwykle poleca Pan Omegę, a jaką opinię ma Pan o EXCite czy EXCite+ (I-Tex100)?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie do końca – Omega występuje w prostszych modelach i przykładowo tylko najtańszy model EOB7 z serii parowych SteamBoost go ma – pozostałe to wycofywane tekstowe Vision, lub właśnie nowe tableciki EXCite, lub szerszy EXCite+ – oba nowe programatory są spoko – łatwe w obsłudze, pokazują to co powinny, dotyk działa jak należy i co najważniejsze, w porównaniu do Omegi mają funkcję Steamify (Vision też).

          • Basiek pisze:

            I jeszcze chciałam dopytać o zakres temperatur w przypadku np. piekarników SteamBoost.. Jeśli zależy mi na pieczeniu pizzy i chleba w zalecanej temperaturze 270 st. lub wyższej i w zaparowanym piekarniku, to jak radzą sobie z tym piekarniki na parę, które mają ograniczenie do 230 st. a jednocześnie specjalne programy do pieczenia chleba…
            Może niepotrzebnie upieram się przy zakresie temperatur (30-300 st.)

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wszystkie SteamBoost i SteamPro to 30-230 stopni.
            Prawie wszystkie SteamCrisp to 30-300.
            Nie jestem specem w kwestii pieczenia chleba, więc trudno mi tu coś podpowiedzieć, ale wszystkie 4 przepisy jakie sam posiadam w starym zeszycie (przepisy z pokolenia na pokolenie przekazywane), zakładają zazwyczaj temperatury w okolicy 200-220 stopni 🙂

          • Basiek pisze:

            Bardzo dziękuję za cierpliwość w odpowiedziach. Stem Crisp niemieckie rzeczywiście cenowo zbyt wysoko.
            1. Rozumiem też, że raczej unikać włoskich modeli np. EOC6H71X SteamCrisp?
            2. A może coś sensownego z Boscha albo Siemensa?
            Dziękuję i życzę miłego dnia
            B.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            1. W swojej lidze cenowej EOC6 jest spoko jak na piekarnik wspomagany parowo z generatorem pary, ale nie ma co się spodziewać po nim dobrej jakości wykonania.
            2. Piekarniki parowe BSH zaczynają się w dobrych promocjach od 4200 zł…

          • Basiek pisze:

            Czy w takim razie jest dobry piekarnik parowy/z funkcją pary w rozsądnej cenie, niemieckiej produkcji i z temperaturą 300 st.? Boję się włoskich modeli, a może nie powinnam…

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Każdy z serii SteamBoost i SteamPro będzie dobry – wszystkie od 3000 zł, ale temperatury max. 230 stopni. Jedynie niemieckie z taką temperaturą to flagowe modele SteamCrisp w kosmicznej cenie.

      • Basiek pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        W takim razie czy jest sens wchodzić w podany przeze mnie model czy jednak lepiej inna wersję np SteamBoost byle niemieckiej produkcji? Jeszcze raz dziękuję.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Kwestia potrzeb – EOC6 to prawie najprostszy model wspomagany parowo z pokrętłami. SteamBoosty to bardziej zaawansowane piekarniki z większą ilością opcji i już gotujące na parze. Trzeba przemyśleć co jest potrzebne, bo nie ma co wydawać kasy na coś czego się nie będzie używać, lub w 2 stronę, żałować, że czegoś się nie ma…

  10. Łozi7 pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Poszukuję piekarnika w kolorze białym tak do 2500 moze byc tanszy 🙂 Płyty indukcyjnej rownież w kolorze bialym do około 1500 oraz zmywarki do zabudowy 45cm tez około 1500.
    Z góry dziękuję za pomoc.

  11. Piekarnik pisze:

    Dzień dobry, czy poleca Pan piekarniki tego typu https://www….tfEALw_wcB
    Jeśli tak, to który jest najlepszy? W jakich sytuacjach taki opłaca się bardziej niż zwykły?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Programator ma spoko, ale nie przepadam za Flexami – to łamanie drzwi to same problemy z zamkiem i czyszczeniem szyb, a do tego brak delikatnego domy, trzaskające drzwi.

      • Anna Michalska pisze:

        Witam, a ja się podłączę i podpytam jednak o takie piekarniki typu dual cook. Który najlepiej byłoby wybrać? Szerokość szafki to 60cm. Głębokość ma tyle samo

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wymiary są standardowe, więc bez różnicy. Teraz Samsung ma pełno zwykłych modeli Dual Cook bez tych łamanych drzwi – osobiście lubię programatory dotykowe ze wszystkimi funkcjami na wierzchu jak Samsung NV7B4245VAK Dual Cook

      • Piekarnik pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie zdecyduję się prawdopodobnie na standardowe drzwiczki. Jakie czarne piekarniki mógłby Pan polecić?

  12. TeresaS pisze:

    Panie Krzysztofie,

    w sprawie piekarnika waham się pomiędzy GORENJE B076 a Amica ED37616B X-TYPE lub Amica ED57525V STUDIO PYRO . Do 'kompletu' potrzebuję mikrofali – oba sprzety w słupku wiec aspekt wizualny jest dla mnie istotny, bo sprzetu szukam standardowego/spełniającego podstawowe funkcje 🙂

    Pozdrawiam!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica Studio to już model dotykowy z pyrolizą i 5 letnią gwarancją, więc fajna opcja. Gorenje Simplicity to moim zdaniem jeden z najładniejszych piekarników na rynku, choć dostępność żadna. Amica ED37 to najprostszy model z tych 3, więc bez sensu.

      • TeresaS pisze:

        I jesli mogę dorzuciłabym do porównania piekarnik Electrolux EOE7P31Z – bo mam okazję zakupic go w podobnej cenie co pozostałe dwa.Będę wdzięczna za opinie! 🙂

      • TeresaS pisze:

        W starciu jakosc/cena pomiedzy Amica Studio a Gorencje ktory zawodnik wygrywa?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Dość podobnie, ale Amica w linii studio daje 5 lat gwarancji…

          • TeresaS pisze:

            Ok, to z tych 2 amica. A teraz Amica vs. Electrolux EOE7P31Z ? to juz ostatnie starcie 😉

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Electrolux to znacznie starszy model, od mniej więcej tego zaczynają się lepsze niemieckiej produkcji, więc to porządny sprzęt z termosondą, prostą elektroniką, prowadnicą i pyrolizą – na pewno jakościowo nieco pewniejszy sprzęt od Amici, choć powtórzę – na linię Studio jest 5 lat gwarancji 😉

  13. Ukasz pisze:

    Witam. Mam pytanie… który z poniższych piekarnikow bylby najlepszy

    Amica ED 97632WA+ X-TYPE STEAM
    Amica ED57679WA Q-Type
    Amica ED57689WA+ X-Type

    Pozdrawiam serdecznie

  14. Agnieszka pisze:

    Witam, Panie Krzysztofie
    Piekarnik do zabudowy w czarnym szkle,tylko czerń który Pan poleca?
    Budrzet do 2,5 tys

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jakieś konkretne wymagania, co ma mieć, pokrętła/elektronika?

      • Agnieszka pisze:

        Przepraszam ale odp tak.
        Taki który będzie Pana zdaniem dobry,sprawdzony, bezawaryjny,i jak najbardziej w czarnym szkle bez srebnych elementów. Do tego mikrofalówka w słupku.

  15. Tomasz pisze:

    Dobry wieczór Panie Krzysztofie,
    W chwili obecnej w Euro AGD w podobnej cenie są piekarniki:
    Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
    Electrolux COC8H31Z SteamCrisp
    Mam dylemat który wybrać.
    Whirlpool ma pyrolizę, 2 prowadnice teleskopowe i 2 ruszty.
    Electrolux ma z kolei termosondę, ale czyszczenie parowe i tylko jedną prowadnicę teleskopową.
    Oba mają tekstowe wyświetlacze LCD.
    Mam już płytę indukcyjną Whirlpoola z serii W-Collection i jestem jak na razie bardzo z niej zadowolony.
    Co wybrać?
    Z góry dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba są spoko, ale odpowiednikiem Whirlpoola będzie droższy Electrolux już z pyrolizą. Electrolux ma nieco pewniejszą jakość systemu parowego, Whirlpool dopiero tą serią startuje w kategorii piekarników wspomaganych parowo, choć cenią się stosunkowo nisko jak na to co oferują.

  16. Bogumiła pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    bardzo proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Zależy mi na dobrym termoobiegu, możliwości pieczenia na kilku poziomach, prowadnicach teleskopowych, temperaturze min. 300 st. Natomiast nie zależy mi na parze i pyrolizie. Do tej pory brałam po uwagę Siemensa, Boscha i Elektroluxa…Czy znajdzie się tutaj coś najlepiej spełniającego moje oczekiwania? Pięknie dziękuję i życzę miłego dnia

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux modele z serii SenseCook z 7 w nawie spełnią oczekiwania (EOE7). Bosch seria 8, Siemens seria iQ700 także, choć tych markach słabo jest z prowadnicami – wiele modeli ich prostu nie ma i trzeba kupować zestawy prowadnic osobno.

      • Bogumiła pisze:

        Dziękuję!
        Dzięki Panu zawęziłam moje poszukiwania do dwóch modeli:
        1. Elektrolux: KOECC31X – SenseCook 700 kataliza
        2. SIEMENS HB655GTS1
        Czy któryś z nich ma jakąś istotną przewagę, jeśli chodzi o funkcjonalność, jakość wypieków, bezawaryjność?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Oba niemieckie, oba z prostą elektroniką, choć ta z Electroluxa to naprawdę stare rozwiązanie Omega, które nie psuje się i jest proste w obsłudze. Oba mają oblaną prawie całą komorę katalizą – dobre rozwiązanie. To bardzo porównywalne modele… Sam brałbym jednak Electroluxa z uwagi na wygląd i termosondę.

  17. Natalia pisze:

    Witam, mieszkam aktualnie w Niemczech i szukam nowego piekarnika. Bardzo bym prosiła o polecenie czegoś. Budżet to maks. 500e. Z góry bardzo dziękuje. Pozdrawiam!

  18. Bułeczka pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, planuję zakup piekarnika. Piekarnik będzie służył głównie do pieczenia chleba, bułek, pizzy oraz ciast (ucierane, serniki, kruche szarlotki) . Zależy mi aby dobrze piekł (mój tani model Electroluxa nie dopieka od spodu i zawsze muszę zwiększać temperaturę pieczenia o 20 stopni względem przepisu – co tu dużo mówić nie lubię tego piekarnika). Budżet 2500zł -4000 zł, potrzebuję zmiany na solidny piekarnik z którego teraz będę zadowolona. Czytam opnie i celuję w Electroluxa lub Boscha. Zaciekawiona funkcją pary mam ochotę potestować pieczenie na parze dla warzyw i mięs, ale to będzie poboczne wykorzystanie – najwięcej będzie pieczenia. Czy mogę prosić o polecenie konkretnego modelu piekarnika z linkiem? Dziękuję za pomoc i opinię. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      No to może Pani celować w modele wspomagane parowo w linii SteamCrisp – EOC8, COC8 itp – mają szeroki zakres temperatur, termosondę, czytelną elektronikę i masę opcji, a także przepinaną prowadnicę. Jeśli zależy na gotowaniu parowym, to do 4000 zł spokojnie kupi się modele EOB8 z wyższej, lepiej wykonanej linii SteamBoost produkowanej w Niemczech.

  19. Kika pisze:

    Panie Krzysztofie jaka znacząca różnica pomiędzy Teka hlb 8415 a hbb735 . Oprócz opuszczanej grzałki miękkiego domyku i uchwytu który niestety w wersji 8415 obija mi drzwi szafki. Czy ten 735 to będzie też dobry piekarnik?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Długość uchwytu w obu jest podobna, więc też może obijać szafkę, a na dodatek to dużo gorzej wyposażony model, niższa seria, także pod względem wykonania panelu i pokręteł.

  20. Lidia pisze:

    co Pan sądzi o piekarnikach z mikrofalówka jak się sprawdzają który model najlepszy pod zabudowe

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zależy co i za ile – pełnowymiarowe robi tylko Bosch/Siemens za 5-6 tysięcy. Kompaktowe to głównie Bosch/Siemens i Electrolux/AEG, ale tylko droższe, bo najtańsze wersje nie mają grzałki dolnej.

  21. Ewa pisze:

    o co chodzi z tymi pierwszymi literami w nazwie ELECTROLUX EOB8S39Z a
    Electrolux COB8S39Z

  22. Aga pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o pomoc w doborze piekarnika do zabudowy w słupku. Szukam piekarnika do 44 L, prostego w obsłudze energo oszczędnego, fajnie żeby były drabinki i prowadnice teleskopowe. Będzie służył do pieczenia ciast, mies, piccy. Dziękuję bardzo

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Większość kompaktów ma 50 litrów pojemności, więc nie bardzo rozumiem po co zakładać limit pojemności do 44l… Najlepsze robi Bosch/Siemens i Electrolux/AEG, ale tylko te droższe.

  23. Lolo pisze:

    Dzień dobry, co by Pan wybrał?
    – Amica ED97638BA+ X-TYPE STEAM (obecnie 1699 zł ale często podobno są promocje na 1400 zł)
    – Amica ED57529X X-TYPE PYRO (promocja 1499 zł)

    Dziękuję za pomoc.

  24. Romek pisze:

    Prosiłbym Pana o opinię na temat poniższego zestawu:

    1.Piekarnik Gorenje z pyrolizą BPSAX6747A08BG .

    2.Zmywarka Whirlpool WSIP 4O33 PFE .

    3.PŁYTA GAZOWA GORENJE GTW642SYB .

    Z góry dziękuję

    4. Okap Kernau KBH 0860.1 B

    5.Pralka LG Vivace V400 slim 7kg F2WN4S7S1

  25. Dominika pisze:

    Witam Panie Krzysztofie. Szukam piekarnika tak +/- do 2500zł. Fajnie jakby był parowy (z funkcją pary- już sama nie wiem czy piekarnik parowy, a piekarnik z funkcją pary to to samo).
    Zastanawiałam się na Electroluxem, ale może Pan poleci coś innego, albo jakiś konkretny model Electroluxa? Może jakiś niemieckiej produkcji?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Modele niemieckie zaczynają się od EOB7 za ok. 3000 zł i to prawdziwe piekarniki parowe SteamBoost. Do 2500 zł kupi się tylko EOC6 z tańszej linii wspomaganej parowo SteamCrisp produkcji Włoskiej – to też dobry piekarnik, ale sporo prostszy.

  26. Magda pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,
    Co Pan myśli o marce HotPoint i jej produktach.
    Jestem zainteresowana tymi 2 produktami i zastanawiam się czy warto:
    Płyta indukcyjna HOTPOINT HS 5160C NE
    Zmywarka HOTPOINT ARISTON HSIO3T235WCE
    Są ok czy może lepiej pójść w produkty innych marek?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Hotpoint to niższa marka Whirlpoola, tak jak Polar, czy Indesit, więc zmywarki nie są złe, indukcje to najtańsze modele, więc bywa różnie, akurat ten to odpowiednik dobrych modeli WH.

  27. Agnieszka pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Potrzebuje Pana pomocy!
    Czy taki zestaw jest wart 4k
    Amica ED97638BA + X-TYPE STEAM
    Płyta Whirlpool S4060 BF
    Zmywarka Bosch Serie 4 SPV4XMX16E
    Czy może wybrać taki zestaw za 4k
    Amica ED47639BA + X-TYPE STEAM
    Płyta indukcyjna Electrolux EIS624
    Zmywarka HotPoint Ariston HSIO3T235WCE
    Z góry dziękuję za odpowiedź!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik i zmywarka lepsze z zestawu 1, a płyta delikatnie lepsza z zestawu 2, no chyba, że potrzebuje Pani 2 pola łączone.

  28. Piotr pisze:

    Panie Krzysztofie,
    potrzebuję pomocy w wyborze piekarnika, mikrofali (najlepiej ta sama seria, bo będzie jedno nad drugim) i lodówki. Wszystkie sprzęty całe czarne.
    Moje typy:
    – piekarnik EOC6H71Z (wolę pokrętła niż dotyk; martwi mnie to co Pan pisze o włoskim wykonaniu; zastanawiałem się nad 8H, bo dochodzi do 300 stopni, ale nie lubię przeklikiwać się przez opcje zamiast użyć po prostu pokrętła)
    – mikrofala LMS2203EMK (ta sama seria co piekarnik? też pokrętło; martwi mnie mniejsza pojemność i plastikowa obudowa, czy jest model LMS4253TMK jest lepiej wykonany? Mikrofali używam właściwie tylko opcją quick start, dlatego podoba mi się pokrętło z klikiem)
    – lodówka: GSJV70WBTF (warto dopłacić do V90? Z tego co udało mi się ustalić to różnica to głównie metalowa ścianka z tyłu i dodatkowe półeczki (na wino?)), co nie usprawiedliwia chyba aż takiej różnicy cenowej. Wie Pan coś więcej?

    A może ma Pan lepszy pomysł na te wymagania w podobnym (lub ciut większym) budżecie?
    Z góry dziękuję,

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Mikro to jedna seria z piekarnikiem – choć to trochę mała pojemnościowo bestia. 25 litrowy model nie jest lepiej wykonany, ale jest praktyczniejszy. Lodówka i piekarnik są po prostu spoko.

  29. TeresaS pisze:

    Panie Krzysztofie,
    a jeszcze gdybym mogła prosić o opinię nt piekarnika Amica ED975395V bo rozwazam jako alternatywe do ED57525V STUDIO PYRO?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Także lepszy będzie ED9 – linia Studio to po prostu 5 lat gwarancji producenta i szyba przyciemniana.

  30. Michał pisze:

    Witam, mam dylemat między dwoma piekarnikami

    1. Samsung NV7B5685AAK
    2. Elektrolux EOB8S39X

    Oba teraz można kupić w podobnej cenie…

  31. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie, co myśli Pan o tym piekarniku? TEKA Piekarnik HLC 8400 WH biały 111130002

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak na kompaktowy to niezły piekarnik – w bieli praktycznie nie ma wyboru.

      • Krzysztof pisze:

        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Więc co Pan radzi brać, a może poleci P cos innego nie koniecznie w bieli tak do kwoty 2500.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wskazana Teka to dobry sprzęt. Jeśli coś innego to modele Boscha/Siemensa, Samsunga i Electroluxa/AEG – choć sporo modeli będzie droższa.

  32. Justyna pisze:

    Witam. Witam zastanawiam się nad tym piekarnikiem HISENSE BSA66334PG Elektryczny parowy Czarny czy poleca Pan inny model markę. Nie znam tej marki, miałam Samsung dualcook ale psuje się i muszę nowy piekarnik kupić, myślę o parowym prowadnice teleskopowe.. proszę o opinie który wybrać. Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Produkcja Gorenje, więc to dobry wybór 🙂
      Tu funkcja parowa to jedynie wspomaganie pieczenia parą poprzez wylanie wody w taką nieckę pod grzałką górną i jej podgrzewanie do parowania.

  33. Iza pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,
    Co Pan sądzi o Piekarniku ELECTROLUX LOD6C77Z ? Jest teraz w cenie 1700 i zastanawiam się czy warto czy w tej cenie lepszy byłby jakis Gorenje??
    Pozdrawiam

  34. Aga pisze:

    Panie Krzysztofie szukam kompaktowego piekarnika do zabudowy Fo kwoty 2500 proszę coś doradzić. Znalazłam też coś takiego, jak P myśli godne zainteresowania? Piekarnik GOTIE GPP-400 Elektryczny parowy Czarny A

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To takie najtańsze, ale wypasione chińskie combo… CCC – cena czyni cuda, ale mając 2500 zł olałbym ten szajs.

  35. DomiUaa pisze:

    Dzień dobry.

    Z okazji Black Friday w promocji na Euro jest piekarnik Whirlpool OAKZ9 7961 SP NB . Czy on jest godny uwagi?

    Szukam piekarnika z pyrolizą, najlepiej z funkcją gotowania na parze. To mój pierwszy piekarnik nowej generacji, proszę o poradę.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To 100 zł taniej niż zazwyczaj, więc całkiem nieźle 🙂 Stary i sprawdzony piekarnik.

      • DomiUaa pisze:

        Czy może warto dopłacić i kupić Electroluxa lub Amicę? 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Kwestia potrzeb – sensowna Amica to modele ED9, będzie nieco drożej, a Electroluxy dobre z pyro to niemieckie o pojemności 71 litrów – EOE7P, a tu już ceny w okolicy 2500 zł – 2x drożej.

  36. Tomasz pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Co pan sądzi o piekarniku:
    Gorenje BPSA6747A08BG
    To dobry wybór czy lepiej dopłacić prawie 1100 zł do:
    Electroluxa EOC8P39Z ?
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nie są konkurencyjne urządzenia – Gorenje to model wspomagany parowo poprzez wylanie wody ze zbiornika do niecki pod grzałką i podgrzanie jej – ma skromną pojemność zbiornika. Electrolux to już wysoki model serii z generatorem pary – para jest wtłaczana do komory za pomocą dyszy za termoobiegiem. Do tego znacznie bardziej rozbudowana elektronika. Czy warto dopłacać 1100 zł do Electroluxa? Na to pytanie sam Pan musi sobie odpowiedzieć – jakie ma Pan potrzeby, bo nie warto dopłacać do czegoś czego się nie będzie używać.

      • Tomasz pisze:

        Dziękuję bardzo za odpowiedź.
        No właśnie ta rozbudowana elektronika za bardzo mnie nie przekonuje.
        Wspomaganie parowe również mi powinno wystarczyć.
        Ten piekarnik Gorenje występuje również w wersji Wi-Fi, tak jak Electrolux.
        Mam tylko pytanie jak jest z jakością wykonania Gorenje?
        Czy jest porównywalna do Electroluxa, czy to zupełnie inna klasa sprzętu?

  37. Aga pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o radę, który piekarnik kompaktowy wybrać?
    1.Piekarnik SAMSUNG NQ50J3530BB Elektryczny z mikrofalą Czarny
    2.Piekarnik Electrolux EVL6E40X CombiQuick
    3.Piekarnik SAMSUNG NQ50A6539BS EO Elektryczny z mikrofalą Stalowo-czarny
    4.Piekarnik SAMSUNG NQ5B4353FBK U2 Elektryczny z mikrofalą Czarny
    5.Piekarnik Teka HLC 8400 WH
    6.Piekarnik elektryczny TEKA HLC 8400 WH . Z góry bardzo dziękuję.

  38. ARJ1989 pisze:

    Panie Krzysztofie, poszukuję piekarnika do zabudowy do którego dobiorę również mikrofalę. Musi być cały czarny, uchwyt również. Zastanawiam się na SAMSUNGIEM, ELECTROLUXEM, ewentualnie BOSHEM. Cena jaką chcę przeznaczyć to około 2500-3200 zł, plus mikrofala najlepiej max 1500 zł. Co mógłby mi Pan polecić? Amica ma bardzo słabe opinie stąd nie biore jej nawet pod uwagę. Od razu korzystając z okazji zapytam czy dobrze robię decydując się na płytę indukcjyjną ELECTROLUX EIV634 (potrzebuje SLIM do blatu 12mm a nie wiem czy jest sens dopłacać do modeli z funkcjami SenseBoil EIS62441 lub SenseFry Electrolux EIS6448 ) i okap (myślę o Electrolux LFG716R lub Electrolux KFG726R , to chyba to samo, nie widzę różnic na stronie producenta)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EIV634 to płyta mająca to potrzeba, droższe to po prostu dodatkowe sensory gotowania lub smażenia. Co do czarnego zestawu piekarnik+mikro – Bosch odpada – w serii 8 nie mają takich. Samsung i Electrolux oferują dziesiątki modeli w 100% czarnych i Samsungi nieco ładniejsze, za to Electrolux w okolicy 3000 zł ma już sporo świetnych piekarników wspomaganych parowo, a nawet gotujących na parze – kwestia potrzeb.

      • ARJ1989 pisze:

        A który piekarnik Electroluxa Pan by najbardziej polecił, do którego dobiorę mikrofalę? W tej cenie to chciałbym by był wspomagany parowo lub w nawet pełni parowy. Zależy mi na najlepszym stosunku jakosci do ceny, funkcji do ceny.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Seria SteamCrisp z 8 w nazwie jak EOC8, a jeśli już w pełni parowy to SteamBoost, ale budżet pozwoli na zakup najtańszego EOB7 – też dobry, choć nieco mniej funkcji od tych z 8 w nazwie (EOB8). Mikro w tych seriach to głównie 25 litrów otwierane do boku za 1500-1700 zł, lub dość kiepskie otwierane do dołu za 2500 zł. W drugą stronę, Samsung dużo lepsze, tańsze i ładniejsze mikro otwierane do dołu, ale do 3000 zł nie mają żadnych sensownych piekarników wspomaganych parowo, a tym bardziej parowych.

          • ARJ1989 pisze:

            Panie Krzysztofie, ostatnie pytanie.
            A co Pan sądzi o zmywarce Bosch SBD6ECX57E . Z tego co widze bez zeolithu, otwiera sie sama, wyswietla czas, stal nierdzewna i do zaplacenia 3300 zł, 8 programów, warto dopłacic 600 zł względem modelu Serie 4 SMV4ECX14E za 2700 zł??

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To zmywarka XXL o wysokości 86,5 cm, a nie typowe 81,5-82 cm… Ogólnie świetny model, nic mu nie można zarzucić i dodatkowo więcej miejsca na wysokość.

          • ARJ1989 pisze:

            Panie Krzysztofie,
            Wybrałem wstępnie następujące sprzęty kuchenne. Potrzebuję się poradzić czy przy nich pozostać czy warto gdzieś coś dołożyć / wymienić.

            Piekarnik: Electrolux EOC8H31Z (Crisp – wspomaganie parowe mi wystarczy i 300 stopni do pizzy bardziej sie przyda, niż gotowanie na parze – boost EOB7, EOB8 poza budżetem), bo zakładam, że model EOC8P39Z różni się tylko pyrolizą i kolorowym dotykowym wyświetlaczem? U mnie piekarnik będzie w słupku obok lodówki więc pyroliza się nie sprawdzi, a za wyświetlacz dopłacać ponad 1000 zł chyba nie warto. Za to dzięki temu, myślę, że:
            Mikrofala: aby uniknąć płacenia 2500 zł za Electrolux EVK8E00Z który ma 25 litrów i wyglądem pasuje do piekarnika, moge spokojnie dobrać kuchenkę SAMSUNG NQ5B4313GBK U2 , która wygląda prawie identycznie jak electrolux, a oferuje dużo więcej pojemności za 700 zł mniej. Co Pan sądzi?
            Płyta indukcyjna: EIV634 Electrolux, ewentualnie mysle o EIS62441 z funkcja SenseBoil, pytanie czy warto dopłacać 200 zł, czy zostać przy modelu bez tego „ficzeru”?
            Okap: KFG726R / LFG716R , to chyba to samo, wazne by mial Hop2Hood i łaczył się z płytą.
            Zmywarka: Tu potrzebuję Pana pomocy, bo wstępnie albo Bosch Serie 4 SMV4ECX14E , który domywa, ale podobno jest bardzo głośny (mamy aneks kuchenny) i brakuje elementów montażowych, albo ELECTROLUX EEM69310L , który jest cichy i w ogóle super, ale podobno nie domywa naczyń. A może Pan doradzi jakiś model zmywarki do max 3200 zł w promocji. Na koszach podnoszonych mi nie zależy. Będę bardzo wdzięczny za Pana pomoc. Pozdrawiam.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Piekarniki oba dobre i różnice sam Pan podał. Mikrofala Electroluxa ma 46 litrów, nie 25, ale tak, jak Panu model Samsunga pasuje wizualnie to można brać Samsunga – są nawet lepsze od Electroluxów.
            Dla mnie SenseBoil nie ma większego zastosowania i nie zawsze działa jak trzeba, więc zostałbym przy EIV634 . Zmywarka zdecydowanie Boscha, lepiej wykonana i pracuje normalnie, pompa jest cicha, a jak komuś brakowało elementów montażowych to było trzeba złożyć reklamację, normalnie są w zestawie.

          • ARJ1989 pisze:

            Panie Krzysztofie.
            Dwa pytania, pierwsze czym się różni płyta EIV654 od EIV634 ?
            Drugie a propos tych serii EOC8 i EOB8 piekarników. Czy model EOC8H31Z spełni oczekiwania, czy warto poszukać czegoś z EOB7/8? Jakie są różnice w tych piekarnikach tak naprawdę i w samej parze?
            Nadal myślę o SAMSUNGU ale absolutnie nie wiem czym się te modele różnią i czy trzymać się electroluxa, czy próbować czegos z SAMSUNGa. Jeżeli zwiększę budżet do 3500 to zaproponuje Pan jakiegoś Game Changer’a czy to nadal będzie podobny poziom?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Polem łączonym i miejscem produkcji – EIV654 to model z polem łączonym z 4 cewek, a EIV634 ma pole łączone z 2 cewek okrągłych po 21 cm.
            SteamBoost od SteamCrisp różni się jakością – SB to Niemcy, SC to Włochy (z wyjątkiem najdroższych 2 modeli), poziomem pary – SB już gotuje, zakresem temp – SC ma 30-300, a SB 30-230. Czy warto dopłacać do SB? To już kwestia indywidualnych potrzeb – osobiście jak będę zmieniał stary piekarnik Smega, to właśnie na jeden z modeli EOB8 z SteamBoost 🙂 Budżet w okolicy 3500 zł to właśnie EOB8 w promocjach. Samsung nie ma nic podobnego.

  39. JJ pisze:

    Panie Krzysztofie, do tej pory używałam piekarnika gazowego, teraz muszę przejść na elektryczny. Zastanawiałam się DualCookiem czy taka opcja, że można tylko piec w połowie piekarnika działa i czy to dobry kierunek?

    Samsung Dual Cook Flex NV75N5641RB

    Jeśli nie to myślałam może o modelu: Electrolux COC8H31Z SteamCrisp
    Pieke przede wszystkim ciasta, pizzę i sporadycznie mięso.
    Dodatkowo w słupku chciałam dodać mikrofalówkę-czy wtedy tej samej firmy powinna być?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jak Pani najczęściej piecze? W połówce nie ma wszystkich elementów grzejnych – w górnej jest tylko mini termoobieg i grzałka grilla, a w dolnej grzałka dolna i termoobieg, a piecze się najczęściej w nastawie grzałek góra/dół – w takim przypadku i tak trzeba usunąć ten separator i piec normalnie. Piekarnik Electroluxa to już model wspomagany parowo z świetnymi funkcjami, więc przynajmniej płacimy za coś wartościowego. Mikro do kompletu z tej samej marki.

  40. Aga pisze:

    Panie Krzysztofie, a może ten Piekarnik Bosch Serie 8 CBG635BS3 . Sama nie wiem, chciała bym żeby trochę posłużył. Im więcej czytam o tych piekarnikach tym mniej wiem 😔Teka 8400jest teraz w promce za 1800, juz sama nie wiem co lepiej.

  41. Aga pisze:

    Jeszcze taki wpadł mi w oczy Piekarnik AEG

    KEK742280M

  42. Kaska pisze:

    Witam, posiadam Samsunga DualCOOK NV75N5641RS , który wlasnie zaczal sie psuc , nie dzialaja wiatraki, para osadza sie w srodku, tracił moc, usczelka odchodzi, ;( fachowiec proponował wymiane trzech czesci ale niestety koszt z wymiana duzy. Pieke duzo ciast, chleb prosiłabym o pomoc co wybrac elektrolux czy jednak samsung, moze jednak nie lamane drzwiczki? bardzo duzo uzytkuje piec, ten mi sluzyl tylko dwa lata:( mieszkam w Holandii moze jakis model, bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To już kwestia potrzeb, jeśli korzystała Pani i była zadowolona z Dual Cook, to dalej może iść w Samsunga byle nie Flex.

  43. Kaska pisze:

    Witam, posiadam Samsunga DualCOOK NV75N5641RS , który wlasnie zaczal sie psuc , nie dzialaja wiatraki, para osadza sie w srodku, tracił moc, usczelka odchodzi, ;( fachowiec proponował wymiane trzech czesci ale niestety koszt z wymiana duzy. Pieke duzo ciast, chleb prosiłabym o pomoc co wybrac elektrolux czy jednak samsung, moze jednak nie lamane drzwiczki? bardzo duzo uzytkuje piec, ten mi sluzyl tylko dwa lata:( mieszkam w Holandii moze jakis model, bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam ps, ponawiam, bardzo prosze o informacje czu dual cook czy nadal w to isc?

  44. Aska pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie prosze o pomoc w wyborze piekarnika. Poszukuję małego piekarnika do zabudowy w słupku, żeby posiadał wtyczkę. Kolor nie ma znaczenia, funkcje mogą być podstawowe, natomiast istotny jest koszt do 2500.Z góry bardzo dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje Advanced, Beko bPro 500, Electroluxy o początku nazwy EOE7P, Amica ED9 – z tych warto wybierać.

  45. Aga pisze:

    P Krzysztofie co Pan sądzi o piekarniku AEG KEE542020M ? Brać czy może Pan coś innego poleci tak do 2500. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A kompaktowy to ma być…
      Trochę mała pojemność i bardzo niska komora, ale poza tym to dobry model.

  46. Ela pisze:

    Panie Krzysztofie, co Pan sądzi o tym piekarniku? Piekarnik WHIRLPOOL AMW 583 IX , oraz tym Piekarnik SAMSUNG NQ50A6539BK EO Elektryczny z mikrofalą Czarne szkło

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wow, ale starego trupa Pani wyciągnęła z szafy z ,,napisem wycofane lata temu” – totalnie bezsensu – nie wiele ma wspólnego z piekarnikami. Model Samsunga już ok.

  47. Kaśka pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie proszę doradzić w sprawie piekarnika kompaktowego, nie istotny kolor, funkcje żeby były podstawowe, energooszczędny. Budżet 2500.Dziekuje

  48. Magdalena pisze:

    Witam proszę o pomoc w wyborze piekarnika do zabudowy. Cena 2000. Kolor najlepiej czarny lub z dodatkiemi srebrnymi.

  49. Ela pisze:

    Dzień dobry P Krzysztofie, co Pan sądzi o piekarniku, czy wart jest ceny 2500? Piekarnik Bosch Serie 8 CBG635BS3 Proszę o informację Pozdrawiam

  50. Aga pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie który wybrać
    1.Piekarnik Samsung NQ5B4353FBK
    2.Bosch Serie 8 CBG635BS3
    3.SAMSUNG NQ50A6539BK .
    Proszę jeszcze o info jak to jest ze piekarnik mimo iż pokrętło ustawione jest na wyłączone sam się włącza i grzeje. Czy nie powinno być jakiś zabezpieczeń, to jest niebezpieczne. Awaria już usunięta ale nie chciała bym żeby kolejny odstawial takie niespodzianki. Samsung dual cook z pyroluza i separatorem. Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Słyszałem o nie jednym takim przypadku w Samsungach, to nie powinno mieć miejsca. Co do modeli kompaktowych to model Boscha ok, a Samsungi zawsze trzeba sprawdzić czy mają pełen zestaw nastaw z grzałką dolną – wtedy też są ok.

    • Aga pisze:

      A może ten? Piekarnik Teka HLC 840 BK , tylko wujek Google nie podaje opinii o tej firmie, czy to przypadkiem nie z podzespołów produkowanych w Chinach? 🤔

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        A co nie jest produkowane z podzespołów z Chin? Europejscy producenci to tak naprawdę montownie komponentów z całego świata, ale głównie z Chin… To równie dobry model, choć w tej półce sprzętowej, moim numero uno jest model Boscha.


reklamaml