REKLAMA TOP.agd
czwartek, 12 sierpnia 2021, Szymon Marcjanek

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

5. Bosch HSG636BB1
Bosch HSG636BB1

0 odpowiedzi na “5. Bosch HSG636BB1”

  1. Misiek pisze:

    Jakie wady miał 6 zmysł – odnoszę się do nr. 1 rankingu?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Brak możliwości zmiany temperatury w trakcie pieczenie (trzeba było kasować program i ustawiać od nowa), dość niedzisiejsza elektronika – nr 1 pokazuje tekstowo co robi.

  2. Robert91 pisze:

    Witam Panie Krzysztofie proszę o pomoc w wyborze piekarnika dla mojej mamy która zmienia kuchnie jaki piekarnik pod zabudowę prosty w obsłudze w miarę solidny jakość cena max 2500 proszę o jakieś propozycje

    Krzysztof Kulikowski
    11 października 2022 godz. 10:13
    Jaki kolor, co ma mieć, jakie sterowanie, jakieś wymagania?
    Kolor czarny co do wymagań dobrze by było prowadnice teleskopowe i żeby dobrze piekł sterowanie jak najprostrze

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Czyli szukamy czegoś z pokrętłami, prowadnicą teleskopową, termoobiegiem i w kolorze czarnym.
      Gorenje:
      GORENJE BOS6737E06B – mega prosty i czytelny, wszystko na 2 pokrętłach, max temp. 300 stopni, funkcja zapiekania na osobnym sensorze,
      GORENJE BPS6747A06BG – model już z nieco fajniejszą elektroniką mega prosty w obsłudze, 3 blachy w zestawie, dokładniejszy termostat i termosonda (też prosta w działaniu),
      Electorlux:
      ELECTROLUX EOD6P71Z – 2 pokrętła, ale temperatura wyświetla się precyzyjnie na wyświetlaczy (pokrętło to tylko manipulator), termosonda i czyszczenie pyrolityczne (wypalanie komory),
      ELECTROLUX LOD6C77Z – nowsza wersja tego wyżej, lecz bez pyrolizy,

      TEKA HLB 8400 P BK – mniej znany producent, a świetna jakość i prosta obsługa.

  3. Dan pisze:

    Dzień dobry.

    Panie Krzysztofie, ponownie proszę o wsparcie. Tym razem w kwestii kuchni.
    Poszukuję płyty indukcyjnej oraz piekarnika.
    Budżet około 5-6 tys. (Jeśli zestaw będzie wart ceny można nieco go przekroczyć)
    Płyta musi być zamontowana i radzić sobie przy pracy nad piekarnikiem.

    Zastanawiałem się nad:
    Boschem serii 8 płyta serii 6
    oraz
    Electroluxem choć tu bez konkretnych modeli.

    Fajnie jakby były jakieś łączone pola dla większych garów od święta, co do piekarnika to zupełnie jestem zielony w kwestii jego czyszczenia czy to katalizą czy pyrolizą. Pieczenie/wspomaganie parowe nie jest tu kluczowe. Zależy my głownie na bardzo dobrym jakościowo sprzęcie, który się nie rozsypie po 2 latach.

    Z góry dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Seria 8 Boscha jest spoko, choć dostępność modelowa słaba – w sklepach mają głównie te najdroższe. Jedynie Media Markt ma tańszy BOSCH HBG633NB1 . Płyty z serii 6 można brać dowolne – nie ma w tej serii złych wariantów. Co do Electroluxa to już warto celować tylko w modele niemieckie – 71 litrów jeśli nie parowe, lub 70 litrów jeśli parowe. Płyty do kompletu od EIV634 w górę.

      • Dan pisze:

        Dziękuję.
        Panie Krzysztofie,nasunęły się dodatkowe pytania, jeśli miałby Pan wybrać między boschem a electroluxem tak prywatnie to ku czemu by się Pan bardziej skłonił?

        Co do electroluxa to jakieś konkretne modele byłyby rekomendowane przez Pana?
        Ja od siebie znalazłem KOEBP39Z natomiast z tego co widzę to są inne modele, może niedostępne w popularnych sklepach ale jednak:
        KOE8P81Z oraz KOEAP31WT każdy z tych 3 ma inny wyświetlacz, jakieś opinie z Pana strony w kwestii różnic miedzy nimi?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wszystkie to flagowa seria (literka K w nazwie na początku).
          KOEAP31WT to model w czarnym macie – całkiem ładny,
          KOEBP39Z – programator EXCite, czy nieco mniejszy tablet niż w tym wyżej, oba mają podobną funkcjonalność,
          KOE8P81Z – bardzo stary programator Omega – tekstowy, sprawdzony, nie psuje się.

        • Dan pisze:

          Kolejnym pytaniem jest kwestia czyszczenia pyroliza czy jednak czyszczenie katalityczne?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Kwestia jak się używa piekarnika – dla 95% użytkowników kataliza to wystarczający system wspomagający, a jak bardzo paskudzimy komorę to przyda się wypalanie pyrolizą.

  4. Małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Prosiłabym o poradę czy warto kupić piekarnik Electrolux EOC6H71X SteamCrisp Elektryczny parowy? wiem że jest to raczej piekarnik z niższej półki cenowej, jednak nie zależy mi na bajerach a na dobrym podstawowym pieczeniu, czasem przy użyciu pary.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najtańszy w serii SteamCrisp piekarnik z pokrętłami i elektronicznym termostatem (temp. na wyświetlaczy, pokrętło to tylko manipulator). Piecze dobrze, ma to co trzeba, wykonanie włoskie, więc szału nie ma.

  5. Emila pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o pomoc w wyborze zestawu do zabudowy
    1.’indukcja amica PI7553PHTSU 2.0
    -PIEKARNIK HISENSE BSA66334PG
    -MIKROFALA AMICA AMMB25E3SGVB X- TYPE
    -OKAP MAAN TYTAN 60
    2- INDUKCJA BOSCH pVW851FB5E
    – PIEKARNIK ELEKTROLUX EOC8H312
    -MIKROFALA LMS4253TMK
    -OKAP VDB BOX GLASS
    Proszę o podpowiedź co wybrać

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Spoko płyta, niepasująca do piekarnika mikrofala – Gorenje ma własne pasujące, więc lepiej zmienić Hisense na Gorenje – to ten sam sprzęt. Okap spoko.
      2. Płyta równie dobra, a nawet cichsza, piekarnik z generatorem pary, więc dużo lepszy, choć podała Pani błędny model. Mikro pasuje do niego, a okap też spoko.

  6. Patrycja pisze:

    Witam Panie Krzysztofie mając wybór pomiędzy piekarnikiem parowym ikea FINSMAKARE a piekarnikiem także parowym elektrolux COP740X , który by Pan doradzał wybrać? Rozważam zakup jednego z nich do nowej kuchni i bardzo potrzebuje szybkiej i rzetelnej porady bo zakup muszę dokonać jeszcze dziś pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba to piekarniki wspomagane parowo z serii SteamCrisp – IKEA ma bardziej zaawansowaną elektronikę tekstową i ciekawszy design.

  7. Łukasz pisze:

    Witam wszystkich czytelników i Pana eksperta.
    Szukam piekarnika, który piecze dobrą pizze i zapiekanki oraz robi soczystą rybę za pomocą pary. Zależy mi na opcji katalizy albo pyrolizy.
    Czy jest jakaś szczególna cecha na którą warto zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki ? Które modele najlepiej myją naczynia?

    Pozdrawiam 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli sprzęt ma mieć pyrolizę to pozostaje seria wspomagana parowo (bez gotowania na parze) Electrolux SteamCrisp – jedne z lepszych tego typu piekarników. Jeśli chodzi o zmywarki to jakiego typu i szerokości?

      • Łukasz pisze:

        Może być model z katalizą. To drugorzędna cecha, najbardziej zależy mi na efektownym pieczeniu i gotowaniu na parzę albo łączeniu tych opcji.
        Zmywarka do zabudowy, rozmiar standardowy 60.
        Podziwiam Pana cierpliwość w odpisywaniu na każdy komentarz.
        Naprawdę super robota!

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Kataliza nie występuje w modelach z gotowaniem na parze Electroluxa (SteamBoost) – tam jest po prostu czyszczenie parowe.
          Najlepsze zmywarki to niemieckie Boscha/Siemensa – od 2500 zł z metalowym dnem.

      • Patrycja pisze:

        Witam Ponownie przychodzę z moim zapytaniem Panie Krzysztofie mając wybór pomiędzy piekarnikiem parowym ikea FINSMAKARE a piekarnikiem także parowym elektrolux COP740X, który by Pan doradzał wybrać? Rozważam zakup jednego z nich do nowej kuchni i bardzo potrzebuje szybkiej i rzetelnej porady bo zakup muszę dokonać jeszcze dziś pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

  8. Marta pisze:

    Dzień dobry,
    Myśle nad zakupem piekarnika electrolux steamboost, już wiem ze musi być wersja niemiecka 70l. Pytanie czy w tej cenie jest jakiś inny lepszy piekarnik z gotowaniem parowym? Albo czy jest tańszy ale tej samej jakości co steamboost?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      SteamBoost są tylko niemieckie. W przedziale 3-4 k zł SteamBoost są najlepsze, choć czasem można wyrwać równie dobre modele Gorenje.

  9. Emila pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie mam pytanko do piekarnika gorenje bps6747a06bg która mikrofale wybrać do zestawu najlepiej żeby miała pojemność 23l

  10. Anna pisze:

    Witam,wymieniam kuchenkę wolnostojącą, więc płyta indukcyjna byłaby nad piekarnikiem. Płyty Electrolux rozważam np. CIV634 w poradniku podawał Pan, że piekarnik pod płytą lepiej gdy będzie z pokrętłami,w rankingu to Amica. Czy taki zestaw będzie ok,rodzina 6 osób,ceny nie za wysokie lepsze by były, czeka mnie jeszcze wybór zmywarki. Może coś Pan podpowie,do zabudowy, szerokość 60 cm.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta bdb, gdy piekarnik jest pod płytą to elektroniczne są nieco mniej wygodne, trzeba się do nich nachylać 😉 ale to nie jest tak, że nie mają totalnie sensu. Z pokrętłowo-elektronicznych polecam modele Amica ED47 i Gorenje z 2 pokrętłami w seriach Essential i Advanced.

  11. Natalia pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    poszukujemy możliwie jak najmniej awaryjnego piekarnika z czyszczeniem przez pyrolize lub hydrolizę. Z klasa energetyczna A+ lub A. Najlepiej jakby mial prowadnice teleskopowe i byl czarny. Do 2500 zl. Nie beko (😬)

  12. Ilona pisze:

    Panie Krzysztofie, zmieniamy kuchenkę wolnostojącą z gazowymi palnikami, na indukcję, szer. 60 cm. Planujemy infukcję Bosch Serie 8 PXX675DC1E . Jaki piekarnik by Pan proponował dla 4-osobowej rodziny, z tradycją gotowania 😉 Dobrze, gdyby piekarnik był większy, aby można piec także ciasto na większych blachach. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta spoko, co do piekarnika to wszystkie teraz mają 72-77 litrów pojemności. Do kompletu można kupić coś od Boscha, ale tylko z serii 8 – mają parę modeli do wyboru: zwykłe, z pyrolizą, parowe, lub z mikrofalą (2w1).

    • Ilona pisze:

      dodam, że kolor nie ma znaczenia 🙂

  13. Mleiatko pisze:

    Witam,
    Poszukuje dobrego piekarnika Elektrolux i kuchenki mikrofalowej otwieranej na dół , pasującej do piekarnika, kolor czarny. Obserwuje modele Piekarnik Electrolux SteamBoost COB8S39Z i Piekarnik ELECTROLUX EOB8S39Z i kuchenkę EVK8E00Z . Czy te piekarniki się czymś różnią, czy to tylko nazwa modelu dla wybranego sklepu? Co pan poradzi?

  14. Miki142 pisze:

    Dzień dobry.Panie Krzysztofie .Proszę o pomoc w doborze urządzeń kuchennych do zabudowy.Wybralismy z żoną następujące rozwiązania i chcielibyśmy poznać pana zdanie ,żeby nie strzelić sobie w tzw.kolano:
    Piekarnik Elektrolux EDE7C31Z,płyta indukcyjna EIV644 ,okap LFP326FB,zmywarka EEM7432OL i lodówka Amica BK3235.4DFOMAA .Z góry dziękuję za pomoc

  15. Kika pisze:

    Piekarnik Electrolux EOD3C50TX SteamBake ? Porażka czy znośny do niezbyt wymyślnego użytkowania?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W cenie 1499 zł ma to co trzeba, ale jakość wykonania włoskich modeli jest dość słaba i osobiście wolałbym w tej cenie coś od Gorenje serii Essential, lub najtańszy Advanced i piękne Simplity, Beko bPro 300, czy Amicę ED9, lub ED47.

  16. Edyta pisze:

    Dzień dobry. Ja mam pytanie trochę z innej beczki, choć dotyczące piekarnika. Umyłam prowadnice z piekarnika, niestety od tamtej pory dwie z 4 praktycznie nie chcą się przesuwać szczególnie gdy stoi na nich blacha, czy jest jakiś smar, którego mogłabym użyć aby je nasmarować?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie podała Pani marki, ale większość prowadnic teleskopowych ma łożyska kulkowe, które są fabrycznie nasmarowane i nie należy pozbawiać ich smaru. Należy zakupić smar, najlepiej zapytać producenta, jaki typ to być powinien. Sam kiedyś kupiłem Naskosil i coś od Molykote, ale nie pamiętam, który 😉

  17. AnetaW pisze:

    Panie Krzysztofie, chcę kupić piekarnik głównie do pieczenia ciast, fajnie jak można by było piec np dwa w tym samym czasie i koniecznie także dobrego do pieczenia pizzy, z czyszczeniem przez pyrolize lub hydrolizę, cena w granicach 2500 zł, proszę o pomoc 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pewnie myśli Pani nad Samsungiem Dual Cook, skoro pyta Pani o pieczenie 2 ciast na raz? Najpierw należy zapoznać się jak to działa, bo te piekarniki nie mają pełnoprawnych, dwóch komór. W dolnej części mamy mały termoobieg i grzałkę dolną, brak grzałki górnej/grilla. W górnej jest grill i termoobieg, brak grzałki dolnej, a większość ciast piecze się na grzałce góra/dół, czyli i tak trzeba wyjąc separator i piec w jednej, dużej komorze. Celowałbym w modele Electroluxa eoe7p31z i jemu podobne – temp. do 300 stopni, termosonda, pyroliza, produkcja niemiecka.

      • AnetaW pisze:

        Właśnie Dual Cook chciałabym uniknąć 😉 szukam takiego, w którym upiekę równocześnie na dwóch poziomach dwie blaszki z ciastem

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To musi mieć bardzo wydajny obieg powietrza, a takie najlepsze znajdzie Pani w Beko bPro 500 i Amica serie X-Type, lub Q-Type.

  18. Mateusz49 pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,
    Potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętów AGD do zabudowy (kompletny laik więc mocno liczę na pomoc). Mowa tutaj o:
    Zmywarce (budżet 1600-1700), nie mam co do niej żadnych specjalnych wymagań po za tym, że musi mieć wymiar 45cm
    Piekarnik (budżet 1200 – 1400), czarny, nad piekarnikiem będzie płyta (nwm czy ma to znaczenie ale wolę napisać), wymiar klasycznie 60cm
    Płyta indukcyjna (budżet 1200 -1400), czarna, wymiar 60cm,
    Co do płyty i piekarnika nie mam zbytnich wymagań. Dobrze jakby płyta miała oddzielne sterowanie do każdego pola a piekarnik był w miarę trwale wykonany.
    Jeśli będzie coś dobrego w lekko wyższym budżecie to też jestem skłonny co do propozycji.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmywarka od Whirlpoola – za 1699 zł jest kilka modeli zarówno z 3 szufladą jak i bez niej.
      Piekarnik Gorenje Essential, Beko bPro 300, Amica ED37 – do wyboru wiele modeli. Nieco powyżej budżetu są świetne Amici ED9, lub Beko z serii bPro 500 = obie serie mają bardzo intuicyjną elektronikę.
      Indukcja – tanie modele Electroluxa.

  19. Wiesława pisze:

    Witam. Proszę o opinię, które sprzęty wybrać,
    zmywarki:
    Whirlpool WSIO 3034PFEX czy
    Bosch SPV4XMX16E ,
    piekarnik:
    Whirlpool W6 0S44S2HBL czy
    Electrolux EOE7P31Z lub
    Bosch HBG633NB .
    Jeszcze potrzebuję okap, który będę mogła zawiesić nad płytą gazową na wysokości 50 cm.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmywarka Boscha nieco pewniejsza jakościowo, ale parametry i wyposażenie zdecydowanie lepsze w Whirlpoolu. Piekarnik Electroluxa ze starszą elektroniką piktogramową, lecz to już model niemieckiej produkcji – bdb sprzęt. Whirlpool ma węższe blachy, bardziej rozbudowany programator tekstowy. Bosch to najbiedniej wyposażony model, ładny, ale bardzo podstawowy, dla mniej wymagających.

  20. Małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie co sądzi Pan o piekarniku Gorenje BPSA6747A08WG

  21. Małgorzata pisze:

    Dziękuję bardzo. Proszę jeszcze o radę jaką kuchnię wolnostojacą gazowo-elektryczną 60cm z czyszczeniem pyrolizą do 3000 by Pan polecił.

  22. Wiesława pisze:

    Proszę o poradę jaki wybrać sprzęt do kuchni:
    piekarnik z termosondą do 2.600 zł
    płyta gazowa z dużym palnikiem z przodu i żebym mogła ugotować niedzielny rosół w garnku 9 litrowym do 1.200 zł,
    okap abym mogła go zamontować na wysokości 50 cm do 800 zł,
    Zmywarka 45 cm do 2.200 zł.
    Dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik – modele Electroluxa niemieckie jak eoe7p31z z termosondą – warto brać te o pojemności 70-71 litrów (72 to już włoskie). Potem kilka modeli Gorenje z serii Advanced.
      Płyty gazowe tego typu najlepsze ma Gorenje, potem Electrolux i pojedyncze modele Beko ( HIYG64225SBOP ), Teka i Kernau. Brałbym Gorenje.
      Okap: jaki typ?
      Zmywarka 45 cm do 2200 zł – można znaleźć już dobre modele Boscha, lub taniej Whirlpool/Beko.

  23. Adrianna pisze:

    Dzień dobry,
    zastanawiam się nad wyborem piekarnika mam kilka typów – waham się pomiędzy Electroluxem a firmą Haier.

    – Piekarnik Haier I-Message Steam 4 HWO60SM5S5BH
    – Piekarnik Haier I-Message Steam 6 HWO60SM6S5BH
    – Piekarnik ELECTROLUX EOB7S31Z SteamBoost
    – Piekarnik parowy ELECTROLUX EOC8H31Z STEAMCRISP
    – Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp

    Haier ma dodatkowo czyszczenie katalityczne co wydaje mi się fajną opcją, wszystkie posiadają dozowniki na wodę do pieczenia parowego.

    Który z nich by Pan polecił?

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Haier to dość nowy producent w kategorii piekarników wspomaganych parowo – zero prawdziwnych opinii w sieci i sam nie mam żadnej opinii na temat systemu parowego w tej firmie, ale zostaje nieco nieufny. Electrolux to znacznie pewniejsza opcja w wersji EOB7 to już niemiecki z gotowaniem na parze z prostym programatorem piktogramowym Omega, EOC to wspomagany parowo włoski, nieco gorzej wykonany, ale z bardziej zaawansowaną elektroniką tekstową Vision.

  24. Wiesława pisze:

    Witam.Jaki okap można zamontować w szafce na wysokości 50cm nad płytą gazową.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najlepiej wsad meblowy i sprawdzać wymogi producentów – wiele firm pisze, że min. to 65 cm, więc jak zamontuje się niżej, a coś się zepsuje na gwarancji to jej nie będą uznawać…

  25. Kasia Krypczyk pisze:

    Piekarnik Whirpool OAS KP8V1SW IX Steam – dobry czy słaby?

  26. Marcin K pisze:

    Dzień dobry.
    Chciałem podpytać o funkcje wspomagania parą SteamAid w Piekarnikach Beko bPro500. Czy to rzeczywiście jest widoczny i odczuwalny efekt w pieczeniu chleba, ciasta czy mięsa w porównaniu z piekarnikiem bez tej funkcji?
    Z góry dzięki za odpowiedź.

  27. Anna pisze:

    Witam, chciałam dopytać o pare rzeczy. Rodzice zamówili nowa kuchnie i potrzebują piekarnika, zmywarki, płyty gazowej oraz okapu pod obudowę wszystkie. Tata dostał polecenie kupić piekarnik Samsung Dual Cook Flex NV75A6649RK czy to dobry piekarnik czy w tej cenie można kupić lepszy? Tak do 2500zł Płytę gazowa dobrej jakości łatwe do czyszczenia i praktyczne do 1500zl jakie Pan poleca? I jeszcze okap Samsung NK24M1030IB lub OMP6255BG 60cm Amica czy poleca Pan coś innego dobrej jakości.
    Ah i zmywarka Samsung zawiasy ślizgowe 60cm DW60M6070IB co Pan myśli o niej? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie przepadam za modeli typu Flex z łamanymi drzwiami, bardzo awaryjne rozwiązanie, utrudniające czyszczenie szyb, bez delikatnego domyku – ogólnie jak Samsung to lepiej iść w zwykłe modele Dual Cook, jak choćby nasz Samsung NV7B5685AAK . Okapy zupełnie innego rodzaju, Samsung dość głośny, Amica ma sporo tanich i dobrych wsadów meblowych, choć cena do wydajności i głośności najlepsza w Maan Tytan 60 🙂
      Zmywarka Samsunga jak na 1600 zł jest spoko.

  28. Piotr pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze całego zestawu sprzętu do nowego mieszkania dla młodego małżeństawa na dorobku.
    Budżęt -średnia półka cenowa :
    -płyta-to wybrałem może Electrolux EIV634 SLIM-FIT lub ?
    -lodówka wolnostojąca z zamrażarką w kolorze czarnym 2m-tu chyba LG
    -piekarnik +mikrofala+ okap -tu nie wiem-w kolorze czarnym
    -zmywarka do zabudowy -energooszczędna może WHIRLPOOL WIO 3O540 PELG -ma być krótki koniecznie krótki program
    -pralko suszarka-??
    bardzo prosze o pomoc i podpowiedż.
    pozdrawiam
    Piotr

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Indukcja super, lodówka 2 metry LG w kolorze czarnym to LG GBB72BM9DQ . Zmywarka też bardzo dobra. Jeśli jest miejsce, lepiej iść w osobną pralkę i suszarkę – 2w1 to ostateczność.
      Piekarnik i mikro + okap – jakieś wymagania, co mają mieć, okap jaki rodzaj/kształt?

      • Piotr pisze:

        Niestety musi być pralko-suszarka,będzie schowana w szafce,więc wygląd nie ma znaczenia.
        Piekarnik w kolorze czarnym w średniej półce cenowej ,okap chowany na płytą w szafce.Mikrofala z tej samej serii co piekarnik,tyle że nie wiem jaki.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          A jaka głębokość szafki?
          Wsady meblowe dobre ma Toflesz – Linea Glass, potem Globalo, a tańsze Maan.
          Piekarniki dobre, czarne to Gorenje Advanced, Electroluxy o pojemności 70-71 litrów, Beko bPro 500.

  29. Joanna pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie, głowię się nad zmywarką 60tka szukam cichej i solidnej, w miarę ekonomicznej. Wytypowalam:whirpoola WIO30540PELG i Electrolux EEG67415 . Jak Pan ocenia te dwa modele, czy któryś jest jakościowo lepszy? Może podpowiedziałby Pan 3cie rozwiązanie? I pytanie techniczne: czy szufladę na sztućce można zdemontować? Raczej wolę koszyki, szybsza obsługa.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux gorzej wykonany, jedyną jego zaletą nad WH jest pokazywanie czasu do końca cyklu na panelu sterowania. WH jest cichsza, oszczędniejsza, lepiej wyposażona. Szufladę można zdemontować i dokupić koszyk.

  30. Andrzej pisze:

    Witam. Co Pan sądzi o takim wyborze?
    Piekarnik Elektrolux EOE7P31Z
    Zmywarka Elektrolux EEM43211L ?

  31. Dawid pisze:

    Panie Krzysztofie, czy mogę prosić o rekomendację? Zastanawiam się między tym piekarnikiem:
    https://www….BL#pid=525
    a tym:
    https://www….j-eoc8h31z

    Czy jednak ten piekarnik z pyrolizą nie gra na plus dla Whirlpoola?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba modele to piekarniki wspomagane parowo, lecz Electrolux to stary wyjadacz w tej kategorii, na dodatek ma na pokładzie bardzo stary, sprawdzony programator tekstowy Vision z którym nic się nie dzieje. Brałbym Electroluxa, co nie znaczy, że WH jest zły.

  32. Dawid pisze:

    Panie Krzysztofie, czy mógłbym prosić o wsparcie? Który piekarnik lepiej wybrać?
    https://www….1Z#pid=525 bez pyrolizy
    https://www….BL#pid=525 z pyrolizą

    Pytam, bo czytałem w komentarzach, że mimo wszystko często Pan rekomenduje piekarniki Electroluxa, bo jest sprawdzonym producentem. Czy ewentualnie jakaś dobra alternatywa w ramach tych, co przesłałem? Budżet do 3200 max.

  33. voytecky pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Stoję przed wyborem piekarnika w przedziale 2500-3000zł. Zainteresował mnie ten model Whirlpool W9 OM2 4S1 P BSS . Co Pan o nim sądzi?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezły piekarnik z małym tabletem i sterowaniem zdalnych, choć nie działa to perfekcyjnie – gdy kosztuje ok. 2300 zł ma sens.

  34. Ewelina pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    potrzebuję pomocy w wyborze piekarnika i pasującej kuchenki mikrofalowej. Myślałam nad Beko, ale wizualnie wybrany model niezbyt mi odpowiada… Wpadła mi w oko Amica, ale mam jakieś uprzedzenia do tej marki – pralka i lodówka tej marki niezbyt długo posłużyła moim rodzicom.
    Jakie ma Pan zdanie o poniższych modelach:
    Piekarnik AMICA ED37616B X-TYPE
    AMICA AMGB20E2GB ?
    A może jest Pan w stanie zaproponować podobny zestaw w granicach 2500-3000 zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik ok, choć trzeba mieć świadomość, że ma skalę temp. co 25 stopni – nie każdemu to odpowiada, mikro najprostsza z dokładaną ramką, nie pasuje do piekarnika – wybrać którąś z serii X-Type – tak jak piekarnik.

  35. Inca pisze:

    Dzień dobry, potrzebna mi pomoc w doborze piekarnika. Widzę, że najbardziej pewne są elektrolux, co Pan sądzi o serii steam bake? Widzę że ma on 72l więc jest to wersja włoska? Fajnie by było, gdyby piekarnik posiadał wspomaganie parą. Jakiś konkretny model jest warty uwagi? Patrzałam też na wersję z generatorem ale nie wiem na co zwrócic uwagę. Budżet do 2700 zł, z drobna elastycznością

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak, to włoska produkcja i Electroluxa raczej polecam w wersjach droższych od 2000 zł, serie SteamCrisp, SteamBoost, SteamPro, a ze zwykłych SenseCook te dotykowe. SteamBake to tylko wylewanie wody na dno, czyli to co można robić w każdym piekarniku…

  36. Cyanna pisze:

    Panie Krzysztofie, co sądzi Pan o takim wyborze?
    Electrolux SteamBake EOD6C77WX i Kuchenka mikrofalowa Electrolux LMS2203EMX ?
    Szukam czegoś do zabudowy, bez szałowych funkcji, prostego i niezawodnego w rozsądnych pieniądzach.

  37. Wegiel21 pisze:

    Dzień dobry,

    Panie Krzysztofie jaki może Pan polecić piekarnik z opcją pary do 3000 maksymalnie 3500 zł.

    Obecnie myślę nad SAMSUNG NV7B4345VAS ale może jest coś innego wartego większej uwagi 😉

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nie jest piekarnik parowy, a zwykły, jedynie co w nim można zrobić to wlać wodę na dno, lub na blachę pod potrawą, czyli to samo co w każdym piekarniku, nawet takim za 800 zł, czy mającym 20 lat. Piekarniki parowe mają generator pary i wlewkę/pojemnik na nią.

  38. Krzysztof pisze:

    Witam.
    Panie Krzysztofie jaki model piekarnika wybrać!

    Już wiem że ma to być Elektrolux jakoby Pan wybrał dla siebie?
    I dlaczego.?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Osobiści choruję na piekarnik parowy z linii SteamBoost, lub jak budżet pozwoli SteamPro – najlepsze piekarniki parowe 🙂

      • Krzysztof pisze:

        A jaką płytę gazową najlepiej do tego?
        Raczej komplet z Elektrolux czy może gorenje – bo z tego co czytałem to Pan poleca

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux ma płyty gazowe z dobrym rozstawem palników, stabilne ruszty, ale sam system palników przeciętny – stosują w większości płyt palniki o skośnych ściankach, przez co szybko się brudzą i czarnieją – Gorenje ma normalne palniki Sabaf i to je bardziej preferuje. Jedyna wada płyt Gorenje, to w modelach blaszanych, nie mają rowka/rantu. W szklanych żadna firma go nie ma, więc w takich Gorenje to moje numero 1.

          • Krzysztof pisze:

            A jakiś konkretny model czy serii tych płyt z gorenje szukać?

            Bo wiem że czasem ta sama firma a jedne produkty lepsze inne gorsze

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Nie bardzo – wszystkie z wysuniętym palnikiem do przodu są spoko tej firmy.

  39. Sebastian pisze:

    Dzień dobry,
    Mam jakoś 15 letni piekarnik w zabudowie firmy Amica, przyszedł czas na wymianę, myślę że nastąpi to wiosną, ale chciałbym się rozejrzeć już teraz. Po pierwsze, czy piekarniki są na zasadzie „plug and play”, czyli w 100% kompatybilne, czy na coś trzeba zwrócić uwagę?
    Po drugie co w okolicach 2000 zł jest godnego polecenia, ewentualnie czy piekarniki do 3000 oferują coś naprawdę wspaniałego co jest warte dopłaty?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Normalnie tak – odkręca Pan stary, wysuwa, odpina od kontaktu i wstawia nowy, ale w 15 letnim modelu może nie być wtyczki, mógł być podłączany pod siłę, a wtedy będzie kostka – to już musi sam Pan sprawdzić, ale powinno być bardzo prosto. Rozmiarowo każdy powinien pasować.
      https://www….ik-parowy/ – to jest główna nowość od paru lat – piekarniki parowe.
      https://www….-poradnik/ – tu ma Pan opisane co i jak

  40. kejołka pisze:

    Witam,
    waham się między 4 propozycjami
    1. Piekarnik ELECTROLUX EOB7S31Z
    2. Piekarnik ELECTROLUX LOC6H71Z
    3. Piekarnik ELECTROLUX EOC8H31Z
    4. Piekarnik WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H BL

    Pana fachowym zdaniem, który warto zakupić? o ile w ogóle którykolwiek wart jest uwagi.
    pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. To jedyny model z tych 4 z niemieckiej serii SteamBoost 3w1, czyli nie tylko wspomaga pieczenie parą, ale też gotuje na parze – dużo lepsza jakość wykonania, choć to podstawowy model tej serii z programatorem Omega – piktogramowych, prostym, bez bajerów jak Steamify. Temp max. 230 stopni.
      2. Tani model pokrętłowy z Włoch ze wspomaganiem parowym – skoro rozważa Pani 1 i 3 to ten jest bez sensu.
      3. Model SteamCrisp z Włoch z programatorem tekstowym Vision – oferuje więcej programów niż Omega z 1, ale to piekarnik z niższej serii niż 1. Temp. max 300 stopni.
      4. Pierwsze, sensowne podejście WH do piekarników parowych, odpowiednik serii SteamCrisp w E, więc nadal poniżej modelu 1.

  41. Kasia krypczyk pisze:

    Panie Krzysztofie jestem na ostatniej prostej z wyborem piekarnika. Pytanie techniczne: dlaczego piekarniki z tymi samymi programami z tym samym obciążeniem mocy w programach mają albo moc znamionową 2,6 kW albo 3,2. Chodzi mi konkretnie o Tekę modele 6545 i 8415.Maksymalny pobór mocy mavu mnie znaczenie- stara sieć elektryczna.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba mają te same elementy grzejne, o takiej samej mocy i te same nastawy, więc trudno powiedzieć – może to błąd producenta.

  42. Wiesława pisze:

    Proszę o opinię,czy dokonałam dobrego wyboru jeżeli chodzi o stan techniczy:
    Piekarnik elektrolux EOE7P31Z
    Płyta gazowa elektrolux EGG64362K
    Okap do zabudowy amica OMP6555BG
    Zmywarka Beko DIS48120 lub DIS28122
    Z góry dziękuję.

  43. Magda pisze:

    Panie Krzysztofie ratunku w piekarniku Candy za 1600 zl po 2.5 roku i moze 20 uzyciach wysiadl modul elektroniczny. Szukam piekarnika do zabudowy, prostego, bez pary, pyrolizy, etc. i w miare taniego ale solidnego.Pomocy!

  44. teresas pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie,
    Jako mało wymagająca kucharka zastanawiam się nad zakupem piekarnika z funkcja mikrofali – jaki model obecnie by Pan polecił (nie musi być kompaktowy, preferowalabym standardowej wysokości)?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Standardowej wielkości ma tylko Bosch/Siemens, a kompaktowe każda firma, tylko w większości są to modele bez grzałki dolnej – więc najlepiej brać droższe modele powyżej 3000 zł Electrolux/AEG, Boscha/Siemensa i sprawdzać czy mają 9-12 funkcji pieczenia z samodzielną grzałką dolną i grzaniem góra/dół.

    • Mart pisze:

      Też takiego szukam i przyglądam się modelowi: Bosch CMG633BS1 . W wielu modelach tego typu zastrzeżeniem jest sposób podgrzewania a mianowice brak grzania od spodu.

  45. Magda pisze:

    Panie Krzysztofie ten piekarnik ktorego caly modul elektroniczny padl po 2.5 roku (i 20 uzyciach) to byl.to.Candy model fce 825. Nie mam pojecia co kupic – dodam, ze Candy jak na moje potrzeby pod wzgledem pieczenia byl bardzo ok a poniewaz kompletnie sie nie znam nie wiem czy mial dobre parametry czy nie, ciezko mi go porownac. Plyte indukcyjna mam z ikei. Bardzo prosze o porade!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Candy to najgorsze AGD, więc nie ma co się dziwić. Z takich podstawowych i prostych polecić mogę Beko bPro 300, Gorenje Essential.

  46. Mac pisze:

    Panie Krzysztofie
    Co Pan myśli o takim zestawie:
    Kuchenka mikrofalowa TEKA MLC 8440 BK
    Piekarnik TEKA HLB 8510 P MAESTRO PIZZA
    Dużo u nas pizzy idzie do tego sterowanie wydaje się być bardzo proste i szybkie
    Płyta indukcyjno-gazowa TEKA JZC 64322 ABC BK – od roku używam Płyta gazowo-indukcyjna TEKA JZC 96324 ABC BK
    i generalnie jest ok – trochę pyka ale jest dosyć cicha. Czy jest jeszcze jakaś płyta 60cm gazowo indukcyjna warta polecenia? Używane 50/50
    .

    Czy piekarnik Electrolux ELECTROLUX EOB7S31Z SteamBoost będzie lepszy? Czy para coś zmieni? Dotychczas używamy piekarnika AEG bez automatyki. Kiedyś w sklepie chwile bawiłem się tym elektrolux i zdecydowanie lepiej się obsługuje niż Bosch ale daleko to do AEG gdzie z zamkniętymi oczami można wyklikac ustawienia w ciągu kilku sekund. Czy warto iść z postępem i wspomóc się automatyką i parą?
    Jaka mikrofalówka z elektroluxa aby pasowała do piekarnika? Czy warto kupić zamiast samej mikrofalówki piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofal tak aby była dolna grzałka – który jest najtańszy i pasuje do tego piekarnika.
    Z góry dziekuje

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dobry zestaw – Teka ma najwyższą temperaturę w tych modelach do pizzy i całkiem fajny design zestawów z mikro. Płyty obie to praktycznie to samo – różnica tylko rozmiaru i ilości pól. Wskazany Electrolux to już inna kategoria – nie jest to model nastawiony na placki typu pizza, a na gotowanie parowe i wspomaganie pieczenia parą. Czy lepszy? To już kwestia potrzeb – skoro u Pana idzie więcej pizzy, to po co piekarnik parowy?

      • Mac pisze:

        Dziekuję – o płytę chodziło czy jest coś lepszego z innej firmy bo teraz potrzebuje 60cm a używam 90 i dla 90 nie było innego wyboru.
        Co do piekarnika electrolux to chodziło mi o to czy jest warto przejść na wspomaganie parowe – jak to sie ma do potraw z miesa, pieczenia czy będzie dobry do pizzy teraz używamy 240st itp i jaki model mikrofalówki żeby pasował do tego piekarnika. Oprócz pizzy bardzo dużo pieczeni (mało smażymy jeżeli już to w airfryerze. Rzadko też pieczemy ciasta. Dlatego zastanawiam się jakie plusy ma Elektrolux.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Jest bardzo mało płyt dzielonych, Teka ma dobre, podobnie jak Gorenje.
          Piekarniki parowe SteamBoost są super właśnie do mięs, warzyw i wypiekania chleba, jak do pizzy wystarczy temperatura 230 stopni to taki parowy też będzie super (to max. dla modeli SteamBoost, do 300 stopni jest w niższej serii SteamCrisp).

  47. Mag pisze:

    A czy jest na rynku jakis piekarnik caly srebrny do 2 tys? Same czarne znajduje a ja potrzebuje srebrny. W ikei jest smaksak ale pewnie kiepski?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To typowy włoski Electrolux – całkiem niezły piekarnik. Na rynku prawie nie ma podobnych piekarników.

  48. Akurasin989 pisze:

    Dzień dobry
    Proszę o pomoc w wyborze agd:
    Piekarnik:
    Beko BBIMM13400XCSW bPro500 ( EURO RTV AGD)
    Beko BBIM13400XCS bPro500 ( EURO RTV AGD)
    Piekarnik BEKO BBIS13300XMSE ( MEDIA EXPERT)
    Kuchenka gazowa:
    Beko HIYG64225SXOP bPro500
    Electrolux EGS6436SX

    Powyżej są moje typy, chyba że poleca pan jakiś inny piekarnik do 1600 zł i kuchenkę do 1000zł.

    I kolejne pytanie czy Electrolux ma w swojej ofercie zmywarkę godną uwagi ? tak do 2000zł .
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta Beko ma lepszą stal i lepsze palniki Sabaf, co do piekarników. Dwa pierwsze piekarniki z serii bPro 500 to ten sam sprzęt, różnią się tylko WiFi, więc brałbym tańszy model 🙂
      Zmywarka do 2000 zł to raczej Whirlpool seria WIO i WIP, lub Beko.

      • Akurasin989 pisze:

        Dziękuje za szybką odpowiedź. A co tej zmywarki to nie sprecyzowałam. Szukam 45cm, do zabudowy , a z Whirlpool nie ma WIO I WIP. Może pan podpowiedzieć jaki model zmywarki mogła bym kupić. Meble będą z ikea, a wiem że tam występuje jakiś problem z montażem.

  49. Matisz pisze:

    Dzień dobry,
    Stoję przed wyborem piekarnika. Mam dwa typy. Są to podobne modlę i dlatego zastanawiam się, który wybrać. Proszę o radę.
    1. https://www….h71z.bhtml

    2. https://www….p31z.bhtml

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy to tani piekarnik włoski z serii SteamCrisp z pokrętłami – ma wspomaganie pieczenia parą i zwykłe czyszczenie parowe, a drugi to już model dotykowy ze starym i sprawdzonym programatorem piktogramowym Omega, pyrolizą, bez bary i niemiecką produkcją. Kwestia potrzeb – sam Pan musi zdecydować czego potrzebuje. Para to super sprawa, ale nie dla każdego.

  50. Agnieszka pisze:

    Dzień dobry
    Panie Krzysztofie, która mikrofale wybrałby Pan?
    Amica AMMB25E3SGVB X-Type
    Czy
    Samsung NQ5B4313GBK
    Z góry dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Trochę nieporównywalne sprzęty… Amica to normalna mikrofalówka otwierana do boku 25 litrów, prosta. A Samsung to porządniejszy model otwierany do dołu, 2x większa pojemność 50 litrów, beztalerzowa konstrukcja, więcej funkcji i design dopasowany idealnie do kilku modeli piekarników tej marki.


reklamaml