REKLAMA TP
piątek, 25 sierpnia 2023, Szymon Marcjanek

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

3. Gorenje BOS6737SYB
Gorenje BOS6737SYB

0 odpowiedzi na “3. Gorenje BOS6737SYB”

  1. SZ pisze:

    Zaproponuje Pan jakieś 3-5 modeli piekarników z funkcją mikrofali do 3,5 tys. zł? Jest coś godnego polecenia? Na pewno musi być czarny.

  2. Maro119 pisze:

    Witam Panie Krzysztofie czy może Pan polecić jakiś sensowny zestaw
    Piekarnik do zabudowy
    Płyta indukcyjna
    Zmywarka slim do zabudowy
    Lodówka 170-180 max wysokość

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dobre i niedrogie piekarniki to Gorenje Advenced, Amica ED9, Whirlpool W6, czy Beko bPro 500. Indukcja najkorzystniejsza to EIV634 i jej klony. Zmywarki 45 cm polecić można od Whirlpoola serii WSIO od 1500 zł, a z nieco droższych ok. 2000 zł modele Boscha, Siemensa. Lodówka do 180 cm to ciężki wybór – nie ma nic dobrego, lodówki zaczynają się od 185 cm.

  3. Alicja pisze:

    Piekarnik z funkcją mikrofali – zastanawiam się pomiędzy Electrolux a Siemens.
    Którą firmę by Pan polecił?

  4. Marlena pisze:

    Krzysztofie zastanawiam się nad zakupem polecanego przez Ciebie piekarnika amica ed57529x X Type pyro ale jest teraz promocja w media Markt na amice ed57529b X Type pyro mógłbyś mi wyjaśnić jaka jest między nimi różnica?

  5. Mateusz pisze:

    Dzień dobry,

    Zastanawiam się nad wyborem piekarnika: EOB7S31Z , b500 Pro oraz Gorenje.

    Czy może Pan pomóc nam w wyborze?

    Czy do modelu EOB7S31Z jest dedykowana mikrofalówka do zabudowy?

    Z góry bardzo dziękuje za pomoc

  6. Justyna60058 pisze:

    Witam proszę o polecenie piekarnika i zmywarki budżet około 4000 zł jak najmniej awaryjne

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety nikt Pani nie zagwarantuje, że produkt X będzie mniej awaryjny od ABC itp… Możemy rozmawiać o funkcjonalności głównie.
      Jak ma Pani 4000 zł na oba sprzęty, to zmywarkę polecam z Whirlpoola serii WIP, lub WIO, a piekarnik Gorenje Advanced, Beko bPro 500, lub Amica X-Type ED9 – powinna się Pani zmieścić w budżecie.

  7. Pan Japa pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie czy piekarnik z czyszczeniem pyrolitycznym może stać obok zabudowanej lodówki oddzielony tylko szafką 15 cm typu cargo?

  8. Bogumiła pisze:

    Dzień dobry.
    Co sądzi Pan o piekarniku Hisense BSA66334PG , czy jest godny polecenia?

  9. Jola29 pisze:

    Witam , który piekarnik parowy by pan polecił BOSH HSG636BB1 ,czy coś z elektroluxa byłoby lepiej kupić?P

  10. KR pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Wybrałam kilka piekarników zgodnie z Pana rekomendacjami w artykule i komentarzach. Który bedzie najlepszy?
    https://www….e40x.bhtml
    https://www….tml#opinie
    https://www….bhtml#opis

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux najprostszy, a ma wszystko co potrzeba i proste sterowanie pokrętłami. Samsungi bardziej rozbudowane, zwłaszcza NQ5B6753CAK, WiFi, sterowanie zdalne, kolorowe wyświetlacze, szmery bajery, dziesiątki programów – co kto woli.

  11. Jola pisze:

    Panie Krzysztofie prosze o informacje czy w piekarniku Gorenje BPSAX6747A08BG istnieje mozliwosc odczytu aktualnej temperatury podczas jego nagrzewania.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie miałem okazji tego sprawdzić, ale nie sądzę, żeby w tej cenie mieli taką opcję – raczej pokazuje tylko temperaturę zadaną, a temperaturę aktualną pokazują modele Gorenje z kolorowym programatorem tabletowym jak GORENJE BO798S37BG

  12. Anna pisze:

    Dzień dobry !
    Poszukuję piekarnika do zabudowy
    Uwagę moją zwróciły polecane przez Pana piekarniki Gorenje jednak nie wiem którą linię wybrać Advanced czy Essential czym one się różnią poza wyglądem ?
    Który z nich jest najsensowniejszy ?
    Może być ale nie musi pyroliza oraz kataliza lub czyszczenie parowe
    nie musi być sterowania wi-fi ,
    Dobrze by były dwa poziomy prowadnic teleskopowych, para też może być ale nie musi.
    Zależy mi na tym aby miała dobry sprzęt nie bubel ( bo ktoś ładna reklamę zrobił), a przy takiej ilości piekarników na rynku ciężko jest wybrać osobie która się na tych wszystkich parametrach nie zna
    Dlatego proszę Pana o pomoc 🙂
    Czy może zdecydować się na zupełnie inną markę ?
    Mój budżet jest w granicy do 4000
    Z góry dziękuję za pomoc w wyborze 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Essential to tańsza i prostsza linia pokrętłowa z termostatem na pokrętle i dokładnością mniej więcej do 10 stopni, a Advenced to już seria z elektronicznym termostatem, dokładnością do 5 stopni i paroma dodatkowymi funkcjami w elektronice – zazwyczaj są też lepiej wyposażone.
      GORENJE BPSA6747DGWI – pyroliza, podstawowy wariant wspomagania parowego, całkowicie czarny, a jeśli mogą być wstawki srebrne to będzie też tańszy BPSAX6747A08BG , jeśli wystarczy połączenie czyszczenia parowego z katalizą na tylnej ściance to GORENJE BSA6747A04BG .
      GORENJE BO798S37BG – bez pary ale ze świetną elektroniką.
      Do 4000 zł kupi się też świetne piekarniki Electroluxa/AEG z serii już prawdziwie parowej SteamBoost.

  13. Anna pisze:

    Dzień dobry bardzo proszę o pomoc, co Pan sądzi o piekarniku ELECTROLUX EOF6P70X oraz czy jest on głośny? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Słychać normalną pracę wentylatora chłodzącego jak w każdym współczesnym piekarniku.

  14. M pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie-kolejna noc zarwana, pieniedzy mało a czasu jeszcze mniej……:-(((

    Z tych dwóch piekarników ktory lepszy? 1) Whirpool AKZ96230NB czy moze 2) Bosch HBG5370B0

    jeszcze niesmiało zapytam o zmywarke- szukam 60 do zabudowy, poprzednia wolnostojąca Beco działa bezawaryjnie juz 11 lat, ma metalowe dno,1/2 wsadu, górny kosz regulowany, w dolnym składane wszystkie drabinki , koszyk, 3 szuflade niestety dalej nam nie po drodze bo rdza przezarła kosze i zostaja slady na stałe na naczyniach. Koszt wymiany koszy to 1/3 nowej zmywarki mniej wiecej. Jest cos sensownego do kwoty 2200 max?
    dziekuje.

  15. Krzyskiej pisze:

    Witam,
    Czy to będzie dobry zestaw do nowej kuchni

    Indukcja https://m.ce…l/65567399
    Piekarnik https://m.ce…l/79214947
    Zmywarka https://m.ce…/101223946
    Lodówka https://m.ce…l/68921891
    Zamrażarka https://m.ce…l/57520813

    Czy może coś by Pan tu zmienił?

  16. zuzanna pisze:

    Panie Krzysztofie,
    rozważaliśmy wybór piekarnika Electrolux albo Bosch. Jakoś nie jesteśmy przekonani do innych marek, ale wydaje mi się, że to chyba jednak rodzaj uprzedzenia. Wizualnie wpadły mi w oko piekarniki Amica.

    Czym różnią się te dwa modele Amica?
    ED57589BA+ Q-Type Pyro oraz ED77589BA+ Q-Type Pyro
    Wg strony producenta ten drugi jest wycofany z produkcji, ale cały czas można go kupić.
    Czytałam w opiniach, że ktoś narzekał, że można zostawić uchylonych drzwiczek, co np. przydaje się przy studzeniu sernika. Ale wydaje mi się to niemożliwe.

    I jak mają się one do Electroluxa EOD6P77Z i Boscha HBA372EB0 ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Głównie to elektroniką – zupełnie inna jest ed77 – tekstowa, a ma dość małe sensory i trudno się je obsługuje, dlatego bardziej polecam nowszą serię ED9. Jak ma OpenUp to nie da się uchylić drzwiczek bo to system samootwierania – trzeba celować w takie bez OU. Model Electroluxa równie dobry, Bosch totalnie nieporównywalny.

  17. Kamila pisze:

    Dzień dobry
    Bardzo proszę Pana o wskazanie różnic oraz który lepszy pomiędzy piekarnikami :
    – Piekarnik Amica ED975396BA+ X-TYPE STEAM
    – Piekarnik Gorenje elektryczny – BPSA6747A08BG
    – Samsung NV7B5660RAK piekarnik parowy Steam Assist z technologią Dual Cook
    zastanawiam się nad tymi opcjami i nie potrafię zdecydować który , dlatego myślę, że Pana wskazówki pomogą mi podjąć ostateczną decyzję co do wyboru.
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje to dobry piekarnik z prostą elektroniką, termosondą, 2 prowadnicami i pyrolizą, a dodatkowo ma prosty system wspomagania pieczenia parą. Amica to ich najlepszy model z także prostą i czytelną elektroniką, 2 prowadnice, termosonda, duża komora, świetny ruszt, pyroliza – ciężko coś tym 2 piekarnikom zarzucić. Samsung to piekarnik znacznie droższy, a nadal ma tylko wspomaganie pieczenia parą, jak Electroluxy z serii SteamCrisp – za 3400 zł można kupić wyższą półkę piekarników parowych Electrolux SteamBoost niemieckiej produkcji.

  18. Paulina pisze:

    Dzień dobry.
    Pisze do Pana z prośbą o pomoc w wyborze piekarnika. Mam jedynie 3 kryteria a mimo to gubię się w poszukiwaniach. Zależy mi aby piekarnik:
    -był bialy
    -posiadał pyrolize
    -był możliwie z jak najniższej półki cenowej (oczywiście mając w funkcjach pyrolize).
    Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

  19. Rafał pisze:

    Proszę o polecenie klasycznego piekarnika – może być bez funkcji parowych. Myślałem o beko BBIM13400XPSWE ale ostatnio cena mocno wzrosła.
    Mile widziany cichy domyk ,oraz przyciemniana szyba. Polować na to beko czy coś innego można od zaraz kupic?

  20. MK pisze:

    Panie Krzysztofie poszukuję piekarnika do zabudowy:
    – wymiar szerokość do 60cm
    – czyszczenie pyroliza
    – termosonda
    – wspomaganie parowe
    – kolor czarny
    Mógłby Pan coś polecić? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Opisał Pan serię SteamCrisp Electroluxa, jak choćby model EOC8P39Z

      • MK pisze:

        Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.

        Chciałbym jeszcze zapytać co Pan myśli o modelu Electrolux EOD6P71Z czy może warto dopłacić do czegoś bardziej niezawodnego?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Podstawowy, zwykły piekarnik z elektronicznym termostatem i prostym sterowaniem pokrętłami, ma pyrolizę i sensowne nastawy – jest w miarę ok, choć jak na 2500 zł to raczej wolałbym na Pana miejscu kupić coś z Gorenje Advanced, Beko bPro500 – lepsza jakość wykonania od włoskich Electroluxów, ładniejszy design, funkcjonalność nie gorsza.

          • MK pisze:

            Dziękuję za odpowiedź.
            Gdybym mógł jeszcze zapytać o dobór mikrofalówki (w słupku) z piekarnikiem Gorenje. Myślałem nad modelem:
            BM251SG2BG lub BM235SYB
            Co Pan myśli?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Druga jest do serii Simplicity, pierwsza pasuje idealnie.

          • MK pisze:

            Co myślisz Pan o BPSAX6747A08BG , należy do linii Advanced? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Każdy model z tej linii jest ok. Ten ma pyrolizę, wspomaganie parowe bez generatora pary, prostą elektronikę, szeroki zakres temperatur, termosondę i 2 prowadnice – spoko sprzęt.

  21. Tomasz pisze:

    Witam,Panie Krzysztofie obecnie poszukujemy z żoną piekarnika i sprzedawca polecił nam ten model: https://medi…4-4s1-p-bl. Czy mogłby Pan powiedzieć co o nim sądzi lub też doradzić jakiś inny model innej marki?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Całkiem sensowny model wspomagany parowo z generatorem pary i pyrolizą – odpowiednik Electroluxów SteamCrisp, choć dużo taniej.

  22. Pepsi 60 pisze:

    Poszukuje piekarnika do zabudowy ze wspomaganiem parowym .Nadającym się do pieczenia pizzy / temp ok.300 'C / Z czyszczeniem parowym najlepiej z prowadnicami .Cena do około 3000 oczywiście elektryczny .

  23. Mariolaaa pisze:

    Który piekarnik wybrac? Bardzo proszę o podpowiedz i uzasadnienie pana opinii
    BOSCH HBG634BS1
    ELECTROLUX EOE7P31Z
    Czy warto doplacic do Boscha i jak z awaryjnoscia

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zupełnie inne piekarniki, podobną mają tylko cenę. Bosch to model podstawowy serii 8, która za kilka tygodni zostanie wymieniona na nową. Electrolux to świetny model także niemieckiej produkcji z pyrolizą, przepinaną prowadnicą, termosondą, programatorem starego typu z piktogramami (sprawdzony i mało awaryjny). E będzie dużo lepiej wyposażony od podstawowych modeli 8 serii.

      • Mariolaaa pisze:

        Zastanawiam się tylko czy warto kupić piekarnik E z funkcjami parowymi czy termosondą których pewnie nigdy nie uzyje, jak większość użytkowników pisze na forach a Bosch hmmm ma termoobieg 3d, czy szybkie nagrzewanie, które na pewno przyda się na codzień. Czy mimo to lepiej wybrac elektroluxa ze względu na ogólne parametry? Uważa Pan że BOSCH nie jest wart swojej ceny w stosunku do E?

  24. Anna pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie
    Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem piekarnika z Pana poleceń wybrałam firmę Gorenje 🙂
    Bardzo proszę wskazać mi różnice między tymi piekarnikami bo sama już nie wiem który kupić.
    Gorenje BPSA6747A08BG
    Gorenje BPSA6747DGWI
    Gorenje BPSA6747A08BG
    Gorenje BO798S38BG
    Wiem że jedne mają wifi i różnica w Linia Advanced oraz Linia Superior
    nie wiem jakie mają programy oraz
    czym się różni ProCook od IconTouch
    Grzałka dolna od Grzałka dolna i termoobieg
    infragrzałka (mały grill) od Górna grzałka z okrągłą grzałką i wentylatorem
    AutoRoast FrozenBake
    Sama nie potrafię tego porównać bo te nazwy mi nic nie mówią, takie porównania są w Gorenje
    Dlatego zwracam się z prośbą do Pana
    Który Pan by mi polecił – wybrał 🙂
    Z góry dziękuję za pomoc 🙂
    Pozdrawiam serdeczne

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie 4 są świetne, ostatni ma już bardziej zaawansowaną elektronikę, 3 to model full black, a 1-3 mają wspomaganie parowe i prostszy programator. Pod względem ilości programów i funkcji wygrywa ostatni, ale pozostałe są równie dobre, a mają dodatkowo parę i pyrolizę – kwestia potrzeb.

  25. kdtp pisze:

    Witam. Co sądzi Pan o piekarnikach Ikea? https://www….jne-20810/

    Dają oni 5 lat gwarancji i tak na prawdę pod maską kryją się produkty znanych firm jak Whirlpool. Szukam czegoś niedrogiego i przede wszystkim jak najmniej awaryjnego, co posłuży przez przynajmniej 10 lat. Nie zależy mi na większej ilości bajerów tylko na zwykłych podstawowych programach. Słyszałem, że warto kierować się w stronę mechanicznych termostatów. Czy to prawda?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bez znaczenia, termostaty teraz i tak w większości są elektroniczne, nawet gdy steruje się nimi za pomocą pokrętła (temp. na wyświetlaczu), a takie są bardziej precyzyjne. Co do modeli to mają Electroluxa:
      wspomagane parowo: FINSMAKARE i KULINARISK, odpowiedniki SteamCrisp sklepowych
      zwykłe: SMAKSAK i EFTERSMAK – odpowiedniki EOD6.
      Druga marka Whirlpool: ANRÄTTA – stare serie już mało spotykane w sklepach.
      Inne modele lepiej sobie darować.

  26. Robert pisze:

    Dzień dobry,
    poszukuję dobrego piekarnika z zakresem temperatur do 300 stopni. Wypiek chleba i pizzy ma ogromne znaczenie. Co Pan sądzi o poniższych dwóch modelach GORENJE?
    BOP798S37BG
    BPSA6747DGWI
    Z góry dziękuję za podpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy ma najbardziej zaawansowaną elektronikę Gorenje, a drugi najbardziej intuicyjną, nieco prostszą, ale już z funkcją sterowania zdalnego po WiFi – oba są genialne, mają pyrolizę i świetną jakość wykonania. Drugi ma w pełni czarną szybę, pierwszy lekko przyciemnianą.

  27. Majka pisze:

    Dzień dobry,
    próbuję znaleźć sensowny piekarnik elektryczny do 2000 zł. Nie przebajerowany, głównie zależy mi na pieczeniu. Uprzejmie proszę o podpowiedź w wyborze. Zawęziłam poszukiwania do 4 modeli. Czy mogłyby Pan wyrazić swoją opinię: czy któryś z nich jest wart polecenia, a może jest coś innego czego nie brałam pod uwagę?

    GORENJE BSA6747A04BG
    TEKA HBB 720 41560200 WISH
    SAMSUNG NV7B4020ZAK
    GORENJE BOS6737SYB
    Z góry dziękuję za pomoc

  28. Majka pisze:

    Dzień dobry,
    próbuję znaleźć sensowny piekarnik elektryczny do 2000 zł. Nie przebajerowany, głównie zależy mi na pieczeniu. Uprzejmie proszę o podpowiedź w wyborze. Zawęziłam poszukiwania do 4 modeli. Czy mogłyby Pan wyrazić swoją opinię: czy któryś z nich jest wart polecenia, a może jest coś innego czego nie brałam pod uwagę?

    GORENJE BSA6747A04BG
    TEKA HBB 720 41560200 WISH
    SAMSUNG NV7B4020ZAK
    GORENJE BOS6737SYB
    Z góry dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Teko to prosty model, nie pasujący do reszty. Oba Gorenje są świetne z czego pierwszy ma nieco więcej funkcji (seria Advanced), a drugi to moim zdaniem najładniejszy z prostych piekarników na naszym rynku :).
      Piekarnik Samsunga też niezły, choć ma Dual Cook z którego nie korzysta się często, a czujnik obecności separatora to kolejny element, który w tej marce psuje się nagminnie.

      • Seaner pisze:

        wg opisu ten konkretny model Samsunga nie ma dualcook? może to dobry wybór skoro ten czujnik się często psuje a mi nie zależy na tej funkcji, żeby wybrać taki właśnie piekarnik?
        Druga sprawa to pokrętła w tej serii Samsunga, zarówno piekarniki jak i mikrofale występują w wersji w pełni dotykowej, jak i w wersji z tymi pokrętłami. Która będzie wygodniejsza w użytkowaniu i mniej awaryjna? Żona upiera się na wersję dotykowe.

  29. Paweł pisze:

    Dzień Dobry,
    Szukam piekarnika elektrycznego do zabudowy, funkcje na których mi zależy to termosonda, zimna szyba, prowadnice teleskopowe, wysoka maksymalna temperatura pieczenia. Cena ~ 2500. Co może Pan polecić w tej cenie?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Modele w okolicy 2000-2500 zł Gorenje Advenced spełnią wszystkie wymagania – mają w większości 2 prowadnice, temp. max 300 stopni, zimny front, termosondę i są dobrze wykonane, a elektronika jest prosta.

  30. Marcin pisze:

    Dzien dobry,

    a Gorenje to czasami nie to samo co Haier? Zastanawiam się wlasnie, bo maja bardzo zblizony design i wygląd. Podzespoły także wydaja sie tego samego rzutu. Proszę o sprostowanie jezeli sie myle…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje zostało kupione przez Hisense, a nie Haiera. Ci kupili Candy i Hoovera. Gorenje produkuje większość AGD do zabudowy Hisense, dlatego mają podobny design, a tylko inne podświetlenie i wykończenie. Gorenje zazwyczaj w tych samych modelach wypada taniej.

  31. Marcin pisze:

    Czemu jest taka rozbieżność cenowaw tych piekarnikach?
    https://www….gIjjvD_BwE

    A tu taka
    https://www….ontent=%2F

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To ten sam model, a o różnice w cenie musiałby Pan pytać centrale sklepów. Po prostu jedni mają promocję, a drudzy nie.

  32. Paulina pisze:

    Dzień dobry. Co Pan sodzi o piekarniku bps6737e13wg ?

  33. Paulina pisze:

    Dzień dobry. Potrzebuję piekarnik.
    Mój pierwszy wybór padł na piekarnik gorenje BPS6737E13WG . Ale niestety nie mogę go „złapać” nigdzie na promocji. Tym sposobem wpadł mi w oko inny model firmy Beko BBIM14300WMS b300. Nadmienię ze mam ograniczony wybór ponieważ sprzęt ma być koloru białego. Bardzo proszę Pana o opinię czy warto jednak kupić piekarnik Gorenje czy ten Beko też jest jak najbardziej awart uwagi??? Albo może Pan poleci któryś lepszy z tych modeli od Gorenje w okolicach 2000zl z tym żeby był bialy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje to model z pyrolizą, wyższą temperaturą maksymalną, a Beko to jeden z najprostszych, białych piekarników za 1000 zł – nie jest zły, ale to nie liga modelu Gorenje. Trochę taniej można kupić jeden z najładniejszych piekarników w bieli Gorenje Simplicity BOS6737SYW , a wskazany model Gorenje przez Panią występuje też w wersji bez pyrolizy i kosztuje wtedy 1600 zł – BOS6737E06WG

  34. Grzesiek pisze:

    Witam jaka marke ,model polecil by Pan jezeli chodzi o piekarniki elektryczne parowe ,chodzi o wykonanie i awaryjnosc piekarnika.Interesuje mnie piekarnik do 3000zl do zabudowy .

  35. Daniel pisze:

    Dzień Dobry, Czy wszystkie piekarniki Samsunga Dual Cook dzielone są blachą? Czy jest jakiś efektywny dual cook od Samsunga poniżej 3 000 pln? Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dual Cook w Samsungu to zawsze separator z czujnikiem. Prawdziwe Dual Cook istnieją, ale nie na naszym rynku – to sprzęty na rynki zachodnie jak: ELECTROLUX JLBIDO932X i AEG DUE731110M – w różnych rozmiarach.

      • Daniel pisze:

        Czy to znaczy, że każdy Dual Cook od Samsunga jest nieopłacalny i lepiej kupić inny piekarnik w takich cenach?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To już kwestia potrzeb, Dual Cook jest jako tako ograniczony bo to nadal jedna komora podzielona na dwie części, bez posiadania w obu całego zestawu grzałek – ale z 2 strony ma też jakieś zastosowanie.

  36. Rafał pisze:

    Nie mogę znaleśc dokładnych info czym róznia sie dostępne beko

    BBIM13400 XMSWE od XPSE
    Proszę o pomoc 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      P w nazwie to pyroliza, a pierwszy ma czyszczenie parowe z wkładem katalitycznym z tyłu.
      W to komunikacja Bluetooth – sterowanie zdalne apką HomeWhiz – zazwyczaj nie działa xD

  37. Lso pisze:

    Dzień dobry, poszukuje prostego piekarnika do ok. 2000 zł, chłodny front, najlepiej prowadnice teleskopowe.Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Polecić mogę każdy Gorenje Advanced i Simplicity, a także Beko bPro 500, lub Amica ED9.

  38. Sylwia pisze:

    Witam serdecznie czy są piekarniki które mają temperaturę od 30 stopni Celsjusza?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak, ale temperatura z zakresu 30-80 stopni w piekarnikach nie jest utrzymywana stale, tylko pulsacyjnie, więc są spore przebicia temperatury. Realnie żeby korzystać z takiego zakresu temperatur potrzeby jest sprzęt profesjonalny, lub SousVide.

  39. Marko pisze:

    Który piekarnik brać:
    – Electrolux KVLAE00WT
    – Electrolux EB4PL70KMB
    Będę wdzięczny za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba należą do falgowej serii w czarnym macie, a różnią się dekorem na górnej listwie i funkcją dodatkową – pierwszy ma mikrofalę, a drugi generator pary… Kwestia potrzeb.

  40. Ashoweq pisze:

    Witam. Zastanawiam sie nad piekarnikiem parowym do zabudowy. Mam problem ktory wybrac.
    ELECTROLUX EOC8H31Z
    HISENSE BSA66334PG
    Na papierze hisense wydaje sie duzo lepszy, posiada pyrolize i 2 teleskopy. Jest pojemniejszy i cenowo wypadaja podobnie. Niestety nie ma za bardzo informacji jeszcze o tych piekarnikach chociaz w ME opinie sa pozytywne.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux to piekarnik z generatorem pary, który wtłacza parę przez duszę do komory i służy ten system do wspomagania pieczenia parą. Hisense nie ma generatora pary, a wylewa sobie wodę do takiej mikro wanienki pod grzałką grilla – to taki sam efekt jak w zwykłym piekarniku wylejemy wodę na dno, więc jest to odpowiednik Electroluxa SteamBake, a nie wskazanego SteamCrisp z generatorem pary. Pod pozostałymi względami Hisense faktycznie lepszy, zwłaszcza jakość wykonania bo to Gorenje.

  41. Lso pisze:

    Dzień dobry, co Pan myśli o wybranym sprzęcie?
    1. Piekarnik Bosch HBA5540S0 (ecoClean Plus/direct: powłoka na tylnej ściance, suficie, panelach bocznych)
    2. Piekarnik Gorenje BOS6747A01X
    (który z piekarników pod względem czyszczenia, jakości?)
    3. Płyta gazowa GORENJE GW641EXB (lepsza płyta z palnikiem wok czy bez?)
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta znakomita, WOK to dla mnie dobra rzecz, ale nie każdy lubi. Co do piekarników to Bosch ma dobre, ale głównie w serii 8, niższe serie są bardziej plastikowe, więc zdecydowanie częściej polecam właśnie modele z Gorenje Advanced, Simplicity, Superior. Co do samoczyszczenia to model Boscha jest jednym z ostatnich oblanych ze wszystkich stron z wyjątkiem podłogi komory emalią katalityczną – sprawdza się to rozwiązanie, ale to jedyna zaleta tego modelu.

  42. Iza pisze:

    Dzień dobry,
    Zastanawiam się nad zakupem piekarnika GORENJE BCS747S34X . Model z prostszą elektroniką ze względu na budżet. Jaki model GORENJE posiadałby te same funkcje, ale bez sous vide?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Żaden – Gorenje ma 2 serie piekarników z funkcją parową – najbardziej zaawansowane 4w1 jak ten podany, lub proste modele ze wspomaganiem parowym, bez generatora pary w liniach Advanced i Ora Ito (woda wylewa się na blaszkę pod grzałką grilla i jest podgrzewana). Wskazany to świetny piekarnik.

    • Iza pisze:

      I jeszcze jedno pytanie: czy wybrałby Pan wersję GORENJE bez sous vide czy Electrolux EOB7S31Z ?
      Pozdrawiam

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Gorenje nie ma tych zaawansowanych modeli bez sous vide, ale to tylko opcja i te modele z pominięciem kwestii elektroniki to bardziej odpowiedniki Electroluxów SteamPro niż SteamBoost. Oba dobre, ale inne.

  43. Iza pisze:

    Witam,
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi dot.GORENJE BCS747S34X .
    Chciałam jeszcze dopytać o piekarnik AEG BSE782380M . Czy to model bez sous vide (steam boost?)? Jak wypada na tle GORENJE BCS747S34X ? coś oprócz bardziej zaawansowanej elektroniki? Obecnie dostępny za 3700zl. Zastanawiam się czy warto go wziąć pod uwagę czy pozostac przy GORENJE. Z góry dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak, ten AG to 3w1 SteamBoost i ciężko go porównywać do tego Gorenje – znacznie bardziej rozbudowana elektronika, termosonda, więcej funkcji i programów. Gorenje to model dla osób, które chcą używać piekarnika parowego manualnie na nastaw, a nie w ramach programów auto.

  44. Ana pisze:

    Potrzebuję pomocy – chciałabym wybrać piekarnik + mikrofalowkę do zabudowy, z zestawie pasującym do siebie. Jedyne funkcje piekarnika, na których mi naprawdę zależy to pyroliza i choc jeden zestaw teleskopowych prowadnic, za to w mikrofalówce bardzo chciałabym mieć funkcję „crisp”. Zakładam, że „crisp” zawęza bardzo wybór producentów – wśród jakich producentów mogę wybierać? Whirlpool, Samsung, coś jeszcze? jakieś rekomendacje? Co najbardziej warto kupić?
    Z góry dziękuję za każdą pomoc

    • Ana pisze:

      Myślę i szukam, no i chyba będzie Samsung… bo większy wybór, łatwiej promocję znaleźć… moze byc nawet duo cook flex, mąż się z bajeru ucieszy, tylko ja trochę się lękam takich „bajerów”, a jeszcze tu użytkownicy na samsunga narzekają, ze ciągle trzeba naprawiać

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Hmmm… Sama widzi Pani, że użytkownicy narzekają na awaryjność Dual Cook Flex (łamanych drzwiczek, co osobiście potwierdzam), a mimo to chce je Pani kupić bo bajer spodoba się mężowi? Gdzie tu logika? 😀
        Jak koniecznie ma być Samsung to najlepiej modele bez tego łamańca, ze zwykłym Dual Cook jak choćby model z naszego TOP – NV7B5685AAK i jego tańsze wersje bez pary i z prostszą elektroniką, choćby NV7B4245VAK .

        • Ana pisze:

          No czego się nie robi dla małżeństwa 🙂 Dziękuję za odpowiedź, z łamańca w takim razie rezygnujemy.
          W TOP10 jest i Samsung i Whirlpool W series – który z tych dwóch wybrać? I czy para to coś super czy też bajer, zwłaszcza jeśli nikt u nas nie jest super kucharzem? Póki co nie mam to może nie wiem co tracę…

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To nieco inne piekarniki, oba niezłe, nastawione na inne funkcje – Szajsung to Dual Cook, a WH to normalny model z prostą elektroniką tekstową i masą programów automatycznych. Wygląd jak zawsze ładniejszy w Samsungi, ale to już najlepiej samemu zdecydować 🙂

  45. Mariusz pisze:

    Panie Krzysztofie chciałbym kupić taki zestaw do mieszkania. Szukam sprzętów solidnych, które będą mi służyć przez długi lata. Co Pan sądzi o takim zestawieniu:

    1) Lodówka: Samsung RF65A977FSG
    2) Pralka LG F6WV709A1E
    3) Suszarka LG RC90V9AV2N
    4) Zmywarka Bosch SMV4HDX52E Serie 4
    5) Electrolux CIS62449W SenseBoil 700 – 59cm
    6) GORENJE BPSA6747DGWI
    7) GORENJE BM201AG1BG

  46. Adam pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,

    proszę o opinię na temat piekarników marki Haier. Dobre to czy jednak nie warto?

    Stoję przed wyborem płyty indykcyjnej, piekarnika i do tego mikrofalówka pasująca do całości.

    Myślałem nad Electroluxem, ale ten Haier wpadł w oko i nie chce wypaść.

    Na pewno nie chce się pakować w Boscha i Siemensa, bo za to co oferują w tych cenach co chcą to tragedia.

    Obecnie mam Samsunga od 4 lat i od roku ciągle coś trzeba robić lub wymieniać, i jestem już tym zmęczony. Chce coś porządnego i trwałego.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Chińczyk o dość leciwej elektronice, mało intuicyjnej i responsywnej, ale wyposażenie, funkcje mają ok, design też może się podobać. Tylko te ceny – jak za chińczyka to bardzo dużo. Samsung niestety słynie z awaryjności, a cel w Electroluxa to dobry pomysł zwłaszcza modele niemieckiej produkcji z fabryk AEG (poznać można po litrach 70-71l), a nie z Włoch (72 litry).

  47. Jurek pisze:

    Dzień dobry, gratuluję wiedzy i świetnego portalu.

    Mój problem jest następujący. Potrzebuję właściwego zestawu: płyta indukcyjna i pod nią zamontowany piekarnik. Ponieważ kamienny blat będzie miał „tylko” 30mm grubości płyta musi być typu slim. Zgodnie z Pana sugestią w TOP10 płyt indukcyjnych wyselekcjonowałem więc Electrolux EIV634 , bo jest slim-fit.

    Pozostaje jeszcze wybór piekarnika. Elektrolux zaleca komplet swoich wyrobów.

    W TOP10 piekarników wymienia Pan Electrolux EOB7S31Z serii SteamBoost. Dla mnie gotowanie na parze jest zbędnym dodatkiem – mam zamiar kupić szybkowar elektryczny, wystarczy by mi piekarnik np. EOC6H76Z serii SteamCrisp. Zauważyłem, że ma on poręczniejszy sposób odprowadzenia nadmiaru wody – zawór umieszczony jest przy drzwiach, a nie głęboko w komorze piekarnika, jak w serii SteamBoost. Przy nisko zamontowanym piekarniku dla mnie ma to znaczenie.

    Proszę Pana o krytyczne uwagi na temat moich selekcji lub inną propozycję zestawu. Jestem w stanie dopłacić kilkaset złotych za coś jakościowo lepszego.
    Może ma Pan też sugestię co do szybkowaru?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta bdb, a pod blat i tak wygodniejsze są modele pokrętłowe, lub pokrętłowo-elektroniczne. Wskazany model jest ok, choć to zupełnie inna jakość i miejsce produkcji (Włochy vs Niemcy).

  48. Karina pisze:

    Panie Krzysztofie, głowa mi już paruje – zbieram od kilku miesięcy informację o sprzętach, głównie na podstawie Pana publikacji i porad z komentarzy (czytam pytania innych użytkowników).
    Bardzo łatwo dać się wkręcić w te wszystkie gadżety i bajery w różnych sprzętach i tu mam pytanie – czy piekarnik HBG636LB1 Boscha jest jakkolwiek wart swojej ceny, czy to kwota za liczne bajery, z których nie będzie się korzystać? Umiem gotować i nie potrzebuję tych wszystkich programów, ale zależy mi na termosondzie i możliwej temperaturze 300 st. Czy warto brać piekarnik za 4,5 tysiąca czy lepiej wybrać HBT537FB0 który też ma termosondę i darować sobie te 300 stopni?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To poza modelami parowymi jeden z najbardziej wypasionych piekarników Boscha – jest świetny, ale czy dobry dla Pani to już musi sama Pani rozważyć – skoro połowa jego funkcji jest zbędna to po co wydać na niego kasę? Drugi to wręcz przeciwny biegun, ma termostat na pokrętle z dokładnością do ok. 10 stopni, czyli poza termosondą niczym nie różni się od piekarników konkurencji za 1200 zł…

    • Karina pisze:

      Panie Krzysztofie, zachęcona Pana poleceniem Gorenje, wyszłam poza Boscha i znalazłam jeszcze taki model piekarnika: BPSA6747DGWI . Znacznie nizsza cena z tą termosondą, 300 stopni i widzę, że też ma większą pojemność. Zastanawia mnie, czy to bezpieczne dla szafek kuchennych? Bo aż dziwne, aż 6 litrów pojemności więcej. Czy Gorenje to dobry wybór?

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Bardzo dobry wybór – jedne z lepszych piekarników w normalnej półce cenowej. Wszyscy powoli idą w pojemności 75-77 litrów.

  49. Jurek pisze:

    Panie Krzysztofie,
    żona z głównie ze względów estetycznych nie zaakceptowała Elektroluxa. Co by Pan preferował w dogrywce ze wspomaganiem parowym: BEKO BBIS13400DXSE czy WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 P BL ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Beko prostsze, czytelniejszy programator z mniejszą ilością opcji, Whirlpool ma tego znacznie więcej w elektronice, więc to już kwestia potrzeb.

  50. Malgorzata pisze:

    Dzien dobry,panie Krzysztofie.Przepraszam ,ale pisze z Wloch i nie mam polskiej czcionki. Prosze o porade ,potrzebuje kupic piekarnik do zabudowy,ale nie wloski,chyba,ze dobrej jakosci: .
    -pojemnosc od 75-80l.
    -termoobieg
    -termosada
    -prowadnice teleskopwe
    -czyszczenie parowe
    -temperatura od 30-300°
    -programator obrazkowy-podobno najlepsza rzecz?
    -pieczenie gora-dol razem i kazde osobno
    -pieczenie wspomagane para
    -dobrze domykajace sie drzwiczki
    -nie srebrny
    -no i dobrej jakosci
    -no i zeby nie bylo znac odbitych rak na szkle,ale nie jest bardzo istotne
    Widze po pana komentarzach,ze Gorenje jest pana ulubiona marka,jesli jest dobrej jakosci,to jestem za,tylko nie wiem czy we Wloszech ja znajde (mieszkam na poludniu,a tu ,to jak w Polsce Podkarpacie 😉 Pozdrawiam.Malgorzata

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Faktycznie Gorenje w serii Advanced i Superior spełnia zakładane wymagania (te pierwsze mają prostą elektornikę, drugie faktycznie są „obrazkowe”), podobnie jak niemieckiej produkcji modele Electroluxa (te o pojemności 71 litrów) bez funkcji parowych: Electrolux AssistedCooking KOEBP39Z . Nie znam rynku włoskiego, ale pewnie znajdzie Pani odpowiedniki.


reklamaml