REKLAMA TP
piątek, 25 sierpnia 2023, Szymon Marcjanek

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

3. Gorenje BOS6737SYB
Gorenje BOS6737SYB

0 odpowiedzi na “3. Gorenje BOS6737SYB”

  1. Volff pisze:

    Czy ten piekarnik Beko BBIS13400XMSE bPro500 SteamAid jest godny polecenia ewentualnie który z z ich palety będzie lepszy.pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To całkiem niezły piekarnik z wylewaniem wody na dno z tego zbiorniczka. Jest też w podobnej cenie model z generatorem pary, ale widzę, że dostępność jest zerowa.

  2. Justi pisze:

    Dzień dobry,

    Czym sie różnią te piekarniki ? Nie mogę znaleźć informacji :

    EOB8S39Z
    COB8S39Z

    Z góry dziękuje ! Czy warto dopłacać do opcji z wifi ( dodatkowa literka W przed Z jeśli dobrze rozumiem czy jest to zwykly gadżet i moze tylko być dodatkowym kłopotem w przypadku usterki?

    Pozdrawiam

    Justyna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To te same piekarniki, tylko dla rożnych sieci – COB jest na wyłączność dla Euro, a EOB dla wszystkich pozostałych.

  3. m4rtul4 pisze:

    Witam serdecznie,

    szukam dobrego piekarnika w stylu retro w kolorze białym/ ecru,ale nie za miliony monet 😄 czy istnieje na rynku taki, którego parametry szły by w parze z jego wyglądem? Po przejrzeniu wydaje mi się, że piekarniki z wyglądem retro niekoniecznie mają fajne parametry 😐 Tylko modele Gorenje? Dodam,że super by było gdyby posiadał wspomaganie parą.

  4. Piotr pisze:

    Dzień dobry
    Panie Krzysztofie, przymierzam się do remontu kuchni i wymieniany będzie niemal cały sprzęt AGD. Po długich analizach i poszukiwaniach dobrałem poniższy sprzęt – proszę o Pana zdanie i ewentualne porady.

    Lodówka: HAIER HTF-508DGS7 . Chcemy koniecznie lodówkę multidoor (zamrażalnik na dole i drwi zamiast szuflad zamrażalnika), a wymiary tej wydają się optymalne. Dodatkowo niesamowicie podoba nam się jej wnętrze i oświetlenie. Trochę martwią mnie opinie o tej firmie, bo często (głównie przy piekarnikach i płytach) czytam o ich awariach.

    Piekarnik: Bosch HBA334YS0 . Nie chcę żadnych programów, gotowania na parze ani pyrolizy. Zależy mi na: teleskopowych prowadnicach, termoobiegu, chłodnej szybie, cichym domyku, szybkim nagrzewie, oraz chowanych pokrętłach … Ten piekarnik spełnia wiele z tych wymagań, a mam zaufanie do Boscha (nie ma cichego domyku. Czy zna Pan piekarniki, które miałyby to wszystko, a nawet 3 prowadnice ?

    Płyta: AEG IKE74471IB 70cm. Przekonały mnie rozmiary, posiadane funkcje i dobre recenzje.

    Okap: Kompatybilny z powyższą płytą Electrolux LFG719X

    Proszę o Pana zdanie i ewentualne podpowiedzi.
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka i indukcja są bdb, piekarnik bardzo słabo wykonany, tandetny plastik – nie polecam żadnego piekarnika Boscha z serii 2 i 4. 3 prowadnice mają wybrane modele Gorenje, reszta firm ma zazwyczaj 1 lub 2 prowadnice, ale w markach, w których są one przepinane, prowadnice można dokupić.

  5. peterson pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, jako że czeka mnie remont kuchni prosiłbym o pomoc w wybraniu sprzętu AGD

    Piekarnik do zabudowy, do 2500 zł
    ELECTROLUX EOE7P31Z – faworyt
    BOSCH HBG633NB1
    Whirlpool W6OS44S1HBL
    Samsung NV70H5787CB
    GORENJE BSA6747A04BG

    Mikrofalówka, do zabudowy, do 2200 zł
    BOSCH BFL634GB1
    Samsung NQ50K5137KB
    Electrolux EVK8E00Z – faworyt
    Whirlpool AMW 731/NB
    Whirlpool W6 MD440 NB
    Gorenje BM251SG2BG

    Zmywarka, do zabudowy, do 2500 zł
    ELECTROLUX EEM48321L faworyt
    Electrolux EEM69310
    Amica DIM66C7EBOiEU
    Whirpool WIO 3O540 PELG przekracza budżet
    WHIRLPOOL WIP4T133PFE
    Siemens SN63HX60CE – przekracza budżet

    Płyta indukcyjna, 60cm, biała, do 2000 zł
    ELECTROLUX EIV63440BW – faworyt
    Whirlpool WL S2760 BFS
    Może coś jeszcze może Pan polecić?

    Lodówka do zabudowy, do 178cm wysokości, do 3000 zł
    Whirlpool WHC18 T332 – faworyt
    Amica BK3235.4DFOMAA
    Samsung BRB26615FWW
    Electrolux ENT6TE18S
    Whirlpool ART 65021
    Beko BCNA306E3SN

    Z góry dziękuje za wszelką pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik – brałbym właśnie tego Electroluxa, lub Gorenje.
      Mikro – do kompletu z piekarnikem, więc jak wyżej.
      Zmywarka – ze wszystkich wskazanych i do budżetu brałbym Whirlpoola WIP.
      Płyta – zdecydowanie białego Electroluxa.
      Lodówka – Whirlpool WHC, lub Samsung.

      • peterson pisze:

        Dziękuje Panie Krzysztofie za odpowiedz.

        Mam jeszcze kilka pytań,

        1. Kuchnia będzie w zabudowie i piekarnik będzie obok lodówki, czy konkretnie ten model piekarnika ELECTROLUX EOE7P31Z z pyrolizą nie będzie sprawiał problemu jeśli chodzi o lodówkę? Chodzi o lodówki Samsung ( BRB26615FWW lub BRB30715DWW ) bądź Whirlpool ( WHC18 T332 lub WHC20 T352 )
        2. Piekarnik – czy może jednak bezpieczniej model z katalityczną metodą czyszczenia – EOE7C31Z ?
        3. Jeśli chodzi o lodówki Whirlpool WHC18 T332 i Samsung BRB26615FWW to napisał Pan że jednak lepszy Whirlpool, a co konkretnie przemawia za Whirlpoolem?
        4. Zastanawiam się czy jednak nie wziąć lodówki większej (193-194cm), czy w budżecie do 3200 zł którą by Pan wybrał:
        Whirlpool WHC20 T352 czy SAMSUNG BRB30715DWW , a może cos innego?
        5. Czy jest sens dopłacać do wyższego modelu Whirlpool WHC20 T573 P ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarnik nie będzie problemem dla lodówki – ta jest w zabudowie i oddaje ciepło radiatorem z tyłu. Warto iść w lodówki 193 cm – zarówno Samsunga, jak i Whirlpoola są ok. Mi bardziej pasuje układ wnętrza Whirlpoola. Droższy model tej firmy ma po prostu 3, a nie 2 szuflady w chłodziarce- jak dla mnie 2 są wystarczające.

  6. Ewa pisze:

    Witam czy mógł by Pan pomóc w wyborze sprzętu. Interesuje mnie piekarnik bez bajerów góra dół, termoobieg bez pary i takich tam do 2000 tyś czarny i do tego mikrofalówka prosta w obsłudze funkcja popcorn i rozmrażanie najważniejsze też oczywiście czarny kolor . indukcja o której nie mam pojęcia więc na pewno łatwa w obsłudze i z polem łączonym w razie postawienia większego garnka też do 2000tys i okap pod szafkę z filtrem bo nie ma wyciągu , kuchnia otwarta z salonem to 35m2.wiec silny i w miarę cichy.Naczytalam się tyle u pana na stronie i w komentarzach że po prostu nie wiem już co wybrać? Jak by mógł Pan coś doradzić?

  7. Karolina pisze:

    Dzień dobry 🙂
    Z wymienionych poniżej piekarników Whirlpool, który by Pan wybrał?
    W9 OS2 4S1 P
    W7 OS4 4S1 P BL
    W9 OM2 4S1 P BSS
    W7 OM4 4S1 P
    AKZ9 9480 IX

    A może one wszystkie mają lepszego konkurenta na rynku wśród innych marek? Zależy mi przede wszystkim na energooszczędności, pyrolizie i długiej, bezawaryjnej pracy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Kwestia potrzeb, ale z tych brałbym W7 OM4 4S1 P – ma to co trzeba, a jeszcze nie ma zaawansowanych tabletów itp. Z innych marek brałbym dowolny model Gorenje z linii Simplicity i Advanced, niemieckie Electroluxy/AEG (łatwo poznać – mają 70 i 71 litrów pojemności).

      • Karolina pisze:

        A czy ma sens brać pod uwagę modele z Ikea?

        Dodam tylko, że piekarniki Whirlpool wymienione powyżej mam możliwość kupić z 35% rabatem od cen na stronie producenta. Także np W7 OM4 4S1 P , który Pan sugeruje, mogę nabyć za 1400zł.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Ceny na stronie Whirlpoola dobre, więc raczej warto skorzystać. IKEA też ma Whirlpoola, ale nieco starsze modele i droższe Electroluxa (ciekawe są te w macie, zwłaszcza model parowy SteamCrisp).

          • Kasia pisze:

            Polecałby pan piekarnik z Ikea? Który?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Ikea ma piekarniki Whirlpoola i Electroluxa – są całkiem niezłe.
            Z tańszych modele EFTERSMAK i SMAKSAK, a z droższych KULINARISK i FINSMAKARE.

  8. Dorota pisze:

    Dzień dobry. Czy piekarnik Electrolux EOE7C31Z różni się od Electrolux EOE7P31Z jedynie metodą czyszczenia (kataliza zamiast pyrolizy)? Poleca Pan ten model z katalizą?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Poza sposobem czyszczenia różni się też miejscem produkcji – EOE7P to Niemcy, a EOE7C to Włochy – znacząca różnica pod względem jakości wykonania, ale pieką równie dobrze. Kataliza to wspomaganie czyszczenia ręcznego – wypala katalitycznie tłuszcz z powierzchni wkładów, nam do czyszczenia zostaje, sufit, dno i zakamarki.

  9. Kasia pisze:

    Witam,

    Bardzo proszę o poradę w sprawie wyboru piekarnika do zabudowy.

    Moje potrzeby:
    – bardzo intensywne używanie piekarnika (codziennie)
    – pieczenie ciast, ciasteczek, chleba, bułek, dań obiadowych
    – funkcja pary też by się przydała
    – zakres temp. minimalnie do 260st.

    Moje propozycje:

    GORENJE – BPSAX6747A08BG
    WHIRLPOOL – W7 OM4 4S1 P BL
    ELECTROLUX – EOC8P39WX , KOCBP39X

    Chyba, że mógłbym Pan polecić coś lepszego w trochę wyższej cenie.

    Z góry dziękuję za pomoc.

  10. Kasia pisze:

    Witam,

    Dziękuję za odpowiedź.

    Proszę jeszcze o informację jaka jest różnica między EOC8P39WX i KOCBP39WX .

    Czy w zestawie z piekarnikiem jest naczynie do piekarnika parowego Steam Crisp, bo za bardzo z informacji ze strony nie wiadomo.

    Dziękuję za szybką odpowiedź.

    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarniki z K na początku to ich flagowy design – metalowy uchwyt, ta wstawka metalowa nad wyświetlaczem i to główna różnica.

  11. Kasia pisze:

    Dziękuję 🙂

    Proszę jeszcze o informację czy jest duża różnica w modelach
    EOC8P39WX oraz EOC8H31Z (który jest obecnie dostępny w sklepie w mojej miejscowości).

    TAk jak pisałam piekarnik będzie używany intensywnie.

    Drugie pytanie czy naczynie do gotowania parowego Steam Crisp, jest w zestawie czy trzeba go dokupić oddzielnie, bo za bardzo z informacji ze strony nie wiadomo.

    Przepraszam za tyle pytań, ale ciężko gdziekolwiek znależć takiego eksperta jak Pan.

    Dzięki za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba to dobre i podobne modele, ale pierwszy ma pyrolizę, a drugi czyszczenie parowe. Pierwszy to też nowa elektronika EXCite z kolorowym, dotykowym programatorem i zdalnym sterowanie. Drugi to stary programator tekstowy Vision – sprawdzony, nie psuje się, ale nie jest tak szybki w obsłudze jak ekran dotykowy. Oba są moim zdaniem świetne – kwestia potrzeb. Co do naczynia to najlepiej zadzwonić na infolinię i zapytać który je ma – nie raz spotkałem się z błędami na ich stronie pod tym względem.

  12. leszek pisze:

    Witam który piekarnik Gorenie mam wybrać. Chodzi o te nowsze modele 77 litrów elektryczne z pyrolizą od 1900do 2600zł.Proszę o konkretny model bo jest ich parę sztuk i nie mogę się zdecydować. Może mieć wspomaganie parowe ale nie koniecznie. Dziękuje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z linii Advanced obojętnie który się weźmie – wszystkie są dobre, a różnią się obecnością wspomagania parowego BPSA6747A08BG (3 kolory do wyboru), lub jego brakiem BPS6747A06BG (też 3 kolory do wyboru). Mogą też różnić się ilością prowadnic teleskopowych.

  13. Elżbieta pisze:

    Bardzo Pana proszę o opinię na temat piekarnika Electrolux EOF6P76X2 .
    Zależy mi na pirolizie – czy ma Pan wiedzę ile czasu trwa program czyszczenia i jaki jest pobór energii w tym czasie?
    Nie mogę znaleźć informacji czy produkowany jest w Niemczech czy w Italii (??); po 20 letnim użytkowaniu Aristona został już tylko design 🙁
    Z góry bardzo dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Włoszczyzna za 2400 zł – piekarnik z pokrętłami, elektronicznym termostatem i pyrolizą – trochę ostro polecieli z tą ceną – 1800-1900 zł max. Każdy 72 litry to Włochy.

      • Elżbieta pisze:

        Panie Krzysztofie,
        a jeszcze podpytam czy zna Pan naprawdę udane połączenie pary, pirolizy i niemieckiej produkcji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux ma tylko 1 taki model – kosmicznie drogi jak na serię SteamCrisp bez gotowania na parze – KOCAP31WT . W modelach z gotowaniem na parze jak SteamPro i SteamBoost, oraz w innych firmach, nie łączy się tych funkcji, jedynie Szajsung ma 1 taki piekarnik (oczywiście nie jest to produkcja germańska).

          • Elżbieta pisze:

            Panie Krzysztofie jeszcze ostatnie pytanie, na ringu zostały trzy modele Electroluxa:
            1. KOE8P81Z
            2. EOE7P31Z
            3. KOEBP39Z
            Różnią się wyświetlaczem (jestem zwolenniczką prostoty – im więcej bajerów, tym większa szansa na zawieszanie się i awarię, nie potrzebuję tysiąca automatycznych programów – jest w tym masa przesady); trochę kusi w pierwszym odporność prowadnic na pirolizę – nie trzeba odkręcać – ale czy warto dopłacać 1k?
            Jakby Pan ustawił ranking tych modeli?
            Wielkie dzięki za odpowiedź!
            Pozdrawiam 🙂

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak jak Pani pisze, to już tylko kwestia elektroniki i prowadnic. 2 ma prosty programator piktogramowy Omega, 1 programator tekstowy Vision, a 3 to najnowszy, dotykowy programator EXCite. Wszystkie 3 są ok, ostatni daje najwięcej funkcji i jest najbardziej intuicyjny. Prowadnice, których nie trzeba demontować to fajna opcja, choć akurat w Electroluxie są one na wcisk, więc wyjmuje się je łatwo i zakłada równie prosto.

      • Elżbieta pisze:

        🙂

  14. Gundina pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o poradę. Poszukujemy:
    – płytę indukcyjną
    – piekarnik
    – okap kominowy
    Kolor czarny wszystkich sprzętów. Gotowanie częste, z używaniem piekarnika – chcemy się rozkręcić. Czy warto parowy? Mikrofalówkę mamy osobną. Parowar też ale wiadomo do piekarnika można więcej włożyć niż do parowaru.
    Skłaniamy się do zakupu sprzętów Electroluxa, fajnie by było zamknąć się też w budżecie 1500-2000 zł / piekarnik/płytę, a okap ok 500 zł.
    Nie chodzi o bajery, tylko o funkcjonalność i żywotność.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Uważam, że warto iść w parowy, jeśli się często używa piekarnik, ale do 2000 zł nic nie kupi się takowego. Do 2000 zł polecam dotykowe Electroluxy, Gorenje z serii Advanced i Simplicity, niezłe są nowe Beko bPro 500. Indukcja najlepiej Electrolux EIV634 i jej podobne z tej firmy, lub coś od Boscha/Siemensa. Okap dobiera się do powierzchni kuchni wydajnością i zwraca się uwagę na głośność. Za ok. 500 zł polecam MAAN Tytan 60 .

  15. Cyanna pisze:

    Panie Krzysztofie, jaką ma Pan opinię o żywotności sprzętów marki Amica? Moi rodzice mieli pralkę i lodówkę i obydwa padły zaraz po zakończeniu okresu gwarancji, dlatego mam trochę obawy. Z drugiej jednak strony wpadł mi w oko piekarnik i zmywarka, obydwa w bardzo dobrej cenie i teraz trochę biję się z myślami. Bardzo dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmywarki biorą od Midea z Chin i parę modeli od Vestela z Turcji – ci pierwsi robią też wiele sprzętu dla Samsunga, a u nas sprzedają AGD pod marką Toshiba. Vestel podobnie klepie dla wszystkich (Electorlux/AEG – chłodnictwo) i mają kilka własnych marek: Sharp, Finlux, Vestfrost. Obaj producencji to nic super, ale Midea ma jednak nieco lepsze sprzęty od Vestela.
      Piekarniki Amica klepie sama i są niezłe, zmywarki mają nowe modele, nieco lepsze niż te stare.

  16. Iwona pisze:

    Dodam ,ze chciałabym biały piekarnik ale wiem ze na rynku jest ich bardzo mało a jeśli jest takowy i dobry to poproszę o doradzenie który wybrać😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje Simplicity BO76SYW – niedrogi, mający to co trzeba i piękny. Z bardziej wypasionych można celować w serię Advanced, lub Electroluxa dotykowe modele.

  17. abxcd pisze:

    Dzień dobry.

    Szukam piekarnika i w oczy padł mi ładnie prezentujący się piekarnik AMICA ED57525V STUDIO PYRO . Tutaj link https://www….tudio-pyro.

    Czy warto zainteresować się w ogóle firmą AMICA? Widzę, że w komentarzach są polecane w cenie 2000-2500 zł piekarniki Electroluxa, Gorenje etc a AMICI nie widać. Czyżby ta firma nie była warta uwagi? Jeżeli 2200 zł za ten piekarnik to za drogo to, co z alternatywą tj? Amica ED57527B X-TYPE PYRO za 1600 zł? Tutaj link https://www….-type-pyro

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To ten sam model co nasz z zestawienia TOP, ale pod linię studio, więc ma 5 lat gwarancji i ciemną szybę – ogólnie to dobry model.

      • abxcd pisze:

        Dziękuję za odp.

        Zastanawiam się jeszcze nad tym czyszczeniem PYRO. A mianowicie, jak meble wytrzymują temperaturę rzędu 500 stopni C podczas tego czyszczenia? Czy może te piekarniki mają jakąś lepszą izolację, żeby ciepło nie oddziaływało zbyt mocno na otoczenie (meble)? Jak to jest rozwiązane?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarniki są wentylowane, więc na meble nie idzie większa temp niż 100 stopni w trakcie takiego procesu, który trwa 1-2 h i używa się go nie częściej niż raz w miesiącu.

  18. Teresa pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztowie który z poniższych piekarników jest najbardziej godny uwagi? Mógłby je Pan uszeregować od najlepszego do najsłabszego?
    1. Electrolux – EOC6H71X SteamCrisp
    2. Electrolux KOCDH71X
    3. Gorenje BPSAX6747A08BG
    4. Electrolux KOECC31X – ten jest dostępny tylko w sklepach internetowych. Ma jakiś odpowiednik w sklepach stacjonarnych?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsze 3 to modele wspomagane parowo – Electroluxy mają generator pary, a Gorenje nie ma. Ostatni model nie jest parowy. Electroluxy z pojemnością 72 litry to produkcja włoska, a 70-71 niemiecka – dużo lepsze. Wszystkie wymienione są ok, najlepiej wykonane są 4 i 3.

  19. Piotr pisze:

    Majac wybor miedzy Electrolux 900 series 4-1 i Samsung HR675GBS1S (funkcja pary plus piroliza) ktory by Pan wybral?
    Pozdrawiam
    Piotr

  20. Daniel pisze:

    Panie Krzysztofie
    jaką płytę indukcją Elektroluxa Pan poleca, wstępnie wybraliśmy EIV634 lecz padł pomysł na szerszą między 70-80 cm. Proszę o podowiedz o jakimś pewniku typu EIV634 .

  21. leszek pisze:

    Witam Electrolux KOECC31X (produkcja Niemcy chyba że się mylę) czy Gorenje BPSAX6747A08BG no właśnie gdzie jest produkowany.I czy elektrolux ma płyty katalityczne tylko a tylnej ściance czy też po bokach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje samo klepie swoje piekarniki, więc produkcja na Bałkanach. KOE jest niemiecki – świadczy o tym pojemność. Oba są świetne, Gorenje ma wspomaganie pieczenia parą (bez generatora), oba mają prostą elektronikę i są estetycznie wykonane. Kataliza w Electroluxie jest po bokach, z tyłu i na suficie.

  22. Teabox pisze:

    Mam pytanie o piekarnik do zabudowy ogólnie i model EOE7P31Z . Bardzo chciałem model z Pyrolizą, ale piekarnik w zabudowie w słupku będę miał zaraz obok lodówki w zabudowie Samsung. Czy będzie to bezpieczne? Czytałem różne opinie, lepiej tego unikać, ale z drugiej strony zabudowa dwie płyty meblowe. Co Pan sądzi? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Będzie ok. lodówka oddaje ciepło tyłem, ma radiator, więc rzadkie włączanie pyrolizy na 2h nic jej nie zrobi. Zawsze można dodać izolację między urządzeniami…

  23. kika pisze:

    Czy zwracać uwagę na informację chłodzenie ibudowy w piekarnikach? Niektóre mają inne nie. W sklepie twierdzą że wszystkie piekarniki mają chłodzenie obudowy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zgadza się, każdy współczesny piekarnik do zabudowy musi mieć jakąś formę chłodzenia obudowy – problemem są tylko te najtańsze po 500-800 zł. Wraz z ceną mogą mieć też chłodzony front, więcej szyb wewnętrznych.

      • Kika pisze:

        Czyli nie przejmować się jeśli producent nie zaznacza tego w opisie bo i tak musi być chłodzenie obudowy? Np samsung BQ1VD6T131 ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak, ten model ma chłodzenie obudowy – między panelem programatora, a komorą znajduje się wentylator… Do tego każdy piekarnik ma porządną izolację wokół komory piekarnika.

  24. Teabox pisze:

    Wielkie dzięki za pomoc. Przekonałem się do piekarnika Gorenje, ponieważ wygląda że ma bardzo dobry stosunek cena/jakość, a szukam fajnego z Pyrolizą.

    Mam pytanie o funkcje pary w dwóch piekarnikach Gorenje:
    BPSA6747A08BG
    BPS6747A06BG

    Ten pierwszy jest tańszy o 500 zł i ma chyba jeden program parowy ExtraSteam, drugi z kolei ma funkcję SteamAssist. Czym w praktyce różnią się te dwie opcje i czy warto dopłacić 500 zł? Oba piekarniki wyglądają na papierze super, ale nie wiem jakie są różnice w praktyce.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W tańszym wodę wylewa się na dno, a w droższym do wylewki obok programatora. Woda potem trafia na taką płytkę pod grillem i jest podgrzewana generując pracę. Oba rozwiązania są dość podobne i pozbawione generatora pary, ale w droższym mamy więcej programów z parą. Różnią się też ilością prowadnic teleskopowych.

      • Teabox pisze:

        W każdym piekarniku mi czegoś brakuje, nie mogę znaleźć ideału.

        Panie Krzysztofie jakie ma Pan opinie o piekarnikach Amica? Staram się omijać sprzęt Amica, dużo złego słyszałem, ale widzę że Pan tutaj kilka modeli poleca. Czy je na prawdę można zestawiać obok firm Electrolux, Beko itp? Cena za lepszą Amice to też około 2000 dlatego nie chcę kupić bubla. Wybieram pomiędzy Amica i Gorenje z Pyroliza.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Gorenje ma sprawniejszą elektronikę w serii Advanced, Amica za to najlepszy delikatny domyk, praktycznie największą komorę i świetne, przepinane prowadnice między 3 poziomami. Z Amici na dzień dzisiejszy celowałbym w nowy programator świecący na biało – modele ED9 – jest znacząco lepszy od pozostałych w tej firmie. Co do porównania do Beko to ta sama półka jakościowa, Electrolux ma gorzej wykonane piekarniki włoskiej produkcji i lepiej niemieckiej, ale w obu stosują sprawdzoną elektronikę (Omega, Vision) i nowe dotykowe programatory EXCite.

          • Teabox pisze:

            Dziękuję, jeszcze jedno pytanie. W piekarnikach z czyszczeniem katalitycznym trochę odstrasza mnie to, że np. Za 3 lata niedostępne będą już wkłady do wymiany. Czy to uzasadniona obawa? Jak wygląda zakup takich wkładów? W internecie bardzo mało można wyszukać o tym.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Prędzej zdechnie elektronika, niż wkłady będą do wymiany – to miało znaczenie gdy sprzęty działały 12-20 lat, a nie jak dzisiaj kilka lat (piekarniki max. 8-10). Oczywiście wszystko zależy też od częstotliwości użytkowania, ale w wielu firmach wkłady są takie same od lat i będą jeszcze wiele kolejnych (Bosch/Siemens, Electrolux/AEG, Amica).

          • Teabox pisze:

            Czyli jak dobrze rozumiem to wkładów się nie wymienia? Czy po prostu są bez problemu do kupienia?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wkłady mogą się zużyć, ale to trzeba bardzo intensywnie używać piekarnik, lub mieć szczęście do jego długowieczności, a wkłady można kupić bezproblemu.

  25. Ireneusz pisze:

    Bardzo bym prosil o doradzenie w wyborze piekarnika i plyty indukcyjnej.
    W sklepie AGD polecano mi nastepujace, malo popularne modele.Wydaja sie dla mnie interesujace, ale nie wiem co z ich jakoscia oraz serwisem. Czy warto w nie zainwestowac?
    1. Piekarnik Hisense – https://www….bsa66334pg
    2. Plyta Hisense – https://www….se-i6456cb
    3. Plyta indukcyjna SHARP https://www….cs00.bhtml
    Czy warto zawracac sobie glowe tymi modelami, czy lepiej skupic sie na bardzie popularnych markach, ale jakich modelach?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik jest spoko – to produkt Gorenje, tylko z innym kolorem podświetlenia (Hisense wykupił Gorenje w 2019 roku). Sharp to turecki bubel – produkuje to Vestel, więc lepiej sobie darować. Płyta Hisense to też Gorenje, dużo lepsza niż Sharp, ale nie jest poziom najlepszych: Bosch/Siemens, Electrolux/AEG. Gorenje ma ogólnie świetne piekarniki, indukcje polecam Electroluxa EIV634 i jej podobne, lub jak ktoś woli pojedynczy sterownik to Boscha/Siemense.

  26. Katarzyna pisze:

    Witam,
    Proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Mam dylemat między dwoma – Samsung NV75A6679RK EO Dual Cook Flex a Elektrolux KOEBP39WZ .Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jedyna cecha wspólna tych urządzeń to cena, a tak są nieporównywalne. Samsung to piekarnik z dzieloną komorą i tragicznymi, łamanymi drzwiami – częste awarie zamka, trudny dostęp do szyb wewnętrznych (w celu umycia), brak delikatnego domyku. Piecze dobrze, ale to taki bardziej sprzęt marketingowy (jak większość urządzeń Samsunga). Electrolux za to jest piekarnikiem niemieckiej produkcji z termosondą, świetną elektroniką, pyrolizą – porządny sprzęt do normalnych wypieków z masą programów i opcji. Ma też zdalne sterowanie, ale apka działa średnio (lub wcale, o czym świadczą opinie) – w Samsungu dużo lepiej. Osobiście brałbym Electroluxa.

      • Katarzyna pisze:

        Dziękuje za odpowiedź. Panie Krzysztofie a czy poleciłby Pan inny model Electroluxa w podobnej cenie +/-, który ma podobny design a który według Pana jest lepszy niż model ten na którym się skupiłam ( KOEBP39WZ )? Z góry dziękuje.

  27. Beata pisze:

    Dzien dobry,
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze piekarnika pod zabudowę najlepiej z pyroliza. Posiłki przygotowywuje głównie w piekarniku wiec zalezy mi na czymś konkretnym. Mialam dualcook-nigdy więcej. Super gdyby do zestawu pasowała mikrofala również pod zabudowe(nie zależy mi na super drogiej, ma tylko podgrzewać na szybko posilki). I teraz pytanie: czy piekarnik z opcją pyrolizy przy częstym pieczeniu moze być przy lodówce? Dzielić sprzet bedzie płyta18mm.
    Dziekuje z góry za jakiekolwiek wskazówki.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik z pyro może być przy lodówce, pyrolizy używa się tylko raz na jakiś czas – nie wypala się piekarnika kilka razy w tygodniu, a raz w miesiącu max. Nie jest to problemem jeśli obok będzie stała lodówka do zabudowy. Co do modeli to wybór zestawów jest spory. Mikro ma być otwierane do boku, czy do dołu? Jaki kolor piekarnika?

  28. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie,

    po pierwsze dziekuje za dzielenie sie wiedza, lodowka, ktora Pan doradzil, dziala bez zarzutu. Obecnie musimy kupic nowy piekarnik do mieszkania i myslelismy o Amice ponizej 1000 PLN. Widzialem, ze Pan pisal o tym, ze je skladaja w Polsce. Co Pan mysli o trwalosci ponizszych modeli? Nie zalezy mi na liczbie funkcji, tylko na tym by piekarnik sie mnie psul:

    EB65212 FINE
    EB7541DB FINE
    EB6521 FUSION

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EB65 nie mają termoobiegu (grzałki pierścieniowej na wentylatorze), więc jak już to EB75, lub EB85 – ogólnie w tej półce cenowej to dobre piekarniki, choć z małą komorą 65 litrów.

  29. Mena pisze:

    Dzień dobry,
    Mogłabym prosić o pomoc w wyborze piekarnika. Myślałam o marce amica lub haier ale nie wykluczam też innych. Cena do ok 2500 zł. Zależy mi aby był trwały i dobrze piekł (ciasta, mięso ale też mile widziana opcja pizzy). Z góry dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli Amica za ok. 2500 zł to najlepiej nowe modele ED9 – mają świetną elektronikę i dobre wyposażenie. Za Haierem w piekarnikach nie przepadam – drogie, zawiła elektronika.

      • Mena pisze:

        ziękuję za opinię. Chciałabym podpytać jeszcze o markę HISENSE ( BSA66334PG ) lub samsunga np dual Cook. Ewentualnie może Pan mógłby mi doradzić jakiś dobry model do max 2500zl (marka obojetna)

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Hisense to Gorenje – bardzo dobre piekarniki, Samsung Dual Cook nastawione są na to dzielenie komór, więc mają braki w innym wyposażeniu.

  30. Waldek pisze:

    Dzień, dobry,
    Co sądzi Pan o modelu piekarnika Samsung NV7B5745PAS i w ogóle o marce Samsung jako producenta piekarników.
    Czy ten dual cooking rzeczywiście działa, czy potrawa pieczona na górze będzie dopieczona od spodu? (czytałem opinie ,że w starszych modelach Samsunga piekarnik nie dopiekał)Wiem, że to nowy model i właściwie nie ma opinii na jego temat zwłaszcza jeśli chodzi o jego awaryjność
    A może jakiś inny model ze wspomaganiem pary

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nowy piekarnik z serii Bespoke, ma niezłą elektronikę i wyposażenie, choć sam nie jestem fanem Flexa – łamanych drzwi, które mają bardzo awaryjny zamek i utrudnione czyszczenie szyb. Z dopiekarniem nie ma większych problemów, choć równomierność pieczenia jest gorsza niż w normalnych modelach konkurencji – mamy bardzo szeroką, a niską komorę, więc termoobieg ma małą średnicę wentylatora. Są to niuanse których normalny użytkownik nie zauważy, różnicę widać dopiero gdy porówna się ten sam wypiek z 2 różnych piekarników – przykładowo jednymi z najbardziej równomiernie piekących piekarników na rynku są Amici 77 litrów i Beko z serii bPro 500, jak i 300. Za 3k zł spokojnie kupi się dobry piekarnik wspomagany parowo z Electroluxa SteamCrisp.

  31. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie, co Pan myśli o takim zestawie:

    Piekarnik – Whirlpool W7OS44S1PBL
    Nad piekarnikiem indukcja – WL S6960 BF
    Zmywarka – WIO 3O540 PELG
    Okap – Falmec Built-In 50 Max Evo
    Lodówka – LG GBB72MCDGN

    Coś do zmiany?

  32. Piotr pisze:

    Który z piekarników parowych poleciałby Pan : EOD6C71Z ( parą plus duży zakres.temperatur) lub OOS1080NZ z zaawansowanymi programami z użyciem pary ale temp kończąca się na 230?

    Czy jest sens dopłacać potężna kasę do Miele?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie modele z generatorem pary i gotowaniem na parze kończą się na 230 stopniach (wyjątkiem jest Samsung 250 stopni i Amica 280 stopni). oos1080nz To seria SteamPro, czyli najlepsze piekarniki parowe na rynku, wraz z odpowiednikami AEG i konkurencyjnymi Gorenje (które prawie zniknęły z rynku). Do Miele nie warto dopłacać w kategorii piekarników parowych.

  33. Cortez pisze:

    Proszę o pomoc. Czytając komentarze wytypowałem 2 piekarniki amiki z lini x i q. Wizualnie bardziej podchodzą q ale poleca Pan serie 9 a ta z lini x. Modele to ED97638BA+ X-TYPE STEAM tańszy o 200zl od. ED57638BA+ Q-Type WiFi . Myślałem o gorenje ale brak ich w rtvagd tam teraz bez VAT. Ew może coś pan poleci w czarnej barwie do 1600. Solidne dobrze grzejące z dołu urządzenie bez wodotrysków, do pieczenia raz na tydzień. Dziekuje

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica ED97638BA+ X-TYPE STEAM z 1400 zł to świetna opcja – ma lepszą elektronikę od ED57, ale też inny design – kwestia indywidualna co się bardziej komu podoba 😉

      • cortez pisze:

        poradzi sibie dolna grzalka, wg spec w „9” ma moc 700w w „5” 1100w, ? chce miec pewnosc ze nie bedzie tak jak z dotychczasowym piecu w ktorym samo dolne grzanie to max 150 stopni

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Moc 700 W wynika z funkcji SoftSteam – każdy model z tą opcją ma dodatkowo 300W przeznaczonych na grzałkę do podgrzewania wody w niecce na dnie, zamiast grzałki zwykłej 1100 W. Realnie efekt jest taki sam, dlatego oba mają 3,6 kW mocy przyłączeniowej.

  34. Rafał pisze:

    Panie Krzysztofie co pan myśli o Samsung NV75A6679RK ?
    Żona uparła się na Dual Cook oraz pyrolizę…

  35. leszek pisze:

    Witam a co pan sądzi o piekarnikach elektrycznych AMICA do 2600 zł podobają mi się wizualnie czy się nie bawić i brać w tej cenie GORENIE lub ELEKTROLUX.Dziękuje.

  36. Justyna pisze:

    Witam serdecznie 😊 szukam dobrego piekarnika Bosch, Samsung, Siemens wraz z płytą i tutaj pytanie czy zwykła czy indukcja lepsza. Z góry dziękuję za pomoc 😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ceramicznych już prawie nie ma na rynku, każdy kupuje indukcje – wygodniejsza, szybciej gotuje, nie nagrzewa tak szkła, łatwiej się czyści, bo nic się nie przypala jak wykipi. Indukcje najlepsze to Electrolux/AEg i Bosch/Siemens – Samsung to nie ta liga… Co ma mieć piekarnik?

  37. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie, co Pan myśli o piekarniku HiSense BSA65334PG ? Jest dostępny w ME za 1999 zł, posiada dwie drabinki teleskopowe, poczwórną szybę, pyrolizę, płynny cichy domyk, nagrzew z tego co czytam w instrukcji 40-300 stopni. Produkcja Słoweńska – Gorenje. Nie jestem tylko pewien czy ma termosondę bo instrukcja o niej wspomina ale brak jej w opisie.

    Wydaje się bardzo ciekawą alternatywą dla Electrolux EOE7P31Z , bo funkcjonalnośc i wykonanie podobne a cena 20% niższa.

  38. Janusz pisze:

    Witam serdecznie, bardzo Pana proszę o fachową pomoc w wyborze sprzętu AGD. To co do tej pory wybrałem to: OKAP: Globalo Laizeno 60.2 Black ; LODÓWKA: LG GBB72MCEGN ; PŁYTA INDUKCYJNA: Electrolux EIT61443B ; PRALKA: Electrolux EW6FN448BP (lub Samsung WW90T534DAE – tylko jaką suszarkę przy głębokości 55cm potem dokupić żeby postawić na górze); PIEKARNIK: Electrolux EOD5C71Z ; ZMYWARKA: Electrolux EEQ47210L . Czy zmieniłby Pan coś w tym zestawie (na podobne cenowo). Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i fachowe doradztwo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Okap, lodówka, indukcja są spoko. Pralka Electroluxa słaba jakościowo (funkcjonalnie super), Samsung lepszy, choć tu dużo funkcji jest w smartfonie. Piekarnik prosty, typowa włoszczyzna z dość niską jakością wykonania, ale funkcjonalnie ok. W tej cenie można kupić wiele lepszych piekarników. Zmywarka jeśli ma mieć tradycyjny koszyk to Electrolux może być, choć i tak zmieniłbym na Whirlpoola.

      • Janusz pisze:

        Panie Krzysztofie, serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozwoli Pan, że będę prosił w dalszym ciągu o radę. Został w takim razie wybór pralki, piekarnika i zmywarki. Pralka: czy może być coś z LG, np: F2WV5S7S0E ? Jaki model piekarnika który byłby czarny, dobry jakościowo i np „udawałby parowy” (chociaż nie jest to warunek konieczny) Pan proponuje? I jaki model zmywarki Whirlpoola miał Pan na myśli. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszelkie informacje.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Pralka bdb. Piekarnik wspomagany parowo to dość szerokie pojęcie:
          1. Zaczynamy od takich, które mają opcję wylewania wody na dno komory piekarnika – ceny 1000-2000 zł. Electrolux SteamBake, Amica Soft Steam, podstawowe Beko, Samsungi, itp.
          2. Potem są modele z pojemnikiem na wodę, ale nadal bez generatora pary – same wylewają sobie wodę na dno, lub na blaszkę pod grzałką grilla – 1500-2500 zł. Tańsze Beko bPro 300 i 500, Gorenje Advanced.
          3. Modele z generatorem pary i wlewką na wodę – wtłaczają parę przez specjalną dyszę do komory piekarnika, ale jeszcze nie pozwalają na gotowanie parowe. Od 2200 zł do 4000 zł. Electrolux SteamCrisp, droższe Beko bPro 500, piekarniki parowe Whirlpoola i Samsunga.
          Najpierw trzeba zdecydować w co Pan celuje (co będzie potrzebować, żeby nie płacić za coś co będzie nieużywane).
          Zmywarki Whirlpoola to serie WIO i WIP.

  39. DarkArk pisze:

    Czy Gorenje z linii Simplicity i Advanced mają jakieś typowe oznaczenia na początku np BPS… BPSA… czy podobne?
    Czy można jakoś łatwo po symbolu sprawdzić z której to linii?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      BO76SYB , lub BO76SYW – to dwa modele Simplicity, a Advanced nie ma jakiegoś konkretnego oznaczenia – poznać można po elektronice z środkowym pokrętłem i pomarańczowymi (żółtymi?) wstawkami.

      • DarkArk pisze:

        Widzę, że Advanced były jako BO74… BOP647… BPS747 i BPS6747… Rzuca mi się wszędzie 47 🙂

        Czy warto jeszcze wchodzić w starsze wersje Gorenje Advanced z dwoma pokrętłami, bo są w dobrych cenach:

        BPS747A32BG – cena ok. 1400zł
        BPS747A32XG

        BOP747A23XG

        albo:

        HISENSE BSA66334AX 77L ok 1900zł

        czy jednak w GORENJE BSA6747A04BG 2099 promocja?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To były niezłe piekarniki, ale wrzucili je do tej linii na gapę – nowe dużo lepsze. Hisense to już odpowiednik nowych Advanced, brałbym jego, lub ostatnie Gorenje.

          • DarkArk pisze:

            To sobie te starsze Advanced odpuszczę

            Te dwa ostatnie Hisense i Gorenje wydają się być praktycznie identyczne modele tylko nazwy zmienone.

  40. Eugene pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Zależy mi na czymś dobrej jakości i trwałym. Znalazłam piekarnik GORENJE BSA6747A04BG , AEG BCE542350M lub HISENSE BSA66334PG ale też na Whirlpool W6OS44S1HBL . ewentualnie inna sugestia w bdg 2000- 2500 zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      AEG to zwykły piekarnik nic nie mający z paskudnym programatorem (plastikowe przyciski, tragiczne pokrętła), Hisense i Gorenje to jeden pies, oba mają wspomaganie pieczenia parą bez generatora. Whirlpool już generator pary ma, więcej opcji parowych, jak i samych programów. Podsumowując jeśli coś fajnego, ale prostego to Gorenje (lub Hisense jeśli bardziej się podoba), a jak coś z większą ilością programów to Whirlpool.

  41. leszek pisze:

    Witam chodzi o piekarnik Gorenje BPSA6747A08WG BIAŁY żona się uparła do tego koloru ja chcę CZARNY uważam że biały może z czasem żółknąć kto ma rację.

  42. DarkArk pisze:

    Przerabiam Gorenje, ale z po dyskusjach z żoną może jednak parowy.

    Co wybrać, oba nowe, gdy podobna cena?

    Trochę starszy model SteamPro Electrolux EOB9851ZOZ
    czy SteamBoost Electrolux EOB8S31X

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A ten stary to jest gdzieś jeszcze do kupienia? To był bdb piekarnik.

      • DarkArk pisze:

        Tak, mam szansę kupić nowy z showroomu od pracownika Electroluxa. To model z 2016/2017. Dostanę nawet 24 miesięcy gwarancji. Ale nie wiem czy te nowsze SteamBoost nie są na poziomie poprzednich SteamPro.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To zależy jak na to spojrzeć – stare SteamPro mają wyjmowany zbiornik (tak jak nowe), a SteamBoost nadal wlewkę. Różnica jest spora w elektronice, ilości funkcji i Steamify

          • DarkArk pisze:

            Skończyło się na tym, że zamówiłem ELECTROLUX EOB8S39WX za 2699zł, wersja nieużywana powystawowa z 24 miesięczną gwarancją.

          • DarkArk pisze:

            Za starszym SteamPro mogłaby przemawiać jakość wykonania. Elektronika w nowszych nie ma porównania do starszych. Dlatego się waham cały czas.

  43. Adam pisze:

    Czy Pana zdaniem warto dołożyć 500 zł do KOEBP39WZ względem EOE7P31Z (2999 vs 2490)?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dopłaca Pan do funkcji smart (WiFi) i bardziej rozbudowanej elektroniki dotykowej EXCite z masą funkcji. EOE7 korzysta ze starego programatora piktogramowego Omega – sprawdzony i nie psuje się, ale opcji ma znacząco mniej.

  44. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o ocenę:
    Piekarnik Whirlpool W7 OS4 4S1 P BL ;
    Piekarnik Whirlpool W9 OS2 4S1 P ;
    Piekarnik Whirlpool W6 OS4 4S1 P W Collection;
    Piekarnik Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
    lub analogicznie z innych marketów

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są różne serie piekarników wspomaganych parowo – W6 to podstawa, W7 ma już w pełni metalowy uchwyt i brak chromu na końcach, a W9 to inny sterownik, zamiast tekstowego jest 3,5 calowy tablecik i WiFi do sterowania zdalnego.

  45. leszek pisze:

    Witam czy według pana jest sens dołożyć kasy i brać piekarnik z klasą A++ czy wystarczy A+ .Czy pyroliza przy obecnych cenach energii jest opłacalna czy nie lepsze są panele katalitczne które czyszczą w czasie pieczenia. Jeszcze jedno czy ELEKTROUX z Włoch jest dużo gorszy od tego z Niemiec. Z katalizą są prawie wszystkie Włochy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma żadnego sensu, piekarniki i tak mają realnie klasę A w większości trybów pieczenia. Zużycie prądu przez pyrolizę to ok. 2,5 zł (za chwilę 3 zł) na cykl, a stosuje się ją raz na miesiąc, raczej nie częściej. Włoskie są po prostu bardziej tandetnie wykonane, ale pieką dobrze.

  46. Grzegorz pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie chciałbym prosić o informację co Pan uważa o takim zestawie:

    okap Kernau KBH 07603 X
    lodówka Whirpool W7X 83T KS 2
    zmywarka Whirpool WIO 3T141 PES
    indukcja Whirpool WL B1160 BF
    piekarnik Whirpool AKP 471/NB/01

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta prosta i tania – jak ma być za 1300 zł to nic lepszego się nie znajdzie – lepsze to min. 1500 zł Electrolux i Bosch. Zmywarka dobra, piekarnik najprostszy z najprostszych, stary typ i raczej dopłaciłbym te 100-200 zł do czegoś lepszego, choćby z tej samej firmy. Okap też podstawowy do małej kuchni. Lodówka to nowość, ma niską głośność, dobrą klasę, takie sobie pojemności jak na wymiar urządzenia, praktyczne wnętrze, ale opinii brak, bo jak wspomniałem… to nowość. Nawet nie widziałem jej jeszcze w sklepach.

  47. Asia pisze:

    Dzień dobry, Panie Grzegorzu co Pan sądzi o piekarniku Samsung NV73J9770RS/EO , a może Pan doradzi coś lepszego?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To stary i całkiem dobry model z dotykowym programatorem, wspomaganiem parowym, pyrolizą i termosondą – odpowiednik wysokich modeli Electroluxa i AEG z serii SteamCrisp.

  48. Kuba pisze:

    A co ogólnie myśli Pan o piekarnikach Beko?
    Podobno ich jakość siadła ostatnimi laty.
    Chciałbym kupić BBIS17300BPSE w cenie ok. 2100, ale może znajdzie Pan lepszy odpowiednik?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie wiem skąd takie wieści Pan ma, jest wręcz odwrotnie – stare modele były średnie, a nowe z serii bPro 300 i 500 są naprawdę fajnie zrobione, dlatego sam je polecam w niższej półce cenowej. Wskazany model jest także ok. Nie jest to oczywiście niemieckich piekarników Electroluxa, AEG, Boscha, Siemensa (dużo droższe), ale podobna jakość do słoweńskich Gorenje (też polecam), czy Whirlpoola.

  49. Sylwia pisze:

    Dzień dobry
    Bardzo proszę o wyjaśnienie symboli modeli w piekarnikach Whirpool.
    AKZ96230 NB
    AKZ9 6240 NB
    OAKZ9 7921 CS NB
    Rozbieżnośc cenowa to nawet kilkaset zł a wg specyfikacji mają to same funkcje.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

  50. Iwka pisze:

    Witam.Zaufam Panu☺️proszę o doradzenie w zakupie :płyty indukcyjnej,piekarnika,okapu,zmywarki do zabudowy i mikrofali do zabudowy😉

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Proszę to dokładniej rozpisać punkt po punkcie, podając kolory, wymagania, szerokości, funkcje, które chce Pani mieć – na tak zadane pytanie mogę polecić wszystko i nic 😉

      • Iwka pisze:

        Zapomniałam dodać,iż piekarnik parowy z dobrą mocą,dobrym czyszczeniem poprostu dobry piekarnik .Okap z dobra mocą rowniez .Co do funkcji płyt to się nie znam dlatego proszę Pana o doradzenie a zmywarka oszczędna ,dobrze zmywająca może mieć jakieś dodatkowe bajery jak oświetlenie podłogowe itp

      • Iwka pisze:

        Witam ponownie☺️1)Piekarnik do zabudowy biały standardowy2)Płyta indukcyjna biała rozmiar bez znaczenia aby była dobra☺️3)okap biały i złoty oprócz tych rur gdyż mi się nie podobają ,4)zmywarka do zabudowy 60,5)mikrofala biała do zabudowy ☺️Dziekuje

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          1. Biały i parowy to niestety słaby wybór – wspomagane parowo (bez generatora) są Gorenje BPSA6747A08WG i BSA6737ORAW – oba świetne. Następnie wspomagany parowo Electrolux EOC6P77V , ale już z generatorem pary i na końcu już niemiecki Electrolux EOB7S31V z generatorem pary, gotowaniem na parze.
          2. Płyta indukcyjna biała – najlepiej celować w Electroluxa.
          3. Jaki typ okapu – meblowy (wsad lub teleskopowy), na ścienny (skośny, t-line, domek, retro itp)?
          4. Jeśli w okolicy 2000 zł to Whirlpool serie WIO i WIP, a jak budżet nieco lepszy to niemieckie modele Boscha/Siemensa w okolicy 3000 zł.
          5. Mikrofalę wybrać do zestawu po wybraniu piekarnika.


reklamaml