REKLAMA TOP.agd
środa, 13 czerwca 2018, Szymon Marcjanek

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

2. Beko BVR35500XMS
BEKO BVR35500XMS

0 odpowiedzi na “2. Beko BVR35500XMS”

  1. Lika pisze:

    Dzień dobry,

    Bardzo proszę o Pana opinię, ponieważ jestem w dużych rozterkach co do płyty i piekarnika.
    Wybrałam piekarnik ELECTROLUX EOE7P31Z – czy móglby Pan powiedzieć czy to dobry wybór? Czy lepiej wybrać nowszy parowy piekarnik? Czy cena jest adekwatna do jakosci? Mam wrażenie że większość opinii na stronach jest fake. Zastnawiłam się też nad Hisense BSA66346PBG ; gorenje BOS6737SYB
    albo
    BOSCH HBG7242B1 . Który jest lepszym wyborem?

    Co do płytki, wybieram pomiędzy Electrolux Slim-fit CIV634 ; Gorenje IS645BG ; whirpool wf s7560; osch Serie 6 PIX631HC1E – bardziej myślę o tym Elektroluxie. Która jest lepsza? Zależy mi na trwałości sprzętu oraz dobrym przygotowywaniu potraw, bo dużo gotuje i ningdy nie miałam styczności z elektronicznym sprzętem do tej pory.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Electroluxa to stary i sprawdzony piekarnik produkcji niemieckiej, ma pyrolizę, programator piktogramowy i termosondę. Hisense to model też z prostą elektroniką, ale z prostym wspomaganiem parowym bez generatora. Gorenje to prosty piekarnik bez bajerów z najładniejszym designem (moim zdaniem). Bosch dużo droższy, z bajerami, fajnymi opcjami, świetną termosondą i teraz gratis dają do niego prowadnice, bo bazowo Niemcy nawet tego elementu nie dają do tak drogich modeli…
      Indukcja najlepsza Boscha – nieźle namieszali tymi nowymi modelami.

  2. AnnKab pisze:

    Czy mogę prosić o podpowiedź, bo nie mogę znaleźć w Internecie danej informacji.

    Czy podawana w artykule płyta gazowa Beko HIYG64225SBOP bPro500 to matowe szkło, ponieważ tak wygląda to na zdjęciach?

    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

  3. Jacek pisze:

    Dobry wieczór, po wielu latach i udanych zakupach postanowiłem ponownie zwrócić się o pomoc do Pana Krzysztofa. Tym razem urządzam kuchnie dla 4 studentek. Zależy mi na doborze solidnego sprzętu AGD do zabudowy w rozsądnym budżecie bez zbędnych funkcjonalności: płyta gazowa, piekarnik elektryczny, mikrowela oraz zmywarka. Proszę o
    rekomendacje.

  4. JanzPolski pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o podpowiedź w sprawie piekarnika powiedzmy do kwoty ok 2500 zł Oczywiście, jeśli z jakiś względów będzie trochę droższy, ale lepszy to jestem w stanie dołożyć, ale z innej strony widzę też modele za 1700zł, które wydają się dobre, a może nie ma sensu przepłacać.
    Parametry które potrzebuję to: szybkie nagrzanie, nie musi mieć funkcji pieczenia parowego, bo w tych pieniądzach to chyba nic sensownego nie będzie (ale moze się mylę). Dodatkowy atut to możliwość pieczenia chleba.
    Oglądam takie modele jak: Bosch HBG635BB1 – cena obecnie ok 2300, Amica ED975398BA + ok 1900zł, Whirlpool W6 OM4 4S1 P BSS – ok 1900zł, BBIS13400XMSE bPro500- ok 2000, HISENSE BSA65334ABDG – ok 2000, a może coś innego Pan poleci?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Mocno różne piekarniki.
      Bosch to najtańszy model najwyższej serii tego producenta, nie ma nawet prowadnic teleskopowych, ale za to zakres temp. 30-300, elektronika jest prosta, choć pierścień sterujący wymaga smarowania.
      Amica to piekarnik z prostą elektroniką, dużą komorą z 2 prowadnicami, zakresem temp. 30-280 i pyrolizą.
      Whirlpool z najbardziej rozbudowaną elektroniką tekstową w programy automatyczne i bajery, do tego całkiem ładny, temp. 40-280 stopni, 1 poziomem prowadnic i wąskimi blachami.
      Beko to jedyny model z tych 5 z generatorem pary służącym do wspomagania pieczenia parą, całkiem fajny model z prostą elektroniką, temp. 40-280 i 1 poziomem prowadnic.
      Hisense za to jest najładniejszym piekarnikiem z wymienionych, z super prostą i intuicyjną elektroniką, temp. 40-300 stopni, 2 prowadnicami i podobnie jak w Amice – największą komorą pieczenia.
      Osobiście wybrałbym Hisense, ale jesli zależy Panu na generatorze pary, to Beko nie będzie złym wyborem.

  5. Monika pisze:

    Dzień dobry, stoję przed koniecznością wymiany płyty i piekarnika. Postanowiłam przejść na indukcję. Płyta i piekarnik będą w jednym miejscu. Jeżeli chodzi o indukcję – nie mam wielkich wymagań, bardziej zależy mi na trwałości (o ile przy indukcji można o tym mówić). Więcej wymogów mam odnośnie piekarnika – zależy mi na łatwym czyszczeniu i wspomaganiu parą i prowadnicach. Nastawiałam się pierwotnie na zestaw Electrolux 800 EOB7S31Z + Electrolux Slim-fit SenseBoil EIS62441 , ale teraz zaczęłam się zastanawiać nad Boschem w podobnej cenie bądź innej firmy – trochę wystraszyło mnie, co gdzieś Pan napisał o wadliwości Elektroluksa. Co by Pan polecił w tej sytuacji (budżet max 5200).
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Indukcja jest świetna, to po prostu 400 zł tańszy model EIV634 z dodanym czujnikiem gotowania.
      Piekarnik też jest sprawdzony – to podstawowy model serii SteamBoost ze starą elektroniką piktogramową Omega.
      Ogólnie świetny zestaw.

  6. Jacek pisze:

    Wielokrotnie pan tu pisze o „starej” elektronice a jest coś z „nową” elektroniką tak do kwoty ok 2500 (może być wiecej jak potrzeba)? W domyśle ta nowa czy ma jakieś przewagi nad tym sprzed kilku lat?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pisząc o ,,starej elektronice” mogę mieć na myśli 2 kwestie, nie zawsze idące w parze: od lat na rynku, czyli wiemy co z nią jest nie tak, czy jest awaryjna lub po prostu jest to elektronika starego typu czyli programatory piktogramowe ewentualnie tekstowe wyglądające nieco jak komputery pokładowe aut z lat 90 😉
      W obu przypadkach nie trzeba tego traktować jako wady, a często jako zalety.
      Nowa elektronika to zazwyczaj 2 podejścia do tematu:
      – większość funkcji wyciągniętych na wierzch, brak wielopoziomowych menu, w pełni dotykowe sterowanie lub z 1 pokrętłem na środku. Przykłady: Amica X-Type seria ED97, Beko bPro500, Gorenje Advanced (i odpowiednik Hisense).
      – duże, kolorowe tablety dotykowe z masą funkcji – jedne z lepszym interfejsem użytkownika, inne z gorszym. Przykłady: I-Tex100 w Electrolux EOA9S31CX , TFT Touchdisplay Plus z Siemensa, programator z flagowych Samsungów ( NV7B6799JAK ), itp.

  7. Lina pisze:

    Proszę o radę – który piekarnik jest lepszy – Electrolux EOC6H76Z czy EOE7P31Z ?

    Bardzo dziekuje!!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nieco inne piekarniki. EOC6 to piekarnik z generatorem pary z prostym programatorem pokrętłowo-elektronicznym. EOE7 to zwykły piekarnik z pyrolizą, prostą elektroniką piktogramową i już produkcją niemiecką, a nie włoską jak w EOC6.
      Jeden woli parowy, a drugi z pyrolizą 😀

    • Lina pisze:

      Generalnie potrzebuje piekarnika w kolorze czarnym, z prowadnicami teleskopowymi, 300 stopni max temperatura, wspomaganie parowe (opcja generowania pary), łatwe czyszczenie, ewentualnie zdejmowana szyba, mało awaryjny :). Co mógłby Pan polecić? Nie musi to być electrolux. Cena raczej do 3000-3200 zł.

  8. Monika pisze:

    Dzień dobry,
    Mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest różnica między płytą Slim-fit SenseBoil EIS62441 a EIS62443 ? Próbuję znaleźć, a nie widzę, a różnica w cenie między 2 sieciami obecnie istotna.
    Pozdrawiam,

  9. Imiennik pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Zamierzam kupić piekarnik z serii „4w1”.
    Czytając Pana opinie zastanawiam się nad wyborem pomiędzy urządzeniami firmy Electrolux i Gorenje i to w miarę podobnych cenach.
    Które z urządzeń: BCS798S24BG czy EOABS39Z jest lepszą opcją. Proszę o opinię, czy dopłata do Electroluxa jest uzasadniona (szczególnie wyposażonego nowszy „wyświetlacz”).
    Ogólnie jaki piekarnik w cenie do ok. 6.000 zł jest szczególnie warty polecenia.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Podany model Gorenje znam znakomicie – poleciłem go nie jednemu znajomemu czy sąsiadowi – wszyscy zachwyceni, sam miałem okazję pobawić się nim kilka razy i moim zdaniem elektronika w Gorenje jest lepiej zaprojektowana. To wyświetlacz 3 segmentowy, więc przekazuje na raz więcej info niż ten EXCite z Electroluxa. Pod względem pieczenia oba to najwyższa półka (nie licząc segmentu premium), jakościowo ciężko mieć jakieś zastrzeżenia, może minimalnie lepiej wykonane jest Gorenje.

  10. Janek pisze:

    Ratunku, zbliża się czas w którym musze już decydować jaki piekarnik:
    Oglądam kilka modeli wszystkie do pieczenia parowego. Proszę też o opinię czy do 3 tys jest sens patrzeć na ten parametr (jeśli ciut trzeba dołożyć, a przeskoczę o pięterko wyżej to jest taka opcja). Taki w miarę uniwersalny np z możliwością pieczenia chleba czy pizzy (ale to nie jest konieczne). Takie modele wydają mi się odpowiednie tj. chyba najsensowniejszy BEKO, bo wydaje mi się, że oferuje to samo co 2x drożsi konkurenci. Patrzę na takie: BEKO BBIS17400BMSE – 2350zł, HISENSE BSA66334PBDG 2600zł, AMICA ED97699BA+ X-TYPE -2800zł, WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H BL – 2500zł, Amica AMICA ED97599XA+ X-TYPE – 2500zł, albo HISENSE BSA66346PBGWIFI – 3000zł, A może takiego Boscha BOSCH HBG7242B1 3500 zł
    Kolor nie ma znaczenia

    A może mi pan coś doradzi innego. Prosze o podpowiedź

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wymienione piekarniki mają zupełnie inne systemy parowe, przykładowo oba Hisense mają jedynie wylewanie wody ze zbiornika na taką tackę pod grzałkę, która ją podgrzewa, czyli nic innego jak zwykłe wylewanie wody na dno komory lub wstawianie naczynia z wodą w starych piekarnikach. Amica druga i Bosch to nie piekarniki parowe – ma tylko wylewanie wody na dno. Amica pierwsza to już piekarnik 3w1, czyli z generatorem pary służącym jako: wspomaganie pieczenia parą, gotowanie na parze i zwykłe pieczenie, a Beko i Whirlpool mają generator pary służący do wspomagania pieczenia parą bez możliwości gotowania parowego.

  11. Kamil pisze:

    Witam. Posiadam obecnie piekarnik Electrolux COC8H31Z i ogólnie jestem zadowolony chociaż czyszczenie parą wgl się nie sprawdza i trzeba ręcznie. Do meritum..po nowym roku będę się przeprowadzał a piekarnik zostaje tu gdzie jest i tu pytanie czy szukać czegoś innego czy brać taki sam ? Electrolux EOB7S31Z SteamBoost też ma spoko opcje a w Ikei widziałem też Finsmakare Ikea 700 No i ten z Ikei dłuższą gwarancja. Ponadto będę brał jeszcze płytę indukcyjną i z opinii widziałem Electrolux EIV634 I tak samo myślałem nad tą z Ikeii Hökglassig chociaż fajnie wygląda Bosch Serie 6 PIX631HC1E . Co do zmywarki z tego co wyczytałem najlepsze opinie mają te Whirlpoola W8IHF58TUS i WHIRLPOOL W8I HP42 L i Electroluxa KECB7310L i EEG68600W . Widziałem też BEKO BDIN38560C . Zostają jeszcze zmywarki z Ikei. Kolega ma Räglanda i chwali sobie. W sumie to nie wiem na co zwracać uwagę. Moja obecna Sharpa za 1500zl często nie domywa i to głównie 2 komora i często wywala błąd wody (zapchany filtr). Co do okapu to GLOBALO Lontio 60.1 , Globalo Loteo 60.4 Plus , ELICA Lane BL/A/52 , ELECTROLUX LFG716R , Toflesz OK-6 Linea Glass . Nie wiedziałem czy pisać osobno z każdym przedmiotem, jeśli tak przeniosę w odpowiednie tematy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      COC8 i Finsmakare to jakby bliźniaki funkcjonalne, ta sama elektronika tekstowa z innym układem sensorów, a EOB7 to wyższa seria z gotowaniem na parze, ale ma węższy zakres temperatur i prostszą elektronikę piktogramową. Wszystkie 3 dobre, ale inne.
      Indukcja jednak Boscha z tych 3, choć model dla IKEA ciekawy.
      Zmywarki obie WH super i pierwsza najlepsza – z zawiasami ślizgowymi, oświetleniem komory i projektorem czasu na podłodze.
      Okapy Globalo i Electroluxa fajne, Toflesz najlepszy.

  12. Łuki pisze:

    Dzien dobry,
    Padł mi piekarnik kupiony przy okazji budowania kuchni z ikei – model – Elektrolux OVBJ00G

    Szukam więc elektroluxa- tak, żeby pasowało do mebli. Musi być cały czarny ( wymóg żony :D).
    w euro agd znalazłem następujące modele ( od najtanszego):
    Electrolux EOF5C50Z
    Electrolux EOD3C70TK
    Electrolux EOF5C50BZ
    Electrolux EOD5H70BZ
    Electrolux EOD6C77WZ

    Czym różnią się podane modele. warto dopłacać do wyższych modeli ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Do szafek IKEA pasują praktycznie wszystkie piekarniki na rynku – nie musi być Electrolux – najlepszy z wymienionych to ten ostatni.

  13. Aneta pisze:

    Dzień dobry,
    czy mógłby Pan doradzić wybór piekarnika marki Electrolux z serii SteamCrisp z pokrętłami ? Zastanawiamy się nad modelem ELECTROLUX LOC6H76Z , czy jeszcze jakiś inny będzie godny uwagi ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najwyższy model z pokrętłami w ramach serii SteamCrisp, LOC to dedyki pod Media Expert, ogólnorynkowe to EOC, a dla RTV Euro AGD to COC.

  14. Imiennik pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Proszę o informację czym różnią się modele piekarnika Gorenje BCS798S24X i BCS798S24X .

    • Imiennik pisze:

      Jak się człowiek spieszy…..
      Miało być oczywiście BCS798S24X i BCS798S24BG .
      W tzw. międzyczasie odnalazłem Pana odpowiedź z kwietnia na podobne pytanie, zastanawia tylko różnica w cenie……
      A dla porównania Electrolux: EOA9S31WZ oraz KOAAS31WT ewentualnie KOAAS31CX
      Czy są to piekarniki porównywalne możliwościami i jakością wykonania? Np. dwa ostatnie o podobnej symbolice różnią sie ceną o kilkaste złotych.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        To różnica wykończenia frontu – ten z X na końcu ma metalowe dekory, a BG to całkowicie czarny sprzęt – genialne piekarniki parowe, jedne z najlepszych na rynku, odpowiedniki Electroluxa i AEG z najwyższej serii SteamPro, tyle, że sporo tańsze.
        Ostatni Electrolux KOAAS31CX ma dodatkowo kamerę do podglądu zdalnego komory i parę dodatkowych opcji z nią związanych w oprogramowaniu, KOAAS31WT to model w czarnym macie – ładnie to wygląda, ale paskudnie się brudzi. Pierwszy Electrolux to jeden z najtańszych modeli serii SteamPro – też spoko, czarny połysk.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wkleił Pan dokładnie 2 takie same modele piekarników 🙂

  15. nadia pisze:

    Ja właśnie wybrałam piekarnik air fryer oven 25 od Ariete 🙂 Szybko się nagrzewa,a do tego działa bez żadnych problemów

  16. Lee pisze:

    Szukam piekarnika solidnego i z prezentowanych uwagę zwraca Amica i Bosch. Powinny być z potencjometrami (nie mam zaufania do dotykowego sterowania), a te akurat takie są. Co można powiedzieć o żywotności tych modeli i firm? A może inne godne uwagi modele z tymi parametrami?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica linii X-Type serii ED37 mają nadruk z dokładnością co 25 stopni – nie każdemu to pasuje, a normalne modele Amica z serii choćby F-Type ma co 10 stopni, Bosch też.

  17. Karolinczi pisze:

    Dzień dobry
    Proszę powiedzieć czy Piekarnik AMICA ED57689WA+ X-TYPE to dobry wybór?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod względem równomierności pieczenia, czy parametrów to dobry piekarnik, byle dobrze oglądnąć swoją sztukę przy dostawie, bo często trafiają się egzemplarze z źle zamocowanymi panelami programatorów.

  18. Lika pisze:

    Dzień dobry,

    Czy piekarnik electrolux EOC6P77H jest dobrym piekarnikiem? Czy posiada funkcje parowe, czy raczej te funkcje są średniej jakości? Czym różni się ten piekarnik od LOC6H76Z ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To proste modele pokrętłowo-elektronicze serii SteamCrisp włoskiej produkcji, czyli mają generator pary do wspomagania pieczenia parą, szeroki zakres temperatur, prostą elektronikę, 1 poziom prowadnic teleskopowych i termosondę. LOC6H to model dedykowany pod Media Expert z czyszczeniem parowym, a EOC6P to model ogólnorynkowy z pyrolizą. Poza tym różnic brak.

  19. Magdalena pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    szukam piekarnika i już sama nie wiem jaki wybrać. Rozważam 3 modele marki BOSCH i o ile samo gotowanie na parze nie koniecznie mnie interesuje to już funkcje typu rozmrażanie, odświeżanie za pomocą pary, czy podtrzymywanie ciepła parą już tak. Koniecznie chcę też mieć termosondę i ciekawa wydaje się funkcja Perfect Bake. Jeden z tych trzech modeli ma większy zakres jeśli chodzi o temperaturę, bo 30 – 300 stopni, pozostałe 250 stopni. Zastanawiam się czy faktycznie korzysta się z tych temperatur powyżej 250 stopni. Jak Pan myśli, który z tych 3 modeli będzie najlepszy? Zależy mi też na wysokiej jakości samego produktu – HBG7784B1 , HSG7364B1 , HRG656XS2

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      HRG656XS2 to stara seria 8 z potrójnym wyświetlaczem i fizycznym pierścieniem do obsługi, wymagającym smarowania, do tego jest to znakomity piekarnik parowy 3w1 (realnie 4w1, ale sous vide do ustawienia manulanie), więc naturalnie ma ograniczenie temperatury. Ma aż 3 poziomy prowadnic teleskopowych i najlepsze na rynku oświetlenie komory, sięgające każdego poziomu blach. Ogólnie porządny piekarnik, dbać trzeba tylko o ten pierścień.
      HSG7364B1 to tak jakby następca modelu wyżej, nowa seria 8 – pierścień fizyczny zastąpiono po prostu dużym, okrągłym ekranem. Droższy od starego o 1250 zł, ale dostajemy nowszą elektronikę, więcej opcji i programów, no i inny design. To też piekarnik w pełni parowy 3w1, więc dlatego ma obniżoną temp. do 250 stopni.
      HBG7784B1 – jak model drugi, to nowa wersja serii 8 Boscha, ale z flagowym, dużym tabletem. Nie jest to piekarnik parowy, dlatego ma temp. do 300 stopni i samoczyszczenie pyrolityczne. Dużo funkcji smart i programów, sprzęt nastawiomy dla tych co lubią automatyzację i zabawy z telefonu oraz dużą tablety w AGD, ale nie szukają funkcji parowych.

      • Magdalena pisze:

        Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź! Już mi się trochę rozjaśniło w głowie. Zastanawiam się jeszcze nad modelami AEG.

        Rozważam poniższe: BSK999330M / BSK798380M nie do końca widzę czym się różnią, chyba wyświetlaczem tylko oraz te BSK988330M / BSE788380M / BSK788380M tu chyba wyświetlaczem i wyglądem zewnętrznym ale nie jestem pewna.

        Jak Pan myśli, które będą lepsze? AEG czy jednak Bosch?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Dokładnie tak – te najdroższe mają szerszy wyświetlacz z pokrętłem, a tańsze mniejszy wyświetlacz z sensorami po boku. Pierwszy BSK999330M to flagowy model z dodatkowo kamerą w drzwiach, która daje zdalny podgląd pod efekty pieczenia, a tak to po prostu genialne piekarniki parowe 4w1 ze wszystkim co potrzeba. W stosunku do Boscha to równi konkurencji, ale z zupełnie inaczej pomyślanymi zbiornikami wody i elektroniką.

          • Magdalena pisze:

            A jak Pan sądzi, czy warto dopłacać do Miele? Wiem, że to już wyższa półka cenowa i za 7-10 tysięcy nie otrzymamy tak bogato wyposażonego piekarnika jak te Bosch czy AEG, ale może lepiej darować sobie niektóre funkcje i skupić się na jakości wykonania i żywotności samego produktu?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Żeby to miało choć zbliżone funkcje to trzeba wydać 20k zł w Miele, więc jak już iść w premium to lepiej w Asko – też mają genialne piekarniki parowe, pokrewne do flagowych serii Gorenje, ale z bardziej rozbudowaną elektroniką i jeszcze lepszym wykonaniem jak Asko OCS8678GG , choć to nadal 10-12k zł…

  20. Kasia pisze:

    Panie Krzysztofie , dzień dobry , który z tych piekarników Gorenje BOS6747A01X , BPS6737E03X jest odpowiednikiem BOS6737SYB ? czy jeszcze inny ? interesuje mnie wersja w kolorze srebrnym . Z poważaniem Kasia

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To 3 zupełnie inne serie – ostatni to prosty piekarnik serii Essential – pokrętłowy z pyrolizą, drugi to piękny model Simplicity z całkiem fajnie pomyślaną elektroniką, a pierwszy to już seria Advanced z też dobrą elektroniką i pojedynczym pokrętłem, ale z paroma dodatkami. Ogólnie wszystkie 3 są świetne, ale inne, więc trzeba przemyśleć co bardziej odpowiada.

  21. Marcin pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie,
    poszukuję jakiegoś przyzwoitego zestawu piekarnik + mikrofalówka, w miarę pasującego do siebie wizualnie – nie będą w słupku tylko piekarnik pod płytą ( EIV634 ), a mikrofala w szafce podwieszanej. Kryteria:
    – kolor czarny – najlepiej jak najmniej innych dekorów,
    – dobra jakość wykonania i design,
    – jak najwyższa temperatura (przynajmniej 275, 300 byłoby super),
    – fajnie jakby było jakieś wspomaganie parą, np. do pieczenia chleba – ale nie jest to warunek konieczny, na pełnym pieczeniu parowym mi nie zależy,
    – jeśli chodzi o mikrofalówkę to przydałaby się funkcja combi grill + mikrofala
    – fajnie jakby dało się zmieścić ze wszystkim poniżej 6k, bo w tych okolicach można już wyrwać wydaje się przyzwoity sprzęt od Siemensa w promocji

    Pozdrawiam,
    Marcin

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wymagania spełni choćby seria SteamCrisp od Electroluxa – pod płytą wygodniejsze są modele pokrętłowo-elektroniczne, jak EOC6H76Z i jemu podobne. Jeśli system parowy może być prostszy to świetne są też piekarniki Gorenje serii Advanced. A coś droższego to właśnie Siemens będzie niezłą opcją: piekarnik parowy Siemens iQ700 fullSteam HS636GDS2 4339 zł + kuchenka mikrofalowa Siemens BF634LGS1 1990 zł i 500 zł zwrotu na konto.

  22. Kamil pisze:

    Dzień dobry.
    Poszukuję piekarnika i wybór padł na electrolux. Nie wymagam zbyt dużo, zależy mi przede wszystkim na termosondzie, pyrolizie i prowadnicy teleskopowej. Mam na oku 2 modele EOE7P31Z oraz EOD6P77WX . Czy Pana zdaniem warto dopłacać do wyższej serii? Bardziej przemawia do mnie sterowanie pokrętłami, ale z kolei doświadczenie uczy, że po pewnym czasie oznaczenie się wyciera. A może jest jeszcze coś lepszego od tych modeli?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Między tymi modelami jest podstawowa różnica miejsca produkcji – pierwszy to Niemcy, drugi to Włochy i te pierwsze są dużo lepiej wykonane od tych drugich. Elektronika w EOE7 to stary programator Omega – piktogramowy, prosty i nie sprawiający problemó.

      • Kamil pisze:

        Dziękuję, czy jest jakiś system jak rozpoznać w piekarnikach electroluxa kraj produkcji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Po pojemności:
          70 l – parowy SteamBoost lub SteamPro produkcji niemieckiej
          71 l – zwykły piekarnik produkcji niemieckiej
          72 l – piekarniki kilku typów produkcji włoskiej
          65 l i 58 l – produkcja polska

  23. Damian pisze:

    Dzień dobry
    Chciałbym się dowiedzieć czy warto doplacac do drozszego modelu ok 300 zł dla trzeciej szyby,mniejszej temperatury drzwi i delikatnego domyku?
    https://www….-eod3c50tx
    https://www….gLkM_D_BwE

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dopłata do nieco ładniejszego designu i termosondy. Oba aktualnie bardzo drogie – pierwszy normalnie kosztuje 1450 zł, w promocjach po 1350 zł, a drugi normalnie 1670 zł….

      • Damian pisze:

        a czy warto dopłacać te ok. 300 zł do trzeciej szyby i mniejszej temperatury drzwi czy to jest bez sensu? czy może mi Pan polecić jakiś inny piekarnik w podobnej cenie? Chodzi mi o piekarnik dobry jakościowo, nie potrzebuje dużo funkcji.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Po prostu model z 3 szybami będzie miał nieco niższą temperaturę na zewnętrznej szybie, jeśli piekarnik ba być nisko i w domu są małe dzieci to czemu nie, choć z drugiej strony taką szybą z podstawowego modelu nie oparzy się, a jedynie nauczy, że nie dotyka się piekarnika bo może być gorący 😉

          • Damian pisze:

            a co Pan myśli o tym modelu?Bedzie jakosciowo lepszy od tych dwóch?
            Siemens HB537A0S0 iQ500

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To podobnie plastikowe piekarniki, może minimalną przewagę ma Siemens po względem wykonania w porównaniu z włoskimi Electroluxami. Podświetlane pokrętła wyglądają bajerancko gdy są odpalone, dodatkowo ma 10 programów automatycznych – niezły model.

  24. lux pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Szukam piekarnika w kolorze czarnym, jak najmniej panelu dotykowego.
    Porządne chowane gałki.
    Musi pasować to szafki IKEA, poprzedni się „skończył”.
    Bez udziwnień.
    Budżet do 2 tys zł.
    Dzięki z góry 😀

  25. Emigrant pisze:

    Nie widzę na stronie żadnej wzmianki o Bora. Czy warto kupić ich piekarniki i płytę indukcyjną?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To marka niszowa, trochę zahaczająca o segment premium, z tragiczną dystrybucją i zerową popularnością, więc może gdybyśmy robili ranking top100, a nie top10 to jakiś ich sprzęt by się pojawił.
      Nie mam z nimi większych doświadczeń, bawiłem ich indukcjami z wbudowanymi okapami i systemem domino, piekarnik widziałem jedynie ten wpuszczony w ramkę za 30 000 zł – robił wrażenie designem i kozacką elektroniką, animacjami, ale czy to jest tyle warte? Wątpię…

  26. Michał pisze:

    Panie Krzysztofie, ktory piekarnik lepszy Piekarnik Electrolux SteamCrisp 700 pyroliza EOC6P77H czy Piekarnik Electrolux SteamCrisp 700 pyroliza EOC8P39WZ ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jedna seria jeśli chodzi o poziom pary – SteamCrisp ze wspomaganiem pieczenia parą, ale drugi ma zestaw do gotowania na parze.
      Pierwszy ma prostą elektronikę EXPlore z pokrętłami i wyświetlaniem temp. na wyświetlaczu, bez bajerów, z metalową, grafitową ramką wokół programatora. Drugi to już piekarnik z kolorowym wyświetlaczem EXCite i dużą ilością programów automatycznych, w tym parowych i programy wagowe. Oba spoko, ale głównie różnią się sterowaniem i zestawem do gotowania na parze.

  27. Stefan pisze:

    Panie Krzysztowie, proszę o polecenie jakiegoś piekarnika w budżecie do ok 3 tys. Z głównych założeń powinien mieć termosondę oraz prowadnicę teleskopową. Piekarnik będzie zamontowany pod blatem, więc przyda się także w miarę wygodne sterowanie. Miłym dodatkiem będzie cichy domyk oraz pyroliza. Nie zależy mi na pieczeniu parowym czy jakichś bajerach. Gdzieś tam w komentarzach wspominał Pan, o modelu Electrolux EOE7P31Z , który w zasadzie spełnia to co potrzebuję. Czy ewentualnie coś w tych wymaganiach będzie lepszego od tego modelu czy zostać przy tym Electroluxie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To w takim razie model Hisense z pokrętłem będzie wygodniejszy w użytkowaniu od w pełni dotykowego Electroluxa, skoro piekarnik będzie nisko pod blatem. Oba są spoko jakościowo, Hisense (Gorenje) nawet nieco lepiej wykonany, funkcjonalnie zero braków.

      • Stefan pisze:

        Jeszcze chciałem zapytać jak to jest z tymi piekarnikami kompaktowymi 2w1. Np. HISENSE BIM45342ADBG . Czy faktycznie te moduły mikrofalowe są gorszej jakości niż w normalnych kuchenkach mikrofalowych i szybko padają?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie miałem okazji korzystać, czy testować ich kompaktów. Nie znam pochodzenia, możliwe, że to coś chińskiego, ale też jest prawdopodobieństwo, że to sprzęt od Gorenje. Parametry i wyposażenie ma spoko, nie widzę braków na papierze, niestety opinii brak – te co są to ściema z promocji. Jeśli chodzi o jakość samej mikrofali to nie ma różnicy względem samodzielnego sprzętu.

    • Stefan pisze:

      Gdzieś tam jeszcze w komentarzach przewinął się model Hisense BSA66334PBDG . Jak on wypada w porównaniu do tego Electroluxa?

  28. Natalia pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie,
    stoje przed wyborem piekarnika, płyty (zlicowanej) i mikorfali do zabudowy nad piekarnikiem.
    Rozważam zestaw elektroluxa
    Piekarnik: KOEAP31WT Piekarnik 800 AssistedCooking pyroliza lub KOEBP39WZ Piekarnik 800 AssistedCooking pyroliza lub EOB7S31Z SteamBoost do tego
    płyta: IKE64441IB Płyta indukcyjna Bridge 6000 SLIM-FIT 60 cm lub Electrolux KIV634I oraz
    Mikrofala: Electrolux EMS4253TMK lub LMS4253TMX
    Kuchenka mikrofalowa 600

    Prosze o pomoc w wyborze,
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      KOEAP31WT to model flagowy wśród modeli bez generatora pary, droższe w tej serii mogą mieć dodatkowo kamerę w drzwiach do zdalnego podglądu i nic więcej. Designersko piękny sprzęt, moim zdaniem warto.
      Drugi to seria niżej z mniejszym wyświetlaczem i już w połysku, a nie macie jak model wyżej. Ostatni to zupełnie inny piekarnik – parowy 3w1 bez pyrolizy, z mniejszych zakresem temp. 30-230 stopni – typowo sprzęt dla osób szukających piekarnika parowego.
      Indukcje praktycznie identyko – różnica logo.

  29. Anna pisze:

    Panie Krzysztofie jest pan bardzo pomocny i to się bardzo ceni. Przychodzę też do pana z mętlikiem dotyczącym piekarnika, który bardzo proszę o rozjaśnienie tj. Mój 10-letni Samsung Dual Cook wyzionął ducha, zatem potrzebuję kupić coś nowego. Budżet mam 2500-3000zł. Zastanawiam się czy tym razem poszukać coś w tym budżecie z funkcjami pieczenia z parą Do tej pory nie miałam tej funkcji i piekarnik spełniał swoje funkcje, ale jak widzę w tym budżecie są dostępne modele np: HISENSE BSA66346PBGWIFI , Elektrolux LOD6C77Z , SAMSUNG NV7B4345VAK , AMICA ED975396BA+ X-TYPE Steam , HISENSE BSA65334ABDG , ELECTROLUX EOC8H31Z , WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H BL , czy Beko BBIS17400BMSE bPro500 . Natomiast wiele osób choćby z tego forum nie chce tej funkcji. zatem zastanawiam się czy może to nie ma sensu, bo wcale to nie jest takie potrzebne? Może wybrać coś w tych pieniądzach co będzie lepsze np GORENJE BSA6747A04BG , WHIRLPOOL AKZM 8421 H NB , HAIER HWO60SM6B5BH , WHIRLPOOL W9I OM2 4S1 H albo coś innego np z Boscha. Proszę o poradę, bo sama nie poradzę 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Za szeroko Pani poszła. Na początek radzę zapoznać się co kryje się pod hasłem piekarnik parowy, bo realnie są ich 4 rodzaje.
      Realnie parowe są tylko 2: Electrolux EOC8H31Z i Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL – oba mają generatory pary i wlewkę na wodę, służą do wspomagania pieczenia parą, jeszcze nie potrafią gotować parowo.
      Reszta to zwykłe piekarniki bez generatorów pary, gdzie wodę wlewa się na dno komory, czyli Pani 10 letnim Samsungu też to można było zrobić wstawiając naczynie z wodą – tak robiły nasze matki i babki zanim ktoś wymyślił marketingowy bełkot, nazywając to piekarnikiem parowym. Mylące może być jedynie Hisense BSA66346PDBGWIFI i Gorenje BSA6747A04BG bo wlewkę na wodę mają, ale generatora pary już nie – woda trafia do rynieniki pod grzałką grilla – działanie takie same jak wlanie wody na dno, choć bardziej precyzyjne.

      • marceli_tar pisze:

        A czy model Electrolux EOB7S31Z SteamBoost też jest w pełni parowy ?

        Wspomniał Pan że :
        „Realnie parowe są tylko 2: Electrolux EOC8H31Z i Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL – oba mają generatory pary i wlewkę na wodę, służą do wspomagania pieczenia parą, jeszcze nie potrafią gotować parowo.”

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak ale to już wyższa seria SteamBoost, czyli generator pary nie tylko wspomaga pieczenie parą, ale też potrafi gotować parowo. Z minusów to mniejszy zakres temperatur 30-230 stopni zamiast 30-300 stopni (w Electroluxach).

      • Anna pisze:

        Bardzo dziękuję za wyjaśnienie różnic, zatem już wiem, że jeśli wybierałabym piekarnik to z generatorem pary, a nie żadne wynalazki. Nie potrzebuję gotować na parze, etc, ale parowy do wspomagania pieczenia bułek, mięsa. Zatem do wyboru mam tylko Electrolux EOC8H31Z oraz Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL , ale ten przeczytałam, że użytkownicy narzekają na panel obsługi. Jeśli jednak nie będzie potrzeba do wspomagania para to proszę, które z synem znalazłam i proszę o opinię: Wydają się wygodne w użyciu: Gorenje BO798S37BG , WHIRLPOOL W11I OM1 4MS2 H , HISENSE BSA66334PBDG . Dziękuję

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux serii EOC8 to stary i sprawdzony sprzęt z prostą elektroniką piktogramową Omega, mający to co trzeba, więc jak chce Pani sprzęt ze wspomaganiem parowym, to będzie dobrym wyborem.

  30. stilben pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie. Padł mi 7 letni Samsung DualCook NV70. Zakładam, że nie ma sensu go naprawiać, więc chciałbym wybrać coś nowego.

    Czy może Pan polecić kilka jakiś dobrych urządzeń w budżecie ok 2500 zł +- kilka złociszy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nadal Dual Cook?

      • stilben pisze:

        Nie. Nie jest mi to potrzebne;( Piekarnik montowany bedzię powyżej blatu (może być sterowanie dotykowe lub chowane gałki). Chcialbym aby był koloru czarnego.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To takich jest pełno dobrych. Do ok. 2500 zł polecić mogę piekarniki Gorenje Advanced i ich odpowiedniki Hisense, znajdzie się też kilka niezłych modeli Boscha serii 6 i Siemensa iQ500, a także nadal sporo Samsungów. Omijałbym Candy, Hoover, Haier.

          • stilben pisze:

            Panie Krzysztofie,

            Z tej półki cenowej znalazłem np.

            Gorenje BPSA 6747 DGWI
            Samsung NV7 B4445 VAK U2
            Bosch HBG 633 NB1

            Przyzwoite są to urządzenia? Warto któreś wziąć pod uwagę?

            Mam jeszcze pytanko. Czy rwcjonalnym jest naprawa 7-8 letniego piekarnika czy nie ma to sensu?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Bosch to podstawowy model flagowej, starszej wersji serii 8 – dobrze zrobiony piekarnik, ale z funkcjami jak u konkurencji za 1200-1400 zł. Samsung ma Dual Cook, niezłe sterowanie pokrętłowo-elektroniczne, ładny design. Gorenje wykonane równie dobrze co Bosch, a lepiej wyposażony, z wspomaganiem parowym i świetnym sterownikiem. Brałbym Gorenje.
            To zależy co się zepsuło – wiele części w piekarnikach to grosze…

          • stilben pisze:

            Dziękuję za odpowiedzi.

            Niestety nie mogę raczej kupić Gorenje na który się zdecydowałem. U mnie wnękapo Samsumgu DC NV70 ma na wys. 58 cm a szer. 56.5 cm. O ile szerokość jest ok to na wysokości może odrobinę zabraknąć. Pozostaje mi szukać czegoś pod wymiar;;(((

          • stilben pisze:

            Ok.Czyli przekrój firm. A 1 Boscha i Samsunga by Pan polecił;)

  31. Tomek pisze:

    Panie Krzysztofie,
    czy poniższe modele są godne uwagi?
    Piekarnik Siemens HB774G1B1
    Mikrofalówka Siemens BF722L1B1

  32. Sebastian pisze:

    Dzień dobry, który z podanych piekarników by Pan polecił?
    Nie zależy mi aż tak na 100% parowym. Czy któryś tryb w gorenje można używać jako odgrzewanie talerzy?(dań)
    GORENJE BPSA6747DGWI
    ELECTROLUX EOC8H31Z STEAMCRISP
    Electrolux 800 EOB7S31Z

    Dodam, że gorenje w neonecie kosztuje 2549zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje najlepiej wykonane i najładniejsze, ale bez generatora pary, zakresem temp. 30-300 stopni.
      EOC8 to już model włoski, dość plastikowy, ale z generatorem pary jako wspomaganie pieczenia parą i z elektroniką tekstową Vision i zakresem temp. 30-300 stopni.
      EOB7 to model niemiecki, nieco lepiej wykonany od tych włoskich, nadal gorzej od Gorenje, z generatorem pary potrafiącym już gotować na parze, prostszą elektroniką piktogramową Omega, zakresem temp. 30-230 stopni.
      Wszystkie 3 są godne polecenia, ale to kompletnie inne piekarniki.

  33. jacek pisze:

    Dzień dobry panie Krzyśku, jaki piekarnik z dobrze działającą funkcją pieczenia chleba? Proszę o podpowiedz tak do ok 3300 zł

  34. Anna pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Czytam czytam i nadal pustka. Stąd proszę o polecenie piekarnika, ktory posiada i miesci sie w cenie 3000-3100zl:
    -pyroliza
    – pieczenie parowe
    -teleskopy
    -wlewkę na wodę -całkowicie wyjmowany pojemnik
    – zakres temp. Do 300
    -czarny lub z dodatkiem srebra
    -pokrętła chowane lub ich brak
    Pozdrawiam Anna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie kojarzę piekarnika spełniającego te wszystkie wymagania na raz, na pewno trzeba odrzucić wymóg wyjmowanego zbiornika na wodę.

  35. Madek pisze:

    Witam Panie Krzysztofie. W zeszłym roku pomogł mi Pan przy wyborze lodówki – super sprzęt.. Teraz stoję przed wyborem piekarnika do zabudowy. Zastanawiam si e nad , którymś z tych piekarników w przedziale około 3 tyś
    Hisense BSA66346PDBGWIFI
    Gorenje BPSA6747DGWI

    I ewentualnie coś o tych parametrach. A i oczywiście płytę na szkle gazową do tego w granicach 1500-1800zł I jeszcze mnie zastanawia mnie skąd różnica miedzy tymi piekarnikami w kwocie 500zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba są świetne, Hisense został pozbawiony pokrętła, oba mają dodatkowe opcje w apce (łączą się po WiFi), pyrolizę, szeroki zakres temperatur, przyciemniane szyby drzwi i to ta sama produkcja z fabryk Gorenje. Różnica w cenie wynika z pozycjonowania marki Hisense wyżej niż Gorenje w ramach tego koncernu, a najwyższej jest Asko jako sprzęt premium, najniżej stara, poczciwa Mora.
      Płytę gazową też warto brać z tego koncernu – mają wiele fajnych modeli z szerokim rozstawem palników, stabilnym rusztem żeliwnym, palnikiem WOK i grubym szkłem hartowanym.

  36. Łukasz pisze:

    Dzień dobry, tak szukam i nie mogę znaleźć odpowiednika. U teściów 6 lat temu montowaliśmy Electroluxa EOC6851AOX z termosondą, wspomaganiem parowym, pyrolizą, do 300 stopni. Przejrzałem komentarze i propozycje i albo nie ma termosondy albo nie ma generatora pary albo nie ma pyrolizy. Naprawdę nie ma urządzeni, które by posiadało wszystkie w/w?

  37. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie, czy jest jakaś różnica (poza wizualną) pomiędzy tymi modelami Hisense:

    HISENSE BSA66334PG
    HISENSE BSA66334PBDG

    Na stronie producenta, znalazłem jedynie różnicę w wadze (pbdg jest minimalnie cięższy). Na stronie Mediaexpert, jest podana różnica w ilości funkcji i m.in. w zużyciu energii. Komu wierzyć? 🙂
    Tak poza tym, to chyba warto brać w takiej kwocie (do 3000) ?

  38. Natalia pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Zastanawiam się nad piekarnikiem i mikrofalą w zabudowie (w słupku).
    Mam model z Elektroluxa i Simensa.

    Które modele Pan bardziej poleca?

    Piekarnik:

    https://www….koeap31wt/

    https://www….iesOthers/

    Mikrofala:

    https://www….vlae00wt2/

    https://www….iesOthers/

    Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Siemens to piekarnik w pełni parowy z generatorem pary, Electrolux to model bez funkcji parowych. Oba to dobre piekarniki, designersko ładniejszy Electrolux, ale Siemens lepiej wykonany.
      Kompakty oba niezłe, ale znowu – Siemens lepiej wykonany i ma równomierniej działającą mikrofalę.

  39. Adrian pisze:

    Co pan sądzi o tym zestawie Whirpool?
    Piekarnik: https://www….91530390/p
    Mikrofalówka: https://www….73001920/p
    Płyta gazowa: https://www….91665050/p

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To stare i proste sprzęty, całkiem niezłe jeśli nie ma się większych wymagań, a na dodatek to jeden z tańszych zestawów piekarnik + mikro otwieranych do dołu. Co do płyty trzeba mieć świadomość, że symetryczny rozstaw palników nieco zmniejsza możliwość zmieszczenia obok siebie większych naczyń, osobiście preferuję płyty z wysuniętym palnikiem wok do przodu.

  40. Basiek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, bardzo proszę o poradę, jeśli za wyjściowy uznalibyśmy piekarnik Siemens HB676G0S1 , to jakie są alternatywy Boscha, Elektroluxa, Gorenje czy Hisene. Czy w podanym Siemensie można wlewać na dno wodę czy pozostaje jakiś pojemnik…Z pozdrowieniami Barbara

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jest zwykły piekarnik z pyrolizą, nie ma opcji parowych, jedynie można wstawić naczynie z wodą jak w każdym piekarniku, ewentualnie wylać na blachę. Każdy system z generatorem pary wymaga odkamieniania, tylko stara metoda z wylewaniem wody na dno/blachę, czy wstawianie naczynia z wodą tego nie wymaga, ale to nie jest porównywalny poziom pary z parą z generatora.

    • Basiek pisze:

      Chcę jeszcze dodać, że cena Siemensa, to 3 tyś., a jestem zainteresowana wspomaganiem parowym, ale bez konieczności poźniejszego odkamieniania…Dziękuję 🙂

  41. Przemo pisze:

    Dzień dobry Panu
    Szukam kuchenki do zabudowy (piekarnik+płyta) do mieszkania na wynajem, gdzie stara Amica już wyzionęła ducha. Coś w cenie odo 2000 pln. Znalazłem
    Amikę ZAMI3611TB
    i Candy PCI30BCI642CBB .
    Co Pan sądzi o tych kuchenkach, ewentualnie coś innego może Pan polecić? Dziękuję bardzo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najbardziej podstawowe urządzenia dla mało wymagających, pod wynajem może być i więcej oferuje zestaw Amica.

  42. Basiek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, bardzo proszę o poradę, jeśli za wyjściowy uznalibyśmy piekarnik Siemens HB676G0S1 , to jakie są alternatywy Boscha, Elektroluxa, Gorenje czy Hisene. Z pozdrowieniami Barbara

  43. Wojtek pisze:

    Panie Krzysztofie, a jak wypada porównanie Siemens HB676G0S1 z Boschem HBG675BB1 , który Pan bardziej poleca? A może coś z Gorenje? Dziękuję

  44. Asia pisze:

    Dzień dobry. Dużo piękę ciast, mięs, pizza itd. Czy wybrał by Pan piekarnik ELECTROLUX EOB8757ZOZ Czy może HISENSE BSA66346PBGWIF . Nie zależy mi na pyrolizie. A może jakiś inny model? Chciałbym też dopasować mikrofalę.
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOB8757ZOZ to model wycofany wieki temu, więc ciężko będzie go normalnie kupić, ael to dobry piekarnik w pełni parowy z gotowanie na parze. Wskazany Hisense to model bez generatora pary, wspomagany parowo, czyli sprzęt prostszy.

      • Asia pisze:

        A przepraszam pomyliłam modele, miało być EOB7S31Z . Zdecydowałam się na Electrolux. Czy powyższy model będzie lepszy od COC8H31Z Czy niekoniecznie

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Czy lepszy to już indywidualnie trzeba ocenić.
          EOB7 to już model 3w1 gotujący na parze, produkcja niemiecka, nieco lepsze wykonanie, zakres temp. 30-230 stopni, prostsza elektronika piktogramowa Omega.
          COC8 to model 2w1 ze wspomaganiem parowym, proukcja włoska, nieco bardziej tandenta (ale ujdzie), lepszy zakres temp. 30-300 stopni, bardziej rozbudowana elektronika tekstowa Vision.

  45. madchenevi pisze:

    Dzień dobry,
    Potrzebuję kupić piekarnik, w cenie do około 2000 zł.
    Szukam ze srebrnym wykończeniem. Czy w tej cenie dostanę gorenje z linii advanced? Na stronie producenta nie mogę odnaleźć linii „advanced”, czy ta nazwa/ linia została zmieniona lub wycofana, czy to jest seria G600?
    Chciałabym żeby była opcja „pieczenia z parą”.
    Widziałam kilka modeli na stronie producenta, czy one różnią się tylko różnymi funkcjami pieczenia, nie mogę się połapać w oznaczeniach i literkach,
    a porownanie ma stronie wskazuje różnice w funkcjach pieczenia, ewentualnie sposobie czyszczenia.
    Czy model BSA6747A04X to będzie dobry wybór? Czy różni się czymś oprócz koloru od hisense BSA65334ABDG ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmieniono jej nazwę na G600. Mogą się różnic wykończeniem, czyszczeniem, ilością prowadnic, termosondą, wspomaganiem pieczenia parą (bez generatora). Wskazane Gorenje jest super jeśli ma to być sprzęt z srebrnymi wstawkami.

  46. Alicja pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy piekarnikami:
    Siemens iQ700 HB676G0S1 albo
    Gorenje BCS798S24BG lub X ?
    Potrzebuję dobrego, niezawodnego piekarnika.
    Piekę głównie ciasta, miesa, czasem pizza, pieczywo.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zupełnie inne piekarniki. Siemens to zwykły model bez funkcji parowych, z zakresem temperatur 30-300 stopni i pyrolizą, niezłą elektroniką, dobrą jakością wykonania.
      Gorenje to już piekarnik 4w1 w pełni parowy z gotowaniem na parze i sous vide, mniejszym zakresem temperatur (z uwagi na parę) i bardzie rozbudowaną elektroniką z genialnym trybem pieczenia wieloetapowego – to odpowiednik parowych Siemensów za 5000-7000 zł.

    • Alicja pisze:

      Bo pewnie piekarnik Hisense BSA65334ABDG to „niższa” półka pod jakimś względem?

  47. kasiek pisze:

    Dzień dobry, mam problem z doborem piekarnika. Stary się rozpada a kupno nowego to dramat. Stary piekarnik ma szer. 50 cm i nie jestem w stanie kupić z tym wymiarem nowego;( Czy jest inne wyjście niż zmiana szafek, żeby dopasować?

  48. Filip pisze:

    Dzień dobry, szukam zestawu do kuchni postawiłem na Electrolux czy może wypowiedzieć się Pan na temat tego zestawu lub czy znajdę coś lepszego do 7000 zł:
    Piekarnik: Electrolux Y8SOB39X
    Płyta: Electrolux Y67IS453
    Mikrofala: Electrolux EVM8E08X

  49. Maria pisze:

    Dzień dobry,

    Szukam piekarnika – zwykłego, nie potrzebuję nie wiadomo jakich „dodatków”, fajnie jakby były prowadnice teleskopowe.. nie mniej budżet mam około 2000 zł i też fajnie, jakby nawiązywał kolorystycznie do lodówki Lodówka SAMSUNG BESPOKE AI RB38C7B5DS9 EF No Frost 203cm Szczotkowana stal nierdzewna

    Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.

    Pozdrawiam serdecznie!

  50. Agnieszka pisze:

    Piekarnik HISENSE BSA66346PBGWIFI zgodnie z opisem ma funkcje Air Fry – pieczenie bez dodatku tłuszczu. To tylko hasło reklamowe czy faktycznie działa jak tradycyjny AirFryjer? Czy zna Pan ewentualnie innych producentów, którzy mają tą funkcje w swoich piekarnikach?

  51. Krzysztof Kulikowski pisze:

    Cała masa Samsungów jak choćby NQ50J3530BB , ale żaden nie jest biały. Z białych kompaktów do 2500 zł to tylko Teka HLC 8400 SM .

  52. Aga pisze:

    Tak do kwoty 2500


reklamaml