REKLAMA TOP.agd
piątek, 25 sierpnia 2023, Szymon Marcjanek

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

10. Samsung NV7B4445VAK U2
Samsung NV7B4445VAK U2

0 odpowiedzi na “10. Samsung NV7B4445VAK U2”

  1. Aneta pisze:

    Dzień dobry,
    czy mógłby Pan doradzić wybór piekarnika marki Electrolux z serii SteamCrisp z pokrętłami ? Zastanawiamy się nad modelem ELECTROLUX LOC6H76Z , czy jeszcze jakiś inny będzie godny uwagi ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najwyższy model z pokrętłami w ramach serii SteamCrisp, LOC to dedyki pod Media Expert, ogólnorynkowe to EOC, a dla RTV Euro AGD to COC.

  2. Imiennik pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Proszę o informację czym różnią się modele piekarnika Gorenje BCS798S24X i BCS798S24X .

    • Imiennik pisze:

      Jak się człowiek spieszy…..
      Miało być oczywiście BCS798S24X i BCS798S24BG .
      W tzw. międzyczasie odnalazłem Pana odpowiedź z kwietnia na podobne pytanie, zastanawia tylko różnica w cenie……
      A dla porównania Electrolux: EOA9S31WZ oraz KOAAS31WT ewentualnie KOAAS31CX
      Czy są to piekarniki porównywalne możliwościami i jakością wykonania? Np. dwa ostatnie o podobnej symbolice różnią sie ceną o kilkaste złotych.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        To różnica wykończenia frontu – ten z X na końcu ma metalowe dekory, a BG to całkowicie czarny sprzęt – genialne piekarniki parowe, jedne z najlepszych na rynku, odpowiedniki Electroluxa i AEG z najwyższej serii SteamPro, tyle, że sporo tańsze.
        Ostatni Electrolux KOAAS31CX ma dodatkowo kamerę do podglądu zdalnego komory i parę dodatkowych opcji z nią związanych w oprogramowaniu, KOAAS31WT to model w czarnym macie – ładnie to wygląda, ale paskudnie się brudzi. Pierwszy Electrolux to jeden z najtańszych modeli serii SteamPro – też spoko, czarny połysk.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wkleił Pan dokładnie 2 takie same modele piekarników 🙂

  3. nadia pisze:

    Ja właśnie wybrałam piekarnik air fryer oven 25 od Ariete 🙂 Szybko się nagrzewa,a do tego działa bez żadnych problemów

  4. Lee pisze:

    Szukam piekarnika solidnego i z prezentowanych uwagę zwraca Amica i Bosch. Powinny być z potencjometrami (nie mam zaufania do dotykowego sterowania), a te akurat takie są. Co można powiedzieć o żywotności tych modeli i firm? A może inne godne uwagi modele z tymi parametrami?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica linii X-Type serii ED37 mają nadruk z dokładnością co 25 stopni – nie każdemu to pasuje, a normalne modele Amica z serii choćby F-Type ma co 10 stopni, Bosch też.

  5. Karolinczi pisze:

    Dzień dobry
    Proszę powiedzieć czy Piekarnik AMICA ED57689WA+ X-TYPE to dobry wybór?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod względem równomierności pieczenia, czy parametrów to dobry piekarnik, byle dobrze oglądnąć swoją sztukę przy dostawie, bo często trafiają się egzemplarze z źle zamocowanymi panelami programatorów.

  6. Lika pisze:

    Dzień dobry,

    Czy piekarnik electrolux EOC6P77H jest dobrym piekarnikiem? Czy posiada funkcje parowe, czy raczej te funkcje są średniej jakości? Czym różni się ten piekarnik od LOC6H76Z ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To proste modele pokrętłowo-elektronicze serii SteamCrisp włoskiej produkcji, czyli mają generator pary do wspomagania pieczenia parą, szeroki zakres temperatur, prostą elektronikę, 1 poziom prowadnic teleskopowych i termosondę. LOC6H to model dedykowany pod Media Expert z czyszczeniem parowym, a EOC6P to model ogólnorynkowy z pyrolizą. Poza tym różnic brak.

  7. Magdalena pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    szukam piekarnika i już sama nie wiem jaki wybrać. Rozważam 3 modele marki BOSCH i o ile samo gotowanie na parze nie koniecznie mnie interesuje to już funkcje typu rozmrażanie, odświeżanie za pomocą pary, czy podtrzymywanie ciepła parą już tak. Koniecznie chcę też mieć termosondę i ciekawa wydaje się funkcja Perfect Bake. Jeden z tych trzech modeli ma większy zakres jeśli chodzi o temperaturę, bo 30 – 300 stopni, pozostałe 250 stopni. Zastanawiam się czy faktycznie korzysta się z tych temperatur powyżej 250 stopni. Jak Pan myśli, który z tych 3 modeli będzie najlepszy? Zależy mi też na wysokiej jakości samego produktu – HBG7784B1 , HSG7364B1 , HRG656XS2

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      HRG656XS2 to stara seria 8 z potrójnym wyświetlaczem i fizycznym pierścieniem do obsługi, wymagającym smarowania, do tego jest to znakomity piekarnik parowy 3w1 (realnie 4w1, ale sous vide do ustawienia manulanie), więc naturalnie ma ograniczenie temperatury. Ma aż 3 poziomy prowadnic teleskopowych i najlepsze na rynku oświetlenie komory, sięgające każdego poziomu blach. Ogólnie porządny piekarnik, dbać trzeba tylko o ten pierścień.
      HSG7364B1 to tak jakby następca modelu wyżej, nowa seria 8 – pierścień fizyczny zastąpiono po prostu dużym, okrągłym ekranem. Droższy od starego o 1250 zł, ale dostajemy nowszą elektronikę, więcej opcji i programów, no i inny design. To też piekarnik w pełni parowy 3w1, więc dlatego ma obniżoną temp. do 250 stopni.
      HBG7784B1 – jak model drugi, to nowa wersja serii 8 Boscha, ale z flagowym, dużym tabletem. Nie jest to piekarnik parowy, dlatego ma temp. do 300 stopni i samoczyszczenie pyrolityczne. Dużo funkcji smart i programów, sprzęt nastawiomy dla tych co lubią automatyzację i zabawy z telefonu oraz dużą tablety w AGD, ale nie szukają funkcji parowych.

      • Magdalena pisze:

        Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź! Już mi się trochę rozjaśniło w głowie. Zastanawiam się jeszcze nad modelami AEG.

        Rozważam poniższe: BSK999330M / BSK798380M nie do końca widzę czym się różnią, chyba wyświetlaczem tylko oraz te BSK988330M / BSE788380M / BSK788380M tu chyba wyświetlaczem i wyglądem zewnętrznym ale nie jestem pewna.

        Jak Pan myśli, które będą lepsze? AEG czy jednak Bosch?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Dokładnie tak – te najdroższe mają szerszy wyświetlacz z pokrętłem, a tańsze mniejszy wyświetlacz z sensorami po boku. Pierwszy BSK999330M to flagowy model z dodatkowo kamerą w drzwiach, która daje zdalny podgląd pod efekty pieczenia, a tak to po prostu genialne piekarniki parowe 4w1 ze wszystkim co potrzeba. W stosunku do Boscha to równi konkurencji, ale z zupełnie inaczej pomyślanymi zbiornikami wody i elektroniką.

          • Magdalena pisze:

            A jak Pan sądzi, czy warto dopłacać do Miele? Wiem, że to już wyższa półka cenowa i za 7-10 tysięcy nie otrzymamy tak bogato wyposażonego piekarnika jak te Bosch czy AEG, ale może lepiej darować sobie niektóre funkcje i skupić się na jakości wykonania i żywotności samego produktu?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Żeby to miało choć zbliżone funkcje to trzeba wydać 20k zł w Miele, więc jak już iść w premium to lepiej w Asko – też mają genialne piekarniki parowe, pokrewne do flagowych serii Gorenje, ale z bardziej rozbudowaną elektroniką i jeszcze lepszym wykonaniem jak Asko OCS8678GG , choć to nadal 10-12k zł…

  8. Kasia pisze:

    Panie Krzysztofie , dzień dobry , który z tych piekarników Gorenje BOS6747A01X , BPS6737E03X jest odpowiednikiem BOS6737SYB ? czy jeszcze inny ? interesuje mnie wersja w kolorze srebrnym . Z poważaniem Kasia

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To 3 zupełnie inne serie – ostatni to prosty piekarnik serii Essential – pokrętłowy z pyrolizą, drugi to piękny model Simplicity z całkiem fajnie pomyślaną elektroniką, a pierwszy to już seria Advanced z też dobrą elektroniką i pojedynczym pokrętłem, ale z paroma dodatkami. Ogólnie wszystkie 3 są świetne, ale inne, więc trzeba przemyśleć co bardziej odpowiada.

  9. Marcin pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie,
    poszukuję jakiegoś przyzwoitego zestawu piekarnik + mikrofalówka, w miarę pasującego do siebie wizualnie – nie będą w słupku tylko piekarnik pod płytą ( EIV634 ), a mikrofala w szafce podwieszanej. Kryteria:
    – kolor czarny – najlepiej jak najmniej innych dekorów,
    – dobra jakość wykonania i design,
    – jak najwyższa temperatura (przynajmniej 275, 300 byłoby super),
    – fajnie jakby było jakieś wspomaganie parą, np. do pieczenia chleba – ale nie jest to warunek konieczny, na pełnym pieczeniu parowym mi nie zależy,
    – jeśli chodzi o mikrofalówkę to przydałaby się funkcja combi grill + mikrofala
    – fajnie jakby dało się zmieścić ze wszystkim poniżej 6k, bo w tych okolicach można już wyrwać wydaje się przyzwoity sprzęt od Siemensa w promocji

    Pozdrawiam,
    Marcin

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wymagania spełni choćby seria SteamCrisp od Electroluxa – pod płytą wygodniejsze są modele pokrętłowo-elektroniczne, jak EOC6H76Z i jemu podobne. Jeśli system parowy może być prostszy to świetne są też piekarniki Gorenje serii Advanced. A coś droższego to właśnie Siemens będzie niezłą opcją: piekarnik parowy Siemens iQ700 fullSteam HS636GDS2 4339 zł + kuchenka mikrofalowa Siemens BF634LGS1 1990 zł i 500 zł zwrotu na konto.

  10. Kamil pisze:

    Dzień dobry.
    Poszukuję piekarnika i wybór padł na electrolux. Nie wymagam zbyt dużo, zależy mi przede wszystkim na termosondzie, pyrolizie i prowadnicy teleskopowej. Mam na oku 2 modele EOE7P31Z oraz EOD6P77WX . Czy Pana zdaniem warto dopłacać do wyższej serii? Bardziej przemawia do mnie sterowanie pokrętłami, ale z kolei doświadczenie uczy, że po pewnym czasie oznaczenie się wyciera. A może jest jeszcze coś lepszego od tych modeli?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Między tymi modelami jest podstawowa różnica miejsca produkcji – pierwszy to Niemcy, drugi to Włochy i te pierwsze są dużo lepiej wykonane od tych drugich. Elektronika w EOE7 to stary programator Omega – piktogramowy, prosty i nie sprawiający problemó.

      • Kamil pisze:

        Dziękuję, czy jest jakiś system jak rozpoznać w piekarnikach electroluxa kraj produkcji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Po pojemności:
          70 l – parowy SteamBoost lub SteamPro produkcji niemieckiej
          71 l – zwykły piekarnik produkcji niemieckiej
          72 l – piekarniki kilku typów produkcji włoskiej
          65 l i 58 l – produkcja polska

  11. Damian pisze:

    Dzień dobry
    Chciałbym się dowiedzieć czy warto doplacac do drozszego modelu ok 300 zł dla trzeciej szyby,mniejszej temperatury drzwi i delikatnego domyku?
    https://www….-eod3c50tx
    https://www….gLkM_D_BwE

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dopłata do nieco ładniejszego designu i termosondy. Oba aktualnie bardzo drogie – pierwszy normalnie kosztuje 1450 zł, w promocjach po 1350 zł, a drugi normalnie 1670 zł….

      • Damian pisze:

        a czy warto dopłacać te ok. 300 zł do trzeciej szyby i mniejszej temperatury drzwi czy to jest bez sensu? czy może mi Pan polecić jakiś inny piekarnik w podobnej cenie? Chodzi mi o piekarnik dobry jakościowo, nie potrzebuje dużo funkcji.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Po prostu model z 3 szybami będzie miał nieco niższą temperaturę na zewnętrznej szybie, jeśli piekarnik ba być nisko i w domu są małe dzieci to czemu nie, choć z drugiej strony taką szybą z podstawowego modelu nie oparzy się, a jedynie nauczy, że nie dotyka się piekarnika bo może być gorący 😉

          • Damian pisze:

            a co Pan myśli o tym modelu?Bedzie jakosciowo lepszy od tych dwóch?
            Siemens HB537A0S0 iQ500

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To podobnie plastikowe piekarniki, może minimalną przewagę ma Siemens po względem wykonania w porównaniu z włoskimi Electroluxami. Podświetlane pokrętła wyglądają bajerancko gdy są odpalone, dodatkowo ma 10 programów automatycznych – niezły model.

  12. lux pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Szukam piekarnika w kolorze czarnym, jak najmniej panelu dotykowego.
    Porządne chowane gałki.
    Musi pasować to szafki IKEA, poprzedni się „skończył”.
    Bez udziwnień.
    Budżet do 2 tys zł.
    Dzięki z góry 😀

  13. Emigrant pisze:

    Nie widzę na stronie żadnej wzmianki o Bora. Czy warto kupić ich piekarniki i płytę indukcyjną?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To marka niszowa, trochę zahaczająca o segment premium, z tragiczną dystrybucją i zerową popularnością, więc może gdybyśmy robili ranking top100, a nie top10 to jakiś ich sprzęt by się pojawił.
      Nie mam z nimi większych doświadczeń, bawiłem ich indukcjami z wbudowanymi okapami i systemem domino, piekarnik widziałem jedynie ten wpuszczony w ramkę za 30 000 zł – robił wrażenie designem i kozacką elektroniką, animacjami, ale czy to jest tyle warte? Wątpię…

  14. Michał pisze:

    Panie Krzysztofie, ktory piekarnik lepszy Piekarnik Electrolux SteamCrisp 700 pyroliza EOC6P77H czy Piekarnik Electrolux SteamCrisp 700 pyroliza EOC8P39WZ ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jedna seria jeśli chodzi o poziom pary – SteamCrisp ze wspomaganiem pieczenia parą, ale drugi ma zestaw do gotowania na parze.
      Pierwszy ma prostą elektronikę EXPlore z pokrętłami i wyświetlaniem temp. na wyświetlaczu, bez bajerów, z metalową, grafitową ramką wokół programatora. Drugi to już piekarnik z kolorowym wyświetlaczem EXCite i dużą ilością programów automatycznych, w tym parowych i programy wagowe. Oba spoko, ale głównie różnią się sterowaniem i zestawem do gotowania na parze.

  15. Stefan pisze:

    Panie Krzysztowie, proszę o polecenie jakiegoś piekarnika w budżecie do ok 3 tys. Z głównych założeń powinien mieć termosondę oraz prowadnicę teleskopową. Piekarnik będzie zamontowany pod blatem, więc przyda się także w miarę wygodne sterowanie. Miłym dodatkiem będzie cichy domyk oraz pyroliza. Nie zależy mi na pieczeniu parowym czy jakichś bajerach. Gdzieś tam w komentarzach wspominał Pan, o modelu Electrolux EOE7P31Z , który w zasadzie spełnia to co potrzebuję. Czy ewentualnie coś w tych wymaganiach będzie lepszego od tego modelu czy zostać przy tym Electroluxie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To w takim razie model Hisense z pokrętłem będzie wygodniejszy w użytkowaniu od w pełni dotykowego Electroluxa, skoro piekarnik będzie nisko pod blatem. Oba są spoko jakościowo, Hisense (Gorenje) nawet nieco lepiej wykonany, funkcjonalnie zero braków.

      • Stefan pisze:

        Jeszcze chciałem zapytać jak to jest z tymi piekarnikami kompaktowymi 2w1. Np. HISENSE BIM45342ADBG . Czy faktycznie te moduły mikrofalowe są gorszej jakości niż w normalnych kuchenkach mikrofalowych i szybko padają?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie miałem okazji korzystać, czy testować ich kompaktów. Nie znam pochodzenia, możliwe, że to coś chińskiego, ale też jest prawdopodobieństwo, że to sprzęt od Gorenje. Parametry i wyposażenie ma spoko, nie widzę braków na papierze, niestety opinii brak – te co są to ściema z promocji. Jeśli chodzi o jakość samej mikrofali to nie ma różnicy względem samodzielnego sprzętu.

    • Stefan pisze:

      Gdzieś tam jeszcze w komentarzach przewinął się model Hisense BSA66334PBDG . Jak on wypada w porównaniu do tego Electroluxa?

  16. Natalia pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie,
    stoje przed wyborem piekarnika, płyty (zlicowanej) i mikorfali do zabudowy nad piekarnikiem.
    Rozważam zestaw elektroluxa
    Piekarnik: KOEAP31WT Piekarnik 800 AssistedCooking pyroliza lub KOEBP39WZ Piekarnik 800 AssistedCooking pyroliza lub EOB7S31Z SteamBoost do tego
    płyta: IKE64441IB Płyta indukcyjna Bridge 6000 SLIM-FIT 60 cm lub Electrolux KIV634I oraz
    Mikrofala: Electrolux EMS4253TMK lub LMS4253TMX
    Kuchenka mikrofalowa 600

    Prosze o pomoc w wyborze,
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      KOEAP31WT to model flagowy wśród modeli bez generatora pary, droższe w tej serii mogą mieć dodatkowo kamerę w drzwiach do zdalnego podglądu i nic więcej. Designersko piękny sprzęt, moim zdaniem warto.
      Drugi to seria niżej z mniejszym wyświetlaczem i już w połysku, a nie macie jak model wyżej. Ostatni to zupełnie inny piekarnik – parowy 3w1 bez pyrolizy, z mniejszych zakresem temp. 30-230 stopni – typowo sprzęt dla osób szukających piekarnika parowego.
      Indukcje praktycznie identyko – różnica logo.

  17. Anna pisze:

    Panie Krzysztofie jest pan bardzo pomocny i to się bardzo ceni. Przychodzę też do pana z mętlikiem dotyczącym piekarnika, który bardzo proszę o rozjaśnienie tj. Mój 10-letni Samsung Dual Cook wyzionął ducha, zatem potrzebuję kupić coś nowego. Budżet mam 2500-3000zł. Zastanawiam się czy tym razem poszukać coś w tym budżecie z funkcjami pieczenia z parą Do tej pory nie miałam tej funkcji i piekarnik spełniał swoje funkcje, ale jak widzę w tym budżecie są dostępne modele np: HISENSE BSA66346PBGWIFI , Elektrolux LOD6C77Z , SAMSUNG NV7B4345VAK , AMICA ED975396BA+ X-TYPE Steam , HISENSE BSA65334ABDG , ELECTROLUX EOC8H31Z , WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H BL , czy Beko BBIS17400BMSE bPro500 . Natomiast wiele osób choćby z tego forum nie chce tej funkcji. zatem zastanawiam się czy może to nie ma sensu, bo wcale to nie jest takie potrzebne? Może wybrać coś w tych pieniądzach co będzie lepsze np GORENJE BSA6747A04BG , WHIRLPOOL AKZM 8421 H NB , HAIER HWO60SM6B5BH , WHIRLPOOL W9I OM2 4S1 H albo coś innego np z Boscha. Proszę o poradę, bo sama nie poradzę 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Za szeroko Pani poszła. Na początek radzę zapoznać się co kryje się pod hasłem piekarnik parowy, bo realnie są ich 4 rodzaje.
      Realnie parowe są tylko 2: Electrolux EOC8H31Z i Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL – oba mają generatory pary i wlewkę na wodę, służą do wspomagania pieczenia parą, jeszcze nie potrafią gotować parowo.
      Reszta to zwykłe piekarniki bez generatorów pary, gdzie wodę wlewa się na dno komory, czyli Pani 10 letnim Samsungu też to można było zrobić wstawiając naczynie z wodą – tak robiły nasze matki i babki zanim ktoś wymyślił marketingowy bełkot, nazywając to piekarnikiem parowym. Mylące może być jedynie Hisense BSA66346PDBGWIFI i Gorenje BSA6747A04BG bo wlewkę na wodę mają, ale generatora pary już nie – woda trafia do rynieniki pod grzałką grilla – działanie takie same jak wlanie wody na dno, choć bardziej precyzyjne.

      • marceli_tar pisze:

        A czy model Electrolux EOB7S31Z SteamBoost też jest w pełni parowy ?

        Wspomniał Pan że :
        „Realnie parowe są tylko 2: Electrolux EOC8H31Z i Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL – oba mają generatory pary i wlewkę na wodę, służą do wspomagania pieczenia parą, jeszcze nie potrafią gotować parowo.”

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak ale to już wyższa seria SteamBoost, czyli generator pary nie tylko wspomaga pieczenie parą, ale też potrafi gotować parowo. Z minusów to mniejszy zakres temperatur 30-230 stopni zamiast 30-300 stopni (w Electroluxach).

      • Anna pisze:

        Bardzo dziękuję za wyjaśnienie różnic, zatem już wiem, że jeśli wybierałabym piekarnik to z generatorem pary, a nie żadne wynalazki. Nie potrzebuję gotować na parze, etc, ale parowy do wspomagania pieczenia bułek, mięsa. Zatem do wyboru mam tylko Electrolux EOC8H31Z oraz Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL , ale ten przeczytałam, że użytkownicy narzekają na panel obsługi. Jeśli jednak nie będzie potrzeba do wspomagania para to proszę, które z synem znalazłam i proszę o opinię: Wydają się wygodne w użyciu: Gorenje BO798S37BG , WHIRLPOOL W11I OM1 4MS2 H , HISENSE BSA66334PBDG . Dziękuję

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux serii EOC8 to stary i sprawdzony sprzęt z prostą elektroniką piktogramową Omega, mający to co trzeba, więc jak chce Pani sprzęt ze wspomaganiem parowym, to będzie dobrym wyborem.

  18. stilben pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie. Padł mi 7 letni Samsung DualCook NV70. Zakładam, że nie ma sensu go naprawiać, więc chciałbym wybrać coś nowego.

    Czy może Pan polecić kilka jakiś dobrych urządzeń w budżecie ok 2500 zł +- kilka złociszy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nadal Dual Cook?

      • stilben pisze:

        Nie. Nie jest mi to potrzebne;( Piekarnik montowany bedzię powyżej blatu (może być sterowanie dotykowe lub chowane gałki). Chcialbym aby był koloru czarnego.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To takich jest pełno dobrych. Do ok. 2500 zł polecić mogę piekarniki Gorenje Advanced i ich odpowiedniki Hisense, znajdzie się też kilka niezłych modeli Boscha serii 6 i Siemensa iQ500, a także nadal sporo Samsungów. Omijałbym Candy, Hoover, Haier.

          • stilben pisze:

            Panie Krzysztofie,

            Z tej półki cenowej znalazłem np.

            Gorenje BPSA 6747 DGWI
            Samsung NV7 B4445 VAK U2
            Bosch HBG 633 NB1

            Przyzwoite są to urządzenia? Warto któreś wziąć pod uwagę?

            Mam jeszcze pytanko. Czy rwcjonalnym jest naprawa 7-8 letniego piekarnika czy nie ma to sensu?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Bosch to podstawowy model flagowej, starszej wersji serii 8 – dobrze zrobiony piekarnik, ale z funkcjami jak u konkurencji za 1200-1400 zł. Samsung ma Dual Cook, niezłe sterowanie pokrętłowo-elektroniczne, ładny design. Gorenje wykonane równie dobrze co Bosch, a lepiej wyposażony, z wspomaganiem parowym i świetnym sterownikiem. Brałbym Gorenje.
            To zależy co się zepsuło – wiele części w piekarnikach to grosze…

          • stilben pisze:

            Dziękuję za odpowiedzi.

            Niestety nie mogę raczej kupić Gorenje na który się zdecydowałem. U mnie wnękapo Samsumgu DC NV70 ma na wys. 58 cm a szer. 56.5 cm. O ile szerokość jest ok to na wysokości może odrobinę zabraknąć. Pozostaje mi szukać czegoś pod wymiar;;(((

          • stilben pisze:

            Ok.Czyli przekrój firm. A 1 Boscha i Samsunga by Pan polecił;)

  19. Tomek pisze:

    Panie Krzysztofie,
    czy poniższe modele są godne uwagi?
    Piekarnik Siemens HB774G1B1
    Mikrofalówka Siemens BF722L1B1

  20. Sebastian pisze:

    Dzień dobry, który z podanych piekarników by Pan polecił?
    Nie zależy mi aż tak na 100% parowym. Czy któryś tryb w gorenje można używać jako odgrzewanie talerzy?(dań)
    GORENJE BPSA6747DGWI
    ELECTROLUX EOC8H31Z STEAMCRISP
    Electrolux 800 EOB7S31Z

    Dodam, że gorenje w neonecie kosztuje 2549zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje najlepiej wykonane i najładniejsze, ale bez generatora pary, zakresem temp. 30-300 stopni.
      EOC8 to już model włoski, dość plastikowy, ale z generatorem pary jako wspomaganie pieczenia parą i z elektroniką tekstową Vision i zakresem temp. 30-300 stopni.
      EOB7 to model niemiecki, nieco lepiej wykonany od tych włoskich, nadal gorzej od Gorenje, z generatorem pary potrafiącym już gotować na parze, prostszą elektroniką piktogramową Omega, zakresem temp. 30-230 stopni.
      Wszystkie 3 są godne polecenia, ale to kompletnie inne piekarniki.

  21. jacek pisze:

    Dzień dobry panie Krzyśku, jaki piekarnik z dobrze działającą funkcją pieczenia chleba? Proszę o podpowiedz tak do ok 3300 zł

  22. Anna pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Czytam czytam i nadal pustka. Stąd proszę o polecenie piekarnika, ktory posiada i miesci sie w cenie 3000-3100zl:
    -pyroliza
    – pieczenie parowe
    -teleskopy
    -wlewkę na wodę -całkowicie wyjmowany pojemnik
    – zakres temp. Do 300
    -czarny lub z dodatkiem srebra
    -pokrętła chowane lub ich brak
    Pozdrawiam Anna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie kojarzę piekarnika spełniającego te wszystkie wymagania na raz, na pewno trzeba odrzucić wymóg wyjmowanego zbiornika na wodę.

  23. Madek pisze:

    Witam Panie Krzysztofie. W zeszłym roku pomogł mi Pan przy wyborze lodówki – super sprzęt.. Teraz stoję przed wyborem piekarnika do zabudowy. Zastanawiam si e nad , którymś z tych piekarników w przedziale około 3 tyś
    Hisense BSA66346PDBGWIFI
    Gorenje BPSA6747DGWI

    I ewentualnie coś o tych parametrach. A i oczywiście płytę na szkle gazową do tego w granicach 1500-1800zł I jeszcze mnie zastanawia mnie skąd różnica miedzy tymi piekarnikami w kwocie 500zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba są świetne, Hisense został pozbawiony pokrętła, oba mają dodatkowe opcje w apce (łączą się po WiFi), pyrolizę, szeroki zakres temperatur, przyciemniane szyby drzwi i to ta sama produkcja z fabryk Gorenje. Różnica w cenie wynika z pozycjonowania marki Hisense wyżej niż Gorenje w ramach tego koncernu, a najwyższej jest Asko jako sprzęt premium, najniżej stara, poczciwa Mora.
      Płytę gazową też warto brać z tego koncernu – mają wiele fajnych modeli z szerokim rozstawem palników, stabilnym rusztem żeliwnym, palnikiem WOK i grubym szkłem hartowanym.

  24. Łukasz pisze:

    Dzień dobry, tak szukam i nie mogę znaleźć odpowiednika. U teściów 6 lat temu montowaliśmy Electroluxa EOC6851AOX z termosondą, wspomaganiem parowym, pyrolizą, do 300 stopni. Przejrzałem komentarze i propozycje i albo nie ma termosondy albo nie ma generatora pary albo nie ma pyrolizy. Naprawdę nie ma urządzeni, które by posiadało wszystkie w/w?

  25. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie, czy jest jakaś różnica (poza wizualną) pomiędzy tymi modelami Hisense:

    HISENSE BSA66334PG
    HISENSE BSA66334PBDG

    Na stronie producenta, znalazłem jedynie różnicę w wadze (pbdg jest minimalnie cięższy). Na stronie Mediaexpert, jest podana różnica w ilości funkcji i m.in. w zużyciu energii. Komu wierzyć? 🙂
    Tak poza tym, to chyba warto brać w takiej kwocie (do 3000) ?

  26. Natalia pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Zastanawiam się nad piekarnikiem i mikrofalą w zabudowie (w słupku).
    Mam model z Elektroluxa i Simensa.

    Które modele Pan bardziej poleca?

    Piekarnik:

    https://www….koeap31wt/

    https://www….iesOthers/

    Mikrofala:

    https://www….vlae00wt2/

    https://www….iesOthers/

    Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Siemens to piekarnik w pełni parowy z generatorem pary, Electrolux to model bez funkcji parowych. Oba to dobre piekarniki, designersko ładniejszy Electrolux, ale Siemens lepiej wykonany.
      Kompakty oba niezłe, ale znowu – Siemens lepiej wykonany i ma równomierniej działającą mikrofalę.

  27. Adrian pisze:

    Co pan sądzi o tym zestawie Whirpool?
    Piekarnik: https://www….91530390/p
    Mikrofalówka: https://www….73001920/p
    Płyta gazowa: https://www….91665050/p

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To stare i proste sprzęty, całkiem niezłe jeśli nie ma się większych wymagań, a na dodatek to jeden z tańszych zestawów piekarnik + mikro otwieranych do dołu. Co do płyty trzeba mieć świadomość, że symetryczny rozstaw palników nieco zmniejsza możliwość zmieszczenia obok siebie większych naczyń, osobiście preferuję płyty z wysuniętym palnikiem wok do przodu.

  28. Basiek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, bardzo proszę o poradę, jeśli za wyjściowy uznalibyśmy piekarnik Siemens HB676G0S1 , to jakie są alternatywy Boscha, Elektroluxa, Gorenje czy Hisene. Czy w podanym Siemensie można wlewać na dno wodę czy pozostaje jakiś pojemnik…Z pozdrowieniami Barbara

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jest zwykły piekarnik z pyrolizą, nie ma opcji parowych, jedynie można wstawić naczynie z wodą jak w każdym piekarniku, ewentualnie wylać na blachę. Każdy system z generatorem pary wymaga odkamieniania, tylko stara metoda z wylewaniem wody na dno/blachę, czy wstawianie naczynia z wodą tego nie wymaga, ale to nie jest porównywalny poziom pary z parą z generatora.

    • Basiek pisze:

      Chcę jeszcze dodać, że cena Siemensa, to 3 tyś., a jestem zainteresowana wspomaganiem parowym, ale bez konieczności poźniejszego odkamieniania…Dziękuję 🙂

  29. Przemo pisze:

    Dzień dobry Panu
    Szukam kuchenki do zabudowy (piekarnik+płyta) do mieszkania na wynajem, gdzie stara Amica już wyzionęła ducha. Coś w cenie odo 2000 pln. Znalazłem
    Amikę ZAMI3611TB
    i Candy PCI30BCI642CBB .
    Co Pan sądzi o tych kuchenkach, ewentualnie coś innego może Pan polecić? Dziękuję bardzo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najbardziej podstawowe urządzenia dla mało wymagających, pod wynajem może być i więcej oferuje zestaw Amica.

  30. Basiek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, bardzo proszę o poradę, jeśli za wyjściowy uznalibyśmy piekarnik Siemens HB676G0S1 , to jakie są alternatywy Boscha, Elektroluxa, Gorenje czy Hisene. Z pozdrowieniami Barbara

  31. Wojtek pisze:

    Panie Krzysztofie, a jak wypada porównanie Siemens HB676G0S1 z Boschem HBG675BB1 , który Pan bardziej poleca? A może coś z Gorenje? Dziękuję

  32. Asia pisze:

    Dzień dobry. Dużo piękę ciast, mięs, pizza itd. Czy wybrał by Pan piekarnik ELECTROLUX EOB8757ZOZ Czy może HISENSE BSA66346PBGWIF . Nie zależy mi na pyrolizie. A może jakiś inny model? Chciałbym też dopasować mikrofalę.
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOB8757ZOZ to model wycofany wieki temu, więc ciężko będzie go normalnie kupić, ael to dobry piekarnik w pełni parowy z gotowanie na parze. Wskazany Hisense to model bez generatora pary, wspomagany parowo, czyli sprzęt prostszy.

      • Asia pisze:

        A przepraszam pomyliłam modele, miało być EOB7S31Z . Zdecydowałam się na Electrolux. Czy powyższy model będzie lepszy od COC8H31Z Czy niekoniecznie

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Czy lepszy to już indywidualnie trzeba ocenić.
          EOB7 to już model 3w1 gotujący na parze, produkcja niemiecka, nieco lepsze wykonanie, zakres temp. 30-230 stopni, prostsza elektronika piktogramowa Omega.
          COC8 to model 2w1 ze wspomaganiem parowym, proukcja włoska, nieco bardziej tandenta (ale ujdzie), lepszy zakres temp. 30-300 stopni, bardziej rozbudowana elektronika tekstowa Vision.

  33. madchenevi pisze:

    Dzień dobry,
    Potrzebuję kupić piekarnik, w cenie do około 2000 zł.
    Szukam ze srebrnym wykończeniem. Czy w tej cenie dostanę gorenje z linii advanced? Na stronie producenta nie mogę odnaleźć linii „advanced”, czy ta nazwa/ linia została zmieniona lub wycofana, czy to jest seria G600?
    Chciałabym żeby była opcja „pieczenia z parą”.
    Widziałam kilka modeli na stronie producenta, czy one różnią się tylko różnymi funkcjami pieczenia, nie mogę się połapać w oznaczeniach i literkach,
    a porownanie ma stronie wskazuje różnice w funkcjach pieczenia, ewentualnie sposobie czyszczenia.
    Czy model BSA6747A04X to będzie dobry wybór? Czy różni się czymś oprócz koloru od hisense BSA65334ABDG ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmieniono jej nazwę na G600. Mogą się różnic wykończeniem, czyszczeniem, ilością prowadnic, termosondą, wspomaganiem pieczenia parą (bez generatora). Wskazane Gorenje jest super jeśli ma to być sprzęt z srebrnymi wstawkami.

  34. Alicja pisze:

    Dzień dobry,
    Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy piekarnikami:
    Siemens iQ700 HB676G0S1 albo
    Gorenje BCS798S24BG lub X ?
    Potrzebuję dobrego, niezawodnego piekarnika.
    Piekę głównie ciasta, miesa, czasem pizza, pieczywo.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zupełnie inne piekarniki. Siemens to zwykły model bez funkcji parowych, z zakresem temperatur 30-300 stopni i pyrolizą, niezłą elektroniką, dobrą jakością wykonania.
      Gorenje to już piekarnik 4w1 w pełni parowy z gotowaniem na parze i sous vide, mniejszym zakresem temperatur (z uwagi na parę) i bardzie rozbudowaną elektroniką z genialnym trybem pieczenia wieloetapowego – to odpowiednik parowych Siemensów za 5000-7000 zł.

    • Alicja pisze:

      Bo pewnie piekarnik Hisense BSA65334ABDG to „niższa” półka pod jakimś względem?

  35. kasiek pisze:

    Dzień dobry, mam problem z doborem piekarnika. Stary się rozpada a kupno nowego to dramat. Stary piekarnik ma szer. 50 cm i nie jestem w stanie kupić z tym wymiarem nowego;( Czy jest inne wyjście niż zmiana szafek, żeby dopasować?

  36. Filip pisze:

    Dzień dobry, szukam zestawu do kuchni postawiłem na Electrolux czy może wypowiedzieć się Pan na temat tego zestawu lub czy znajdę coś lepszego do 7000 zł:
    Piekarnik: Electrolux Y8SOB39X
    Płyta: Electrolux Y67IS453
    Mikrofala: Electrolux EVM8E08X

  37. Maria pisze:

    Dzień dobry,

    Szukam piekarnika – zwykłego, nie potrzebuję nie wiadomo jakich „dodatków”, fajnie jakby były prowadnice teleskopowe.. nie mniej budżet mam około 2000 zł i też fajnie, jakby nawiązywał kolorystycznie do lodówki Lodówka SAMSUNG BESPOKE AI RB38C7B5DS9 EF No Frost 203cm Szczotkowana stal nierdzewna

    Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.

    Pozdrawiam serdecznie!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Idealnie do tej lodówki nie dobierze się piekarnika, oczywiście najbliżej będą Samsungi ale modele ze stalowymi dekorami zostały usunięte z oferty w Pani półce cenowej, pojawiają się głównie w okolicy 3700 zł.
      Z innych polecam celować w ofertę Gorenje/Hisense, seria G600 (stara Advanced) jak BPS6747A06X , BSA6747A04X , BOS6747A01X , a z innych WHIRLPOOL W6 OM4 4S1 H , AMICA ED97699XA+ X-TYPE – proste a dobre piekarniki.

      • Maria pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze krótko dopytam, czym się różnią wspomniane modele Gorenje? Bo jeśli miałabym płacić 2000 zamiast 1600 za coś, co nie jest mi de facto potrzebne, to wolę płacić mniej 😉

        Dziękuję!

  38. Agnieszka pisze:

    Piekarnik HISENSE BSA66346PBGWIFI zgodnie z opisem ma funkcje Air Fry – pieczenie bez dodatku tłuszczu. To tylko hasło reklamowe czy faktycznie działa jak tradycyjny AirFryjer? Czy zna Pan ewentualnie innych producentów, którzy mają tą funkcje w swoich piekarnikach?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To marketingowa funkcja związana z wykorzystanie termoobiegu jak rozmrażanie, czy podtrzymanie ciepła, ale faktycznie sprawdza się bo to tylko wentylator z grzałką pierścieniową i dobre naczynie jest do tego potrzebne. Ogólnie bdb piekarnik produkcji Gorenje.

  39. Msms pisze:

    Witam, szukam piekarnika do małej kuchni w bloku, zastanawiam się nad piekarnikami o wysokości 45 cm z funkcją mikrofalówki. Czy takie piekarniki spełniają funkcje standardowych piekarników? Bo im więcej czytam to okazuje się, że bardziej działają jako mikrofalowki a co w taki układzie z normalnym pieczeniem np. ciast? Czy firma Solgaz byłaby w tym przypadku dobrym wyborem

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zależy jaki. Tańsze modele często nie mają grzałki dolnej, a jedynie grill, termoobieg i mikrofale, więc to nie są pełnoprawne piekarniki, bo do tego potrzebne jest grzanie góra/dół, najlepiej jeszcze z samym dołem. Solgaz SP-50PM to typowy chińczyk, jak trafi się w dobrą sztukę to będzie ok, funkcji ma pełno, sterowanie dość proste.

      • Msms pisze:

        Jaki w takim układzie poleciłby Pan pełnoprawny piekarnik z grzałkami góra dół (nie chińczyk) może być droższy, zależy mi bardziej na piekarniku niż na pozostałych funkcjach, jednak żeby wysokość jego była mniejsza od standardowych z uwagi na małą powierzchnię kuchni

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Kompakty mają 45-46 cm zawsze. Najlepiej celować w modele Boscha/Siemensa od CBG635BS3 w górę i zawsze sprawdzić specyfikacje, czy ma typowe funkcje grzania. Z innych jeszcze Samsungi od okolic 2200 zł są ok, ale też trzeba je dokładnie sprawdzić.

  40. Ania pisze:

    Szukam wąskiego i niedrogiego piekarnika ( do mieszkania na wynajem). Co mógłby Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To wszystko są piekarniki producentów tureckich i chińskich, różnią się nastawami i wyposażeniem jak prowadnicami, a tak to jakościowo nie będzie różnic.

  41. Dymek53 pisze:

    hej. Szukam piekarnika który zmieści mi się w zabudowie głębokość jej jest 54 cm. Szukam czegoś w kwocie około 1500zl. Prosty do pieczenia ciasta na święta ☺️

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Producenci podają głębokości na 2 sposoby – wraz z frontem i bez niego, przykładowo taki Bosch HBA534BB0 ma 54,8 cm głębokości bez frontu, czyli tylko tego co wchodzi w meble, a front to dodatkowe 19,5 cm. Praktycznie każdy piekarnik będzie wymagał szafki o głębokości 55 cm. Najmniejszy wymiar wewnętrzny mają piekarniki Teka – 53,7 cm, wybrane modele oczywiście, zawsze trzeba sprawdzić rysunek techniczny.

  42. Mateusz pisze:

    Dzień dobry
    Za 3-4 miesiące będę kupował agd do mieszkania. Większość rzeczy mam wybranych.
    Indukcja Electrolux CIV634
    Okap Electrolux LFG716X
    Lodówka Bosch KGN392ICF podobały mi się Samsungi KitchenFit ale ich już nie ma
    Zmywarka Bosch SPV4EMX25E ewentualnie Electrolux EEM48321L
    Pralkę i suszarkę będę chciał Boscha/Siemens, ale nie patrzę obecnie na modele, bo mam wrażenie że zmienia się mocno co jest dostępne i na co jest promocja.
    Najgorszy problem mam z piekarnikiem. Nie będę miał miejsca na piekarnik i mikrofalę w zabudowie. Myślałem o piekarniku kompaktowym z mikrofalą. Wpadły mi w oko Hisense BIM45342ADBG i Gorenje BCM4547A10BG . Patrząc na nie wydają się to modele różniące się tylko sterowaniem. Ale nie mogę znaleźć o nich sensownych opinii. Musiałbym też się upewnić jakiej wysokości naczynie żaroodporne się w nich mieści.
    Zastanawiam się też nad zrezygnowaniem z mikrofali i kupnem piekarnika parowego lub wspomaganego parą. Myślałem o Gorenje BPSA6747A08WG lub Electrolux EOB7S31V

    Byłbym wdzięczny za ewentualne sugestie. Przy piekarnikach rozumiem że tak na prawdę to każdy to kompletnie co innego. Jeden kompaktowy z mikrofalą, kolejny wspomagany parą z pyrolizą, a trzeci parowy. Najbardziej zależy mi na opinii o modelach kompaktowych z mikrofalą.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta, okap i lodówka ok, zmywarka jednak Boscha lepsza.
      Na temat kompaktów Hisense/Gorenje nie mam żadnej opinii – widziałem je tylko na targach, to w miarę świeże sprzęty, mało się tego sprzedaje, a opinii z rynku jest jeszcze mniej – te które są na stronie ME to i tak z promocji, więc ściema.
      Pod względem funkcjonalnym nic im nie brakuje, mają grzałkę dolną, komplet nastaw, moc jak trzeba, sterownik znany z normalnej wielkości piekarników, więc też spoko – na papierze to dobre opcje.

  43. Endrju pisze:

    Dzień dobry, szukam opinii o piekarniku firmy Gram IO 20674-90 B ciężko coś znaleźć ? Podoba mi się matowe wykończenie. Szukam czegoś z termosondą, panelem bez fizycznych pokręteł i przycisków.Ewentualnie Electrolux EOE7C31Z to dobry wybór ? Dziękuje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To piekarnik Amica, odpowiednik serii E57 w linii X-Type, ale z designem pod markę Gram dostępną na wyłączność w ME. W porównaniu do modeli Amica, Gram jest lepiej wyposażony – termosonda, o jedną blachę płytką więcej, prowadnice z pełnym wysuwem, a nie 75%. A tak to normalny model Amica z programatorem piktogramowym, 19 programami gotowymi, z dużą komorą 77 l i czyszczeniem parowym, w ładnych designie z matowym wykończeniem. Całkiem spoko sprzęt jak na 1599 zł
      Electrolux to też zbliżony model – termosonda, mniej blach, prowadnice bez pełnego wysuwu, programator piktogramowy Omega, nieco mniejsza komora (ale wielkość blach podobna), nieco szerszy zakres temperatur 30-300 (Gram ma 30-280).

  44. Zuzia pisze:

    Dzień dobry,
    Stoję przed zakupem nowego AGD po remoncie domu. Wpadły mi w oko trzy piekarniki, bardzo proszę o opinie. Czy są to dobre sprzęty? Który z nich byłby najlepszy z jakiegoś względu?

    – Piekarnik HISENSE BSA65334ABDG Elektryczny parowy Czarne szkło A+ SteamClean

    HISENSE BSA66334PBDG

    -Piekarnik ELECTROLUX LOC6H76Z SteamCrisp Elektryczny parowy Czarny A+

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak to dobre piekarniki, ale mocno różne – Hisense lepiej wykonany, ale tylko Electrolux ma generator pary – Hisense BSA66334PBDG wylewa wodę w nieckę pod grzałką grilla, a BSA65334ABDG nie ma funkcji parowych (poza opcją wylania wody na dno komory).

  45. Sylwester pisze:

    Dzień dobry
    Proszę o polecenie piekarnika do zabudowy – wielkość bez znaczenia, z dobra wytwornicą pary i żeby miał funkcje samo czyszczące.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z generatorem pary są 2 opcje: wspomaganie pieczenia parą jak w serii SteamCrisp Electroluxa i AEG lub z gotowaniem na parze jak w serii SteamBoost tych samych firm – co by to miało być?

  46. Janek pisze:

    Kupiłem piekarnik dosyć tutaj wychwalany Gorenje BPSA6747A08BGWI jego odpowiednik to identyczny Hisense. Piekarnik jakościowo jest dobry, technicznie też, asysta parą naprawdę działa, aplikacja na telefon spoko. Ale drugi raz bym nie kupił, ponieważ po prostu jest trudny w obsłudze jakiś taki trochę przerost formy nad treścią.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Chwila bo czegoś nie rozumiem: jakość dobra, technicznie dobry, para działa, apka też, ale nie kupiłby Pan ponownie bo to przerost formy nad treścią? 😀
      To nie wiedział Pan co ten sprzęt ma zanim go Pan kupił?
      Używałem kilka modeli z tej serii i jak dla mnie to jedne z najbardziej intuicyjnych modeli na rynku.

  47. Agnieszka pisze:

    Dzień dobry. Szukam piekarnika do maksymalnie 2300 zł z firm: Bosch lub Electrolux. Nie mam większych wymagań co do funkcji piekarnika, zależy mi aby upiec ciasto i zrobić pizzę. Proszę o polecenie mi modelu lub kilku modeli, które będą dobre, ale nie przekroczę kwoty 2300 zł.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Seria EOE7 i EOD6 z Electroluxa, a z Boscha głównie modele serii 6 – podobne jakościowo piekarniki, całkiem niezłe, choć mocno plastikowe.

  48. Sebastian pisze:

    Dzień dobry,
    proszę o pomoc w wyborze piekarnika, jak zwykle ogrom pozycji. Po zastanowieniu, główne wymagania to jakość pieczenia oraz samego sprzętu. Nie mam okreśonego budżetu, myślałem coś w kwocie do 2500-3000, ale nie lubie przepłacać niepotrzebnie, a jak warto to dołożę. Kolor czarny, z funkcji myślałem o pyrolizie, prowadnicach teleskopowych, gotowanie parowe mile jak będzie, ale nie musi.
    Widziałem, że poleca Pan Gorenje, oglądałem na żywo modele BPSA6747DGWI , BPS6737E14BG i był tam też poprzedni model BOS6737SYB , który zrobił na mnie lepsze wrażenie, wydawał się lepszej jakości, ale nie widziałem takiego z pyrolizą. Widziałem też ELECTROLUX EOD4P57H , też wydaje się spoko.
    Co by Pan wybrał (tak w ogóle, nie tylko z moich propozcyji) nie mając jakiś dużych wymagań i chcąc kupić jakościowy piekarnik?
    Z góry dziękuję za profesjonalną pomoc jak zwsze.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux EOD4 znacznie gorzej wykonany od Gorenje, zwłaszcza ta blaszana blenda programatora wygląda tragicznie.
      Gorenje BOS przepiękny, ale i podstawowy – jeśli funkcje wystarczą to brać, jak nie to BPSA – ma już pyrolizę, wspomaganie parowe i też jest ładny.

  49. Dmn pisze:

    Dzien dobry a co Pan powie o piekarniku whirlpool OMSK58CU1B ? Warty czy raczej nie? Mam okazję kupic za 1100zl i nie wiem czy warto?

  50. Agnieszka pisze:

    Dzień dobry.
    Proszę mi polecić jakiś dobry piekarnik do maksymalnie 2500 zł. Nie mam większych wymagań co do tego sprzętu, ale chciałabym dobrze wydać pieniądze na ten sprzęt.
    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A coś więcej Pani poda. Jaki kolor, sterowanie pokrętłami, czy raczej elektronika, jakiś system samoczyszczenia, może funkcje parowe?

      • Agnieszka pisze:

        Sterowanie mogłoby być również elektroniczne, jeśli Pana zdaniem to byłby dobry sprzęt (nie upieram się na sterowanie pokrętłami).

      • Agnieszka pisze:

        Jeśli chodzi o kolor to na pewno nie biały, sterowanie raczej pokrętłami. Nie znam się na systemach czyszczenia, ale zależy mi, abym nie musiała tej czynności poświęca dużo czasu. Jeśli chodzi o funkcje parowe, to mogą być, ale nie jest to konieczne. Zależy mi na sprawdzonym piekarniku, dzięki któremu przede wszystkim upiekę ciasta.

  51. Anna pisze:

    Znalazłam piekarnik firmy Kernau i MPM .

  52. Krzysztof Kulikowski pisze:

    Cała masa Samsungów jak choćby NQ50J3530BB , ale żaden nie jest biały. Z białych kompaktów do 2500 zł to tylko Teka HLC 8400 SM .

  53. Aga pisze:

    Tak do kwoty 2500


reklamaml