>

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.

Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?

Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.

Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.

Jaki piekarnik kupić: elektryczny czy gazowy?

Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.

Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).

Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.

Instalacja piekarnika w kuchni

Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.

Piekarnik zamontowany w słupku / fot. Amica

Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.

Gabaryty piekarników do zabudowy

Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.

Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.

Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.

Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.

Pobór prądu i klasy energetyczne

Przykład karty energetycznej / fot. agdManiaK.pl

Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).

Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.

Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.

Pojemność piekarników

Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.

Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.

Rodzaje programatorów w piekarnikach

Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:

Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.

Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.

Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.

Podświetlane pokrętła X-Type / fot. Amica

Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).

Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.

Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.

Programator tekstowy Vison / fot. Electrolux

Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.

Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.

Programator obrazkowy Tv / fot. Amica

Sposób na łatwe czyszczenie piekarnika

Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.

Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.

Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.

Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.

Design piekarników do zabudowy

Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.

Przykład piekarnika w beżowym kolorze / fot. Electrolux

Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.

Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.

Jaki piekarnik kupić: najważniejsze funkcje

Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.

Nastawy piekarnika na pokrętle chowanym Amica Fusion / fot. Amica

Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.

Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.

Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool.  Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.

Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.

Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.

Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.

Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.

Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.

Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.

Wyposażenie dodatkowe

fot. Amica

Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.

Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).

Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.

Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.

Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.

Termosonda / fot. materiały prasowe

Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.

Co daje marka, czyli jaki piekarnik kupić?

Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.

Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.

Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.

Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!

Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.

Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.

Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.

Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.

To również warto przeczytać!

Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.

Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).

Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjnąjaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.

Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.

Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.

Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.

fot. vik173, Fotolia.com

Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.

Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).

Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.

Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPAporównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.

Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.

Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.

To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupićo czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.

Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.

Krzysztof Kulikowski

Komentarze

  • Dzień dobry. Ostatnio kierując się Pana radą stałam się właścicielką zmywarki. Teraz stanęłam przed kolejnym wyznaniem - zakup piekarnika elektrycznego i płyty gazowej - wymiana - istniejąca zabudowa meblowa. Piekarnik wymiary 59,5x59,5 - wybór marki Gorenje - wymyśliłam czyszczenie parowe, sterowanie pokrętła, żeby nie ścierały się napisy na wyświetlaczu, waham się między następującymi modelami pierwszy wybór [cena_szukaj]BOS6737E20FBG [/cena_szukaj]( trochę mnie niepokoi brak chłodzonej obudowy - jak to się ma do mebli) , drugi BOS 6737E13BG oraz tańsza wersja [cena_szukaj]BOS6737E06B [/cena_szukaj]- proszę Pana o wskazanie jaki ewentualnie wybrać z tych trzech. Druga grupa to piekarniki czyszczenie pyrolityczne ( wkłady katalityczne do mnie nie przemawiają ) w tej grupie wytypowałam dwa modele [cena_szukaj]BPS6747A06BG[/cena_szukaj], [cena_szukaj]BPSAX6747A08BG [/cena_szukaj]- również proszę o wskazanie, który ewentualnie model wybrać z tych dwóch. Proszę również o radę para, czy pyroliza. Dodam, że lokal mieści się w bloku - ufam, że instalacja wytrzyma - aktualny firmy Amica 230V. Kolejny kłopot to płyta wymiary aktualnej 58x51 - wybór na runku ograniczony patrząc na jakość i wygląd - trochę ryzykuję ale wybór padł na Elektrolux [cena_szukaj]KGG6407K [/cena_szukaj]wymiary 59x51 - jakie jest Pana zdanie? Może spotkał Pan płytę godną uwagi w tych wymiarach? Proszę o radę. Pozdrawiam

    • Nie musi się Pani trzymać wymiaru zewnętrznego starej płyty - a jedynie otworu w blacie - nic się nie stanie jak kupi Pani płytę 60x52 cm - będzie bardziej nachodzić na blat i tyle, a i tak standardem na rynku jest nisza w blacie 56x49cm - podciąć o parę mm też zawsze się da.
      Co do piekarnika to każdy tego typu ma chłodzenie obudowy, Gorenje na swojej stronie nie zawsze ma wszystko prawidłowo opisane. Osobiście jestem fanem serii Advanced, czyli wybrałbym Gorenje [cena_szukaj]BPS6747A06BG [/cena_szukaj](pozostałe to linia Essential).

      • dziękuję za odpowiedź, no to zadał mi Pan klina - para czy pyroliza, jeśli jednak zdecyduję się na parę, który z tych trzech wybrać. Mam zamiar zakupić dzisiaj bo firma jest w sklepowej promocji na wskazana przeze mnie piekarniki i pyroliza i para.

  • A mnie by interesował zapytanie odnośnie piekarników z funkcja programu pizza. Zastanawiamy się nad GORENJE [cena_szukaj]BOSB6737E06X [/cena_szukaj]lub Electrolux [cena_szukaj]EOF4P74X[/cena_szukaj]. Dla mnie ważne by miał tardycyjny sam dół i góra+dół i termoobieg. Mąż zażyczył sobie z programme piziza lub wysoka temp. 300stopni

    • Program pizza to nic innego jak grzałka dolna + termoobieg, czyli funkcja, którą ma prawie każdy piekarnik, jednak, nie każdy producent tak ją nazywa. Większość piekarników 300 stopni osiąga za pomocą grzałki grilla, a nie funkcji pizza, która to w 90% modeli jest ograniczona do tych 230-250 stopni. Na rynku są specjalne modele osiągające wyższe temperatury specjalnie do pizzy - Teka MaestroPizza 345 stopni i Beko Pizza Pro 310 stopni.

      • Dziękuję za poprzednią odpowiedz. W sumie teraz zastanawiamy się nad tymi 2 Piekarnik Electrolux [cena_szukaj]EOF4P74X [/cena_szukaj]czy Piekarnik elektryczny GORENJE [cena_szukaj]BOS6737E20FBG[/cena_szukaj]. Która firma mniej zawodna?

        • To niebo a ziemia. Electrolux jest ogromnie wykonany, pokrętła, fizyczne przyciski timera, toporne zawiasy - coś okropnego, a Gorenje to piekarnik porządnej jakości. Nie ma czegoś takiego jak niezawodna firma, to nie XX wiek ;)

  • Witam
    Mam piekarnik Whirpool AKP724/wh/01 który nadaje się już tylko na szrot, grzeje się 40min minimum, strzeliły mu zawiasy wiec nie trzyma drzwiczek i trzeba je podpierać, palniki albo grzeją na maxa albo za słabo.

    Żona niedługo rodzi wiec myślałem że idealnie zrobie jej niespodziankę bo lubi kuchcić, mięsa, ciasta itp

    Proszę o poradę jaki piekarnik byłby najlepszy
    -najlepiej z pieczeniem na parze
    - pyrolizą, ewentualne co innego
    - zimna szyba
    - delikatny domyk drzwiczek
    - gril , rożen raczej zbyteczny
    -grzanie tylko od dołu
    -blokada drzwiczek
    -termoobieg
    -termosonda
    -pokrętła , moze być wyświetlacz ale z pokrętłem a nie klikany
    -srebrny lub biały do zabudowy podszafkowej

    nie potrzebuje wifi, szklanych tac, kamieni, itp

    a bajka jak by miała mikrofale ale takie coś chyba tylko w solgaz ap34 (mały i czarny do słupka)
    czy coś innego jest w stanie Pan polecić?

    • Opisał Pan prawie w 100% serię SteamCrisp od Electroluxa/AEG - jedynie nie da się kupić takiego z pokrętłami, będzie elektronika, ale łatwa w obsłudze, no chyba, że faktycznie biały przejdzie to wtedy jest model [cena_szukaj]Electorlux EOC6P77V[/cena_szukaj] - spełnia wszystkie wymienione wymagania. Model Solgazu to chińska tragedia. Szukać modeli Electorlux EOC8P, lub KOCBP.

  • Panie Krzysztofie.
    Poszukuje piekarnik gazowo - eletryczny.
    Nie potrzebuje jakiś wodotrysków.
    Wystarczy zwykły piekarnik odpalany z kurków.
    Podgrzewam pizze ewentualnie jakies ziemniaki, kurczaka ewentualnie karkówka w naczyniu żaroodpornym.

  • Szanowny Panie Krzysztofie, warunki lokalowe nie pozwalają na podłączenie piekarnika na siłę a chciałabym wymienić starą kuchenkę gazową na kuchenkę elektryczno - gazowową z piekarnikiem elektrycznym. Proszę o poradę.

    • Żaden problem - współczesne kuchenki z piekarnikiem elektrycznym i płytą gazową wymagają jedynie podłączenia 1 fazowego (zwykła wtyczka), więc może Pani wybrać dowolny model :)

  • Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie co może Pan powiedzieć o Electrolux SteamBake [cena_szukaj]EOD6C77WX[/cena_szukaj]? Warto?

    • Prosty piekarnik z elektronicznym termostatem i całkiem ładnych wyglądem, produkcji włoskiej. Jak na 1600 zł jest ok.

  • Dzień dobry.

    Szukam:
    1. Lodówki - tu padło na 99,99% na Samsung [cena_szukaj]BRB26715DWW [/cena_szukaj](https://www.samsung.com/pl/refrigerators/built-in-bottom-mount-freezer/264l-white-brb26715dww-ef/). Choć w grę wchodzi też Samsung BRB26705CWW (https://www.samsung.com/pl/refrigerators/built-in-bottom-mount-freezer/brb6000-twc-264l-white-brb26705cww-ef/). Co lepsze? Warto dopłacić do klasy energetycznej C?

    2. Piekarnika - co Pan sądzi o Amica[cena_szukaj] ED57525V STUDIO PYRO[/cena_szukaj] (https://www.amica.pl/piekarnik-do-zabudowy-ed57525v-studio-pyro)? Ewentualnie co by mi Pan polecił do maks. 3000 zł? W grę wchodzi też Electrolux [cena_szukaj]EOB7S31Z[/cena_szukaj] SteamBoost z Pana rankingu TOP-10 (lato 2022).

    3. Indukcji - nie miałem nigdy takiego wynalazku więc jestem zielony. Ważne, żeby kolor płyty był czarny. Myślałem o Amice - żeby załapać się na zwrot 200 zł w przypadku gdybym wybrał piekarnik [cena_szukaj]Amica ED57525V STUDIO PYRO[/cena_szukaj]. Jaka płyta Amica wizualnie by pasowała do tego piekarnika? Choć im więcej czytam to myślę o indukcji Eletorluxa. Tu analogicznie gdybym wybrał piekarnik Electrolux [cena_szukaj]EOB7S31Z [/cena_szukaj]SteamBoost to jaką płytę do niego dobrać? Przydałby się też tutaj czarny okap, który by z tą płytą Eletroluxa zgrywał.

    Dziękuję i pozdrawiam.

    • 1 bdb, piekarniki zupełnie różne - Amica to zwykły, ładny model z pyrolizą, a Electrolux to już zaawansowany piekarnik parowy niemieckiej produkcji - trzeba zdecydować co się potrzebuje bo oba są godne polecenia.
      Jeśli indukcja koniecznie Amici to tylko serie 2.0 i 2.1 - są oznaczone w nazwie, ale i tak Electrolux [cena_szukaj]EIV634 [/cena_szukaj]lub podobny będzie lepszy.

  • Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie uprzejmie proszę o poradę przy doborze piekarnika pod zabudowę, do 1600zł. Zależy mi na łatwym czyszczeniu, termoobiegiem, grzaniu dolną grzałką, 1 komplecie prowadnic teleskopowych z możliwością przekładania pomiędzy drabinkami i oczywiście trwałością. Zakres temperatur pozwalający na upieczenie pizzy.
    Z góry dziękuje za pomoc.

    • Amica ED47 z końcówką Steam - ma temp. do 280 stopni i spełnia pozostałe wymogi. Odpadają modele Beko i Gorenje (brak przepinanej prowadnicy), Samsung, Bosch, Siemens, Electrolux to trochę za mały budżet. Zostaje jeszcze Whirlpool z serią 6 zmysł i W6 - też dobre piekarniki, lecz z węższą komorą piekarnika.

      • Dziękuję za odpowiedź. O Whirlpool słyszałem opinie że szyba wcale nie jest atermiczna, z kolei o Amice, że serwis to dramat, a blachy cienkie i gną się już przy lekkim nacisku. Czy może się Pan do tego odnieść?
        Żonie bardzo spodobał się Gorenje [cena_szukaj]BO76SYB[/cena_szukaj], natomiast ja zastanawiam się nad BEKO [cena_szukaj]BBIMM13400XMSWE[/cena_szukaj], gdyż obsługa wydaje się bardziej przejrzysta i zrozumiała. W przypadku pierwszego zastanawia mnie jak z obsługą serwisową - firmę podobno przejął HiSense. W przypadku drugiego brak jakichkolwiek opinii w sieci.

        • Sterowanie w obu jest proste - w Gorenje funkcje są wokół pokrętła, a na 2 małych wyświetlaczach mamy czas i temp. A w Beko funkcje są na lewo od pokrętła, na prawo wyświetlacz czasu i temperatury + start/pauza. Oba to dobre piekarniki różniące się głównie designem. Serwis obu marek jest na podobnym, stosunkowo przeciętnym poziomie.

  • Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Poszukuję piekarnika, który będzie idealny do pieczenia ciast (bezy, biszkopty), a tak poza tym zwykłe użytkowanie. W komentarzach często pojawia się linia Advanced od Gorenje. A co sądzi Pan o [cena_szukaj]BO76SYB [/cena_szukaj]Simplicity? Pozdrawiam

      • Dziękuję za odpowiedź. A może Pan polecić jeszcze jakiś inny model? Niekoniecznie Gorenje. Obawiam się słabego kontaktu z serwisem.
        Moje kryteria:
        1. Cena do 2200 pln
        2. System czyszczenia: wystarczy chyba kataliza lub hydroliza
        3. Funkcja pieczenia tylko od dołu
        4. Fajnie jakby można było sterować światłem we wnątrz urządzenia (nie widzę potrzeby aby cały czas się świeciło)
        5. Pieczenie bez pary
        6. Dokładne ustawienie temperatury (co 5 stopni)
        Do piekarnika będę też potrzebować indukcji, najlepiej z tej samej firmy co piekarnik.

        • Serwis Gorenje nie jest najlepszy, ale tragedii też nie ma - normalnie działają jak większość innych firm, a sam piekarnik tani, ładny i ma to co trzeba.

  • kolega proponuje mi w dobrych pieniądzach powystawowy model piekarnika Siemens iQ700 [cena_szukaj]HB635GNS1 [/cena_szukaj]i płytę iQ500 [cena_szukaj]ED675FSB5E[/cena_szukaj]. Co Pan myśli o takim zestawie? Wady? Zalety?

    • Ogólnie to dobry sprzęt, choć z piekarnikiem trzeba uważać - jeśli Siemens lubią długo leżakować na ekspozycji, a wtedy obrywają zawiasy, uszczelką i plastikowe pokrętło.

      • Dziękuję. Sprzęt jest w salonie z meblami kuchennymi i wygląda na dobrze zainstalowany i zadbany.
        Jest jeszcze zestaw Grundig - płyta [cena_szukaj]GIEI 638980 INH[/cena_szukaj] i piekarnik [cena_szukaj]GEZST 47000 B[/cena_szukaj]. Wygląda bardzo solidnie, ale Grundig znam tylko ze sprzętu RTV. Spotkał się Pan z tym i ma jakieś zdanie?

        • Grundig to po prostu Beko z innym znaczkiem, więc totalnie bez sensu dopłacać do tureckiej marki... Piekarnik bardzo przeciętny, nowe serie Beko dużo lepsze (bPro500), a płyta ciekawa, pod Beko kosztuje 300 mniej, ale nie ma o nich zbyt wielu opinii.

          • Dziękuję za wskazówki. Bardzo mi Pan pomógł. Zrezygnowałem z zakupu u kolegi i sprecyzowałem swoje oczekiwania albo raczej pogodziłem się z oczekiwaniami żony :-)
            Potrzebujemy piekarnika i płyty indukcyjnej w kolorze czarnym. Chcemy, żeby piekarnik był wyposażony w: czyszczenie pyrolityczne, wysoką maksymalną temperaturę pieczenia (np. program pizza), termosondę i samodomykanie drzwi. Im więcej prowadnic w piekarniku, tym lepiej.
            Interesują mnie marki Siemens, Bosch, Gorenje, Elektrolux do 3000 zł za piekarnik. Płyta ma być porządnie wykonana, do 2000 zł.

          • Indukcja to prosty wybór - Electrolux [cena_szukaj]EIV634[/cena_szukaj], lub jeśli mają być 2 pola łączone to [cena_szukaj]EIV644[/cena_szukaj].
            Piekarnik z pyrolizą, termosondą i 300 stopniami to Electrolux EOE7P, lub kilka modeli Gorenje z linii Advanced.

Najnowsze artykuły

DeLonghi Rivelia z wymiennymi pojemnikami kawy w promocji i z prezentami

Oficjalny sklep DeLonghi ma super ofertę na ekspres do kawy serii Rivelia. Nie dość, że…

17 godzin temu

Flagowy iRobot Roomba Combo 10 Max grubo potaniał od premiery!

Z początkiem września do sprzedaży trafił nowy flagowiec marki iRobot i jednocześnie pierwszy ich model…

19 godzin temu

Najlepsza myjka Parkside Performance z Lidla tylko dziś taniej o 13%!

W sklepie internetowym Lidla mają dobrą ofertę na najlepszą (tej marki) i na dodatek ulepszoną…

2 dni temu

Świetny Dreame Z10 Station za 1300 zł w ofercie jednodniowej iBood!

Platforma iBood słynąca z dobrych ofert jednodniowych i festiwali polowań na okazje iBood Hunt, ma…

2 dni temu

Jakiego robota sprzątającego warto kupić? Oto 10 najlepszych modeli w 2024 roku

Nie wiesz, jakiego robota sprzątającego kupić, aby później tego nie żałować? Zerknij na nasz TOP-10…

2 dni temu

Domowy automat do warzenia piwa iGulu F1 dostępny w świetnej cenie

Do sprzedaży wchodzi iGulu F1 - domowy automat do warzenia piwa, który można zamówić także…

3 dni temu