Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.
Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?
Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.
Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.
Jaki piekarnik kupić: elektryczny czy gazowy?
Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.
Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).
Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.
Instalacja piekarnika w kuchni
Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.
Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.
Gabaryty piekarników do zabudowy
Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.
Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.
Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.
Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.
Pobór prądu i klasy energetyczne
Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).
Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.
Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.
Pojemność piekarników
Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.
Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.
Rodzaje programatorów w piekarnikach
Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:
Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.
Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.
Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.
Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).
Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.
Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.
Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.
Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.
Sposób na łatwe czyszczenie piekarnika
Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.
Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.
Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.
Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.
Design piekarników do zabudowy
Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.
Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.
Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.
Jaki piekarnik kupić: najważniejsze funkcje
Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.
Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.
Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.
Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool. Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.
Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.
Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.
Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.
Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.
Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.
Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.
Wyposażenie dodatkowe
Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.
Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).
Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.
Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.
Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.
Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.
Co daje marka, czyli jaki piekarnik kupić?
Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.
Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.
Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.
Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!
Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.
Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.
Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.
Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.
To również warto przeczytać!
Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjną, jaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.
Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Panie Krzysztofie, z lodówką, pralkosuszarką i zmywarką poszło gładko, natomiast na piekarnikach się wykładam.
Budżet – do 3500 zł, jak się uda taniej to super.
Priorytetem jest dla mnie trwały, solidny sprzęt – chcę, żeby bezawaryjnie działał jak najdłużej. Zupełnie nie potrzebuję kolorowych wyświetlaczy, pokrętła nawet bardziej mi się podobają.
Zależy mi na czarnym kolorze i ładnym wyglądzie (z tego co widzę mamy podobny gust).
Potrzebuję sprawnego rozmrażania i podgrzewania. Jeśli dodatkowo będzie air fry i ew. termosonda, to będę przeszczęśliwa.
Chyba nie może być pyrolizy, bo piekarnik będzie obok lodówki. Ale fajnie, gdyby jakoś sam się czyścił 😉
Rozważałam Gorenje albo Boscha, ale na Serie 8 chyba mnie nie stać. Jestem otwarta na inne pomysły. Co by Pan polecił?
Przy takich wymaganiach Gorenje (i Hisense – to ten sam koncern) to dobry wybór.
Z prostych, a ładnych seria Simplicity BOS6737SYB .
Jeśli z termosondą i airfry to seria Advanced (G600) przykładowo: BPSA6747DGWI , BPSA6747A08BGWI , BSA6747DGWI .
Wielkie dzięki! Ostatnie pytanie: jaka jest różnica między BSA6747DGWI , BSA6747A04BG i BSA6747A04BGWI ?
Panie Krzysztofie tym razem prośba o pomoc z piekarnikiem🙂
Co bym chciała aby piekarnik miał:
kolor stalowy lub jak najwięcej takich wstawek,
pyroliza
jak najwięcej prowadnic teleskopowych
budżet 2-3k
Czego nie potrzebuję to bajery w postaci wifi, sterowanie z aplikacji itd.
Sama znalazłam model EOF4P56X. Czy Electrolux ma jakiś model w którym nie trzeba wywalać środka podczas procesu czyszczenia pyrolizą?
Proszę o pomoc i ewentualnie o propozycję innego/lepszego piekarnika w tym budżecie.
Pozwalam sobie się przypomnieć 🙂
Electrolux nie ma takich, jedynie modele Boscha i Siemensa najwyższej serii tego nie wymagają. Większość producentów daje 1 prowadnicę – najwięcej znajdzie się w Gorenje/Hisense – do 3 poziomów, potem Amica – do 2 poziomów. Wskazany Electrolux jest niezły, ale na żywo wygląda bardzo źle – ta wypukła blacha i tandetnie spasowane pokrętła.
Ok w takim razie odpuszczę tego Electroluxa, natomiast na najwyższe modele Bosch/Siemens brak budżetu.
Co by Pan polecił do 3k z pyrolizą? Już olać ten srebrny kolor? Wolę solidny sprzęt od wyglądu 😉
ELECTROLUX EOE7P31Z SenseCook – model już niemieckiej produkcji.
Siemens HB676G0S1 – flagowa seria, stara wersja, niezła elektronika.
Do obu można dokupić więcej prowadnic – w Electroluxie same prowadnice, w Siemensie drabinki z prowadnicami.
Pani Krzysztofie pozwolę sobie wrócić jeszcze do tematu piekarnika. Im więcej doktoryzuje się o nich tym gorzej 😉
Niemniej doszłam do wniosku, że chyba odpuścimy sobie pyrolizę. Swoje to kosztuje (budżet się rozjeżdza) a wydaje mi się, że nie będziemy z tego korzystać.
W związku z tym co by Pan powiedział na model Boscha: HBA5560S0 ? Ewentualnie czy znajdziemy coś lepszego w tej półce cenowej.
Prosty piekarnik pokrętłowo-elektroniczny z 1 prowadnicą i emalią katalityczną – jest ok.
Ostatni raz (mam nadzieję) w temacie piekarnika.
HBG635BS1 vs HBG634BS1 vs HBA5560S0 , który z tych 🙂
Jakie są różnice między 634 a 635?
635 ma 10 programów AutoPilot, a 634 już nie, to jedyne różnice. Ostatnio to niższa seria 6 z pokrętłami, inaczej wykonany sprzęt, prostszy, ale już z prowadnicą teleskopową – też niezły, ale jednak seria 8 jest najlepsza w tej firmie.
Witam,
proszę o pomoc w znalezieniu piekarnika czarnego z elementami grafitowymi. Widziałam na stronie rtv-euro-agd, że beko ma piekarniki których kolor jest opisany jako „kolor frontu czarny szklany – uchwyt z ciemnej stali nierdzewnej”. Proszę o pomoc
Najwięcej grafitowych wstawek na czarnym szkle ma Whirlpool W6 OM4 4S1 P BSS W i to całkiem niezły piekarnik.
W Beko tego dekoru grafitowego prawie nie ma – to listwa pod programatorem i uchwyt – Beko BBIS13400DXSE bPro500 .
dziękuję, na Pana zawsze można liczyć, gdy inni odpowiadają „nie ma takich” 🙂 🙂 Znalazłam jeszcze ten – z uchwytem grafitowym – Beko BBVM17400DXCS bPro500 Split&Cook. Opcja pieczenia dwóch potraw z niewielką różnicą temperatur by mi się przydała. Czy poleca Pan ten model? Czy ogólnie piekarniki Beko są „kiepskie”?
No to już kwestia potrzeb – ich dual cook jest ok, czujnik obecności separatora mniej się psuje niż ten w Samsungu, a same piekarniki serii bPro500 to mocne średniaki, poziom Whirlpoola.
Witam. Panie Krzysztofie poleci pan komplet (wskazana ta sama firma) płyta ceramiczna i piekarnik podblatowy,najchętniej czarne. Model ekonomiczny,bez udziwnień.Płyta do łatwego czyszczenia,bez rozszerzenia brytfanki,klasyczny wymiar,może być z rantem. Piekarnik z większą objętością,pokrętła z trwałym oznaczeniem,bez prowadnic.Sprzęty niezawodne,trwalsze pod wynajem.Rozważany electrolux, amica,bosch,siemens.Pięknie dziękuję
Szukam dobrej jakości ale bez ceny zaporowej płyty indukcyjnej dwupolowej. Proszę o radę .
Amica PI3510U lub odpowiednik Whirlpoola WS Q0530 NE – w obu przypadkach trzeba zapewnić dobrą wentylację od frontu.
Te płyty przeglądałam.Jak mam rozumieć wentylację z frontu.Planuje płytę zamontować w poprzek nie standardowo na długości.Oksp chyba będzie z filtrem węglowym Amica.Pozdrawiam
Płyty muszą mieć między blatem a frontem meblowym/piekarnikiem małą przerwę wentylacyjną. Jeśli zamontuje Pani w poprzek, to utrudni wentylację płyty.
Nie będzie piekarnika tylko szuflada.A plyta chce żeby była tak od 15 do 20 cm od brzegu.Czy może być
W takim przypadku trzeba zachować wentylację z tyłu i do bocznych szafek, dobry stolarz to ogarnie. Pod indukcją, na 20 cm w dół nie powinno być metalowych sztućców bo to feromagnetyk.
Panie Krzysztofie może jeszcze okap z filtrem węglowy do zabudowy,nie za szeroki. Kiedyś była teka 45 cm ale nie widzę nigdzie.Okap czarny taki ukryty .Pozdrawiam i z góry dziękuję za radę.
Okapów do 50 cm jest mało, ale da się znaleźć wsad meblowy w takim rozmiarze – szczegóły tutaj
Amica PCN6400Z + Amica ED376191B F-TYPE lub Amica ED376191X F-TYPE – prosty dobry zestaw spełniający powyższe wymagania, choć piekarniki i tak mają prowadnice – zawsze można je zdemontować i wystawić na olx za 100 zł.
Czym się różnią piekarniki Gorenje BPS6747A06BG i BPS6747A06X ?
Oczywiście nie licząc koloru.
Tylko kolorem 😀
A jeszcze pytanko, bo ogólnie właśnie chyba będę się decydował na jeden ze wspomnianych piekarników. Ale zobaczyłem jeszcze model BPSAX6747A08BG , z tego co widzę ma chyba dodaną funkcję parową „SteamAssist”. Czy to jest generator par, czy gdzieś się to po prostu wylewa? Jest sens dopłacać te parę stówek do tej opcji, czy lepiej sobie odpuścić, ewentualnie, czy są jakieś inne różnice między tymi piekarnikami?
Ogólnie zależy mi na pyrolizie, a także na solidności wykonania i trwałości sprzętu, czytając Pana komentarze, wywnioskowałem, że w przedziale 2000-2700 dobrym wyborem będzie właśnie marka Gorenje. Chyba, że warto spojrzeć na jakieś inne piekarniki podobne do tych w tym samym przedziale cenowym?
Nie ma generatora, woda wylewana jest ze zbiornika do specjalnej niecki pod grzałką grilla, więc działa to podobnie do wylewania wody na dno. Gorenje robi jedne z lepszych piekarników 🙂
Dzień dobry, panie Krzysztofie proszę o poradę w kwestii zestawu do zabudowy Gorenje: piekarnik BPS6737E03X i mikrofala BM201AG1X . Zależy mi na dobrych funkcjach, ale też aby były to sprzęty stalowe- ciężko mi znaleźć.
Lub zestaw Whirlpool:
piekarnik AKZ96230IX
mikrofala AMW730IX
Proszę o pomoc:)
Nieco bardziej zaawansowany zestaw: piekarnik z większą ilością elektroniki, mikro otwierana do dołu o takim samym designie jak piekarnik.
Niezły piekarnik, ma co trzeba i jest dobrze wykonany, ale mikro najmniejsza pojemnościowo, Gorenje ma większe, lepsze modele, choć fakt, że droższe.
Dzień dobry,
dziękuję za pomoc ws płyty indukcyjnej. Teraz wybieram piekarnik.
Waham się pomiedzy czterema modelami –
Whirlpool OAKZ9 7961 SP NB
Gorenje BO6735E05B
HISENSE BSA65226AB
Siemens HB537A030 IQ 500
Proszę o poradę, który z tych jest najlepszy, Też nie rozumiem czym ten gorenje i hisense się różnią.
Siemens ma fajne podświetlenie funkcji i temperatury na pokrętłach, a z pozostałych brałbym Hisense – z prostym modeli ma to co trzeba.
Cześć,
a ma ktoś jakieś info odnośnie piekarnika TEKA HLB 8510 P MAESTRO PIZZA ? Wydaje się najlepszy do pizzy (osiąga 340 stopni) z dostępnych, ale z kolei do innych zastosowań średni. Ew. coś innego do polecenia do 4000?
A czemu do innych zastosowań średni? Ma wszystkie typowe nastawy i funkcje, więc w domowych zastosowaniach nie widzę w nim braków.
Brakuje mu funkcji parowych, do tego z opinii wynika, że nie grzeje równomiernie. Zastanawiam się wobec tego nad Hisense BSA66334PG , osiąga 300 stopni ale ma też funkcje parowe. Co sądzisz?
Z jakich opinii? Tej jednej z ME? Zawsze może trafić się wadliwa sztuka, a to przecież piekarnik nastawiony na pizze w jak najwyższej temperaturze, więc opcje parowe są w takim sprzęcie drugorzędne. Wskazany Hisense to dobry piekarnik.
Dzień dobry,
chciałbym zapytać, czym różnią się następujące modele Electroluxa z serii SteamBoost:
EOB7S31Z
i
KOBCS31X
?
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Realnie tylko designem – litera K to flagowe wykończenie najwyższej serii z tymi srebrnymi dekorami, ale poza tym to ta sama elektronika i seria.
Dziękuję za odpowiedź.
Ogólnie jestem zainteresowany tą serią (SteamBoost800), ale widzę dużą rozpiętość cenową – od 3200 do nawet 4300 zł
Czym one się różnią?
Głównie to wyświetlaczem:
EOB7 to prosty wyświetlacz piktogramowy Omega
EOB8 mają mały kolorowy wyświetlacz EXCite
EOB9 szeroki kolorowy wyświetlacz I-Tex100
Wraz z nimi idzie więcej programów, często i WiFI (przedostatnia litera W w nazwie).
Do tego lekko designem i wykończeniem – flagowy design zaczyna się od litery K, litera E to modele ogólnorynkowe, Y na Europę Środkowo-wschodnią, C dla RTV Euro AGD, L dla Media Expert.
Przyszła pora na wybór piekarnika. Zależy mi aby miał termosondę i wybrałam dwa GORENJE BSA6747A04BG oraz BOSCH HBT537FB0 . Gorenje ma jeszcze funkcje pary i więcej programów. Co Pan radzi zrezygnować z funkcji pary ? Który Pana zdaniem będzie lepszy?
Gorenje lepiej wykonane, pojemniejsze, moim zdaniem z lepszym designem, elektronicznym termostatem na wyświetlaczu, a nie mało precyzyjnym pokrętłem. W Gorenje bardziej zbliżoną serią do tego Boscha są podstawowe piekarniki Essential, a nie Advanced.
Dzień dobry,
rozważam te 2 piekarniki:
Piekarnik AMICA ED37616B X-TYPE Elektryczny Czarny A
Piekarnik AMICA ED376191B F-type Elektryczny Czarny A
Czy one się czymś różnią oprócz wyglądem? Bardziej skłaniam sie do tej drugiej, tańszej opcji, czy jest Pan w stanie powiedzieć w jaki sposób są naniesione programy na pokrętła, tj. czy są tłoczone czy to tylko napis? Nie znalazłam nigdzie takiej informacji.
Sterowanie i komory takie same, ale X-Type ma podświetlane pokrętła, lepszą drabinkę suszarniczą i gorszą skalę temp. co 25 stopni, X-Type co 10.
Dzień dobry,
Panie Krzysztofie
szukam piekarnika z funkcją pary z firmy electrolux w kolorze czarnym do zabudowy. Mój budżet jest ruchomy od 2000-3300, ponieważ uwielbiam piec szczególnie ciasta, ale wiadomo im tańszy tym lepiej. Wybrałam modele do wstępnej analizy takie jak ponieżej:
1. EOD4P57H SteamBake – 2500
2. EOD6P77Z SteamBake – 2080
3. EOD6P77WZ SteamBake – 2400
4. EOC6P77H SteamCrisp – 3300
Nie potrafie znaleźć różnic między piekarnikami SteamBake, wszystkie mają kolor ten sam, maks 300 stopni, pyrolize i funkcje te same…Może mi Pan pomóc w rozróżnieniu ich, przez co się różnią cenowo?
Druga sprawa jeśli miałabym płacić za opcję 4, to czy warto pana zdaniem?
Czy metoda dostosowania pary do pieczenia jest faktycznie bardziej skuteczna, lepsza niż klasyczne wlewanie wody na dno piekarnika jak w przypadku steambake?
Wydaje mi się że im bardziej skoplikowane piekarniki tym bardziej narażone są na awarie, a tutaj mamy już całkiem innym system działania pary, wlewania wody do zbiornika, spuszczania itd…..Co pan myśli o tym? Czy faktycznie o ma aż tak duże znaczenie?
Będę baaardzo wdzięczna za pomoc, ponieważ najbardziej z całego sprzętu zależy mi właśnie na dobrym piekarniku.
1 to straszne paskudztwo – design jakby projektował to ślepiec.
2 i 3 to ten sam sprzęt różniący się tylko opcją sterowania zdalnego po WIFI – działa średnio, więc bez znaczenia.
4 To już zupełnie inny piekarnik z generatorem pary, a nie wylewaniem wody na dno jak w EOD, czyli poziom wyżej (zawsze SteamCrisp lepsze od SteamBake). Wylewanie wody na dno to nie piekarnik parowy… Warto dopłacić.
Dziękuję bardzo!
Tak więc prawdopodobnie wezmę piekarnik steamcrips, myślałam jeszcze o tym steam boost bo można go złapać w promocyjnej podobnej cenie, ale jednak zależy mi na pyrolizie, a niestety steam boost ma jedynie czyszczenie parowe..
A czy mogłabym jeszcze pana prosić o polecenie pasującej wizualnie mikrofali do piekarnika stemcrips z mojej listy? Mam kilka typów, ale wszystkie różnią się niewiele cenowo, więc stwierdziłam że wezmę ta która najbardziej będzie wizualnie pasować a nie ma możliwości wszystkich zobaczenia w sklepie…
Mikrofala również firmy elektrolux (chyba że jest innej dobrej firmy która będzie pasować. Jestem otwarta na propozycje) o dużej mocy aczkolwiek nie potrzebuje zbytnio wypasionych funkcji, jedynie ma służyć do szybkiego podgrzania obiadu, roztopienia pojedynczych produktów. No najlepiej w granicach przyzwoitej. No chciałabym aby pasowała do piekarnika bo będzie jedno nad drugim.
Ślicznie dziękuję za pomoc i szanuje, podziwiam bardzo to, że Pan tyle czasu poświęca wszystkim tutaj zgromadzonym ludziom, na dodatek tak szybko dając odpowiedź 🙂
Pod EOC6P77H nie ma mikrofali z uwagi na te emaliowane na czarny mat wstawki wokół blendy programatora. A tak to LMS4253TMH i LMS4253TMK – całe czarne, 900 W i 25 l pojemności z talerzem 27 cm średnicy. To uniwersalne modele pod piekarniki czarne tej firmy. Najlepiej pasują mikrofale otwierane do dołu pod względem designu jak EVL6E46X , ale niestety nie ma wersji w pełni czarnej.
Witam, poszukuję wytrzymałego piekarnika, który pobędzie ze mną kilka ładnych lat, łatwy w czyszczeniu (pyrolizą), z łatwą obsługą co by Pan polecał?
Dzień dobry. Czy jest wg Pana sens rozpatrywać zakup piekarnika parowego do 2000 zł? Czy jest coś wartego polecenia w tym budżecie? Pozdrawiam.
Poza super promocjami nie ma na rynku piekarników parowych do 2000 zł (z generatorem pary). Ale jak już coś szukać z wylewaniem wody na dno, lub w nieckę pod grzałką grilla to Gorenje Advanced, lub Beko bPro 500.
Dzień dobry,
Co sądzi Pan o piekarniku Smeg SOP6302TX ?
Po prostu bardzo mi się podoba, czy funkcjonalnie odpowiada swojej półce cenowej czy jednak jest to przepłacanie za design?
Jak wygląda serwis smega w Polsce?
Typowy model z segmentu premium w niższej cenie, więc nie oferuje za wiele, ale jeśli design ważny to są to dobre piekarniki. Serwis jest całkiem ok, dostęp do części też.
Dzień dobry, jestem na etapie wyboru piekarnika do zabudowy w słupku. Chodzi mi o model z mikrofalówka. Zastanawiam się czy czy warto szukać z termosonda. Czy może Pan coś podpowiedzieć,na jakie modele warto zwrócić uwagę?
Jeśli piekarnik ma być pełnowymiarowy to wyboru nie ma – Bosch i Siemens, będzie drogo. Większy wybór jest w kompaktowych, ale to zawsze gorszy wybór niż normalny piekarnik.
Dziękuję, tak pełnowymiarowy.Mam pytanie czy warto upierać się na termosonde, czy raczej nie jest tego warta. W kwestii wyboru simens czy Bosch, która firma lepsza?
Co Pan może powiedzieć o tych dwóch modelach: SIEMENS HM656GNS1 , bosch HMG636RS1 . Nie widzę znaczących różnic, który Pan by polecił.
Ewentualnie proszę o propozycje innego piekarnika z mikrofalą pełnowymiarowego
Nie ma Pani zbyt dużego wyboru – jest 1 model Boscha i 5 modeli Siemensa z czego wskazany Siemens jest najtańszy, a i tak ma wszystko co potrzeba 🙂
Okazuje się, że muszę uwzględnić kryterium mocy przyłączeniowej. Muszę szukać coś poniżej 3 kw, a najlepiej 2,5 kw.
Chyba zatem modele boscha odpadają. Nie znalazłam tam nic poniżej 3 kw.
Jakiej firmy może mi Pan polecić jakiś dobry piekarnik pełnowymiarowy do zabudowy z taką mocą? Nie zależy mi na bajerach lecz niezawodności.
Mała moc to głównie podstawowe modele Beko – właśnie 2,5 kW, a także Gorenje najprostsze modele z linii Esential jak BO6735E02BK i BO6735E05B . Potem wiele modeli bez grzałki pierścieniowej na wentylatorze ma mniej więcej 2,9 kW, choćby Amica na starej komorze 65 l.
Dziękuję, a coś z piekarników Electrolux. Znalazłam taki model EOF3H50BX chyba ma 2,5 kw. Co Pan o nim sądzi.
Ehhh nie… To paździerz wśród piekarników. Wstawienie komuś tego do kuchni powinno być uznawane za znęcanie się – nie ma bardziej paskudnego designu piekarników i tandetnego wykonania od podstawowych modeli Electroluxa – gorzej nawet od Amica, a do Gorenje zero startu, które wykonane jest jak niemieckie modele Electroluxa.
Witam.
Dziękuję za pomoc w wyborze zmywarki. Zmywarka Bosch SMV4ECX14E warta swojej ceny. Dużo lepsza od electroluxa.
Potrzebuje pomocy w wyborze piekarnika do zabudowy 60 cm.
Co może Pan polecić?
Oczywiście, to najlepsza zmywarka Boscha w stosunku ceny do jakości i parametrów.
A jaki piekarnik może Pan polecić ?
Jaki kolor, co ma mieć, jakieś wymagania, założenia?
Czarny, styl nowoczesny, 60 cm, łatwy w utrzymaniu czystości, funkcjonalny, może mieć funkcje pary. To co mi brakuje w starym piekarniku to wyświetlacz z temperaturą.
Czyli elektroniczny, najlepiej z pyrolizą. Jeśli dodamy do tego wspomaganie parowe to są 2 opcje – z generatorem pary Electroluxy SteamCrisp jak EOC8P39Z i jemu podobne, lub Gorenje serii Advanced (2000-2600 zł), ale to już bez generatora pary.
Dzień dobry. Proszę o pomoc w wyborze piekarnika.Electrolux E0C8H31Z czy model LOC6H76Z ? Chyba, że inny model w podobnej cenie ?
To zupełnie inne piekarniki – pokrętłowy vs z elektroniką dotykową Vision pokazującą co robi tekstowo – EOC8 bardziej praktyczny.
Dzień dobry
Poszukuję piekarnik z funkcją mikrofali w miarę niskiej cenie. Odradzał Pan wcześniej Amicę, bo ma obrotowy talerz i dolną grzałkę na wierzchu. Jaki więc obecnie będzie wg. Pana najlepszy wybór? Polecany przez Pana Samsung NQ5B4353FBK jest dostępny już tylko na Allegro. Ja znalazłam Piekarnik SAMSUNG NQ5B4553FBS U2 Elektryczny z mikrofalą w Media Expert za 2209 zł. Czy ten będzie ok? A może jakiś inny? Zależy mi właściwie tylko na grzaniu góra- dół i na mikrofali. Nic więcej.
NQ5B4353FBK jest dostępny w 15 sklepach, w tym we własnym sklepie Samsunga i Media expert. Pani model to po prostu nieco prostsza wersja z pokrętłami i w innym kolorze – jest ok.
A czym różnią się modele:
NQ5B4553FBK
NQ5B4353FBK
NQ5B4353HBK
poza tym, że 553 ma pokrętła?
Jeden ma pokrętła a 2 pozostałe różnią się naczyniem do gotowania na parze w zestawie i to tyle.
Panie Krzysztofie, cieszę się ogromnie, że trafiłam na Pana, skarbnica wiedzy i inspiracji 🙂 Wybieram piekarnik. Wcześniej myślałam o Samsung Dula Cook, ale trochę się wyleczyłam z niego. Najbardziej odpowiada mi w tej chwili coś w stylu Electrolux EOC8H31Z . Zaczynam dopiero swoją przygodę z parą. Poza funkcjami to również względy estetyczne (spory minimalizm i dominująca ładna czerń) mnie w tym wypadku urzekły. Jestem w stanie trochę dopłacić, czy jest sens wybrać któryś model wyżej? Nadmienię, że programy tematyczne w piekarniku nie są mi potrzebne. Proszę o poradę.
Wyższe modele to zamiana starej elektroniki tekstowej Vision na kolorowy ekran dotykowy EXCite – ma więcej opcji jest bardziej responsywny, a tak wielkich różnic nie będzie.
Dzień dobry. Proszę o pomoc jaki piekarnik lepszy jakościowo AEG BSE792320B czy AEG BSK792280B Czy może Pan polecić w kwocie do 5 tys coś lepszego ?
Ta sama fabryka i jakość, różnią się tylko elektroniką 🙂 Ogólnie to świetny wybór w tej cenie, a z innych to bliźniacze Electroluxy i Gorenje.
Miał Pan do czynienia z którą powyższych sterowników? Która jest lepsza w użytkowaniu i tańsza w naprawie?
Vision jest stare i sprawdzone, nie psuje, się ale wygląda jak te niebieskie wyświetlacze z KIA z lat 90, a EXCite to już fajny mały tablecik – wygodniejszy i lepiej wygląda, ale o awaryjności nie wiele można powiedzieć bo ma nieco ponad 2 lata.
W tych dwóch modelach co pyta Marek jestem ciekawa piekarnik do 180st jak długo się nagrzewa? Mój 13 letni Electrolux 10min i ciekawa jestem czy w piekarnikach w tym zakresie coś się zmieniło.
Dzień dobry! Który piekarnik z funkcją parową lepszy:
Electrolux EOC8H31Z
Gorenje BPSA6747A08BGWI
To zależy co Pani potrzebuje. Gorenje z linii Advanced jest zawsze lepiej wykonane od włoskich Electroluxów (od niemieckich często też), ma wygodną, prostą elektronikę, większą komorę i świetny design, ale system parowy to wylewanie wody na mini nieckę pod grzałką grilla, tu nie ma prawdziwego generatora pary jak w modelu Electroluxa, więc pod tym względem Electrolux bije na głowę Gorenje.
Panie Krzysztofie, jestem na etapie kompletowania sprzętu pod zabudowę do kuchni i chciałabym się Pana poradzić, prosić o polecenie dobrego sprzętu. Dodam, że interesuje mnie sprzęt prosty w obsłudze 60cm w rozsądnej cenie, bez połączeń w-fi taki dla 60cio letniej osoby kolor czarny bez dodatków srebrnych..Napisy mają być z nadrukiem laserowym aby się nie ścierały.(piekarnik-mikrofala-płyta)
Piekarnik tylko elektryczny– może mieć chowane pokrętła z nieścieralnymi nadrukami funkcji albo dotykowy panel prosty w obsłudze z czyszczeniem katalitycznym 60cm z jak największą pojemnością L.
Mikrofala – prosty panel sterowania również może być na pokrętła chowane albo panel dotykowy .
najważniejsze aby pasowały te dwa produkty w zabudowie słupkowej.
Zmywarka – to zupełnie nie mam pomysłu, dobrze gdyby pokazywały ukończony cykl pracy bez otwieranych drzwiczek.
Płyta indukcyjna – bez pajacowania w programach tradycyjna na jakieś pole łączone dla np.garnka prostokątnego.
Zatem proszę Pana o polecenie i pomoc w wyborze.I wysłanie propozycji na adres e-mail annaz12@onet.pl.Pozdrawiam
Nie bawimy się w email – strona zarabia na wyświetleniach, a przy kontakcie mailowym nie ma wyświetleń, więc zostajemy tutaj – w sekcji komentarzy.
Dobre piekarniki z prostą elektroniką to Gorenje z linii Advanced i Simplicity, a jeśli z tradycyjnymi pokrętłami to prostsza seria Essential – pojemnościowo mają duże komory 77 l, sporo modeli ma proste wspomaganie parowe i pyrolizę.
Do zestawu są mikrofalówki otwierane do boku 25 l pojemności – pasują designem. Jeśli mikro miałoby być otwierane do dołu to trzeba celować w Whirlpoola (seria W6 i W7) i Samsunga – to jedyne firmy mające takie zestawy w sensownej cenie.
Dobra indukcja z polem łączonym to Electrolux EIV634 i jego wiele innych wersji. Niezłe są też odpowiedniki Bosch/Siemens.
Zmywarka najsensowniejsza na dziś to Bosch smv4ecx14e i nowe zmywarki Whirlpoola serii W7 i W8.
Panie Krzysztofie, jestem na etapie kompletowania sprzętu pod zabudowę do kuchni i chciałabym się Pana poradzić, prosić o polecenie dobrego sprzętu. Dodam, że interesuje mnie sprzęt w średniej półce cenowej. Lodówka w standardowej szerokości – zastawiam się nad SAMSUNG BRB30703EWW EF lub BRB26713EWW EF lub WHIRLPOOL WHC18 T332 .
Piekarnik – ważne aby posiadał funkcje szybkiego podgrzewania, czy piekarnik z mikrofala 2w1 to dobra opcja np. SAMSUNG NQ5B4353FBK U2 lub NQ5B4553FBK U2 lub AMICA AMMB44E3GCB Q-TYPE ?
Zmywarka – to zupełnie nie mam pomysłu, dobrze gdyby otwierały się drzwiczki po zakończonej pracy.
Płyta indukcyjna – tutaj tez nie mam propozycji, proszę zatem Pana o polecenie.
Wszystkie 3 lodówki są ok, choć pierwsza to 193,5 cm, więc zawsze półka więcej od pozostałych. Piekarnik kompaktowy 2w1 lepiej brać Samsunga – Amica ma takie sobie modele z talerzem obrotowym i grzałką dolną na wierzchu. Oba modele są ok, choć osobiście poszedłbym w wersję w pełni dotykową – elektronika jest intuicyjna i prosta w obsłudze.
Dziękuje za komentarze.A co z indukcją: która wersja będzie lepsza: ELECTROLUX EIV634 SLIM-FIT czy SAMSUNG NZ64R3747BK ? I jeszcze zmywarka: zastanawiam się między BOSCH SMV4EVX14E a SAMSUNG DW6KR7051BB a ELECTROLUX EEM48320L ?
Indukcje Samsunga to nie liga Boscha i Electroluxa, a bardziej konkurent dla Whirlpoola, więc wybór prosty. Zmywarka Boscha ma plastikowe dno, a w tej samej cenie jest dużo lepszy model niemiecki z metalowym dnem smv4ecx14e . Model Samsunga to zmywarka chińskiej Midea jak zmywarki Amica. Electrolux ma gorsze prowadnice i jakość wykonania koszy, plastików, ale za to świetnie zaprojektowaną 3 szufladę z głębokimi niszami na sztućce i dobrą dyszę nad nią, a także inny sterownik – wybiera się czas, a nie program jak w Boschu.
Panie Krzysztofie, szukam piekarnika, zastanawiałem się nad samsungiem lub elektroluxem ale może są inne firmy warte zainteresowania. Budżet to około 2500. Fajnie by było mieć gotowanie z parą ale to chyba nie w tych pieniądzach 🙂 Pyroliza nie jest konieczna. Termosonda może by była przydatna ale nigdy nie używałem więc się nie upieram. Dobrze żeby były jakieś elementy stalowe aby pasował do innych sprzętów też stalowych
Piekarniki parowe z gotowanie do 2500 zł ma tylko Amica w serii ED57 i nikt inny. Do 2500 zł celowałbym w Gorenje Advanced, lub Simplicity, a nawet w serię Superior. Samsung będzie miał sporo modeli z Dual Cook w tej cenie, byle nie Flex i to nie jest poziom Gorenje. Electrolux to spec od piekarników parowych, więc nie ten budżet.
Dziękuję za odpowiedź. Gdyby zrezygnować z gotowania parą i skupić się na jakości/niezawodności to którego elektroluxa warto wybrać w tym budżecie?
Skoro piekarnik będzie bez gotowania parą to czy warto wydawać na niego 2,5k czy może zadowolić się prostym ELECTROLUX EOD3C50TX za 1,5k
Bardzo prosty i kiepsko wykonany piekarnik. Jak coś taniego, a dobrego to Gorenje.
Rozumiem a w takim razie coś z elektroluxów bez pary? chodzi o jakość wykonania, awaryjność, święty spokój. Ma po prostu działać.
Electrolux z włoskich modeli nie słynie z jakości i trwałości, dopiero niemieckie (70-71 l) są nieco lepsze, ale jak ma to być coś porządnego i niedrogiego to warto zmienić markę na Gorenje.