Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.
Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?
Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.
Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.
Spis treści
Jaki piekarnik kupić: elektryczny czy gazowy?
Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.
Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).
Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.
Instalacja piekarnika w kuchni
Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.
Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.
Gabaryty piekarników do zabudowy
Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.
Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.
Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.
Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.
Pobór prądu i klasy energetyczne
Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).
Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.
Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.
Pojemność piekarników
Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.
Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.
Rodzaje programatorów w piekarnikach
Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:
Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.
Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.
Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.
Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).
Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.
Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.
Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.
Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.
Sposób na łatwe czyszczenie piekarnika
Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.
Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.
Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.
Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.
Design piekarników do zabudowy
Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.
Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.
Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.
Jaki piekarnik kupić: najważniejsze funkcje
Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.
Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.
Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.
Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool. Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.
Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.
Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.
Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.
Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.
Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.
Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.
Wyposażenie dodatkowe
Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.
Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).
Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.
Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.
Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.
Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.
Co daje marka, czyli jaki piekarnik kupić?
Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.
Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.
Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.
Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!
Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.
Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.
Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.
Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.
To również warto przeczytać!
Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjną, jaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.
Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Witam!
Potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętu AGD.
Chciałabym zakupić w sklepie media expert.
Szukam zmywarki/piekarnika/płyty indukcyjnej/kuchenki gazowej wolnostojącej i okapu.
Każdy z tych sprzętów tak do 1600 zł.
Co Pan może polecić?
Nie mam jakiś szczególnych wymagań, poza tym, żeby płyta indukcyjna była na zasilaniu 400 i, żeby sprzęty były czarne (nie dotyczy to kuchenki gazowej).
Dziękuję!
Przy takim założeniu budżetu celowałbym ze zmywarką w Whirlpoola – do 1600 zł da się kupić u nich niezłą zmywarkę, lecz po Pani zapytaniu wiem bardzo niewiele o wymaganiach – zmywarka wolnostojąca, do zabudowy, 45, czy 60 cm?
Piekarnik czarny w okolicy 1600 zł to Gorenje Essential, Beko b300, Amica ED9.
Indukcja Bosch PIE631FB1E , lub jak coś z polem łączonym to jedna z wersji Electroluxa EIV634 ( CIV634 , YIV634 itp).
Kuchenka – zarówno płyta, jak i piekarnik mają być gazowe?
Okap – za mało danych, jaki rodzaj (skośny, t-line, teleskopowy, wsad meblowy, tuba), szerokość?
Proszę uściślić zapytanie – im więcej Pani napisze, tym lepiej coś dobiorę, bo na tak zadane pytanie mogę polecić wszystko i nic…
Dzień dobry, proszę o pomoc w wyborze dobrego piekarnika, kolor czarny, sterowanie najlepiej pokretla możliwością ich schowania. Nie żelezy mi na programach automatycznych, ważne funkcja ustawienia czasu, pieczenie rozdzielnie góra lub dół. Myslalm o termosondzie i funkcji pary więc proszę o poradę czy warto dopłacać za te funkcje. Pierwotnie patrzyłam na Bosch i Gorenje jako tańsza alternatywę. Co może zaproponować ewentualnie innych producentow. Nie ukrywam że niska awaryjnosc jest ważna oraz ewentualne niskie koszty napraw.
Czy warto dopłacać za piekarnik z mikrofala?
Chowane pokrętła + te wymagania to głównie Samsung. Inni idą w 1 niechowane pokrętło, lub elektronikę i wtedy polecić można z prostych piekarników Gorenje Advanced, z bardziej zaawansowanych Electroluxa/AEG z serii SteamCrisp, SteamBoost, Bosch 8 seria, Siemens iQ700, Gorenje wszystkie w pełni parowe 4w1.
Lepiej wziąć Piekarnik AMICA ED97696BA+ X-TYPE Steam czy dopłacić do Electroluxa SteamBake?
Dzień dobry, poszukujemy piekarnika do zabudowy i obecnie rozważamy dwa modele: Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp oraz Samsung NV7B4245VAK Dual Cook. Czy sugerowałby Pan wybór któregoś z nich czy też może poszukać innego modelu? Półka cenowa 2400 – 2800, gotujemy stale, ale bez wielkich eksperymentów w kuchni, o podobnych parametrach wielkościowych. Pozdrawiam, Andrzej
Posiadam obecnie oddzielnie piekarnik i mikrofale. W mikrofalowce najczesciej odgrzewam potrawy, robie sobie mala miske platkow owsianych ( pisze tak specjalnie zeby zwrocic uwage do czego potrzebuje mikrofali). W nowym mieszkaniu nie mam miejsca na 2 urzadzenia. Czy kupujac piekarnik z funkcja mikrofalowki bede mogla nadal uzywac do w opisanych „przyzwyczajen”? Piekarnik bedzie mial wym 60×60 wiec martei mnie to czy wstawiajac np.szklanke wody do zagotowania w tak duzym piekarniku nie okaze sie ze zuzycie energii bedzie wrecz nieoolacalbe.
Pełnowymiarowe modele 2w1 to tylko Bosch seria 8 i Siemens iQ700, lecz obie serie będą w najbliższych tygodniach zastępowane nowymi, pokazanymi we wrześniu 2022 na targach IFA, więc już dostępność jest tragiczna. Co do funkcjonalności będzie ok, zmniejszy się jedynie nieco wydajność takiej mikrofali względem małych pojemnościowo modeli. Wybór jest spory, ale tylko modeli kompaktowych o wysokości ok. 46 cm.
BEKO FSM52330DBDS czy GORENJE MEKS5141B ? Beko wydaje się nieco bardziej ekonomiczne w zakupie i użytkowaniu, natomiast Gorenje bardziej funkcjonalne. Co lepiej wybrać?
Gorenje bez porównania lepiej wykonane, więc warto dopłacić te 300 zł 🙂
super, dzięki 🙂 PS. Strona bardzo fajna, robisz mega robotę 🙂
Dzień dobry,
Rozglądam się za prostym i sensownym piekarnikiem, raczej podstawowym, bez zbędnych (dla mnie) bajerów i po przeczytaniu Pańskich porad zastanawiam się nad marką Gorenje. Szczególnie te z serii Simplicity przypadły mi do gustu BO76SYB , BOS6737SYB tak z posiadanych funkcji jak i super wyglądu. I tu pojawia się moje pytanie, dlaczego ogólnie ta marka jest tak trudno dostępna? W niektórych sklepach nie ma wcale, w innych brak możliwości dostawy (nie tylko te modele). Czy coś się dzieje z tą marką, czy zawsze tak było, ewentualnie gdzie szukać? Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Z Gorenje zawsze tak było, a i tak po wykupie firmy przez chińczyków z Hisense nieco się poprawiła dostępność ich AGD. Co do tej serii to akurat wymieniają modele. BO76SYB jest jeszcze na starej komorze (mniejszej), a BOS to już nowy model z komorą 77 litrów, więc wyprzedają stare, a powoli wjeżdżają nowe. Jedyna z dużych sieci, która nimi nie handluje to Euro – reszta ma ich AGD w ofercie.
Dziękuję za odpowiedź!
Proszę mi jeszcze powiedzieć, bo nigdzie nie znalazłam tej informacji, jaka jest w nich dokładność ustawiania temperatury, co ile stopni?
Termostat ma dokładność do 5 stopni.
Dziękuję bardzo!
Dzień dobry.Panie Krzysztofie jaki zestaw do zabudowy Pan proponuje piekarnik i płyta gazowa na gaz stały .Czy lepiej jak są to firmy jednakowe czy różne.Ma być zamontowane jedno pod drugim ,przeznaczenie dla młodego małżeństwa z dzieckiem .Budżet 3500 .lub 4000
Nie ma to znaczenia – jak tam komu pasuje. Pod blat najlepiej sprawdzają się piekarniki pokrętłowo-elektroniczne, nie w pełni dotykowe, więc polecić mogę Gorenje Advanced, Beko bPro 500 – w obu przypadkach modele w okolicy 2000 zł i droższe, a także Amicę ED9 wszystkie wersje. Jak coś z droższej półki cenowej to niemieckiej produkcji modele Electroluxa (łatwo poznać po pojemności 70-71 litrów). Płyty gazowe najlepsze to te z szerokim rozstawem palników i wysuniętym, lewym palnikiem do przodu, a takie ma Gorenje (spory wybór), 2 modele Beko, pojedyncze Kernau, a nieco słabsze Electrolux i Amica.
Będąc w jednej z sieciówek Pan polecił piekarnik BEKO BBIM17300BPS , czy to godny polecenia model? Jak on się ma w porównaniu z Electroluxem EOD5C71Z lub EOD6C77Z w podobnych cenach?
Tak z tanich piekarników pokrętłowych to jest dobra opcja. Beko zrobiło spory postęp w tych nowych seriach b300 i bPro 500.
Witam, bardzo proszę o poradę. Poszukuję piekarnika do zabudowy. Moje wymogi są niby nie duże, bo zależy mi aby po prostu piekł dobrze, kosztował max 1500 i aby przede wszystkim nie był awaryjnym słabej jakości sprzętem, który z dużym prawdopodobieństwem zepsuje się najpóźniej w 5 lat.
Wybrałam coś takiego Gorenje BO6735E02BK
Czy to dobry wybór, czy poleciłby mi Pan jednak coś innego?
Bardzo dobry wybór jak na tani sprzęt – ma to co trzeba i jest nieźle wykonany jak na 1099 zł 🙂
Chcę wymienić piekarnik, myślę o piekarniku parowym z elektroluxa seria 800 albo 900 ale nie wiem jaki model wybrać? a może poleci pan coś z innej firmy?
Lepiej posługiwać się liniami – myśli Pani o SteamBoost, czy SteamPro? Electrolux/AEG to najlepsi spece od piekarników parowych, potem Gorenje.
Dzień dobry,
Panie Krzysztofie, zastanawiam się nad piekarnikiem z funkcją dual cook i myślałem o tym:
https://www…./110400972
Czy to dobry wybór za taką cenę?
A poza dual cook to wybrałbym model Amici z Pana rankingu a mianowicie https://www….l/79673285
Minus tylko taki że nie ma on pokręteł, jaki Pan poleciłby piekarnik Amici z pokrętłami? Może ten? https://www….l/79858303
Trochę jestem niezdecydowany czy brać dual cook czy jednak bardziej tradycyjnie
Dual Cook jeszcze nie jest zły, a Pan wybrał Dual Cook Flex, a to rozwiązanie z łamanymi drzwiami jest nieco bardziej awaryjne. Amica ma najlepszą serię ED9 i to ją warto wybrać z ich oferty, choć fakt – jest w pełni dotykowa. Amicowe piekarniki z pokrętłami są dość proste.
Witam
Poszukuje w kolorystyce czarnej do zabudowy piekarnika, mikrofalówki (tylko żeby otwierała się w bok nie jak piekarniki) oraz płyty indukcyjnej wymiary standardowe 60 cm. Cos odnego polecenia żeby posłużyło 🙂. Dużo gotuję i dużo z tych sprzętów korzystam
A poza kolorem i rozmiarem są jakieś wymagania?
Dzień dobry,
szukam piekarnika w cenie do 2000zł. Ważne, żeby miał pokrętła i prowadnicę teleskopową, najlepiej przepinaną. Co Pan sądzi o piekarnikach Bosch HBG5370B0 lub HBA554EB0 ?
Czy może lepszy Electrolux EOD3C70TK lub Gorenje BOS6737E13FBG ?
Electroluxa można polecić ale od serii pokrętłowo-elektronicznej EOD6 w górę. Gorenje Essential każde jest dobre i lepiej wykonane od tanich modeli Electroluxa i Boscha, podobnie jak Beko b300.
Czyli Boscha sobie odpuścić?
A tak patrze na piekarniki Gorenje i one nie mają grzania tylko od dołu ani nawet zwykłego góra dół? Chyba że góra dół z wentylatorem to jest klasyczny nagrzew?
Bosch ma dobre piekarniki ale znacznie droższe z serii 8, lub najwyższe modele serii 6. Każdy Gorenje ma grzanie góra/dół, a sam dół to w wybranych modelach.
Witam,
ktory piekarnik Pan bardziej poleca AEG KSK792220M lub Siemens HB36D585 albo jeszcze inny parowy ?
Ten Siemens został wycofany wieki temu, a AEG to porządny model – ma wszystko co potrzeba jak na kompakt parowy.
Dzień dobry,
sporo tu poleceń, ale nie wyszukałam tutaj swojego ostatecznego wyboru.
Szukam piekarnika do zabudowy:
– czarny – ewentualnie z elementami inox
– pieczenie góra doł razem i osobno
– termoobieg
– łatwy w czyszczeniu ale nie pyroliza bo czytałam że wtedy piekarnik nie moze być obok lodówki a u nas tak będzie
– z pokrętłami
– może być pieczenie wspomagane parą
– przynajmniej jedna prowadnica teleskopowa
– dobrze jakby sie szyba nie nagrzewała i łagodnie domykała
– zakres temp fajnie 30-300 ale nie jest to must have
– idelanie jakby wykonanie było ładne (nie włoskie, bo wyczytałam już że nie jest za fajne)
– cena 2000 +/- 300zł
Dodatkowo rozważam ten model pierkanika – głównie na kwestie wizualne, bo będziemy mieć też lodówkę w tym kolorze https://www…./135244676 Czy czegoś mu brakuje vs wymienione punkty wyzej?
Brakuje mu pokręteł, zakres temp. to 30-270 stopni, a tak to dobry, intuicyjny model z bardzo ładnym, nowoczesnym designem.
Dziekuje. A czy jest jakiś model, który spełnia powyższe wytyczne poza tym Samsungiem?
Wymagania spełniają wszystkie modele włoskie Electroluxa z serii SteamCrisp, Gorenje linia Advanced, kilka modeli Beko bPro500, Amica X-Type seria ED9, wspomagane parowo Whirlpoole W6 i wiele innych…
Jasne. Dziekuje. Równiez myślałam o SteamCrisp, ale zawahałam się jak gdzieś Pan pisał, że wykończenie/wygląd nie do końca jest ok.
Panie Krzysztofie do wyposażenia na nowy dom wybrałam płytę ceramiczną
Electrolux Slim-fit CIV634 i chciałabym dobrać piekarnik też Electrolux
Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp lub
Electrolux SteamBake EOD6C77Z. Chciałabym poznać Pana zdanie.
Panie Krzysztofie ratunku !!!
Muszę dziś wybrać sprzęt agd Marzę o parowym. Czy ten piekarnik jest nim Siemens CS636GBS2 ? A może poleciłby Pan ktory Pana zdaniem bylby lepszy.Bardzo proszę 🙂
Mam jeszcze pytanie dot.
płyty indukcyjnej Siemens ed651fsb5e
zmywarki Siemens SN61HX08VE
okap kuchenny podszafkowy.Tu nie mam fiołkowego pojęcia jaki wybrac.Chciałabym aby miał dużą moc i jednocześnie był cichy 🙂
Bylabym wdzięczna za radę. Pozdrawiam
Jeśli szuka Pani piekarnika kompaktowego, a nie normalnego, to z parą ten Siemens będzie ok. Indukcja równie dobra, podstawowa z polem łączonym i sliderem, ale zmywarka to baza z plastikowym dnem i podstawowymi parametrami – nie schodziłbym poniżej modeli iQ300 z naszego TOP10 zmywarek.
Okap podszafkowy jakiego typu? Wsad meblowy, czy okap teleskopowy i na ile m2 kuchni?
Panie Krzysztofie,
skoro rozwiązuje Pan różne łamigłówki, to może Pan pomoże również w tym przypadku?
Szukam kuchni wolnostojącej gazowo-elektrycznej, koniecznie z rożnem obrotowym. Przydałoby się wspomaganie parowe i duży zakres temperatur. Żeby jeszcze utrudnić – najlepsza szerokość to 50 cm (od biedy 60), ruszty masywne, żeliwne, WOK byłby super, termosonda może być, ale nie musi, porządne pokrętła. Design raczej toporny, że się tak wyrażę, biała zawsze lepsza (inox never). Liczy się prostota użytkowania, przeładowanie funkcjami niewskazane. Dla ułatwienia – nie szukam najtańszej kuchni, ale więcej niż 5 tysięcy nie chciałabym zapłacić. No chyba że niedużo więcej 😉 Dzięki
Niestety takie sprzęty to bardziej urządzenia do zabudowy niż kuchnie wolnostojące, a na pewno nie 50 cm szerokości.
Jak już coś ma termosondę ( Gram GK 15662-90 B ) to nie będzie mieć rożna obrotowego i WOKa. Nawet w markach premium nie ma modeli łączących te wszystkie cechy.
Bardzo dziękuję, będę musiała zmienić koncepcję 😉 Ale pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie – o to samo, ale z innej strony. Jaka jest Pana zdaniem godna polecenia wolnostojąca kuchnia gazowo-elektryczna wyposażona w obrotowy rożen? Już bez zwracania uwagi na wymiary.
Amica 6123GE3.43HZPTSKDPNA(XX) – do ideału daleko, ale do wyboru jest jeszcze gorsze Beko…
Dzięki, w takim razie wrócę do założeń i przemyślę wszystko od nowa. Oba modele – amica i beko analizowałam i dałam minus. Dzięki jeszcze raz i szacunek za wiedzę!
Dzień dobry,
Chciałabym wymienić starą płytę gazową na Solgaz płytę bez płomieni, ale ona ma aż 90 mm wysokości, a pod płytą mam piekarnik. Potrzebowałabym więc nowego z obniżoną tylną zabudową o co najmniej 70 mm w stosunku do frontu o wysokości 595. Uskok z obniżeniem powinien być oddalony od frontu na maksymalnie 70 mm wgłąb. Podobno są takie na rynku, ale żadnego nie mogę namierzyć. Czy kojarzy Pan może takie piekarniki?
Nie znam takich piekarników i odradzam Pani zakup płyty bez płomieni Solgaz – radzę poczytać opinie – nie ma gorszego rozwiązania na rynku, a cena wielokrotnie wyższa od porządnej płyty gazowej z palnikami.
Dzień dobry, proszę o opinię na temat piekarników electrolux EOA9S31WZ steamPro, electrolux EOA9S31CX steamPro proszę też przedstawić różnice między nimi oraz piekarnik miele H7164B ? Który z nich najbardziej by Pan rekomendował, który warto kupić?
Trochę słabe porównanie – oba Electroluxy to najbardziej zaawansowane piekarniki 4w1, a Miele to 2w1, który ma jedynie wspomaganie pieczenia parą. Electroluxy mają jeszcze gotowanie na parze w całej komorze i sous vide. Porównywalne go Electroluxów są ich odpowiedniki z AEG, a także piekarniki parowe od Gorenje. Miele musiałoby być wielokrotnie droższe.
A tak jak dla siebie to który by Pan wybrał?
Dowolny model SteamPro Electroluxa/AEG.
Dzień dobry. Czy mógłby mi pan podpowiedzieć cokolwiek na temat piekarników Siemensa? Model HR538ABS1 jest teraz w dobrej cenie, tylko czy jakoś wykonania jest ok, gdzie jest produkowany? Z góry dziękuję
Z Siemensa polecam głównie niemieckie z iQ700, to niższa seria iQ500, choć całkiem nieźle wypada jak na cenę 2500 zł – ma wspomaganie parowe, nie najgorszą elektronikę. Miejsce produkcji podają na wewnętrznej części obudowy – po lewej stronie jak się otworzy drzwi – mogą już to być Niemcy, ale pewności nie mam, więc warto sprawdzić – można zadzwonić na infolinię, bo z tego co widzę, nie ma go w sklepach stacjonarnych.
Dzień dobry,
Panie Krzysztofie, który z tych piekarników poleciłby Pan,
1.Elektrolux KOBCS31X SteamBoost,
2. Elektrolux EOB7S31Z SteamBoost
3. Elektrolux Y8SOB39X SteamBoost
czy może jeszcze inny, szukałam piekarnika parowego najchętniej w jak najniższej cenie
Myślałam też o Ļycie indukcyjnej
1.Elektrolux Y63IV443
2.Electrolux EIV634 SLIM-FIT
czy może inna ?
Bardzo dziękuję za pomoc
1 i 2 to te same piekarniki, różniące się wykończeniem i uchwytem – elektronika ta sama. 3 to najnowszy model z kolorowym ekranem, większą ilością programów i Steamify. Indukcje to te same płyty, lecz Y ma FlexiPower, czyli opcję ograniczenia mocy pod słabsze instalacje.
Bardzo dziękuję za pomoc 🙂
Dzień dobry,
Za Pana radą kupiłem płytę gazowa GORENJE GW642AB , udało mi się w promocji za 700zl. Póki co jestem zachwycony.
Teraz zastanawiam sie nad piekarnikiem.
Myślę miedzy modelami:
– BSA6747A04BG
– BPS6747A06BG
Czy warto dopłacić 200zl do modelu 06BG za czyszczenie pirolityczne? W 04BG mamy znowu jedna prowadnice teleskopową więcej i tylna ścianka katalityczna.
Pozdrawiam
Różnic jest więcej 04 ma też wspomaganie pieczenia parą, nie tylko 1 prowadnicę więcej, a 06 to tylko pyroliza i prowadnica mniej. Oba są świetne – kwestia co dla Pana jest ważniejsze – pyroliza, czy prowadnice i proste wspomaganie parą.
Dzień dobry, stoję przed wyborem zakupu czarnego piekarnika (nie do zabudowy). Przewidywana szerokość i głębokość szafki to 60 cm. Zależy mi na urządzeniu, w którym będę mogła pięć jednocześnie kilka rzeczy, ale które też będzie ekonomiczne przy małych ilościach. Czy to da się połączyć?
To może inaczej…
Szuka Pan czegoś takiego – 1. https://www….91b-f-type
Czy takiego – 2. https://www….c-tt-feo45
Raczej coś typu pierwszego
Czyli szuka Pani piekarnika do zabudowy, a nie wolnostojącego 🙂
Dwie potrawy jednocześnie to DualCook w Samsungu, lub SplitCook w Beko.
Dzień dobry, jaki zestaw oddzielnego białego piekarnika i mikrofalówki do zabudowy poleciłby Pan?
W bieli bardzo ładne i dobre zestawy ma Gorenje – serie Simplicity i Advanced, a także całkiem niezłe są Beko bPro300, oraz droższe warianty Samsunga z serii Bespoke.
Dzień dobry. Ostatnio kierując się Pana radą stałam się właścicielką zmywarki. Teraz stanęłam przed kolejnym wyznaniem – zakup piekarnika elektrycznego i płyty gazowej – wymiana – istniejąca zabudowa meblowa. Piekarnik wymiary 59,5×59,5 – wybór marki Gorenje – wymyśliłam czyszczenie parowe, sterowanie pokrętła, żeby nie ścierały się napisy na wyświetlaczu, waham się między następującymi modelami pierwszy wybór BOS6737E20FBG ( trochę mnie niepokoi brak chłodzonej obudowy – jak to się ma do mebli) , drugi BOS 6737E13BG oraz tańsza wersja BOS6737E06B – proszę Pana o wskazanie jaki ewentualnie wybrać z tych trzech. Druga grupa to piekarniki czyszczenie pyrolityczne ( wkłady katalityczne do mnie nie przemawiają ) w tej grupie wytypowałam dwa modele BPS6747A06BG , BPSAX6747A08BG – również proszę o wskazanie, który ewentualnie model wybrać z tych dwóch. Proszę również o radę para, czy pyroliza. Dodam, że lokal mieści się w bloku – ufam, że instalacja wytrzyma – aktualny firmy Amica 230V. Kolejny kłopot to płyta wymiary aktualnej 58×51 – wybór na runku ograniczony patrząc na jakość i wygląd – trochę ryzykuję ale wybór padł na Elektrolux KGG6407K wymiary 59×51 – jakie jest Pana zdanie? Może spotkał Pan płytę godną uwagi w tych wymiarach? Proszę o radę. Pozdrawiam
Nie musi się Pani trzymać wymiaru zewnętrznego starej płyty – a jedynie otworu w blacie – nic się nie stanie jak kupi Pani płytę 60×52 cm – będzie bardziej nachodzić na blat i tyle, a i tak standardem na rynku jest nisza w blacie 56x49cm – podciąć o parę mm też zawsze się da.
Co do piekarnika to każdy tego typu ma chłodzenie obudowy, Gorenje na swojej stronie nie zawsze ma wszystko prawidłowo opisane. Osobiście jestem fanem serii Advanced, czyli wybrałbym Gorenje BPS6747A06BG (pozostałe to linia Essential).
dziękuję za odpowiedź, no to zadał mi Pan klina – para czy pyroliza, jeśli jednak zdecyduję się na parę, który z tych trzech wybrać. Mam zamiar zakupić dzisiaj bo firma jest w sklepowej promocji na wskazana przeze mnie piekarniki i pyroliza i para.
W serii Advanced są modele z parą i pyrolizą w jednym 🙂
zakup został dokonany Piekarnik Gorenje BPS6747A06BG – teraz oczekuję dostawy i montera – pozdrawiam
Jak Pani potestuje, zapraszam do nas z opinią – chętnie dowiemy się jak się sprawuje 🙂
A mnie by interesował zapytanie odnośnie piekarników z funkcja programu pizza. Zastanawiamy się nad GORENJE BOSB6737E06X lub Electrolux EOF4P74X . Dla mnie ważne by miał tardycyjny sam dół i góra+dół i termoobieg. Mąż zażyczył sobie z programme piziza lub wysoka temp. 300stopni
Program pizza to nic innego jak grzałka dolna + termoobieg, czyli funkcja, którą ma prawie każdy piekarnik, jednak, nie każdy producent tak ją nazywa. Większość piekarników 300 stopni osiąga za pomocą grzałki grilla, a nie funkcji pizza, która to w 90% modeli jest ograniczona do tych 230-250 stopni. Na rynku są specjalne modele osiągające wyższe temperatury specjalnie do pizzy – Teka MaestroPizza 345 stopni i Beko Pizza Pro 310 stopni.
Dziękuję za poprzednią odpowiedz. W sumie teraz zastanawiamy się nad tymi 2 Piekarnik Electrolux EOF4P74X czy Piekarnik elektryczny GORENJE BOS6737E20FBG . Która firma mniej zawodna?
To niebo a ziemia. Electrolux jest ogromnie wykonany, pokrętła, fizyczne przyciski timera, toporne zawiasy – coś okropnego, a Gorenje to piekarnik porządnej jakości. Nie ma czegoś takiego jak niezawodna firma, to nie XX wiek 😉
Witam
Mam piekarnik Whirpool AKP724/wh/01 który nadaje się już tylko na szrot, grzeje się 40min minimum, strzeliły mu zawiasy wiec nie trzyma drzwiczek i trzeba je podpierać, palniki albo grzeją na maxa albo za słabo.
Żona niedługo rodzi wiec myślałem że idealnie zrobie jej niespodziankę bo lubi kuchcić, mięsa, ciasta itp
Proszę o poradę jaki piekarnik byłby najlepszy
-najlepiej z pieczeniem na parze
– pyrolizą, ewentualne co innego
– zimna szyba
– delikatny domyk drzwiczek
– gril , rożen raczej zbyteczny
-grzanie tylko od dołu
-blokada drzwiczek
-termoobieg
-termosonda
-pokrętła , moze być wyświetlacz ale z pokrętłem a nie klikany
-srebrny lub biały do zabudowy podszafkowej
nie potrzebuje wifi, szklanych tac, kamieni, itp
a bajka jak by miała mikrofale ale takie coś chyba tylko w solgaz ap34 (mały i czarny do słupka)
czy coś innego jest w stanie Pan polecić?
Opisał Pan prawie w 100% serię SteamCrisp od Electroluxa/AEG – jedynie nie da się kupić takiego z pokrętłami, będzie elektronika, ale łatwa w obsłudze, no chyba, że faktycznie biały przejdzie to wtedy jest model Electorlux EOC6P77V – spełnia wszystkie wymienione wymagania. Model Solgazu to chińska tragedia. Szukać modeli Electorlux EOC8P, lub KOCBP.
Panie Krzysztofie.
Poszukuje piekarnik gazowo – eletryczny.
Nie potrzebuje jakiś wodotrysków.
Wystarczy zwykły piekarnik odpalany z kurków.
Podgrzewam pizze ewentualnie jakies ziemniaki, kurczaka ewentualnie karkówka w naczyniu żaroodpornym.
W sensie kuchnię wolnostojącą z piekarnikiem elektrycznym i płytą gazową? Jaka szerokość – 50, czy 60 cm? Jakiś konkretny kolor?
Tak wolno stojąca. Piekarnik eletryczny i płyta góra gaz.
Szerokość 50 lub 60 jeszcze blatu nie mam więc moge dostosować.
Kolor bez znaczenia chociaż może nie biała.
Zawsze lepiej brać 60 cm. W pierwszej kolejności polecam Gorenje – modele z żeliwnym rusztem, jeśli taniej to odpowiedniki Beko.
Jednak 60 cm będzie za szeroka.
https://www….e-meks514x
ok będzie ?
bdb wybór 🙂
Szanowny Panie Krzysztofie, warunki lokalowe nie pozwalają na podłączenie piekarnika na siłę a chciałabym wymienić starą kuchenkę gazową na kuchenkę elektryczno – gazowową z piekarnikiem elektrycznym. Proszę o poradę.
Żaden problem – współczesne kuchenki z piekarnikiem elektrycznym i płytą gazową wymagają jedynie podłączenia 1 fazowego (zwykła wtyczka), więc może Pani wybrać dowolny model 🙂
Dzień dobry,
Panie Krzysztofie co może Pan powiedzieć o Electrolux SteamBake EOD6C77WX ? Warto?
Prosty piekarnik z elektronicznym termostatem i całkiem ładnych wyglądem, produkcji włoskiej. Jak na 1600 zł jest ok.
Dzień dobry.
Szukam:
1. Lodówki – tu padło na 99,99% na Samsung BRB26715DWW (https://www….715dww-ef/). Choć w grę wchodzi też Samsung BRB26705CWW (https://www….705cww-ef/). Co lepsze? Warto dopłacić do klasy energetycznej C?
2. Piekarnika – co Pan sądzi o Amica ED57525V STUDIO PYRO (https://www….tudio-pyro)? Ewentualnie co by mi Pan polecił do maks. 3000 zł? W grę wchodzi też Electrolux EOB7S31Z SteamBoost z Pana rankingu TOP-10 (lato 2022).
3. Indukcji – nie miałem nigdy takiego wynalazku więc jestem zielony. Ważne, żeby kolor płyty był czarny. Myślałem o Amice – żeby załapać się na zwrot 200 zł w przypadku gdybym wybrał piekarnik Amica ED57525V STUDIO PYRO . Jaka płyta Amica wizualnie by pasowała do tego piekarnika? Choć im więcej czytam to myślę o indukcji Eletorluxa. Tu analogicznie gdybym wybrał piekarnik Electrolux EOB7S31Z SteamBoost to jaką płytę do niego dobrać? Przydałby się też tutaj czarny okap, który by z tą płytą Eletroluxa zgrywał.
Dziękuję i pozdrawiam.
1 bdb, piekarniki zupełnie różne – Amica to zwykły, ładny model z pyrolizą, a Electrolux to już zaawansowany piekarnik parowy niemieckiej produkcji – trzeba zdecydować co się potrzebuje bo oba są godne polecenia.
Jeśli indukcja koniecznie Amici to tylko serie 2.0 i 2.1 – są oznaczone w nazwie, ale i tak Electrolux EIV634 lub podobny będzie lepszy.
Dzień dobry,
Panie Krzysztofie uprzejmie proszę o poradę przy doborze piekarnika pod zabudowę, do 1600zł. Zależy mi na łatwym czyszczeniu, termoobiegiem, grzaniu dolną grzałką, 1 komplecie prowadnic teleskopowych z możliwością przekładania pomiędzy drabinkami i oczywiście trwałością. Zakres temperatur pozwalający na upieczenie pizzy.
Z góry dziękuje za pomoc.
Amica ED47 z końcówką Steam – ma temp. do 280 stopni i spełnia pozostałe wymogi. Odpadają modele Beko i Gorenje (brak przepinanej prowadnicy), Samsung, Bosch, Siemens, Electrolux to trochę za mały budżet. Zostaje jeszcze Whirlpool z serią 6 zmysł i W6 – też dobre piekarniki, lecz z węższą komorą piekarnika.
Dziękuję za odpowiedź. O Whirlpool słyszałem opinie że szyba wcale nie jest atermiczna, z kolei o Amice, że serwis to dramat, a blachy cienkie i gną się już przy lekkim nacisku. Czy może się Pan do tego odnieść?
Żonie bardzo spodobał się Gorenje BO76SYB , natomiast ja zastanawiam się nad BEKO BBIMM13400XMSWE , gdyż obsługa wydaje się bardziej przejrzysta i zrozumiała. W przypadku pierwszego zastanawia mnie jak z obsługą serwisową – firmę podobno przejął HiSense. W przypadku drugiego brak jakichkolwiek opinii w sieci.
Sterowanie w obu jest proste – w Gorenje funkcje są wokół pokrętła, a na 2 małych wyświetlaczach mamy czas i temp. A w Beko funkcje są na lewo od pokrętła, na prawo wyświetlacz czasu i temperatury + start/pauza. Oba to dobre piekarniki różniące się głównie designem. Serwis obu marek jest na podobnym, stosunkowo przeciętnym poziomie.
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Poszukuję piekarnika, który będzie idealny do pieczenia ciast (bezy, biszkopty), a tak poza tym zwykłe użytkowanie. W komentarzach często pojawia się linia Advanced od Gorenje. A co sądzi Pan o BO76SYB Simplicity? Pozdrawiam
To jeden z najładniejszych moim zdaniem piekarników na rynku – ma to co trzeba.
Dziękuję za odpowiedź. A może Pan polecić jeszcze jakiś inny model? Niekoniecznie Gorenje. Obawiam się słabego kontaktu z serwisem.
Moje kryteria:
1. Cena do 2200 pln
2. System czyszczenia: wystarczy chyba kataliza lub hydroliza
3. Funkcja pieczenia tylko od dołu
4. Fajnie jakby można było sterować światłem we wnątrz urządzenia (nie widzę potrzeby aby cały czas się świeciło)
5. Pieczenie bez pary
6. Dokładne ustawienie temperatury (co 5 stopni)
Do piekarnika będę też potrzebować indukcji, najlepiej z tej samej firmy co piekarnik.
Serwis Gorenje nie jest najlepszy, ale tragedii też nie ma – normalnie działają jak większość innych firm, a sam piekarnik tani, ładny i ma to co trzeba.
kolega proponuje mi w dobrych pieniądzach powystawowy model piekarnika Siemens iQ700 HB635GNS1 i płytę iQ500 ED675FSB5E . Co Pan myśli o takim zestawie? Wady? Zalety?
Ogólnie to dobry sprzęt, choć z piekarnikiem trzeba uważać – jeśli Siemens lubią długo leżakować na ekspozycji, a wtedy obrywają zawiasy, uszczelką i plastikowe pokrętło.
Dziękuję. Sprzęt jest w salonie z meblami kuchennymi i wygląda na dobrze zainstalowany i zadbany.
Jest jeszcze zestaw Grundig – płyta GIEI 638980 INH i piekarnik GEZST 47000 B . Wygląda bardzo solidnie, ale Grundig znam tylko ze sprzętu RTV. Spotkał się Pan z tym i ma jakieś zdanie?
Grundig to po prostu Beko z innym znaczkiem, więc totalnie bez sensu dopłacać do tureckiej marki… Piekarnik bardzo przeciętny, nowe serie Beko dużo lepsze (bPro500), a płyta ciekawa, pod Beko kosztuje 300 mniej, ale nie ma o nich zbyt wielu opinii.
Dziękuję za wskazówki. Bardzo mi Pan pomógł. Zrezygnowałem z zakupu u kolegi i sprecyzowałem swoje oczekiwania albo raczej pogodziłem się z oczekiwaniami żony 🙂
Potrzebujemy piekarnika i płyty indukcyjnej w kolorze czarnym. Chcemy, żeby piekarnik był wyposażony w: czyszczenie pyrolityczne, wysoką maksymalną temperaturę pieczenia (np. program pizza), termosondę i samodomykanie drzwi. Im więcej prowadnic w piekarniku, tym lepiej.
Interesują mnie marki Siemens, Bosch, Gorenje, Elektrolux do 3000 zł za piekarnik. Płyta ma być porządnie wykonana, do 2000 zł.
Indukcja to prosty wybór – Electrolux EIV634 , lub jeśli mają być 2 pola łączone to EIV644 .
Piekarnik z pyrolizą, termosondą i 300 stopniami to Electrolux EOE7P, lub kilka modeli Gorenje z linii Advanced.
Dzień dobry Panie Krzysztofie,
szukam piekarnika głównie do pieczenia pizzy i mięs, dlatego zależy mi na wysokiej temperaturze i łatwym czyszczeniu.
Zastanawiam się nad dwoma piekarnikami:
1. Teka HLB 8510 P MAESTRO PIZZA
+ temperatura maksymalna 340 stopni
– brak termosondy i programów automatycznych
2. Gorenje BPSA6747A08BG
+ termosonda i programy automatyczne
I. W obu piekarnikach do pyrolizy należy wyjąć wszystkie elementy w tym prowadnice – w którym jest to wygodniejsze?
II. Czy w przypadku braku termosondy jest możliwość „rozbudowy” lub po prostu zastosowaniu zewnętrznej?
Chciałbym poznać Pana opinie na temat tych dwóch pozycji bądź polecenie lepszej alternatywy.
Tak, w obu trzeba wszystko demontować i sposób jest taki sam, więc bez różnicy. Zawsze można kupić termosondę zewnętrzną. W tym Gorenje max. temp. to 300 stopni, więc też dużo. Oba są dobre, Teka dużo prostsza, więc wybór raczej zależy od tego, czy tak bardzo potrzebuje Pan 340 stopni.
Dzień dobry,
szukam prostego piekarnika do zabudowy w cenie 1000-1500zł.
Jedyne wymaganie by był do podłączania pod gniazdko 230V (oryginalny przewód z wtyczką (najlepiej długi) w zestawie.
Jakie modele Pan poleca?
W promocji za 1100zł znalazłem BOSCH HBA3140SO . Będzie ok?
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
To bardzo kiepsko wykonany piekarnik, ale piec piecze – Bosch sensowny to dopiero seria 8. Wtyczkę od razu mają wszystkie Amici – sensowne modele to seria F-Type, ewentualnie X-Type (ale ta ma gorszą skalę temp w modelach ED37 co 25 stopni). Bdb są też piekarniki Gorenje w tej cenie, ale nie pamiętam, czy mają fabrycznie kabel z wtyczką – trzeba sprawdzić na infolinii. Najlepiej serie Simplicity i Esenstial Line.
Wynajmuje mieszkanie i jest tutaj piekarnik gdzie starte są oznaczenia. Nie wiem też jaki to model,czy ktoś mógłby mi pomóc?
Może wrzucić Pani zdjęcie w linku to zobaczę, czy uda się rozpoznać co to jest. Jak słyszę o startych oznaczeniach to myślę – Amica 😉
Witam,
Panie Krzysztofie jest Pan nieoceniony..podjełam decyzję o zakupie płyty gazowej Gorenje Gw642AB stal czarna.Proszę o pomoc w doborze piekarnika…Czytam i czytam co Pan radzi i już nie wiem..niektórych opcji które Pan poleca nawet nie mogę namierzyć bo każdy producent inaczej nazywa.Chodzi mi o piekarnik 71 l najlepiej z czarnym uchwytem do 2000 tys no może ciutt…więcej. Opcja grill-zapiekanka na 100%, 4 szyby, pyroliza? czy w zabudowie w małej kuchni nie odkształcą się fronty? Opcja żeby można coś na parze i aby tak jak Pan radził po jakimś czasie napisy nie zeszły czyli laser.Przepinane teleskopowe prowadnice … i tyle.Robię czesto przyjęcia więc zależy mi żeby można te prowadnice jakoś sprytnie ustawiać w piekarniku..i ustawić jak się potrzebuje. i tyle.Proszę o pomoc.
Najsensowniejsze piekarniki do 2000 zł robi też Gorenje o 2 pojemnościach: 71 i 77 litrów – mają spory wybór dobrej jakości. Jedynie u nich prowadnice są montowane na stałe, ale z łatwością można znaleźć model z 2-3 prowadnicami bazowo. Z innych do 2000 zł niezłe są te nowe Beko z serii bPro 500, a także dotykowe Electroluxy z termosondą. Na końcu jeszcze dodać można modele Amica z serii X-Type – ED47 i ED57, choć mają swoje drobne mankamenty.
Bardzo dziękuje, za odpowiedź.Po przeczytaniu opinii u Pana zdecydowałam się na piekarnik z katalizą i tak żeby nie był cakem elektroniczny tylko trochę z pokrętłami bo będzie pod blatem.Co Pan myśli BSA6737E15BG tylko ten model ma pieczenie na kilku poziomach jednocześnie. Chyba, że coś mi umknęło ale w porywnówarce tylko ten model się wyświetla. Myślę o mniejszym modelu 71litrów BO76SYB z funk. AQUACLEAN i teraz mam zagwostkę ten model ma moc przyłączeniową tylko 3,3kW i zużycie ten mniejsze czy w przypadku bloku gdzie jeszcze jest zmywarka , playstacion, telewizor nie wywali mi korków? Czy lepiej mniejszy piekarnik z mniejszym zużyciem? Proszę serdecznie jeszce o odpowiedź.Pozdrawiam Marlena
Wszystkie modele o pojemności 77 litrów i z termoobiegiem mają pieczenie na wieku poziomach. Także ten BO76SYB. Co do przyłącza to nie jestem wstanie odpowiedzieć na to pytanie, bo nie wiem jaką ma Pani moc na mieszkanie, ale obstawiam, że te niecałe 300 W nie zrobi różnicy.
Dzień dobry,
Zastanawiam się nad zakupem piekarnika. Z racji tego, że posiadam kilka sprzętów firmy beko rozważam również zakup piekarnika tej firmy. Czy model BVR39400DXCS jest wart zakupu. Czy w ogóle poleca Pan piekarniki tej firmy lub jaki sprzęt do 2500 obecnie by Pan zaproponował.
Pozdrawiam
Michał
To niezły model z bajerami, ale teraz wchodzą nowe serie z lepszą elektroniką w linii bPro500. Do 2500 zł super są piekarniki Gorenje z linii Advanced.
Dzień dobry,
chcemy zakupić nowy piekarnik pod zabudowę z firmy Amica z funkcja OPENUP. Czy to będzie funkcjonalne i wytrzymałe ?
Z tą funkcją znalazłam 3 piekarniki z tej serii :
Czy mógłby Pan podpowiedzieć czym tak naprawdę się różnią?
A może szukać z innej firmy z tą funkcją OPENUP
ED47638BA+ X-TYPE OPENUP
ED47636BA+ X-TYPE OPENUP
ED47634BA+ X-TYPE OPENUP
Nikt inny nie robi takich piekarników. Funkcja ma niby ułatwić otwieranie piekarnika gdy mamy zajęte ręce, przykładowo blachą, czy brytfanną, ale niesie ze sobą sporo wad – nie można uchylić piekarnika, czujnik jest bardzo czuły i często otwiera piekarnik nawet gdy tego nie chcemy. Do tego zamek trzymający drzwi ma niedopracowaną konstrukcję. Lepiej brać warianty z delikatnym domykiem w serii ED47 (dopisek Steam na końcu). Wskazane modele niczym się nie różnią, a jedynie sieciami sprzedaży.
WItam, co Pan myśli na temat piekarnika Gorenje BSA6747A04BG oraz płyty indukcyjnej Gorenje IT645BCSC ?
Piekarnik bdb – nowa świetna seria. Płyta przeciętna ale za to tania – ma 4 sterowniki +/- – slidery byłyby wygodniejsze.
A którą płytę indukcyjną by Pan polecił?
Gorenje IT645BCSC czy Electrolux LIV63431BK ?
Sterowanie takie samo, Electrolux ma dłuższe pole łączone i jest nieco cichsza.
A jeśli mógłby jeszcze Pan wypowiedzieć się w kwestii różnic:
Pralka LG F2WV3S7S3E a LG F4WV308S4E
Lodówka LG GBB62PZJMN a LG GBP32DSLZN
Które modele by Pan wybrał?
Podstawowa różnica to gabaryty – pierwsza pralka to slim, a druga normalna. Obie należą do serii V300, więc funkcjonalnie nie różnią się.
Lodówki różnią się kolorem frontu i ilością szuflad w chłodziarce, to tyle.
Dzień dobry -proszę o poradę czy wart jest uwagi piekarnik Electrolux SteamBake EOD6P77WX ? Dziekuję i pozdrawiam 🙂
Funkcjonalny sprzęt z elektronicznym termostatem i temperaturą na wyświetlaczy – wykonanie włoskie, ale ogólnie jest ok.
Bardzo dizekuę -kupiony! Jak coś upichcę to się pochwalę czy jadalne czy nie 😉
Fajnie – zawsze pomocne dla innych kupujących są opinie o sprzęcie po paru tygodniach użytkowania 🙂
Dzień dobry, proszę o pomoc w wyborze piekarnika do zabudowy. Po 3 latach użytkowania wybuchł mi Piekarnik WHIRLPOOL AKZ9 6230 S .- pękły szyby. Szukam w miarę bezawaryjnego sprzętu w cenie około 2500 tyś. Znalazłam taki-Piekarnik do zabudowy Teka HLB 8510 P . Proszę o podpowiedź, na jaka firmę się zdecydować, będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Iwona
Bardzo dobry sprzęt z serii MaestroPizza – praktycznie najwyższa dostępna temperatura na rynku – 340 stopni na grillu.
Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Potrzebuję piekarnik do zabudowy z mikrofalówką takie 2w1. Pozdrawiam
Kompaktowy (46 cm wysokości), czy normalny (59,5 cm wysokości)?
Normalny
Pełnowymiarowe 2w1 ma tylko koncern BSH, więc Bosch i Siemens, przykładowo: HMG636RS1
Dzień dobry Panie Krzysztofie. Planuję zakupić piekarnik do zabudowy firmy Electrolux. Z komentarzy dowiedziałem się, że piekarniki o pojemności 70-71L są produkowane w Niemczech a 72L we Włoszech. Czy gdzieś można znaleźć potwierdzenie tej informacji? Interesuje mnie model EOE7P31Z, ma on pojemność 71L więc powinien być z Niemiec ale stronie sklepu Euro RTV AGD jest napisane, że został on wyprodukowany we Włoszech. Na stronie Electrolus nie ma żadnej informacji o kraju produkcji.
Potwierdza to pojemność i inna maskownica termoobiegu: włoskie mają 5 ramion, a niemieckie ich nie mają. Sklepy mają masę błędów w swoich opisach, ale zawsze można sobie zadzwonić na infolinię producenta (choć też nie zawsze konsultacji wiedzą co mówią).
Dzień dobry,
bardzo proszę o opinię piekarnika Electrolux EOD6P71Z steam bake oraz płyty indukcyjnej Electrolux EIV644 slim fit. Ewentualnie które modele będą korzystniejsze w podobnym przedziale cenowym?
Indukcja dobra z cewkami octa – ma to co potrzeba, choć modele z 1 polem łączonym tej firmy, mają szerszy rozstaw pól – przykładowo EIV634 . Piekarnik z elektronicznym termostatem, pyrolizą i termosondą, piecze dobrze, jest funkcjonalny, ale jak się do czegoś przyczepić to do włoskiej jakości wykonania 😉
Piekarnik Haier I-Turn 6 HWO60SM6F5BH
Czy to dobry sprzęt za 1800zl? Szukam standard, był elektrolux ale marnie grzał dołem.
Mam już pralkę ipro5 dzięki panu, rzucił mi się w oczy ten, stylistyka jest ok
Dzień dobry, widzę, że ma Pan dość dobrą opinię o piekarnikach Electrolux, jednak mnie ciekawi werdykt nad konkretnym modelem: EOF4P74X . Co Pan o nim sądzi? Zależy nam na manualnych pokrętłach, pyrolizie, odpowiednim do pieczenia bez, biszkoptów, pieczywa i pizzy. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za podpowiedź 🙂
Funkcjonalnie to dobry model z szerokim zakresem temperatur i pyrolizą, choć produkcja włoska mówi nam, że wykonanie jest bardzo plastikowe, a zawias drzwi będzie chodzić bardzo topornie.