REKLAMA TOP.agd
, Kuchnie i piekarniki Poradniki

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

820 odpowiedzi na “Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?”

  1. Nieela pisze:

    Mam w planach wymianę kilku urządzeń AGD (kuchenka z płytą do zabudowy, pralka do zabudowy, zmywarka). Nie mam dużych wymagań co do funkcji ale chcę czegoś co będzie użytkowane przez wiele lat (obecne służyły blisko 15). Czy możesz coś polecić? Nie wykluczam marek premium jeśli dadzą 10 lat gwarancji…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nikt nie daje więcej gwarancji niż 2 lata, jedynie wybrane serie zazwyczaj sprzedawane pod studiami mebli kuchennych, mają 5 lat gwarancji i stosunkowo wyższą cenę. Opcja na 10 lat gwarancji jest dostępna tylko w Miele i kosztuje 1899 zł od każdego urządzenia – masakra.

      • Nieela pisze:

        Ok, czyli takiej gwarancji nie dostanę. W takim razie na jakie parametry zwracać uwagę żeby awaryjność była jak najmniejsza?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie ma co wariować z cenę – to po 1, a po 2 kupować z głową, sprawdzać historię cen, żeby nie dać się naciągnąć. Co do samych sprzętów, to musi Pani najpierw określić co potrzebuje, podać wymagania – szerokości, kolory, funkcje itp – najlepiej rozpisać to punkt po punkcie jak to robią inni.

  2. Dariusz pisze:

    Piekarnik do zabudowy
    Whirlpool AKZM 8420 S
    czy
    Whirlpool AKZ9 6230 S

    • Dariusz pisze:

      Używany będzie do pieczenia ciasta i pizzy ok. raz w tygodniu. czasem do odgrzania zapiekanki itp.

      zależy mi na jakości/trwałości i łatwości obsługi – żona psuje wszystko, co można zepsuć (popsuje nawet te stalowe kulki z łożyska)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnią się tylko sposobem czyszczenia – ten drugi ma katalizę, a pierwszy czyszczenie parowe. Oba fajne.

  3. Maraskiano pisze:

    Dzień dobry
    Od paru dni szukam, szukam i nie znajduję :-). Ostatnio wpadł mi w oko taki zestaw Whirlpoola Piekarnik W6 OM4 4S1 H BL lub parowy W6 OS4 4S1 H BL i płyta SMP 658C/BT/IXL . Płyta głównie ze względu na ilość cewek i przez to „elastyczność” w gotowaniu. Czy mogłbym prosić o ocenę tych artykułów?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik dobre oba, choć pierwszy z grafitowym wykończeniem i pyrolizą jest przy okazji naprawdę ładny 🙂 Co do indukcji to raczej polecam wariant ze sliderami – łatwiejsze sterowanie.

      • Maraskiano pisze:

        Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Czytałem że te płyty Whirlpoola mają kłopot z zachlapaniami w trakcie gotowania wyłączając się. Trafiły do pana takie wyzwania? Czy mógłby pan polecić do tego pierwszego piekarnika (z pyrolizą) pasującą wizualnie mikrofalę do zabudowy?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To cecha praktycznie każdej indukcji z panelem dotykowym, ale płyty różnią się czułością – te w Whirlpoolu faktycznie są czułe, ale bez przesady. Mikro do kompletu to WHIRLPOOL W6 MD440 BSS , ale jest bardzo trudno dostępna.

          • Maraskiano pisze:

            Rzeczywiście w tym kolorze praktycznie brak. Szkoda, ale dzięki temu na własne potrzeby zaadoptowałem pana podejście do tematu wyboru i jeśli cena nie decyduje o trwałości to pójdę w coś polecanego przez, ale tańszego.I tak powstał komplet
            Piekarnik GORENJE BO76SYB Simplicity
            mikrofala GORENJE BM235SYB
            Okap VDB Vector Pro 60 Czarny
            Płyta indukcyjna Whirlpool WF S7560 NE – tu się waham bo podoba mi się opcja wielu cewek na całości
            zmywarka Whirlpool WSIO 3T125 6PE X bo promocaj 🙂
            lodówka multidoor Haier Cube HTF-456DN6 już kupiona i mam nadzieję że to dobry wybór 🙂
            Zamieniłby pan coś z tego zestawu 🙂

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Zestaw Gorenje super :), okap najlepszy stosunek ceny do parametrów. Indukcja jest teraz po 1500 zł, więc miazga. Zmywarka też ok, a lodówka prosta i stara – dlatego nie zachwyca wnętrzem i designem – tu Haier dawno nie odświeżał tych małych multidoorów, za to Hisense rok temu i po prostu wyglądają dużo lepiej. Funkcjonalnie jest ok!

  4. Emilka pisze:

    Witam,
    Panie Krzysztofie szukam piekarnika, zwyklego, prostego, najlepiej z pokrętłami, prowadnicami teleskopowymi, cena max 2500 zl chociaz im nizsza tym lepiej. Design raczej nieistotny, kolory moga byc rozne. Pozdrawiam

    • Emilka pisze:

      Czytajac komentarze zacheca mnie oferta Elektorluxa. Chcialabym dosc prosty piekarnik ale wiem tez ze trzeba isc tez z duchem czasu.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        To może podstawowe modele serii SteamCrisp? Electrolux EOC6H71Z chodzi po 2200 zł zazwyczaj i ma już wspomaganie parowe, porkętłowo-elektroniczny programator, prowadnicę i szeroki zakres temperatur.

        • Emilka pisze:

          A model Electrolux SteamBake EOD6P77WX ? Maż sie na niego upiera 😉

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To nowy model z fajnym programatorem pokrętłowo-elektronicznym EXPlore, pyrolizą i całkiem ładnym designem. Wykonanie takie sobie – to włoska produkcja, ale w okolicy 1800 zł to jest całkiem dobry wybór.

          • Emilka pisze:

            Dziekuje Panu bardzo za pomoc, przedyskutujemy jeszcze wszystko z mezem i wybierzemy jeden z nich. Pozdrawiam!!

  5. Zuzanna pisze:

    Dzień dobry,
    Zastanawiam się co Pan sądzi o piekarnikach z funkcją mikrofali?

  6. Basis pisze:

    Dzień dobry. Poszukuję piekarnika o głębokości 54.5 cm zależy mi aby byl łatwy w czyszczeniu, z fukcjia pary, fajnie jak by mnial automatyczne programy, cena 2200zl

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      54,5 cm wymiaru całkowitego, czy tylko tego co wchodzi w szafkę (front wystaje poza)?

      • Basis pisze:

        To całkowity rozmiar jaki może wejść piekarnik w szafkę . Front jet przykręcony i wystaję

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Czyli może Pan kupić dowolny piekarnik, trzeba tylko sprawdzać rysunek techniczny, bo przykładowo taka Amica podaje wymiar całkowity, a Bosch tylko części, która wchodzi do szafki.

  7. Klara pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Co Pan sądzi o piekarniku Gorenje BOS6737E06B , ewentualnie BOS6737E06FBG ? Czy to, że mają tylko dwie szyby w drzwiach, oznacza, że będą się bardzo nagrzewać? Chciałabym jeszcze zapytać o Pana zdanie na temat kupowania sprzętu z outletu. Ewentualnych wgnieceń z tyłu lub z boku nie będzie wprawdzie widać w zabudowie, ale mam pewne obawy, czy na pewno tego typu uszkodzenia nie wpływają na sprawność techniczną. Będę wdzięczna za Pana opinię.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nowości, więc nic o niech nie wiadomo. Sterownik wygląda ciekawie, komora większa niż poprzednio, spory zakres temperatur do 300 stopni. Dziwi zastosowanie tylko 2 szyb, ale nie podają jaką mają mieć temp. na froncie. Co do outletu, to już kwestia danej sztuki – jeśli są delikatne wgniecenia boków to nie ma to większego wpływu na działanie urządzenia.

      • Klara pisze:

        No właśnie, trochę się tych nowości obawiam. Z drugiej strony, cena 1299 zł wydaje się atrakcyjna za tak wyposażony sprzęt, w dodatku ładnie się prezentujący.
        Pytając o outlet, miałam na myśli tę konkretną ofertę na Pana ulubiony Simplicity: https://www….-bo76syb-5
        Tylko że ten egzemplarz ma obszerne wgniecenia na tylnej ścianie, więc chyba jednak nie warto, jak Pan sądzi?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bardzo słaba cena w outlecie – w Neonet jest nowy po 1399 zł i często spada poniżej 1300 zł w promocjach. BO76SYB jest super 🙂

          • Klara pisze:

            To prawda 🙂 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

          • Katarzyna pisze:

            Panie Krzysztofie a czy w tym Gorenie dość szybko podgrzeje posiłek? A może jest jakiś godny polecenia piekarnik z funkcją szybkiego podgrzewania dań???

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wszystkie Gorenje o mocy ok. 3.3 kW mają szybki nagrzew, czyli jak podaje producent 6 min do 200 stopni.

          • Katarzyna pisze:

            Dziękuje i model, który Pan wskazał powyżej jest w miarę godny polecenia, nie patrząc na gotowanie na parze czy tego typu dogodności?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            W niskiej cenie to byłby mój wybór nr 1 – ma proste sterowanie – pokrętłem wybieramy nastawę, lub program, a osobnymi sensorami temperaturę i czas pracy. Do tego ten design 😉

  8. Danula pisze:

    Dzień dobry. Zamierzam kupić piekarnik Bauknecht BAR2 KH8V2 IN . Czy mógłby Pan wypowiedzieć się o nim.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To marka Whirlpoola, piekarnik występuje pod wieloma firmami – u nas głównie jako Indesit i Whirlpool. Jak na prosty i podstawowy sprzęt w niskiej cenie, jest ok.

  9. tomi pisze:

    Dzien dobry a jak piekarniki firmy Teka do zabudowy widze ze sa w miare taniee i funkcjonalne .byłbym wdzieczny o fachowa odpowwiedz
    dziekuje i podrawiam

  10. Sandra pisze:

    Witam. Poszukuje piekarnika najlepiej w pełni dotykowego ( nie chciałabym pokręteł, ewentualnie 1), zalezy mi aby piekarnik nagrzewał się do 300 stopni czy nawet więcej( funkcja pizzy mile widziana). Zalezy mi na funkcji czyszczenia za pomocą spalania ( kataliza , pyroliza- bie jestem ukierunowana na jedno), piekarnik powinien ” domykać się cicho” i do tego miec funkcję 2 teleskopów. Budżet do 3 tys zł.Z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najwyższą temperaturę z urządzeń domowych ma Teka Maestro Pizza, a potem Beko Pizza Pro – resztę wymagań też spełnią, kwestia co się bardziej podoba. Jeśli wystarczy temperatura 300 stopni to polecić można Siemensa serię iQ700, Boscha serię 8, lub Electroluxa niemieckiego EOE7P31Z i warianty z bardziej zaawansowaną elektroniką.

  11. tomi pisze:

    Witam Panie krzysku mam problem chciałbym zakupic piekarnik Gorenje BO76SYB ale widze ze niektorzy zarzucaja ze uchodzi para z niego i niszczy meble czym to moze byc spowodowane? odstepem od sciany mebli prosze o odp dziekuje

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Widzę 1 taką opinię na allegro i tyle. Znam kilku użytkowników tego modelu (z mojego polecenia) i nikt się nie skarży na taką przypadłość – może to wada tej sztuki. Tak się dzieje, gdy zawias nie domyka idealnie drzwi do uszczelki, ale coś się stało z uszczelką.

  12. Kate pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie! Szukam piekarnika Bosch tak za ok 2000 zł i nie zależy mi na programach automatycznych, wyświetlaczu czy jakichś bajerach tylko na prowadnicach teleskopowych i sensownym czyszczeniu, mam teraz ( jak się okazało stary już model z przed 7lat) boscha HBG43T450 i jest świetny a ma 3 prowadnice teleskopowe, teraz jak szukam to bosche do 2000zł mają max jedną taką prowadnicę więc nie wiem co się porobiło że teraz trzeba kupić piekarnik za kilka tys żeby mieć te 3 prowadnice? Chyba że to są jakies dopinane/ przepinane i może można dokupić? Może orientuje się Pan w tej kwestii i może coś polecić bo już nic nierozumiem z tych specyfikacji…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bosch w piekarnikach to stosunkowo droga firma. Serie 2/4/6 są słabo wykonane, plastik fantastik, mało który model ma delikatny domyk, większość strasznie trzaska drzwiami, a stabilność prowadnic to żart. Dopiero seria 8 jest dobrze zrobiona, ma wszystko co potrzeba, lecz ceny są nie małe. W niższych seriach można dokupić prowadnice przepinane, a w serii 8 wymienia się całe drabinki z prowadnicami montowanymi na stałe, ceny wariantów z 3 prowadnicami to koszt ok. 300 zł.

  13. Ania pisze:

    Dzień dobry
    Panie Krzysztofie jaki by pan polecił piekarnik Boscha chcialabym żeby miał termo sondę

  14. Natalia 888 pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie mam pytanie w sklepie zaproponowano mi LOE8H317 ja biorę pod uwage whirpoola
    – nie chciałaby przekraczac 2000 za piekarnik
    -czarne szkło
    -chciałabym zeby do tego piekarnika była mikrofala
    -zeby było mozna piec dwie potrawy na raz
    proliza , prowadnic teleskopowa

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Whirlpool ma ładniejsze i praktyczniejsze zestawy piekarnik+mikro i do 2000 zł lepiej z pyrolizą celować właśnie w Whirlpoola. Electroluxy od modelu EOE7P31Z w górę.

  15. ToTemat pisze:

    Cieszę się, że znalazłem ten wpis. Zawsze mam problem z zapamiętaniem tych ustawień na piekarniku. Teraz będę wiedział co wybrać aby dobrze go używać.

  16. Magda pisze:

    Witam jestem zainteresowana piekarnikiem Amica, wyczytałam we wcześniejszych komentarzach iż ma on Termostat do 25 stopni? Co to znaczy? I jaki ma to wpływ na pracę urządzenia?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jakim modelem? Skalę co 25 stopni mają tylko modele najtańsze ED37 z serii X-Type, pozostałe mają już elektronicznie sterowaną temperaturę co 5 lub co 1 stopień.

      • Magda pisze:

        Panie Krzysztofie proszę mi jeszcze napisać czy jeśli skalę jest ci 25 stopni to znaczy że ona jest nadrukowaną co 25 Ale np 55 też ustawie? Tylko że po prostu na wyczucie? Bo chyba niemożliwe by było gdyby skala była zwiększana wyłącznie o 25 stopni prawda?

  17. Magda pisze:

    Dzień dobry.

    Czy doradzi Pan w wyborze piekarnika do zabudowy z funkcjami:
    – prostota obsługi- również dla młodzieży, więc chyba najlepiej pokrętła funkcyjne i z temperaturą ( podświetlane dla trwałości i widoczności lub tłoczone)
    – odliczanie czasu do końca pieczenia bądź jakakolwiek sygnalizacja konca.
    – czyszczenie katalityczne raczej
    – prowadnica z możliwością przełożenia na inny poziom
    – koniecznie biały szklany

    Czy dostanę od Pana również jakieś info o płycie gazowej białej szklanej 5-cio palnikowej Elektrolux?

    Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wymagania spełniają głównie piekarniki Amici z serii ED47 (najlepiej z dopiskiem Steam) i prostsze bez elektronicznego termostatu z serii ED37. Potem będą włoskiej produkcji (bardziej plastikowe) Electroluxy z 6 w nazwie.

      • Magda pisze:

        Dziękuję. Jeśli nie ma tam elektronicznego termostatu to jaki jest? Niestety w serii 47 nie znalazłam białego piekarnika. Szkoda będę szukać dalej.
        Co do płyty 75 cm. U mnie te 15 cm robi różnicę- dotąd gotowałam na starej kuchence 50 cm🙂

      • Magda pisze:

        Dziękuję.

        Jeśli nie elektroniczny termostat to jaki? Niestety w serii 47 nie znalazłam białego piekarnika. A co do płyty te 75 to dla mnie dużo bo do tej pory gotowałam na starej 50 cm🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Skrót myślowy – elektronicznie przedstawiona temperatura na wyświetlaczu, z ustawianiem pokrętłem. Zwykły to taki, gdzie skala jest nadrukowana/wypalona na pokrętle i ustawia się ją „na oko” (jak w serii ED37). W ED47 niestety nie ma białych, więc jeśli ma być z pokrętłem/pokrętłami to trzeba zmienić firmę. Dobry jest Gorenje BO76SYW , potem trochę droższe Electroluxy, choć będą nieco bardziej plastikowe od Gorenje i Amici.

      • Magda pisze:

        No właśnie miałam na myśli piekarnik Amica ED37617W X-Type.
        A gdyby wziąć pod uwagę jeszcze Elektrolux: E0E7C31V, E0D6C71V, E0F5C50V, który byłby najfajniejszy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pisze Pani o KGG7536W ? Całkiem dobra płyta, pamiętać tylko trzeba, że jest to 75 cm, a nie 90 cm, więc dostajemy tylko 15 cm więcej niż na zwykłej płycie – realnie zmieszczą się 3 garnki

  18. Halina pisze:

    Dzień dobry,
    mam zapytanie ,po 20 latach użytkowania piekarnika Amica muszę dokonać jego wymiany.
    Jak wszyscy inni powyżej chciałabym poprosić Pana o radę.
    Chciałabym aby podczas jednego pieczenia na jednym poziomie obok siebie mogły się zmieścić dwa tradycyjne prostokątne naczynia żaroodporne.
    Jeśli chodzi o programowanie – to pokrętła chowane ,
    wyświetlacz z godziną,
    najprostsze czyszczenie,
    podgrzewanie góra i dół , ale też w opcji osobno,
    termoobieg,
    duży zakres temperatur.
    Dużo tego :), ale naczytałam się już tyle że mi głowa wariuje, dlatego też zwracam sie do Pana o podpowiedź.
    Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najszerszą komorę na rynku ma Electrolux, potem Amica z Beko, więc gdy to jest główne kryterium, celowałbym najpierw w coś z Electroluxa. Jaki budżet?

      • Halina pisze:

        Ma cena znaczenie , ale najważniejsze jest żeby być zadowolonym z zakupu (żeby służył , a nie tylko wyglądał) ,
        no myślę że maksymalnie 3000 zł.
        Oczywiście chodzi o piekarnik pod zabudowę.
        Dziękuję za podpowiedź i szybką odp.
        Zastanawiam się czy rzeczywiście jest to najważniejsze ?( DWIE BLACHY OBOK)
        Czytając Pana podpowiedzi i odpowiedzi na powtarzające się zapytania sądzę że jest Pan bardzo cierpliwy.

        • Halina pisze:

          Czekam na odpowiedź .
          Dziekuje

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wymagań nie ma Pani za dużych, bardziej na sprzęty w okolicy 1500-2000 zł max. Te droższe to już w 95% mają sterowanie dotykowe, a nie pokrętłowe. Trwałości nie ma już od dawna, więc nie ma co się spodziewać długiej eksploatacji, bez problemów.
          Pani wymagania spełniają:
          Amica X-Type modele ED47, najlepiej z dopiskiem Steam, a nie OpenUp,
          Gorenje BO747A33BG ,
          Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp
          Electrolux SteamBake EOD6C77WZ
          Samsung Dual Cook NV75J7570RS
          Wszystkie mają sterowanie pokrętłowo-elektroniczne, czyli temperatura wyświetla się na wyświetlaczu, a pokrętłem ją zmieniamy. Każdy ma prowadnice teleskopowe, delikatny domyk drzwi, termoobieg, grill i kilka bajerów. Electrolux ma dodatkowo generator pary – może wspomagać pieczenie parą, więc to piekarnik 2w1, a drugi piekarnik tej firmy po prostu nie ma pary. Ostatni Samsung to najlepszy moim zdaniem piekarnik tej firmy – ma Dual Cooka, pyrolizę i wszystko co potrzeba.

          • Halina pisze:

            Serdecznie dziękuję,
            wszystkiego dobrego, dużo zdrowia
            w nadchodzącym Nowym 2022 Roku, nadziei aby był lepszy niż ten który mija.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Dziękuję, na pewno się przyda, zwłaszcza zdrowie! Także życzę wszystkiego dobrego i zdrowia.

          • Halina pisze:

            Dziękuję, przyda się zdrowie.
            Medyk ze szpitala covidovego

          • Halina pisze:

            Dzień dobry ,
            Panie Krzysztofie znalazłam piekarnik: ELECTROLUX EOC6H71X SteamCrisp Elektryczny parowy Czarny A+( ma srebrne/inox elementy)
            ,
            proszę mi napisać czy będzie on miał parametry podobne do piekarnika który Pan polecił Elektrolux EOC6H71Z ?
            Dziękuję za odp

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To ten sam piekarnik, tylko z srebrnymi wstawkami.

          • Halina pisze:

            Dzień dobry,
            Panie Krzysztofie mam zapytanie dotyczące piekarnika o którym Pan wspomniał w poście Elektrolux EOC6H71Z Steam Crisp ,
            zdecydowałam się na ten model , zapytanie czy jest taki o tych samych parametrach , ale z dodatkami srebrnymi / inox ?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak, wystarczy ostatnią literę Z wymienić na X. eoc6h71x

          • Halina pisze:

            Dziekuje serdeczne , zamawiam 🙂

  19. Zuzi pisze:

    Witam, jak rozpoznać czy piekarnik był wyprodukowany w Niemczech czy we Włoszech (albo innym kraju)? Gdzieś przeczytałam,że podobno modele wyprodukowane w Niemczech są o wiele lepszej jakości niż te produkowane w Polsce czy we Włoszech.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Po pojemności – 70-71 litrów to Niemcy, 72 litry to Włochy, a poniżej 70 litrów to Polska. Co do jakości to prawda.

  20. Katarzyna pisze:

    Witam,
    Panie Krzysztofie jeśli dobrze rozumiem piekarnik z pyrolizą odpada w przypadku gdy obok będzie stała lodówka? Szukam dobrego rozwiązania w kuchni przy założeniu, że piekarnik i mikrofala są w słupku, obok będzie lodówka. Ciężko podać mi więcej szczegółów, ponieważ kompletnie nie wiem co mogłoby się idealnie sprawdzić w przypadku piekarnika za rozsądną cenę. Będę wdzięczna za pomoc 🙂

  21. Klaudia pisze:

    Witam. Proszę o poradę 🙂 poszukuję przyzwoitego piekarnika do 1800 zł. Zależy mi żeby można było piec pizze, ciasteczka itp za jednym razem na 2 poziomach minimum, żeby były tak samo dobrze równomiernie upieczone na dwóch poziomach- nie że pizza na dole niedopieczona na górze spalona (ale raczej nie będę piekła dwóch różnych potraw). Dotychczasowy piekarnik, który miałam- KERNAU KB0 0965 SK X to porażka pod tym względem.

  22. Mac pisze:

    Witam ,
    Panie Krzysztofie próbuje dobrać zestaw pod 1 faze
    Plyta indukcyjna BOSCH PUE611BF1E lub Electrolux Slim-fit EIT61443B którą lepsza ?
    Piekarnik i tu mam zagwozdkę po podpowiadają mi żeby szukać czegoś o mocy przyłączeniowej ok 2000 W . Wiem że większość to 3500 W I maksymalna moc występuje tylko w określonych funkcjach . Może Pan coś poleci ? Budżet około 2000 na każdy że sprzętów,
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płytę brałbym Boscha – lepiej rozwiązali działanie naprzemienne cewek. Piekarniki o małej mocy to głównie Beko – mają 2,5 kW: przykładowo: BEKO BIM24300BS

  23. RENATA pisze:

    Witam
    Panie Krzysztofie najbardziej zależy mi na bezawaryjnym działaniu piekarnika. W Pana artykule wyczytałam , że te z pokrętłami działają dłużej, więc może być wersja pokrętłowo – elektroniczna , ale nie odrzucam również wersji elektronicznej byle by nie była awaryjna.
    Zastanawiam się również nad pyrolizą i czyszczeniem katalitycznym. W moim obecnym(24 lat?a) umierającym piekarniku są powłoki katalityczne, ale nie za bardzo jesteśmy zadowoleni z efektów czyszczenia.Być może teraz to już zupełnie inna technologia i dlatego nie odrzucam również tej opcji, ale liczę na Pana pomoc.Z mojej listy najbardziej sceptycznie podchodzę do Boscha – ostatnio w sklepie słyszałam ,że dużo klientów skarży się na pierścień. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Co do 8 serii Boscha to prawda, ale tylko jeśli nie smaruje się go… A ile chce Pani wydać?

      • RENATA pisze:

        Witam
        Max 3000,00 a fajnie by było w okolicach 2000.
        Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W okolicy 2000 zł znajdzie Pani piekarnik Electrolux EOE7P31Z SenseCook niemieckiej produkcji, z prostą i sprawdzoną elektroniką OMEGA, pyrolizą i termosondą. Z innych celować można jeszcze w Gorenje.

          • RENATA pisze:

            Ale z tym EOE7P31Z jest taki problem, że on jest cały czarny a ja chcę z elementami srebrnymi. A czy z mojej listy z 9 listopada da się coś wybrać sensownego? Pozdrawiam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Jest też taki z dodatkami srebrnymi: eoe7p31x

          • RENATA pisze:

            Dzięki za podpowiedź jak również za bardzo przydatne artykuły dotyczące nie tylko piekarników ale też innych sprzętów , naprawdę ułatwiają wybór.
            Pozdrawiam

  24. Harpagon pisze:

    Witam, czy wybór Piekarnika elektryczny ELECTROLUX EOE7C31Z SenseCook będzie dobrym wyborem ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Fajny piekarnik – świetnie wyposażony, stara i sprawdzona elektronika OMEGA, jedynie jakość wykonania dość plastikowe – ale to typowe dla włoskich Electroluxów (to te o pojemności 72 litrów – niemieckie mają 71 litrów i są lepiej zrobione).

  25. RENATA pisze:

    Jestem w trakcie wymiany AGD, najpierw piekarnik myślałam o Samsungu Dual Cook Flex ze względu na oszczędność energii ale po przeczytaniu TOP 10 wybiłam to sobie z głowy. Poszukuję bezawaryjnego, oszczednego łatwego w utrzymaniu czystości, prostego w obsłudze. Biorę pod uwagę : 1)ELEKTROLUX EOF6P70X 2 ) EOF4P74X 3) BOSCH HBG634BB1 4) HBG634BS1 5) AMICA ED47636XA+ X-TYPE Openup 6) ED37616X X-TYPE OPENUP 7) ED57529X X-TYPE Pyro 8) ED37616X X-TYPE . Bardzo proszę o pomoc ,bo zaczynam marzyć o starych czasach – kiedy mówiło się – piekarnik proszę.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Trochę za szeroko Pani szuka, napierw ustalmy wymagania.
      Jaki rodzaj sterowania: pokrętła i manualny termostat, pokrętłowo-elektroniczny, czy elektroniczny?

  26. Harpagon pisze:

    Cześć, stoje przed wyborem piekarnika. Prosze o pomoc czy wybrac BOSCH ECO DIRECT HBA534EBO , czy może Amica ED37616B X-TYPE ? Electrolux EOE7C31Z SenseCook , Piekarnik Electrolux EOD5C71Z SteamBake ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOE7 najlepszy z tego wszystkiego, prosta i sprawdzona elektronika, termosonda i dobra jakość pieczenia. Pozostałe mają mało precyzyjne termostaty do 10 stopni, a najgorszy Amica – do 25 stopni. Bosch baaardzo plastikowy.

  27. Konrad pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie.

    Czy mógłby Pan zdradzić sposób, po którym można poznać czy piekarnik Electrolux jest produkcji niemieckiej czy innej? (bez fizycznego kontaktu z piekarnikiem i spojrzenia na nalepkę 🙂 )

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Po pojemności komory – 72 litry to włoszczyzna, a 70-71 litrów to niemieckie. Różnią się też budową kratki termoobiegu – w tych włoskich jest 5 wsporników, a niemieckich ich nie ma i kratka jest większa. Kolejne wizualne różnice to zawiasy i obudowa drzwi, ale tego często na zdjęciach nie pokazują.

  28. Maniek pisze:

    Cześć Krzysztof,
    Poczytałem różne opinie i dyskusja na tej stronie wydaje się najbardziej merytoryczna :). Szukamy piekarnika do zabudowy, solidnego, prostego w obsłudze, z prowadnicami i funkcja pyrolizy. Nie potrzebujemy gotowania na parze, termosondy czy oddzielonego piekarnika. Patrzymy za sprzętem do 2,5 kPLN. Nasze obecne typy to Samsung NV75J7570RS oraz Electrolux EOE7P31Z . Trochę nie mogę się przekonać do mało popularnego Gorenje. Czy według Ciebie wybory są ok? Za którym byś optował i dlaczego?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electroluxowi nic nie mam do zarzucenia – to porządny, niemieckiej produkcji piekarnik.
      Jak widać po moich komentarzach, za Samsungiem w piekarnikach nie przepadam, ale to jest model, który sam często polecam – jako jeden z nie wielu ma delikatny domyk, metalową obudowę drzwi, pyrolizę i standardowo dla Samsunga, intuicyjną elektronikę połączoną ze sterowaniem pokrętłami. Oba są świetne.

      • Maniek pisze:

        Dziękuję za opinię.
        Myślałem jeszcze o Bosh/Siemens (mam dobre(doswiadczenia), ale piekarniki z pyroliza zaczynają się od 3 kPLN. Kusi mnie ten HBG633NB1, ale jest trochę droższy od Electroluxa z pyroliza I nie wiem czy warto dopłacać do firmy. Zależy nam na łatwym czyszczeniu. Jaks jeszcze wskazówka?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W Boschu płaci się głównie za napis, ale oddać im trzeba, że 8 seria jest porządnie wykonana i poza elektroniką nic się nie psuje. Electrolux niemieckiej produkcji nie jest wiele gorszy – a na pewno lepiej wyposażony i elektronika Omega nie psuje się.

          • Maniek pisze:

            Jeszcze raz dziękuję Krzysztof, szczególnie za Twoją wyrozumiałość w odpowiedzi na powtarzane pytania 🙂
            Doczytałem w komentarzach TOP 10 piekarniki, że były podobne pytanie.

            Pozdrawiam

  29. Renata pisze:

    Witam. Piekarnik i mikrofalówka będą w słupku. Co wybrać z tej samej serii bosch czy whirpool 6 zmysł? piekarnik bardzo ważny mikrofalówka do sporadycznego użytku. https://www….gKl7vD_BwE

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bosch 8 seria będzie lepiej wykonany, ale biedniej wyposażony – tu płaci się za logo. Mikro do kompletu to wydatek od 2000 zł. W Whirlpoolu dobry piekarnik to wydatek od 1300 zł, a mikro od 1400 zł.

  30. Justa pisze:

    Witam, czy piekarnik łączony z mikrofalówką to solidny technicznie sprzęt? Szukam dobrego piekarnika do kwoty 1500 lub z mikrofala do 2000.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma dobrego sprzętu 2w1 do 2000 zł. Sam piekarnik do 1500 zł to już prosta sprawa – brałbym coś z Gorenje Simplicity, lub inny model dotykowy, ewentualnie pokrętłowo-elektroniczny.

      • Justa pisze:

        Dziękuję za podpowiedź. Proszę o pomoc w dobraniu lodówki do tego piekarnika i okapu, budżet do 3000-3500 PLN

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Lodówka jakie wymiary i czy jest miejsce po bokach. Jaki rodzaj, kształt, szerokość i kolor okapu, oraz na jaką powierzchnię kuchni.

  31. atram08 pisze:

    Witam proszę o opinie o piekarniku Samsung NV70M3541RB . Jeżeli jest niebardzo to proszę mi polecić inny w podobnym przedziale finansowym. Jeżeli o funkcje chodzi to nie mam wygórowanych wymagań bardzo lubię piec ciasta:)
    Zmywarkę wybrałam Electrolux EEM48300L Quickselect co Pan o niej sądzi.
    Ostatnie rzecz to płyta gazowa i tu nie mam pojęcia co dobre proszę o pomoc?
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik to podstawowy dual cook z prowadnicą – jest całkiem ok, choć wykonanie dość plastikowe. Zmywarka spoko. Gazówki najlepiej te z dużym rozstawem, czyli Gorenje, Electrolux i 1 Kernau.

  32. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie szukam piekarnika pod zabudowę do max 1600 zł. Czy może Pan polecić jakieś konkretne modele dobrych producentów. Nie mam wygórowanych oczekiwań jeśli chodzi o rozbudowane funkcje. Zależy mi na dobrej jakości wykonania i użytkowania. I jeszcze zapytam o okapy firmy Teka. Jakie ma pan zdanie na ich temat? Co Pan myśli o tych modelach?

    https://www….gIXYfD_BwE

    https://www….gKqzfD_BwE

    Pozdrawiam
    Krzysztof

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak na retro są całkiem spoko. Piekarnik też ma być retro? Jeśli tak to polecam Gorenje.

      • Krzysztof pisze:

        Nie muszą być retro. Wydawało mi się ,że mają dobre paramtetry techniczne i wykonanie.Czy wskazałby Pan jakieś konkretne modele? Mogą być w nowoczesnym stylu. Istotniejsza jest dla mnie jakość niż wygląd. Pozdrawiam serdecznie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Okapy są dobre, więc przy nich warto zostać. Jeśli chodzi o piekarnik do 1600 zł to moim faworytem jest Gorenje BO76SYB – najlepiej wykonany model w tej cenie i do tego piękny. Z innych, całkowicie dotykowych sensowne są Amici ED57 z końcówką WiFi, lub Pyro.

  33. Bożena pisze:

    Dzień dobry,
    Prosiłabym o poradę potrzebuje kupić piekarnik elektryczny pus płyta gazowa w kolorze białym lub szampańskim.Proszę o propozycje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Kolor szampański to barwa marki Whirlpool, więc wybór raczej bardzo prosty 😉 Brałbym te nowsze z serii W.

  34. Justyna pisze:

    Witam serdecznie po raz kolejny .
    Lodówka z Pana pomocą już zamówiona ,teraz czas na piekarnik,niestety z top 10 amici u nas w Holandii nic praktycznie nie jest dostępne,mam wrażenie,że trzeba się doktoryzować z piekarników zanim się wybierze ,tyle opcji,tylemodeli,wstepnie ma 3 wyklikane,czy jakiś pana zdaniem jest godny uwagi ? dziś oddałam stary i mam dziure w meblach 🙂 to przyśpieszy proces poszukiwań i wyboru

    • Justyna pisze:

      https://www….t_compare/
      z wrażenie zapomniałam linku dodać 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W linku nie ma żadnych modeli 🙂

      • Justyna pisze:

        Ponawiam próbę dodania linku
        Szukam jak największego z jak najłatwiejsza obsługa
        Nie mam pojęcia czy u nas będzie menu polskie do ustawienia,łatwość czyszczenia tez jestvwazna i jak największa pojemność
        https://www….ce&q=
        Na który by Pan zwrócił uwagę z tych z linku?
        Pozdrawiam Justyna

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Żaden ze wskazanych nie zachwyca czymkolwiek, poza kosmicznie wysokimi cenami jak na to czego nie oferują… Modele Boscha serii 4 i 6 są kiepsko wykonane, podobnie ten AEG, a jedyny sensowny to Samsung.

          • Justyna pisze:

            Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz to w takim razie przeszukam jeszcze inne opcje
            Tak to u nas to wyglada niestety.
            Więcej nie chce wydawać na już bo kuchnia domu do którego się właśnie przeprowadzamy jest do wymiany za max 4 lata.

          • Justyna pisze:

            Jeszcze raz Pana dopytam,jeśli miałby Pan wybrać mieszy tym samsungiem,który był najsensowniejszy z poprzedniego linku,
            https://www….ontent=txl
            a tym modelem simensa,to który by Pan wybrał i dlaczego?
            naprawdę nie miałam pojęcia,że zakup piekarnika przysporzy mi tyle frustracji,
            https://www….bs0/253897
            w innym miejscu widze tego simensa za 611e

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Zdecydowanie brałbym tego pierwszego Samsunga. Jak Siemens to tylko seria iQ700, a nie te kiepsko wykonane modele z serii 300 i 500.

  35. Edit pisze:

    Witam. Potrzebuję porady. Czy lepiej kupić piekarnik Gorenje z pyrolizą parowy czy raczej Amica? Który będzie lepszy?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje parowy z pyrolizą? Nie znam takiego… ta firma ma 4 piekarniki parowe i wszystkie z czyszczeniem parowym. Amica to już na 100% nie ma parowego z pyro, a z katalizą.

      • Edit pisze:

        Ja znalazłam taki Gorenje BPS737E301BG . Co Pan o nim myśli?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To jest zwykły piekarnik z pyro, a nie piekarnik parowy – nie ma pojemnika na wodę, czy generatora pary, a to, że producenci tak teraz nazywają wszystkie modele z wnęką w dnie, gdzie można wlać wodę, to już inna sprawa – tak się robi od lat, tylko teraz dorobiono do tego marketing.

  36. Kormag pisze:

    Witam,

    Poszukuję czarnego piekarnika do myślę, 2-3k, ale może być tańszy, głównie zależy mi na małej awaryjności, fajnie jakby miał: teleskopowe prowadnice, termosonde, rożen (opcjonalnie) i rozgrzewał się do wysokich temp. Czy mógłby Pan coś polecić ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jedyny znany mi piekarnik spełniający Pana wymagania pod względem wyposażenia to Samsung Dual Cook NV75J7570RS – jakościowo to najlepszy piekarnik tego producenta.

      • Kormag pisze:

        A może coś bez rożna, ale z termosondą ? A jak zapatruje się Pan na ofertę firmy TEKA z uwzględnieniem moich preferencji ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie sprawdzałem nigdy Teki pod względem oferty z termosondą, ale piekarniki mają spoko – to ostatni firma z opuszczaną grzałką do czyszczenia sufitu komory pieczenia.

          • Kormag pisze:

            Znalazłem ten model,

            https://www….lb-8400-bk

            wydaje się ok bez żadnych bajerów, ale nigdzie nie mogę znaleźć zakresu temperatur. Co Pan o nim sądzi, może ijakiś inny byłby lepszy ?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Dobry piekarnik, bardzo ładny, ale ja tu termosondy nie widzę 😉
            Też nie widzę nigdzie info o zakresie temperatur – nawet w instrukcji. Trzeba pisać/dzwonić do Teka.

  37. Irena pisze:

    Szukam piekarnika z pyrolizą, który może być zamontowany pod blatem z płytą indukcyjną. Co Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każdy może być tak zamontowany… Jaki kolor i budżet?

      • Irena pisze:

        Kolor obojętnie. Cena do 3000zł za zestaw indukcja z piekarnikiem. I piekarnik z możliwością pieczenia na dwóch blachach jednocześnie. Czegoś takiego szukam.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W każdym piekarniku z termoobiegiem można piec na 2 blachach jednocześnie, chyba, że chodzi Pani o dual cook (Samsung) lub split cook (Beko) – dzielonej komorze pieczenia. Indukcję najlepiej brać EIV634 i jej podobne modele.

  38. Agnieszka pisze:

    Panie Krzysztofie,
    szukam piekarnika w czarnym kolorze z możliwie najprosztszym panelem sterującym (najchętniej mechanicznym lub podświetlanymi pokrętłami dla trwałości i łatwego odczytu lub bardzo prostą elektroniką). Czy poza Amicą lub stylizowanymi na retro piekarnikami jest coś na rynku godnego uwagi? Będę wdzięczna za sugestie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezłe są proste modele Gorenje, a także ich warianty pokrętłowo-elektroniczne.

  39. Katarzyna pisze:

    Bardzo się cieszę, że trafiłam na Pana stronę. Jaki piekarnik z mikrofalowka najlepszy/który Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A coś więcej? Kolorystyka, sposób otwierania, budżet, funkcje, czy ma być parowy, a może wspomagany parowo, zwykły? Na pytanie najlepszy mogę wskazać zarówno zestaw Miele za 18 tysięcy złoty, jak i Gorenje za 2800 zł bo akurat mi się podoba 😉

  40. Aleks pisze:

    A które firmy mógłby Pan polecić, jeżeli chodzi o bezawaryjność i długoletność służenia w dobrym stanie? Myślę tu zarówno o piekarnikach elektrycznych jak i parowych. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety trudno odpowiedzieć na to pytanie. Ogólnie kategoria piekarników cieszy się najmniejszą awaryjnością na tle innych kategorii AGD. Producenci podają 2% awaryjności, lecz tylko dla okresu 2 letniej gwarancji. Wszystko zależy od sztuki w jaką trafimy i intensywności użytkowania, oraz ewentualnych skoków napięcia. Żyjemy w czasach gdzie sprzęt psuje się znacznie częściej po gwarancji producenta niż jeszcze 10-15 lat temu, a to z uwagi na coraz gorszą jakość wykonania, zwłaszcza u wiodących marek. Osobiście rozważałbym niemieckie Electroluxy/AEG (seria SteamBoost i SteamPro), Boscha 8 serię, Siemensa iq700, Gorenje wszystkie od 1400 zł (zwłaszcza Simplicity, te dotykowe i modele parowe, niestety ciężko dostępne), Samsunga z pyrolizą ( NV75J7570RS – to ich najlepszy piekarnik) i ewentualnie markę Teka – mają kilka fajnych modeli. Oczywiście pomijam marki premium jak Miele, Smeg, De Dietrich – ceny kosmiczne, choć sprzęt dobry.

  41. Iwona pisze:

    No tak pisalo na stronie że elektryczno parowy. Niestety nie wiem nie znam się na tym tak jak Pan. Może na wspomaganie pieczenia czyli można na dno nalać wodę w formie do pieczenia . Nie wszystkie mają na dnie tłoczenie żeby bezpośrednio wlać wodę.

    Proszę mi polecić piekarnik do 2 tysięcy jakiś fajny. Żeby miał zabezpieczenie przed dziećmi, w miarę chłodna szybę przy pieczeniu(w przypadku dotknięcia przez dziecko) górna i dolna grzałka, termoobieg, sterowanie dotykowe i elektryczne -pokretla, czyszczenie katalityczne. Itp. 😃 Będę wdzięczna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Takie właśnie głupoty piszą sklepy i producenci… Jak nie ma tłoczenia w dnie to się wstawia naczynie lub blachę z wodą – tak robi moja matka, robiła babcia i nikt nie pomyślałby, żeby kuchenkę MasterCooka, lub Wrozametu nazywać urządzeniem parowym xD
      Do 2k dobre są: Wszystkie dotykowe Gorenje i te z elektronicznym termostatem (pokazujące temp. na wyświetlaczu), Amici ED57, Electroluxy z 7 i 8 w nazwie.

  42. Iwona pisze:

    Elektrolux EOD 5C70X ten model to elektryczny parowy. Co Pan o nim powie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W którym miejscu jest to piekarnik parowy? Jak w każdym piekarniku można w nim wylać wodę na dno co nie czyni go piekarnikiem parowym. Parowy to taki który posiada generator pary, czyli w Electroluxie SteamCrisp, SteamBoost i SteamPro.

  43. Ania pisze:

    Witam.szukam piekarnika do zabudowy 1500- 2500 zł. Przedzial cenowy jest tak duży, ponieważ gdyby jakość miala się przekładać na cenę, to wolę doplacic. Zależy mi na termoobiegu,wygodnych prowadnicach, łatwym demontazu szyby w drzwiach do czyszczenia i pyrolizie.
    Pisal Pan, że jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystko z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania.jakie modele ma Pan na myśli?
    Podobają mi się czarne piekarniki z inoxem, ale nie jest to konieczne. Wydaje mi się dużo elektroniki może wpływać na awaryjnosc, więc szukam złotego środka.Bardzo dziękuję za pomoc.

  44. Gość D. pisze:

    „Prawdziwe 2w1, gdzie obie części są pełnoprawne to Electorlux/AEG i Bosch/Siemens w okolicy 3000 zł (i drożej).” –

    jakie konkretne modele Pan proponuje?

    Odnośnie zmywarki – ciekawa propozycja – bardzo dziękuję!

  45. Gość D. pisze:

    Dzień dobry,
    proszę o ocenę wybranych rzeczy:

    1.Electrolux EIV634 SLIM-FIT

    2.Piekarnik kompaktowy z mikrofalą Samsung NQ50H5535KB

    oraz

    Electrolux EIV63440BW SLIM-FIT
    2.Piekarnik Amica AMMB44E2GCW X-TYPE

    Które wnętrze piekarnika kompaktowego z mikrofalą jest lepsze: ze stali nierdzewnej, czy emalii?

    Jaką zmywarkę do zabudowy 60 cm do 2000 pln, krótki program, infolight, poleciłby Pan? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

  46. As pisze:

    Zabrakło w artykule marki AEG co prawda jej reprezentant został wspomniany jednak sprzęt z logiem AEG wart jest uwagi.
    A propo popularnych pokręteł. Od jakiegoś czasu nie kupuję urządzeń tak sterowanych niestety ulegają pokrętła szybkim zużyciom. Być może naprawa nie jest zbyt kosztowna jednak dość kłopotliwa.
    A częsta – upiardliwa.

    Elementy sterowania dotykowego (sensorowe) praktycznie nie zużywają się mechanicznie w moim przypadku działają już wiele lat bezawaryjnie.

    Ważne wszystkie urządzenia elektryczne powinny posiadać sprawne uziemienie.

    Bez względu na rodzaj sterowania.
    A sensorowe nie naraża się wówczas na jakieś „błądzące” ładunki elektrostatyczne, które faktycznie mogą mieć wpływ na ich działanie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak to zabrakło? Przecież AEG to 100% Electrolux – ten sam sprzęt, te same programatory i fabryki, jedynie minimalnie inny design… W prawie każdym poradniku, czy top10 są sprzęty tego koncernu, więc nie widzę sensu dublowania Electroluxa takim samym sprzętem z logiem AEG – jak ktoś woli dopłacać do krótszego loga to już jego sprawa. O koncernie Electrolux/AEG wspomniałem 7 razy w tym tekście, więc radzę uważniej czytać.

  47. Krzychu pisze:

    Panie Krzysztofie, wybór piekarników gazowych (standardowych wymiarów) do zabudowy jest niewielki, ale który jakościowo jest lepszy?
    CANDY FLG 203/1X czy TEKA HSB 740G ?

  48. Adriana Burek pisze:

    Mam takie nietypowe pytanie. Mam bardzo małą kuchnię i chciałam mieć piekarnik wyżej (tzn. nie na samym dole). Jedyna opcja to nad zmywarką ( w panelu) Czy są jakieś przeciwwskazania, aby piekarnik był nad zmywarką?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma.

    • As pisze:

      Obsługa piekarnika umieszczonego „wyżej” jest o wiele łatwiejsza.
      I bezpieczniejsza.
      Nie trzeba się schylać aby zobaczyć co się w środku dzieje.
      Małe paluszki naszych dzieci łatwiej ochronić od przygrzania.

    • As pisze:

      Oby tylko nie był w sąsiedztwie lodówki czy zamrażarki.
      Te sprzęty nie lubią sąsiedztwa gorącego piekarnika nawet gdy jest on bardzo dobrze izolowany termicznie.

  49. Tomasz pisze:

    Witam,

    wybrałem (głównie na podstawie tego artykułu, dziękuję!) piekarnik parowy Electrolux EOB9S31WX. Natomiast nie ukrywam, że od czasu do czasu będę chciał w nim zrobić pizzę (na kamieniu). I tu zauważyłem, że piekarnik parowy ma maksymalną temperaturę 230, podczas gdy piekarnik tej samej firmy np. EOE8P31X ma max 300 stopni. Pytanie brzmi, czy na parowym da się upiec podobną pizzę jak na tradycyjnym? Te 70 stopni to dużo? Oba mają program 'Pizza'.

    Dziękuję z góry za radę.
    Pozdrawiam,
    Tomasz

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zasada pieczenia pizzy jest prosta – jeśli mamy ciasto, które nie będzie rosło to ustawiamy temperaturę z zakresu 220-250 stopni (czyli maksymalną dla większości piekarników) i pieczemy 4-7 minut. Gdy ciasto ma rosnąć (czyli typu „pan”) to pieczemy znacznie dłużej i w niższej temperaturze 160 stopni. W profesjonalnych piecach temperatura pieczenia pizzy to 400-500 stopni, nie osiągalna dla zwykłych piekarników domowych – z tego co pamiętam to rekordzistą na polskim rynku jest Beko z piekarnikami PizzaPro – osiągają ok. 320 stopni. Oba wskazane piekarniki zrobią tak samo genialną pizzę.

  50. Kamila pisze:

    Szukam piekarnika kompaktowego z rożnem ,termoobiegiem . Jestem wegetarianką zależy mi na pojemniku na parę i żeby też parowo czyścić . Mam duży i dla singla jest za duży . Nie chcę z mikrofala . Znalazłam taki firmy Gotie . Niestety jest obecnie niedostępny .Co pan o nim sadzi. Czy jest coś niedużego na rynku ? Do sklepów już nie pójdę bo ja pytam o konkretny produkt z funkcjami a oni mi wciskają i wmawiają ,że ich oferta jest dobra dla mnie . Kupię to co jest potrzebne dla mnie a nie to co oni mają do sprzedania .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z rożnem i termoobiegiem jest pełno modeli, ale z parą tylko ten Gotie.

      • Kamila pisze:

        W takim razie jaki kompaktowy z rożnem ,termoobiegiem i bez relingów pan poleca . Chcę mały . Dla mnie nie ma sensu rozgrzewać konia na zapiekankę z kalafiorem . Za duży koszt zużycia energii .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml