REKLAMA TOP.agd
środa, 14 marca 2018, Szymon Marcjanek

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

jaki piekarnik poradnik

0 odpowiedzi na “jaki piekarnik poradnik”

  1. PiotrekMi pisze:

    Dziękuję za odpowiedź 😉

  2. Bambi pisze:

    Proszę o pomoc wybraniu piekarnika elektrolux czy aeg a może coś innego 1.eob8s31z,2.eoc8h31z.3.eoc8p31z,4 aeg bpe842320m.Czy piekarnik z pyrolizą nie może stać koło lodówki?

  3. Kuba pisze:

    Dzień dobry,

    Doceniłbym Pański komentarz w sprawie wybranych modeli. Zastanawiam się czy jest sens na siłę dopłacać do pyrolizy gdy piekarnik nie będzie bardzo instensywnie użytkowany. Moje typy to:

    1. Whirlpool OAKZ9 7961 SP NB
    2. Whirlpool OAKZ9 7921 CS NB
    3. Samsung Dual Fan NV68R5345CB

    Najbardziej moją uwagę przykuwa opcja 1 lub 2. Zastanawiam się czy jest sens dopłacać do pyrolizy (+200zł) w przypadku opcji 1. Nie jestem pewny czy programator mechaniczny to wada czy zaleta w jego przypadku. Opcja numer 3 znalazła się trochę na doczepkę z roztterki Samsung vs. Whirpool.

    Będę wdzięczy za Pańską opinię.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kuba

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      No to grać bez pyrolizy, skoro sprzęt nie będzie intensywnie użytkowany. Wszystkie 3 mają programatory elektroniczne.

  4. Agnieszka pisze:

    Witam.Duzo piekę i potrzebuję dobrego piekarnika do pieczenia ciast(ostatnio trafiłam na dwa ferelne piekarniki)Jaki by mi Pan polecił?

    • EwelaNl pisze:

      A czy coś mniejszego? Ten ma 72 litry, jak na jedną osobę uważam że bez sensu brać tak duży piekarnik gdzie go w pełni nie wykorzystam a tylko pobór prądu będzie większy..

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Pobór prądu jest taki sam… wielkość komory nie ma znaczenia. Mniejsza – 65 litrów ma Amica.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dotykowe modele Electroluxa/AEG, Gorenje Simplicity lub dotykowe, Bosch 8 seria, Siemens iq700

  5. Agnieszka pisze:

    Ślicznie dziękuję.

  6. Sylwia pisze:

    1. Panie Krzysztofie poszukuję piekarnik do zabudowy, brac z pokrętłami czy dotykowy bo słyszałam ze ta dotykowe sie psuja, myśle o elektroluxie LOC8H31X .
    Chyba ze poleci mi pan coś lepszego z pyrolizą,termobiegiem, para i terosonda
    2.moze pan mi polecic do zabudowy zmywarke, lodówkę do 2500 zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Programatory tekstowe w Electroluxie się psują? To najbardziej trwała elektronika na rynku, produkowana od wielu lat. Piekarnik świetny.

  7. Ewelina pisze:

    Dzień dobry,
    zastanawiam się pomiędzy piekarnikiem:
    Electolux EOD6C71Z , piekarnik ten miałam, ale nie zdążyłam z niego skorzystać, bo został uszkodzony w transporcie…
    Beko bis14300bps , który na papierze ma bardzo dobre parametry i cenę, ale nie wiem jak to idzie z jakością tej firmy.
    Dodam, że piekarnik często jest używany w naszym domu, pieczemy zarówno mięsa, ryby jak i ciasta. Zależy nam na niezawodności sprzętu, funkcji parowej, lub jak w przypadku electroluxa chociaż jej dodatku do pieczenia oraz łatwym czyszczeniu.
    Może pomijając te dwa piekarniki, mógłby Pan polecić jakiś inny sprzęt godny uwagi do 1800zł?
    Pozdrawiam serdecznie

  8. Lenka pisze:

    Mam piekarnik od Electroluxa z możliwością użycia pary, bardzo lubię ten sprzęt, jak na razie jest niezawodny, jedzenie pyszne, obsługa banalna.

  9. Dominika pisze:

    z tych dwóch piekarnikow ktory lepszy?
    Piekarnik AMICA ED37619W X-TYPE Openup czy
    Piekarnik BEKO BIM24400WCS ?

  10. EwelaNl pisze:

    Czytam ten artykuł już 5 raz i w dalszym ciągu nie wiem co wybrać. Potrzebuje piekarnik elektryczny do zabudowy który nie będzie kręcił wybitnie licznika prądu ? nie mam wybitnych wymagań,w obecnym wrzucam kurczaka/rybę do żaroodpornego naczynia bądź warzywa, musi upiec ciasto..chyba normalne wymagania. Raczej średniej wielkości , gdyż mieszkam sama ale zdażą mi się gotować dla więcej osób.. upatrzyłam płytę do gotowania
    Electrolux EHF46547XK, więc może jakiś piekarnik z tej samej firmy do 2 tysięcy
    +/- by się znalazł.. jak to kobieta, patrzę wizualnie również.. pomóżcie ??‍♀️?

  11. Zuzanna pisze:

    Dzień dobry,
    przekonuje mnie stosunek cena/jakość w Amice. wybrałam Model ED 37619B X-type (2 prowadnice teleskopowe) ze względu na pokrętła i w miarę proste funkcje. Martwi mnie informacja o temp.- czy skoki co 25C uniemożliwiają ustawienie np. temp 160C? Czy ten model ma timer (zaprogramowanie włączenia) czy timer występuje w modelach bez pokręteł?

  12. Ewa pisze:

    Dzień dobry, chcę kupić nowy piekarnik elektryczny do zabudowy. Zależy mi na piekarniku z pyrolizą, teleskopowymi prowadnicami i panelem dotykowym. Co mi Pan poleci? Czy piekarnik AMICA ED77589BA+ Q-TYPE Pyro lub ELECTROLUX EOE7P31Z SenseCook są godne polecenia? Czy może jednak jakiś inny? Pozdrawiam.

  13. EwelaNl pisze:

    A czy pojemność tego piekarnika 72l nie jest zbyt duża? Widzę że ten piekarnik występuje czarny z dodatkami srebrnego w obudowie tak jak również płyta elektryczna. Ale znalazłam też to samo ale w całej czerni.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każdy model występuje w kilku kolorach – zazwyczaj ostatnia litera oznacza kolor. 72 litry to standard, wiele firm ma już piekarniki większe: 75l Samsung, 77l Amica, 80-82l Beko/Grundig.

  14. DOMI pisze:

    Poszukuje zestawu białego piekarnika i mikrofali do zabudowy, ktory piekarnik najlepszy:
    AMICA ED37619W X Type
    BEKO BIM 2440OWCS
    Whirpool AKZM 8420
    Simens HB557G4WO

    Prosze o podanie numeru 1 i 2 🙂

  15. Ewa pisze:

    Dziękuję za odpowiedź. Proszę mi podpowiedzieć jaki najlepiej kupić piekarnik do 3 tys. i okap, kuchnia 12 m2 i wysoka 3,3 m.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      3k zł kupiłbym piekarnik parowy SteamCrisp lub SteamBoost od Electroluxa, lub jeśli ta funkcja jest zbędna, kupiłbym coś elektronicznego od Gorenje. A okap jakiego typu?

  16. Ewa pisze:

    Dziękuję bardzo. Teraz mamy okap kominowy Aristin. Płytę gazowa 60 cm. Mieszkamy w starym budownictwie.

  17. Kinga pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,
    jestem przed zakupem całego sprzętu do kuchni (pod zabudowę).
    Jaki piekarnik Pan poleca Bosch czy Elektrolux. Na pewno w kolorze czarnym. Nie zależy mi na piekarniku parowym ani na czyszczeniu pyrolitycznym – z tego co czytałam piekarnik z pyrolizą nie może być w pobliżu lodówki. cena do 3.500 zł.

    Ze zmywarek jaką wybrać: Pożądane funkcje to połowa załadunku, szuflada na sztućce oraz żeby była cicha
    1. Bosch SMV6ZCX07E
    2. Bosch SMV4ECX14E
    3. Elektrolux EEM48320L

    I ostatnie pytanie 🙂 Co Pan sądzi o lodówce HAIER A3FE742CGBJ Nofrost Czarna

    Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka Haiera to najlepszy model w rozmiarze 70 cm szerokości na rynku. Co do zmywarek brałbym 3 z uwagi na cenę do parametrów. Piekarniki Boscha z 8 serii są lepiej wykonane od modeli Electroluxa ale i dużo biedniejsze pod względem wyposażenia i funkcji. Obie marką mają całkiem dobre piekarniki.

  18. Justyna pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,

    mam zamiar kupić piekarnik do zabudowy – najmniej awaryjny, najbardziej trwały – czyli bez cudów techniki i bajerów, dotykowych itd ma po prostu dobrze piec i służyć jak najdłużej. Chciałabym przeznaczyć na niego max 2500zł i raczej optowałabym za firmą: Bosch, Beko lub Electrolux. Czy ma Pan jakiś model do polecenia zgodny z powyższymi wymaganiami? Lub którą firmę by Pan polecał w takim przypadku?
    pozdrawiam serdecznie!

  19. Yacek i Beata pisze:

    Witam! Chcemy kupić piekarnik do zabudowy i płytę indukcyjną z funkcją BOOSTER. Do tej pory korzystamy z kuchenki AMICA z płytą i piekarnikiem
    Amica 618IE3.468HTAKDPQ(XX). Przez 7 lat działało i działa znakomicie. Teraz przebudowa i potrzebujemy sprzęty do zabudowy. Co byś polecił z Amiki lub Boscha. Budżet to około 4000zł ca całość. Oczywiście bez wodotrysków. Istotna jest jakość wykonania ,funkcjonalność i oczywiście wygląd. (wolimy w piekarniku pokrętła, oraz możliwość gotowania na parze lecz nie jest to warunek). Serdecznie pozdrawiamy i z góry dziękujemy za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica nie robi piekarników parowych z pokrętłami – mają 2 wersje dotykowe:
      ED87389BA+ – w czarnym połysku, czarnym macie pod linią Q-Type. Programator kolorowy, sterowanie smartfonem, programy automatyczne, duża komora (2500-2700 zł).
      ED57369BA+ – czarny połysk, lub inox, biedniej wyposażony, ale to najtańszy na rynku piekarnik gotujący na parze (ok. 2200 zł).
      Indukcje najlepiej z nowej serii 2.0 – sporo poprawili https://www….yjne-2020/
      Na Boscha to za mały budżet – ich piekarniki parowe są bardzo drogie.

  20. Krzyś pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie szukam solidnego sprzętu do wyposażenia kuchni ale nie chcę też przepłacać. Przeczytałem już cały internet aż w końcu trafiłem na Pana blog. Studiuje go z wypiekami na twarzy już od dwóch tygodni i proszę o podpowiedź czy moje wybory są trafne:
    Płyta gazowa – https://www….hilw64222s lub https://www….gcb6101aob, kuchenka ma być podłączona do butli 11 kg
    Piekarnik – https://www….s737e301bg lub https://www….-type+pyro – szukam niezawodnego piekarnika z pyrolizą
    Mikrofala – https://www….+bm201a4xg lub https://www….sgb+x-type
    Suszarka – https://www….erfectcare lub https://www….eftd9x3bpl
    Zmywarka – https://www….sn636x03ne
    Okap kuchnia z salonem ok. 40 m2 – proszę o wskazanie który byłby w miarę cichy i efektywny i jednocześnie nie zrujnował budżetu.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta – model Beko ma lepiej rozstawione palniki.
      Piekarnik Amici ma więcej funkcji, programator dotykowy itp.
      Mikro do kompletu, ale w obu przypadkach brałbym modele 23-25 litrów bo do 20 litrowych talerz obiadowy potrafi nie wejść.
      Suszarka Whirlpoola – lepsze parametry.
      Zmywarka ok.
      Okap jakiego typu, koloru?

  21. Pysia141192 pisze:

    Jestem prawie zdecydowana na piekarnik ELECTROLUX EOB8S31X STEAMBOOST . Piekarnik będzie użytkowany zarówno przez osobę starszą jak i początkującą. Starsza osoba (65+) piecze ciasto raz w tygodniu (dotychczas używała przenośnego), ta początkująca na pewno będzie ćwiczyć pieczenie zarówno ciast jak i potraw (mięsnych oraz typu pizza, zapiekanka itp). Nie sądzę jednak, żeby piekarnik był używany częściej jak dwa do trzech razy w tygodniu. Czy ten model będzie odpowiedni? Czy może nie ma potrzeby wydawać taka kwotę? Jest jakiś inny model, który pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jest piekarnik parowy z opcją gotowania na parze. Bez tej funkcji, taki sam model kosztuje ponad 1000 zł mniej, więc kwestia czy chce się korzystać z funkcji parowych. A tak to świetny piekarnik.

  22. Dziewczyna z kuchni pisze:

    Kilka lat temu kupiłam piekarnik podwójny firmy AEG sterowany dotykowo.
    Jakoś bardzo mało o tych piekarnikach a tym bardziej o piekarnikach tej firmy. Jestem bardzo zadowolona z posiadanego piekarnika. łatwo się wszystko ustawia. Brak konwencjonalnych przełączników – niestety bardzo awaryjnych potęguje moje zadowolenie. Szkoda, że piekarniki oferowane w Polsce oprócz wygórowanych cen tak naprawdę nic nowego nie wnoszą. Każdy z oferentów przekonuje o wyższości swego wyrobu nad wyrobem konkurencji. Sterowanie dotykiem jest tak proste w realizacji, że dziwię się producentom, którzy uparcie tkwią w ofertach „gałkowo, pokrętłowych”. Zapewne im bardzo zależy aby klient dość często wymieniał sprzęt. Po problemach gałkowych z kuchenką nigdy nie kupię takiej wersji i odradzam każdemu.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Serio? Każdy producent ma w ofercie piekarniki z pokrętłami, jak i dotykowe bo różne preferencje mają klienci.

  23. Danuta pisze:

    Jak dobrze ,że znalazłam Pana Krzysztofa.Jestem w trakcie zakupu a mam takie typy proszę o pomoc czy warto ,a może zmienić na coś innego co Pan poradzi1płyta gazowa BERGG602 ,2Lodówka Beco BCNA306E4SN 3.zmywarka electrolux EES47320L AirDry czy EEM748210L czy EEG48300L ,czy AmicaDIM636ACBD czytałam posty i polecane simens jak Pan sądzi?? 4 piekarnik Amica ED87689BA+XtypeOpenUp czy gorenije BO76SYB simplicity 5okap meblowy Amica OMP9552BG .Trochę tego mam ,ale jestem laikiem i mętlik w głowie powstał.Proszę o podpowiedz. Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta – nie wiem co to za wynalazek, ale rozstaw pól tragiczny.
      Lodówka ok
      Zmywarka EEG48 najlepsza
      Piekarnik Gorenje piękny, Amica ma więcej funkcji – więc kwestia priorytetów.
      Okap ok.

  24. Katarzyna pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o pomoc, który z piekarników jest najlepszy w całokształcie.
    https://www….7546rb-eo/
    https://www….9991530390
    https://www….bvm34400bs

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Żaden z nich nie jest jakiś wybitny – Whirlpool to staroć – w nowej serii W6 poprawili sporo.
      Samsunga nie kupiłbym – ma dużo braków. Beko sporo bajerów, ale to nie poziom Gorenje (dotykowe i Simplicity), Electroluxa (z 7,8,9 w nazwie), Boscha 8 serii, Siemensa iq700. Od tych wskazanych wolałbym już kupić Amicę ED57 lub ED47 z linii X-Type.

  25. Katarzyna pisze:

    To ja już nie wiem… urządzam kuchnie i sklep zaproponował mi te oferty ja się kompletnie nie znam a nie chce potem żałować… dziękuje za komentarz

  26. Kamila pisze:

    Szukam piekarnika kompaktowego z rożnem ,termoobiegiem . Jestem wegetarianką zależy mi na pojemniku na parę i żeby też parowo czyścić . Mam duży i dla singla jest za duży . Nie chcę z mikrofala . Znalazłam taki firmy Gotie . Niestety jest obecnie niedostępny .Co pan o nim sadzi. Czy jest coś niedużego na rynku ? Do sklepów już nie pójdę bo ja pytam o konkretny produkt z funkcjami a oni mi wciskają i wmawiają ,że ich oferta jest dobra dla mnie . Kupię to co jest potrzebne dla mnie a nie to co oni mają do sprzedania .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z rożnem i termoobiegiem jest pełno modeli, ale z parą tylko ten Gotie.

      • Kamila pisze:

        W takim razie jaki kompaktowy z rożnem ,termoobiegiem i bez relingów pan poleca . Chcę mały . Dla mnie nie ma sensu rozgrzewać konia na zapiekankę z kalafiorem . Za duży koszt zużycia energii .

  27. Tomasz pisze:

    Witam,

    wybrałem (głównie na podstawie tego artykułu, dziękuję!) piekarnik parowy Electrolux EOB9S31WX. Natomiast nie ukrywam, że od czasu do czasu będę chciał w nim zrobić pizzę (na kamieniu). I tu zauważyłem, że piekarnik parowy ma maksymalną temperaturę 230, podczas gdy piekarnik tej samej firmy np. EOE8P31X ma max 300 stopni. Pytanie brzmi, czy na parowym da się upiec podobną pizzę jak na tradycyjnym? Te 70 stopni to dużo? Oba mają program 'Pizza'.

    Dziękuję z góry za radę.
    Pozdrawiam,
    Tomasz

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zasada pieczenia pizzy jest prosta – jeśli mamy ciasto, które nie będzie rosło to ustawiamy temperaturę z zakresu 220-250 stopni (czyli maksymalną dla większości piekarników) i pieczemy 4-7 minut. Gdy ciasto ma rosnąć (czyli typu „pan”) to pieczemy znacznie dłużej i w niższej temperaturze 160 stopni. W profesjonalnych piecach temperatura pieczenia pizzy to 400-500 stopni, nie osiągalna dla zwykłych piekarników domowych – z tego co pamiętam to rekordzistą na polskim rynku jest Beko z piekarnikami PizzaPro – osiągają ok. 320 stopni. Oba wskazane piekarniki zrobią tak samo genialną pizzę.

  28. Adriana Burek pisze:

    Mam takie nietypowe pytanie. Mam bardzo małą kuchnię i chciałam mieć piekarnik wyżej (tzn. nie na samym dole). Jedyna opcja to nad zmywarką ( w panelu) Czy są jakieś przeciwwskazania, aby piekarnik był nad zmywarką?

    • As pisze:

      Oby tylko nie był w sąsiedztwie lodówki czy zamrażarki.
      Te sprzęty nie lubią sąsiedztwa gorącego piekarnika nawet gdy jest on bardzo dobrze izolowany termicznie.

    • As pisze:

      Obsługa piekarnika umieszczonego „wyżej” jest o wiele łatwiejsza.
      I bezpieczniejsza.
      Nie trzeba się schylać aby zobaczyć co się w środku dzieje.
      Małe paluszki naszych dzieci łatwiej ochronić od przygrzania.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma.

  29. Krzychu pisze:

    Panie Krzysztofie, wybór piekarników gazowych (standardowych wymiarów) do zabudowy jest niewielki, ale który jakościowo jest lepszy?
    CANDY FLG 203/1X czy TEKA HSB 740G ?

  30. As pisze:

    Zabrakło w artykule marki AEG co prawda jej reprezentant został wspomniany jednak sprzęt z logiem AEG wart jest uwagi.
    A propo popularnych pokręteł. Od jakiegoś czasu nie kupuję urządzeń tak sterowanych niestety ulegają pokrętła szybkim zużyciom. Być może naprawa nie jest zbyt kosztowna jednak dość kłopotliwa.
    A częsta – upiardliwa.

    Elementy sterowania dotykowego (sensorowe) praktycznie nie zużywają się mechanicznie w moim przypadku działają już wiele lat bezawaryjnie.

    Ważne wszystkie urządzenia elektryczne powinny posiadać sprawne uziemienie.

    Bez względu na rodzaj sterowania.
    A sensorowe nie naraża się wówczas na jakieś „błądzące” ładunki elektrostatyczne, które faktycznie mogą mieć wpływ na ich działanie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak to zabrakło? Przecież AEG to 100% Electrolux – ten sam sprzęt, te same programatory i fabryki, jedynie minimalnie inny design… W prawie każdym poradniku, czy top10 są sprzęty tego koncernu, więc nie widzę sensu dublowania Electroluxa takim samym sprzętem z logiem AEG – jak ktoś woli dopłacać do krótszego loga to już jego sprawa. O koncernie Electrolux/AEG wspomniałem 7 razy w tym tekście, więc radzę uważniej czytać.

  31. Gość D. pisze:

    Dzień dobry,
    proszę o ocenę wybranych rzeczy:

    1.Electrolux EIV634 SLIM-FIT

    2.Piekarnik kompaktowy z mikrofalą Samsung NQ50H5535KB

    oraz

    Electrolux EIV63440BW SLIM-FIT
    2.Piekarnik Amica AMMB44E2GCW X-TYPE

    Które wnętrze piekarnika kompaktowego z mikrofalą jest lepsze: ze stali nierdzewnej, czy emalii?

    Jaką zmywarkę do zabudowy 60 cm do 2000 pln, krótki program, infolight, poleciłby Pan? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

  32. Gość D. pisze:

    „Prawdziwe 2w1, gdzie obie części są pełnoprawne to Electorlux/AEG i Bosch/Siemens w okolicy 3000 zł (i drożej).” –

    jakie konkretne modele Pan proponuje?

    Odnośnie zmywarki – ciekawa propozycja – bardzo dziękuję!

  33. Ania pisze:

    Witam.szukam piekarnika do zabudowy 1500- 2500 zł. Przedzial cenowy jest tak duży, ponieważ gdyby jakość miala się przekładać na cenę, to wolę doplacic. Zależy mi na termoobiegu,wygodnych prowadnicach, łatwym demontazu szyby w drzwiach do czyszczenia i pyrolizie.
    Pisal Pan, że jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystko z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania.jakie modele ma Pan na myśli?
    Podobają mi się czarne piekarniki z inoxem, ale nie jest to konieczne. Wydaje mi się dużo elektroniki może wpływać na awaryjnosc, więc szukam złotego środka.Bardzo dziękuję za pomoc.

  34. Iwona pisze:

    Elektrolux EOD 5C70X ten model to elektryczny parowy. Co Pan o nim powie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W którym miejscu jest to piekarnik parowy? Jak w każdym piekarniku można w nim wylać wodę na dno co nie czyni go piekarnikiem parowym. Parowy to taki który posiada generator pary, czyli w Electroluxie SteamCrisp, SteamBoost i SteamPro.

  35. Iwona pisze:

    No tak pisalo na stronie że elektryczno parowy. Niestety nie wiem nie znam się na tym tak jak Pan. Może na wspomaganie pieczenia czyli można na dno nalać wodę w formie do pieczenia . Nie wszystkie mają na dnie tłoczenie żeby bezpośrednio wlać wodę.

    Proszę mi polecić piekarnik do 2 tysięcy jakiś fajny. Żeby miał zabezpieczenie przed dziećmi, w miarę chłodna szybę przy pieczeniu(w przypadku dotknięcia przez dziecko) górna i dolna grzałka, termoobieg, sterowanie dotykowe i elektryczne -pokretla, czyszczenie katalityczne. Itp. 😃 Będę wdzięczna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Takie właśnie głupoty piszą sklepy i producenci… Jak nie ma tłoczenia w dnie to się wstawia naczynie lub blachę z wodą – tak robi moja matka, robiła babcia i nikt nie pomyślałby, żeby kuchenkę MasterCooka, lub Wrozametu nazywać urządzeniem parowym xD
      Do 2k dobre są: Wszystkie dotykowe Gorenje i te z elektronicznym termostatem (pokazujące temp. na wyświetlaczu), Amici ED57, Electroluxy z 7 i 8 w nazwie.

  36. Aleks pisze:

    A które firmy mógłby Pan polecić, jeżeli chodzi o bezawaryjność i długoletność służenia w dobrym stanie? Myślę tu zarówno o piekarnikach elektrycznych jak i parowych. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety trudno odpowiedzieć na to pytanie. Ogólnie kategoria piekarników cieszy się najmniejszą awaryjnością na tle innych kategorii AGD. Producenci podają 2% awaryjności, lecz tylko dla okresu 2 letniej gwarancji. Wszystko zależy od sztuki w jaką trafimy i intensywności użytkowania, oraz ewentualnych skoków napięcia. Żyjemy w czasach gdzie sprzęt psuje się znacznie częściej po gwarancji producenta niż jeszcze 10-15 lat temu, a to z uwagi na coraz gorszą jakość wykonania, zwłaszcza u wiodących marek. Osobiście rozważałbym niemieckie Electroluxy/AEG (seria SteamBoost i SteamPro), Boscha 8 serię, Siemensa iq700, Gorenje wszystkie od 1400 zł (zwłaszcza Simplicity, te dotykowe i modele parowe, niestety ciężko dostępne), Samsunga z pyrolizą ( NV75J7570RS – to ich najlepszy piekarnik) i ewentualnie markę Teka – mają kilka fajnych modeli. Oczywiście pomijam marki premium jak Miele, Smeg, De Dietrich – ceny kosmiczne, choć sprzęt dobry.

  37. Katarzyna pisze:

    Bardzo się cieszę, że trafiłam na Pana stronę. Jaki piekarnik z mikrofalowka najlepszy/który Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A coś więcej? Kolorystyka, sposób otwierania, budżet, funkcje, czy ma być parowy, a może wspomagany parowo, zwykły? Na pytanie najlepszy mogę wskazać zarówno zestaw Miele za 18 tysięcy złoty, jak i Gorenje za 2800 zł bo akurat mi się podoba 😉

  38. Agnieszka pisze:

    Panie Krzysztofie,
    szukam piekarnika w czarnym kolorze z możliwie najprosztszym panelem sterującym (najchętniej mechanicznym lub podświetlanymi pokrętłami dla trwałości i łatwego odczytu lub bardzo prostą elektroniką). Czy poza Amicą lub stylizowanymi na retro piekarnikami jest coś na rynku godnego uwagi? Będę wdzięczna za sugestie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezłe są proste modele Gorenje, a także ich warianty pokrętłowo-elektroniczne.

  39. Irena pisze:

    Szukam piekarnika z pyrolizą, który może być zamontowany pod blatem z płytą indukcyjną. Co Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każdy może być tak zamontowany… Jaki kolor i budżet?

      • Irena pisze:

        Kolor obojętnie. Cena do 3000zł za zestaw indukcja z piekarnikiem. I piekarnik z możliwością pieczenia na dwóch blachach jednocześnie. Czegoś takiego szukam.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W każdym piekarniku z termoobiegiem można piec na 2 blachach jednocześnie, chyba, że chodzi Pani o dual cook (Samsung) lub split cook (Beko) – dzielonej komorze pieczenia. Indukcję najlepiej brać EIV634 i jej podobne modele.

  40. Kormag pisze:

    Witam,

    Poszukuję czarnego piekarnika do myślę, 2-3k, ale może być tańszy, głównie zależy mi na małej awaryjności, fajnie jakby miał: teleskopowe prowadnice, termosonde, rożen (opcjonalnie) i rozgrzewał się do wysokich temp. Czy mógłby Pan coś polecić ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jedyny znany mi piekarnik spełniający Pana wymagania pod względem wyposażenia to Samsung Dual Cook NV75J7570RS – jakościowo to najlepszy piekarnik tego producenta.

      • Kormag pisze:

        A może coś bez rożna, ale z termosondą ? A jak zapatruje się Pan na ofertę firmy TEKA z uwzględnieniem moich preferencji ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie sprawdzałem nigdy Teki pod względem oferty z termosondą, ale piekarniki mają spoko – to ostatni firma z opuszczaną grzałką do czyszczenia sufitu komory pieczenia.

          • Kormag pisze:

            Znalazłem ten model,

            https://www….lb-8400-bk

            wydaje się ok bez żadnych bajerów, ale nigdzie nie mogę znaleźć zakresu temperatur. Co Pan o nim sądzi, może ijakiś inny byłby lepszy ?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Dobry piekarnik, bardzo ładny, ale ja tu termosondy nie widzę 😉
            Też nie widzę nigdzie info o zakresie temperatur – nawet w instrukcji. Trzeba pisać/dzwonić do Teka.

  41. Edit pisze:

    Witam. Potrzebuję porady. Czy lepiej kupić piekarnik Gorenje z pyrolizą parowy czy raczej Amica? Który będzie lepszy?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje parowy z pyrolizą? Nie znam takiego… ta firma ma 4 piekarniki parowe i wszystkie z czyszczeniem parowym. Amica to już na 100% nie ma parowego z pyro, a z katalizą.

      • Edit pisze:

        Ja znalazłam taki Gorenje BPS737E301BG . Co Pan o nim myśli?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To jest zwykły piekarnik z pyro, a nie piekarnik parowy – nie ma pojemnika na wodę, czy generatora pary, a to, że producenci tak teraz nazywają wszystkie modele z wnęką w dnie, gdzie można wlać wodę, to już inna sprawa – tak się robi od lat, tylko teraz dorobiono do tego marketing.

  42. Justyna pisze:

    Witam serdecznie po raz kolejny .
    Lodówka z Pana pomocą już zamówiona ,teraz czas na piekarnik,niestety z top 10 amici u nas w Holandii nic praktycznie nie jest dostępne,mam wrażenie,że trzeba się doktoryzować z piekarników zanim się wybierze ,tyle opcji,tylemodeli,wstepnie ma 3 wyklikane,czy jakiś pana zdaniem jest godny uwagi ? dziś oddałam stary i mam dziure w meblach 🙂 to przyśpieszy proces poszukiwań i wyboru

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W linku nie ma żadnych modeli 🙂

      • Justyna pisze:

        Ponawiam próbę dodania linku
        Szukam jak największego z jak najłatwiejsza obsługa
        Nie mam pojęcia czy u nas będzie menu polskie do ustawienia,łatwość czyszczenia tez jestvwazna i jak największa pojemność
        https://www….ce&q=
        Na który by Pan zwrócił uwagę z tych z linku?
        Pozdrawiam Justyna

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Żaden ze wskazanych nie zachwyca czymkolwiek, poza kosmicznie wysokimi cenami jak na to czego nie oferują… Modele Boscha serii 4 i 6 są kiepsko wykonane, podobnie ten AEG, a jedyny sensowny to Samsung.

          • Justyna pisze:

            Jeszcze raz Pana dopytam,jeśli miałby Pan wybrać mieszy tym samsungiem,który był najsensowniejszy z poprzedniego linku,
            https://www….ontent=txl
            a tym modelem simensa,to który by Pan wybrał i dlaczego?
            naprawdę nie miałam pojęcia,że zakup piekarnika przysporzy mi tyle frustracji,
            https://www….bs0/253897
            w innym miejscu widze tego simensa za 611e

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Zdecydowanie brałbym tego pierwszego Samsunga. Jak Siemens to tylko seria iQ700, a nie te kiepsko wykonane modele z serii 300 i 500.

          • Justyna pisze:

            Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz to w takim razie przeszukam jeszcze inne opcje
            Tak to u nas to wyglada niestety.
            Więcej nie chce wydawać na już bo kuchnia domu do którego się właśnie przeprowadzamy jest do wymiany za max 4 lata.

    • Justyna pisze:

      https://www….t_compare/
      z wrażenie zapomniałam linku dodać 🙂

  43. Bożena pisze:

    Dzień dobry,
    Prosiłabym o poradę potrzebuje kupić piekarnik elektryczny pus płyta gazowa w kolorze białym lub szampańskim.Proszę o propozycje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Kolor szampański to barwa marki Whirlpool, więc wybór raczej bardzo prosty 😉 Brałbym te nowsze z serii W.

  44. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie szukam piekarnika pod zabudowę do max 1600 zł. Czy może Pan polecić jakieś konkretne modele dobrych producentów. Nie mam wygórowanych oczekiwań jeśli chodzi o rozbudowane funkcje. Zależy mi na dobrej jakości wykonania i użytkowania. I jeszcze zapytam o okapy firmy Teka. Jakie ma pan zdanie na ich temat? Co Pan myśli o tych modelach?

    https://www….gIXYfD_BwE

    https://www….gKqzfD_BwE

    Pozdrawiam
    Krzysztof

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak na retro są całkiem spoko. Piekarnik też ma być retro? Jeśli tak to polecam Gorenje.

      • Krzysztof pisze:

        Nie muszą być retro. Wydawało mi się ,że mają dobre paramtetry techniczne i wykonanie.Czy wskazałby Pan jakieś konkretne modele? Mogą być w nowoczesnym stylu. Istotniejsza jest dla mnie jakość niż wygląd. Pozdrawiam serdecznie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Okapy są dobre, więc przy nich warto zostać. Jeśli chodzi o piekarnik do 1600 zł to moim faworytem jest Gorenje BO76SYB – najlepiej wykonany model w tej cenie i do tego piękny. Z innych, całkowicie dotykowych sensowne są Amici ED57 z końcówką WiFi, lub Pyro.

  45. atram08 pisze:

    Witam proszę o opinie o piekarniku Samsung NV70M3541RB . Jeżeli jest niebardzo to proszę mi polecić inny w podobnym przedziale finansowym. Jeżeli o funkcje chodzi to nie mam wygórowanych wymagań bardzo lubię piec ciasta:)
    Zmywarkę wybrałam Electrolux EEM48300L Quickselect co Pan o niej sądzi.
    Ostatnie rzecz to płyta gazowa i tu nie mam pojęcia co dobre proszę o pomoc?
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik to podstawowy dual cook z prowadnicą – jest całkiem ok, choć wykonanie dość plastikowe. Zmywarka spoko. Gazówki najlepiej te z dużym rozstawem, czyli Gorenje, Electrolux i 1 Kernau.

  46. Justa pisze:

    Witam, czy piekarnik łączony z mikrofalówką to solidny technicznie sprzęt? Szukam dobrego piekarnika do kwoty 1500 lub z mikrofala do 2000.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma dobrego sprzętu 2w1 do 2000 zł. Sam piekarnik do 1500 zł to już prosta sprawa – brałbym coś z Gorenje Simplicity, lub inny model dotykowy, ewentualnie pokrętłowo-elektroniczny.

      • Justa pisze:

        Dziękuję za podpowiedź. Proszę o pomoc w dobraniu lodówki do tego piekarnika i okapu, budżet do 3000-3500 PLN

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Lodówka jakie wymiary i czy jest miejsce po bokach. Jaki rodzaj, kształt, szerokość i kolor okapu, oraz na jaką powierzchnię kuchni.

  47. Renata pisze:

    Witam. Piekarnik i mikrofalówka będą w słupku. Co wybrać z tej samej serii bosch czy whirpool 6 zmysł? piekarnik bardzo ważny mikrofalówka do sporadycznego użytku. https://www….gKl7vD_BwE

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bosch 8 seria będzie lepiej wykonany, ale biedniej wyposażony – tu płaci się za logo. Mikro do kompletu to wydatek od 2000 zł. W Whirlpoolu dobry piekarnik to wydatek od 1300 zł, a mikro od 1400 zł.

  48. Maniek pisze:

    Cześć Krzysztof,
    Poczytałem różne opinie i dyskusja na tej stronie wydaje się najbardziej merytoryczna :). Szukamy piekarnika do zabudowy, solidnego, prostego w obsłudze, z prowadnicami i funkcja pyrolizy. Nie potrzebujemy gotowania na parze, termosondy czy oddzielonego piekarnika. Patrzymy za sprzętem do 2,5 kPLN. Nasze obecne typy to Samsung NV75J7570RS oraz Electrolux EOE7P31Z . Trochę nie mogę się przekonać do mało popularnego Gorenje. Czy według Ciebie wybory są ok? Za którym byś optował i dlaczego?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electroluxowi nic nie mam do zarzucenia – to porządny, niemieckiej produkcji piekarnik.
      Jak widać po moich komentarzach, za Samsungiem w piekarnikach nie przepadam, ale to jest model, który sam często polecam – jako jeden z nie wielu ma delikatny domyk, metalową obudowę drzwi, pyrolizę i standardowo dla Samsunga, intuicyjną elektronikę połączoną ze sterowaniem pokrętłami. Oba są świetne.

      • Maniek pisze:

        Dziękuję za opinię.
        Myślałem jeszcze o Bosh/Siemens (mam dobre(doswiadczenia), ale piekarniki z pyroliza zaczynają się od 3 kPLN. Kusi mnie ten HBG633NB1, ale jest trochę droższy od Electroluxa z pyroliza I nie wiem czy warto dopłacać do firmy. Zależy nam na łatwym czyszczeniu. Jaks jeszcze wskazówka?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W Boschu płaci się głównie za napis, ale oddać im trzeba, że 8 seria jest porządnie wykonana i poza elektroniką nic się nie psuje. Electrolux niemieckiej produkcji nie jest wiele gorszy – a na pewno lepiej wyposażony i elektronika Omega nie psuje się.

          • Maniek pisze:

            Jeszcze raz dziękuję Krzysztof, szczególnie za Twoją wyrozumiałość w odpowiedzi na powtarzane pytania 🙂
            Doczytałem w komentarzach TOP 10 piekarniki, że były podobne pytanie.

            Pozdrawiam

  49. Konrad pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie.

    Czy mógłby Pan zdradzić sposób, po którym można poznać czy piekarnik Electrolux jest produkcji niemieckiej czy innej? (bez fizycznego kontaktu z piekarnikiem i spojrzenia na nalepkę 🙂 )

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Po pojemności komory – 72 litry to włoszczyzna, a 70-71 litrów to niemieckie. Różnią się też budową kratki termoobiegu – w tych włoskich jest 5 wsporników, a niemieckich ich nie ma i kratka jest większa. Kolejne wizualne różnice to zawiasy i obudowa drzwi, ale tego często na zdjęciach nie pokazują.

  50. Harpagon pisze:

    Cześć, stoje przed wyborem piekarnika. Prosze o pomoc czy wybrac BOSCH ECO DIRECT HBA534EBO , czy może Amica ED37616B X-TYPE ? Electrolux EOE7C31Z SenseCook , Piekarnik Electrolux EOD5C71Z SteamBake ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOE7 najlepszy z tego wszystkiego, prosta i sprawdzona elektronika, termosonda i dobra jakość pieczenia. Pozostałe mają mało precyzyjne termostaty do 10 stopni, a najgorszy Amica – do 25 stopni. Bosch baaardzo plastikowy.


reklamaml