REKLAMA TOP.agd
poniedziałek, 26 kwietnia 2021, Szymon Marcjanek

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

8. Przykład piekarnika w kolorze beżowym – Electrolux
Przykład piekarnika w beżowym kolorze / fot. Electrolux

0 odpowiedzi na “8. Przykład piekarnika w kolorze beżowym – Electrolux”

  1. zbijusYT pisze:

    Panie Krzysztofie, fantastyczną skarbnicę wiedzy Pan tutaj stworzył! Przebrnąłem przez kilka artykułów oraz masę komentarzy i wiem już dużo więcej niż parę dni temu.

    Jestem na kupnie płyty indukcyjnej oraz piekarnika bezpośrednio pod płytą i dzięki Pana sugestiom pójdę chyba w stronę firmy Amica. Założony budżet ok.3000, choć to nie jakaś świętość.

    Piekarnik – Amica EB7542 INTEGRA z pyrolizą (ma chowane i podświetlane pokrętła widoczne z góry a żona nie chce kucać za każdym razem do wyświetlacza, więc mój faworyt – śliczny ED57527B odpada), pytanie – czy model EB7542 ma katalizator zapachów?
    Na zagranicznych stronach Amici m.insłowackiej i horwackiej katalizator jest w specyfikacji tego modelu, u nas niestety tego nie widzę, a ponoć to istotne przy pyrolizie.
    https://amic…jne/eb7542

    Co sądzi Pan o zagrożeniu mebli kuchennych wysoką temperaturą? Jest to realne, że meble się zniszczą, czy ten piekarnik jest tak skonstruowany, że nic się nie stanie?

    Płyta indukcyjna – Amica PI6544S4UD (m.in. slidery do każdego pola), ale martwi mnie wymóg bezpiecznika 32A przy podłączeniu na 230V. Mam w bloku hipotetyczną możliwość podłączenia dwóch faz, ale chciałem kupić taką płytę, żebym póki co mógł ją użytkować na jednej fazie, dopóki nie dogadam się ze wspólnotą.

    Rozważam też płytę Bosch PIF651FB1E – ma dwa niezależne obwody jednofazowe i 9 stopniowy system zarządzania mocą całkowitą płyty grzewczej od 1-7kW więc może mógłbym ją odpowiednio dopasować zarówno na 1 fazę, jak i ewentualnie na dwie.

    Bardzo proszę o opinię i ewentualne sugestie jeśli gdzieś zbłądziłem :). Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Pod 1 fazę na pewno lepsza z tych 2 będzie płyta Boscha. Amica ma płyty dedykowane pod 1 fazę z serii Plug&Play np: PI6509PLU. Płyty pod każdy rodzaj prądu w Amice mają pod koniec nazwy literę „P” (Power Choice) np: PI6540PTK (do wyboru 4 poziomy: 3,7kW, 4,6kW, 6kW, 7,4kW). Żeby nie było problemów z podłączeniem i przegrzewaniem się płyty, lepiej kupić PI6509PLU – ma metalowe dno i 2 wiatraki chłodzące, a nie tak jak w pozostałych 1 wiatrak.

      Co do piekarnika to EB7542 Pyro jest dobrym i tanim wyborem – wykonany jest dobrze. Co do katalizatora zapachu, większość producentów ich nie stosuje, jedynie wsadzają filtry ceramiczne i tak samo jest tutaj. Katalizator zapachu aktualnie stosuje tylko Amica w serii X-Type i czasem można spotkać stare modele Boscha serii 8. Pyroliza i tak będzie śmierdzieć spalenizną, więc polecam po prostu otwierać okno na czas tego procesu – i tak nie można używać pyrolizy zbyt często (1 raz na miesiąc). Co do mebli to tylko te najgorszej jakości np: Abra, Agata itp. mają czasem problemy. Piekarnik jest tak wykonany, że nic nie powinno się dziać.

  2. zbijusYT pisze:

    Dziękuję za odpowiedź. Zmartwił mnie Pan trochę z tymi meblami, bo będę miał typowe z firmy Extom i nie sądzę, żeby to była wersja premium. Wprawdzie fronty lakierowane, ale korpusy pewnie budżetowe – nic, zobaczymy, jak będzie problem, to napiszę komentarz, żeby inni uczyli się na moich błędach 🙂

    Znalazłem ciekawe modele firmy Amica z „P” na końcu o mocy 7,4kW (pod przyszłościowe dwie fazy) PI6540PTK i PI6540PTU – oba niestety bez sliderów i niestety oba mają znowu to samo obostrzenie z 32A przy 230V. Kurczę, szkoda, bo są dużo tańsze od tego Boscha

    To nie jest tak, że jak się je podłączy pod 230V to automatycznie spada moc maksymalna? W Boschu jest to fajnie rozwiązane tą regulacją maksymalnej mocy. Co do Boscha, to w takim razie chyba pomyślę o nieco uboższej wersji Bosch PIE631FB1E bez pola kombi – i tak nie starczy mi mocy na niego póki co, a perspektywicznie też nie wiem, czy będę takie dwa mocne pola potrzebował jednocześnie.

    Ciekawe z tymi wiatrakami w PI6509PLU, faktycznie większość płyt, na które patrzyłem ma tylko jeden, szkoda, że tylko na 1 fazę, bo mam nadzieję, że za jakiś czas przejdę może na dwie.

    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Taki sprzęt i tak nie działa długo 2-4 lata. Na pana miejscu kupiłbym PI6509PLU pod 1 fazę, potem dorobi się Pan siły, płyta zdąży się zepsuć i wtedy kupi Pan porządną indukcję pod siłę Boscha, Electroluxa lub Amici. Płyty Amica z literą P też mają regulację mocy w 4 zakresach.

  3. karol pisze:

    Panie Krzysztofie, jednak decydujemy się na serie 4763. i teraz pytanie, może Pan mógłby pomóc, czym się różnią wymienione modele: ED47639BA; ED47638BA; ED47637BA, na stronie Amici w porównaniu różnic nic się nie wyświetla. Biuro obsługi póki co milczy w tym temacie.

    i pytanie off topic, jakie jest Pana zdanie o lodówce lg GBB60MCFFS, żona straszenie się „uwzięła” na ten model i chce go do nowej kuchni 🙂

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Dobre pytanie 🙂 Z tego co widzę to końcówki odpowiadają konkretnym sieciom handlowym – różnic nie widzę. GBB60MCFFS to świetna lodówka, lecz ma już następce LG GBB72MCDFN lub LG GBB92MCAXP – większa pojemność, lepsza jakość wykonania wnętrza.

  4. roman pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie szukamy kompletu agd do mieszkania i po dłuższych poszukiwaniach udało się stworzyć taki zestaw, co Pan sądzi:
    płyta indukcyjna – Amica PI6544NSTK
    piekarnik – AMICA EB8774BA+
    zmywarka – AMICA ZIM608TBE IN
    pralka – AMICA TAW7123LCW
    lodówka – AMICA FK321.6GBDFAA

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      wszystko ok, jak na swoją cenę, lecz zmywarkę polecam wybrać z nowej serii (początek nazwy DIM),

  5. Karolajna pisze:

    A co myślicie o najnowszym modelu Electroluxa z serii 900 SENSE CookView, model ma kamerę, wi-fi, co daje możliwość „podglądania” i sterowania potrawą, podoba mi się ta opcja bo lubię nowoczesne rzeczy, może ktoś już zakupił ten model?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Najwyższe modele Electroluxa są zazwyczaj bdb, lecz w tym przypadku to jest nowość, na dodatek droga nowość. W sklepach zalegają stare serie, pojawiają się najtańsze modele z nowej serii, a na drogie jeszcze trzeba poczekać. Poza marketingowcem tej firmy nikt nie wyrazi opinii na temat serii 900. Funkcje super, jakość pieczenia na pewno perfekcyjna, jakość wykonania na dobrym poziomie i produkcja niemiecka – powinno być ok.

  6. Basia pisze:

    Witam, podobnie jak inni czytelnicy tej strony ,mam problem z wyborem piekarnika , szukam piekarnika retro , białego , przymierzam sie do SMEG SF6922PPZE CZYSZCZENIE PAROWE .
    Ze względu na cenę zastanawiam się czy warto tyle płacić za wygląd i czy to naprawdę dobry sprzęt czy tylko wyrzucone pieniądze.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Smeg to moja ulubiona firma z marek premium. Sam posiadam model retro z serii Coloniale. Płacimy głównie za wygląd i retro. Jakość nie jest jakaś cudowna – poziom marek marketowych. Piecze świetnie, jest łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Sprzęt Smega można wyrwać o wiele taniej niż to podają sklepu – te urządzenia nie sprzedają się najlepiej i często można dostać rabat nawet 50% – tak kupiłem swój model.

  7. edyta pisze:

    Szukam teleskopowych prowadnic i pirolizy.Fajnie jak by piekarnik miał termosonde.
    Moją uwagę zwrócił Whirlpool AKZM 8480 za niepowtarzalny kolor. Nie mogę znaleśc informacji ile ma prowadnic?
    Na jednym z forów ktoś podzielił się pogladem że piroliza nie idzie w parze z dobrym piekarnikiem parowym -albo to albo to -wg niego te funkcje się wykluczają -co pan o tym sądzi ?

    • edyta pisze:

      A jak z jakością AMICA EB853BA+ IN PYROLIZA

    • edyta pisze:

      Myślę też nad AMICA EB853BA+ IN PYROLIZA ale przeraza mnie mnogość funkcji

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie wykluczają, ale nie specjalnie się lubią – Electrolux ma takie modele, ale osobiście nie kupiłbym piekarnika o takim połączeniu funkcji. Kolor faktycznie jest fajny i do kompletu jest świetna mikrofala. Co do jakości wykonania to jest dość niska, podobnie jak trwałość.

  8. pioter pisze:

    Dzien dobry Panie krzysztofie
    Chcialem podzeikowac za wszystkie ciekawe porady ktore przeczytalem tutaj na blogu. Ale jednoczesnie chcialbym zapytac o jakis piekarnik w cenie do 2500 zl. Do tej ceny mozna cos znalesc z boscha serie 8 lub elektroluxa czy whirlpoola. Zalezy mi na zywotnosci, pyrolizie, i paru ciekawych programach. (w elektroluksie jeden z modeli w tej cenie mial tez pre steaming). Bardzo prosze o jakas rade. Jaki najlepszy piekarnik mozna kupic w tej cenie. Raczej nie chce amici 🙁
    Przy okazji chciaem zapytac o jakas wysoka lodówke pod zabudowe. taj jak wyzej zalezy mi na zywotnosci (budzet to max 3000 z) niestety liebherr robi wszystkie lodowki pod zabudowe bardzo male -177. co do boscha naczytalem sie ze to juz nie to co kiedys. z tego wszystkiego zastanawiam sie czy nie przejsc na lodowke wolnostojaca LIEBHERR CNef 4015.
    pozdrawiam serdecznie.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Ta lodówka Liebherra to zwykły tradycyjny produkt. Do 3 tys. z wolnostojących lepsze robi LG i Samsung. Liebherr do zabudowy ma lodówki w każdym wymiarze, w tym 2 metry wysokie, czy 90 cm szerokie…

      Co do piekarnika, pisze Pan, że sprzęt ma być żywotny, nie chce Pan Amici, ale za to stawia Pan Electroluxa, Boscha i Whirlpoola obok siebie xD Whirlpool to tania marka ze sprzętem wykonanym tani i nie przemyślanie – nie polecam. Bosch z serii 8 jest świetny pod warunkiem, że ma ten potrójny wyświetlacz. Electrolux w okolicy 2,5-3 tys. zł ma dobre piekarniki parowe produkcji niemieckiej (Combi Steam). Amica ma za 1700 zł piekarnik z pyrolizą (ED57529B X-TYPE PYRO), największą pojemnością z tej ekipy, najszybciej się nagrzewa, jest wykonana na poziomie Boscha, znacznie lepiej od Electroluxa i Whirlpoola.

      • pioter pisze:

        ok. Czy jest mi pan w takim razie w stanie doradzic konkretny model wysokiej lodówki pod zabudowe do 3000 zl i dla porónania wolnostojacej oraz piekarnika z pyroliza w granicach 2500
        które beda inwestycja na pare lat?
        pozdrawiam 🙂

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Lodówki: BEKO BCNA306E2S 2499 zł vs LG GBB72NSDFN 2799 zł (jedna z najlepszych lodówek do 3k zł)
          Piekarniki: AMICA ED57529B X-TYPE PYRO 1699 zł (pyro, czytelny wyświetlacz, prowadnica przepinana, duża pojemność, 7 poziomów pieczenia, 4 szyby w drzwiach i delikatny domyk), BOSCH HBG655NB1 3299 zł (ubogo wyposażony jak na cenę, ale ma pyrolizę, niestety biedniejszy wyświetlacz)

  9. Magda pisze:

    Witam. Czy te modele piekarnika sa warte uwagi w tym zakresie cenowym czy lepiej dołożyć do czegoś innego?
    Piekarnik AMICA TEBF6521AA
    Piekarnik AMICA EB6521 Fusion
    a do tego płyta gazowa Płyta gazowa AMICA PG6510BPR

  10. Aga pisze:

    Dzień dobry , byłabym wdzięczna za doradzenie jaki sprzęt kupić, w piekarniku zależy mi aby miał funkcję pyrolizy i prowadnicę albo prowadnice teleskopowe- wybrałam model Siemensa HB676G0S1 ponieważ dodatkowo nie trzeba odkręcać drabinek kiedy używa się pyrolizy, tak jest w opisie tego modelu, zaczęłam rozważać także Amice ED57529X X-TYPE PYRO, ewentualnie coś co by pan polecił, limit ceny 3000-3500 zł, płyta indukcyjna Electrolux Slim-fit EIV63440BW- biała, Lodówka WHIRLPOOL SP40 801 EU ze względu na pojemność -największa dostępna na rynku z tego typu modeli, okap GLOBALO AMADIO 60.1 WHITE lub NORTBERG Lando Glass 56,4 White z góry dziękuję, pozdrawiam

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Piekarnik Siemensa jest za drogi na to co oferuje, na dodatek cała ta seria posiada plastikową listwę z przyciskami od programatora – szybko się ściera i wygląda paskudnie. W tym koncernie bardziej od Siemensa polecam piekarniki 8 serii Boscha. Nowsze pod względem programatorów i jak dla mnie ładniejsze. Co do modelu Amici – nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Dobrze wykonany, 4 szyby, obudowa drzwi z metalu, duża pojemność, przepinana prowadnica, największe blachy na rynku i szybki nagrzew, a to wszystko za 1700 zł. Wśród piekarników z pyrolizą, ten jest najsensowniejszy. Płyta bdb, bardzo ładna i najbardziej biała. Lodówkę polecam WHIRLPOOL SP40 802 EU – następca tej którą Pani podała – lepiej wykonana. Okap ok.

      • Aga pisze:

        bardzo dziękuję za odpowiedź, z Boscha seria 8 w moim budżecie to tylko HBG6750S1 z pyrolizą i prowadnicą może pan jeszcze napisać słowo o tym modelu, pozdrawiam

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          3000 zł za podstawowy programator… fajny jest ten z 3 wyświetlaczami, a ten to totalna podstawa + pyroliza. W tej firmie płaci się sporo za znaczek. Wyposażenie ma dokładnie takie jak ten model Amici, lecz nie ma programów automatycznych i jest mniejszy w środku. Pomijam już fakt, że kosztuje prawie 2 razy tyle…

  11. abajgo pisze:

    Ja osobiście jestem mocno związany z marką electrolux, tak więc piekarnik, który ja posiadam u siebie to właśnie electrolux PRO SteamBoost. Kawał dobrego sprzętu, nie żałuję ani jednej złotówki, którą wydałem na ten piekarnik.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jesteś tak mocno związany z marką Electrolux, że posiadając już piekarnik, wchodzisz na stronę poradnika piekarnikowego i chwalisz się tym co masz w kuchni 😀 Kiepski żart lub ktoś tu komuś płaci – stąd te silne więzi.

  12. Eva38De pisze:

    witam P.Krzysztofie
    urzadzam kawalerke pod wynajm zwiazku z tym ze kuchnia bedzie malutka 1,65(gdzie bedzie plyta gazowa piekarnik na prad , zmywarka 45 cm i zlewozmywak tez gora 50
    chce zakupic
    plyte gazowa Freggia HC430VGB 45 cm
    potrzebuje piekarnik do zabudowy 60 cm na prad , jaki moglbypan Polecic do 1100 zl
    ewentualnie inna plyte gazowa ale 45 cm
    pozdrawiam Iva

    • Michał Czajkowski pisze:

      Jak mała kuchnia to zobacz sobie np. rozwiązania Solgazu. Mają małe płyty gazowe ale i całkiem fajne i co najważniejsze małe piekarniki. SP-34-PM to takie 3 w 1. Piekarnik, mikrofala i urządzenie do gotowania na parze o wymiarach 595 x 525 x 454 mm.

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Solgaz? Serio? Jedyne co ta firma ma to SPAM w internecie.

        • Piotr Szczęsny pisze:

          A co złego jest w samym Solgazie? Kiedyś na początku jak rozdawali gadżety to wszyscy chwalili, a jak przestali to od razu zrobił się na nich hejt. Za kubki? Przesada. Maja całkiem fajne rozwiązania u siebie. I nie mówię tu o tych płytach z gazem pod ceramiką ale o np. zwykłej płycie gazowej. Gnc 4 auto. Czy ktoś z konkurencyjnych firm ma takie rozwiązanie z czujnikiem temperatury jaki jest u nich? Ja nie widziałem. Rozwiązanie bardzo proste do wymyślenia ale nikt tego przed nimi nie zrobił. Z jednej strony możliwość kontrolowania temperatury a z drugiej też pewnie funkcja bezpieczeństwa. Po wygotowaniu się temperatura w garnku szybko wzrasta i taki czujnik potrafi to wykryć. Czy inna płyta gazowa potrafi wykryć taki przypadek i odłączyć gaz?

          • Krzysztof Kuikowski pisze:

            Nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć co to za firma… Gaz pod szkłem to pomyłka. Płyta gazowa z czujnikiem? Ok fajny bajer, ale z 2 strony więcej do zepsucia. Inne firmy też kombinują np: z poziomami mocy gazu od 1 do 9, z timerem w pokrętle z wyświetlaczem itp.

      • Eva38De pisze:

        witam
        dzieki za info , ale mam juz meble zamowione i piekarnik bedzie 60 a plyta 45 co do mikrofali nie uzywam:) ale slicznie dziekuje za odpowiedz Michale :)pozdrawiam

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Piekarnik z Amici np: EB7541HB 899 zł lub z serii Fusin np: EB8551 Fusion Soft.
      Zmywarka Siemens SR614X01CE
      Płyta gazowa jest ok.

      • Eva38De pisze:

        witam P.krzysztofie chyba wkradl sie blad chodzilo mi o zmywarke 45 cm ale NIE DO ZABUDOWY Normalna …….pozdrawiam i dziekuje

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          są odpowiedniki w boschu siemensie wolnostojące

          • Krzysztof Kuikowski pisze:

            W tej cenie bez różnicy – brać co się podoba z wydajnością od 300 m3/h

          • Eva38De pisze:

            Dzien dobry P.krzysztofie
            dziekuje bardzo za cenne informacje , i przepraszam ze tak sie pytam ale nie mam pojecia co jest dobre 🙂 mam jeszcze jedno pytanie , moj stolarz powiedzial mi aby zakupic okap witam
            teleskopowy do zabudowy ( wysuwany) do kwoty 300zl
            jaki poleci Pan? ppytalam w innym dziale ale nie odp 🙂
            pozdrawiam iv

          • Krzysztof Kuikowski pisze:

            SPS25CI02E

          • Eva38De pisze:

            a ktore to P.krzysztofie?

  13. Jarek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Ja wybrałem do siebie taki sprzęt Amica:
    Piekarnik ed57689ba xtype wifi (rozważałem ed87689ba xtype openup, ale okazało się, że jeszcze go nie produkują i że funkcja openup wyklucza softclose)
    Płyta pi6544nsu xtype
    Lodówka fk3556.4gbdfzaa
    Mikrofala ammb25e2sgb xtype

    Czy to dobry wybór wg Pana?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Jarek

  14. Kamila pisze:

    Wszystko w jednym? Brzmi dobrze, szczególnie, że szukam takiego rozwiązania bo mam małą kuchnię. Jedzenie wychodzi dobre?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

      • Radek pisze:

        A próbował Pan? Bo interesuje mnie odpowiedź od kogoś kto użytkuje taki sprzęt 🙂

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Oczywiście, że tak – to są urządzenia działające na 1 bazie i wszystkie pozostałe funkcje są mocno upośledzone – wystarczy sprawdzić samą specyfikację.

    • Ewka pisze:

      Zobacz na piekarnik Electroluxa np. 800 PRO SteamBoost z możliwością wykorzystania pary podczas gotowania, to dopiero czad.

      • Radek pisze:

        A możesz gotować i piec jednocześnie? Jedzenie wychodzi dobre? Można coś odgrzać w tym piekarniku?

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Czad to jest gdy piekarniki z nowej serii Electroluxa jest źle spasowany i kiepsko wykonany…

  15. Marek pisze:

    Dzień dobry.Czy piekarnik Amica EB7551B Fusion to dobry wybor?I czy dużo się różni od Amica EB8562 Integra Soft?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1 jest czarny i ma 1 prowadnicę. 2 ma 2 prowadnice, rożen obrotowy, podświetlane pokrętła i delikatny domyk. 2 jest wycofany ze sprzedaży wraz z całą serią Integra i IN. Seria Fusion jest aktualna. Nowa seria to X-Type.

  16. Tomek pisze:

    Urządzam w nowym domu kuchnię/łazienkę i za niedługo wyląduję w Tworkach od mnogości dostępnych rozwiązań jeśli chodzi o wyposażenie w sprzęt AGD. Co „specjalista”/sklep to inna opinia. Chciałbym poddać ocenie moje wybory okupione długim przesiadywaniem w internetach…

    Lodówka Samsung RFG23UEBP (czarna) – już kupiona. Nad resztą się głowię…

    1. Pralka i suszarka AEG L8FEC68SP | T8DEC68SCP.
    2. Piekarniki AEG BSE792320B lub Electrolux EOB9851ZOZ | EOB8S31Z. Choć jeden sprzedawca usilnie mnie przekonywał, że teraz to tylko kompaktowe piekarniki brać, a najlepiej jeszcze z funkcją mikrofalówki.
    3. Kuchenka mikrofalowa Electrolux LMS4253TMK.
    4. Zmywarka Bosch SMV68TX04E lub AEG FSK83727P.
    5. Płyta indukcyjna i okap Electrolux EIV734 | LFV616K lub AEG IKE74441FB | DVB5960HB.

    Czy coś z tego odrzucić, jakieś inne propozycje?

    Z góry dzięki za sugestie.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Płyta EIV744 najlepsza. Zmywarka Bosch. Pralka i suszarka słabizna – lepiej kupić coś z LG. Piekarnik parowy EOB8S31Z. Mikrofala wygląda tragicznie na żywo – lepszy jest model dotykowy. Nie opłaca się kupować AEG – nic nie warte jak na swoją cenę. Electrolux ma dobre tylko płyty indukcyjne i piekarniki parowe.

  17. Ania pisze:

    Witam, prosze o pomoc w wyborze piekarnika i mikrofali, waham sie miedzy dwoma zestawami Amica:
    1. Piekarnik ed57529x x-type
    Mikrofala ammb25e2sgi x-type
    2. Piekarnik eb7542 integra
    Mikrofala ammb25e2gi x-type
    Pierwotnie wybralam piekarnik eb7521b fine i mikrofale amgb20e1gb, ale jesli warto to przelkne tez ktorys z wyzej wymienionych drozszych zestawow.
    Poza tym zamierzam kupic lodowke LG GBB62SWGFN, zmywarke Beko DIS28122 i indukcje Whirpool ACM808/BA/WH, ewentualnie moge dolozyc do EIV63440BW. Czy to dobry wybor?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Piekarnik + mikro lepiej zestaw nr 1. Indukcja Whirlpoola jest ok, ale Electroluxa jest bielsza i nowsza o generację.

  18. Eva38De pisze:

    witam P. Krzysztofie
    znowu mam dylemat ;( zakupilam przez pana piekarnik Piekarnik AMICA EB7541HB FINE do tego plyte gazowa , i pytanie brzmi czy musze miec dodatkowa sile , aby mi nie wywalalo korkow……mieszkanie jest w bloku lata 70 budowane , a nowa elektryka na klatce ma byc dopiero za rok 🙂 w mieszkaniu przeprowadzialm remont nowa instalacje , ale nie dodatkowej sily …….oczywiscie milego wieczorku zycze

  19. Ania pisze:

    Dziekuje za pomoc, rozumiem, ze lodowka i zmywarka sa ok?

  20. Agnieszka Margowska pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,
    ostatnio dzięki Pana podpowiedziom kupiłam pralkę Beko 11kg, z której jestem bardzo zadowolona.

    Tym razem potrzebuję wskazówek co do zakupu piekarnika do zabudowy. Szukam dużego urządzenia – wysokość nie ma znaczenia, muszą być za to koniecznie 2 niezależne komory, najlepiej z prowadnicami teleskopowymi. Im większa pojemność i ilość poziomów, tym lepiej. Piekę bardzo dużo ciast i mięs, więc oba piekarniki powinny mieć tradycyjne programy, jak i termoobieg, grill. Wolę też tradycyjne pokrętła niż elektronikę.
    Wytypowałam wstępnie Smeg (DOSF i DUSF), ale nie wiem, jak z polskim serwisem i częściami. Producent nie ma dla mnie znaczenia, w domu mam i tak przegląd różnych dostawców. Może mi Pan coś podpowie?

    Pozdrawiam, Agnieszka

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Serwis Smega jest słaby, ale sprzęt ładny i funkcjonalny. Nie miałem nigdy styczności z piekarnikami typu „double oven”. Widziałem na targach takie wynalazki z Amici – wyglądało ciekawie, ale rozmiar dziwny bo 90 cm wysokości dla kuchnii wolnostojącej. Na nasz rynek tego nie robią. A w jakiej cenie te Smegi i jakie dokładnie modele?

      • Agnieszka Margowska pisze:

        Np. Smeg Victoria DOSF6920N1 – czarny w stylu retro, ale bardzo drogi, w Polsce nie spotkałam. Allegro proponuje powystawowy Smeg DOSF44X A za śmieszne pieniądze.
        Są też AEG, Electrolux, ale nie ma doświadczenia z tymi markami

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Na AEG i Electroluxa szkoda kasy. Seria Victroia piękna, widzę, że cena sugerowana modelu to 999 funtów – nie tak źle jak na sprzęt jej klasy – sporo osób kupuje za te pieniądze marketowe modele Beko, Boscha czy Samsunga… 😉 Ten 2 model wygląda słabo – znam serię i ciężko utrzymać ją w czystości – jedno wielkie lustro.

  21. Marcel Sulowski pisze:

    Mam piekarnik Electroluxa 700 SENSE SenseCook, znam markę, lubię ich sprzęty. Piekarnik jest wyposażony w termosondę która monitoruje temperaturę wnętrza potrawy. Gdy potrawa jest gotowa, sygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Dla mnie takiego laika jeśli chodzi o gotowanie to mega ułatwienie.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      99% osób dodających komentarze pod poradnikiem zakupowym piekarnika, szuka dla siebie sprzętu. W jakim celu miałby wchodzić i pisać ktoś kto sprzęt niedawno kupił i zachwalał swój sprzęt? Odpowiedź jest prosta – pracownik polecanej marki… darowalibyście sobie ten syf.

  22. Daniel pisze:

    Witam.
    Proszę o opinię na temat mojego zestawu AGD: pł. indukcyjna ELEKTROLUX EIT61443B, zmywarka BOSCH SPV45MX02E, lodówka SAMSUNG RS68N8240B1 mam jeszcze dylemat z piekarnikiem ELEKTROLKUX EOB8S31Z czy może FINSMAKARE (IKEA).
    Proszę o opinię pozdrawim Daniel

  23. zix pisze:

    Witam, proszę o pomoc w wyborze piekarnika z funkcją pyrolizy, rozważam pojemność 65litrów ewentualnie większą – zależy mi na oszczędności energii. Zastanawiam się nad Amica EBF 7522 AA PYRO albo Amica FINE DESIGN EB7521B FINE PYROLIZA, ewentualnie proszę o wskazanie innych propozycji. Proszę również o informację jak wygląda kwestia zamontowania we własnym zakresie prowadnic teleskopowych.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      EB7521B FINE PYROLIZA – bdb model. W cenie do 1400 zł nie ma lepszych piekarników z pyrolizą. Prowadnice trzeba dokupić na north.pl lub stronie czescizamienne.amica.pl (jak zacznie działać 😉 ). Prowadnice się po prostu wpina między poziomy.

      • zix pisze:

        Dziękuję za informację. W modelu EBF 7522 AA PYRO są chowane pokrętła (piekarnik będzie zamontowany w dolnej szafce), natomiast EB7521B FINE posiada szybkie nagrzewanie- czy sądzi Pan, że warto wybrać pokrętła kosztem nagrzewania.

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Seria Fine jest nowsza i moim zdaniem lepiej wykonana. Pokrętła duże porządnie z fajnym skokiem. W serii Fusion (najstarszej aktualnie oferowanej) pokrętła są delikatne, małe z małym nadrukiem. Szybki nagrzew to też fajny opcja – 4 min do 150 stopni.

  24. Gosia pisze:

    Witam,
    jestem na etapie wybierania AGD do nowego mieszkania…. i chyba oszaleję… co sklep to inne „najlepsze”, „najnowocześniejsze”… pomocy! 😉

    Zastanawiają mnie sposoby czyszczenia piekarnika. Dziś nie mam żadnego, a piekarnik ogarniam może raz na rok, chyba że w trakcie się coś stanie to sprzątnę po użyciu. Obawiam się pyrolizy ze względu na to że sama mieszkam i nie chce się szarpać i kombinować jak koń pod górkę z wymontowanie, środka piekarnika. Samo podgrzanie wnętrza piekarnika do ok. 500 stopni powoduje że włos mi się jeży na szyi – bo co z meblami się stanie?? ciepło jakoś musi się wydostać przecież…
    Kataliza zaś to wkłady – nie mam żadnej pewności że piekarnik kupiony dziś będzie miał dostępne wkłady powiedzmy za 5 lat…

    Jeśli są tutaj osoby mające zakupiony piekarnik z katalizą (Amica ED37618B X-Type, ale nie koniecznie) powiedzcie proszę czy zdarzyło się wam wymieniać wkłady? Czy to skomplikowane?

    Czy ktoś z Was ma piekarnik z pyrolizą – podzielcie się tym jak to marka i czy trudne jest wymontowanie wszystkiego ze środka.

    Zależy mi na tym aby kupić dobry, solidny sprzęt. Nie chce co chwilę mieć awarii i reklamacji, fajnie jakby przetrwał kilka lat (meble na wymiar) a nie ledwo dociągnął do końca gwarancji. Jeśli są jakieś firmy których nie warto brać pod uwagę to podajcie. Dziękuję za pomoc 🙂

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1. Podany przez Panią model piekarnika to nowy model z nowej serii, tegorocznej, więc na pewno nikomu nie udało się wymienić w nim wkładów. Kataliza jest bezproblemowa i potrafi wytrzymać od 4 do 10 lat w zależności od częstotliwości użytkowania (ta dolna wytrzymałość to przy pieczeniu co 2 dzień). Wybrany model piekarnika jest bdb.
      2. Demontujemy drabinki boczne (wyrywamy je z otworów). Pyroliza jest ok, ale dla osób, które strasznie paskudzą piekarnik. Z tego co Pani pisze, nie ma Pani takiego problemu, więc zostałbym przy katalizie.
      3. Nikt nie zagwarantuje, że dany sprzęt nie będzie się psuć. Zawsze można trafić w felerną sztukę. Amica w piekarnikach jest bdb.

      • Gosia pisze:

        A czy jest Amica ED37618B X-Type ale w wersji tylko z czyszczeniem parowym? Bo w sumie ma Pan rację z brudzeniem, a para ułatwi je tylko.

        Wczoraj znalazłam 20 modeli piekarników… AEG, Amica, CAndy, Bosh, Electrolux, Hoover, Whirpol, Simens, Sharp, Samsung, Gorenje… straszne to jest….

        Jakiej firmy lub modele piekarnika poleciłby Pan przy budżecie, powiedzmy 2500 zł.
        Jeśli będzie bardzo dobry sprzęt to mogę rozważyć dołożenie. To wcale nie oznacza że sprzęt musi być mega drogi. Po prostu chce aby był dobry. Dziękuje za pomoc

        • Gosia pisze:

          Piekarnik AMICA ED37619X X-TYPE STEAM
          Amica ED37618B X-Type

          co oznacza litra za numerem piekarnika? To „X” i „B” czy to oznaczenie koloru? B-black, X-inox? I czy jest steam?

          • GregorJan pisze:

            ED37618B X-Type od ED37619X X-TYPE różni się chyba kolorem uchwytu i ilością prowadnic teleskopowych a te z dopiskiem Steam to jeszcze z funkcją pary. Sam się w tym gubię…

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Mniej więcej tak.

          • Krzysztof Kuikowski pisze:

            Każdy piekarnik z serii X-Type posiada katalizę ( z wyjątkiem najtańszego i modeli z pyrolizą). Kataliza jest bdb systemem wspomagającym czyszczenie, a na dodatek każdy z nich ma czyszczenie parowe. Model ED37619X X-TYPE STEAM ma też wspomaganie parowe. X-srebrny, B – czarny, W – biały.

  25. Gosia pisze:

    Wybrałam poniższe modele:
    1. AEG BCE542350M
    2. Amica ED 5769XA+Xtype Steam
    3. Candy FCP815X E0/E
    4. Candy FCE625XL
    5. Hoover HOE3174INIE
    6. Whirpol OAKZ9 7921CS/X
    7. Samsung Dual Fan NVK2340RS
    8. AEG BCE 742320M
    9. Electrolux EOC5E70X Steam Crips
    10. Electrolux EOA754500x
    11. Whirpool AKP7460IX
    12. Gorenje BO637E21WG
    13. Amica ED37618B X-type

    Czy ktoś z Was ma taki i może się podzielić doświadczeniem?
    Panie Krzysztofie jaka jest Pana opinia? Zależy mi na tym aby wiedzieć które sobie darować, a z których wybrać. Inne modele mile widziane. Dziekuję

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Lekka przesada z tą ilością modeli w każdej kategorii… Dobre modele to 2,12,13 i ewentualnie 6 ale tu nie można zmieniać temperatury w trakcie pieczen. Candy/Hoover to najgorsze co można kupić. Oba Electroluxy to modele włoskie, niskiej jakości, AEG to nic innego jak droższy Electrolux. Samsung to sprzęt z Tajlandii – słaby sprzęt. 11 to turbo staroć.

  26. Axl pisze:

    Pomyślcie o niektórych modelach firmy Sharp. Mają wszystko z tych opisów i można trafić na przyzwoitą cenę

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Sharp to tylko brand – większość sprzętu pod tą markę, produkuje firma Vestel z Turcji – nic ciekawego. Takich sprzętów nie powinno się sprzedawać, a tym bardziej kupować.

  27. Danusia pisze:

    Panie Krzysztofie,co sądzi Pan o kuchence BOSCH HXA090D20L. Poszukuje kuchenki gazowej lub gazowo – elektrycznej o szerokości 60 cm, w kolorze białym. Nadmiar funkcji dodatkowych niekoniecznie, po prostu zwykła ale dobrej jakości, łatwa w czyszczeniu, mile widziana pojemna szuflada na akcesoria do pieczenia.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nic dobrego, zwłaszcza, że model wycofywany z rynku – w większości sklepów niedostępny. 1350 zł, a nie posiada nawet zegara i tylko 7 funkcji piekarnika. W tej cenie Amica ma zegar, prowadnicę teleskopową i 10 funkcji piekarnika: 618ge3.33hzptadpnq(w) lub 50 zł drożej model z rusztem żeliwnym i pojemnością 77 litrów 6117GE2.33HZpTaDpNA(W). Właśnie wprowadzają nowe modele: https://www….y/nowosc:1

      • Danusia pisze:

        Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Lecę zapoznać się z polecanymi, a i na nowości też zerknę. Pozdrawiam:)

  28. ala pisze:

    Witam dzieki za ciekawy artykuł ,ale mam pytanko.A co z chłodzeniem takiego piekarnika(od goraczki nagrzewa sie szafka dedykowana do tego typu piekarników i to zapewne mocno (widac to najlepiej przy kuchni wolnostojacej ze scianki obok stojacych szafek po jakimś czasie okleina odchodzi) czy trzeba szukac takiego co ma napisane ze ma chłodzenie obudowy(znalazłam własnie takie w Kernau,ale juz znam pana zdanie co do tej firmy ) i dlatego pytam sie eksperta czy one juz wszystkie teraz maja to chłodzenie jakos „wbudowane” czy szukac tylko takich co maja o tym wzmiankę?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Każdy piekarnik do zabudowy ma chłodzenie obudowy. W kuchniach wolnostojących problemem jest brak miejsca na porządną izolację (zwłaszcza w 50 cm szer. Piekarniki do zabudowy nie mają tego problemu. Kernau to dystrybutor – sami nic nie produkują, a połowę sprzętu biorę od Vestela – nic dobrego.

  29. Kamek Kamek pisze:

    Czy w piekarnikach parowych, temperatura pary sama się ustawia? Zastanawia mnie model Electroluxa do zabudowy. Nie jestem mistrzem gotowania i szukam czegoś co trochę pomoże. A z wyglądu najbardziej ta marka mnie przekonuje.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie rozumiem pytania… para to para – okolice 100 stopni. Electrolux ma wiele modeli parowych i faktycznie w tym się specjalizuje.

  30. Edyta pisze:

    A ja że względu na bardzo ograniczona przestrzeń w kuchni zastanawiam się nad kupnem piekarnika wolnostojącego. Czy można w tej kategorii kupić coś godnego uwagi? Chciałabym mieć fajny i funkcjonalny sprzęt, ale nie wiem czy warto postawic na takie rozwiązanie.

  31. poszukiwacz AGD pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Zależy mi raczej na urządzeniach prostych – bardziej solidnych niż z bajerami. Proszę o opinie nt. zestawu:
    1. Okap Amica OKP6241IS
    2. Zmywarka Amica DIM604D
    3. Indukcja Amica PI6108PLU
    4. Piekarnik Amica EB6541 Classic – Czy jednak seria X-Type jest zauważalnie lepsza?
    5. Pralka Amica DAW 6103 LSW lub TAW6123DCiWT – Czy Steam Touch warte jest swojej ceny? Czy rzeczywiście można spodziewać się mniej prasowania 🙂 ?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1. OK
      2. Tania i prosta – nie spodziewać się po niej cudów.
      3. OK
      4. Lepiej coś z termoobiegiem lub X-Type.
      5. Para daje mniej zagnieceń i fajną miękkość tkanin – jak dla mnie warto.

  32. poszukiwacz AGD pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Dziękuję

    2. Polecam Pan zmywarkę z innej firmy czy jednak lepszy (może również jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości) model? Na co zwrócić uwagę?
    4. Rozumiem, że chodzi o termoobieg z grzałką pierścieniową?

  33. ryszard pisze:

    Jaka jest równica pomiędzy piekarnikami AMICA ED57529B X-TYPE PYRO i ED57527B X-TYPE PYRO oraz czy to dobry wybór

  34. d pisze:

    Dzień dobry, mam piekarnik Amici X type w zabudowie i wszystko fajnie tylko że przez cały czas pieczenia i dlugo po buczy wentylator głośno (na poziomie gotującej się wody w czajniku). Czy jest to normalne? Wszystkie piekarniki tak mają?

  35. Madzong pisze:

    Dobry wieczór
    Czy mógłby mi ktoś polecić który piekarnik będzie lepszy? Chciałabym z wifi i różnymi „bajerami” i zastanawiam się nad:
    1. Amica ED87689BA+ X-TYPE OPENUP
    2. Amica ED87389BA+ Q-TYPE STEAM
    3. Amica EB944BA+ IN
    4. Whirlpool W9IOM24S1H
    5. Whirlpool W11IOM14MS2H
    6. Amica EB9333BA+ IN

    Czy może warto zainteresować się jakimś innym?
    Z góry dziękuje za odpowiedz

  36. Natalia Zroza pisze:

    Kupiłam niedawno piekarnik parowy SteamBoost i uwielbiam w nim gotować 🙂 Fajne, mądre urządzenie, proste w obsłudze,

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie ma czegoś takiego jak piekarnik SteamBoost – to jest nawa marketingowa systemu pary. Nazwą piekarnika jest model. Moglibyście się trochę przyłożyć, jak już marketingowcy Electroluxa podszywają się pod użytkowników… Wasze posty wyglądają żałośnie.

  37. Gajka Nowak pisze:

    A ja się zastanawiam nad piekarnikiem AssistedCooking z asystentem gotowania i wbudowanymi przepisami, podoba mi się to, że producent zapewnia, że piekarnik sam dostosuje temperaturę i czas pieczenia. Ktoś ma ten model?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      A może model, a nie nazwa 1 z funkcji piekarnika? Co za ćwierćinteligent z Electroluxa pisze wam te posty?

  38. Mara pisze:

    Dla mnie osobiście mam najlepszy piekarnik, Electroluxa SteamBake, ma wiele funkcji i jest z przyciskiem pary. świetne potrawy z niego wychodzą

  39. W J pisze:

    Proszę o pomoc w wyborze:
    1. Amica ED47638BA+ X-Type Steam/ Amica ED57369BA+ X-Type Steam/ Electrolux EOD6P71X SteamBake/ Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp
    2. Płyta Ikea HÖGKLASSIG/ Electrolux Slim-fit EIV744/ Amica PI7543NSTK X-TYPE
    Podoba mi się wzornictwo Amici, obawiam się tylko że Amica jest głośna.
    Pozdrawiam
    Wiola

    • Kulikowski pisze:

      Electrolux Slim-fit EIV744 – bdb płyta.
      Amica na początku roku wymieniła systemy chłodzenia w swoich płytach, lecz nie wiadomo jaką się dostanie przy zakupie.
      Płyta IKEA biedna.
      Piekarnik:
      1.EOC6H71Z – jakość wykonania przeciętna (tandetne pokrętła), ale ma już parę (bez gotowania na parze, samo pieczenie), 2.EOD6P71X SteamBake słabizna.
      3. Amica ED47638BA+ X-Type Soft Steam dobry piekarnik wspomagany parowo.
      4. Amica ED57369BA+ X-Type Full Steam – piekarnik parowy z gotowaniem parowym, słabo wyposażony. Z tego wszystkiego brałbym EOC6H71Z + EIV744

  40. Barbara pisze:

    Witam. Prisze o porade-mam zaprojektowany puekarnik parowy elektrolux tuz obok lodowki. Czy taka opcja wchodzi w gre?

  41. B. pisze:

    Witam. Panie Krzyszotfie co Pan sadzi o sprzetach ponizej:
    1 piekarnik parowy elektrolux steamboost EOB8S3IZ? Nie jest tani, wiec pytam czyw arto wogole w takie inwestować. Jesli nie to prosze mnie nakierowac w jakis inny model, producenta.
    2.plyta indukcyjna eiv744
    3.lodowka lg Gbb72mcdfn

    Z gory dziękuję za pomoc

  42. Magdalena B pisze:

    Panie Krzysztofie, mam gorącą prośbę o poradę, czy lepszy będzie piekarnik Electrolux EOC3430COX czy BOSCH HBA3140S0? Już kilka dni się głowię… Chodzi mi przede wszystkim o dobre, równe pieczenie oraz trwałość i bezawaryjność piekarnika, a także łatwość obsługi. Z góry bardzo dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba dobrze pieką, ale i oba są bardzo plastikowe, Bosch na dodatek trzaska drzwiami, że zmarłego można obudzić. Coś lepszego można znaleźć w Gorenje w tych cenach.

      • Magdalena B pisze:

        dziękuję bardzo, a czy wie Pan może jak pracują pokrętła w obu piekarnikach? Bo w Boshu jest tradycyjnie, a w Electroluxie chyba się kręci, aż na wyświetlaczu się pojawi temperatura/program. Czy jest jakaś różnica w praktycznym użytkowaniu? Bo teraz problem, żeby na żywo zobaczyć…

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Według opisu ten plastik-fantastik Electroluxa ma ustawianie temperatury elektroniczne. Piekarnik Boscha, tradycyjne.

  43. Artur pisze:

    Witam Panie Krzysztofie. Jestem na etapie zakupu lodówki i kuchenki gazowo-elektrycznej. Wstępnie wybór padł na lodówkę BEKO RCNA406E40LZXR (2099zł) i kuchenkę AMICA 6120GE3.33ZpTaDpNASc (po odliczeniu rabatu -490zł za 1208zł). Co Pan sądzi o takim zestawie? Czy w podobnej cenie mógłbym nabyć coś lepszego? Pozdrawiam

  44. necia pisze:

    Witam,
    szukam sprzetu do kuchni piekarnik płyta indukcyjna i okap mam wstepnie wybrane 2 zestawy moze mi Pan powiedziec który zestaw jest lepszy ? A może jest cos innego fajniejszego.
    ZESTAW 1
    płyta Electrolux EIV744
    piekarnik Electrolux EoE7c31z
    okap Gorenie DV600E/2
    ZESTAW 2
    płyta Amica PI 6544s4UD
    piekarnik Amica ED37618B X-type
    okap Amica OKP6547S

    Dodam jeszcze ze szukam tez lodówki ale zeby była dobra i niższa niz 185 cm.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zestaw 1 dużo lepszy. Lodówki poniżej 185 to zazwyczaj Samsungi 178 cm – proste modele z No Frost.

  45. Olga pisze:

    Dzień dobry, polecono mi piekarnik Candy CHW6LBB co Pan sądzi,mała kuchnia, a może coś Pan poleci innego nie musi byc „elektronika”czy bajery może być prosty i niedrogi w tych wymiarach. I mam pytanie czy wysoka moc przyłączeniowa w przypadku płyty gazowej ma podobne znacznie jak przy indukcyjnej – w sensie czy trzeba zadbać o instalację?(stary blok płyta)
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Podany model to nie piekarnik, a płyta gazowa, bardzo tania, kiepskiej, adekwatnej do ceny jakości. Płytę gazową podłącza się pod prąd w celu działania iskrowników – pobór jest tak mamy, że nie ma znaczenia. Dobre płyty to takie, które mają szeroki rozstaw palników, stabilne, żeliwne ruszty i palniki markowe, a nie jakieś no name (Sabaf, Somipress, Defendi) – tu ma Pani wszytko rozpisane: https://www….ic/#pid=wd

      Proszę podać prawidłowy model piekarnika.

    • Olga pisze:

      jeszcze dodam, że piekarnik do zabudowy i srebrny kolor

  46. Marzena pisze:

    Dzień dobry, szukam dobrego piekarnika do zabudowy w kolorze srebrnym. Zależy mi na programatorze z dobrej jakości pokrętłami ( widziałam kilka modeli Amica i tamte pokrętła były plastikowe i nie podobały mi się) oraz prowadnicy teleskopowej. Cena do ok 2 tys.
    Dodatkowo szukam dobrej płyty indukcyjnej też do ok 2 tys. Z taką płytą nie miałam wcześniej doświadczeń więc nie wiem na co szczególnie zwrócić uwagę. Jakie sprzęty mógłby Pan polecić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W każdej firmie pokrętła w piekarnikach to plastik, a w Amice są dobrze spasowane i podświetlane ledowo od spodu – nic się nie ściera. Najgorsze pokrętła ma Electrolux/AEG i Bosch/Siemens – tandetny plastik, źle spasowany. Trochę lepiej jest Beko jeśli chodzi o spasowanie, ale tandetność plastiku nadal występuje. Dobre jakościowo są Gorenje.
      Indukcja Electrolux od modelu EIV634 w górę.

  47. Sylwia pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Bardzo nam Pan pomógł w wyborze indukcji i zmywarki sowimi postami. Mam problem jeśl chodzi o piekarnik. Dobre komentarze ma Electrolux EOD6C71Z SteamBake, ale pisał Pan że pokrętła to plastik. Zastanawiam się takze nad Amica ED57529B X-Type Pyro, ale nie jestem przekonana do elektronicznego systemu nastawiania. Jest jesczez firma Teka o której się pa nie wypowiadał jestem ciekawa co Pan o niej sądzi. I ostatnie pytanie piekarniki i mikrofale w jednym hit czy kit?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Problemem nie jest to, że pokrętła są z plastiku – tak robi każda firma. Problem w jakości tego plastiku i spasowaniu – tandeta straszna. Wystarczy podejść do piekarników Samsunga, Amici i Gorenje – tam pokrętła są przyzwoicie wykonane, a w Amice nawet podświetlane od spodu, więc nie ma szans na starcie napisów. Podany model amici to jeden z najciekawszych tego producenta. Ma pyrolizę, dobrą jakość wykonania – drzwi z 4 szybki z obudową z metalu. Delikatny domyk, programy gotowe, 6 poziomów pieczenia + przepinaną prowadnicę między 3 poziomami, wspomaganie parowe, szeroki zakres temperatur 30-280 stopni, termostat elektroniczny z dokładnością do 5 stopni i wiele innych. Świetny piekarnik. Teka ma dobre płyty gazowe i płyty mieszane (gazowo-indukcyjne). Reszta sprzętu jest stosunkowo droga i nie oferuje nic więcej od takiej Amici.

  48. Maciej pisze:

    Witam, a co pan sądzi o piekarniku Amica EB65212 Fine? Czy w tym przedziale cenowym warto kupować taki sprzęt, czy jednak lepiej dopłacić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bardzo prosty piekarnik bez termoobiegu. Jak wystarczy to ok, choć osobiście brałbym modele EB7 i EB8 z tych tańszych – mają termoobieg.

  49. Marcin pisze:

    Dzień Dobry Panie Krzysztofie,

    Bardzo ciekawy artykuł. Po przeczytaniu, zastanawiam się nad piekarnikami : WHIRLPOOL AKZ9 7890 IX oraz BEKO BIM32302XMS . Czy mógłby Pan podpowiedzieć, który lepszy, ew. jakąś alternatywę?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Whirlpoola jest bardziej zaawansowany – elektroniczny termostat, programy gotowe itp. Model Beko to prosty piekarnik z 8 funkcjami, termostatem na pokrętle. Beko ma największą komorę pieczenia przy stosunkowo małej mocy. Do wad Whirlpola należą najwęższe wnęki blach na rynku i brak możliwości zmiany temperatury w trakcie pieczenia – trzeba ponownie uruchomić funkcję z nową temperaturą. Z tych 2 żadnego nie rozważałbym w zakupie. Do jakiej kwoty potrzebuje Pan piekarnik i gdzie chce Pan go kupić?

      • Marcin pisze:

        A rozumiem, dziękuję za cenne informacje. Kwota do 1300 zł , a jeśli chodzi o to gdzie kupić raczej myślałem tutaj o sklepach stacjonarnych ( Neonet, MediaMarkt, MediaExpert, RTV Euro AGD, Komputronik) . Ewentualnie może być też cały zestaw do zabudowy (piekarnik +płyta indukcyjna) i wtedy do kwoty 2300 zł .

        • Kulikowski pisze:

          GORENJE BO737E24B
          AMICA ED37614B X-TYPE STEAM
          Oba modele są dobre wykonane, proste w obsłudze.
          Amica ma większą komorę pieczenia, więcej poziomów, katalizę na 3 ściankach i przepinaną prowadnicę teleskopową, a pokrętła są podświetlane.
          Groenje za to ma lepszy serwis, delikatny domyk, najgłębszą blachę na rynku i ciekawszy design.

          • Marcin pisze:

            Tak tak, miałem na myśli, że u nas właśnie ta szafka jest wysoce nietypowa i utrudnia ona montaż.

            Co do piekarników rozumiem, dziękuje bardzo za fachowe opinie.

            Pozdrawiam serdecznie 🙂

          • Marcin pisze:

            Bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi. Wzięliśmy Amice lecz niestety okazało się że ze względu na dziwnie zrobioną zabudowę maksymalna glebokosc piekarnika u nas to 55 cm ? W związku z tym mamy możliwość wymiany piekarnika i rozważamy. teraz 2 modele : Whirlpool OAS KN8V1 IX oraz Bosch HBA334YS0 oba w sklepie EURO RTV AGD. Czy mógłbym prosić o opinię o nich?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Amica ma standardową głębokość i budowę, więc to po Pana stronie musi być coś nie tak z szafką. Model Boscha jest bardzo niskiej jakości, Whirlpool trochę lepszy, ale nadal to sprzęt sporo poniżej Amici.

          • Marcin pisze:

            O ekstra propozycje, myślę że zdecyduję się wtedy na taką Amicę właśnie . A co do płyt indukcyjnych : czy taka się sprawdzi ? : AMICA PI6540PTU

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Amica PI6540PTK – ten model lepszy – obie to podstawowe płyty na siłę z boosterem i dużymi 2 polami – bez bajerów.

  50. Łukasz pisze:

    Panie Krzysztofie,
    To i ja dołoże zapytanie o wybór najlepszego piekarnika z funkcją gotowania na parze w budżecie 3000 zł:
    1. Electrolux EOB7S31Z
    2. Gorenje BCS747S34X
    3. Samsung BQ1VD6T131
    Który i dlaczego? A może coś innego w tym budżecie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Popularny model z pieczeniem i gotowaniem parowym – prosta elektronika bez bajerów z wyjątkiem praktycznej termosondy
      2. Piecze, gotuje parowo i na dodatek ma Sous-Vide. Proste sterowanie pokrętłami i design też bardzo prosty – jakość wykonania trochę lepsza niż w Electroluxie, o wiele lepsza niż w Samsungu
      3. Najlepiej wyposażony piekarnik parowy w niskiej cenie – nie znajdziemy dla niego konkurencji porównując specyfikacje. Gorzej z jakością wykonania – to Samsung 😉 Potrafi odkleić się panel, zatrzaskuje się pojemnik na wodę itp…


reklamaml